НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Комисията по отбрана в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов

Председателят на Комисията по отбрана в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов

18 Октомври 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Дорел Къпрар е на официално посещение в България по покана на председателя на българската Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.
По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения между Румъния и България в сектор отбрана, като Къпрар даде висока оценка за сътрудничеството между министрите на двете страни. Обсъдена беше и модернизацията на военните сили на двете държави, както и възможностите за съвместни обучения. Отбелязано бе, че Румъния вече е постигнала ангажимента към НАТО за отделяне на два процента от БВП за сектор отбрана.
В рамките на разговора бяха дискутирани възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и разрастване на участието им в съвместни инициативи на ЕС във формата ПЕСКО.
В срещата участваха ген. Константин Попов, председтал на Комисията по отбрана, Илия Налбантов, началник на кабинета на министъра на отбраната, румънските депутати Александру Йоан Андрей и Влад Бонтеа, посланикът на Румъния Н. Пр. Йон Галеа и консулът на Румъния Флориан Даниел Мъзилу.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия

18 Октомври 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В рамките на година и половина имахме възможност да проведем съвместни заседания. Тези изнесени заседания бяха направени в Русе и Букурещ и това даде възможност за надграждане на парламентарното взаимодействие на двете държави по тема „Сигурност“. И искам да благодаря на румънските колеги, които участваха активно на срещата през март в София“, каза още Цветанов и обясни, че те са подкрепили процедурните правила, които бяха приети, за съвместната група за парламентарен контрол над Европол.
„От януари 2019 г. Румъния поема Председателството на Съвета на ЕС и за нас е важно, че това, което успяхме да реализираме по време на нашето и вече продължава в австрийското, ще продължи и в румънското – темата за Западните Балкани. Дадохме оценка и за несправедливостта към България и Румъния за влизането в Шенгенското пространство, защото двете държави са покрили изискванията. За мен е важно взаимно да се подкрепяме за това, до което достигнахме като извод, защото заедно сме много по-силни отколкото поотделно. И затова взаимно се подкрепяме за всяка регионална инициатива, която се реализира в нашия регион“, каза още Цветанов. Той посочи, че Румъния вече изпълнява своя ангажимент към НАТО за 2% от БВП да е за отбрана и изпреварва България в изпълняване на ангажиментите си за модернизация на румънската армия. „Г-н Къпрар е от социалистическото европейско семейство, но интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Цветанов се срещна с делегацията на румънските парламентаристи в Народното събрание

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Цветанов се срещна с делегацията на румънските парламентаристи в Народното събрание

18 Октомври 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Цветанов се срещна в Народното събрание с делегацията на румънските парламентаристи, водена от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„За нас е изключително удоволствие, че можем да ви посрещнем в българския парламент. Благодаря ви, че имахме възможност да направим наскоро тази среща в Русе, а само преди 3 месеца да бъдем в Букурещ, за да направим изнесено заседание на вътрешната комисия. Искам да благодаря за подкрепата, която ни дадохте по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, каза още Цветанов и пожела успех на румънското председателство, което започва януари 2019 г.
От своя страна, Дорел Къпрар благодари за поканата за посещение в България. „Това е нашата пета среща – срещи, които вече станаха рутинни. И нашите добри взаимоотношения и сътрудничество говорят за това, какво се случва в Румъния и България. Ние сме положителен пример в ЕС в зоната на Балканите, както и в Прибалтийския регион, и с нашия модел бихме могли да привлечем колкото може повече държави. България и Румъния сме по-малки държави в сравнение със силните страни-членки на ЕС, но заедно сме силни и думата ни от силните в ЕС би се чувала много по-добре, ако сме заедно“, каза още Къпрар.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.