НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет: Община Велико Търново помага на собствениците на старинни къщи с каквото може

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет: Община Велико Търново помага на собствениците на старинни къщи с каквото може

17 Октомври 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Община Велико Търново не изпълнява само собствените си задължения, но и се стреми да помага на собствениците на старинни къщи с каквото може. Това каза във връзка с ремонтите на сгради-паметници на културата, които текат в старопрестолния, град зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев в предаването „Царевеград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“. Като пример той даде факта, че местната администрация посочва на собствениците на подобни имоти фирми, които могат да извършват дейностите, ако те поискат подобна информация. Освен това припомни и, че сградите, които имат нужда от ремонт са концентрирани по улиците „Независимост“, „Стефан Стамболов“, „Въстаническа“, „Поборническа“, „Велчо Джамджията“, „Иван Вазов“, „Михаил Кефалов“. „Само искам да спомена и един много куриозен случай. При мен дойде един възрастен мъж, който беше на 83 години и ми каза, че той е най-младият от собствениците. Той ми каза, че вече имат финансов ресурс и могат да започнат ремонта, само че нямат представа към коя фирма да се обърнат. Затова и ние им посочихме компания, която се занимава с подобни дейности и сме сигурни в нея“, разказа още проф. Камарашев. Той обобщи и, че всичко изброено в интерес и на Община Велико Търново и на жителите й.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет Велико Търново: Над 1700 са паметниците на културата на територията на общината

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет Велико Търново: Над 1700 са паметниците на културата на територията на общината

17 Октомври 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 1700 са паметниците на културата на територията на Великотърновска община. Голяма част от тях – около 700, са концентрирани в старопрестолния град. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Поради този факт, по думите му е трудно да се каже колко от тях имат нужда от ремонт и реконструкция.
„Това е едно голямо културно наследство и е много трудно да се каже колко от тях са останали да бъдат ремонтирани, възстановени, реставрирани, обезопасени и т.н. Но, мога да кажа, че работим настъпателно в тази посока“, подчерта зам.-кметът на Велико Търново и допълни, че процедурата за ремонт на подобни паметници е изключително тромава и се чакат законови промени за нейното улесняване. Въпреки това според Камарашев подобна рамка трябва да има, защото в противен случай културно-историческото наследство ще бъде трайно загубено.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 30 старинни къщи в града са с нов облик, други 10 са в процес на ремонти

Велико Търново: 30 старинни къщи в града са с нов облик, други 10 са в процес на ремонти

8 Октомври 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново 30 старинни къщи – паметници на културата, намиращи се в старата част на Велико Търново, вече са с нов облик. Още десет сгради са в процес на сериозни ремонти, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Общината. Дейностите по фасадите и по покривите са изцяло според силуетните планове, които общината създаде, за да облекчи собствениците при кореспонденцията с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) относно разрешителните.
От Общината припомнят, че мащабната дейност започна преди около година и половина. Още преди влизането в сила на промените в Закона за културното наследство кметът на Старата столица Даниел Панов сформира специализирана комисия. Експерти и специалисти както от общината, така и от всички компетентни институции извършват периодични огледи на всички сгради в Стария град, който е със статут на архитектурен резерват. Работи се и по сигнали на граждани.
При проверките дори най-малките нередности биват констатирани и описвани, а на отговорните собственици се издават необходимите препоръки за мерки – обезопасяване, ремонт. От Община Велико Търново са категорични, че не всяка препоръка означава, че дадената сграда е опасна.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.