НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Любомира Ганчева, АБВ: На Първия международен конгрес на младежките парламенти доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика

Любомира Ганчева, АБВ: На Първия международен конгрес на младежките парламенти доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика

19 Октомври 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. На Първия международен конгрес на младежките парламенти доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в Москва от 16 до 20 октомври.
„За нас – председателят на АБВ–Младежи Пламена Заячка и аз в качеството си на зам.-председател на партията, е изключителна чест да бъдем единствените български представители на този изключителен форум, който се провежда от 16 до 20 октомври в руската Дума“, заяви тя и посочи, че той е организиран от Международния младежки парламент към руската Дума.
„Това е наистина грандиозен форум, събрал над 40 участници от над 30 държави и няколко континента. Просто изключително богат микс от участници, които са и представители в местните парламенти, и формират реалната политика като съветници премиери. Това е едно място, на което имахме възможността да видим как младите хора заедно могат да правят истинската политика, да взимат решения, да водят диалози по най-различни важни теми. Програмата се състоеше от няколко панела, като днес приключи третият, посветен на Евразийската интеграция и начина, по който тя може да даде тласък на развитие на младежкия парламентаризъм“, обясни Ганчева.
По думите й двете ще си тръгнат от конгреса с огромно задоволство. „Срещнахме млади хора, които показаха, че са в състояние да правят политика, и доказаха, че са не бъдещето, а настоящето. И съм доволна, че успяхме да представим България на този форум, изказахме се в два от трите панела и успяхме да направим конкретни предложения по документите, които трябва да бъдат внесени. Защото не всеки имаше възможността да бъде избран за участник в панелите. Доволна съм много, че доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика и то не само от призмата на политическата партия, а като национална младежка политика“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Направих предложение за създаване на Младежки евразийски парламент, което Международният конгрес на младежките парламенти в Москва подкрепи

Любомира Ганчева, АБВ: Направих предложение за създаване на Младежки евразийски парламент, което Международният конгрес на младежките парламенти в Москва подкрепи

19 Октомври 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Направих предложение за създаване на Младежки евразийски парламент, което Международният конгрес на младежките парламенти в Москва подкрепи. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в Москва от 16 до 20 октомври.
„Днес направих изказване по темата за евразийската интеграция като стимул за развитието на младежкия парламентаризъм. Започнах с това, че се занимавам от 2001 г. с младежка политика – първо, на регионално ниво в Община Пловдив, след това като експерт към Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, в Европейския младежки форум. И това, което съм се убедила през годините, е, че когато младите хора се обединят и започнат да дискутират важни за тях проблеми, те успяват да намерят решение, съвместно с органите, които са компетентни и които имат законодателна или изпълнителна власт. И повече от всякога вярвам, че това на международно ниво е още по-силно“, коментира Ганчева.
Тя посочи, че основната теза на изказването ѝ е била, че с оглед на това, че през последните три години Евразийският съюз се развива изключително интензивно, все пак не трябва да се забрава, че той има и редица предизвикателства, за които все още не са намерени решения. По думите ѝ такива например са различните нива на икономическо развитие на държавите, които влизат в него, разликите в законодателството, липсата на съвместен план на действие и това, че няма председателстващ действащ орган.
„И заради това моето предложение беше да се формира един младежки евразийски парламент, който да не бъде държавен и да не е финансиран само от едно правителство, а да представлява наднационална младежка организация. Идеята е тя да започне да работи точно по събирането, даването на платформа на младите хора и взимането на решения за тяхното бъдеще. Даже имах предложение в резолюцията, която днес ще се приеме от конгреса, да влезе тази точка, че Международният конгрес на младежките парламенти в Москва подкрепя идеята за създаване на един такъв евразийски младежки форум. Защото той ще успее да разреши по един лек начин на принципа на младежкото включване точно тези предизвикателства, за които казах преди малко. И всъщност това, което ми направи впечатление беше, че присъстваха участници от руската Дума, присъстваха експерти, които са се занимавали с младежки асамблеи и хора с опит и знания, които казаха, че щом веднъж се занимаваш с младежка политика, значи винаги продължаваш да се занимаваш с младежка политика“, каза още Ганчева и посочи, че е наистина щастлива, че това нейното предложение е срещнало разбиране. „И се надявам да бъде прието и да бъде българският принос, защото младите хора сме много по-мобилни и макар и да не сме членове, да участваме и ние в един такъв форум“, заяви тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка призова представителите на Първия международен конгрес на младежките парламенти в Москва да се обединят за отпадането на санкциите срещу Русия

Пламена Заячка призова представителите на Първия международен конгрес на младежките парламенти в Москва да се обединят за отпадането на санкциите срещу Русия

19 Октомври 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Сочи. Преди година бях участник в друго събитие, което се проведе в Сочи - Международния фестивал на младежи и студенти и споменавам това, защото искам да подчертая ролята на Русия при формирането на младите лидери от цял свят. И считам, че никой не може да допусне, че тази ѝ роля би била оставена на заден план от някого по обективни причини. Русия има и винаги ще има огромна роля за световното развитие. Това заяви лидерът на АБВ – Младежи Пламена Заячка по време на изказване в Заседателната зала на Руската Дума пред участници от 50 държави по време на официалното откриване на Първия международен конгрес на младежките парламенти, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. На него присъстваха още депутати от руския парламент, представители на политически партии, медии и др. „Също така съм много щастлива, че една от темите, които се обсъждат по време на настоящия форум, е свързана със съхранението на историческата истина, защото уважението към историята е основа за развитието на добрите взаимоотношения между всички държави“, посочи тя.
„Ние сме млади хора, ние сме млади лидери, които в момента са в етап на своята подготовка, а също се явяваме и активни участници в обществения и политическия живот. Затова ще кажа и още нещо. От АБВ –Младежи подписахме споразумение за сътрудничество с младежката организация на Единна Русия – Млада гвардия, в което един от основните ни акценти е работа за свалянето на несправедливите санкции срещу Руската федерация, които силно ощетяват и България, и други страни. Затова предлагам всички ние, представителите на този форум, да се обединим около това тези несправедливи рестрикции спрямо Русия, които са вредни за всички ни, да бъдат снети! Предлагам това да бъде една от основните резолюции, които да приеме този Конгрес“, заяви Заячка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка, АБВ-Младежи: С меморандума, който подписахме с младежката организация на Единна Русия, ще се борим за налагане на позиция в България срещу санкциите на Русия

Пламена Заячка, АБВ-Младежи: С меморандума, който подписахме с младежката организация на Единна Русия, ще се борим за налагане на позиция в България срещу санкциите на Русия

18 Октомври 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. С меморандума, който подписахме с младежката организация на Единна Русия, ще се борим за налагане на позиция в България срещу санкциите на Русия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка. „Другото, което ще направим още следващия месец, е да отидем в Брюксел, където ще кажем ясно и силно, че сме против двойните стандарти. Не може за България да има едни стандарти, а за другите – други. Не може „Северен поток“ да икономически, а „Южен поток“ да е зависимост от Русия. Това е политизация и неравноправие. Не на такива основи е мислен и граден ЕС. Затова ние сме против двойните стандарти и за свалянето на санкциите от Русия, заради които страда и България. Имаме над 80 млн. загуби годишно заради тях“, коментира Заячка.
По думите ѝ с младежите от Млада гвардия е приключил преговорният процес. „Преди 2 години АБВ и Единна Русия подписаха споразумение за съвместни действия и развитие на нива организации. Вече две години по-късно започваме работа с младежката организация на Единна Русия. Подписахме меморандум за сътрудничество за развитие в няколко направления. Имаме в културно, историческо направление. Планираме съвместни чествания на наближаващите годишнини. Имаме 141 години от Плевенската епопея, догодина 140 години от Константинополския мирен договор, 140 години дипломатически отношения между България и Русия. Предвиждаме няколко съвместни инициативи, които ще разгърнем в следващите месеци. Положително сме настроени“, каза още Пламена Заячка.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ - Младежи подписаха меморандум за сътрудничество с младежите на Единна Русия

АБВ - Младежи подписаха меморандум за сътрудничество с младежите на Единна Русия

18 Октомври 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Москва. АБВ - Младежи подписаха Меморандум за сътрудничество с младежката организация на Единна Русия - Млада Гвардия. Това се случи по време на Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в Москва от 16 до 20 октомври, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.
В него участват 50 млади лидери от над 30 страни от 5 континента, сред които депутати на различно ниво, членове на младежки парламентарни структури, инициативни групи за създаване на младежки парламенти, както и младежки организации на политически партии. Пламена Заячка и Любомира Ганчева от Алтернатива за българско възраждане са единствените представители за България на форума.
Председателят на АБВ - Младежи Заячка направи изказване на 17 октомври в залата на Централен музей на Великата отечествена война в панел "Съхранението на историческата истина като необходимо условие за поддържане на мира". Пред делегатите тя говори за злоупотребите с памет и история в международните отношения и призова младите лидери да работят за противодействие на политизирането на историческата истина, както и да се борят за достоверното отразяване на историята.
Младежките организации на АБВ и Единна Русия начертаха план за бъдещи съвместни действия в няколко направления: Култура, взаимопомощ и поддържане на интеграционните процеси между двете страни и възстановяване на политическия диалог и партньорски отношения. Представителите на двете страни се споразумяха да работят и за налагане на позиция в България за снемане на санкциите срещу Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.