НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

22 Октомври 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази мярка се въведе, за да се намалят злоупотребите – те са се увеличили. Тоест не е това начинът да се спрат злоупотребите. Хората в това предприятие в крайна сметка плащат 2 пъти за едно и също“, обясни той.
„Апелирахме да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци и замърсителят да плаща. Апелирахме да не се взимат средства от малкия бизнес под формата на ненужни одити и да се направят съответните поправки в закона за счетоводството. Г-н Симеонов пое ангажимент представителите в Парламента на тяхната политическа сила да внесат такива поправки“, обясни още той. „Категорично се обявихме против квотите за инвалидите в предприятията, защото по този начин не се решава проблемът с тяхното интегриране. Квотите, съпроводени със забрана за освобождаване, всъщност са забрана за назначаване и на практика такива хора, с тези проекти за текстове, няма да бъдат назначавани и ще има една глоба, плащана от работодателите, с което хората с увреждания няма да се интегрират в обществото“, уточни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия

Васил Велев, АИКБ: Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия

22 Октомври 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общественият дебат напоследък е изместен и не е фокусиран върху това да ускорим растежа и да произвеждаме повече, а е изместен в посока да се задоволят групови интереси – как да се разпределят благата. Такива разговори трябва да се водят в демократично изградени институции, какъвто е Съветът за тристранно сътрудничество. Апелираме за ефективна работа, а не за двустранни срещи“, заяви той. „Защо търсим срещите – имаме ръст от порядъка на 3.5% на БВП за полугодието. Имаме ръст в разходите за възнаграждение на работодателите в порядъка на 8.5% за полугодието, но в същото време производителността расте с по-малко от 3% и сме на 12-о място по ръст на БВП в ЕС. В същото време имаме спад на чуждестранните инвестиции в дялово участие. Имаме спад на местните инвестиции. Имаме ръст на българските инвестиции в чужбина. Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия“, обясни той. По думите му трябва да има условия да се работи повече и по-добре. „България е едва на 122 место по показателя на намиране на специалисти за работа от 140 страни. Затова ние поставихме остро проблема с недостига на работна ръка. Трябва да се ускорят и облекчат процедурите за привличане на нашите сънародници от българската диаспора с ускорено издаване на разрешения за пребиваване при сключен трудов договор с българско предприятие“, уточни Велев.
„Темите, които засегнахме бяха свързани и с неувеличаване на данъчно-осигурителната тежест. ИТ сектора а и другите сектори вече са засметнали това, което правителството е декларирало – да не се увеличават данъците и осигуровките. Ръстът на максималния осигурителен доход е един нов увеличен данък за най-високо квалифицираните специалисти. Нещо, с което бизнесът категорично не е съгласен“, каза още председателят на АИКБ.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации

22 Октомври 2018 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации. Това съобщиха от пресофиса на вицепремиера. Срещата е по искане на Асоциацията на организациите на българските работодатели с цел обсъждане и преодоляване на задържащите фактори на вътрешната среда, които възпрепятстват ускоряването на икономическия растеж в България над 4%, въпреки благоприятната икономическа обстановка. Ще се обсъдят възможности за ускоряване на редица политики и реформи в сферата на пазара на труда, пенсионното осигуряване, трудово-медицинската експертиза, съдебната система, административната реформа и електронното управление, сигурността, енергетиката и образованието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.