НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей-Петрич: До момента през 2018 година музеят отчита над 37 000 туристи

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей-Петрич: До момента през 2018 година музеят отчита над 37 000 туристи

20 Октомври 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Петрич. До момента през 2018 година Исторически музей-Петрич отчита над 37 000 туристи и около 58 000 лв. приходи. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Историческия музей. Според него това означава, че запазването на туристическия интерес се отразява и в устойчивостта на техния продукт, защото те очевидно не работят за печалба, но все пак възвръщаемостта и устойчивостта на културния продукт гарантира неговото оцеляване в бъдеще и неговата атрактивност и за следващите поколения.
„Октомври месец обикновено е месец на равносметка. През месец август например ние разчитаме на желаещите да посетят нашите обекти в контекста на техните пътувания, свързани с туризъм, понеже август месец е най-предпочитан за почивка в страните от Европейския съюз, а повече от 60% от нашите посетители са именно от тези страни. Като цяло през този летен месец разчитаме на рекреационния туризъм или на хората, които са отишли на почивка, но през това време имат желание да посетят и исторически обекти, които да ги обогатят и да научат нещо повече“, допълни той. Д-р Иванов отбеляза, че месец октомври е малко по-различен от летните месеци. По думите му през този период те разчитат на образователни програми като слоганът на Исторически музей-Петрич за октомври 2018 година е: „Образованието е пътят да разбереш себе си в контекста на целия свят“.
Директорът на музея подчерта, че когато туристите посещават музея, в абсолютно всички обекти се предлага както интерактивно, така и представяне по традиционен начин на исторически събития или културно наследство, но зад това могат да се видят идеите, които са движели нашите предци в тяхното движение напред към един по-добър живот, или към щастие и свобода. „Сравнението между месеците август и октомври е много важно, и за нас е удивително, че ние запазваме важния си туристически поток, което означава, че и двете послания „Заповядайте в музея, за да се запознаете с културата във Вашето свободно време“ или „Заповядайте в музея, защото виждайки тази култура Вие образовате себе си по един пряк начин, виждайки културното наследство и поставяйки себе си и Вашите интереси в света“, всичко това дава еднакъв резултат, което означава, че вероятно сме на правилен път“, каза още д-р Сотир Иванов.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.