НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С до 30% по-висок данък за старите автомобили гласуваха депутатите на първо четене (ОБЗОР)

С до 30% по-висок данък за старите автомобили гласуваха депутатите на първо четене (ОБЗОР)

18 Октомври 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Без дебат в пленарна зала парламентът гласува на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които изменят начина за определяне на данъка на леките автомобили и на тежкотоварните с маса до 3,5 тона. Приетите текстове предвиждат новата формула за изчисляване да включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство, а екологичният – екологичната категория на автомобила. По този начин размерът на данъка ще зависи от замърсяването, което превозното средство причинява на околната среда.
Новите данъчни правила ще засегнат голяма част от собствениците на автомобили в България. Регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона, като 65% от тях са над 15 години.
Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че ръстът на данъка за тези автомобили ще бъде не повече от 20-30%. По думите ѝ това няма да е голяма сума, която да утежни хората. „От друга страна, мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар за старите коли в Европа“, заяви още Стоянова. Според нея в обществото има консенсус за това, че трябва да има комплексни мерки за подобряване на въздуха в големите и малките градове.
Според БСП увеличението ще подложи най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов посочи, че не е имало дискусия по промените и обвини управляващите, че са накарали хората да обеднеят още повече.
След като бъдат приети окончателно и на второ четене в парламента, новите правила трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 г.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на старите автомобили – стъпката е доста умерена

Менда Стоянова, ГЕРБ: Не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на старите автомобили – стъпката е доста умерена

18 Октомври 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на старите автомобили – стъпката е доста умерена. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова пред журналисти след приемане на Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Досегашният имуществен компонент, който се базираше на база на мощността на автомобила и годината на неговото производство се допълва с един екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификати под 3, ще имат утежнение в данъка за сметка на по-новите, които имат сертификати 5 и 6. Чухме от трибуната на Народното събрание преди малко отрицателен вот от един народен представител от БСП, който каза, че ще съсипем бедните хора, които притежават тези стари автомобили. Първо искам да кажа, че стъпката е доста умерена и не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на тези автомобили, като се има предвид, че те по-принцип са с по-нисък данък. Това като сума няма да е голяма, която да утежни хората. От друга страна мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това и дали ще продължим да се превръщаме втора употреба пазар за старите коли в Европа“, заяви още Стоянова. Според нея е неправилно това да се толерира с данъчни закони. По думите й в обществото има консенсус за това, че трябва да има комплексни мерки за подобряване на въздуха в големите и малките градове. По отношение на основните жилища, Менда Стоянова обясни, че облекчение от 50 % от данъка се е ползвал за основно жилище. „Сами разбирате, че всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, просто е заобикалял закона. Сега с този текст прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са се опитвали да бягат от Закона“, допълни още председателят на Бюджетна комисия. По думите й с приемането на промените, лошата практика на заобикалянето на закона, ще бъде прекратена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Гласувах „против“ Закона за корпоративното подоходно облагане, защото с него подложихме най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание

Иван Иванов, БСП: Гласувах „против“ Закона за корпоративното подоходно облагане, защото с него подложихме най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание

18 Октомври 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах „против“ Закона за корпоративното подоходно облагане, защото с него подложихме най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание. Това каза в отрицателен вот народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов след приемане на Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Иванов коментира изменението в преходните и заключителните разпоредби на Закона за местните и данъци и такси, където се увеличава данъка на автомобилите над 15 години. Той уточни, че от БСП подкрепят екологията, но текстовете касаят тези български граждани, които карат автомобили над 15 години. Иванов обърна внимание, че не е имало дискусия по промените и обвини управляващите, че са накарали хората да обеднеят още повече.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Поскъпването на данъка върху автомобилите няма да е с над 30%

Менда Стоянова, ГЕРБ: Поскъпването на данъка върху автомобилите няма да е с над 30%

16 Октомври 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Не повече от 30% ще е поскъпването на данъка върху автомобилите. Това заяви председателят на бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде БНР. Комисията, която е водеща за промените в данъчните закони догодина, подкрепи на първо четене промените. „С новата формула ще се отчита екостандартът на автомобила при формирането на налога“, категорична е Стоянова. „Данъкът на тези автомобили е изключително нисък. Някои от тях плащат данък от порядъка на 6-7 лева, така че 30 процента не е сума, която би могла да има съществено значение", посочи депутатът от ГЕРБ.
Предлагат се и промени в данъка върху жилищата, с които отстъпка вече да се ползва само за едно основно жилище. „Ефектът от това ще е прекратяване на некоректна практика да се декларират повече от едно жилище в различни общини“, обясни Менда Стоянова. „Няма как да гледаме на боб и да кажем колко ще бъде ефектът", коментира тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.