НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ще посети осем страни от Близкия изток

ТАСС: Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ще посети осем страни от Близкия изток

4 Януари 2019 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Майкъл Помпео ще посети Бахрейн, Египет, Йордания, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия от 8 до 15 януари , съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от TACC.
В изявлението се отбелязва, че първо Помпео ще отиде в йорданската столица Аман, където ще се срещне с йорданските лидери, за да обсъдят начини за разширяване на стратегическото сътрудничество между двете страни. След това той ще посети столицата на Египет Кайро, където ще обсъди редица неотложни регионални въпроси, включително Иран, Ивицата Газа, борбата с тероризма и икономическото и енергийното сътрудничество.
След това държавният секретар ще пътува до столиците на Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) Манама и Абу Даби. В катарската столица Доха той ще ръководи делегацията на САЩ на втория стратегически диалог между САЩ и Катар, от който се очаква да засили двустранното сътрудничество във военни, енергийни, антитерористични, търговски и други въпроси.
В столицата на Саудитска Арабия Рияд държавният секретар ще се срещне със саудитските лидери, за да обсъди ключови двустранни и регионални приоритети, включително Йемен, Иран и Сирия. Помпео също ще поиска актуална информация за разследването на убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия остро разкритикува резолюциите, приети в Сената на САЩ, като „груба намеса“

AFP: Саудитска Арабия остро разкритикува резолюциите, приети в Сената на САЩ, като „груба намеса“

17 Декември 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Риад. В понеделник Саудитска Арабия остро разкритикува като „намеса“ резолюциите на американския Сенат за войната й в Йемен и за смъртта на Джамал Хашоги. Тя предупреди, че това може да даде отражение на стратегическите връзки между Риад и Вашингтон, информира AFP.
Контролираният от републиканците Сенат в четвъртък гласува да прекрати американската военна помощ за войната, която Риад води в Йемен и заяви, че наследникът на короната принц Мохаммед бин Салман е отговорен за убийството на Хашоги.
Напълно символичният вот представлява ново предупреждение, отправено към Доналд Тръмп, който упорито подкрепя режима в Риад, макар че се изправя пред все по-силна негативна реакция в света, която според анализаторите на практика отслабва дипломатическите позиции на арабското кралство.
"Кралството осъжда последната позиция на Сената на САЩ, която се основава на недоказани предположения и отхвърля досадната груба намеса в неговите вътрешни работи," се казва в изявление на външното министерство, разпространено от официалната саудитска пресагенция.
МВнР на кралството предупреждава, че няма да се толерира никакво „неуважение“ на неговите управляващи.
"Тази позиция на Сената на САЩ изпраща погрешни послания до всички, които искат да причинят разрив в саудитско-американските отношения“, се казва в документа.
"Кралството се надява, че то не е замесено във вътрешните политически дебати на САЩ и ще избегне всеки … значителен отрицателен ефект за това важно стратегическо взаимоотношение."

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Г 20: 'Уплашен съм', казал Макрон на саудитския принц преди началото на срещата

The Guardian: Г 20: 'Уплашен съм', казал Макрон на саудитския принц преди началото на срещата

1 Декември 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Отворен микрофон е уловил неформален разговор между Макрон и саудитския престолонаследник, подозиран, че е поръчал убийството на Хашоги, преди началото на Г20, пише вестник The Guardian.
Саудитският престолонаследник Мохаммед бин Салман, заподозрян, че е поръчител на убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги, и обвинен във военни престъпления в йеменския конфликт, успокоил френския президент Еманюел Макрон с думите „Не се безпокойте“ на срещата на Г20 в Буенос Айрес.
Двамата са имали неформален разговор, изправени близо един до друг и очевидно неразбирайки, че той се записва.
Вестникът е направил анализ на доста неясен запис на разговора: Макрон отговирл на уверението на принца с думите „ Не се безпокоя. Аз съм разтревожен … Казах ви.”
“Да, казахте ми,” отвърнал принцът. “Благодаря ви много.”
“Никога не ме чувате,” Макрон казал.
“Не, чувам ви, разбира се,” отговорил принц Мохаммед, облечен в бели роби и усмихвайки се широко след като очевидно е разбрал, че камера го снима.
“Защото ви казах. Това е по-важно за вас,” казва Макрон и раздава оскъдна усмивка преди да се отдалечи от камерата и да продължи да говори с принца.
След това Макрон казва нещо, което не се разбира, на което саудитският лидер отговаря: “Няма проблем. Мога да се справя с това.”
След още един сегмент от разговора им, който не може да се едшифрира, се чуа гласът на Макрон: “Аз съм човек, който държи на думата си.”
Не е ясно какъв е предметът на този разпокъсан разговор, но убийството на Хашоги и опасността от масов глад в Йемен покриват с тежка сянка присъствието на саудитския принц на срещата на 20-те най-големи икономики.
От Елисейския дворец са заявили, че двамата са разменили за пет минути по няколко думи между другото. При този разговор Макрон е отправил съвсем „категорично послание“ на принца за убийството и за необходимостта да се намери политическо решение на ситуацията в Йемен.
Решението на саудитския принц да участва на срещата на Г20 представлява калкулиран риск, тъй като е било ясно предварително, че световните лидери ще го заклеймят. Това е част от анализа в съботния брой на The Guardian.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон обяви среща със саудитския престолонаследник

AFP: Еманюел Макрон обяви среща със саудитския престолонаследник

29 Ноември 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон обяви провеждането на среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед, която ще се проведе в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, предава AFP.
Френският лидер подчерта, че ще повдигне темата за убийството на журналиста Джамал Ханшоги. „Няма съмнение, че ще имам възможността да го спомена", заяви Макрон пред журналисти в Буенос Айрес.
Саудитският владетел пристигна в Аржентина в сряда, за да се опита да преодолее международното недоволство за убийството в саудитското консулство в Истанбул, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Гласуване в американския Сенат подкопава сериозно позициите на президентската администрация по саудитския въпрос

The Guardian: Гласуване в американския Сенат подкопава сериозно позициите на президентската администрация по саудитския въпрос

29 Ноември 2018 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Гласуване в американския Сенат подкопава сериозно позициите на президентската администрация по саудитския въпрос, пише британският вестник The Guardian.
Сенатът отправи значителен упрек към администрацията на Тръмп, като се противопостави на съветите на двама от най-високопоставените ѝ членове и предприе мерки, които биха намалили военната подкрепа на САЩ за водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен.
Сенатът гласува с 63 на 37 гласа, за да позволи мярката, която се позовава на резолюцията за военните правомощия, да спре участието на въоръжените сили на САЩ във войната в Йемен, да се допусне до гласуване, което се очаква следващата седмица.
Мярката бе предложена от независимия сенатор и бивш кандидат за президент Бърни Сандърс, републиканския сенатор Майк Лий и демократа Крис Мърфи. Тя може да бъде съществено променена и няма да спре продажбите на оръжие за Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства, а и ще се изправи пред предизвикателство да бъде прокарана през Конгреса.
Но това представлява символичен акт на несъгласие, идващ няколко часа след като администрацията използва две от водещите си фигури, държавния секретар Майк Помпео и министъра на отбраната Джеймс Матис, за да информират целия Сенат за значението за американската национална сигурност на американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия коалиция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Понижението на отношенията със Саудитска Арабия би било сериозна грешка

Майкъл Помпео: Понижението на отношенията със Саудитска Арабия би било сериозна грешка

28 Ноември 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Понижението на отношенията със Саудитска Арабия би било сериозна грешка, пише в авторска статия държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
"Усилията на администрацията на Тръмп за възстановяване на партньорството между Съединените щати и Саудитска Арабия не са популярни сред американския политически елит, в които политици от двете [системни американски] партии отдавна използват историята на кралството, за да призоват за понижаване на двустранните отношения. Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция доведе до увеличаване на подобни искания от Капитолия и тяхната подкрепа от страна на медиите. Въпреки това, понижаването на нивото на САЩ-Саудитска Арабия биха били сериозна грешка за националната сигурност на Съединените щати и нейните съюзници ", каза Помпео.
"Кралството е важен фактор за осигуряване на стабилност в Близкия изток", пише държавният секретар на САЩ. От негова гледна точка "отхвърлянето на съюза между САЩ и Саудитска Арабия или намаляването на нивото на контактите ни биха принудили Рияд да се движи в правилната посока" в провеждането на вътрешната политика. "Престолонаследникът [на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман] придвижи страната в посока на реформите <...>", смята Помпео.
Според него "Саудитска Арабия, както и Съединените щати - за разлика от критиците - разбират огромната заплаха, която Ислямска република Иран представя на света" и се противопоставят на опитите на Техеран да подкрепя хутите-бунтовници в Йемен. Заедно с това ръководителят на американската дипломация традиционно обвини Техеран за извършването на подривни действия в Близкия изток и извън него и обяви намерението на Вашингтон да отпусне още 131 милиона долара, за да осигури "допълнителна помощ в храни за Йемен". По този начин през последните 14 месеца Съединените щати предоставиха на Йемен хуманитарна помощ в размер на над 697 млн. долара, посочи Помпео.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Путин и Мохамед бин Салман ще обсъдят случая „Хашоги“ на срещата на Г-20

AFP: Путин и Мохамед бин Салман ще обсъдят случая „Хашоги“ на срещата на Г-20

28 Ноември 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин ще обсъди случая „Хашоги“ с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман на срещата на Г-20 в Буенос Айрес, съобщиха от Кремъл в сряда, предава AFP.
Юри Ушаков, помощникът на руския президент, заяви на брифинг за медиите, че двамата лидери ще се срещнат в Аржентина.
„Разбира се, че ще говорят по този въпрос“, отговори той на съответстващ въпрос на журналист.
Но, добави Ушаков, основната цел на срещата ще бъде развитието на руско-саудитските отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Тръмп защити позицията си спрямо Саудитска Арабия – няма убедителни доказателства за участието на престолонаследника

Washington Examiner: Тръмп защити позицията си спрямо Саудитска Арабия – няма убедителни доказателства за участието на престолонаследника

23 Ноември 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли опасенията, че изпраща лошо послание на световните лидери, като застава до Саудитска Арабия, след като ЦРУ изглежда намери връзка между престолонаследника Мохамед бин Салман и предполагаемото убийство на саудитския дисидент журналист Джамал Хашоги, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
„Не, изобщо не“, заяви Тръмп в отговор на съответстващ въпрос. Той посочи още, че няма убедителни доказателства за участието на престолонаследника и че Саудитска Арабия е важен стратегически партньор на САЩ.
„Саудитска Арабия е дългогодишен стратегически партньор“, констатира той. „Те инвестират стотици милиарди долари в нашата страна, имам предвид стотици милиарди. Те поддържат ниските цени на петрола", каза Тръмп по време на непроменена пресконференция. „Факт е, че Саудитска Арабия е изключително полезна в Близкия изток. Ако нямахме Саудитска Арабия, нямаше да имаме голяма база“.
Американският президент отхвърли твърденията, че ЦРУ е открила с „висока степен на вероятност“, че кронпринцът е участвал в заговора за убийството на Хашоги, който изчезна на 2 октомври след посещението си в Саудитско консулство в Истанбул. Президентът описва смъртта на Хашхоги като "жестокост", добавяйки, че "може би светът трябва да бъде държан отговорен, защото светът е порочен".
"Те не стигнаха до заключение... Имат определени предположения, но не са го направили - имам доклада - каза Тръмп. "Аз не знам дали някой ще успее да докаже, че престолонаследникът го е направил, но ще кажа това - Не знам, не знам. Но дали го е направил или не е , той отрича яростно. Баща му го отрича, кралят, категорично“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: САЩ предлагат да се предаде йеменското пристанище Ходейда на неутрална страна

„Известия“: САЩ предлагат да се предаде йеменското пристанище Ходейда на неутрална страна

22 Ноември 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Ходейда. Съединените щати са предложили стратегически важното йеменско пристанище Ходейда да премине в ръцете на неутрална държава. За него се водят тежки боеве, пише вестник „Известия“. За това е заявила Хедър Науърт, официален представител на Държавния департамент.
По нейните думи това е необходимо заради борбата с острата хуманитарна криза, както и за да се прекъсне използването на пристанището за незаконна търговия с оръжие, контрабанда и финансиране на бойците-хути, съобщава и агенция РИА Новости.
Въоръжените конфликти в Йемен са от 2014 година. В нея от една страна са бунтовниците-хути и части от армията, лоялни на бившия президент на страната. От друга са правителствени войски и опълчение, поддържани от коалиция, начело на която стои Саудитска Арабия.
На 7 юни Световната организация подготви план за регулиране на конфликта в Йемен, според който хутите трябва да се откажат от употребата на балистични ракети.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп благодари на Саудитска Арабия за по-ниски цени на петрола

AFP: Доналд Тръмп благодари на Саудитска Арабия за по-ниски цени на петрола

21 Ноември 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изказа благодарности на Саудитиска Арабия за понижаването на цените на петрола – ден, след като лидерът на Белия дом увери, че Вашингтон остава партньор на Рияд, въпреки убийството на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
„Цените на петрола стават по-ниски. Страхотно! Заповядайте – 54 долара, а беше 82 долара. Благодаря, Саудитска Арабия, нека станат и още по-ниски!“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Конгресът на САЩ обещава санкции за Саудитска Арабия, а Доналд Тръмп – американски паспорт за престолонаследника в Рияд

Washington Examiner: Конгресът на САЩ обещава санкции за Саудитска Арабия, а Доналд Тръмп – американски паспорт за престолонаследника в Рияд

21 Ноември 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На фона на обещанието на Конгреса на САЩ да наложи санкции на Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, държавният глава на страната Доналд Тръмп предложи американски паспорт за престолонаследника в Рияд – принц Мохамед, отбелязва американското издание Washington Examiner.
„Саудитска Арабия е важен съюзник в борбата срещу Иран“, заяви лидерът на Вашингтон по-рано, подчертавайки, че няма достатъчно доказателства за ролята на арабското кралство в убийството на журналиста. „Крал Салман и принц Мохамад отричат да са знаели каквото и да било за планирането или изпълнението на убийството на Хашоги. Нашите разузнавателни агенции продължават да оценяват цялата информация – престолонаследникът може и да е извършил, а може би не е извършил“ това престъпление, подчерта Тръмп.
В изявлението той отбелязва също, че Саудитска Арабия е нарекла Хашоги „враг на държавата" и член на организацията „Мюсюлманско братство“. Но допълва: „Решението ми по никакъв начин не се основава на това".
По-късно пред Белия дом Тръмп отрече ЦРУ да е стигнало до заключението, че принц Мохамед е наредил убийството на Хашоги. „Както казах, може би е, а може би не е... Няма окончателно заключение“, подчерта Тръмп.
Американският президент поясни, че решението му да даде паспорт на саудитеца е мотивирано от желанието да продължат продажбите на оръжия от САЩ и поддържането на евтини цени на петрола. „Всичко е в името на „Америка на първо място“. Няма да блокираме стотици милиарди долари заради заповед, докато Русия и Китай разполагат с тях. Ако „скъсаме“ със Саудитска Арабия, цените на петрола ще нараснат много. Запазих ги ниски, а те ми помогнаха за това. В момента цените на петрола са ниски или относително ниски. Бих искал да го видя да падат още по-надолу", увери лидерът на Вашингтон.
Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви пред репортерите, че САЩ трябва да правят бизнес със Саудитска Арабия, макар че съгласно думите му „това означава, че светът навън е лош".
„САЩ ще продължат да поддържат отношения с Кралство Саудитска Арабия. Те са важен партньор. Това е ангажиментът, който направи днес президентът. Очевидно е“, подчерта Помпео.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: С-400 водят Саудитска Арабия в изолация

„Независимая газета“: С-400 водят Саудитска Арабия в изолация

21 Ноември 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Саудитска Арабия постепенно се лишава от международна подкрепа не само заради новите подробности около убийството на журналиста Джамал Хашоги, но и заради желанието си да диверсифицира източниците на своето въоръжение, коментира „Независимая газета“.
Руската медия цитира агенция Reuters, според която личността на престолонаследника принц Мохаммед бин Салман губи привлекателност за американското ръководство. Една от причините според събеседник на световната агенция е, че той се е разпоредил да се увеличат оръжейните доставки от Русия.
Работата е в това, отбелязва руският всекидневник, че след първите данни за трагедията с журналиста редица западни правителства наложиха ембарго на военните продажби за Саудитска Арабия. Reuters разполага с писмо на престолонаследника, което свидетелства, че той е разпоредил на своето ведомство по отбрана да се “фокусира върху снабдяване с военни системи и оборудвания в най-важните области » и да се обучат военните да си служат с тях. В този смисъл ставало дума и за руските комплекси С-400, договорът за тях Москва и Рияд са подписали още през май 2017 година. Това според американските чиновници предизвиква недоволство в САЩ, чиито намерения са да защитават принца, но така тяхното влияние отслабва все повече в сравнение с влиянието на ЦРУ и Конгреса.
Накрая се появиха сведения, че в самото арабско кралство се заражда опозиция срещу принца, като това не са само държавни служители, но и членове на управляващата фамилия, които обявяват публично, че той е лишен от пълномощията си. За противниците му най-изгоден е по-малкият брат на монарха – принц Ахмед, който през октомври се върна в Рияд след престоя си във Великобритания.
Властите в Германия вече съобщиха, че ще сложат под контрол експорта на оръжия за Саудитска Арабия. По данни на Стокхолмския Институт за изследване на въпросите на мира през 2017 г. страната е продала оръжия на саудитите за 105 млн. долара, докато доставките на Великобритания се оценяват за 463 млрд долара, а на Франция – за 27 млн.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тръмп: САЩ ще подкрепят саудитите дори и престолонаследникът да е знаел за убийството

Тръмп: САЩ ще подкрепят саудитите дори и престолонаследникът да е знаел за убийството

20 Ноември 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник президентът Доналд Тръмп е заявил, че Съединените щати възнамеряват да останат „стабилен партньор“ на Саудитска Арабия дори престолонаследникът принц Мохаммед бин Салман да е знаел за плановете да бъде убит журналиста Джамал Хашоги, информира агенция Reuters.
В изявление на президента, разпространено от Белия дом, се изтъква, че той не възнамерява да отмени военните договори с Рияд с аргумента, че „ако ние глупаво се откажем от тези договори, най-голяма изгода от това ще имат Русия и Китай.“
Тръмп е съобщил, че разузнавателните служби на САЩ продължават да проучват доказателства за това как е бил убит Хашоги в сградата на саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври и кой го е планирал.
“Нашето разузнаване продължава да оценява цялата информация, може би престолонаследникът да е имал сведения за това трагично събитие, а може и да не е знаел за него!“, твърди Тръмп.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Hill: ЦРУ пречи на администрацията на Доналд Тръмп да намали „шума“ около убийството на Джамал Хашоги

Тhe Hill: ЦРУ пречи на администрацията на Доналд Тръмп да намали „шума“ около убийството на Джамал Хашоги

20 Ноември 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. ЦРУ пречи на администрацията на Доналд Тръмп да намали „шума“ около убийството на Джамал Хашоги, пише американското издание The Hill.
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че в близко бъдеще ще получи "най-пълния доклад", който ще посочи кой е участвал в убийството на опозиционния саудитски журналист Джамал Хашоги. Не е ясно дали този доклад ще бъде предоставен на обществеността, пише американското издание.
В петък, 16 ноември, водещите световни медии съобщиха, че ръководството на ЦРУ заключи, че престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамад бин Салман е този, който е наредил смъртта на Хашоги. Това беше същността на брифинга на ЦРУ, предназначена за Конгреса. Длъжностни лица на ЦРУ посочиха с "висока достоверност", че именно престолонаследникът е наредил убийството на журналиста, като се има предвид структурата на властта в кралството.
Администрацията на Тръмп изглежда се опитва по всякакъв начин да разработи начин за уреждане на ситуацията около убийството на журналиста. Макар че остава най-големият износител на петрол в света, Саудитска Арабия е най-важният стратегически партньор на Запада, който е необходим за осигуряване на стабилността на световната икономика. Въпреки че няма пряко доказателство за участието на короната на Саудитска Арабия в убийството, ще бъдат направени опити да се приключи този въпрос. Това специално бе посочено от съветника по националната сигурност Джон Болтън, като отбеляза, че аудиозаписът от саудитското посолство в Истанбул все още не показва участието на короната в убийството.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Членове на саудитското кралско семейство ще се опитат да попречат на Мохамад бин Салман

Reuters: Членове на саудитското кралско семейство ще се опитат да попречат на Мохамад бин Салман

20 Ноември 2018 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Рияд. Членове на саудитското кралско семейство ще се опитат да попречат на Мохамад бин Салман, предава Reuters, като се позовава на свои източници.
Според тях десетки принцове и братовчеди ще възпрепятстват качването на престолонаследника на трона. Те няма да го направят, докато баща му е жив - 82-годишният крал Салман бин Абдулазис Ал Сауд.
Както един източник каза, кралското семейство възнамерява да подкрепи единствения брат на крал Салман, принц Ахмед. Високопоставени американски представители също харесват кандидатурата му за приемник, посочиха източници.
Според тях отношението към престолонаследника в Съединените щати се променя не само поради предполагаемото участие в убийството на журналиста Хашоги, но и във връзка с позицията на Мохамед бин Салман по въпроса за закупуването на оръжие от Русия. В писмо от 15 май до министерството на отбраната на кралството, видяно в агенцията, той е поискал "да се съсредоточи върху придобиването на оръжия" от Русия, включително и зенитни ракетни системи С-400.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

FAZ: Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

19 Ноември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералното правителство на Германия разпореди пълно прекратяване на оръжейния експорт за Саудитска Арабия като последица от убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Решението бе обявено от Министерството на икономиката, което отговаря за оръжейните сделки на страната. Пояснено бе, че се спират доставките на всички видове оръжия и въоръжения за арабското кралство, чийто износ е бил одобрен по-рано.
След избухването на скандала с убийството на Хашоги в Генералното консулство на Рияд в Истанбул, Берлин се въздържа от издаванията на нови лицензи за износ на оръжия. Сега германските власти обявиха, че ще преразгледат и вече издадени разрешителни.
По-рано през деня Германия забрани влизането в страната на 18 граждани на Саудитска Арабия заради предполагаемото им участие в убийството на Хашоги. Решението на федералното правителство в Берлин обяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия забрани влизането в страната на 18 граждани на Саудитска Арабия заради убийството на Джамал Хашоги

AFP: Германия забрани влизането в страната на 18 граждани на Саудитска Арабия заради убийството на Джамал Хашоги

19 Ноември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия ще забрани влизането в страната на 18 граждани на Саудитска Арабия заради предполагаемото им участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
Решението на федералното правителство в Берлин обяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас. „Германия реши да наложи забрана за влизането на 18 саудитски граждани, за които се предполага, че имат връзка с това престъпление“, подчерта Маас, като допълни, че данните за тях ще бъдат въведени в шенгенската информационна система.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп не желае да чува записа от убийството на Джамал Хашоги

Reuters: Доналд Тръмп не желае да чува записа от убийството на Джамал Хашоги

19 Ноември 2018 | 05:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не желае да слуша аудиозаписа на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, въпреки нарастващия натиск да предприеме действия срещу Саудитска Арабия за убийството, предава Reuters.
"Не искам да чуя записа, няма причина да чувам този запис", каза Тръмп в интервю за телевизионния канал Fox News.
"Знам всичко, което се е случило на записа, без да се налага да го чувам ... Беше много насилствено, много свирепо и ужасно".
Тръмп заяви, че иска да поддържа близък съюз със Саудитска Арабия въпреки смъртта на Хашоги и постави под въпрос предполагаемата роля на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е де факто владетел на кралството, пише агенцията.
"Той ми каза, че няма нищо общо с това", каза Тръмп, добавяйки, че "много хора" също са заявили, че престолонаследникът не е знаел за убийството.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Отговорникът за Саудитска Арабия на Белия Дом подаде оставка

The New York Times: Отговорникът за Саудитска Арабия на Белия Дом подаде оставка

18 Ноември 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кирстен Фонтенроуз, високопоставен служител в Белия Дом, отговорен за политиката на САЩ спрямо Саудитска Арабия, е подала оставка в петък, пише американското издание The Hill.
Директорът за региона на Персийския залив в Съвета за национална сигурност на САЩ Фонтенроуз натискаше за строго наказание на саудитското правителство във връзка със случая „Хашоги“, отбелязва вестникът, като отбелязва, че тя е била в Рияд, където е обсъждала серията от санкции, които САЩ наложиха на тези, които смятат за виновни за убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги.
Според информацията на NYT, Фонтенроуз е настоявала да се наложат санкции и на един от най-доверените съветници на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман – Сауд ал Кахтани, което в крайна сметка се е случило. Така остава неясно защо тя напуска администрацията, посочва изданието.
Два неназовани източника са казали пред NYT, че Фонтенроуз е имала спор с висшестоящите си в Съвета по национална сигурност, а от там са отказали да коментират случая.
Вестникът отбелязва също и че се твърди за съществуването на доклад на ЦРУ, в който се стига до заключение, че принц Мохамед е поръчителят на убийството на Хашоги, но президентът Доналд Тръмп каза, че този доклад е „предварителен“. По неговите думи във вторник администрацията ще излезе с цялостния доклад по случая.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще обявят кой е убиеца на Хашоги на 20 ноември

ТАСС: САЩ ще обявят кой е убиеца на Хашоги на 20 ноември

18 Ноември 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в най-скоро време Вашингтон ще публикува „много изчерпателен доклад“ за убийството на журналиста Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Думите на държавния глава бяха предадени от журналисти от прес-пуула на Белия Дом, които го съпровождат в пътуването му до щата Калифорния, където бушуват пожари, предава ТАСС.
Тръмп подчерта, че в доклада ще се съдържат сведения „кой го е направил“ (извършил убийството на журналиста). „Случи се нещо ужасно – убийство на журналист. Ще имаме пълен отчет в течение на следващите два дни, вероятно, в понеделник или вторник“, отбеляза американският президент, като по-късно уточни, че става въпрос за вторник.
Американският лидер потвърди, че в събота е провел телефонен разговор с директора на ЦРУ Джина Хаспел. Тръмп отбеляза, че появилата се в петък информация в медиите за изводите на ЦРУ е била „предварителна“. Те (ЦРУ) все още не са определили нищо. Много е рано“, поясни той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: След информацията на ЦРУ,Тръмп за убийството на Хашоги

Reuters: След информацията на ЦРУ,Тръмп за убийството на Хашоги

17 Ноември 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/авиобаза Бийл. На път за Калифорния в събота президентът Тръмп е дал кратко изявление за медиите по повод убийството на журналиста Хашоги, информира Reuters. Поводът е информацията, която по-рано ЦРУ обяви, че то е поръчка на саудитския престолонаследник Мохаммед бин Салман, съобщи Белият дом.
Доналд Тръмп е обсъдил становището на ЦРУ с директора на Управлението Джина Хаспел и държавния секретар Майк Помпео. Това е казала на репортерите говорителката на Белия дом Сара Хуккаби Сандърс.
ЦРУ са уведомили други управляващи в САЩ структури, в това число и Конгреса, за своята оценка, са съобщили на Reuters още в петък неназовани от агенцията източници. Така обаче се затрудняват усилията на Тръмп да запази връзките с ключов американски съюзник, каквато е Саудитска Арабия.
Според източник, близък до ЦРУ, неговото мнение се основава предимно на косвени доказателство, свързани с централната роля, която играе принцът в управлението на кралството.
Разкритието на ЦРУ е най-определената оценка от страна на САЩ до днес, която прави връзка между фактическия управляващ Саудитска Арабия с убийството и противоречи на направените до момента изявления от правителството й, че принц Мохаммед не е замесен в случая.
Пред репортерите в Белия дом, преди да замине за Калифорния Тръмп само e повторил няколко пъти, че му е казано, че престолонаследникът няма роля в смъртта на журналиста. „Все още не сме информирани“, заявил Тръмп. „Предстои да говорим по-късно с ЦРУ и с много други. Ще направя това, докато пътувам в самолета. Ще говоря и с държавния секретар Майк Помпео.”
След като законодателите търсят законови пътища да накажат близкоизточната държава за убийството, в събота и демократи, и републиканци са настояли пред Тръмп да бъде категоричен в поведението си към престолонаследника, с когото той установи дълбоко лично приятелство.
Те обаче обръщат внимание и на значението на връзките между Вашингтон и Рияд, който е един от най-големите клиенти на американската военна индустрия. Тръмп иска да запази оръжейните сделки със саудитите въпреки растящата опозиция в Конгреса.
Военноморският генерал Джоузеф Дърфорд, председател на Обединения комитет на началник щабовете в американската армия, в събота е заявил, че арабското кралство играе ключова военна роля за САЩ в Близкия изток. „Саудитска Арабия беше важен партньор в регионалната сигурност в миналото, аз очаквам тя да е такъв и в бъдеще“, е заявил генералът на форум по сигурността в Халифакс, като е допълнил, че близкоизточните съюзници, в това число и Саудитска Арабия, са „стабилизираща сила в региона“.
Американските законодатели, критични за ролята на Саудитска Арабия както в убийството на журналиста, така и в гражданската война в Йемен, полагат големи усилия, за да наложат строги мерки срещу тази страна.
“Веднъж завинаги Тръмп трябва да приеме, че заключението на неговите експерти от разузнаването е неоспоримо: коронованият наследник е виновен за чудовищното убийство на Хашоги. Това безочливо убийство трябва да има последствия – санкции, преследване, отстраняване на Мохаммед бин Салман и други“, пише в Туитър в събота сенатор Ричард Блументал.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: ЦРУ ще докладва на Доналд Тръмп за разследването на убийството на Джамал Хашгоги

Washington Examiner: ЦРУ ще докладва на Доналд Тръмп за разследването на убийството на Джамал Хашгоги

17 Ноември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) на САЩ ще информира държавния глава Доналд Тръмп за възможното участие на Саудитска арабия в убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщава американското издание The Washington Examiner.
На въпрос дали ще има последствия за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, лидерът на Белия дом подчерта, че все още не е информиран за ролята му в жестокото убийство, извършено в сградата на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.
„ЦРУ ще ми докладва", заяви Тръмп пред репортери в сутрешните часове на деня преди отпътуването си за щата Калифорния, където ще се срещне със засегнатите от горските пожари американци.
Хашоги изчезна на 2 октомври след влизането си в саудитско консулство в Истанбул за насрочена среща, за да получи необходимите му документи за сключване на брак с годеницата – турска гражданка. През последните няколко седмици прокурори на Рияд повдигнаха обвинения срещу 11 заподозрени за убийството. Искането им е за издаването на смъртни присъди.
Официален Рияд твърди, че няма нищо общо с убийството на живущия в американския град Вирджиния притежател на „зелена карта". Администрацията на президента Доналд Тръмп също не е обявила позицията си по въпроса за ролята на саудитския престолонаследник в смъртта на журналиста, известен с критиките си към управляващите в родината му.
Саудитски прокурори разкриха пред репортери, че Хашоги е инжектиран със смъртоносна доза успокоително. Тялото му е разчленено и предадено на друг съучастник в убийството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Пенс обеща, че САЩ ще подведат под отговорност убийците на Джамал Хашоги

AFP: Майк Пенс обеща, че САЩ ще подведат под отговорност убийците на Джамал Хашоги

17 Ноември 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. Американският вицепрезидент Майк Пенс обеща, че САЩ ще подведат под отговорност убийците на Джамал Хашоги, след медийните съобщения, че ЦРУ е стигнало до заключението, че саудитският принц Мохамед е зад убийството на журналиста, предава AFP.
„САЩ са твърдо решени да подведат под отговорност виновните за това убийство", увери Пенс в кулоарите на срещата на върха на АТИС, която се провежда в Папуа-Нова Гвинея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомольская правда на Балканах“: ЦРУ установи, че принцът-наследник на Саудитска Арабия се е разпоредил да убият Хашоги

„Комсомольская правда на Балканах“: ЦРУ установи, че принцът-наследник на Саудитска Арабия се е разпоредил да убият Хашоги

17 Ноември 2018 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е установило, че наследникът на короната на Саудитска Арабия принц Мохаммед бин Салман Ал Сауд е издал заповед да убият журналиста Джамал Хашоги в Истанбул през октомври. За това пише в съботното си издание руският „Комсомольская правда на Балканах“, като се позовава на съобщение от The Washington Post, който цитира свои източници от ЦРУ.
Американското издание отбелязва, че изводите на разузнаването противоречат на твърденията на саудитското правителство за това, че в разправата с опозиционния журналист не е участвал член от кралското семейство.
ЦРУ основава совите подозрения на факта, че, преценка на Управлението, именно Мохаммед бин Салман се явява действителният управляващ Саудитска Арабия в този момент.
«Възприетата позиция се състои в следното: това нямаше да се случи, ако той не знаеше или не беше участвал в случилото се“, The Washington Post цитира думите на своя източник.
Според ЦРУ принцът е «добър технократ», който контролира дори и най-незначителните въпроси в страната и твърдо владее властта в свои ръце. Анализаторите на ЦРУ са уверени, че скандалът с убийството на журналиста няма да се отрази на статута на принца и той ще остане наследник на престола в кралството.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  САЩ одобриха обвиненията в Саудитска Арабия по случая „Хашоги“

AFP: САЩ одобриха обвиненията в Саудитска Арабия по случая „Хашоги“

15 Ноември 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати приветстваха първите обвинения в саудитското разследване за убийството на Джамал Хашоги като "добра първа стъпка", като призоваха Рияд да продължи разследванията си.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че не е имало предварително съгласуване със Съединените щати, които обявиха санкции срещу 17 саудитски служители за убийството. Тя не изключва допълнителни санкции, тъй като в делото се появяват повече подробности.
"Ние гледаме на съобщението, което направиха като добра първа стъпка, това е стъпка в правилната посока", каза Науърт пред репортери.
"Това е първоначално разследване. Важно е тези стъпки да продължат да бъдат насочени към пълно търсене на отговорност."
Саудитска Арабия в четвъртък призова за смъртно наказание срещу петима души, обвинени в убийството на журналиста в консулството в Истанбул на кралството, но са освободили престолонаследника Мохамед бин Салман от всякаква вина.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ наложиха санкции на 17 саудитци във връзка със случая „Хашоги“

AFP: САЩ наложиха санкции на 17 саудитци във връзка със случая „Хашоги“

15 Ноември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В четвъртък САЩ наложиха икономически санкции на 17 граждани на Саудитска Арабия, за които се предполага, че са замесени в убийството на журналиста Джамал Хашоги, като сред тях са трима помощници на престолонаследника Мохамед бин Салман, предава AFP.
Ограничителните мерки бяха обявени, след като генералният прокурор на арабската страна обяви, че петима държавни служители са изправени пред смъртна присъда по случая.
"Саудитските официални лица, които санкционираме, са били замесени в отвратителното убийство на Джамал Хашоги. Тези лица хванаха и брутално убиха журналист, който е живял и работил в Съединените щати, трябва да има последствия за техните действия", каза министърът на финансите Стивън Мнучин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералната прокуратура на Саудитска Арабия ще поиска смъртно наказание за убийците на Хашоги

ТАСС: Генералната прокуратура на Саудитска Арабия ще поиска смъртно наказание за убийците на Хашоги

15 Ноември 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Рияд. Генералната прокуратура на Саудитска Арабия ще настоява за смъртно наказание за убийците на журналиста Джамал Хашоги, заяви на пресконференция в Рияд официалният представител на прокуратурата Шалан аш Шалан, предава ТАСС.
„Ще искаме смърт за петимата обвиняеми, дали нареждането Хашоги да бъде убит и за изпълнителите“, заяви той. „Обвинения по делото „Хашоги“ са повдигнати на 11 души, а в общо в рамките на разследването са задържани 21 души“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Водената от Саудитска Арабия регионална коалиция разреши медицинска евакуация в Йемен

AFP: Водената от Саудитска Арабия регионална коалиция разреши медицинска евакуация в Йемен

13 Ноември 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Сана. Водената от Саудитска Арабия регионална коалиция разреши медицинска евакуация на бунтовниците хути в Йемен. Това бе обявено след посещение на британския външен министър Джеръми Хънт в региона, съобщиха от кабинета му във вторник, предава AFP.
„Коалиционните сили ще позволят на ООН да контролира медицинската евакуация на хутите, включително до петдесет ранени бойци, в Оман, преди провеждането на нов кръг от мирни преговори в Швеция по-късно този месец", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Великобритания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Хънт иска бързи резултати от разследването на смъртта на Джамал Хашоги от Саудитска Арабия

The Independent: Джереми Хънт иска бързи резултати от разследването на смъртта на Джамал Хашоги от Саудитска Арабия

13 Ноември 2018 | 05:01 | Агенция "Фокус"
Рияд. Външният министър на Великобритания Джереми Хънт иска бързи резултати от разследването на смъртта на Джамал Хашоги от Саудитска Арабия, пише британският вестник The Independent.
След среща със саудитския крал в Рияд Джереми Хънт заяви, че очаква да разбере за хода на съдебното производство по делото "съвсем скоро".
Външният министър използва пътуването, за да заяви на саудитските официални представители, че техните съюзници имат нужда от уверение, че подобен инцидент "не може и няма да се случи отново", каза той.
Кралството призна, че екип от агенти е убил Хашоги и арестува 18 души, за които се твърди, че са замесени.
Външният министър също използва посещението си в Саудитска Арабия, за да окаже натиск за прекратяване на кървавата гражданска война в Йемен, където тригодишният конфликт доведе до опустошителна хуманитарна криза.
Саудитска Арабия потвърди готовността си да евакуира 50 ранени бойци хути в Оман за медицинско лечение, правейки перспективите за преговори "по-реални", каза външният министър.
"Това е отчайваща хуманитарна ситуация и затова подчертах необходимостта от бързи мерки", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 150 души са загинали по време на последните боеве в йеменския пристанищен град Ходейда

AFP: Най-малко 150 души са загинали по време на последните боеве в йеменския пристанищен град Ходейда

13 Ноември 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Сана'а. Най-малко 150 души са били убити през последното денонощие при сблъсъци в йеменското пристанище Ходейда, съобщиха медиците в понеделник, цитирани от AFP.
Правителствените лоялисти, подкрепяни от коалициятa, ръководена от Саудитска Арабия, се стремят да отстранят бунтовниците хути от стратегическия град на Червено море, чиито докове са спасителна линия за 14 милиона йеменци, изложени на риск от глад.
Запитан за възможността за прекратяване на огъня, говорител на коалицията заяви пред репортери в Рияд, че "операцията все още продължава", като добави, че целта е да принудят бунтовниците да седнат на масата за преговори.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за възможна "катастрофална ситуация", ако пристанището бъде разрушено.
"Боевете трябва да спрат, трябва да започне политически дебат и трябва да подготвим мащабен хуманитарен отговор, за да избегнем най-лошото следващата година", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Париж опроверга Ердоган по случая с Кашоги: Играе си своята политическа игра

„Джумхуриет”: Париж опроверга Ердоган по случая с Кашоги: Играе си своята политическа игра

12 Ноември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан оповести, че Париж не разполага с аудиозапис по случая с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, пише вестник „Джумхуриет”. В изявление по телевизията френският министър напомни думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Анкара е предоставила въпросния аудиозапис на Франция, Германия и Великобритания. „Ако Ердоган има сведения, които да ни даде, той трябва наистина да го направи и да ни ги предостави.”, обяснява Жан-Ив льо Дриан.
Според публикация на „Евро Нюз”, френският министър е отговорил и на уточняващ въпрос: „Означава ли това, че Ердоган лъже?”. Този отговор на Жан-Ив льо Дриан е не по-малко показателен: „Това означава, че при тази ситуация Ердоган има една игра, която той ще продължи да си играе.”.
Преди това Ердоган лично оповести, че с турските аудиозаписи по случая от генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул са били запознати и прослушани от представители на Германия, Франция, Великобритания, САЩ и самата Саудитска Арабия, посочва още „Джумхуриет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган и Тръмп са обсъдили случая „Хашоги“ на вечеря в Париж

ТАСС: Ердоган и Тръмп са обсъдили случая „Хашоги“ на вечеря в Париж

11 Ноември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Турция и САЩ Реджеп Таийп Ердоган и Доналд Тръмп са обсъдили разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, пише в неделя вестник Daily Mail, предава ТАСС.
Срещата се е провела на организирана от френския президент Еманюел Макрон вечеря за чуждестранни гости в Париж. Прессекретарят на Белия Дом Сара Сандърс потвърди, че държавните глави са „седели на вечерята един до друг и са обсъждали трагичната ситуация около Хашоги“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ердоган и Тръмп проведоха кратка среща в Париж

Anadolu Agency: Ердоган и Тръмп проведоха кратка среща в Париж

11 Ноември 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Турция и САЩ Реджеп Таийп Ердоган и Доналд Тръмп разговаряха за кратко в събота по време на вечеря в Париж, на която домакин беше френският лидер Еманюел Макрон, предава „Анадолската агенция“.
Турският държавен глава пристигна във френската столица в събота по покана на Макрон да присъства на мероприятията по случа 100 години от края на Първата световна война.
Вечерята бе дадена от френския президент в чест на световните лидери и техните съпруги, които дойдоха в Париж, за да присъстват на събитието. Агенцията отбелязва, че след пристигането си Ердоган е провел и 45-минутна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.
По време на двудневното си посещение турският президент ще проведе няколко двустранни срещи със световни лидери, най-важната от които е с Тръмп.
На мероприятията, организирани от Макрон в Париж ще присъстват близо 100 световни лидера, включително президентът на Русия Владимир Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 61 души са загинали при сблъсъци в йеменското пристанище Ходейда

AFP: Най-малко 61 души са загинали при сблъсъци в йеменското пристанище Ходейда

11 Ноември 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Най-малко 61 бойци са загинали, а още десетки са били ранени по време на сблъсъците в ключовото йеменско пристанище Ходейда, съобщиха военни и медицински източници, предава AFP.
Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция съобщава за 52 загинали бойци на шиитското движение „Ансар Алах“ (хути) и за 9 военнослужещи от силите на лоялистите.
Десетки ранени бунтовници са откарани в болниците в провинции Сана и Иб във вътрешността на страната, съобщават от военната болница в Ходейда.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Times: Ердоган твърди, че е изпратил записите от убийството на Хашоги на САЩ и други страни

Washington Times: Ердоган твърди, че е изпратил записите от убийството на Хашоги на САЩ и други страни

10 Ноември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в събота, че Турция е изпратила записите, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги на САЩ и други заинтересовани страни, твърдят различни източници, пише електронното издание на Washington Times.
Съгласно изказването на турския президент, Турция е споделила записите от убийството със Саудитска Арабия, Франция и Обединеното кралство.
„Дадохме записите, дадохме ги на Саудитска Арабия, на Вашингтон, на германците, на англичаните“, заяви Ердоган в рамките на телевизионно обръщение.
Нито една от посочените страни обаче не потвърди, че това се е случило, отбелязва изданието.
Думите на турския президент са в разрез с изявленията на Държавния департамент на САЩ от по-рано, който минали месец отрече държавния секретар Майк Помпео да е чувал подобни записи или да е виждал съответните транскрипции след проведените спешни срещи в Саудитска Арабия и Турция през октомври.
Високопоставено турско официално лице опроверга информацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: И след убийството на Джамал Хашоги саудитската машина в САЩ продължава да работи

The American Conservative: И след убийството на Джамал Хашоги саудитската машина в САЩ продължава да работи

5 Ноември 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Рияд. След убийството на журналиста Джамал Хашоги саудитците са изправени пред сериозна международна критика, граничеща с презрение. Но това не е нова ситуация за тях - положението им е същото като това, в което се намираха след терористичните атентати от 11 септември 2001 г., когато стана ясно, че 15 от 19-те извършители са граждани на арабското кралство. Тогава те решиха проблема по същия начин, по който го решават сега: с пари, с много пари. По-конкретно - с милиони долари, изразходвани за лобистки и обществени фирми в САЩ, с които продават илюзията, че Америка трябва да продължи да изнася оръжията си за Рияд, пишат Ейвъри Биъм и Томас Лоу в съавторска статия за изданието The American Conservative.
Саудитското лоби вече се реди на опашки, не само за да запази влиянието си във Вашингтон, но и за да гарантира продължаването на оръжейните доставки за арабското кралство. Операцията за влияние на Рияд безспорно понесе тежък удар, но макар няколко големи компании да прекратиха връзките си с него, това съвсем не означава край. Ако са научили урока от миналото - а те са!, саудитците ще удвоят усилията си да спасят репутацията, за изграждането на която са работили толкова силно, че едва ли ще се откажат от плодовете, които им дава Вашингтон.
В продължение на години Саудитска Арабия натоварваше отявлени лобисти със задачата да изрисуват позитивен образ на кралството в САЩ с цел да повлияят на американската политика в региона. Нов доклад на Инициативата за прозрачност на чуждестранното влияние, програма на Центъра за международна политика, в която работят и двамата автори на материала, установи, че през 2017 г. чуждестранни агенти на лобистки фирми са се свързали с над 200 членове на Конгреса и са осъществили повече от 2500 политически дейности от името на саудитските им клиенти. Те са били насочени към партийни лидери и политици, които заемат ръководни постове в ключови комисии на органа - както демократи, така и републиканци. Сред по-изтъкнатите имена на републиканците са това на Линдзи Греъм от сенатската комисия за въоръжените сили, а от демократите Крис Коунс, член на сенатската комисия за външни отношения, се оказва най-контактният.
Но това не е всичко. Констатирани са многобройни случаи, в които чуждестранни агенти, работещи за саудитски лобистки фирми, са направили значителен паричен принос за ключови членове на Конгреса, с които са се свързали същите фирми от името на саудитските им клиенти. Политическият характер на донациите е очевиден - те са направени в деликатни моменти, в които са обсъждани въпроси, свързани с Рияд - като например Закона срещу спонсорите на тероризма и продажбите на оръжия.
Саудитското влияние със сигурност не се изчерпва само с лобистките фирми, които наемат. В края на краищата те дават милиони на мозъчни тръстове и американски университети. Но това, което е много по-важно - поне за президента Доналд Тръмп, е че те закупуват големи количества военно оборудване от САЩ. А лидерът на Белия дом многократно се е хвалил, че благодарение на сделките с Рияд се отварят хиляди нови работни места в страната, а приходите от договорите за оръжейни доставки да на стойност 110 млрд. долара. Тръмп обича да използва и аргумента, че прекратяването на американския оръжеен износ за Рияд ще обърне саудитците към Русия, Китай и други държави, за да покрива нуждите си. ВВС на арабското кралство е изцяло зависим от американската и британската подкрепа. Двете страни доставят на Рияд изтребители F-35, самолети "Торнадо" и хеликоптери "Апачи". Ако САЩ прекратят потока от боеприпаси, резервни части и техническа поддръжка, необходими за поддържането на военновъздушния флот на Саудитска Арабия, то тогава той ще бъде заземен. Без тази въздушна подкрепа саудитците няма да могат да продължат операциите си в Йемен, а това на свой ред означава, че може да бъде договорено прекратяване на огъня, да се спасят хиляди животи и да се прекрати най-тежката хуманитарна криза на планетата. Аргументът на Тръмп е напълно погрешен. САЩ не са зависими от парите на Саудитска Арабия; Саудитска Арабия зависи от огневата мощ на САЩ.
Вашингтон и Рияд сега са на кръстопът. Но саудитското лоби успя да оцелее на американска земя, въпреки терористичните атентати, опустошителната операция в Йемен и бруталното убийство на Хашоги. Време е обаче САЩ да отворят очи за действията на Саудитска Арабия. Докато Тръмп не показва никакви признаци за промяна на позицията си, Конгресът има възможност през следващите няколко месеца да покаже на света, че САЩ не се грижат за никого, без значение колко милиарди долари се изразходват за продажби на оръжие и колко много милиони се изразходват за влияние. Време е да прекратим убийствата на цивилни граждани в Йемен с американски бомби и да изобличим лобистката машина на Рияд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Саудитците не знаят как да използват американските оръжия

Доналд Тръмп: Саудитците не знаят как да използват американските оръжия

5 Ноември 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Саудитците не знаят как да използват американските оръжия“, заяви американският президент Доналд Тръмп пред информационния портал Axios.
Американският президент Доналд Тръмп описва ударът на коалицията, водена от Саудитска Арабия през август,върху автобус с деца в Йемен като ужасна трагедия и заяви, че саудитските войници не знаят как да използват оръжията правилно.
"Мисля, че това е ужасна ситуация. Беше ужасно да гледам какво се е случило с автобуса и тези деца", заяви американският лидер.
"Това беше направено от хора, които просто не знаеха как да използват оръжия, беше просто ужасно", каза той. В същото време, както уточнява изданието, президентът на САЩ не отговори на въпроса дали инцидентът е повлиял на позицията му относно продажбата на американски оръжия в Саудитска Арабия.
Тръмп също така подчерта, че "възнамерява да обсъжда много различни теми" със Саудитска Арабия, като отбелязва, че "не би държал [в армията] хора, които не знаят как да използват оръжия и да стрелят по автобуси с деца".
На 9 август коалиционните военновъздушни сили нападнаха автобус в провинция Саада в северозападна Йемен, в който са се возили най-вече деца и юноши. Според службата на Международния комитет на Червения кръст в Сана‘а, в резултат на този бомбен атентат са убити 51 души, включително 40 деца, около 80 йеменци са били ранени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Бундесверът продължава обучението на саудитски войници и след разкритията за убийството на Джамал Хашоги

Die Welt: Бундесверът продължава обучението на саудитски войници и след разкритията за убийството на Джамал Хашоги

4 Ноември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Въпреки напрежението в отношенията с Рияд, произтичащи от последните разкрития за убийството на журналиста Джамал Хашоги, Бундесверът продължава по план с обучението на саудитски войници, съобщава германският национален ежедневник Die Welt am Sonntag с уточнението, че във водещата военна академия в Хамбург са записани седем граждани на арабското кралство.
От Министерството на отбраната в Берлин поясниха, че не възнамеряват да прекъсват обучението на саудитците заради затруднените отношения с Рияд. То ще продължи в нормален график, тъй като „подлежи на други политически решение“, поясни говорител на военното ведомство в Берлин. Освен това още седем саудитски офицери ще бъдат допуснати в академията през следващата година. Все пак окончателното решение за тях няма да бъде взимано преди началото на 2019 г.
Обучението на саудитските войници се основава на споразумение, постигнато в рамките на посещението на министъра на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Леян в саудитската столица Риад през декември 2016 г., припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriet Daily: Саудитският принц твърди, че Хашоги е опасен ислямист

Hurriet Daily: Саудитският принц твърди, че Хашоги е опасен ислямист

3 Ноември 2018 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Саудитският престолонаследник Мохаммад бин Салман е заявил на американските власти, че според него убитият журналист Джамал Хашоги е бил опасен ислямист, съобщават медиите, информира в петък турският всекидневник Hurriet Daily.
Това той е съобщил в телефонен разговор с Белия дом преди Саудитска Арабия да е допуснала, че е убит в саудитското консулство в Истанбул. Разговорът е бил между него и Джарет Кашнър, зет на президента Доналд Тръмп, и президентския съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. Както пише The Washington Post, саудитският престолонаследник е казал, че Хашоги е член на „Мюсюлмански братя“, транснационална ислямска организация.
Според съобщението той се е състоял на 9 октомври, седмица след изчезването на журналиста.
Както се твърди, принц Мохаммад е настоявал Белият дом да запази съюза между САЩ и Саудитска Арабия.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Интерфакс“: Ердоган посочи кой е заповядал убийството на Хашоги

„Интерфакс“: Ердоган посочи кой е заповядал убийството на Хашоги

2 Ноември 2018 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Заповедта за убийството на журналиста Джамал Хашоги произлиза от високопоставени длъжностни лица в Саудитска Арабия, написал в петък за американския вестник The Washington Post Реджеп Таийп Ердоган, информира руската агенция „Интерфакс“.
"Знаем, че убийството на Хашоги е поръчано от върхушката в ръководството на Саудитска Арабия ", пише турският президент.
На Турция е известно, че непосредствено изпълнители на престъплението има сред 18-те души, задържани в Саудитска Арабия след смъртта на Хашоги, отбелязва Ердоган.
В същото време той подчертава, че двете страни ще запазят приятелските си отношения и че той не се съмнява, че заповедта за това действие не идва от краля на Саудитска Арабия Салман.
"Нито за миг не вярвам, че кралят Салман е издал заповед за нападението над Хашоги", пише Ердоган.
В този смисъл той дава да се разбере, че не приема убийството на журналиста като отражение на официалната политика на арабската държава.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Два дни след призива за примирие от САЩ, саудитската коалиция започна нова офанзива в Йемен

The Washington Post: Два дни след призива за примирие от САЩ, саудитската коалиция започна нова офанзива в Йемен

2 Ноември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Сблъсъци избухна в стратегическото йеменско пристанище Ходейда, а по столицата на страната Сана бяха нанесени въздушни удари в петък, когато оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция започна нова офанзива в най-бедната страна в Близкия Изток, само два дни, след като от Вашингтон призоваха за примирие, пише онлайн изданието на The Washington Post.
Говорител на коалицията заяви, че нейните сили са атакували международното летище в столицата Сана и близкостояща въздушна база на бунтовниците, известни като „хути“, които са използвали летището, за да осъществяват удари по Кралството чрез дронове и ракети.
От своя страна, шиитските бунтовници, чрез свой телевизионен канал, потвърдиха, че са нанесени повече от 30 удара по въздушната база и други райони на столицата.
Междувременно, коалицията на саудитите е започнала нова офанзива за овладяване на контролирания от „хуситите“ град Ходейда, твърдят йеменски правителствени източници и местни медии. Сблъсъците се водят предимно на юг и изток от пристанището, което е ключов прозорец за внасяне на храна, лекарства и други жизнено важни продукти, а освен това от там минава значителна част от хуманитарната помощ, предназначена за Северен Йемен. Офанзивата идва, след като тази седмицата излезе информация, че от коалицията са изпратили поредно подкрепление на групировката си по това направление, като този път там са разположени 10 хиляди войници.
Всичко това се случва два дни, след като САЩ призоваха за примирие и преговори след 30 дни за прекратяване на войната. Новата офанзива може да цели да притисне „хутите“ да се явят на масата за преговори, което засега бунтовниците отказват да направят.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джамал Хашоги е насочен към консулството на Саудитска Арабия в Истанбул от посолството на Кралството във Вашингтон

The Independent: Джамал Хашоги е насочен към консулството на Саудитска Арабия в Истанбул от посолството на Кралството във Вашингтон

26 Октомври 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Джамал Хашоги е насочен към консулството на Саудитска Арабия в Истанбул от посолството на Кралството във Вашингтон, пише британският вестник The Independent.
На Джамал Хашоги му е било казано от саудитските власти, че няма да може да получи документите си за развод в САЩ, за да се ожени и трябва да отиде в Турция, като част заговора за отвличането и убийството му, пише изданието.
Журналистът е бил насочен към генералното консулство на Кралството в Турция, защото онези, които са планирали покушението срещу него са вярвали, че би било твърде рисковано да се извърши нападение в Америка, съобщава приятел на убития журналист и дипломатически източници.
Американското разузнаване, според редица медии, попаднало на планове, които са целяли Хашоги да бъде подмамен да се върне в Саудитска Арабия, където да бъде арестуван.
Не е ясно кога се е получена тази информация, но Хашоги не е бил предупреден, че го грози опасност, пише вестникът.
Известно е, че редица служители, близки до принцът Мохамед бин Салман, многократно са предлагали на Хашоги да се върне в Кралството с предложения за доходоносни и престижни работни места – предложения, които журналистът е отхвърлил.
Приятел на Хашоги е заявил: "Джамал е бил няколко пъти в посолството във Вашингтон и опитвал да уреди консулските въпроси оттам. Мислеше, че може да получи документите, от които се нуждае, за да покаже, че е разведен, законно изискване от хората във Вашингтон. Мисля, че му казаха, че това е лесен въпрос, но че трябва да отиде в Турция, за да получат документите. Не съм сигурен дали му е казано да отиде в Турция от хора във Вашингтон или в Рияд."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Саудитският престол рискува да се лиши от една от най-важните си опори

„Независимая газета“: Саудитският престол рискува да се лиши от една от най-важните си опори

26 Октомври 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитският престол рискува да се лиши от една от най-важните си опори, пише руският ежедневник “Независимая газета.
Крал Салман, който повери много важни държавни дела на своя син принц Мохамед, е принуден да поеме отново управлението , за да разреши лично най-острите конфликти, които застрашават целостта на кралството. Едно от тях е недоволството на племената, от които се формира Националната гвардия, една от основните структури, подкрепящи управляващия режим.
Националната гвардия е сериозна военна сила. От гледна точка на числеността (около 110 хиляди души), обучението и въоръжението това е армия, способна да изпълнява както общовойскови задачи, така и да воюва в градски условия. С други думи, точно това, което е необходимо за осъществяването на успешни преврати и потискането на бунтове. В този смисъл саудитската национална гвардия показа своята стойност по време на операцията "Пустинна буря" и по време на потушаването на народните въстания в Бахрейн. С началото на войната в Йемен през март 2015 г. тя отново бе привлечена за защитата на границите с тази страна.
Именно недоволството сред висшите кръгове, започнало още с антикорупционните разследвания, инициирани от престолонаследника, и засилило се сега след разследването на убийството на Хашоги, може да доведе до конфликт между Националната гвардия и трона с непредвидими последици.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Син на журналиста Джамал Хашоги е напуснал Саудитска Арабия

Reuters: Син на журналиста Джамал Хашоги е напуснал Саудитска Арабия

25 Октомври 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Рияд. Най-големият син на убития журналист Джамал Хашоги е напуснал Саудитска Арабия, съобщиха за Reuters два източника, близки до семейството.
Салах Хашоги, който според единия източник има двойно гражданство – от Рияд и Вашингтон - и срещу който е имала издадена забрана за пътуване, е напуснал арабското кралство в сряда. Източниците обаче отказаха да разкрият къде е заминал Салах.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Евродепутатите искат прекратяване на износа на оръжия от ЕС за Саудитска Арабия

ЕП: Евродепутатите искат прекратяване на износа на оръжия от ЕС за Саудитска Арабия

25 Октомври 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Страсбург. След убийството на журналиста Джамал Хашоги Европейският парламент призовава страните от ЕС да се обединят и да наложат оръжейно ембарго върху Саудитска Арабия, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите осъдиха възможно най-категорично измъчването и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция. Те също така призоваха за безпристрастно международно разследване на неговата смърт, за да се установи какво се е случило в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври, и за да бъдат изправени отговорните лица пред съда.
Текстът отбелязва, че убийството е малко вероятно да се е случило без знанието или извън контрола на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.
Резолюцията повтаря предишния призив на Европейския парламент към всички правителства на ЕС за постигане на обща позиция, за да бъде наложено оръжейно ембарго спрямо Саудитска Арабия от всички страни на ЕС. Подобно искане беше представено от парламента на 4 октомври, предвид ролята на страната в бруталната гражданска война в съседен Йемен.
Евродепутатите също призоваха върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, както и държавите-членки, да бъдат в готовност да наложат целенасочени санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активите на лица от Саудитска Арабия, след като обстоятелствата бъдат изяснени.
В заключение Парламентът призовава държавите-членки да поемат инициативата на следващото заседание на Съвета по правата на човека на ООН в Женева на 5 ноември, за да се повдигне въпросът за членството в Съвета на държави със съмнителни показатели относно зачитането на човешките права, като това включва и Саудитска Арабия.
Текстът беше приет с 325 гласа „за“, срещу 1 глас „против“ и 19 „въздържал се“.
Известният саудитски журналист Джамал Хашоги изчезна след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Изчезването му предизвика международни обвинения, че той е бил измъчван и брутално убит от саудитски агенти вътре в сградата, въпреки че тялото му все още не е намерено.
Саудитска Арабия първоначално отрече каквото и да било участие в изчезването на Джамал Хашгоги, но след тежък международен натиск страната призна, че убийството е извършено на територията на консулството. Г-н Хашоги беше известен критик на саудитския режим.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Каква игра играе Турция в случая с Джамал Хашоги?

The New York Times: Каква игра играе Турция в случая с Джамал Хашоги?

25 Октомври 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Редакционната колегия на водещото американско издание The New York Times публикува статия, в която се опитва да определи целите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с убийството на журналиста Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Критично настроени в оценката си за да действията на Ердоган, от редакцията допускат, че лидерът на Анкара използва случая, за да укрепи още повече позициите си.
Турският президент разглежда убийството на Хашоги като възможност да подкопае Саудитска Арабия, регионален и религиозен съперник на Анкара. Турция реши да продължи по пътя на правосъдието и отказа да даде на Саудитска Арабия възможността да избегне отговорността за убийството на Хашоги, журналист на The Washington Post.
Новите съобщения, които се появяват през последните три седмици в контролираните от Ердоган местни медии, разкрива ужасяващи подробности за убийството, привлякоха вниманието на света към жестокостта на младия престолонаследник на арабското кралство, Мохамед бин Салман, въпреки че администрацията на държавния глава на САЩ ДоналдТръмп направила всички възможни намеци за това, че предпочита да си затвори очи за този факт.
По-рано тази седмица Ердоган отново привлече вниманието на света към това ужасно събитие и за първи път обсъди подробно този въпрос в реч, адресирана до членовете на неговата партия. Той нарече инцидента „умишлено убийство" и очерта хронологията на случилото се. Същевременно поиска от саудитите да предоставят повече подробности и да екстрадират 18 заподозрени, задържани с цел да бъдат съдени в Турция. Ердоган също така предложи, че зад убийството на Хашоги, извършено в Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, стои принц Мохамед или някой негов приближен. „По чия заповед тези хора дойдоха тук?“, бе въпросът, който турският лидер отправи към съпартийците си.
Такъв отворен призив към Саудитска Арабия, регионална сила, която поддържа близки отношения с Тръмп и зетта му Джаред Къшнер, е смела крачка. Какво очаква да постигне Ердоган?
Малко вероятно е той да е бил много шокиран от убийството на журналиста, като се има предвид историята на Ердоган за незаконния тормоз срещу представителите на медии и ограничаването на свободата на печата. Миналата година редица неправителствени организации, наблюдаващи зачитането на свободата на средствата за масова информация, отново посочиха Турция като основен нарушител на свободата на печата в света поради арестите на журналисти.
И ако действията на Ердоган не са свързани със защитаването на свободата на печата, то тогава какви принципи защитава турския президент?
Разбира се, Ердоган е възмутен от това, че чуждестранна власт е извършила толкова тежко убийство на територията на Турция – при това в родния му град Истанбул. Саудитска Арабия изпрати екип от 15 убийци, за да извърши това престъпление, макар че тялото на Хашоги все още не е намерено.
Може би Ердоган, както твърдят американски официални лица и други експерти, се опитва да използва това убийство, за да изтръгне пари от Саудитска Арабия, за да подкрепи отслабена турска икономика в замяна на това да помогне за отклоняването на подозренията от Рияд. Турската лира продължава да пада и инфлацията се увеличава, което ограничава силно възможностите на турските работници и правителството на страната.
Въпреки че този сценарий не е реализиран, все още има възможност да се постигне определен саудитско-турски компромис относно запазването на тайната с допълнителните подробности за убийството, въпреки че в момента това, от което се нуждае светът, е цялата истина и изобличаването на отговорните за смъртта на Хашоги.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Истанбул: Дадено е разрешение за оглед на двора и на кладенеца в резиденцията на Генералното консулство на Саудитска Арабия

„Джумхуриет”: Истанбул: Дадено е разрешение за оглед на двора и на кладенеца в резиденцията на Генералното консулство на Саудитска Арабия

25 Октомври 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските сили за сигурност са получили разрешение за извършване на оглед на градината и на кладенеца в двора на резиденцията на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, пише вестник „Джумхуриет”. Преди това от източници на силите за сигурност беше оповестено, че за подобно претърсване не е дадено разрешение от компетентните саудитски власти. Досега турските компетентни органи извършиха огледи и претърсване на сградата на Генералното консулство и на резиденцията по повод убийството на 2 октомври на саудитския журналист Джамал Кашоги, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Убийството на Джамал Хашоги е „предумишлено“ според Прокуратурата на Рияд

AFP: Убийството на Джамал Хашоги е „предумишлено“ според Прокуратурата на Рияд

25 Октомври 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Рияд. Според изявление на Прокуратурата на Саудитска Арабия убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул е било „предварително подготвено“, предава AFP, като уточнява, че заключението на Рияд се основава на данни от турските компетентни органи.
„Информацията от турските власти показва, че действията на заподозрените по случая са били умишлени“, се казва в изявлението, разпространено от държавната информационна агенция на арабското кралство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу за случая Кашоги: Анкара няма намерение да отнася въпроса до международен съд, но е готова да сътрудничи при проявен интерес

Мевлют Чавушоглу за случая Кашоги: Анкара няма намерение да отнася въпроса до международен съд, но е готова да сътрудничи при проявен интерес

25 Октомври 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара няма никакво намерение да отнася въпроса за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги до международен съд, предаде Anadolu Agency. „Предприемаме всички нужни мерки за да осветим всички детайли около предварително планираното убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги. Задават се различни въпроси: Тялото на Джемал Кашъкчъ все още не е намерено; къде е? Признавате, а защо не го казвате ясно? Вижте – това е едно престъпление; има и хуманитарни измерения. Семейството му също иска да знае истината; да изпълни последния си дълг към него. В рамките на разследването прокуратурата продължава своите дейности в сградата на Генералното консулство, в резиденцията, на дипломатическите автомобили. Въпросът вече придоби и международни измерения. Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения това разследване трябва де води съгласно турското право. Тези арестувани лица, или които и да са други, трябва да бъдат разследвани тук и да бъдат съдени по турското право. Осъществяваме сътрудничество с всеки, които иска да си сътрудничи с нас. Засега няма необходимост въпросът да бъде отнасян до международен съд; нямаме и такова намерение. Ако обаче международни институции, или съдилища, подемат някаква инициатива; ние сме готови да споделим доказателствата, с които разполагаме, както и резултатите от досегашното разследване. Това и без друго е наше задължение.”, посочва турският външен министър, цитиран от Anadolu Agency.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания остана извън групата на европейските държави, поставили под въпрос оръжейните доставки за Рияд заради убийството на Джамал Хашоги

El Pais: Испания остана извън групата на европейските държави, поставили под въпрос оръжейните доставки за Рияд заради убийството на Джамал Хашоги

25 Октомври 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания не се присъедини към групата на европейските държави, които изостриха тона си към Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, отбелязват в редакцията на националния ежедневник El Pais.
През почивните дни испанското правителство излезе с изявление, изразяващо „отвращение“ от убийството на журналиста. Анализът на Мадрид обаче се основава на информация, споделена от саудитските прокурори, и не оспорва открито променящите се версии на Рияд за събитията, разиграли се в консулството на арабското кралство в Истанбул. В неделя съвместно изявление от Париж, Берлин и Лондон призова Рияд версията за смъртта на саудитеца „да бъде подкрепена от достоверни факти“.
„Правителството на Испания е разтревожено от предварителната информация на саудитските прокуратури относно смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Кралство Саудитска Арабия в Истанбул, и изразява най-искрените си съболезнования на семейството и близките си", се казва в официалното изявление на Мадрид.
Същевременно Испания не замрази продажбите си на оръжие за Саудитска Арабия, след като Германия предприе подобна стъпка. Великобритания и Франция също предприеха „наказателни“ стъпки срещу Рияд.
Берлин е четвъртият най-голям износител на оръжия за Саудитска Арабия след САЩ, Великобритания и Франция, припомня изданието.
Саудитска Арабия бе третият най-голям клиент на Испания в доставките на оръжия в периода 2013-2017 г. Между двете страни има силни търговски връзки. Испанско-саудитски консорциум изгради високоскоростния влак в Мека, проект на стойност 6,7 милиарда евро, който бе стартиран през 2011 г. и бе открит този месец.
Неправителствени организации, които следят международните продажби на оръжия, са поискали от Испания временно да преустанови оръжейния си износ за Рияд, но Мадрид е отхвърлил тази възможност с аргумента, че сделките се анализират „за всеки отделен случай".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.