НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат М“: За конституционните промени са необходими най-малко 100 дена

„Алсат М“: За конституционните промени са необходими най-малко 100 дена

21 Октомври 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. За конституционните промени са необходими най-малко 100 дена, съобщава македонският телевизионен канал “Алсат М“.
След гласуването на необходимостта от конституционни промени втората фаза, т.е. връщането на процедурата от пленарната сесия до комисията, включва утвърждаване на предложените изменения. Предлагайки проектоизмененията, по-малко от 30 дни ще преминат до пленарната сесия за тяхното приемане. На пленарната сесия проектоизмененията се одобряват с мнозинство от общия брой на членовете на парламента или от 61 народни представители.
След като Събранието приеме тези изменения, те отиват на етап на обществено обсъждане, чиято продължителност се определя от самото Събрание. По време на тази фаза правителството трябва да подготви проектоизменения. От момента на представяне на предложените изменения в пленарната сесия за приключване на третия и последния етап трябва да изминат най-малко 30 дни. За изменението на преамбюла, в допълнение към квалифицираното мнозинство е необходимо и т нар. балансирано мнозинство- мнозинство сред представителите на малцинствените групи.
Зоран Заев обаче смята, че в третото и последното гласуване конституционните промени ще имат подкрепа на повече от 80 депутати.
От друга страна, ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ, Христиан Мицковски, заявява, че депутатите, които не са гласували за необходимостта от конституционни промени, не се поддават на натиска на премиера Заев. Той каза, че осемте депутати, които вече са изключени от партията, гласуваха за личните си интереси, след като им бе обещана амнистия.
За завършване на процедурата за конституционни промени се изискват най-малко 100 дни, освен ако няма други пречки. Изменения на конституционните поправки, освен депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха в полза на промените,заявиха и опозиционните партии на албанците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.