НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бившият шведски премиер Карл Билд за Project Syndicate: Край на скандинавската доктрина за неутралитет

Бившият шведски премиер Карл Билд за Project Syndicate: Край на скандинавската доктрина за неутралитет

21 Октомври 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. В следващите години ще продължи процеса на сближаване между Швеция и НАТО, макар пълноправното членство на скандинавската страна във военния блок на Запада да остава спорен въпрос за обществото. Без да губи време, Скандинавия най-накрая трябва напълно да преодолее доктрината за неутралитет от епохата на Студената война и да приеме една по-разумна и проактивна политика на отбрана, пише бившият министър-председател на Швеция Карл Билд в авторска статия за Project Synicate.

След дебаркирането си в пристанищата на Западна Швеция, военни конвои от различни страни от НАТО изпълниха улиците, което принуди полицията да разпространи предупреждения за проблеми с трафика. Военните са на път за Норвегия, където около 50 хиляди военнослужещи, пилоти и моряци се събират за най-мащабните за последните години военни учения на НАТО. Тази операция под кодово име„Единен тризъбец“ има една ясна цел: да демонстрира способността на Алианса да защити Норвегия от външен агресор.
Не е нужно да се посочва кой е този потенциален агресор. Очевидно, не става въпрос за Швеция или Финландия: войници от двете страни също участват в ученията. В годините на Студената война Финландия попадаше понякога под съветско влияние, тъй като Кремъл се опитваше да разшири пространството си за маневри. Но Хелзинки винаги е оставал на позиции за твърда защита на своята идентичност – нордическа и западна.
През целия този период Швеция винаги се е въздържала от членство в НАТО, което се обясняваше с нейния традиционен геополитически неутралитет, а също от съображения за солидарност с финландците. В същото време Дания и Норвегия, макар да се присъединиха към Алианса, отказаха да допуснат разполагането на чуждестранни въоръжени сили на своя територия в мирно време.
Но в последните години картината на сигурност в Северна Европа се промени. НАТО, действайки в отговор на руската агресия и ревизионизъм, разположи тактически части в Естония, Латвия и Литва, а също и авиационни ескадрили за охрана на въздушното пространство на трите балтийски държави. Междувременно в Швеция и Финландия продължават да се увеличават разходите за отбрана и да се водят дискусии за възможността привилегированото партньорство в НАТО да бъде заменено с пълноправно членство.
Швеция вече достигна до разбирането, че нейната територия може изцяло да се окаже в театъра на натовска операция, ако в Северна Европа започне въоръжен конфликт. Това разбиране все по-често се отчита в политиката за национална сигурност и в тази за нейната отбранителна способност. Вътрешнополитически елити в Стокхолм разбират, че всяка заплаха за суверенитета на трите балтийски страни или Норвегия ще бъде също опасност за сигурността на Швеция. Именно поради тази причина скандинавското кралство не просто участва в ученията „Единен тризъбец“, но и развива партньорство с Полша в областта на сигурността – за надзор в отбраната в акваторията на Балтийско море.
Задълбочаването на партньорството на Швеция с НАТО контрастира с доктрината за неутралитет, към която Стокхолм се придържаше в годините на Студената война. Тогава стражите на тази изолация щяха да вдигнат шум до небесата при всеки намек за сътрудничество с Алианса и Запада, и да го обявят като акт на предателство. Стратегията се състоеше в това Кремъл да бъде убеден, че подобно нещо никога няма да се случи.
Разбира се, това винаги е било просто фарс. СССР имаше достатъчно вербувани високопоставени агенти в шведското правителство, за да знае за тайните връзки на Стокхолм със Запада. В каквото и да убеждаваха шведския народ по отношение на неутралитета на страната, Москва знаеше, че това е лъжа. Сега тази маска е свалена: подготвя се пълномащабна военна интеграция с НАТО.
Пълноценното членство в НАТО остава според въпрос в Швеция. В миналото външната политика на скандинавската страна се колебаеше между два различни подхода. От една страна, Швеция е активист-екстроверт, по-скоро напомняща на неправителствена организация, отколкото на национална държава; от друга страна, тя провеждаше свръхреалистична политика на „дълбока сигурност“, макар за нея да се говореше само шепнешком и при закрити врати. И до ден днешен тази двойнственост пречи на провеждането на рационални дебати за политиката на сигурност.
Що се отнася до Финландия, то тя винаги активно е използвала втория подход и почти никога първия. И на фона на отсъствието на сериозни вътрешни разногласия, за нея се оказа по-лесно да се адаптира към новата геополитическа реалност. Например, Финландия заяви директно, че разглежда присъединяването към НАТО като важен вариант за своята политика за национална сигурност. Именно на това шведските леви центристи не са готови.
Въпреки това, благодарение на ученията на „Единен тризъбец“, шведите ще видят бригада, водена от Швеция (съставена от шведски и финландски единици), да се присъединява към силите на НАТО, за да участва в мащабното военно обучение. Те ще видят до каква степен шведските, финландските и норвежките ВВС вече са интегрирани. И накрая, те ще наблюдават как Финландия води военноморски маневри в Балтийско море.
През следващите години Швеция ще продължи сближаването си с НАТО. Съвместните учения ще доведат до по-задълбочена оперативна координация и създаване на общ възпиращ ефект за цяла Северна Европа и района на Балтийско море.
Да, разбира се, настоящата мобилизация не е причинена от силна заплаха от страна на Русия. Но Москва модернизира армията си агресивно, което явно принуждава западните страни да увеличат собствения си отбранителен потенциал в този регион. Трябва да изпратим ясен сигнал: на опортюнистичните актове на агресия ще бъде даван отговор - сега и в бъдеще. Изграждайки правилната отбрана, можем да гарантираме мир и стабилност в региона, което е необходимо условие за постигане на по-конструктивни отношения с Русия в дългосрочен план.

Project Syndicate е вестникарски синдикат, който публикува и разпространява в издания в множество страни коментари и анализи за международните отношения, икономиката, финансите и глобалното развитие. В него влизат 458 издания от 154 страни. Общият им тираж е почти 70 милиона екземпляра. Сред авторите има 45 нобелови лауреати и 111 държавни глави.


Превод и редакция: Тереза Герова
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „Фокус“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.