НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Никола Петров, НАО-Рожен: Преди месец беше изстрелян съвременен спътник, с който ще се изследва слънчевата корона и образуването на магнитните полета

Д-р Никола Петров, НАО-Рожен: Преди месец беше изстрелян съвременен спътник, с който ще се изследва слънчевата корона и образуването на магнитните полета

20 Октомври 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Само преди месец беше изстрелян един нов съвременен спътник, който ще се доближи максимално до Слънцето. Никой до сега не се е приближавал на такова разстояние, с него ще можем да изследваме процесите с нагряването на слънчевата корона и образуването на магнитните полета, които в последствие са факторите, свързани с влиянието на космическите частици. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националната астрономическа обсерватория-Рожен д-р Никола Петров. Той обясни, че в момента са много актуални въпросите за изследване на кометите. „В нашата слънчева система това са астероиди и комети. Те са интересни и важни, защото те са историческият материал, от който е възникнала слънчевата система“, посочи д-р Петров. Според него, изучавайки ги, могат да дадат максимално точната представа за това как е възникнала слънчевата система. „Разбира се, и да знаем какво ни очаква, що се отнася до космически събития, като жители на планетата Земя“, изтъкна още той. Д-р Никола Петров каза, че от друга страна обект на научните изследвания е Слънцето. „Това е много актуално. От няколко години насам е въведено и понятието „космическо време“, което е свързано с глобалните климатични процеси на земята“, коментира още директорът на астрономическата обсерватория в Рожен. Той смята, че слънцето е основният фактор, който движи тези процеси, за дълги периоди от време. „Това са големите затопляния и дълги във времето захлаждания. Активността на Слънцето е от изключително значение“, изтъкна Петров. По думите му в момента в световен мащаб се правят много телескопи свързани с неговото изследване. Той каза, че извън слънчевата система интерес за астрономите са звездите и изследването на екзопланетите. Според него е добре да се знае, че колкото и добре да е развита икономически една държава, в частност астрономията само по себе си не може да се развива. „Задължително е необходимо да имаме партньорства. Астрономията се развива едновременно и заедно от всички в света“, изтъкна той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Никола Петров, НАО-Рожен: През септември получихме финансиране, с което ще подменим наблюдателната си апаратура

Д-р Никола Петров, НАО-Рожен: През септември получихме финансиране, с което ще подменим наблюдателната си апаратура

20 Октомври 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Смолян. Най-накрая от началото на септември вече имаме първото финансиране по един дългоочакван проект, който е част от европейската програма „Национална пътна карта на научна инфраструктура“, която беше гласувана и приета още през 2011 г. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националната астрономическа обсерватория-Рожен д-р Никола Петров. Той обясни, че още тогава обсерваторията е спечелили участието си по този конкурс, но финансирането е станало през месец септември. „Това е много важно за нас, защото тези средства биха ни помогнали. Първо, за да не се оплакваме през следващите няколко години за това, че оставаме в края на годината с финансов недостиг. Най-важното обаче е, че този проект ще ни даде възможности да направим и да си подновим нашата наблюдателна и приемна апаратура“, посочи още той. По думите му, чрез този проект ще може да се направят и частични ремонти на инфраструктурата в обсерваторията. „Същественото по този проект е, че не сме единствените участници в него, а сме в консорциум заедно с катедрите по астрономия на Шуменския и Софийския университет“, изтъкна Никола Петров. Той обясни, че това са университетите, които захранват на практика България с бъдещи астрономи. „Важно е да разберем това, че имаме една вратичка, където бихме могли да бъдем по-обещаващи, като перспектива за тези, които биха желали за в бъдеще да се занимават с тази наука“, смята той. Директорът на астрономическата обсерватория в Рожен посочи, че средствата от този проект идват от държавния бюджет, въпреки че са по европейска програма. „Работим и по други научни проекти, където няма някакви огромни средства и финансирания, но имаме съвместни проекти за астрономически изследвания с почти всички държави в Европа, но и извън нея. Там изготвяме регулярни научни и изследователски проекти в областта на астрономията“, каза още д-р Никола Петров.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.