НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Арестуваният във Флорида заподозрян е обвинен за изпращане на самоделни бомби

The Independent: Арестуваният във Флорида заподозрян е обвинен за изпращане на самоделни бомби

27 Октомври 2018 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Арестуваният във Флорида Сизър Сайок, е обвинен за изпращане на 13 самоделни бомби, пише британският вестник The Independent.
Сизър Сайок, 56-годишен, е изправен пред пет федерални обвинения, които биха могли да доведат до 48 години затвор за неизбухналите бомби, които са направени от 6-инчови парчета от PVC тръби, часовници и потенциално експлозивни материали.
Според обвинението пакетите включват снимки на неговите цели, всяка от които е отбелязана с червен X.
Сайок беше арестуван в магазин за авточасти във Флорида. Автомобилът на заподозряния, облепен със стикери на Доналд Тръмп и Републиканската партия, е бил иззето от разследващите.
Арестът на Сайок в петък сутринта стана, когато в САЩ продължиха да пристигат пакети-бомби. Един от тези пакети бе адресиран до сенатор Кори Букър, демократ на Ню Джърси, друг е изпратен до Джеймс Клепър, бивш директор на националното разузнаване, а трети е открит преди да достигне до сенатор Камала Харис, калифорнийски демократ. Четвърта бомба, открита в петък в пощенска станция в Калифорния, е била адресирана до Том Щайър, виден спонсор на демократите.
Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс който обяви обвиненията, каза, че арестът на заподозряния трябва да служи като предупреждение, че правителството на САЩ няма да толерира насилие от всякакъв вид, насочено срещу личности за политически убеждения.
Той каза: "Това е реалното прилагане на закона. Ние няма да толерираме такова беззаконие, особено политическо насилие. ... Нека това да бъде урок за всеки, независимо от политическите убеждения, че ще използваме пълната сила на закона срещу всеки, който използва заплахи или пряко насилие ".
На въпроса защо Сайок е изпратил бомбите на демократите, Сешънс заяви, че не е сигурен, добавяйки, че заподозреният "изглежда да е политически мотивиран".
В края на седмицата най-малко 14 подозрителни пакета бяха изпратени до демократи или активисти на партията, въпреки че не беше съобщено за експлозии или наранявания.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Арестуван е заподозрян за серията от взривни устройства, изпратени по пощата в САЩ

AFP: Арестуван е заподозрян за серията от взривни устройства, изпратени по пощата в САЩ

26 Октомври 2018 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американски следователи са арестували заподозрян във Флорида във връзка с 12 подозрителни пакета със самоделни взривни устройства, изпратени на критици на Доналд Тръмп в последните дни, които създадоха напрежение в САЩ точно преди междинните избори за Конгрес там, предава AFP.
Американските медии идентифицираха заподозрения като Сезар Сайок, 56-годишен мъж с криминална история.
"Тези терористични актове са отвратителни и нямат място в нашата страна", заяви Доналд Тръмп на събитие в Белия дом, потвърждавайки, че заподозреният е бил заловен, след като ръководеното от ФБР национално издирване мобилизира стотици агенти.
"Но най-важното е, че американците трябва да се обединят и ние трябва да покажем на света, че ние сме обединени заедно в мир и любов и хармония като американски граждани", добави президентът.
Министерството на правосъдието трябва да проведе пресконференция по делото в 14:30 ч. местно време(21:30 българско време).

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Пакети с бомби са получили Джо Байдън и Робърт де Ниро

The Guardian: Пакети с бомби са получили Джо Байдън и Робърт де Ниро

26 Октомври 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Пакети с бомби са получили Джо Байдън и Робърт де Ниро, пише британският вестник The Guardian.
Предполагаемите пакети с бомби, изпратени до бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и актьора Робърт Де Ниро, бяха разследвани от ФБР в четвъртък, докато агенти преследват заподозрян тероризиращ видни критици на Доналд Тръмп, пише британският вестник The Guardian.
Два пакета за Джо Байдън бяха задържани в Делауеър, според ФБР, а други бяха получени в офисите на Де Ниро в Ню Йорк. Разследващите съобщиха, че работят по тези, изпратени до бившия президент Барак Обама и няколко други демократи тази седмица, които съдържат самоделни взривни устройства.
Новите разкрити случаи показват, че досега осем високопоставени критици на Тръмп са получили общо 10 пакета. Всички пратки бяха заловени и извадени без детониране и няма съобщения за наранявания.
Нюйоркският полицейски комисар Джим О'Нийл заяви на пресконференция в четвъртък следобед, че следователите работя по сигнали , подадени от обществеността. „Постепенно изясняваме ситуацията“, заяви О‘Нийл.
В интервю, излъчено в четвъртък вечерта, Кърстьен Нилсен, министър на вътрешните работи, потвърди, че някои от пакетите са открити във Флорида.
Длъжностни лица казаха, че хората, за които се смята, че са застрашени са предупредени и пощата им се проверява.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Офисът на телевизията в Ню Йорк е евакуиран. Как отразихме случилото се?

CNN: Офисът на телевизията в Ню Йорк е евакуиран. Как отразихме случилото се?

25 Октомври 2018 | 01:23 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Водещите на телевизия СNN Попи Харлоу и Джим Скюто отразяват историята с подозрителните пакети, които в сряда получиха семейства Клинтън и Обама, когато в сградата на медията в Ню Йорк започва да свири пожарната система. Има нов пакет и той е вътре в студиото, откъдето излъчват двамата журналисти, съобщава на страницата си CNN.
По високоговорителя екипът, който е на работа, е помолен да напусне сградата. Зрителите стават очевидци на случващото се в самото студио, докато полицията вече е пристигнала пред него. Подозрителният пакет е доставен в пощенската служба на Уорнър Брадърс, компанията-майка на CNN, в 9.30 ч. сутринта в сряда, както твърди служител от компанията.
"Оказа се малка самоделна бомба, скрита в тръбичка, пратката бе адресирана до Джон Бренан, бившият директор на ЦРУ, който сега е коментатор за NBC и MSNBC“, по думите на служителя. Пожарната аларма се задействала в 10:09 сутринта, тогава и всички, които в момента били на работа в сградата, били евакуирани. В същото време обаче CNN трябвало да излъчват новини на живо. Когато двамата водещи чули алармата, те просто задали въпрос на свой зрител, което им позволило да овладеят ситуацията, после превключили на рекламите и напуснали студиото.
Обикновено новините се излъчват от студиото в Атланта и затова не е имало никакво прекъсване в самата програма. В контролната стая изпълнителният продуцент Мишел Мориц се свързала с молба към кореспондента Рене Марш, който се готвел за живо включване от бюрото във Вашингтон, да замести водещия.
На своите монитори Мориц видяла и репортера Шимон Прокупец пред друга камера във Вашингтонското бюро, той току-що бе съобщил за други подозрителни пакети и в момента събирал информация за ситуацията в Тайм Уорнър Център. И така, когато рекламите свършили и програмата навлязла във времето на новините, Марш обяснила евакуацията в Ню Йорк и се обърнала към Прокупец за повече информация. След няколко минути Харлоу и Скюто също били отново в студиото, живото телевизионно предаване продължило, благодарение на мобилния телефон на един член от екипа и на Skype app.
Зрителите можели да видят как двамата водещи заедно с други служители на CNN се движат по 58-ма улица, надалеч от сградата на Тайм Уорнър Център. Дейвид Фуут, ръководител на техническия екип, използвал камерата от мобилния телефон, докато студийният оператор Фил Пърнис и мениджърът на техническата продукция Аликс Стайнфилд възстановявали комуникациите с Атланта. Харлоу и Скюто, всеки от тях имал по два телефона – единият, за да получават информация за развитие на събитията, а другият - за комуникация с контролната стая и да чуват гостите. Сцената била твърде сюрреалистична – отразявала се евакуацията на нюзрума в съвсем реално време.
Един от конкурентите на CNN, CBS News, предложил помощта си. Техните студия са съвсем наблизо до CNN на Западния бряг в Манхатън.
Президентът на CNN Worldwide Джеф Зукър им е благодарил за колегиалната подкрепа
След обед, Зукър насърчил хора от екипа, които биха могли да работят от дома си, да го направят, тъй като в сградата все още не пускали да се влиза.
"Искам да благодаря на всички колеги и особено на колегите от Ню Йорк, които ни помогнаха да продължим да излъчваме, докато тази криза се развиваше“, казал Зукър: „Наистина се гордея с вас. Благодаря ви.“
Нюзрумът на CNN в Ню Йорк бил отворен в 3 часа след обед.
„На входа в централата на CNN в Атланта, където част от сградата е отворена за публика, ще поставим магнитометри“, обещал на екипа Зукър, „Зорко ще следим за сигурността във всички наши офиси и кореспондентски бюра по целия свят.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Вълната от изпращане на подозрителни пакети продължава: Евакуиран е „Тайм Уорнър Център“ в Манхатън

CNN: Вълната от изпращане на подозрителни пакети продължава: Евакуиран е „Тайм Уорнър Център“ в Манхатън

24 Октомври 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Подозрителен пакет, открит в стая в „Тайм Уорнър Център“ в центъра на Манхатън, наложи евакуацията на сградата, в която се помещават студията на американския телевизионен канал CNN, който предава за инцидента чрез репортажи от улицата.
Телевизията съобщава, че в района има засилено полицейско присъствие. Пакетът, чието съдържание към момента не е известно, вече е премахнат от сградата със специален цилиндричен калъф, който осигурява защита от възможна експлозия.
Сенаторът от Републиканската партия Мич Макконъл направи изявление по случая, чрез което увери, че застава „редом до всички американци в осъждането на опити за актове на вътрешен тероризъм.
По-рано водещият ежедневник The New York Times съобщи, че две експлозивни устройства са били изпратени до бившия президент на САЩ Барак Обама и държавния секретар в администрацията му – Хилари Клинтън. От редакцията припомниха, че в началото на седмицата подобен пакет бе адресиран и до Джордж Сорос. В него имаше устройство, конструирано от тръба с дължина около шест инча, пълна с експлозивен прах. Мотивът на адресанта, все още неясно кой, не е известен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Експлозивни устройства са изпратени до Барак Обама и Хилари Клинтън

The New York Times: Експлозивни устройства са изпратени до Барак Обама и Хилари Клинтън

24 Октомври 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Две експлозивни устройства са били изпратени до бившия президент на САЩ Барак Обама и държавния секретар в администрацията му – Хилари Клинтън, съобщава водещото американско издание The New York Times, като се позовава на информация от тайните служби на страната.
Устройствата бяха подобни на тези, открити в понеделник в дома на милиардера филантроп Джордж Сорос, съобщиха двама представители на правоохранителните органи. В изявление от службите се казва, че „са заловили два подозрителни пакета, адресирани до защитниците на тайните служби", определени като Барак Обама и Хилари Клинтън.
Устройството, адресирано до Клинтън в окръг Уестчестър, е открито късно във вторник (местно време) от техник на тайните служби, се казва в изявлението. Пакетът, адресиран до Обама, е задържан от служителите на тайните служби във Вашингтон в ранните часове на сряда (местно време).
„Съдържанието на пакетите бе незабавно идентифицирано по време на рутинни процедури за скраниране на поща за потенциални взривни устройства и бяха съответно третирани като такива", се казва в изявлението.
В изявлението се казва, че тайните служби са „инициирали широкообхватно наказателно разследване, което ще използва всички налични федерални, държавни и местни ресурси, за да определи източника на пакетите и да открие отговорните".
От редакцията припомнят, че в началото на седмицата подобен пакет бе адресиран и до Джордж Сорос. В него имаше устройство, конструирано от тръба с дължина около шест инча, пълна с експлозивен прах. Мотивът на адресанта, все още неясно кой, не е известен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.