НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ангела Меркел: Участниците в срещата на върха трябва да запазят примирието в Идлиб

Ангела Меркел: Участниците в срещата на върха трябва да запазят примирието в Идлиб

27 Октомври 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план, е обявил на пресконференцията след края на срещата в Истанбул германският канцлер, информира руската агенция РИА Новости.
"Ние сме задължени да направим всичко възможно, за да не се стига до нови хуманитарни катастрофи. Добрата новина е, че след 17 септември Турция и Русия успешно съгласуват усилията си за прекъсване на огъня в Идлиб. Днес всички заедно поехме отговорността то да прерасне в постоянно и дългосрочно примирие“, е казала Ангела Меркел.
На общата пресконференция в събота френският президент е призовал Русия, като главен съюзник на сирийския режим, да упражни „съвсем ясен натиск“ върху Дамаск, съобщава и френската AFP.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган: Срещата на върха в Истанбул дава импулс да се  приключи сирийската трагедия

РИА Новости: Ердоган: Срещата на върха в Истанбул дава импулс да се приключи сирийската трагедия

27 Октомври 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Четиристранната среща на върха в Истанбул между държавните глави на Турция, Русия, Германия и Франция по сирийския проблем дава импулс да се сложи край на трагедията в тази страна, е заявил турският президент Реджеп Таийп Ердоган, информира РИА Новости.
Турция няма да допусне присъствие на терористи в Сирия.
„Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия“, е казал Ердоган на пресконференцията след края на срещата в Истанбул.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Конституционната комисия за Сирия ще бъде създадена до края на годината

Реджеп Тайип Ердоган: Конституционната комисия за Сирия ще бъде създадена до края на годината

27 Октомври 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Участниците в истанбулската среща на високо равнище за Сирия са се догоровили до края на годината да бъде създадена комисията за Конституцията на Сирия. Това обяви държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган в рамките на пресконференция след края на форума, предава AFP.
В Истанбул се проведе четиристранна среща на върха, на която бе обсъдено бъдещето на Сирия след гражданската война. Ердоган посрещна в града на Босфора лидера на Кремъл Владимир Путин, канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. На нея присъства също и специалният посланик на ООН Стафан де Мистура, който докладва на четиримата лидери за настоящата ситуация в разкъсваната от война близкоизточна република.
Решението за създаване на комисията за създаване на нова конституция на Сирия с представители на правителството и опозицията бе взето през януари. Въпреки това тя все още не формирана.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидацията на терористите в Идлиб

Владимир Путин: Русия си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидацията на терористите в Идлиб

27 Октомври 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб, предава ТАСС.
Руският държавен глава направи това изявление на съвместната пресконференция с президентите на Турция и Франция Реджеп Таийп Ердоган и Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел след края на четиристранната среща на върха за Сирия в Истанбул.
Руският лидер добави, че ликвидацията на оставащите в Сирия терористи остава в числото на важните задачи, тъй като не бива да се допуска проникване на радикалите за осъществяване на екстремистка дейност в други страни.
„Независимо от това, че нивото на насилието в Сирия намаля съществено, немаловажна задача остава ликвидацията на всички струпали се там радикални елементи. Не бива да допускаме получилите боен опит бандити да продължат престъпната си дейност, да създават „спящи клетки“ в нашите страни, да вербуват привърженици и да проповядват екстремистка идеология и терор“, подчерта руският лидер.
Той добави, че лидерите на Русия, Германия, Франция и Турция са потвърдили, че постигането на разрешение на конфликта в Сирия е възможно само чрез политико-дипломатически методи.
„Всички участници в срещата са съгласни за главното – постигането на дългосрочна стабилност в Сирия е възможно изключително чрез политико-дипломатически средства в пълно съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и при строгото съблюдаване на принципите на единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирийската Арабска Република“, подчерта Путин.
Освен това Путин отбеляза, че преговорите между лидерите са преминали в делова атмосфера и те са успели да свършат сериозна работа за съгласуване на подходите по разрешаването на сирийската криза.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган след срещата в Истанбул: Няма военно решение на конфликта в Сирия

Ердоган след срещата в Истанбул: Няма военно решение на конфликта в Сирия

27 Октомври 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Лидерите на Турция, Русия, Франция и Германия излязоха със съвместно заявление след края на четиристранния форум за Сирия в Истанбул, съобщава Anadolu Agency.
Президентът на Турция определи като плодотворни преговорите с участието на лидерите на Русия, Германия и Франция. Ердоган заяви още, че причината за разрастването на конфликта в Сирия е била пренебрежителното отношение на международната общност.
„Ако международната общност и в бъдеще продължи да игнорира сирийския конфликт, проблемите в тази страна ще се увеличават и трагедията за сирийския народ няма да свърши“, заяви турският лидер.
По неговите думи, няма военно разрешение на конфликта в Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Форумът за Сирия в Истанбул завърши

РИА Новости: Форумът за Сирия в Истанбул завърши

27 Октомври 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Четиристранната среща на върха с участието на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, германския канцлер Ангела Меркел, президента на Русия Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон за разрешаване на конфликта в Сирия завърши, след като продължи близо три часа, предава кореспондент на РИА Новости.
Четиристранната среща се проведе в главната зала на двореца Вахдетин, имение, принадлежало на последния султан на Османската империя Мехмед VI Вахидедин, което в момента се използва като един от работните офиси на турския президент.
Първоначално се предполагаше, че разговорите ще продължат около три часа. Час и половина след началото им, специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура излезе от заседателната зала и изчака завършването на срещата на високо равнище заедно с журналистите. Той нарече дискусиите на форума много полезни и конструктивни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Стефан де Мистура смята, че срещата в Истанбул е била „много полезна и конструктивна“

РИА Новости: Стефан де Мистура смята, че срещата в Истанбул е била „много полезна и конструктивна“

27 Октомври 2018 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви, че срещата на върха за Сирия в Истанбул е била много полезна и конструктивна, предава РИА Новости.
„Това не е формална среща, това е важна среща на върха. Форумът беше конструктивен и ще бъде много полезен, водят се много интензивни дискусии“, заяви де Мистура.
В отговор на журналистически въпрос по повод предстоящото му напускане на поста специален посланик на ООН за Сирия, той заяви, че ще изпълнява всичките си задължения съвестно „до последния ден“ – в края на ноември, както бе съобщено и по-рано.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Русия и Турция са обсъдили реализацията на споразумението за Идлиб

ТАСС: Външните министри на Русия и Турция са обсъдили реализацията на споразумението за Идлиб

27 Октомври 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Министрите на външните работи на Турция и Русия Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу са обсъдили на срещата си в Истанбул реализацията на договорките за зоната на деескалация в сирийската провинция Идлиб, се казва в съобщение от руското външно ведомство, предава ТАСС.
„Разгледани са мерките за засилване на координация на действията по отношение на ситуацията в Сирия и по-конкретно за мерките за борба с тероризма, активизацията на процеса за политическо разрешение на основата на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и решенията на Конгреса за сирийски национален диалог, създаването на условия за възможно най-скорошно възвръщане на бежанците по родните им места и възстановяването на страната след конфликта. Отделно е отделено внимание на хода на изпълняването на довоговрките между президентите на Русия и Турция от 17 септември относно зоната на деескалация в Идлиб“, отбелязват от дипломатическото ведомство.
В хода на обмена на мнения по актуални въпроси от двустранния дневен ред, министрите са потвърдили общата настройка за по-нататъшно изграждане на благоприятни условия за развитие на руско-турските отношения. Освен това Лавров и Чавушоглу са обсъдили редица други международни проблеми, включително палестино –израелският конфликт, украинската криза и ситуацията в Съвета на Европа, както и съдбата на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО). От руското МВнР подчертават, че резултатите от срещата са подчертали важността на руско-турския политически диалог за укрепването на мира и стабилността.
В събота в Истанбул се провежда четиристранна среща на върха, посветена на разрешаването на сирийския конфликт и в нея участват руския президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Целият свят наблюдава срещата на върха в Истанбул

Anadolu Agency: Целият свят наблюдава срещата на върха в Истанбул

27 Октомври 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Истанбул. „Погледите на целия свят, включително на нашите братя от Сирия, днес са обърнати към Истанбул“, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, откривайки четиристранната среща на върха в двореца Вахдетин, предава Anadolu Agency.
Турският държавен глава изрази надежда, че искрените и конструктивни действия на Турция, Германия, Франция и Русия ще оправдаят надеждите на световната общност.
По думите на Ердоган, сирийската тема остава приоритет в преговорите с руския му колега Владимир Путин.
„Също така, ние се стремим да запазим тесните контакти с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел, за да ги информираме за процесите“, заяви турският лидер.
Целта на срещата на върха, която се провежда по инициатива на турския държавен глава, е изработването на нова формула за политическо разрешение на сирийския конфликт, който продължава вече осем години.
В дневния ред на срещата на върха влизат широк спектър от въпроси, като например: споразумението за Идлиб, положението на бежанците, доставката на хуманитарна помощ, формирането на конституционна комисия и политическия преходен процес.
Турция се надява, че един от резултатите на мероприятието ще е създаване на комисия за изготвяне на нова Конституция на Сирия, отбелязва „Анадолската агенция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Четиристранната среща на върха в Истанбул протича при затворени врати

ТАСС: Четиристранната среща на върха в Истанбул протича при затворени врати

27 Октомври 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Четиристранната среща на върха в Истанбул за Сирия протича при затворени врати, отбелязва руската информационна агенция TACC, като припомня, че преди началото й държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе отделни срещи с лидерите на Германия, Франция и Руската федерация.
Очаква се срещата на високо равнище в Истанбул да бъде фокусирана по-специално на ситуацията в последната останала твърдина на опозиционните сили на Дамаск – северозападната сирийска провинция Идлиб. Там Русия, като съюзник на сирийското правителство, и Турция, която подкрепя опозицията, се договориха за създаването на демилитаризирана буферна зона. Сега стремежите са да се предотврати офанзива на правителствените сили на президента Башар Асад.
Всички предишни мирни преговори, водени под егидата на ООН, се провалиха. Комисията за създаване на нова конституция на Сирия с представители на правителството и опозицията, решението за създаването на която бе взето през януари, все още не е формирана.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Четиристранната среща на върха за Сирия започна

РИА Новости: Четиристранната среща на върха за Сирия започна

27 Октомври 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Срещата на върха за Сирия, в която участват президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Франция Еманюел Макрон започна, предава РИА Новости.
Срещата се провежда в двореца Вахдетин, който в момента се използва като офис на турския държавен глава и държавен дом за приеми на чуждестранни гости.
Брифинг пред участниците ще има генералният секретар на ООН Стефан де Мистура. „Искам да напомня на лидерите на страните, че след локализацията на проблема в Идлиб трябва международен консенсус за подкрепа на действията на ООН по създаването на конституционен комитет“, заяви де Мистура в навечерието на мероприятието.
Както съобщи пресслужбата на Кремъл, на срещата в Истанбул се планира обмен на мнения за придвижването на процеса за политическо разрешаване на конфликта в Сирия и по-нататъшните действия за укрепването на сигурността и стабилността, с което да се създадат условия за възвръщането на бежанците и възстановяване на социално-икономическата инфраструктура на републиката. От Кремъл отбелязаха, че страните имат различни подходи, но, „като цяло, искат политическо разрешаване на конфликта в Сирия“. „Това е обща цел, но, разбира се, може да има разлики в инструментите и тактиката“, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. По неговите думи, „в момента става дума за съвместяване на различните формати за сверяване на часовниците, за обсъбдане и за опит да се напипат общите теми“.
С инициатива за провеждането на четиристранната среща излезе още през лятото турския президент, а Русия я подкрепи. В средата на септември в Истанбул се състоя среща на помощниците на лидерите на Русия, Турция, Германия и Франция по международните въпроси, на която бе обсъдено съдържанието на срещата на върха.
Очаква се, че след края на разговорите, лидерите ще излязат със заявление до пресата.
Според съобщение от пресслужбата на Кремъл, на срещата на върха трябва да бъдат обсъдени и „редица други актуални международни въпроси“, но какви именно теми ще допълнят дневния ред на срещата за Сирия не се уточнява. Освен четиристранната среща, лидерите, както се очаква, ще разговарят един с друг и в двустранен формат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турският президент проведе отделни срещи с лидерите на Германия, Русия и Франция

Yeni Safak: Турският президент проведе отделни срещи с лидерите на Германия, Русия и Франция

27 Октомври 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган проведе отделни срещи в събота с лидерите на Германия, Русия и Франция преди четиристранната среща на върха, която се очаква да започне в Истанбул, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
Разговорите при затворени врата с Ангела Меркел, Владимир Путин и Еманюел Макрон са се състояли в двореца Вахдетин в истанбулския квартал Ускудар. Няма информация за темите, които са обсъждани.
Четиристранните преговори трябва да започнат по-късно в събота.
На събитието ще присъства и специалният пратеник за Сирия на ООН Стефан де Мистура.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на отбраната на Русия и Турция са обсъдили ситуацията в Сирия на срещата в Истанбул

ТАСС: Министрите на отбраната на Русия и Турция са обсъдили ситуацията в Сирия на срещата в Истанбул

27 Октомври 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу се срещна с турския си колега Хулуси Акар в Истанбул и двамата са обсъдили ситуацията в Сирия, съобщи в събота руското военно ведомство на официалния си уебсайт, предава ТАСС.
„Главите на министерствата на отбраната на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Сирия“, се казва в съобщението.
Руската агенция отбелязва, че събота се провежда четиристранна среща на върха за Сирия, в която участват президентът на Русия Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Лидерите ще се съберат в този състав за първи път и той няма за цел да подмени другите формати за Сирия, но ще позволи да „се сверят часовниците“ в решаването на общата задача – възстановяването на мира и стабилността в Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ердоган и Путин проведоха двустранна среща в Истанбул

Anadolu Agency: Ердоган и Путин проведоха двустранна среща в Истанбул

27 Октомври 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентите на Турция и Русия Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин проведоха двустранна среща в Истанбул, предава Anadolu Agency.
Разговорите в двореца Вахдетин се състояха преди четиристранната среща на върха за Сирия.
От турска страна в нея участваха министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар и финансовият министър Берат Албайрак.
Руската делегация беше в състав Сергей Лавров, външен министър на Русия, Сергей Шойгу, министър на отбраната и помощникът на президента Юрий Ушаков.
Лидерите разговаряха в продължение на 45 минути.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин и Меркел провеждат двустранна среща в Истанбул

РИА Новости: Путин и Меркел провеждат двустранна среща в Истанбул

27 Октомври 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул се провежда двустранна среща между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, предава кореспондент на РИА Новости.
Двамата разговарят преди началото на четиристранната среща на върха между лидерите на Русия, Германия, Франция и Турция за Сирия. Преди разговора с канцлера, руският държавен глава проведе двустранна среща с турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Външните министри на Турция и Русия се срещнаха преди четиристранката за Сирия

Anadolu Agency: Външните министри на Турция и Русия се срещнаха преди четиристранката за Сирия

27 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министрите на външните работи на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров се срещнаха точни преди четиристранната среща на върха за Сирия в Истанбул, съобщава Anadolu Agency.
Двамата са провели двустранни разговори и такива в присъствието на делегации, твърдят неназовани дипломатически източници, които не дават повече детайли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Ердоган и Меркел пристигнаха в Истанбул за срещата на върха за Сирия

Yeni Safak: Ердоган и Меркел пристигнаха в Истанбул за срещата на върха за Сирия

27 Октомври 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел влязоха в двореца Вахдетин в Истанбул за четиристранната среща за Сирия, съобщава онлайн изданието на турския вестник Yeni Safak.
Домакин на срещата е турския държавен глава, а в нея ще вземат участие още Меркел и президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон.
Изданието съобщава, че Путин и Макрон вече са кацнали в Истанбул и се очаква пристигането им в двореца Вахдетин.
Вестникът отбелязва, че по време на разговорите лидерите ще засегнат всички аспекти на сирийския конфликт с фокус върху ситуацията на бойното поле, споразумението за Идлиб и политически процес и ще се опитат да хармонизират усилията си за намиране на дълготрайно разрешение на конфликта.
Освен това те ще обсъдят постигнатото на 17 септември споразумение между Анкара и Москва за установяване на демилитаризирана зона в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин пристигна в Истанбул за срещата с лидерите на Германия, Франция и Турция

ТАСС: Владимир Путин пристигна в Истанбул за срещата с лидерите на Германия, Франция и Турция

27 Октомври 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Истанбул, където в събота ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Малко преди руския лидер пристигна и германския канцлер. Лидерите на четирите страни ще обсъдят начини за политическо разрешаване на кризата в Сирия и социално-икономическо възстановяване на близкоизточната страна, предава ТАСС.
Срещата на върха ще се проведе в двореца Вахдетин, който в момента се използва като офис на турския държавен глава и държавен дом за приеми на чуждестранни гости.
Брифинг пред участниците ще има генералният секретар на ООН Стефан де Мистура. „Искам да напомня на лидерите на страните, че след локализацията на проблема в Идлиб трябва международен консенсус за подкрепа на действията на ООН по създаването на конституционен комитет“, заяви де Мистура в навечерието на мероприятието.
Както съобщи пресслужбата на Кремъл, на срещата в Истанбул се планира обмен на мнения за придвижването на процеса за политическо разрешаване на конфликта в Сирия и по-нататъшните действия за укрепването на сигурността и стабилността, с което да се създадат условия за възвръщането на бежанците и възстановяване на социално-икономическата инфраструктура на републиката. От Кремъл отбелязаха, че страните имат различни подходи, но, „като цяло, искат политическо разрешаване на конфликта в Сирия“. „Това е обща цел, но, разбира се, може да има разлики в инструментите и тактиката“, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. По неговите думи, „в момента става дума за съвместяване на различните формати за сверяване на часовниците, за обсъбдане и за опит да се напипат общите теми“.
С инициатива за провеждането на четиристранната среща излезе още през лятото турския президент, а Русия я подкрепи, отбелязва ТАСС. В средата на септември в Истанбул се състоя среща на помощниците на лидерите на Русия, Турция, Германия и Франция по международните въпроси, на която бе обсъдено съдържанието на срещата на върха.
Очаква се, че след края на разговорите, лидерите ще излязат със заявление до пресата.
Според съобщение от пресслужбата на Кремъл, на срещата на върха трябва да бъдат обсъдени и „редица други актуални международни въпроси“, но какви именно теми ще допълнят дневния ред на срещата за Сирия не се уточнява. Освен четиристранната среща, лидерите, както се очаква, ще разговарят един с друг и в двустранен формат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В навечерието на четиристранната среща в Истанбул: Макрон и Путин са обсъдили Сирия

ТАСС: В навечерието на четиристранната среща в Истанбул: Макрон и Путин са обсъдили Сирия

27 Октомври 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Париж/Москва. В сутрешните часове на деня президентът на Франция Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с държавния глава на Руската федерация, в рамките на който двамата лидери са обсъдили ситуацията в Сирия – броени часове преди откриването на четиристранната среща в Истанбул, предава TACC, като се позовава на френски медии, цитиращи източници от Елисейския дворец.
В хода на разговора Макрон е подчертал необходимостта от политическо уреждане на сирийския конфликт. Лидерът на Париж е подчертал желанието на Париж участниците в срещата в Истанбул да обещаят да не бъде допускана употребата на химическо оръжие в Сирия, а също и да гарантират дългосрочно спазване на режима на прекратяване на огъня, за да се предотврати хуманитарна катастрофа.
Към настоящия момент пресслужбата на Кремъл не е разпространила официално изявление за разговора между Макрон и Путин.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Щефан Зайберт: За Ангела Меркел е важно запазването на всички канали за преговорите за Сирия

Щефан Зайберт: За Ангела Меркел е важно запазването на всички канали за преговорите за Сирия

27 Октомври 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Германия ще използва възможността за преговори за Сирия в интерес на местното цивилно население. Това заяви говорителят на федералното правителство в Берлин Щефан Зайберт преди отпътуването на канцлера Ангела Меркел за читиристранната среща в Истанбул, предава TACC.
„Канцлерът е убедена, че трябва да се използва всяка възможност в името на това да бъде сложен край на страданията на местното население. Необходимо е да се използват всички канали за преговори с участието на важните страни: Русия, съюзниците на режима (на сирийския президент Башар Асад), а също Турция, която, бидейки съсед на Сирия, също преследва свои интереси“, подчерта Зайберт.
Той за пореден път припомни, че Берлин се застъпва за стартирането на политически процес в Сирия с посредничеството на ООН. Освен това, Зайберт подчерта важността на това конституционната комисия да започне работа възможно най-скоро.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четиристранната среща за Сирия в Истанбул: Какви са очакванията на участниците (IV част – Франция)

Четиристранната среща за Сирия в Истанбул: Какви са очакванията на участниците (IV част – Франция)

27 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Париж. В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха, на която ще се обсъжда бъдещето на Сирия след гражданската война. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган посреща в града на Босфора лидера на Кремъл Владимир Путин, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. На нея ще присъства също и специалният посланик на ООН Стафан де Мистура, който ще докладва на четиримата лидери за настоящата ситуация в разкъсваната от война близкоизточна република.
Срещата на високо равнище в Истанбул ще бъде фокусирана по-специално на ситуацията в последната останала твърдина на опозиционните сили на Дамаск – северозападната сирийска провинция Идлиб. Всяка една от страните сяда на масата за преговори с различни очаквания.

Франция определи срещата в Истанбул като „полезен формат“. Според източници от кръговете на държавния глава Еманюел Макрон, срещите в този състав може да не станат редовни, но ще послужат за доближаване на позициите в преговорите. Администрацията на френския президент отбеляза, че този етап истанбулската среща „може да бъде полезна преди всичко за дългосрочната сигурност в северната част на Сирия и насърчаването в дискусиите за политическия процес", съобщи руската информационна агенция TACC.
AFP припомня, че на 25 октомври, в навечерието на четиристранната среща в Истанбул, Макрон обсъди в разговор с президента на САЩ Доналд Тръм ситуацията в Сирия. „САЩ и Франция споделят еднакви цели в Сирия по отношение на сигурността, както и в хуманитарната и политическата област. Американският лидер поиска от президента на републиката да представи тази обща позиция по време на срещата на върха в Истанбул", поясниха от Елисейския дворец.
По-рано Макрдон аргументира участието си в срещата с лидерите на Русия, Турция и Германия по въпроса за Сирия с липсата на настъпателни действия в сирийската провинция Идлиб. Цитирайки източник от Париж, същата агенция приведе информация, съгласно която „Франция ще вземе участие в срещата на върха, само ако няма военна офанзива в Идлиб".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четиристранната среща за Сирия в Истанбул: Какви са очакванията на участниците (III част – Германия)

Четиристранната среща за Сирия в Истанбул: Какви са очакванията на участниците (III част – Германия)

27 Октомври 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха, на която ще се обсъжда бъдещето на Сирия след гражданската война. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган посреща в града на Босфора лидера на Кремъл Владимир Путин, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. На нея ще присъства също и специалният посланик на ООН Стафан де Мистура, който ще докладва на четиримата лидери за настоящата ситуация в разкъсваната от война близкоизточна република.
Срещата на високо равнище в Истанбул ще бъде фокусирана по-специално на ситуацията в последната останала твърдина на опозиционните сили на Дамаск – северозападната сирийска провинция Идлиб. Всяка една от страните сяда на масата за преговори с различни очаквания.

Германия също разчита, че участниците в истанбулската среща ще обсъдят политическия процес в Сирия, включително създаването на конституцонната комисия, ситуацията в Идлиб, и преди всичко – постигнатите в Сочи договорености за буферната зона в североизточната провинция. Правителството на ФРГ подчерта, че не става въпрос за създаването на нов формат за Сирия, но увери, че Германия би искала процесът на стабилизация там да продължи.
„Първата ни цел е най-напред да разберем дали може да има общо разбиране за ситуацията, за общата оценка", заяви говорителят на правителството Стефан Зайберт в интервю за водещия телевизионен канал ARD.
В Берлин не изключват участието на Германия във възстановяването на Сирия, но, както по-рано заяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас, само „ако бъде намерено политическо решение, което в крайна сметка ще доведе до провеждането на свободни избори“, припомня руската информационна агенция TACC.
В същото време правителството на ФРГ е скептично настроено по отношение на инициативата на руската страна да върне сирийските бежанци в родината им, тъй като според Маас е необходимо да се създадат определени условия, а в момента такова предложение „не обещава успех".
По същия начин Германия не изключва участието си при евентуални атаки срещу Сирия и в случай на използване на химическо оръжие в Идлиб. Цитиракки източници в Министерството на отбраната в Берлин, вестник BILD съобщи, че военният министър Урсула фон дер Лайен е решила да проучви въпроса. Темата предизвика истински дебат в рамките на управляващата коалиция (Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия, ГСДП). Докато социалдемократите категорично отхвърлиха възможността за участие на Бундесвера в евентуални удари, политическият блок, воден от канцлера Ангела Меркел, призоваха за възможността подобно развитие да не бъде изключвано.
„От самото начало да се казва „не“, независимо от това, което се случва в света, не може да бъде позицията на Германия", бяха думите на Меркел по този въпрос. В същото време тя подчерта, че правителството на Германия ще действа „въз основа на Конституцията и в рамките на задължения към парламента на Германия".
Водещият национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung припомня, че срещата в Истанбул е първа за Меркел по темата за Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четиристранната среща за Сирия в Истанбул: Какви са очакванията на участниците (II част - Турция)

Четиристранната среща за Сирия в Истанбул: Какви са очакванията на участниците (II част - Турция)

27 Октомври 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха, на която ще се обсъжда бъдещето на Сирия след гражданската война. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган посреща в града на Босфора лидера на Кремъл Владимир Путин, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. На нея ще присъства също и специалният посланик на ООН Стафан де Мистура, който ще докладва на четиримата лидери за настоящата ситуация в разкъсваната от война близкоизточна република.
Срещата на високо равнище в Истанбул ще бъде фокусирана по-специално на ситуацията в последната останала твърдина на опозиционните сили на Дамаск – северозападната сирийска провинция Идлиб. Всяка една от страните сяда на масата за преговори с различни очаквания.
Турция разчита, че на четиристранната среща на върха ще се стигне до подробно осъждане на възможностите за разрешаване на сирийската криза по мирен път. „Едно от нашите най-важни и конкретни очаквания са съгласуването на пътна карта с конкретни стъпки в рамките на политическия процес за разрешаването на кризата. Очакваме преди всичко да бъде създадена конституционната комисия, която ще се заеме с изработването на основния закон на Сирия“, подчерта говорителят на Президентството в Анкара Ибрахим Калън, цитиран от руската информационна агенция TACC.
Той отбеляза, че Ердоган ще говори на срещата на върха „с оценки за запазване на споразуменията за Идлиб и предотвратяване на нарушенията на прекратяването на огъня от страна на Дамаск". Както става ясно от думите му, Анкара възнамерява да продължи да настоява изключително за мирно разрешаване на съществуващи проблеми, включително разграничаването на терористичните групировки от цивилните и умерената въоръжена опозиция, които Турция продължава да подкрепя.
От официалните изявления обаче не е ясно дали Турция възнамерява да повдигне въпроса за присъствието на кюрдите източно от Ефрат. Почти целият регион е под контрола на кюрдските „Народни отряди за самозащита“ и „Демократичен съюз“. Тези организации Анкара определя като терористични. В петък Ердоган обяви плановете на Турция да се заеме с прочистването на региона на изток от Ефрат, припомня Bloomberg.
На срещата на върха Ердоган ще се стреми да подчертае значението на ограничаването на кюрдското присъствие близо до границата на Турция. „Вместо да работим на празен ход в Манбидж, ние сме решени да обърнем фокуса и енергията си на изток от Ефрат. Извършваме проучвания в съответствие с нашите собствени оперативни планове. Това трябва да се разглежда като нашето последно предупреждение", са думите на Ердоган, цитирани от Bloomberg.
Ако изтласка турските сили на изток, Ердоган би поел риска от пряка конфронтация с американските сили, разположени с кюрдите. САЩ подкрепиха „Народни отряди за самозащита“ като най-ефективния сили срещу „Ислямска държава“, припомня медията.
AFP привежда думите на професор по политически науки, според когото срещата в Истанбул ще помогне на Ердоган „да се опита да нормализира отношенията си с Европа" след влошаването им от лятото на 2016 г. насам и да покаже, че Анкара може да бъде „добър партньор със Запада".
Включването на Франция и Германия в срещата на върха в събота може да помогне на преговорите за Турция, тъй като и тримата държавни лидери споделят една и съща позиция за режима на Асад, допълва професорът.
В Анкара, както и в Москва, се въздържат от прогнози за изхода от стрещата главно заради причината, че страните имат сериозни различия. Въпреки че смекчи реториката срещу сирийския президент Башар Асад, Турция все пак се противопоставя на участието му в бъдещето на страната и дори в преходния период. Благодарение на споразумението за Идлиб, Анкара укрепи позициите си в региона, но възможните операции срещу кюрдите на изток от Ефрат може да бъдат критикувани от други държави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четиристранната среща за Сирия в Истанбул: Какви са очакванията на участниците (I част - Русия)

Четиристранната среща за Сирия в Истанбул: Какви са очакванията на участниците (I част - Русия)

27 Октомври 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Москва. В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха, на която ще се обсъжда бъдещето на Сирия след гражданската война. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган посреща в града на Босфора лидера на Кремъл Владимир Путин, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. На нея ще присъства също и специалният посланик на ООН Стафан де Мистура, който ще докладва на четиримата лидери за настоящата ситуация в разкъсваната от война близкоизточна република.
Срещата на високо равнище в Истанбул ще бъде фокусирана по-специално на ситуацията в последната останала твърдина на опозиционните сили на Дамаск – северозападната сирийска провинция Идлиб. Всяка една от страните сяда на масата за преговори с различни очаквания. Руската информационна агенция TACC обобщава позицията на Москва в преговорите.
От пресслужбата на Кремъл поясниха, че в Истанбул се очаква да бъдат разменени мнения за придвижването на политическия процес в Сирия, последващите стъпки за укрепването на сигурността и стабилността, създаването на условия за връщането на бежанците и възстановяване на социалната и икономическата инфраструктура. От Кремъл отбелязаха, че страните-участнички в преговорите имат различни подходи, но „като цяло всички искат политическо решение за Сирия. Това е общата цел, по инструментите и тактиките, разбира се, може да има различия“, обясни Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.
Съгласно думите му, „сега става въпрос за комбиниране на различни формати за „сверяване на часовниците“, за обсъждане, за опит да намерим общи теми. Затова е трудно да се каже предварително кои теми ще бъдат обхванати. Това ще бъде първата дискусия от подобно естество", обясни говорителят на Кремъл.
Русия подкрепя сирийските въоръжени сили в борбата им срещу терористите и допринася за политическо уреждане в тази страна, подчертава ТАСС. Темата за Сирия редовно се обсъжда на срещите на Путин с други световни лидери; през последната година три пъти - в Сочи през ноември 2017 г., в Анкара през април и в Техеран през септември 2018 г. - бяха проведени тристранни срещи на върха на държавните глави на страните-гаранти на Астанинския процес (Русия, Турция и Иран). На двустранна среща в Сочи на 17 септември, президентите на Русия и Турция се договориха да се създаде по линията на контакт между сирийската армия и опозицията в Идлиб демилитаризирана зона, от която да бъдат изтеглени тежките оръжия и в която бъдат извършвани патрули от руски и турски военни.
На 18 октомври Путин подчерта, че Русия като цяло е постигнала целите, заложени в началото на операцията в Сирия през 2015 г. - сирийската държавност е запазена, почти 95% от територията на републиката е „освободена“. Следващият етап трябва да бъде политическо решение на ситуацията по платформа на ООН. „Сега трябва да създадем конституционна комисия, работата не е лесна, но все пак върви, надявам се, че ще продължим напред с нашите партньори в тази област", каза той.
Решението за създаване на конституционна комисия, която да изготви препоръки за изменение на Основния закон на републиката, бе взето в рамките на Конгреса за национален диалог на Сирия, проведен в Сочи през януари тази година. В края на септември, „малка група" на страните по Сирия (Великобритания, Германия, Йордания, Саудитска Арабия, САЩ и Франция), водена от САЩ, поискаха Стафан де Мистура да ускори свикването на заседание в Женева и да докладва за напредъка на Съвета за сигурност на ООН не по-късно от 31 на месец октомври. На свой ред, Дамаск и Москва се противопоставиха на опитите на западните страни да установят изкуствени крайни срокове за създаването на конституционната комисия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха за бъдещето на Сирия

FAZ: В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха за бъдещето на Сирия

27 Октомври 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха, на която ще се обсъжда бъдещето на Сирия след гражданската война, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган посреща в града на Босфора лидера на Кремъл Владимир Путин, канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. За Меркел това е първа среща на върха за Сирия. На нея ще присъства също и специалният посланик на ООН Стафан де Мистура, който ще докладва на четиримата лидери за настоящата ситуация в разкъсваната от война близкоизточна република.
Срещата на високо равнище в Истанбул ще бъде фокусирана по-специално на ситуацията в последната останала твърдина на опозиционните сили на Дамаск – северозападната сирийска провинция Идлиб. Там Русия, като съюзник на сирийското правителство, и Турция, която подкрепя опозицията, се договориха за създаването на демилитаризирана буферна зона. Сега стремежите са да се предотврати офанзива на правителствените сили на президента Башар Асад.
Всички предишни мирни преговори, водени под егидата на ООН, се провалиха. Изданието припомня, че конституционната комисия с представители на правителството и опозицията, решението за създаването на която бе взето през януари, все още не е формирана.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руският президент ще вземе участие в четиристранната среща за Сирия

ТАСС: Руският президент ще вземе участие в четиристранната среща за Сирия

27 Октомври 2018 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Руският президент Владимир Путин ще участва в събота в Истанбул в четиристранна среща на високо равнище по сирийското споразумение заедно с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и турския президент Реджеп Тайип Ердоган , предава TACC.
Лидерите ще се срещнат за първи път в този формат, който не е предназначен да замени други формати за Сирия, но ще позволи "да се сверят часовниците" на четирите страни за разрешаване на общата задача за възстановяване на мира и стабилността в Сирийската арабска република.
Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия, Стефан де Мистура, който напуска поста си в края на ноември, също ще бъде в Истанбул в събота, за да се обърне пред участниците в срещата. "Искам да напомня на лидерите на тези страни, че след локализацията на проблема в провинция Идлиб, е необходим международен консенсус за подкрепа на действията на ООН за създаване на конституционен комитет", заяви Де Мистура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция организира четиристранна среща на върха за Сирия

AFP: Турция организира четиристранна среща на върха за Сирия

19 Октомври 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция ще бъде домакин на четиристранна среща на върха за Сирия, която ще се проведе на 27 октомври, предава AFP.
Реджеп Тайип Ердоган ще посрещне в Истанбул държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на ФРГ Ангела Меркел. Съответната информация бе разпространена от говорителя на турския президент Ибрахим Калън.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.