НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ева Жечева, Дирекция „Права на детето“ при Омбудсмана на Република България: Българите не изпълняват съдебните решения

Ева Жечева, Дирекция „Права на детето“ при Омбудсмана на Република България: Българите не изпълняват съдебните решения

22 Октомври 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Българинът е склонен да не изпълнява съдебните решения. Отнася се към тях като към лист хартия, а изпълнението им зависи от това с колко пари, връзки или контакти разполага осъденият. Това коментира преди началото на Националната конференция „Правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждение“ във Варна Ева Жечева, директор на Дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на Република България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите на експерта, когато родителските конфликти стигнат до съда, трябва да има и последващи дисциплиниращи мерки при изпълнението на решението на мигистратите. Ева Жечева даде за пример практиката в Норвегия, където по служебен път съдът може да проследи дали има промяна в местоживеенето на детето. „Важно е да се разбере има ли нормативни дефицити в практиката, както и какъв е профилът на родителите“, каза още тя преди началото на конференцията във Варна.
Ева Жечева отбеляза също, че прилагането на модела на споделено родителство у нас не би довело до снижаването на случаите на семейни конфликти и деца, които са в изключително тежка рискова ситуация. Експертът обясни, че някои държави са въвели този модел, но той е бил обсъждан преди две-три години и на кръгла маса у нас. Тя е била организирана от Омбудсмана Мая Манолова, която тогава е застанала зад хората, предлагащи споделеното родителство. „Съдейки от жалбите и работата по конкретни случаи обаче, аз не мисля, че това е панацеята“, коментира експертът. Тя добави, че много деца на родители в конфликт растат в среда, в която ден след ден променят поведението си и навиците си. „Така че, с цялото уважение към децата, нека не подхождаме към решения, които ще натоварят тях и ще улеснят нас. Това е и целта на конференцията да се изследват всички въпроси и действия на институциите през правата на детето“, каза още Ева Жечева. Според нея в 90 процента от случаите в България, отглеждащият родител започва малко по малко да затваря кръговете и да спира възможностите на другия родител за контакт. „Детето започва да развива поведенчески проблеми. Това са сложни психологически въпроси. Но ако всяка една институция изпълнява вменените по нормативна уредба функции, наистина няма да се стига до тежки случаи“, посочи още директорът на Дирекция „Права на детето“.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.