НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Задействахме в рамките на следващите три седмици да дойде икономическа делегация от ОАЕ в България

Премиерът Бойко Борисов: Задействахме в рамките на следващите три седмици да дойде икономическа делегация от ОАЕ в България

22 Октомври 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Дубай. Задействахме в рамките на следващите три седмици да дойде икономическа делегация от ОАЕ в България. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Дубай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на премиера в тази делегация ще дойдат няколко министри. „До 20 ноември ще дойдат 7 университета от Дубай“, допълни премиерът.
По думите му с шейха Мохамед бин Рашид Ал Мактум дълго са говорили по различни теми, свързани с прехраната, хъбове, депа, които да се направят в България и на Балканите, за да се инвестира в консервната промишленост и полуфабрикати. „С шейха се разбрахме да опитаме до Нова година да подпишем рамковото споразумение за сътрудничество“, допълни премиерът.
„Вярно е, че в други държави на Балканите по-лесно се дават разрешения, особено в собствеността върху земята, но аз мисля, че интересът към България и нашето геостратегическо положение е такова, че имат основателен интерес към нас. С подобни хъбове в областта на прехраната можем максимално да използваме мощностите на България и Балканите в тази сфера“, заяви Борисов. Той уточни, че туризмът също ще влезе в рамковото споразумение. „След един месец вътрешният министър ще бъде тук, в Дубай“, допълни още премиерът. По думите му има идея да се направи споразумение между полицейските системи и служби, за да си помагат. Борисов зави, че е поканил премиера да дойде в България да види конезавода в Шумен, тъй като той има интерес към тази тема. „Понеже той е много практичен човек, се разбрахме на две стъпки. Първо идват министрите, правим всичкия този бърз обмен, комисиите, които да заробят в рамките на месец, месец и половина. Тогава да подпишем споразумение за стратегическо партньорство и тогава вече можем да говорим за посещение в България, където специално премиерът, неговият интерес ще бъде при природата, конете, земеделието“, допълни още министър-председателят. По думите му за всяко нещо, което е договорено в ОАЕ още докато си тръгнат, разбират дадените задачи към министрите - какво и как бързо да свършат. „Действително според мен от нас си зависи да се възползваме от този шанс“, заяви още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Борисов се срещна с министър-председателя на ОАЕ шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум

Премиерът Борисов се срещна с министър-председателя на ОАЕ шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум

22 Октомври 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Дубай. Държим на приятелските връзки с ОАЕ и желаем да ги развиваме и задълбочаваме. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с вицепрезидента, министър-председател на ОАЕ и управник на емирство Дубай шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум, съобщиха от Правителствената информационна служба. Българският министър-председател отбеляза, че цени високо наличието на взаимна политическа воля за активизиране на двустранното сътрудничество.
Премиерът Борисов специално изтъкна ролята на Дубай в развитието на българо-емиратските връзки. Той отбеляза, че в ОАЕ е съсредоточена най-многочислената в региона българска общност, като по-голямата част от нейните представители живеят и работят именно в Дубай.
Българският министър-председател изрази своите поздравления към емиратското ръководство и народа на ОАЕ за постигнатото по пътя на развитието и технологичното модернизиране на страната. Премиерът Борисов изрази увереност, че България и федералната монархия могат да си сътрудничат успешно в сфери като информационните технологии, селското стопанство, инфраструктурата, туризма и сигурността. Според министър-председателя би било от полза и за двете страни, ако се насърчават контактите между представителите на бизнеса. Емиратските инвеститори са добре дошли у нас, отбеляза премиерът Борисов, като изтъкна възможностите в българските индустриални зони.
Министър-председателят Бойко Борисов благодари за гостоприемството и отправи покана към шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум да посети България в удобно време, за да се запознае с потенциала на страната ни и за да продължи обсъждането на пътищата за разширяване на взаимното сътрудничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов посети Центърът по операциите на полицията в Дубай

Министър-председателят Бойко Борисов посети Центърът по операциите на полицията в Дубай

22 Октомври 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Дубай. Министър-председателят Бойко Борисов посети Центърът по операциите на полицията в Дубай. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Той е на официално посещение в Обединените арабски емирства и днес ще се срещне с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ и управник на емирство Дубай шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум.
В Центърът по операциите на полицията премиерът Борисов се запозна с автомобилите, техниката и ресурсите, с които разполагат в Дубай. От там се координира дейността на 28 хиляди камери в целия град. В Центъра постоянно дежурят 80 полицейски служители. Ръководителят на полицията генерал-майор Абдула Халифа Ал-Мери презентира възможностите и придобивките на органите по сигурността в Дубай, а министър-председателят Борисов акцентира върху мерките, които страната ни е взела по сигурността на границите - с техника и жива охрана. Той посочи, че само преди дни бяха осигурени 341 нови полицейски джипове за нуждите на българската гранична полиция и допълни, че страната ни планира цялостна модернизация на Института по криминалистика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с премиера на ОАЕ Мохамед бин Рашид Ал Мактум в Дубай

Министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с премиера на ОАЕ Мохамед бин Рашид Ал Мактум в Дубай

22 Октомври 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
София. Продължава официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. В Дубай министър-председателят ще разговаря с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Във фокуса на разговорите са засилването на двустранното сътрудничество. В Дубай живеят и работят почти 7 000 български граждани.
Официалната визита на премиера Бойко Борисов е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения между България и ОАЕ. Тя се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София. В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.
В рамките на визитата си в неделя премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян и обсъдиха възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов написа: „Да бъдем умни и да живеем щастливо заедно! Всеки със своя Бог“ в книгата за гости на най-големия мюсюлмански храм в ОАЕ

Премиерът Бойко Борисов написа: „Да бъдем умни и да живеем щастливо заедно! Всеки със своя Бог“ в книгата за гости на най-големия мюсюлмански храм в ОАЕ

21 Октомври 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Да бъдем умни и да живеем щастливо заедно! Всеки със своя Бог. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в книгата за гости на най-големия мюсюлмански храм в ОАЕ Голямата джамия “Шейх Зайед”, съобщиха от правителствената информационна служба. Тя е 8-та по големина в света и носи името на основателя на Обединените арабски емирства шейх Зайед бин Султан Ал-Нахаян. Премиерът Борисов посети и военния монумент “Оазис на честта” и паметника “Зайед” - монументална, триизмерна творба, която е открита в началото на тази година по случай 100 години от рождението на шейх Зайед бин Султан Ал-Нахаян. Българският министър-председател и част от българската делегация бяха съпроводени от държавния министър на изкуствения интелект Омар бин Султан Ал Олама.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Екипи на ОАЕ ще се запознаят с работата на образователните институции в България и Индустриалните зони

Премиерът Бойко Борисов: Екипи на ОАЕ ще се запознаят с работата на образователните институции в България и Индустриалните зони

21 Октомври 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Още в рамките на следващите две седмици от Обединените арабски емирства ще се изпратят в сферата на образованието, информационните технологии, изкуствения интелект, екипи от техни хора, които да видят нашите университети, БАН, Индустриалните зони, училището, ако щете в Бургас и други такива училища, където знаем, че имаме гениални ученици, които печелят олимпиадите в света и по физика, и по математика. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с Н. В. шейх Мохамед Бин Зайед Ал-Нахаян, заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ и престолонаследник на емирство Абу Даби, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му двете държави трябва да инвестират пари, за да направят мост и да привличат най-добрите български специалисти с необходимите стипендии и издръжки. „Надявам се, още в следващите седмици нашият образователен министър да заработи с техния екип“, допълни още Борисов. Той уточни, че министърът на изкуствения интелект на ОАЕ също ще дойде в България, за да види Индустриалните зони.
На въпрос какви са параметрите на споразумението за партньорство с ОАЕ и кога очаква да бъде подписан, министър-председателят заяви: „Звучи нескромно, но ако досега друг премиер беше идвал в ОАЕ и имаше нещо, което да стъпим на него, щеше да ми е по-лесно да ви отговоря“, заяви още Борисов.
„Усещам, че имат политическа воля. Те са много близки приятели и със Саудитска арабия. Имаме добър шанс от много пожелания досега и много приказки по темите да приведем тезите в действия. Моето искане е докрая на годината да подготвим рамката и да подпишем и договорим този договор в тези три-четири теми. Не ви говоря за инфраструктурни проекти, които предлагаме навсякъде. Сигурно и хиляди такива като мен са предлагали. Вертикалният коридор би бил евентуално интересен“, заяви още премиерът. Той уточни, че България не иска някой да й дава пари. „Това най-много мисля, че им хареса. Това, което предлагаме носи инвестиции“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С престолонаследника на ОАЕ се разбрахме да работим активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери

Премиерът Бойко Борисов: С престолонаследника на ОАЕ се разбрахме да работим активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери

21 Октомври 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. С престолонаследника на Обединените арабски емирства се разбрахме да работим активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с Н. В. шейх Мохамед Бин Зайед Ал-Нахаян, заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ и престолонаследник на емирство Абу Даби., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Темата, която сложихме на вниманието на ЕС за присъединяването на Западните Балкани е намерила доста силен отзвук и в този регион. Сами видяхте вниманието и очакването, което имаше нашето посещение тук. На практика нашето желание за мир и проспериращи Балкани, нашата етническа толерантност, се ценят изключително високо в този регион“, каза премиерът.
Министър-председателят Бойко Борисов уточни, че с престолонаследника са се разбрали да работят активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери. „На първо място веднага това, което се разбрахме да започне да се прави. Дори като име – мост между България и Обединените Арабски емирства в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата. Името на България в тази сфера е изключително популярно и в момента се работи по тази тема точно как да изглежда. В този стратегически договор за партньорство освен образованието, да бъде стратегическата прехрана и диверсификацията на самата тяхна икономика в тази сфера и то не само за България, по принцип за Балканите. С някои от държавите досега са подписани споразумения, но мисля, че като цяло именно в контекста на тези Обединени Балкани могат да се направят доста неща в сферата на селското стопанство и животновъдството. И то в завършен цикъл“, заяви още Борисов. Той посочи, че страните от Балканите могат да се кооперират в износа си.
„Следващото е сферата на сигурността. Знаете, че и Обединените арабски емирства участват в Афганистан, България също не си изтегли силите. Борбата с тероризма, борбата за истинската религия, която не проповядва радикален ислям, камо ли терористични актове. Този бич, който връхлетя и Европа, в частност България преди няколко години да направим една много добра координация между службите и правозащитните ни органи“, допълни премиерът. На въпрос дали е реализирал покана към президента и престолонаследника на Обединени Арабски емирства и кога очаква да посетят България, премиерът заяви: „В момента имат голямо желание. Това му казах- хубаво посрещате, и ние хубаво посрещаме- но има смисъл, ако има какво да подпишем“, допълни още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В интерес на България и на Обединените арабски емирства е ефективното партньорство в сигурността и борбата с тероризма

Премиерът Бойко Борисов: В интерес на България и на Обединените арабски емирства е ефективното партньорство в сигурността и борбата с тероризма

21 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. В интерес на България и на Обединените арабски емирства е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на разговора си със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов изрази удовлетворение от наличието на взаимна политическа воля за активизиране на двустранното сътрудничество. Той изтъкна значението на обмена на информация и опит в борбата срещу престъпността и контрабандата. Според българския министър-председател би било добре да се развие сътрудничеството между службите на двете страни. Министър-председателят определи като положително постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС. Влизането в сила през месец юли на Меморандума, който урежда този въпрос, беше дългоочаквано събитие за съгражданите ни в ОАЕ. С него отпадна необходимостта те повторно да посещават шофьорски курсове и да полагат изпити във федералната монархия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян

Премиерът Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян

21 Октомври 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът Борисов определи като позитивни реалните стъпки, които вече се правят в тази посока – както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответно в Абу Даби и в София в началото на годината, така и с настоящото му посещение във федералната монархия, което е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения на страна ни с ОАЕ. Според българския министър-председател, след като вече са налице постоянни дипломатически представителства в двете столици, е важно политическият диалог да се доразвие, за да се създадат предпоставки за по-нататъшно ползотворно сътрудничество.
Премиерът Борисов специално акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, където по думите му има сериозен неизползван потенциал. Българският министър-председател изтъкна, че добри възможности могат да се търсят чрез по-интензивна работа на междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество. Премиерът отбеляза благоприятния бизнес климат в страната ни, за който правителството работи целенасочено и посочи като многообещаваща сфера за развитие на успешно сътрудничество високите технологии и иновациите. Министър-председателят подчерта, че страната ни разполага и с редица други преимущества. Наред с това през последните години ОАЕ проявява инвестиционен интерес към Западните Балкани в сфери, в които България също разполага с възможности.
От все сърце бих желал връзките между нашите две страни да се развиват и укрепват, заяви от своя страна шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Престолонаследникът на Абу Даби прояви интерес към Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Борисов акцентира върху решението на страната ни да включи като акцент в европейския дневен ред темата за Западните Балкани и перспективата за тяхното развитие. Той запозна своя домакин с ключовите акценти от Софийската декларация, подписана на срещата на върха през май тази година, с която се потвърждава подкрепата на всички държави-членки на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани. Българският министър-председател обърна внимание на това колко етнически шарени са Балканите и изтъкна, че страната ни е пример за етническа толерантност.
Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян отбеляза също стратегическите интереси в сферата на икономиката, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост. Той обърна специално внимание и на транспортните коридори, които премиерът Борисов договаря с други страни от Балканите. Премиерът Борисов заяви, че в началото на ноември в България ще се проведе Съвет за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, на която ще бъдат обсъждани въпросите касаещи развитието на региона, които включват и темата за транспортните коридори.
Според премиера Борисов България и ОАЕ следва да използват всички предимства на своето стратегическото разположение в своите региони и да играят една за друга ролята на „врата“ за своя инвестиционен и експортен интерес съответно към Европа и към Залива. Министър-председателят потвърди и интереса на България да изгради ефективно партньорство с ОАЕ във важна област каквато е сигурността.
Престолонаследникът на Абу Даби изрази желание да посети България. От своя страна българският министър-председател благодари за гостоприемството на своя домакин. „За мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ“, добави премиерът Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

21 Октомври 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Настоящото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Обединените арабски емирства е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. То се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София.
В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.
В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум. По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.