НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Спецпрокуратурата предлага делото „Иванчева“ да не се предоставя на ВКС, докато АСпНС не се произнесе по протеста на прокуратурата срещу промяната в мерките за неотклонение

Спецпрокуратурата предлага делото „Иванчева“ да не се предоставя на ВКС, докато АСпНС не се произнесе по протеста на прокуратурата срещу промяната в мерките за неотклонение

29 Ноември 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Ръководителят на Спецпрокуратурата предлага делото „Иванчева“ да не бъде предоставяно на ВКС, докато АСпНС не се произнесе по протеста на прокуратурата срещу промяната в мерките за неотклонение, съобщиха от Прокуратурата. По повод публикации в медиите, според които председателят на Върховния касационен съд е разпоредил проверка на въззивните производства по НОХД №2617/2018 г. с подсъдими Десислава Петрова Иванчева и Биляна Емилова Петрова, и.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативна Специализирана прокуратура Николай Найденов, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура и въззивният прокурор изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд. С цел да се осигури безпристрастно решаване на делото, прокурорите предлагат то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на прокуратурата за отмяна на определението на СпНС по изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВКС разпореди проверка на Апелативния специализиран съд по делото "Иванчева"

ВКС разпореди проверка на Апелативния специализиран съд по делото "Иванчева"

29 Ноември 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Комисия от ВКС ще извърши проверка на АСНС по повод на публикации в медиите, свързани с разглеждането на исканията за промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това съобщиха от ВКС.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) нареди със своя заповед от 28.11.2018 г. да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби, респективно частни протести, срещу определения на първоинстанционния съд, постановени по реда на чл. 270, ал. 1 от НПК по искания за промяна на изпълняваните спрямо подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение.
При проверката трябва да бъдат установени: броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица; администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС; регистрирането и образуването на делата; изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави; сроковете за произнасяне.
В заповедта е посочено, че извършването на проверката се възлага на комисия в състав: председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение.
Проверката трябва да бъде извършена в периода 29.11.2018 – 05.12.2018 г., като в срок до 10.12.2018 г. комисията следва да изготви и представи доклад за резултатите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки граждани се включиха в „Марш за правосъдие“ в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

София: Десетки граждани се включиха в „Марш за правосъдие“ в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

24 Ноември 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани се включиха в „Марш за правосъдие“ в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Шествието се придвижи от НДК до Съдебната палата. Присъстващите се обявиха в подкрепа на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничка й Биляна Петрова, които са в ареста. Те издигнаха плакати с надписи: "Свобода и право". Шествието затрудни за кратко движението по бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий".
"Фокус" припомня: Кметът на район „Младост“ беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април 2018г. Тогава разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата й. Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, а проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният съд спря пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от ареста

Апелативният съд спря пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от ареста

16 Ноември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд спря тази вечер решение на Специализирания наказателен съд, с което се променят мерките за неотклонение на бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и бившия ѝ заместник Биляна Петрова, предаде БНР.
По-рано днес Специализираният съд постанови Иванчева и Петрова, които от 7 месеца са "под стража", да бъдат поставени незабавно под домашен арест. Два часа по-късно Специализираната прокуратура протестира определението. След което Апелативният специализиран съд спря изпълнението до произнасяне по същество, което според НПК трябва да стане до 7 дни.
Причина за спиране на изпълнение на определението са неизпратени доказателства по делото, въз основа на които съдът е преценил, че се налага промяна на мерките за неотклонение. Липсващият документ имал решаващо значение законосъобразно ли е променена мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура протестира изменението на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Специализираната прокуратура протестира изменението на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

16 Ноември 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура протестира незабавно определението на Специализирания наказателен съд, с което мерките за неотклонение на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха изменени в по-леки - "Домашен арест". Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. В протеста бе изразено категорично несъгласие с извода на съда за влошено здравословно състояние на двете подсъдими. Становището на прокуратурата се основава изцяло на заключенията на представените и приети по делото съдебно-медицински експертизи.
В експертизата за здравословното състояние на Биляна Петрова е посочено, че към настоящия момент то е подобрено, в сравнение с предходното изследване. Вещите лица са посочили конкретни показатели в тази посока.
В експертизата за състоянието на Десислава Иванчева се сочи, че в момента не се наблюдава обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. Препоръчва се продължаване на предписаното и провеждано до момента лечение. По повод твърденията на Иванчева за влошаване на психическото ѝ състояние, вещите лица заявиха в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането ѝ в специализирано лечебно заведение, както и промяна в прилагането ѝ до момента лечение.
Освен протест, прокуратурата внесе в съда и искане да се спре предварителното изпълнение на мерките за неотклонение "Домашен арест" на Иванчева и Петрова до произнасяне на въззивната съдебна инстанция. Това искане е направено с оглед предотвратяване на възможността подсъдимите да се укрият и да извършат ново престъпление.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спецсъдът пусна под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Спецсъдът пусна под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

16 Ноември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, предава бТВ.
Мотивът на магистратите e, че здравословното и психическото им състояние се влошава в следствения арест.
Съдебното решение им позволява да напуснат за пръв път следствения арест 7 месеца след задържането им. Това означава, че до края на деня те ще си бъдат у дома.
Решението обаче може да се обжалва в Специализирания апелативен наказателен съд в 7-дневен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместникът ѝ Биляна Петрова остават в ареста

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместникът ѝ Биляна Петрова остават в ареста

2 Ноември 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместникът ѝ Биляна Петрова остават в ареста, предаде Нова телевизия. Под домашен арест излиза третият обвиняем за корупционната схема - Петко Дюлгеров. Това е реши Специализираният апелативен съд на закрито заседание в четвъртък. В средата на октомври магистратите от Специализираният съд постови двете да бъдат пуснати под домашен арест, но прокуратурата протестира.
По-леката мярка е взета само срещу другия бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Той е сочен за посредник в схемата за получаване на подкуп, за което тримата задържани през април отговарят пред Темида. Според обвинението парите, намерени в колата на Иванчева при показния арест в центъра на София, били поискани от строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка за строеж.
В петък Дюлгеров отказа да коментира дали и той е "светнал" с белязани пари, познава ли Ваклин и как са организирани срещите им. "Всичко ще стане ясно", лаконичен бе Дюлгеров.
Прокуратурата пък обяви, че вече е внесла протест срещу неговото освобождаване под домашен арест. На последното съдебно заседание по делото ключов свидетел промени показанията си. Тогава арх. Румен Русев обяви, че не си спомня Иванчева да му е оказвала натиск и да е казвала, че ще се придвижват преписки само ако се правят градинки в района.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият кмет на район „Младост” в София Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова излизат под домашен арест

Бившият кмет на район „Младост” в София Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова излизат под домашен арест

18 Октомври 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
София. Бившият кмет на район „Младост” в София Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова излизат под домашен арест. Това реши специализираният съд, предаде Нова телевизия. Решението ще влезе в сила, след като стане ясно дали прокуратурата ще обжалва. В ареста остава третият обвиняем – Петко Дюлгеров.
Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова са обвинени за вземане на подкуп в особено големи размери от строителен предприемач, за да му придвижат преписка. По-рано днес главният архитект на София Здравко Здравков разказа, че знаел, че Иванчева системно забавя преписките за строеж и дори подал сигнал срещу нея. Стана ясно още, че Здравков е делегирал права на Иванчева да задвижва тези преписки за строеж, което не било обичайна практика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кмета на района Биляна Петрова и Петко Дюлгеров

Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кмета на района Биляна Петрова и Петко Дюлгеров

8 Октомври 2018 | 08:12 | Агенция "Фокус"
София. 14-и състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кмета на района Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд. Съдебното заседание е насрочено за 13.30 часа. Иванчева е обвинена за взимане на подкуп, а Петрова и Дюлгеров - в помагачество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

13 Септември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранената от длъжност кметица на „Младост” Десислава Иванчева, предаде бТВ. На 7 септември това не се случи, защото Иванчева не беше получила навреме обвинителния си акт.
Съдът отказа да върне делото на прокуратурата за допуснати нарушения, въпреки исканията на адвокатите на Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова. Поисканите съдебно-медицински експертизи са готови, а вещите лица присъстват в залата.
Иванчева и Петрова вече са пети месец в ареста, след като на 17 април бяха показно задържани за искане на подкуп.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.