НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Пръст от Добруджа бе посипана под постаментите на Йордан Йовков и Дора Габе, открити в Двора на кирилицата в Плиска

Шумен: Пръст от Добруджа бе посипана под постаментите на Йордан Йовков и Дора Габе, открити в Двора на кирилицата в Плиска

22 Октомври 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Плиска. Пръст от Добруджа бе посипана под постаментите на Йордан Йовков и Дора Габе, открити в Двора на кирилицата в Плиска, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На тържественото откриване на бюст-паметниците на Йордан Йовков и Дора Габе в Алеята на писателите присъстваха генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, представители на Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, Дом-паметник „Йордан Йовков“ – Добрич, представители на общините Шумен, Каспичан, Нови Пазар, общественици и граждани. Идеята е на създателя на Двора на кирилицата Карен Алексанян, който преди година постави началото на Алея на писателите с откриването на бюста на българския и световно значимия поет Пейо Яворов. Вече са поставени бюст-паметници на Паисий Хилендарски, Петко Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Христо Смирненски, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов, Александър Пушкин, Фьодор Достоевски, Сергей Есенин, Максим Горки и други. Днес официално бяха открити и паметниците на майстора на късия разказ Йордан Йовков и българската поетеса от еврейски произход Дора Габе. На тържествената церемония бе припомнено, че 70 книги на големия български писател Йордан Йовков са преведени на над 25 езика, а отделни негови творби – на над 37, сред които арабски, виетнамски, китайски, персийски, полски, фински, хинди, шведски, японски, а Дора Габе за пръв път публикува стихотворението „Пролет“ в сп. „Младина“ в Шумен. Истинският ѝ творчески дебют са стихотворните цикли, поместени в списанията „Мисъл“, „Демократически преглед“ и „Ново общество“ през 1905 – 1906 година. Дора Габе разгръща дарованието си и в областта на детската литература. „Нека във всеки български дом да има по една българска книга“, призоваха присъстващите. Лентите на двата бюст-паметника на Йордан Йовков и Дора Габе бяха прерязани от главния уредник на Дом – паметник „Йордан Йовков“ в Добрич д-р Кремена Митева. В словото си тя отбеляза, че двамата автори са свързани силно с Добруджа. Д-р Кремена Митева благодари на организаторите и им предостави книги и поздравителни адреси от Община град Добрич. Тя посипа пръст от Добруджа в основата на двата бюст – паметника. Поздравителни адреси и книги за Йордан Йовков от името на Община град Добрич получиха и авторите на двете склуптори. Бюст-паметникът на Йордан Йовков е дело на възпитаника на Великотърновския университет Евгений Воденичаров, който от почти четвърт век живее в САЩ и в момента е един от 55-имата скулптори, работещи за Холивуд. Автор на бюст-паметника на Дора Габе е скулпторката Зоя Лекова, завършила Националната художествена академия през 2000 година в ателието на проф. Крум Дамянов. През 2016 година тя защитава докторат, а в момента е хоноруван преподавател в Академията, катедра „Метал“.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Бюст-паметници на Йордан Йовков, Дора Габе и шестима руски класици ще бъдат открити в Двора на кирилицата в Плиска

Шумен: Бюст-паметници на Йордан Йовков, Дора Габе и шестима руски класици ще бъдат открити в Двора на кирилицата в Плиска

22 Октомври 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Плиска. Бюст-паметници на Йордан Йовков, Дора Габе и шестима руски класици ще бъдат открити в културно-исторически център Двор на кирилицата в Плиска в навечерието на Деня на народните будители. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Генералното консулство на Руската федерация във Варна. Тържественото откриване на паметниците на писателя Йордан Йовков, поетесата Дора Габе и руските класици Лев Толстой, Александър Грибоедов, Иля Илф и Евгени Петров, Марина Цветаева, Антон Чехов и Иван Крилов ще се състои от 15.00 часа в Двора на кирилицата с вход свободен.
Програмата предвижда музикални изпълнения и рецитал. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Идеята е на създателя на Двора на кирилицата Карен Алексанян, който финансира тяхното изработване. Преди година той постави началото на Алея на писателите с откриването на бюста на българския и световно значимия поет Пейо Яворов. Вече са поставени бюст-паметници на Паисий Хилендарски, Петко Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Христо Смирненски, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов, Александър Пушкин, Фьодор Достоевски, Сергей Есенин, Максим Горки и други. Алея на писателите ще бъде изградена от 80 бюстa на творци – чест и гордост за националните култури, използвали кирилската писменост като път към умовете и сърцата на читателите. Тя ще поведе и посетителите на Двора към необятния свят на литературното творчество, за да усетят душевността и да узнаят повече за историята на народите, писали и пишещи на кирилица. Под всеки постамент ще има шепа пръст от родната земя на писателя. Бюстовете ще бъдат изпълнени от най-добрите скулптори на народностите, от които са съответните писатели. Така посетителите ще могат да добият представа не само за литературното, а и за изобразителното изкуство на всяка представена народност, посочват от Дома на кирилицата.
Алеята постепенно се запълва. Бюст-паметникът на Йордан Йовков е дело на възпитаника на Великотърновския университет Евгений Воденичаров, който от почти четвърт век живее в САЩ и в момента е един от 55-имата скулптори, работещи за Холивуд. Автор на бюст-паметника на Дора Габе е скулпторката Зоя Лекова, завършила Националната художествена академия през 2000 година в ателието на проф. Крум Дамянов. През 2016 година тя защитава докторат, а в момента е хоноруван преподавател в Академията, катедра „Метал“. Очаква се двамата скулптори да присъстват на откриването на бюст-паметниците. Автор на бюст-паметника на Лев Толстой е членът на Руската художествена академия академик Михаил Переяславец. Неговите монументални композиции, паметници и останалите му художествени творби могат да се видят на открито в столицата и други градове.
Паметникът на Грибоедов е дело на Президента на Руската художествена академия, народния художник академик Зураб Церетели. Той е автор на над 5 000 произведения от живописта, графиката, скулптурата, монументално-декоративното изкуство. Автор на паменика на Чехов е скулпторът от третото поколение на творческата династия Рукавишникови Александър Рукавишников. Автор на интересното художествено решение “2 в 1” на бюст-паметника на Илф и Петров е доцентът от Московската художествена академия „В. Суриков“ Александър Миронов. Негови творби присъстват в музейните експозиции на Москва, Анкара и в частни колекции в Русия, Франция, Германия, Канада. Бюст-паметникът на Марина Цветаева е дело на младата руска скулпторка Евгения Дубровина. Автор на бюст-паметника на Крилов е един от най-талантливите млади руски скулптори Алан Казиев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.