НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тома Биков, ГЕРБ: Няма да излъжем избирателите си за плоския данък, защото не сме БСП

Тома Биков, ГЕРБ: Няма да излъжем избирателите си за плоския данък, защото не сме БСП

1 Ноември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Няма да излъжем избирателите си, защото не се казваме БСП. Спазваме програмата си и както казахме в предизборната кампания - няма да отменяме плоския данък. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в дебата по второто четене на промените в Закона за корпоративно подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не казвам дали прогресивният данък е добър или лош. Добър данък няма. Прогресивният данък не е гаранция за това, че неравенството ще бъде унищожено“, посочи той. „Ако подкрепим предложението за отпадане на плосък данък ще излъжем избирателите си, а те са ни по-важни от БСП“, заяви Тома Биков. „На 25 март 2017 година гражданите дадоха мандат на ГЕРБ да не променя данъчното законодателство. Не даде мандат на БСП, хората казаха, че не искат да отпадне плоският данък“, припомни депутатът от ГЕРБ. „Каква беше България през 1998 година при прогресивния данък, каква беше 2008 година, каква е през 2018 година. Това е коректният анализ“, каза още Тома Биков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Ще защитаваме плоския данък

Йордан Цонев, ДПС: Ще защитаваме плоския данък

1 Ноември 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. ДПС ще защитава плоския данък. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в дебата по второто четене на промените в Закона за корпоративно подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако този данък остане, твърдя, че парите за социална политика ще бъдат повече“, обяви той. „Мога да докажа и социално, че довеждането на стръмната скала няма да помогне на българските граждани. Предложенията на БСП изискват 520 млн. лева само за скалата, а за семейното подоходно облагане са още 150 млн. лева. Фискалният аргумент не е аргумент“, обясни Йордан Цонев. „ИТ сектора и аутсорсинг сектора са в България само благодарение на 10% ставка, по нито една друга причина“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Обединени патриоти“: БСП въведоха плоския данък, против който са в момента

Павел Шопов, „Обединени патриоти“: БСП въведоха плоския данък, против който са в момента

1 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. БСП не могат да оправдаят социалността си. Не могат да бъдат социалистическа партия, след като вие сте въвели плоския данък, против който сте в момента. Това каза депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Павел Шопов в дебата по второто четене на промените в Закона за корпоративно подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега предлагате пропагандно някаква скаличка, да отбиете номера и да кажете, че вие сте свалили плоския данък“, коментира той. „Преди 13 години БСП гласуваха плоския данък. Това, което правят в момента е жива демагогия и пропаганда“, заяви Павел Шопов. „БСП прокараха плоския данък криминално. Предимството на депутатите тук е, че са нови хора. Това беше гениален трик на председателката на БСП- да отрежете опашката си, да изхвърлите старите хора, които участваха в приемането на данъка“, посочи депутатът от „Обединени патриоти“. „Господа от БСП, плоският данък е ваш“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: На избори ГЕРБ казват, че няма да увеличават данъчната основа, а вече има предложение за увеличаване на максималния осигурителен доход

Драгомир Стойнев, БСП: На избори ГЕРБ казват, че няма да увеличават данъчната основа, а вече има предложение за увеличаване на максималния осигурителен доход

1 Ноември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Когато има избори, ние казваме какво ще направим. За разлика от ГЕРБ, които казват, че няма да увеличават данъчната основа, а виждаме, че вече има предложения за увеличаване на максималния осигурителен доход. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в дебата по второто четене на промените в Закона за корпоративно подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние ще подкрепим максималния осигурителен доход, но трябва да бъдете честни към избирателите си и да казвате това по време на избори, а не после да ги лъжете“, заяви той. „Колкото и ГЕРБ да вярва, че прави хубави неща - ако беше толкова хубаво, нямаше толкова хора да напускат страната“, коментира Драгомир Стойнев. „Тъй като виждаме, че плоският данък е изживял своето време, т.нар. 10% скала, ако беше толкова хубава всички развити държави щяха да имат подобна данъчна система“, посочи Драгомир Стойнев. „Мина времето на плоския данък. Той не можа да допринесе за ограничаване на сивата икономика“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Данъците ще вървят нагоре не като ставка, а като обем

Менда Стоянова, ГЕРБ: Данъците ще вървят нагоре не като ставка, а като обем

31 Октомври 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
София. Данъците ще вървят постепенно нагоре, но не като ставка, а като обем. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова по повод предстоящото обсъждане на проектобюджета за 2019 г. Според нея повишаването на максималния осигурителен доход не е вдигане на данък. Тя подчерта, че икономиката не може да се развива без подходящите средства и политики за образование, заради което то е сред приоритетите на бюджета за следващата година.
„Всяка година се говори за рекорден бюджет, защото става все по-голям - за последните две години бюджетът се е повишил с 10 млрд. лв., което означава, че икономиката расте и приходите в бюджета са повече“, обясни Менда Стоянова.
По думите ѝ при всички случаи „данъците ще вървят нагоре не като ставки, а като обем“, заради което е постигнат огромният ръст в приходите, без данъците да се увеличават.
„При данъка за автомобилите става дума за преразпределение на тежестта, защото данъчната тежест за автомобилите, които не замърсяват толкова околната среда, ще бъде намалена“, допълни тя.
Стоянова обясни, че увеличаването на максималния осигурителен доход не е равно на увеличаване на данъците, тъй като има ръст на средната и минималната работна заплата, но не и на осигурителния доход. „Това не е вдигане на данък, това е привеждане на адекватност на максималния осигурителен доход спрямо минималната работна заплата и минималния осигурителен доход“, допълни тя. Менда Стоянова поясни, че увеличаването на максималния осигурителен доход носи плюсове за вносителя. „Това не е данък. Трябва да престанем да разглеждаме осигуровката като данък, защото в крайна сметка през осигуровката и нейния размер получаваме някакви придобивки през обезщетения“, коментира Стоянова.
По думите ѝ вдигането на акцизите е достигане на минималните европейски нива и не е коректно да се говори за вдигане на данъчната тежест. Тя допълни, че чрез повишаването на средната работна заплата, максималния и минималния осигурителен доход растат приходите и респективно обезщетенията от бюджета. „Максималният осигурителен доход е свързан с максималната пенсия“, подчерта Менда Стоянова. Според нея това увеличение не е било предвиждано, но е постигнато чрез преговори със синдикатите. Тя обясни, че повишаването на максималния осигурителен доход е свързано с вдигането на тавана на пенсиите. „Вдигането на тавана на пенсиите, тъй като има много пенсионери, ограничени от този таван, вървеше през увеличение на максималния осигурителен доход. Казах, че съм изненадана от това, но има логика“, посочи тя и уточни, че в вюджета има излишък, но това не означава ударно харчене в годината. По думите ѝ капиталовите разходи се правят в края на годината. „И тази година ще имаме повече плащания. Част от този излишък, който имаше към август и септември, ще бъде стопен. Но независимо от това, ще остане пак излишък“, коментира Стоянова.
Според нея България се задъхва от липсата на кадри. „Няма да имаме ръст на БВП, ако не намерим начин да доставим работна ръка, която да задоволи разширението на икономиката“, заяви Стоянова. По думите ѝ образованието е приоритет в бюджета, защото това е политика, ориентирана към бъдещето. Според нея не се повишават само учителските заплати, а се дават средства за политики в целия сектор на образованието. „Заплатите на служителите в бюджетния сектор не са повишавани от 2009 г. и ръстът на средната работна заплата се дължи изцяло на частния. Това пречи на качеството на работещите в бюджетната сфера, тъй като висококвалифицираните кадри търсят по-високо заплащане, коментира Стоянова и допълни, че съкращения в администрацията ще настъпят, когато се въведе електронното управление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Намеренията за рязко повишаване на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лв. са недалновидни и ненавременни

СДС: Намеренията за рязко повишаване на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лв. са недалновидни и ненавременни

9 Октомври 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Намеренията за рязко повишаване на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лв. са недалновидни и ненавременни. Това се посочва в позиция на СДС, съобщиха от пресцентъра на партията. В позицията на СДС се посочва още:
„Като дясна партия, СДС винаги е отстоявала принципите на пазарната икономика и ще ги отстоява и занапред. СДС защитаваше, защитава и ще защитава малкия, среден и едър бизнес, който спазва законите и не е в сенчестата икономика. Затова напълно подкрепяме недоволството на работодателите от решенията за промени в осигуровките на „тристранния съвет“, който на практика е заседавал без третата и най-важна страна - национално представителните работодателски организации. СДС смята, че намеренията за рязко повишаване на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лв. са недалновидни и ненавременни".
Според СДС България от няколко години бележи ръст на БВП и реализира бюджетен излишък, който към настоящия момент възлиза на 2.7 млрд. лв. „Вярно е, че към края на годината той се стопява до няколко стотици милиона лева, защото се покриват „много належащи нужди“, и то без санкцията на парламента.
Управляващите очевидно не желаят да следват практиката на развитите пазарни икономики - когато има ръст да се намаляват данъците и подоходното облагане, а не да се увеличават", посочват от партията.
Според тях скокът, който се предвижда в максималния осигурителен доход, е много голям. „Той ще засегне квалифицираните, добре платени специалисти и ще спре тези от тях, които живеят и работят в чужбина, да се върнат в България, дори и да са имали такива намерения. Тази управленска недалновидност ще засили още повече и изтичането на квалифицирана работна ръка към богатите европейски държави.
Колкото до популистките изявления, че на който работодател не му харесва, да се изнася, това вече е факт, защото освен, че имаме срив в инвестициите, е налице и напускане на инвеститори", се посочва в позицията на партията.
СДС не споделя твърденията, че за всичко са виновни работодателите и затова подкрепя справедливото им недоволство, застава на тяхна страната и определя намеренията на управляващите като пореден удар върху работодателите, избрали да инвестират и плащат данъци и осигуровки в нашата държава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.