НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис: В новата многогодишна финансова рамка на ЕС ще бъдат включени много здравни проблеми

Еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис: В новата многогодишна финансова рамка на ЕС ще бъдат включени много здравни проблеми

14 Юни 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В новата финансова рамка на ЕС ще бъдат включени много здравни проблеми. Това каза еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис по време на публичния дебат на тема „Здравеопазването в ЕС“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Ние предлагаме социални стълбове, които включват професионалното здраве, безопасността на работното място, детското здраве, достъпът до качествено здравеопазване и здравето на хората в неравностойно положение. За постигането на тези цели, се осигуряват различни финансови инструменти“, посочи Витянис Андрюкайтис.
По време на дискусията участниците в нея зададоха свободно своите въпроси към участващия представител на Европейската комисия. Единият от въпросите беше свързан с нарастващото недоверие във ваксините. „Трябва да помислим какво можем всички ние да направим за увеличаване в доверието във ваксините. Не само ЕС, защото той не може да съществува без всички нас. Какво можем да направим всички ние, за да се справим с този въпрос. Знам, че навсякъде, дори и в Пловдив има много образовани хора, които са против ваксините. Как може да се промени тяхното отношение. Редно е да следваме науката, а не да следваме фалшивите новини и дезинформацията по тази тема. Вече има доклади, изявления, заключения за ваксинациите“, каза Витянис Андрюкайтис. По думите му решението е хората е да имат достъп до повече информация и да потърсят отговорите на въпросите си.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, Комисия по здравеопазване в НС: Трябва да се изгради единна национална здравно-информационна система, която да касае целият сектор „здравеопазване“

Даниела Дариткова, Комисия по здравеопазване в НС: Трябва да се изгради единна национална здравно-информационна система, която да касае целият сектор „здравеопазване“

14 Юни 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Трябва да се изгради единна национална здравно-информационна система, която да касае целият сектор „здравеопазване“ и да дава възможност своевременно да се зачитат всички елементи и всяко движение на пациента в системата. Това каза по време на дебат на тема „Здравеопазването в ЕС“ в Медицинския университет в Пловдив д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание (НС), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „За мен е много важно да има еднакъв достъп за всички българки пациенти до здравеопазване и в същото време е важно да има и контрол. Моето убеждение е, че този контрол можем да се постигне само чрез изграждането на единна информационна система. Това е средството, чрез което ние може да управляваме добре средствата на Националната здравна осигурителна каса и да гарантираме еднакъв достъп на всички български пациенти“, каза Даниела Давидкова.
Тя коментира, че темата за здравето е изключително важна, защото това гарантира сигурност и икономически растеж. Давидкова посочи, че е много важно да се запази принципа на субсидарност при вземане на решенията. Много важно е да се запази кохезионната политика, която да постави и да даде възможност на България да се изравни социално с останалите европейски страни. „Един от приоритетите, който си поставихме в сектор „здравеопазване“ във връзка с българското председателство е качеството на храните и за това България категорично ще настоява всякакви варианти на различни стандарти за европейските страни да бъдат преодолени на базата на една обща европейска сигурност в тази посока“, каза Даниела Дариткова. Тя коментира, че нещата ще се случат значително бързо, тъй като в рамките на председателството изключително активно се е поставила темата за качеството на храните.
Според д-р Дариткова инвестициите в системата здравеопазване трябва да се разглеждат като инвестиции в сигурен растеж в бъдещето и сигурността, както на България, така и на целия ЕС. „Единият от приоритетите ни е кадровото обезпечение в системата. Липсата на кадри в България се очертава да продължи и през следващите години. За това приветствам усилията на всеки един медицински университет, който подготвя кадри и ние трябва да търсим тези политики, които да осигурят на тези кадри да останат в България, за да могат да гарантират сигурност на здравната система“, каза Даниела Дариткова. Тя коментира, че предизвикателствата в това отношение са много и всички те трябва да се разглеждат в глобален план. По думите й благодарение на европейското сътрудничество ще се намерят решения на общите предизвикателства, за да можа да се гарантира здравната сигурност на всички европейски страни.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В града ще се проведе публичен дебат с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис

Пловдив: В града ще се проведе публичен дебат с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис

14 Юни 2018 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От 11.00 часа днес в Аудитория 3 на Медицинския университет в Пловдив ще се проведе публичен дебат с Витянис Андрюкайтис, комисар по здравеопазване и безопасност на храните. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. В дискусията ще участва и председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова. Темата на гражданския диалог е "Здравеопазването в Европейския съюз".
По-рано същия ден комисар Андрюкайтис ще открие конференция на тема „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ в Аграрния университет в Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.