НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

22 Октомври 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази мярка се въведе, за да се намалят злоупотребите – те са се увеличили. Тоест не е това начинът да се спрат злоупотребите. Хората в това предприятие в крайна сметка плащат 2 пъти за едно и също“, обясни той.
„Апелирахме да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци и замърсителят да плаща. Апелирахме да не се взимат средства от малкия бизнес под формата на ненужни одити и да се направят съответните поправки в закона за счетоводството. Г-н Симеонов пое ангажимент представителите в Парламента на тяхната политическа сила да внесат такива поправки“, обясни още той. „Категорично се обявихме против квотите за инвалидите в предприятията, защото по този начин не се решава проблемът с тяхното интегриране. Квотите, съпроводени със забрана за освобождаване, всъщност са забрана за назначаване и на практика такива хора, с тези проекти за текстове, няма да бъдат назначавани и ще има една глоба, плащана от работодателите, с което хората с увреждания няма да се интегрират в обществото“, уточни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия

Васил Велев, АИКБ: Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия

22 Октомври 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общественият дебат напоследък е изместен и не е фокусиран върху това да ускорим растежа и да произвеждаме повече, а е изместен в посока да се задоволят групови интереси – как да се разпределят благата. Такива разговори трябва да се водят в демократично изградени институции, какъвто е Съветът за тристранно сътрудничество. Апелираме за ефективна работа, а не за двустранни срещи“, заяви той. „Защо търсим срещите – имаме ръст от порядъка на 3.5% на БВП за полугодието. Имаме ръст в разходите за възнаграждение на работодателите в порядъка на 8.5% за полугодието, но в същото време производителността расте с по-малко от 3% и сме на 12-о място по ръст на БВП в ЕС. В същото време имаме спад на чуждестранните инвестиции в дялово участие. Имаме спад на местните инвестиции. Имаме ръст на българските инвестиции в чужбина. Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия“, обясни той. По думите му трябва да има условия да се работи повече и по-добре. „България е едва на 122 место по показателя на намиране на специалисти за работа от 140 страни. Затова ние поставихме остро проблема с недостига на работна ръка. Трябва да се ускорят и облекчат процедурите за привличане на нашите сънародници от българската диаспора с ускорено издаване на разрешения за пребиваване при сключен трудов договор с българско предприятие“, уточни Велев.
„Темите, които засегнахме бяха свързани и с неувеличаване на данъчно-осигурителната тежест. ИТ сектора а и другите сектори вече са засметнали това, което правителството е декларирало – да не се увеличават данъците и осигуровките. Ръстът на максималния осигурителен доход е един нов увеличен данък за най-високо квалифицираните специалисти. Нещо, с което бизнесът категорично не е съгласен“, каза още председателят на АИКБ.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв.

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв.

22 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след среща с работодателските организации в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място разгледахме промените в данъчните закони и Закона за счетоводството. В случая бизнесът в България настоява да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци според принципа „замърсителя плаща“. С други думи бизнесът е на категорична позиция да не се допусне промяна в законите“, уточни той.
„Както съм изразил своята позиция в Министерски съвет, ние обединени, сме категорично против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева. Смятаме, че това е много сериозно нарушение на предизборната програма на коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти, под която сме се разписали да не се променят данъците в 4-годишния период на управление. Както виждате още няма година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък, защото това не е нищо друго, освен увеличаване на данък“, допълни той. По думите му една такава промяна неизбежно ще доведе до удар върху печелившия бизнес в България и може да предизвика пререгистрация на фирми в държави извън България. „От това следва намаляване на данъците и изтичане на висококвалифицирана работна ръка. Това е удар върху икономиката като цяло“, обясни вицепремиерът. „Както аз съм бил против, така ще бъдат против и нашите народни представители в парламента“, обясни Симеонов.
Той уточни, че с представителите на работодателските организации са на обща позиция, че е крайно време вече да се отмени плащането на първите 3 болнични дни от работодателя. „Това беше една кризисна мярка от 2008 година в условия на световна финансова криза. Беше обявена като временна, но продължава и в момента. Не виждам защо при тези ръстови показатели на развитие на държавата и икономика, бизнесът трябва да продължава да изплаща първите 3 дни?“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.