НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет Велико Търново: Над 1700 са паметниците на културата на територията на общината

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет Велико Търново: Над 1700 са паметниците на културата на територията на общината

17 Октомври 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 1700 са паметниците на културата на територията на Великотърновска община. Голяма част от тях – около 700, са концентрирани в старопрестолния град. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Поради този факт, по думите му е трудно да се каже колко от тях имат нужда от ремонт и реконструкция.
„Това е едно голямо културно наследство и е много трудно да се каже колко от тях са останали да бъдат ремонтирани, възстановени, реставрирани, обезопасени и т.н. Но, мога да кажа, че работим настъпателно в тази посока“, подчерта зам.-кметът на Велико Търново и допълни, че процедурата за ремонт на подобни паметници е изключително тромава и се чакат законови промени за нейното улесняване. Въпреки това според Камарашев подобна рамка трябва да има, защото в противен случай културно-историческото наследство ще бъде трайно загубено.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново: Извършва се ремонт на още 10 старинни къщи в града, работата на Общината в тази насока продължава

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново: Извършва се ремонт на още 10 старинни къщи в града, работата на Общината в тази насока продължава

17 Октомври 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ремонт на фасадите и покривите на десетина старинни къщи се извършва във Велико Търново. От началото на годината до момента са реконструирани около 30 такива имота. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той припомни, че дейностите са инициирани от местната администрация, която е издирила собствениците и им е отправила съответните препоръки.
„За последните няколко години ние направихме доста неща в тази посока, защото наистина в този период видът на старите къщи не беше много добър. Със заповед на кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов беше сформирана комисия от специалисти, които имаха задължение да оглеждат старите къщи и да набележат какви мерки трябва да се вземат, за да бъдат те на първо място изправни и безопасни и след това да имат приветлив външен вид“, обясни проф. Камарашев и подчерта, че най-дълго време е отнела именно тази част от процедурата – намирането на собствениците. По думите му, голяма част от тях са в чужбина, не са в Търново или дори не знаят, че притежават подобни къщи. Като знак на признателност за извършването на подобни дейности, ежегодно, кметът на община Велико Търново връчва благодарствени грамоти на тези, които са ремонтирали къщите си. За миналата година те са били 7, а за тази се очаква да са над 40.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 30 старинни къщи в града са с нов облик, други 10 са в процес на ремонти

Велико Търново: 30 старинни къщи в града са с нов облик, други 10 са в процес на ремонти

8 Октомври 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново 30 старинни къщи – паметници на културата, намиращи се в старата част на Велико Търново, вече са с нов облик. Още десет сгради са в процес на сериозни ремонти, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Общината. Дейностите по фасадите и по покривите са изцяло според силуетните планове, които общината създаде, за да облекчи собствениците при кореспонденцията с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) относно разрешителните.
От Общината припомнят, че мащабната дейност започна преди около година и половина. Още преди влизането в сила на промените в Закона за културното наследство кметът на Старата столица Даниел Панов сформира специализирана комисия. Експерти и специалисти както от общината, така и от всички компетентни институции извършват периодични огледи на всички сгради в Стария град, който е със статут на архитектурен резерват. Работи се и по сигнали на граждани.
При проверките дори най-малките нередности биват констатирани и описвани, а на отговорните собственици се издават необходимите препоръки за мерки – обезопасяване, ремонт. От Община Велико Търново са категорични, че не всяка препоръка означава, че дадената сграда е опасна.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом. 19 януари 2019
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.