НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Московский комсомолец“: Започва демонтажа на дома на Скрипал в Солсбъри

„Московский комсомолец“: Започва демонтажа на дома на Скрипал в Солсбъри

9 Януари 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Започва демонтажа на покрива на дома на Сергей Скрипал в Солсбъри, пише руският вестник „Московский комсомолец“ .
Британска медия съобщи, че британските военни са започнали да демонтират покрива на къщата на Сергей Скрипал в Солсбъри. На жителите на съседните къщи е казано, че над сградата ще бъде инсталиран купол и специалистите ще продължат да работят в този купол. Предполага се, че целта на подобни дейности е да се почисти къщата и гаража от токсични вещества.
По рано стана ясно, че позовавайки се на неназовани източници, след инцидента Сергей и Юлия Скрипал са все още в Обединеното кралство. Твърди се, че те живеят в южната част на Англия, а външният им вид се е променил без хирургическа намеса.
Юлия е отслабнала много и е променила косата си, а баща ѝ, който също е отслабнал много носи шапка. Според вестника службите за сигурност могат да предоставят на Юлия платена работа. Отбелязва се, че владеенето на руски език може да бъде полезно за специални служби и други структури. Според племенницата на Сергей Скрипал те не са се обаждали и не са честитили Коледа на своите близки в Русия, включително и на майката на разузнавача и баба на Юлия Скрипал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва

„Независимая газета“: Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва

13 Ноември 2018 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Британският премиер Тереза Мей в реч пред традиционната вечеря с участието на бизнес-елита на страната, заяви готовността на Лондон, за да установи диалог с Москва при условие, че тя промени поведението си и " избере друг път", изоставяйки военните действия подкопаващи международната политическа стабилност. Мей увери, че самата Великобритания не е заинтересована от факта отношенията й с Русия да продължават да се развиват в настоящата посока. Експерти смятат, че на думите на британския премиер не трябва да се отдава значение. Тяхното послание, всъщност, означава, Русия трябва да "си признае вината за случая Скрипал".
Този път, както в предишния, речта на Мей не мина без критики към Москва, пише изданието.
Въпреки това в речта си Мей не спря да критикува Москва. "Както казах преди една година, ние не искаме такива отношения с Русия. Ние сме отворени за други отношения: такива, в които Русия прекратява враждебните си действия, които подкопават международните споразумения и международната сигурност. И се надяваме, че руската държава ще избере този курс ", каза британският министър-председател.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ не планират да разполагат ракети, забранени от ДРСМО, в Европа

Джон Болтън: САЩ не планират да разполагат ракети, забранени от ДРСМО, в Европа

10 Ноември 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ не планират да разполагат ракети, забранени от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), в Европа, заяви съветникът по националната сигурност на президента Доналд Тръмп Джон Болтън, като изявлението му е разпространено от пресслужбата на Съвета по национална сигурност към Белия дом, цитиран от TACC.
"САЩ нямат планове да разполагат в близко бъдеще ракети, забранени от ДРСМО в Европа.Това е част от глобалната стратегия на Алианса и на САЩ.Ние сме в тясно сътрудничество с нашите съюзници по този въпрос и сме оптимисти за това, че нашите позиции ще съвпаднат ", каза той.
В този контекст Болтън също така обясни отново защо Съединените щати смятат, че оттеглянето от ДРСМО е единственият подходящ сценарий. Според него, на първо място, Вашингтон не е в състояние да убеди Москва отново да се съобрази с договора, който според американската страна тя нарушава. "Хората питат защо не провеждаме по-нататъшни преговори за възможността за завръщането на Русия в Договора, за да изпълним споразумението, но тяхната позиция е, че те отричат факта, че нарушават споразумението", каза той.
В допълнение, Болтън обърна внимание на факта, че договорът вече е остарял от технологична гледна точка, обяснявайки, че и двете страни са в състояние да базират ракети на военни кораби, като тези забранени от ДРСМО, тъй като договорът е забранява само наземни ракети. "Имаме кораби в Балтийско море и в Черно море, които са оборудвани със същите ракети със същия обхват и характеристики, които в този случай са законни, но са незаконни на територията на страните от НАТО, само на няколко мили", каза той.
"Руснаците имат същите възможности: разполагат с въздушно-базирани, морски и наземни крилати ракети. И така, от технологична гледна точка, ние сме в напълно различно време от преди. сега той е изживял себе си ", твърди Болтън.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

AFP: САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

7 Ноември 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати казаха във вторник, че подготвят нови санкции срещу Москва за опита за убийство във Великобритания на бившия шпионин, след като предишните предизвикаха хаос на руските пазари, предава AFP.
Три месеца след като САЩ обявиха, че Русия е нарушила американския закон, който се стреми да премахне химическите и биологичните оръжия, Държавният департамент заяви пред Конгреса, че Москва не се е съобразила със закона.
"Ние възнамеряваме да продължим в съответствие с условията на Закона за (химическото и биологичното оръжие), който разпорежда прилагането на допълнителни санкции", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт в изявление.
Тя потвърди, че Държавният департамент е в обсъждане с Конгреса, за да определи точните мерки.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия няма за какво да говори с Великобритания, докато тя не покаже поне, че Юлия Скрипал е жива

Сергей Лавров: Русия няма за какво да говори с Великобритания, докато тя не покаже поне, че Юлия Скрипал е жива

6 Ноември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Мадрид.. Русия няма за какво да говори с Великобритания по случая „Скрипал“, докато Лондон не предостави консулски достъп до Юлия Скрипал, заяви във вторник руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
„Ако има конкретни факти (по случая „Скрипал), ние сме готови да ги разгледаме“, заяви Лавров. „Но в момента, навярно, най-главното е нашето искане към Лондон да покаже нашата руска гражданка и нейния баща“.
„Той (Сергей Скрипал) е също и поданик на Великобритания, но неговата дъщеря е само гражданка на Русия“, продължи министърът. „Вече половин година ни отказват да се видим с нея, отхвърлят дори искането ни просто да я покажат, че е жива – това е неприемливо“.
„И докато тази високомерна позиция на Великобритания не се промени, няма абсолютно нищо, което можем да обсъждаме по този въпрос“, отсече Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Главната цел на срещата Путин – Тръмп е сверяване на часовниците

Кремъл: Главната цел на срещата Путин – Тръмп е сверяване на часовниците

29 Октомври 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Главната цел на предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп е „сверяване на часовниците“, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
Той отбеляза, че президентите на Русия и САЩ традиционно имат много теми, по които трябва да обменят мнения.
„Както и преди, има много въпроси, касаещи се до стратегическата стабилност, още повече в контекста на озвученото намерение на САЩ да излязат от ДРСМО“, уточни Песков.
Освен това лидерите ще обсъдят двустранните отношения.
Путин и Тръмп трябва да се срещнат на 11 ноември в Париж, където ще се проведат мероприятия, посветени на 100-годишнината от края на Първата световна война.
Предишната среща между двамата се състоя през юли в Хелзинки. На нея президентите обсъдиха практически целия спектър на двустранните отношения и международния дневен ред, като по някои теми бяха постигнати договорки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ са предали на Русия списък от въпроси относно ДРСМО

РИА Новости: САЩ са предали на Русия списък от въпроси относно ДРСМО

28 Октомври 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати дадоха на Русия списък с въпроси относно прилагането на Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), като направиха това няколко дни преди да съобщят намерението си да се оттеглят, предава РИА Новости
Москва вече е започнала да подготвя отговорите им, каза външният министър Сергей Лавров в интервю по държавната руска телевизия.
Лавров подчерта, че в продължение на много години Москва е чувала обвинението, че ракетата, която обикновено е означена с индекса 9М729, е тествана от Русия на разстояние, забранено от ДРСМО. Министърът отбеляза, че в началото Съединените щати дори не са споменавали типа на ракетата, която са имали предвид. Министърът на външните работи заяви, че Русия е поискала конкретни данни, американците "дадоха само номера на ракетите, а след това казаха, че това са два теста, дадоха датите на тези тестове и заявиха, че това е ставало на полигона " Капустин Яр " ,
Говорейки защо Съединените щати не са предоставили точни данни и претенции незабавно, Лавров предположи това да се дължи на страха, че "ако покажат някаква информация, ще компрометират източниците".
"Аз не се занимавам професионално с тези въпроси, затова мога само да предполагам, но на повърхността се оказа, че като ни изпратиха пределно подробен въпросник, на който можем да отговорим (започнахме да подготвяме отговори), след няколко дни беше обявено, че те се оттеглят от Договора. Това не допринася за устойчив диалог и предвидимост ", добави министърът.
Лавров също така призова Съединените щати да докладват какво възнамеряват да направят в областта на контрола върху оръжията, след като напуснат ДРСМО.
"Това е просто безконтролно, непрозрачно, така че никой не знае какво прави другият, така че е невъзможно", отбеляза външният министър.
Според него по време на преговорите съветникът по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп Джон Болтън призна, че "в отношенията с Русия е необходима известна степен на доверие и предсказуемост".
Освен това министърът коментира предложението на Съединените щати да включат Китай, Индия, Пакистан и Иран в договора.
"Преди осем -девет години, а може би десет години, през 2007-2008 г., американците и ООН предлагаха на всички страни, които имат ракети със среден и по-малък обсег, да се присъединят към договора и да го направят универсален. "Не очаквахме нищо друго, но все пак искахме да използваме всички възможности за универсализация", спомня си Лавров.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RT: Да, Русия се готви за война - в случай на нападение от страна на САЩ

RT: Да, Русия се готви за война - в случай на нападение от страна на САЩ

27 Октомври 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски дипломат потвърди и едновременно отрече онова, за което американските военни „ястреби“ отдавна предупреждават: Москва наистина се готви за война, но само в случай че САЩ започнат атака, предава RT.
В реч пред ООН Андрей Белусов, заместник-директор на Oтдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, заяви, че Москва наистина се готви за война, за да защити народа си срещу американската агресия.
„На скорошна среща САЩ заявиха, че Русия се готви за война. Да, Русия се готви за война, мога да го потвърдя“, заяви Белусов. Военната подготовка на Русия и широкомащабните тренировки, често представяни в западните медии като подготовка за война, са отбранителна необходимост, допълни дипломатът. „Ние се готвим да защитим нашата родина, нашата териториална цялост, нашите принципи, нашите ценности, нашият народ".
Русия не търси конфронтация, твърди Белусов, за разлика от САЩ. „Защо иначе САЩ ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), ще увеличат своя ядрен потенциал, ще приемат нова ядрена доктрина, която намалява прага за използване на ядрени оръжия - това е въпросът за всички нас".
Решението на Вашингтон да се изтегли от споразумението от ерата на Студената война разтревожи Европа и Москва, която предупреди, че това ще „направи света по-опасно място".
Вашингтон обвини Русия в разработването на ракети, забранени от договора, докато Москва твърди, че американските комплекси за противоракетна отбрана в Европа може лесно да се превърнат в офанзивни оръжия. Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ продължи със стъпките за разполагане на ядрени ракети в средносрочен план в Европа, това ще изложи на риск Стария континент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джон Болтън предложи на Москва преговори по въпроса за заплахата от страна на Китай

ТАСС: Джон Болтън предложи на Москва преговори по въпроса за заплахата от страна на Китай

26 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Съветникът на Белия Дом по национална сигурност Джон Болтън предложи на Москва провеждането на стратегически преговори за Китай, който, по неговото мнение, представлява заплаха и за Русия, и за САЩ. Той направи съответстващото заявление в столицата на Грузия Тбилиси, където се намира на посещение, предава ТАСС.
Болтън е на мнение, че ракетният арсенал на Китай представлява заплаха за Русия, тъй като централната й част се намира в обсега на тези ракети.
Съветникът на Доналд Тръмп също повтори мнението си, че Договорът за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) е остатък от Студената война.
В хода на визитата в Москва през тази седмица, Болтън потвърди намерението на САЩ от ДЛРСМО, като обясни това с „новата стратегическа реалност“. По думите на съветника на Белия Дом по национална сигурност, днес има редица държави, включително Китай, Иран и Северна Корея, които не участват в ДЛРСМО, но имат възможности да използват балистични ракети. Болтън заяви, че половината от ядрения арсенал на Китай би бил в нарушение на договора, ако Пекин беше страна по него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Белият Дом покани Владимир Путин във Вашингтон

Reuters: Белият Дом покани Владимир Путин във Вашингтон

26 Октомври 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият Дом официално е изпратил покана до президента на Русия Владимир Путин да посети Вашингтон, съобщи съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Болтън в петък, предава Reuters.
„Поканихме президента Путин във Вашингтон“, заяви Болтън по време на пресконференция в Грузия, няколко дни след срещата си с Путин и високопоставени чиновници от руската администрация в Москва, като добави, че евентуалната среща между президентите на САЩ и Русия ще бъде догодина.
Все още не се знае дали руският президент е приел предложението да пътува до Вашингтон.
Путин и Тръмп имат планирана двустранна среща и в Париж на 11 ноември, когато двамата ще присъстват на мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, но по думите на Болтън тя ще бъде кратка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Владимир Путин има готовност да посети САЩ

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Владимир Путин има готовност да посети САЩ

24 Октомври 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин има готовност да направи официално посещение в САЩ, но няма конкретни решения по въпроса. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като потвърди, че темата за обмен на визити между лидерите на САЩ и Русия е била засегната в рамките на разговорите между Путин и съветника по националната сигурност на американския президент – Джон Болтън, който бе на посещение в Москва, предава РИА Новости.
„Определено сме готови. Като цяло темата за обмен на визити наистина бе засегната, но конкретни решения по въпроса все още няма. Засега, както знаете, на дневен ред е 11 ноември – възможната среща в Париж между двамата президенти в кулоарите на мемориалните мероприятия, които ще се провеждат там. Предстои започването на подготовката на тази среща“, заяви Песков в отговор на въпрос дали Русия е готова да обсъжда възможната визита на Путин във Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън за Интерфакс: Тръмп и Путин ще обсъдят в Париж възможностите за пълноформатна среща на върха

Джон Болтън за Интерфакс: Тръмп и Путин ще обсъдят в Париж възможностите за пълноформатна среща на върха

24 Октомври 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът по националната сигурност на американския президент Джон Болтън заяви пред агенция Интерфакс, че не изключва възможността държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и лидера на САЩ Доналд Тръмп да проведат среща на върха следващата година. Това може да се случи във Вашингтон, след което Тръмп да направи ответна визита в Москва.
„Разчитаме, че (пълноформатната среща) ще бъде обсъдена в Париж. Първоначално ще има възможност за среща на върха във Вашингтон следващата година, след което – ответна визита на Тръмп в Москва през същата година. Предстои двамата лидери да обсъдят това“, подчерта Болтън.
В отговор на въпрос дали остава в сила поканата към Путин да посети Вашингтон, американецът увери: „Да, в сила е“.
Двамата световни лидери ще проведат среща на 11 ноември в Париж, в кулоарите на честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Московский Комсомолец“: Новата ядрена надпревара: Къде ще дислоцират ракети САЩ и Русия?

"Московский Комсомолец“: Новата ядрена надпревара: Къде ще дислоцират ракети САЩ и Русия?

24 Октомври 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Новата ядрена надпревара: Къде ще дислоцират ракети САЩ и Русия, пише руският ежедневник ""Московский Комсомолец".
„Обвиненията на Москва, че противоракетната система, разположена в Румъния, може да се използва за изстрелване на ракети със среден обсег към Русия, са повече от убедителни. Германия разбира, че оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО)ще доведе до нова надпревара във въоръжаването, която ще е по-тежка и непредвидима в последиците, отколкото през Студената война, когато Западна Европа, включително Германия, можеше да разчита изцяло на защитата на САЩ. Когато непредвидимият Тръмп дойде на власт в САЩ, този важен фактор за стабилност и предсказуемост на действията на главния трансатлантически съюзник изчезна. Следователно германският политически елит търси възможности за изграждане на независима външна европейска политика, с която новия американски президент ще бъде принуден да се съобрази.
Възможността за разполагане на американски ракети със среден обсег на действие в Европа е въпрос на сериозна загриженост за немските експерти не само защото тяхната страна ще бъде в епицентъра на предлаганите военни действия в бъдеще, но и поради липсата на контрол от страна на Берлин върху развитието на ситуацията. Германски експерти се съмняват, че ако американски ракети бъдат разположени в Германия, германското правителство ще може да влияе на американската администрация и да участва в процеса на вземане на решения. Ако САЩ пускат своите ракетни системи, заобикаляйки Германия, на територията на източноевропейските страни, например в Полша или Румъния, способността на Берлин да повлияе на ситуацията ще намалее драстично, на практика ще изчезне. И в двата случая Германия ще бъде привлечена в надпреварата за въоръжение, чийто резултат не може да бъде контролиран и да се избегне участието в нея, тъй като страната се намира в центъра на Европа и влиза в НАТО. Ето защо едностранните действия на Тръмп, за да напусне ДРСМО, предизвикват сериозна загриженост в Берлин, която призовава страните да продължат преговорите за компромис.
В същото време дискусията за необходимостта от достъп до ядрено оръжие извън контрола на Съединените щати се засилва в експертни кръгове в Германия. Тъй като Германия не може самостоятелно да разработва ядрени оръжия в съответствие с международните споразумения, се разглежда възможността за участие на Германия във френския проект, в който Германия в замяна на съфинансиране има право да участва в прякото вземане на решения ".
Някои експерти предполагат, че ако САЩ започнат да разгръщат нови ракети на европейска територия, тогава Москва може да реагира с руски оръжия в Куба. Има обаче противоположно мнение.
А за днешна Куба, въпреки факта, че не е американски съюзник, разбира, че има неща, които са неприемливи. Куба също е страна по Договора за забрана на ядреното оръжие в Латинска Америка и разполагането на руски ракети в тази страна би било пряко нарушение на това споразумение от Хавана. Ето защо, ако някъде руските ракети ще се появят в случай на срив на ДРСМО, то определено няма да е в Куба ".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

Джон Болтън: САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

23 Октомври 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“, заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Джон Болтън на пресконференция в Москва в края на двудневното си посещение в руската столица, цитиран от TACC.
"Засега мога да кажа, че не е взето окончателно решение по този въпрос", каза Болтън.
Съединените щати наложиха ограничителни мерки срещу Русия в края на август заради случая „Скрипал“ в рамките на американския Закон за контрол на химическите и биологичните оръжия и забраната за тяхното използване от 1991 г. Вашингтон първо наложи забрана за доставка на продукти с двойна употреба на Русия, като направи известен брой изключения.
Освен това гореспоменатият закон предвижда заплахата да се използва втората вълна от санкции приблизително три месеца след въвеждането на първата част от ограниченията. Вторият пакет от санкции предвижда заплахата от намаляване на нивото на двустранните дипломатически отношения или дори пълното им прекратяване, всъщност пълната забрана на целия внос на американски стоки към Русия, с изключение на храните, както и вносът на руски стоки в САЩ, включително петролните и нефтопродукти, забраната за кацане на самолети на авиокомпании, които се контролират от руското правителство и блокиране на американските заеми за Москва чрез международни финансови организации.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия

AFP:Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия

23 Октомври 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия, предава AFP.
Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън във вторник определи като "продуктивни" разговорите с президента Владимир Путин и други руски представители по време на двудневно посещение в Москва.
"Имах серия от много изчерпателни и продуктивни дискусии", каза той на пресконференция след посещението, проведено след заканата на американския президент Доналд Тръмп, че ще излезе от Договора за ядрените ракети със среден и по-малък обсег с Русия.
Срещата с Путин е продължила 90 минути и е засегнала конфликта в Сирия и изборите, както и решението на Тръмп за излизане от Договора с Русия от 1987 година.
"Обсъдихме продължаващата ни загриженост за руската намеса в изборите и защо това беше особено вредно за руско-американските отношения, без да доведе до нищо в замяна", каза той.
"Имахме продължителни разговори за въпросите, свързани с контрола на въоръженията, новия стратегически пейзаж и Договора от 1987 година".
Болтън по-рано каза, че Тръмп е искал да се срещне с Путин, когато двамата се намират в Париж на 11 ноември за честването на края на Първата световна война.
По време на пресконференцията той съобщи, че се правят договорености за тази среща.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън за WSJ: САЩ ще разговарят със съюзниците си преди официално да обявят изтеглянето си от ДРСМО

Джон Болтън за WSJ: САЩ ще разговарят със съюзниците си преди официално да обявят изтеглянето си от ДРСМО

23 Октомври 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Плановете на САЩ за изтегляне от Договора за ликвидация на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) с Русия са сериозни, но преди да бъде изпратено официално уведомление до Русия се предвиждат и по-нататъшни обсъждания. Това увери съветникът на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън, за водещото американско издание The Wall Street Journal.
Тръмп обяви планираното излизане от споразумението по време на предизборен митинг в щата Невада на 20 октомври, събота. Той повтори позицията си в коментарите си пред репортери в Белия дом в понеделник, заявявайки, че ако се наложи САЩ ще изградят цялостен ядрен арсенал, използвайки необичайно острър език спрямо Русия, припомнят от редакцията.
"Ще го изградим, докато не достигнем до тяхното ниво. Когато го направим, всички ние ще проявим разум и ще спрем, и, между другото, не само ще спрем, но и ще намалим - това бих искал да направя", заяви лидерът на Вашингтон.
Попитан дали има намерение по този начин да заплаши Русия, Тръмп заяви: "Това е заплаха за всеки, който поискате. Включва Китай, Русия и всеки, който иска да играе тази игра. Не можете да играят тази с мен", увери Тръмп.
Болтън, който е дългогодишен критик на договора от 1987 г., заяви, че е провел "обширна дискусия за това какво каза президентът" в понеделник с колегата си от Москва, Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.
"Мисля, че ако погледнете изявлението на президента от Невада, ще видите, че то е много силно, много ясно и много пряко по въпроса какво ще направят САЩ", увери Болтън. Същевременно той поясни, че администрацията във Вашингтон "ще проведе множество консултации със съюзниците в Европа и Азия [и] със сигурност ще имаме повече дискусии с Русия".
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната от ДРСМО с аргумента за нарушения от страна на Русия. Той подчерта, че Вашингтон „няма да приеме“ ситуацията и заради това излиза от „наработещото споразумение“.
На свой ред от Министерството на външните работи на Руската федерация свързаха американското решение с „мечтата им за еднополюсен свят“. Москва осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.
ДРСМД е подписан през 1987 г. от тогавашния генерален секретар на ЦК КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън. Споразумението предвижда забрана за производство на балистични и крилати ракети с ядрени бойни глави с обсег от 500 до 5500 км, а също и провеждането на изпитания за такива.
САЩ обвиняват Русия заради разработената в страната ракета 9M729 за системата „Искандер“. Според Вашингтон тя попада в обхвата на действие на договора. В Москва обаче са на различно мнение: от своя страна руснаците също уличиха Вашингтон в нарушаване на споразумение, в частност заради разполагането на американски системи за ПРО на територията на Румъния.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин предложи провеждането на среща с Доналд Тръмп на 11 ноември

ТАСС: Владимир Путин предложи провеждането на среща с Доналд Тръмп на 11 ноември

23 Октомври 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин предложи организирането на среща с американския президент Доналд Тръмп в кулоарите на церемонията по отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война, която ще се проведе в Париж на 11 ноември. Лидерът на Кремъл отправи поканата в рамките на разговор със съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който е на посещение в Москва, предава TACC.
"Разбира се, би било полезно да продължим директния диалог с президента на САЩ, преди всичко, в кулоарите на международни мероприятия, които ще се състоят в близко време - например в Париж, заяви Путин, като същевременно допълни: "Разбира се, ако американската страна е заинтересована от тези контакти".
В отговор Болтън увери руския президент, че Тръмп ще се радва да се види с него. "Разбира се, на президента (на САЩ) Тръмп ще бъде много приятно са се види с Вас в Париж в кулоарите на международната среща, за която споменахте", заяви американският политик.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън в Москва: Излизането на САЩ от ДРСМО не прави света по-опасен

Джон Болтън в Москва: Излизането на САЩ от ДРСМО не прави света по-опасен

23 Октомври 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, който е на посещение в Москва, подчерта, че излизането на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) няма "на прави света по-опасен", предава руската информационна агенция TACC.
"Не, мисля, че това само признава променената реалност", подчерта Болтън в интервю, цитирано от агенцията, в отговор на въпрос дали е съгласен с позицията на Москва, съгласно която решението на Вашингтон прави света по-опасен.
По-рано през деня Болтън проведе среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, която определи като продуктивна. Двамата обсъждаха въпроса за ДРСМО.
В понеделник съветникът на Доналд Тръмп разговаря със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушве и с първия дипломат на Москва Сергей Лавров. Планира се и среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, а също и с неговия съветник за външната политика Юрий Ушаков.
Визитата на Болтън има особено значение на фона на плановете на САЩ да излязат от ДРСМО, подписан през 1987 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Дмитрий Песков назова темите, по които ще разговарят Владимир Путин и Джон Болтън

РИА Новости: Дмитрий Песков назова темите, по които ще разговарят Владимир Путин и Джон Болтън

23 Октомври 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин и съветникът на Белия Дом по национална сигурност Джон Болтън, който е на визита в Москва, ще обсъдят въпроси от двустранните отношения, Сирия, регионалните конфликти и стратегическата сигурност, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава РИА Новости.
Путин ще приеме Болтън във вторник.
„Нашите двустранни отношения, регионалните конфликти, разрешаването на конфликта в Сирия и въпроси, разбира се, може би първо тях трябваше да споменем – въпроси от стратегическата сигурност. Главното разбира се е това, че Болтън и колегите му от руска страна ще информират президента за тези разговори, които проведохме по-рано и днес сутринта“ заяви Песков.
РИА припомня, че Болтън вече се срещна в Москва със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и министъра на външните работи Сергей Лавров. Болтън и Лавров обсъдиха ситуацията около Сирия и Афганистан, както и въпроси за поддържането на стратегическата стабилност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Китай разкритикува САЩ за оттеглянето от ДЛРСМО и обяви, че решението е насочено срещу Пекин

Washington Examiner: Китай разкритикува САЩ за оттеглянето от ДЛРСМО и обяви, че решението е насочено срещу Пекин

22 Октомври 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай разкритикува САЩ за обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) и заяви в понеделник, че Вашингтон се е решил на тази стъпка, за да отговори на Пекин, а не на Москва, пише онлайн изданието на вестник Washington Examiner.
„Искам да подчертая, че е напълно погрешно да се използва Китай като предлог за излизането от договора“, заяви говорителят на китайското Министерство на външните работи Хуан Чунин пред журналистите в Пекин. „Надяваме се, че съответните страни ще могат да се наслаждават на постигнатите с тежък труд през годините постижения, благоразумно и подходящо ще се справят с въпросите, свързани с договора, чрез диалог и консултации и ще мислят два пъти преди да се оттеглят от договора“.
Президентът Тръмп заяви през почивните дни, че иска да изтегли САЩ от Договора от 1987 г. Администрацията твърди, че Русия нарушава условията на споразумението, като разработва нови крилати ракети. В материал на "Ню Йорк Таймс", в който се цитират анонимни източници от администрация, се казва, че този ход се прави, за да могат САЩ да контрират усилията на Китай да закрепят въоръжените си сили в Тихия океан.
Подкрепа за решението на Вашингтон изрази министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямс още в събота, когато той увери че Лондон и Вашингтон ще бъдат „абсолютно решителни в изпращането на ясно послание към Русия, че трябва да спазва задълженията си по договорите, които е подписала“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Ще отговорим на САЩ за излизането от атомното споразумение с мерки за възстановяване на военния баланс

Кремъл: Ще отговорим на САЩ за излизането от атомното споразумение с мерки за възстановяване на военния баланс

22 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл обяви, че отговорът на Русия за излизането на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) може да бъде предприемането на мерки за възстановяване на военния баланс, както заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Развалянето на ДЛРСМО принуждава Русия да предприеме мерки за обезпечаването на собствената си сигурност“, заяви говорителят на президента Владимир Путин. „Какво представлява развалянето на ДЛРСМО – това означава, че САЩ не само тайно, но и директно започва да разработва тези системи (забранените в договора) в бъдеше“. „А ако тази система се разработва, то от другите страни, в дадения случай Русия, са необходими действия за възстановяването на баланса в тази област“, добави Песков.
„Подобни мерки (излизането ДЛРСМО), ако действително бъдат предприети, ще направят света по-опасен“, смята представителят на Кремъл.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон е подчертал важността на атомното споразумение пред Доналд Тръмп

AFP: Еманюел Макрон е подчертал важността на атомното споразумение пред Доналд Тръмп

22 Октомври 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон е подчертал важността на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), от който се оттегли Вашингтон, по време на телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп, съобщават от Елисейския дворец, предава AFP.
„Президентът е отбеляза важността на този Договор най-вече за европейската сигурност и нашата стратегическа стабилност“, съобщиха от канцеларията на Макрон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветниците на Путин и Тръмп по национална сигурност провеждат среща в Москва

ТАСС: Съветниците на Путин и Тръмп по национална сигурност провеждат среща в Москва

22 Октомври 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън разговарят в понеделник в Москва, съобщи прессекретарят на Патрушев Евгений Аношин, предава ТАСС.
Както отбелязва руската агенция, в понеделник Болтън е пристигнал на двудневна работна визита в Москва. Очаква се главната тема на предстоящите срещи да е ситуацията около решението на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО).
ТАСС посочва, че посещението на американския представител в руската столица е продължение на формата „Болтън – Патрушев“, в рамките на който помощниците на двамата президенти поддържат комуникация помежду си. Първите разговори от формата се състояха в Женева на 23 август и завършиха, според агенцията, с положителен резултат – страните се съгласиха да възобновят контактите между Русия и САЩ по линия на военните министерства, генералните щабове и външнополитическите ведомства.
Както съобщи говителят на Кремъл Дмитрий Песков, освен с Патрушев, Болтън има запланирани срещи с представители на руското МВнР и съветникът на руския президент за външна политика Юрий Ушаков. Освен това е възможно пратеникът на Белия Дом да разговаря и с Владимир Путин.
Ушаков, на свой ред, съобщи, че съветникът по национална сигурност на Тръмп е поискал среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: В Кремъл очакват Болтън да обясни поведението на САЩ

„Известия“: В Кремъл очакват Болтън да обясни поведението на САЩ

22 Октомври 2018 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Въпросът за излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие вероятно ще бъде поставен на срещата между руския президент Владимир Путин и Джон Болтън, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност, информира вестник „Известия“.
Съобщението е направено в почивния ден от Дмитри Песков, прессекретар на руския държавен глава, който е уточнил, че срещата ще се състои, но не в понеделник.
В събота президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват и да започне да разработва ново оръжие, сключен през 1987 година и забраняващ на Вашингтон и Москва да разработват и да притежават ракети с радиус на действие от 500 до 5 500 клм.
Москва определи това решение като „удар по световната стратегическа стабилност“ и желание на САЩ да изгражда еднополярен свят.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Владимир Путин няма да отмени срещата с Джон Болтън

Дмитрий Песков: Владимир Путин няма да отмени срещата с Джон Болтън

21 Октомври 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Подготовката за срещата между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън е в ход, няма да бъде отменена. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос на TACC дали няма промени в работния график на Путин, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната от още един важен международен договор – за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД).
„Срещата се подготвя“, категоричен бе Песков.
Болтън вече е в руската столица, където в следващите два дни ще проведе консултации с представителите на органите на власт. По данни на американски медии, Болтън е натоварен със задачата да уведоми официално Москва за решението на Вашингтон да започне подготовка за излизане от ДРСМД.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Михаил Горбачов нарече излизането на САЩ от ДРСМД „грешка“, извършена „не от много ум“

Интерфакс: Михаил Горбачов нарече излизането на САЩ от ДРСМД „грешка“, извършена „не от много ум“

21 Октомври 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Стремежът на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракети със среден обсег на действие (ДРСМД) е израз на желанието да се обърне политиката на ядрено разоръжаване. Това заяви каза бившият генерален секретар на ЦК на КПСС и бивш президент на СССР Михаил Горбачов в интервю за информационната агенция Интерфакс.
Горбачов изрази увереност, че предложението на американският държавен глава Доналд Тръмп „подкопава всички усилия, които са положени от ръководителите на СССР и САЩ в името на ядреното разоръжаване“. Това той определи като „много странно“.
„В никакъв случай не трябва да се разтрогват старите договори за разоръжаване. Нима е трудно да се разбере, че отказът от тези споразумения, както казва народът, е от липса на много ум“.
„Отказът от ДРСМД е грешка“, подчерта Горбачов, който на 8 декември 1987 г. постави подписа си под споразумението.
Според него всички досега постигнати споразумения трябва да бъдат запазени, защото съдържат нещо, което липсва в други документи - те осигуряват контрол и това трябва да бъде оценено. „Вашингтон не разбира ли до какво може да доведе до това?", пита бившият президент на СССР.
Той подчерта, че „стремежът на Вашингтон да върне политиката назад не трябва да бъде подкрепен и това трябва да бъде казано не само от Русия, но и от всички, които ценят света, особено света без ядрени оръжия".
Горбачов съветва да бъдат прочетени изявленията на руския президент Владимир Путин от Сочи. „Напълно съм съгласен с него, той призовава за прилагане на подписаните споразумения. Речта на руския президент е много поучителна", отбеляза последният съветски лидер.
Той отново подчерта, че „всички споразумения, насочени към ядрено разоръжаване и ограничаване на ядрените оръжия, трябва да бъдат запазени заради живота на Земята".
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната от ДРСМД в събота. Като причина за решението лидерът на Белия дом изтъкна нарушения от страна на Русия, като подчерта, че Вашингтон „няма да приеме“ ситуацията и заради това излизат от „наработещото споразумение“.
На свой ред от Министерството на външните работи на Руската федерация свързаха американското решение с „мечтата им за еднополюсен свят“. Москва осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.
ДРСМД е подписан през 1987 г. от тогавашния генерален секретар на ЦК КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън в рамките на съвместна среща във Вашингтон. Споразумението предвижда забрана за производство на балистични и крилати ракети с ядрени бойни глави с обсег от 500 до 5500 км, а също и провеждането на изпитания за такива.
САЩ обвиняват Русия заради разработената в страната ракета 9M729 за системата „Искандер“. Според Вашингтон тя попада в обхвата на действие на договора. В Москва обаче са на различно мнение: от своя страна руснаците също уличиха Вашингтон в нарушаване на споразумение, в частност заради разполагането на американски системи за ПРО на територията на Румъния

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Горбачов към американския президент: Толкова ли е трудно да се разбере, че отмяната на споразумения като ДРСМД показва липса на мъдрост?

Михаил Горбачов към американския президент: Толкова ли е трудно да се разбере, че отмяната на споразумения като ДРСМД показва липса на мъдрост?

21 Октомври 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Михаил Горбачов, бившият генерален секретар на ЦК на КПСС, който през 1987 г. сложи подписа си до този на тогавашния американски президент Роналд Рейгън в Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД), разкритикува решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от споразумението, предава AFP.
„Вие абсолютно не трябва да разтрогвате старите споразумения за разоръжаване. Наистина ли е толкова трудно да се разбере, че отмяната на тези споразумения... показва липса на мъдрост?", са думите, които Горбачов отправи към лидера на Белия дом чрез медиите.

Държавният глава на САЩ обяви оттеглянето на страната от договора в събота, а като причина за решението изтъкна нарушения от страна на Русия, като подчерта, че Вашингтон „няма да приеме“ ситуацията и заради това излизат от „наработещото споразумение“.
На свой ред от Министерството на външните работи на Руската федерация свързаха американското решение с „мечтата им за еднополюсен свят“. Москва осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.
ДРСМД е подписан през 1987 г. от тогавашния генерален секретар на ЦК КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън. Споразумението предвижда забрана за производство на балистични и крилати ракети с ядрени бойни глави с обсег от 500 до 5500 км, а също и провеждането на изпитания за такива.
САЩ обвиняват Русия заради разработената в страната ракета 9M729 за системата „Искандер“. Според Вашингтон тя попада в обхвата на действие на договора. В Москва обаче са на различно мнение: от своя страна руснаците също уличиха Вашингтон в нарушаване на споразумение, в частност заради разполагането на американски системи за ПРО на територията на Румъния.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания подкрепи излизането на САЩ от ДРСМД

ТАСС: Великобритания подкрепи излизането на САЩ от ДРСМД

21 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Съгласно думите на министъра на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън Лондон подкрепя излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД), предава TACC.
„Нашият най-близък и отдавнашен съюзник са, разбира се, САЩ, и ние решително ги подкрепяме за това, че дадоха на Русия ясно да разбере, че трябва да спазва задълженията по договора, който е подписала“, подчерта военният министър на Лондон пред местно издание, цитирано от ТАСС.
Същевременно Уилямсън уверява, че подкрепя продължаването на действието на договора, стига двете страни да го спазват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: МВнР на Русия определи като „шантаж“ решението на САЩ да се оттегли от ДРСМД

РИА Новости: МВнР на Русия определи като „шантаж“ решението на САЩ да се оттегли от ДРСМД

21 Октомври 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност. Това заяви пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков по повод решението на Вашингтон да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД).
Агенцията припомня, че по-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини Русия в нарушаване на договора, подписан през 1987 г.
„Възприемаме новите американски опити с методите на шантаж да получат отстъпки от Русия в областта на международната сигурност и стратегическа стабилност с тревога и осъждане. Нееднократно бе казано от руска страна, че американците нямат никакви основания за обвинения в нарушаване на този договор“, категоричен бе Рябков.
„През тези години те така и не успяха да подкрепят тези измислени обвинения с конкретни обяснения“, допълни заместник-министърът на външните работи на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сенаторът Ранд Пол разкритикува решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядрено споразумение с Русия

ТАСС: Сенаторът Ранд Пол разкритикува решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядрено споразумение с Русия

21 Октомври 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенаторът Ранд Пол (републиканец от Кънектикът) разкритикува решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от договора за ликвидация на ракетите със среден и по-малък обсег с Русия, предава TACC
"Ето защо Джон Болтън не бива да бъде допускан в области, свързани с външната политика на САЩ Това решение ще унищожи десетилетия работа по двустранния контрол върху въоръженията, започнат от [бившия американски президент Роналд Рейгън", пише Пол в социалната мрежа „Туитър“, коментирайки решението на Тръмп: "Ние не трябва да правим това, трябва да се стремим да разрешим проблемите, свързани с този договор, и да продължим напред".
Пол е известен с това, че се противопоставя на политиката на натиск, упражнявана от американската администрация. Многократно е посочвал, че е поддръжник на дипломацията. През август той посети Русия като част от делегацията на американския Сенат. След това стана известно, че законодателят възнамерява да внесе в Конгреса законопроект, който предполага взаимно премахване на санкциите срещу руските и американските депутати да посещават другата страна.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Русия: САЩ мечтаят за еднополюсен свят

Русия: САЩ мечтаят за еднополюсен свят

21 Октомври 2018 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Москва. „САЩ мечтаят за еднополюсен свят“, заявиха от руското външно министерство, цитирани от AFP.
Стъпката на Вашингтон да се оттегли от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег с Русия е мотивирана от мечта за една глобална суперсила , съобщи източник от руското външно министерство.
"Основният мотив е мечтата за еднополюсен свят, но дали ще се сбъдне?", попита източник от външно министерство пред държавната информационна агенция "РИА Новости".
От външното министерство заявиха, че Русия "много пъти публично е денонсирала курса на американската политика за оттегляне от това ядрено споразумение".
Вашингтон "се приближава до тази стъпка в продължение на много години, като съзнателно и стъпка по стъпка унищожи основата за споразумението", заяви официалният представител, цитиран от трите основни руски информационни агенции.
"Това решение е част от политическия курс на САЩ да се оттегли от тези международни правни споразумения, които поставят равностойни отговорности върху него и неговите партньори и правят уязвими тяхната концепция за „изключителност "", заяви официалният представител.
Руският сенатор Алексей Пушков написа в социалната мрежа „Туитър“, че този ход е "вторият мощен удар срещу цялата система на стратегическа стабилност в света", като първата е оттеглянето на Вашингтон от Договора за борба с балистичните ракети от 2001 г. ".
"И отново инициаторът на разпадането на споразумението е САЩ", пише Пушков.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Tръмп обяви, че САЩ планират да се оттеглят от важен ядрен договор с Русия

АFP: Доналд Tръмп обяви, че САЩ планират да се оттеглят от важен ядрен договор с Русия

20 Октомври 2018 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп потвърди в събота, че Съединените щати планират да се оттеглят от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег с Русия заради твърденията, че Москва е нарушила споразумението, предава AFP.
"Русия не се придържа към споразумението, така че ще прекратим действието му", каза Тръмп пред репортери в град Елко, щата Невада.
"Русия е нарушила споразумението и го нарушава в продължение на много години, не знам защо президентът (Барак Обама) не е преговарял ли не се е оттеглил и ги е оставил да правят оръжия, а ние не", заяви Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред

Премиерът Бойко Борисов: Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред

17 Октомври 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос относно заявеното от Цветан Цветанов, че доказателствата по случая „Скрипал“ вече са много по-ясни и трябва да се съобразим с европейските държави, както и дали страната ни трябва да изгони руските си дипломати, Борисов заяви: „Цветанов винаги е бил по-краен в тези си искания, но решенията ще ги вземем ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно и с пълния обем на службите работим по всеки един сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, ако нямам доказателства и свидетелства“.
Отново във връзка с изказване на Цветанов, че Русия е една от държавите, която действително е потенциална заплаха с хибридните атаки, премиерът коментира: „Това, че работим не само активно, но и много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби и има подобни деяния, разобличавани кибератаки и подобни действия, ги наблюдаваме много внимателно. Спомняте си няколко пъти на МС, на основни министерства, преди европредседателството, просто кибератаките бяха ужасни“. „При нас никога не е стояло да избираме между едни или други. „Евроатлантическата ни ориентация и координацията с евротлантическите служби е била на 100%. Така че това, че сме бдителни, това, че работим активно е факт. В същото време се опитваме да направим и доста по-прагматични условията в сферата на бизнеса между България и Русия", обясни премиерът и заяви, че визира отношенията в сферата на туризма, енергетиката и т.н. „Факт е, че има влизания в България на различни хора, които евротлантическите служби наблюдават. Така че работим по тях, в пълна координация с евратлантическите служби", заяви още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Доказателствата по случая „Скрипал“ вече са много по-ясни, трябва да се съобразим с европейските държави

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Доказателствата по случая „Скрипал“ вече са много по-ясни, трябва да се съобразим с европейските държави

17 Октомври 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Доказателствата вече са много по-ясни. Може да се каже, че трябва да се съобразим с това, което направиха всички развити европейски държави. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за случая „Скрипал“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много е тревожно това, което излезе като доказателства и категоричността, която декларираха държави като Великобритания, Австрия, Германия, Франция и САЩ“, заяви той. В отговор на въпрос трябва ли да изгоним шпиони от България, Цветан Цветанов коментира: „Не бих искал в момента да изземам функциите на изпълнителната власт“. Попитан има ли данни за хакерски действия в България, той обясни: „Една от потенциалните заплахи за региона и за държавите от ЕС са хибридните атаки. За всички е ясно, това което е направено като извод от много държави от ЕС - че Русия е една от държавите, които действително са потенциална заплаха с хибридните атаки, които прилагат и в Западните Балкани, и в ЕС, както и извън него“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Идентифицираха трети участник в предполагаемото отравяне в Солзбъри

NZZ: Идентифицираха трети участник в предполагаемото отравяне в Солзбъри

11 Октомври 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Солзбъри. Идентифицираха трети участник в предполагаемото отравяне на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солзбъри, съобщава швейцарският ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Става въпрос за още един, трети агент на ГРУ, поясняват от редакцията, който по-рано е оперирал на територията на Швейцария.
В резултат на аферата „Скрипал“ започна постепенното разкриване на руската агентурна мрежа в Европа. Миналата седмица британско-руската изследователска мрежа „Елиът Хигинс“ обяви, че притежава списък с повече от 300 служители на военното разузнаване на Москва. Информацията за третия участник в предполагаемото отравяне на Скрипал обаче идва от руската медия „Фонтанка“, която разкрива неговото име – Сергей Федотов. По всяка вероятност обаче това е псевдонимът му.
По-рано двамата предполагаеми извършители бяха идентифицирани с псевдонимите им Александър Мишкин и Анатоли Чепига. Истинските им имена са Александър Петров и Руслан Боширов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Разкриването и на втория руски разузнавач предполага чистка в руските тайни служби

VOA: Разкриването и на втория руски разузнавач предполага чистка в руските тайни служби

10 Октомври 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разкриването и на втория руски разузнавач предполага чистка в руските тайни служби, пише радио The Voice of America
Разкриването на самоличността на втория руски разузнавач, заподозрян за използването на нервно-паралитичен агент в Англия по-рано тази година, предизвиква задкулисна ярост в Кремъл, които вероятно ще реагират, като прочистят старшите редици на руската военна разузнавателна служба ГРУ, съобщават руски медии.
В понеделник разследващият сайт Bellingcat идентифицира втория заподозрян, отговорен за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия като Александър Мишкин, лекар, работещ за ГРУ.
Уебсайтът заяви, че е успял да направи идентификацията след получаване на сканирано копие от неговия действителен паспорт и потвърждавайки подробностите за човека, както с хора, които го познават, така и с друга достъпна информация.
Миналия месец Bellingcat заедно със своите разследващи партньори на сайта Insider, идентифицираха другия заподозрян като ветеран от специалните сили Анатолий Чепига, полковник в ГРУ. Чепига използва псевдонимът Руслан Боширов, а Мишкин, използва псевдонима Александър Петров.
Бившият британски външен министър Уилям Хейг заяви, че разкритията на Bellingcat и други относно опита за убийство на ГРУ "осветяват двойнствеността на безкрайните отричания" от страна на Кремъл за руско участие в убийството. "Очите на други правителства и на широката общественост ще бъдат отворени за това, което наистина се случва", каза Хейг.
Руският президент Владимир Путин и властите в Кремъл отхвърлиха обвиненията, че служители на ГРУ са извършили опит за убийство на Скрипал и отхвърли твърденията за руските разузнавателни служби, че извършват други т.нар. активни мероприятия в Европа и на други места като "фантазии". Кремъл постоянно твърди, че отравянето на на Скрипал никога не се е случило, че е било извършено от британските шпиони, за да обвинят Русия или че задкулисни лица и организации са отговорни.
Отричанията на Москва не са подпомогнати от пътеката, оставена от неуспелите убийци на ГРУ, пише изданието. Нито пък Кремъл е бил подпомогнат от други агенти на ГРУ в последните руски шпионски операции в Европа, които също изглеждаха слаби на основата на традиционните шпионски игри. Миналата седмица холандските и британските власти разкриха екип от четирима членове на ГРУ, които се опитаха по-рано тази година да пробият компютрите в Холандия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Британският министър на сигурността Бен Уолъс предупреди във вторник да не се подценява руския шпионаж. Докато последните грешки на ГРУ дават основания за подигравка с руските тайни служби, каза той, би било глупаво да не се приемат сериозно.
"Лесно е да се смея на някои от неуспешните действия на ГРУ и техните способности, но не трябва да ги подценяваме, нито опасната и безразсъдна употреба на химически оръжия по нашите улици", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новая Газета“: Кой в обкръжението на президента разиграва глупава шпионска комедия?

„Новая Газета“: Кой в обкръжението на президента разиграва глупава шпионска комедия?

10 Октомври 2018 | 03:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Кой в обкръжението на президента разиграва глупава шпионска комедия, пише руският вестник “Новая Газета“.
Светът се смее на разузнавачи, масово получаващи паспорти с набор от демонстрационни знаци в една и съща институция и Русия се смее заедно със света над агенти, извършващи специални операции с такса за разписка в джоба им. Беше натрупана критична маса детайли от живота на разузнавателните служители, но не е известно дали ще се случи вътрешно-политическа експлозия при освобождаването на виновния от длъжност.
Разобличителите от Bellingcat не представиха всички данни в един ден, следвайки принципа на пълната откритост, обявена от тях. Последователният, внимателно изчислен график за подаване на нови данни от разследването е очевиден добър сценарий на медийна война. Степента на скандала се поддържа усърдно в продължение на един месец.
От вестника вярват, че основният източник на новина е все пак британското контраразузнаване и полицията, които са избрали Bellingcat за проводник на информацията.
Това е най-лошата новина за руското военно разузнаване - британците го победиха направо, вредата от операцията се оказа много повече от очакваните ползи.
Но за това командирите на руските шпиони могат и да ги накажат
През последните години руското военно разузнаване започва да изпълнява функции, напълно нехарактерни за него в миналото. Според информацията, публикувана в медиите, към традиционната работа на военните аташета и индустриалния шпионаж са добавени чисто политически функции: скрита работа срещу журналисти и публични структури, намеса в политическите процеси. Освен това, за пръв път от много време чужденците са предявили разумни претенции срещу руските разузнавателни служби за организирането на убийствата, включително на политическите опоненти.
В продължение на около 50 години съветските и руските разузнавачи, за разлика от ЦРУ, разузнавателните служби на Франция, Англия и много други страни, не са участвали в активни операции от този род. Но новата практика на нашата армия прекрачи дори мълчаливите правила, разработени от американците - можете да убивате чужди граждани само там, където няма правна уредба. Убийството в Европа и Съединените щати е съпроводено с реакцията на такава сила (виждаме я днес), която девалвира целия план.
Особено, когато се поверява на хора, които не могат да формулират собствените си мисли. Смесицата от жанрове, триумфът на хибридизацията, който отрича професионалната специализация и с нея самия професионализъм, не може да донесе нищо добро , пише изданието.
Министърът на отбраната Сергей Шойгу или началникът на Генералния щаб Валери Герасимов ще поемат вината, пита изданието.
Непосредствената съдба на генерал-майор Игор Коробов, ръководител на Главната дирекция на Генералния щаб на Министерството на отбраната на Руската федерация (източници съобщават за неотдавнашната му награда), трябва да бъде маркер на промяната. Дали последните провали ще се превърнат в повратна точка, след което Генералният щаб ще започне изграждането на модерно професионално военно разузнаване? Засега обаче трябва да изчакаме нови интересни епизоди от британския телевизионен сериал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът по сигурността на Великобритания: Не подценявайте провалилите се руски шпиони

Министърът по сигурността на Великобритания: Не подценявайте провалилите се руски шпиони

9 Октомври 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Скорошните провали на Руското военно разузнаване (ГРУ) направиха лесно това, да се присмиваш на техните шпиони, но Западът не трябва да подценява способностите на някога могъщите разузнавателни служби на Кремъл, заяви Министърът по сигурността на Великобритания Бен Уолъс във вторник, цитиран от Reuters.
„Много е лесно да се присмеем на някои от слабите представяния на ГРУ и техните способности, но ние не трябва да ги подценяваме, а най-вече опасната и безразсъдна употреба на химическо оръжие на нашите улици“, предупреди Уолъс по време на конференция по сигурността.
„Не трябва да забравяме и гигантските усилия на нашата полиция и Ми-5 да ги засекат на първо място, да разкрият техните движения и също... огромните усилия, които бяха направени, за да получим информацията, която ни помогна да стигнем до самата врата на ГРУ“, обясни още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Разследващата група „Bellingcat“ разкри, че „Александър Петров“ е доктор, който работи за ГРУ

The Moscow Times: Разследващата група „Bellingcat“ разкри, че „Александър Петров“ е доктор, който работи за ГРУ

9 Октомври 2018 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ново разследване от екипа на „Bellingcat“ твърди, че вторият мъж, идентифициран от британските власти като замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е също и офицер от военното разузнаване на Русия, пише руският англоезичен вестник The Moscow Times.
Наскоро „Bellingcat“ разкри, че мъжът, който досега беше познат като Руслан Боширов, е всъщност Анатоли Чепига, полковник, който е бил пращан в Чечня три пъти и е бил удостояван с наградата „Герой на Русия“, най-високата държавната награда в страната, през 2014 година.
В предварителен доклад, публикуван в понеделник, „Bellingcat“ идентифицира втория мъж – широко познат като Александър Петров – като Александър Мишкин и заяви, че той е военен лекар от село в северния руски регион Архангелск.
От разследващата група добавиха, че ще публикуват пълното си разследване за идентичността на Мишкин във вторник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британската полиция отказа да коментира информацията за идентифицирания руски агент по случая Скрипал

Reuters: Британската полиция отказа да коментира информацията за идентифицирания руски агент по случая Скрипал

8 Октомври 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската полиция отказа да коментира темата за истинската идентичност на мъжете, обвинени в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, след като разследващият уебсайт „Bellingcat“ разпространи информация, че е разкрил истинската идентичност на втори заподозрян, предава Reuters.
„Няма да коментираме спекулации относно тяхната идентичност“, заявиха от полицията на Лондон в изявление, отговарящо на запитване относно доклада.
Досега британската полиция заяви, че двамата мъже, пътуващи с имената „Александър Петров“ и „Руслан Боширов“, са използвали псевдоними.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вторият заподозрян в случая Скрипал е руски агент на ГРУ

AFP: Вторият заподозрян в случая Скрипал е руски агент на ГРУ

8 Октомври 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разследващата група „Bellingcat“ идентифицира втория заподозрян в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал като обучен военен лекар, нает от руското Главно разузнавателно управление, предава AFP.
„Вече идентифицирахме „Александър Петров“, който всъщност е доктор Александър Евгениевич Мишкин, обучен военен лекар и служител на ГРУ“, заявиха от базираната във Великобритания разследваща група в доклад, публикуван на уебсайта им.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Скрипал не планира да напуска Великобритания

РИА Новости: Сергей Скрипал не планира да напуска Великобритания

4 Октомври 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сергей Скрипал не планира да напуска Великобритания, става ясно от книгата „Досието Скрипал“ на журналиста от BBC Марк Ърбан, цитирана от РИА Новости.
Книгата е написана от Ърбан въз основа на интервюта с бившия полковник от ГРУ, излезе в продажба в четвъртък.
"В момента Скрипал и дъщеря му остават под защитата на полицията, те не могат да отидат на работа, но въпросът за връщането на Скрипал в старият му дом не стои, животът му на тази улица (в Солсбъри) приключи ... Но ако са получили полицейска защита в продължение на няколко месеца, дори и за една година, това не може да продължи вечно и въпросът за това къде ще живеят отново ще възникне ", пише Ърбан в книгата си.
От книгата, обаче, става ясно, че семейство Скрипал са реагирали отрицателно на идеята за преместване в друга държава, по-специално в САЩ. "Докато бяха в болницата, Даунинг стрийт (британското правителство) предлагаше двамата да отидат в Америка или други англоезични страни, както и да бъдат снабдени с нови лични данни. Въпреки това, нито един от тях, както съм чувал , не одобрява тази идея ", - се казва в книгата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Сергей Скрипал е просто измет и предател

Владимир Путин: Сергей Скрипал е просто измет и предател

3 Октомври 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин смята, че Сергей Скрипал е измет и предател, предава ТАСС.
„Някои информационни източници прокарват мисълта, че господин Скрипал едва ли не е правозащитник“, заяви Путин на пленарно заседание на форума „Руска енергетическа седмица“, в отговор на въпрос за санкциите срещу Русия и случая „Скрипал“. „Той е просто шпионин и предател на Родината“. „Той е просто измет и това е всичко“, добави президентът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Британските спецслужби са идентифицирали трети заподозрян по случая „Скрипал“

The Telegraph: Британските спецслужби са идентифицирали трети заподозрян по случая „Скрипал“

28 Септември 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Полицията за борба с тероризма и службите за сигурност на Великобритания са идентифицирали трети заподозрян за отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава ексклузивно вестник The Telegraph.
По данни на британското издание третото заподозряно лице е руски офицер от военното разузнаване, който е бил изпратен на специална мисия преди отравянето на Скрипал. Предполага се, че агентът е посетил Солзбъри, за да помогне за планирането на атаката, преди двамата му колеги да внесат на територията на Великобритания нервнопаралитичния агент, с който вероятно е отровен Скрипал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Русия отхвърли новите твърдения по случая Скрипал

VOA: Русия отхвърли новите твърдения по случая Скрипал

28 Септември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия отговори решително на доклад от базирана във Великобритания разследваща група, която твърди че един от двамата мъже, заподозрени в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал, е висш полковник от руското военно разузнаване, предава Voice of America.
Доклад от „Bellingcat“ твърди, че мъжът, представящ се за Руслан Боширов, е всъщност Анатоли Чепига – полковник от военното разузнаване, награждаван с орден „Герой на Русия“, най-голямата награда в страната.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи доклада като сензация, нагласена да съвпадне с обръщението на британския премиер Тереза Мей пред Общото събрание на ООН.
„Няма доказателство, така че те продължават информационната си кампания, чиято основна цел е да отклони вниманието от основния въпрос: Какво се случи в Солзбъри?“, написа Захарова в социалната мрежа „Фейсбук“.
Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че президентската администрация е разгледала доклада на „Bellingcat“, но го е отхвърлила.
„Много хора са приличат един с друг“, заяви той, запитан относно физическите прилики между Боширов и снимката на Чепига, публикувана в доклада.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова нарече „подхвърляне на информация“ изнесените данни за самоличността на единия от заподозрените за отравянето в Солсбъри

ТАСС: Мария Захарова нарече „подхвърляне на информация“ изнесените данни за самоличността на единия от заподозрените за отравянето в Солсбъри

27 Септември 2018 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарича „подхвърляне на информация“ данните за самоличността на лицето, което е заподозряно от Лондон за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март тази година, цитирана от TACC.
"Новата „информация“ за Петров и Боширов се представя веднага след речта на Тереза Мей пред Съветът за сигурност на ООН за оръжията за масово унищожение, в които тя потвърди обвиненията срещу Русия", - пише Захарова сряда в социалната мрежа „Фейсбук“. "Няма доказателства - те продължават информационната кампания, чиято основна задача е да отклони вниманието от основния въпрос: какво се случи в Солсбъри?"
По-рано вестникът TheDaily Telegraph назова истинското име на лицето, за което се подозира, че е отровил семейство Скрипал. Според публикацията под името Руслан Боширов е скрит 39-годишният полковник Анатолий Чепига. Според The Daily Telegraph тази информация стана достъпна чрез разследване, проведено съвместно с британската инициативна група Bellingcat.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Нападателят на Сергей Скрипал може да е имал и личен мотив

Тhe Times: Нападателят на Сергей Скрипал може да е имал и личен мотив

27 Септември 2018 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нападателят на Сергей Скрипал Анатолий Чепига може да е имал и личен мотив да извърши атаката пише британският вестник The Times.
Полковник Анатолий Чепига е завършил Висшата военна академия за разузнаване, като е служил три пъти активна служба по време на войната в Чечения.
Военен ветеран с дълга поредица от отличия и медали, той изглежда е бил професионален военен от специални сили, преди да се издигне в редиците на могъщата военна разузнавателна служба на ГРУ.
Неговата кариера всъщност е поразително подобна на тази на Сергей Скрипал, също полковник от ГРУ, когото се смята, че се е опитвал да отрови. И това може да е много важно в продължаващото разследване на опит за убийство.
Сергей Скрипал също е бил на активна военна служба, макар и в Афганистан 20 години по-рано. Той също е награждаван ветеран , издигнал се до полковник. Въпреки това, вместо да остане лоялен към ГРУ, той реши да работи за MI6, като предаде, както се казва, "целият указател" на работещите в ГРУ в Европа. Много от тях бяха служили заедно с него в Афганистан или по-късно в Чечения.
Някои разузнавателни анализатори смятат, че личното отмъщение може също да има значение в опита за отравяне. Както и в много други конфликти, ветераните от афганистанските и чеченските кампании споделят обвързаност и лоялност.
Сергей Скрипал е нарушил тази връзка и така е спечелил гнева на бившите си другари по оръжие. Ако тази теория е точна, тогава изборът на полковник Чепига като един от опитните убийци следва силна, частично символична логика: изберете лоялен ветеран да извади нелоялен и да ‚накаже“ предателя.
Всъщност кариерата на полковник Чепига е толкова близка до тази на полковник Скрипал, че тук изниква и друга възможност: Чепига може би е познала лично човека, когото е изпратен да убие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Великобритания отказа да сътрудничи с Русия по делото „Скрипал“

„Московский Комсомолец“: Великобритания отказа да сътрудничи с Русия по делото „Скрипал“

27 Септември 2018 | 02:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания отказа да сътрудничи с Русия по делото „Скрипал“, пише руският ежедневник “Московский комсомолец“.
Официалният Лондон вярва, че такова сътрудничество може да се превърне в заплаха за суверенитета на страната.
Руските дипломати заявиха, че органите на Обединеното кралство не възнамеряват да предоставят помощ на руската страна в разследването на инцидента с отравянето на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които са станали в британската град Солсбъри, 4-ти март 2018. Лондон продължава да настоява, че отговорността за случилото се носи от руските служби за сигурност, и от търсенето на други виновни няма смисъл.
Според руското посолство в Лондон, искът на главния прокурор на Руската федерация за правна помощ при разследване на инцидента в Солсбъри, не среща подкрепата на британските власти.
"Британското вътрешно министерство изпрати официален отказ по искането на главния прокурор на Руската федерация до Руското посолство в Лондон ... основанията за отказ беше точка" б "от член 2 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси от 1959 г., според които помощта може да бъде отказана, ако замолената страна счита, че изпълнението на молбата би могло да накърни суверенитета, сигурността, обществения ред или други съществени интереси ", - се казва в изявление.
"Решението да се откаже помощ на руските прокурори е било прието на най-високо политическо ниво ... Със своите действия Лондон отново потвърди, че кампанията разгърната от него около отравянето на Скрипал е предназначена изключително за политически и пропагандни цели и няма нищо общо с търсенето на истината и предаване на извършителите на правосъдието ", допълни руската дипломатическа мисия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Великобритания представи истинската идентичност на един от заподозрените за отравянето в Солсбъри

The Telegraph: Великобритания представи истинската идентичност на един от заподозрените за отравянето в Солсбъри

26 Септември 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания представи истинската идентичност на един от заподозрените за отравянето в Солсбъри, пише британският ежедневник The Telegraph.
Британският вестник посочи истинското името на човека, който е заподозрян в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал осъден в Русия за шпионаж в полза на Обединеното кралство, и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март тази година.
Според публикацията под името Руслан Боширов е скрит 39-годишният полковник Анатолий Чепига. Според The Daily Telegraph тази информация стана достъпна чрез разследване, проведено съвместно с британската инициативна група Bellingcat.
39-годишният, който е служил във войните в Чечня и Украйна, е бил обявен за Герой на Руската федерация с указ на президента през 2014 г. на церемония, загърната в тайна.
Истинската идентичност на неговия съучастник Александър Петров остава неясна, но "Телеграф" установи, че е пътувал под истинското си име и само е променил фамилното си име с псевдоним.
Бивш старши руски военен офицер заяви, че високият ранг и опитът на полковник Чепига твърдо предполагат, че "поръчката е поръчана на най-високо ниво".
Източникът твърди, че опит за убийство с по-малко значение би бил извършен от офицер с по-нисък ранг.
Става ясно, че полковник Чепига се е бил в елитна специална военна единица - Спецназ, под ръководството на ГРУ в продължение на 17 години и работи под прикритие в продължение на поне девет години.
На него са присъдени повече от 20 награди и медал Герой на Руската федерация, въпреки че, за разлика от повечето други получатели, има малко обществена информация за него. Медалите обикновено се присъждат лично от президента и се предоставят само на много малко заслужили всяка година.
Уебсайтът Далеко-източната академия за военно командване, където е учил Чепига, изброява всички възпитаници, получили наградата, с подробно описание на действията, довели до признаването.
В случая просто се казва: "Анатолий Владимирович Чепига бе удостоен с почетното звание" Герой на Руската федерация "по нареждане на президента на Руската федерация".
Името му се появява и на паметник в чест на възпитаниците на далекоизточното военно командване, които са получили наградата в базата си на границата с Китай.
През 2014 г. Русия не е участвала в битки нито в Чечения, нито в Сирия, а неговата единица - номер 74854 на 14-та отделна бригада на специалните сили (Спецназ) - е изобразена на източната граница на Украйна тази година.
Участието в Украйна ще обясни тайната около наградата му, която също е отбелязана от група ветерани. Групата пише на уебсайта си: "Можете да станете герой дори и в нашите привидно спокойни времена."
"Анатолий Владимирович Чепига, родом от с. Николаевка и завършил 2001 г. в далекоизточната академия за военно командване, е изпратен в Чечения три пъти и има повече от 20 награди и медали.
"През декември 2014 г. полковник Чепига бе удостоен с титлата Герой на Руската федерация за провеждане на мироопазваща мисия".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.