НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Канал 5“ (Македония): Държавният департамент на САЩ определи като „неразумни и лъжливи“ обвиненията на Москва за американска намеса в Македония

„Канал 5“ (Македония): Държавният департамент на САЩ определи като „неразумни и лъжливи“ обвиненията на Москва за американска намеса в Македония

24 Октомври 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Скопие/Вашингтон. Държавният департамент на САЩ определи като необосновани и като опит за дезинформация и пропаганда обвиненията на Русия, че Вашингтон се е намесил в неотдавнашното гласуване в парламента на Република Македония за стартиране на процедурата за конституционни промени, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Всяко твърдение, че представителите на посолството на САЩ са участвали в процеса на гласуване в парламента, са неразумни и лъжливи. САЩ приветстват решението на македонския парламент да започне конституционните промени, необходими за изпълнението на Договора с Гърция. САЩ смятат, че Преспанското споразумение е историческа възможност за насърчаване на стабилност, сигурност и просперитет в целия регион“, заяви говорителят на Държавния департамент на брифинг във Вашингтон в отговор на въпрос на гръцки журналист.
Държавният департамент препоръча на онези, които искат да разследват как македонските депутати са взели своето решение, да го направят чрез консултации със самите народни представители вместо с помощта на руската дезинформация и пропаганда.
И македонското външно министерство категорично отхвърли като напълно неоснователни и неверни твърденияте и квалификациите, посочени в коментара на руското МВнР във връзка с приемане на предложението за внасяне на промени в Конституцията на югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител“ (Македония): В понеделник вечерта ВМРО-ДПМНЕ ще мисли нова парламентарна стратегия в светлината на провала от петък вечерта

“Сител“ (Македония): В понеделник вечерта ВМРО-ДПМНЕ ще мисли нова парламентарна стратегия в светлината на провала от петък вечерта

22 Октомври 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. На заседанието на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ в понеделник вечерта се очаква да бъде възприета нова позиция на партията, която да отразява ситуацията след събитията в македонския парламент от петък вечерта, съобщава скопският телевизионен канал „Сител“, който е получил информация от ръководството на опозицията, че на събранието ще бъдат изслушани позициите на общинските комитети, където, според източниците, тлее голямо недоволство от постъпката на седмината депутати, които в петък гласуваха „за“ пристъпване към приемане на нужните за промяната на името конституционни промени.
На заседанието трябва да бъде възприета нова стратегия за действията на опозицията в парламента във връзка с текущия процес за изменения в Основния закон, отбелязва медията.
Най-висшият партиен орган на ВМРО-ДПМНЕ заседава в обстановката, създадена от циркулиращите спекулации за възможните сценарии в понеделник вечерта. Според един от тях, част от партийното ръководство под влияние на бившия ръководител на УБК (Управление за сигурност и контраразузнаване) Сашо Миялков ще поиска извънреден конгрес и смяна на Мицковски, а според друг, партията ще изключи бившия си високопоставен служител, който е обвиняван, че е оказал влияние на депутатите да гласуват противно на партийното решение.
Миялков, около когото се въртят и двата сценария, в изявление за медиите призова към единство и отхвърли всякакво участие в текущите събития.
"Отхвърлям всякакви спекулации за мое влияние върху председателя на партията, органите на партията, депутатите или всяка друга организационна структура в нейния състав.
В тази връзка, смятам, че в този момент, в интерес на сериозните предизвикателства, пред които е изправена нашата партия, е необходимо единство, както никога до сега. Най-малко необходимо в тези моменти е създаването разделения, които ще имат за цел да отслабят ВМРО-ДПМНЕ ", заяви Миялков в декларация, в която подчертава също, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да остане на с прозападна концепция, чиято крайна цел да е интеграция в НАТО и Европейския съюз.
Няколко часа преди началото на заседанието на Централния комитет, подкрепа за Мицковски и призив за бърза консолидация пристигна от голямата част от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ.
За разлика от тях, дългогодишен координатор на парламентарната група Илия Димовски в писмено изявление, подчерта, че не е съгласен с политиката на партията от смяната на Груевски до днес.
"Атаките, уволненията и изключването на хора през последния период са прибързани и в резултат от безполезни емоции и сериозен афект от състоянието. ВМРО-ДПМНЕ нараства винаги, когато събира хора около себе си. Искам да подчертая, че няма да участвам в нито никакви нови битки, игри и калкулации във ВМРО-ДПМНЕ, започвайки от Конгреса във Валандово чак до днес всички са такива ,фингирани‘"- заяви Димовски, който обвинява ръководството за изолацията и разлагането на партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Гласуването в македонския парламент беше долнопробна манипулация, организирана по каноните на „съвременната европейска демокрация“

МВнР на Русия: Гласуването в македонския парламент беше долнопробна манипулация, организирана по каноните на „съвременната европейска демокрация“

22 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Москва. При гласуването в Македония за започване на процедура по внасянето на поправки в Конституцията за смяна на името и присъединяване към НАТО бяха нарушени всички правила и Москва смята случилото се за долнопробна манипулация, заявиха в понеделник от руското Министерство на външните работи, предава РИА Новости.
„Обърнахме внимание на проведеното на 19 октомври гласуване в парламента на Република Македония по въпроса за внасяне на необходимите за смяната на името и влизането на страната в НАТО конституционни промени. Всичко беше организирано по каноните на ‚съвременната европейска демокрация‘“, се казва в коментара на руското външнополитическо ведомство.
В изявлението се отбелязва, че необходимите осем гласа за получаване на квалифицирано мнозинство са „осигурени чрез шантаж, заплахи и подкупване на опозиционни депутати“.
„Трима от тях – по чиста случайност – са освободени от арест точно в този ден, на двама други, обвиняеми по дела в спецпрокуратурата, е обещана свобода, а на останалите са направени корупционни финансови предложения в замяна на „правилно гласуване“. Депутати са заключвани в кабинети, взимали са им мобилните телефони – очевидно, в духа на европейската демократическа практика. Заслужава да се отбележи и че посланикът на САЩ се е намирал в сградата на парламента до самия край на заседанието, което не оставя никакви съмнения за това кой е ръководил този процес“, заявяват още от Министерството на външните работи на Русия.
„Разглеждаме случилото се, като очевидно нарушение на всички норми – както от гледна точка на закона, така и в морално-нравствен план. Подобни долнопробни манипулации не могат да се разглеждат като проява на волята на депутатите. Мнението на две трети от македонците, които не подкрепиха Преспанското споразумение на провалилия се референдум от 30 септември т.г., беше грубо игнорирано. Решението на спора между Атина и Скопие трябва да се базира на правна основа и широка подкрепа от народа, а не да разделя обществото“, подчертават в закючение от руското дипломатическо ведомство .

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): БЕСА обяви, че ще внесе свои предложения за закрепването на правата на албанците в Конституцията на Македония

„А1 Он“ (Македония): БЕСА обяви, че ще внесе свои предложения за закрепването на правата на албанците в Конституцията на Македония

22 Октомври 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от крилото на Движение БЕСА на Билял Касами Фадил Зендели обяви, че в рамките на процеса за промяна на Конституцията, партията ще внесе свои предложения за закрепването на правата на албанците в Основния закон на Македония. Политикът посочи, че фракцията ще реши дали да подкрепи поправките за името на страната в зависимост от това как се развие дебата за нейните предложения, предава македонският портал „А1 Он“.
„Като политическа партия ние обявихме, че ще участваме в процеса за приемане на конституционните промени и ще предложим поправки в Конституцията за утвърждаване на правата на албанците. След 27 години не можем да приемем, че тези права трябва да бъдат оставени за някои по-добри времена. Смятаме, че това е моментът за отваряне на тези въпроси, тъй като те засягат албанците. Тези въпроси трябва да се решат“, подчерта Зендели.
По думите на депутата, въпросът за правата на албанците, които те ще искат да бъдат утвърдени, не произтичат от Охридския рамков договор, а от независимостта на Македония“.
„Като политически субект, БЕСА подкрепя договора от Преспа и ние бяхме част от мнозинството, което гласува за иницииране на конституционните промени, с цел да се отвори пътят към ЕС и НАТО. Това беше важна стъпка за това в държавата да има демократическо общество“, добави той.
В последствие Зендели посочи, че едно от предложенията ще бъде използване на албанския език на цялата територия на Македония, а останалите още не са готови.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешният министър на Македония: Има реални заплахи към депутати и техните семейства

Вътрешният министър на Македония: Има реални заплахи към депутати и техните семейства

22 Октомври 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Има реални закани към депутатите и особено към онези, които гласуваха за иницииране на конституционните промени и те ще бъдат охранявани до момента, когато тази оценка се промени, заяви министърът на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски, цитиран от електронното издание Радио „Свободна Европа“ в македонската му редакция.
Министърът подчерта, че е назначена охрана на всички гласували за започване на процеса по изменение на Конституцията, за които е преценено, че съществува реална заплаха към и техните семейства, както и за унищожаване на тяхното имущество.
Спасовски добави, че заплахите идват, включително и от група, близка до инициативата „Бойкотирам“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ: Гласувахме по собствено желание, а не за пари

Четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ: Гласувахме по собствено желание, а не за пари

22 Октомври 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха „за“ пристъпване към промяна на Конституцията, заявиха пред скопския телевизионен канал „ТВ 21“, че не са взели пари, а са гласували според собствените си убеждения за интересите на страната – „за демократична Македония, интегрирана в НАТО и ЕС.
"Съвсем съзнателно и със смелост, имайки всички аргументи, реших Македония да върви по единствения път към евроинтеграция. Заради бъдещето на нашите семейства, нашата държава и на нашите перспективи като Република Македония, трябва веднъж завинаги да сложим край на разделението между патриоти и предатели, между македонци и албанци. Ние сме едно семейство, което трябва да върви заедно към интеграция в ЕС и НАТО, с пълната подкрепа на нашите приятели от Вашингтон“, обясни Сашо Василевски, бивш депутат от ВМРО-ДПМНЕ.

"Отхвърлям всякакви спекулации и намеци от компрометиращ характер. Решението беше взето по собствено убеждение. За съжаление, правилните решения не винаги са популярни, но разумът трябва да надделее. Нашето място е в ЕС и НАТО. Трябва да има национално помирение, за да продължим напред", е позицията на Емилия Александрова.
"Категорично отхвърлям всички твърдения за какъвто и да е натиск. Гласувах по свое убеждение, че трябва да се даде шанс на процеса, който ще приближи Македония към НАТО и ЕС, което впрочем е отношението на всяка политически структури в Македония през последните близо 30 години“, заяви Нола Исмаиловска Старова.
"Вместо да се събудим в началото на един хаос, Македония се събуди с начало на разрешаване на кризата. Това са истинските причини за гласуването и нашето решение е следствие на тези усилия, взето е без натиск от когото и да е, като наша свободно изразена воля въз основа на политическата отговорност, която имахме в този съдбоносен момент за нашата държава. Всичко друго спекулации и клевети, които няма да останат несанкционирани", обясни Зекир Рахмилович.
Депутатите от опозицията, които гласуваха "за", по предложение на ръководителя на опозицията Християн Мицкоски, бяха изключени от ВМРО-ДПМНЕ. Около три часа преди гласуването в парламента на 19 октомври, генералният секретар на партията Игор Янушев заяви, че няколко депутати от фракцията са били заплашвани и са им предлагани пари, само за да подкрепят инициативата за откриване на процедурата за конституционни промени, отбелязва „ТВ 21“.
Министерството на вътрешните работи, междувременно, заяви, че са взети всички необходими мерки, за да се гарантира сигурността на депутатите. След като е оценено положението с тяхната безопасност, им е дадена 24-часова полицейска охрана. Зоран Заев заплаши със съдебно преследване всички, които обвиняват мнозинството, че е давало подкупи или е натискало народните представители на опозицията

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Матю Палмър е на посещение в Македония

„Макфакс“ (Македония): Матю Палмър е на посещение в Македония

22 Октомври 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър в понеделник е на посещение в Македония, където ще потвърди подкрепата на Вашингтон за Преспанския договор, предава македонската агенция „Макфакс“, като се позовава на официална информация от посолството на САЩ в Скопие.
„Палмър ще пристигне в Македония на 22 октомври, за да потвърди подкрепата на САЩ за преспанския договор и за да подчертае важността от постигането на напредък в македонската реформена политика“, се казва в съобщението на дипломатическото представителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония) Рамчилович: Приех изключването без притеснения, другото са спекулации и клевети

„Фокус“ (Македония) Рамчилович: Приех изключването без притеснения, другото са спекулации и клевети

22 Октомври 2018 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зекир Рамчилович, който бе изключен от ВМРО-ДПМНЕ, заради подкрепата си за промени в конституцията, уверява, че е приел без притеснения случилото се, а съобщенията за закани и подкупи са спекулации и клевети, информира „Фокус“ (Македония).
„ Вместо да се събуди в хаос, Македония се разбуди в условия на разрешаване на кризата. Това е истинската причина да гласуваме да започне процедурата за промени в Конституцията . Това е нашата свободно изразена воля въз основа на политическата ни отговорност, която проявяваме в този съдбоносен за нашата държава момент. Всичко друго са спекулации и клевети, които няма да останат несанкционирани“, е казал Зекир Рамчилович, както съобщава ТВ21.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

21 Октомври 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник на посещение в Македония пристига заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Матю Палмър, предава скопската електронна медия „24 Вести“.
„Палмър ще пристигне в Македония в понеделник, 22 октомври, за да обсъди подкрепата на САЩ за споразумението между Македония и Гърция и значението на продължаването на македонската програма за реформи. Той ще се срещне с представители на правителството и политическите партии, включително премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров", поясниха по-рано от американската дипломатическа мисия в югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава словесната престрелка между управляващи и опозиция в Македония:  Според ВМРО-ДПМНЕ  за мнозинството македонци промяната на името е национален срам и предателство

Продължава словесната престрелка между управляващи и опозиция в Македония: Според ВМРО-ДПМНЕ за мнозинството македонци промяната на името е национален срам и предателство

21 Октомври 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Словесната престрелка между управляващите и опозицията в югозападната ни съседка продължава с ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ в отговор на последните коментари на премиера Зоран Заев (СДСМ), предава скопската електронна медия A1 On.
„Някои хора нямат никакви чувства към македонската идентичност, история, традиция и култура, за тях няма нищо болезнено и трудно в да се заличи името Република Македония.
За повечето македонци това е национален срам и предателство.
Зоран Заев няма проблеми един ден да гарантира, че няма да промени Конституцията, защото е отлична и европейска, а след това незабавно да приеме всичко, което Гърция поиска от него. Няма проблем, защото измамникът Заев знае, че трябва да продаде държавни и национални интереси, за да покрие престъпните търгове, чрез които ограбват гражданите.
Зоран Заев лъже, а който лъже, той и краде.
Зоран Заев погреба демокрацията в Македония. Той не предлага никакви демократични капацитети и още по-малко европейски ценности. Това стана ясно, когато той, чрез корупция, изнудване и заплахи, осигури мнозинство в парламента. Заев е отговорен за потъпкване на Конституцията, законите, демократичните процедури и принципи, и най-важното - за потъпкването на волята на гражданите.
По този начин той само създаде допълнителни разделения в обществото и нажежи цялата ситуация в страната, а Зоран Заев и криминалния правителствен картел са единствените, които отговарят за това.
Той смята, че с пари, изнудване и заплахи може да си купи всичко, но не може да купи волята на гражданите.
Целият процес, свързан с вредната капитулация – споразумението от Преспа, беше непрозрачен и очакваме да продължи по същия начин. Това вече ясно се вижда от гражданите, които рано или късно ще накажат този човек", пише в последното изявление на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски: На Македония й предстоят тежки времена

Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски: На Македония й предстоят тежки времена

21 Октомври 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония преживява най-трудните моменти от своята независимост, твърдят от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Според говорителя на партията Наум Стоилковски правителството изнасилва демокрацията, което допринася за задълбочаването на поляризацията на обществото, предава скопската телевизия „Сител“.
„Още веднъж бяха погазени Конституцията, законите, Правилникът за дейността и демокрацията. Правата на човека са потъпкани. Основите на човечеството и достойнството на целия народ са били смазани. Това не са европейски, западни, цивилизационни ценности. Извършен е акт, който води към ентоцид“, твърди Стоилковски
ВМРО-ДМНЕ няма да предостави доказателства пред прокуратурата относно твърдения за заплахи, изнудване и подкупване по време на парламентарните дебати за гласуване на конституционните промени, подчерта Стоилковски, като същевременно допълни, че не вярва в правото и правосъдието в страната.
„Вероятно е време за прокуратурата да работи. Но сега настъпи време, в което демокрацията е потъпквана, човешкото достойнство е погазено, в което законът и правосъдието в Република Македония са унищожени“, заяви Стоилковски.
Според него депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които бяха странени от партията след гласуването в петък, не са зачели волята на гражданите, изразена на референдума, и позицията на партията. Поради това ВМРО-ДПМНЕ не обмисля обратното им връщане в редиците на партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Македонската „Левица“ призова за гражданска съпротива и обяви протести пред парламента

„Фокус“ (Македония): Македонската „Левица“ призова за гражданска съпротива и обяви протести пред парламента

21 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическата партия „Левица“ ще организира протести пред Събранието в Скопие във всяка следваща фаза на гласуване на конституционните промени. Те ще бъдат антиправителствени и ще протичат под мотото „Народна самоотбрана", а целта им да върнат „отвлечения“ суверенитет на народа, съобщава македонският „Фокус“.
„Всекидневни радикални политически действия, координирани с всички заинтересовани политически участници, които се противопоставят на промяната на конституционното име, ще бъдат систематично организирани на територията на цялата република. Ние призоваваме всички прогресивни сили да се присъединят към нас в движението, до окончателната победа. Когато несправедливостта стане закон, съпротивата е наш дълг!", категорични са от „Левица“.
С призива за масивна гражданска съпротива партията издига три искания:
- Безусловно отменяне на противоконституционната и незаконна правителствена инициатива за промяна на Конституцията на Република Македония и отмяна на Преспанското споразумение;
-Спешно разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори;
- Създаване на преходно служебно правителство с ограничен мандат само за провеждане на справедливи и демократични избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пресконференция на Радмила Шекеринска: Македония се превръща във фактор на стабилност в региона

Пресконференция на Радмила Шекеринска: Македония се превръща във фактор на стабилност в региона

21 Октомври 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на югозападната ни съседка Радмила Шекеринска даде пресконференция, в рамките на която изрази увереност, че с гласуването в парламента за стартиране на процедурата за конституционни промени, Македония се превръща във фактор на стабилност в региона, предава информационната агенция „Макфакс“.
„Депутатите поеха отговорност и осигуриха нов шанс в историята на Македония, искам да поздравя всички за общия напредък и за това, че най-сетне страната се извлича от калта“, заяви Шекеринска. Македония показа готовността си да стане член на НАТО и е готова да започне преговори с ЕС“, добави военният министър на Скопие на пресконференция в правителството.
С това решение, твърди Шекеринска, страната става фактор на стабилност в региона, а факторът стабилност ще донесе нови и по-големи чуждестранни инвестиции, които ще осигурят нови работни места, голям износ, по-добър стандарт.
„В същото време историческият глас на депутатите бе срещу изолацията, но и срещу несигурността. Струва си да се отправят поздрави заради отговорността да оставим всичко настрана и да дадем глас на бъдещето", заяви Шекеринска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Повече от половината от албанците искат да напуснат страната си

„Денешен“ (Македония): Повече от половината от албанците искат да напуснат страната си

21 Октомври 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Тирана. Повече от половината граждани на Албания биха искали да напуснат родината си и да се устроят в държава, в която ще имат по-добър живот и по-добро образование. Това показват резултатите от съвместно изследване на албански и британски учени, съобщава електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Проучването установява, че потенциалната миграция на страната се е увеличила от 44% през 2007 г. на 52% през 2018 г.
„След падането на комунизма в Албания през 1991 г., повече от 1,4 млн. души, почти половината от сегашното население в страната, са емигрирали, главно в Италия и Гърция, по-малко във Великобритания, Германия и САЩ“, се казва в доклада.
От документа става ясно, че икономическите мотиви все още са основният фактор за миграцията, но за разлика от преди, албанците сега предпочитат да отидат в Германия и САЩ, а не в съседните страни.
„Около 65,000 албанци са поискали убежище в Германия през 2015 и 2016 г., но молбите на повечето от тях са отхвърлени, тъй като страната се опази с притока на сирийци, бягащи от войната. От самото начало Германия е получила почти всички нови дипломирани лекари и медицински сестри, които все още показват голям интерес“, обяснява един от инициаторите на изследването.
Поради икономическата криза от 2008 г., която засегна икономиките на Италия и Гърция, в чиито предели живеят около един милион албанци, 133 544 албански емигранти бяха принудени да се върнат в родината, но повечето от тях са се опитали да потърсят „щастието си“ в други държави, твърди проучването.
„Високата безработица сред нискоквалифицираната и необразована работна ръка в началото беше основният източник на емиграция. Сега нещата се променят, защото напускат образовани кадри, които имат добра работа, но все пак искат по-добър живот. Друга причина през последните години е желанието на младите хора за по-добро и по-добро образование“, посочват учените.
Според преброяването, проведено през октомври 2011 г., Албания има 2 891 977 жители. От общото регистрирано население с постоянно пребиваване в Албания има 1 421 810 жители; останалите са извън пределите на страната.
В сравнение с данните от преброяването през 2001 г., броят на общото население е по-нисък с 7.7%, в резултат на емиграцията и ниската раждаемост. Наскоро публикувано проучване прогнозира, че до 2025 г. населението в Албания може да падне под един милион.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Част от депутатите, гласували „за“ стартиране на процеса за конституционни промени, са поставени по 24-часова полицейска защита

„Фокус“ (Македония): Част от депутатите, гласували „за“ стартиране на процеса за конституционни промени, са поставени по 24-часова полицейска защита

21 Октомври 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Част от депутатите, гласували в подкрепа на предложението на правителството на премиера Зоран Заев за стартиране на процедура за конституционни промени, са поставени под денонощна полицейска защита заради заплахи за тяхната сигурност. По неофициална информация, получена от македонския „Фокус“ от Министерството на вътрешните работи в Скопие, под защита попадат не само народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, но и депутати от управляващото мнозинство.
„Предприемат се стандартни мерки за гарантиране на сигурността. МВР се грижи за сигурността на всички граждани, включително на депутатите“, увериха от македонското вътрешнополитическо ведомство.
След гласуването в Събранието, Заев обеща на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ защита за тях и техните семейства.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уес Мичел: Съперниците на САЩ разширяват политическото си влияние на Балканите

Уес Мичел: Съперниците на САЩ разширяват политическото си влияние на Балканите

21 Октомври 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съперниците на САЩ разширяват политическото си влияние на Балканите, заяви помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл, цитиран от македонския електронен портал A1 On.
Държавният департамент снощи съобщи, че това е заявил Уес Мичъл на конференцията на Атлантическия съвет, проведена във Вашингтон, на която той е припомнил, че през следващата година се навършват три десетилетия от края на комунизма в Европа, добавяйки, че днес има ново състезание за влияние в света.
"Днешното геополитическо противопоставяне се усеща силно в Централна и Източна Европа. От Балтийско море до Адриатическо море, на целия Балкански полуостров и през Кавказ съперниците на Америка, разширяват своето политическо, военно и търговско влияние. Русия отново е военен фактор в този регион след нахлуването в Грузия и Украйна. Далеч от границата, в страните в Централна Европа, Русия използва енергийна тактика, използва корупцията и пропагандата отвътре, за да отслаби западните държави и да подкопае техните връзки със САЩ, каза Мичъл.
Той подчерта, че за първи път в историята, Китай се превърна в основен играч в Централна и Източна Европа, като посочва, че Пекин използва дипломацията на "дългова книга", за да натрупват инфраструктура и за да принуждава малките нации на отстъпки.
"Тази тактика е отражение на китайското поведение на международно ниво, където Пекин е затънал в несправедливи търговски практики , които включват кражби на интелектуална собственост, икономически шпионаж и дъмпингови цени, каза Мичъл.
Той припомни, че през 2008 г. Китай е инвестирал по-малко от един милиард долара в Европа, а през 2017 г. китайските преки чуждестранни инвестиции в Европа възлизат на 42 милиарда долара, а общите инвестиции на 318 милиарда долара. През последните години, добави Уес Мичъл, Китай пое контрола на над 360 европейски компании и сега притежава или контролира почти една десета от всички пристанищни съоръжения в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа“ (Македония): Все още не е започнало заседанието на македонския парламент

„Алфа“ (Македония): Все още не е започнало заседанието на македонския парламент

19 Октомври 2018 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още не е започнало заседанието на македонския парламент, предава македонският телевизионен канал “Алфа“.
В залата присъства само председателят на Събранието Талат Джафери и някои от депутатите. За момента няма яснота дали ще започне заседанието, съобщава телевизионният канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ обвини властта в оказване на натиск срещу депутатите от опозицията

МИА: Генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ обвини властта в оказване на натиск срещу депутатите от опозицията

19 Октомври 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев обвини властта в оказване на натиск срещу депутатите от опозицията, предава Македонската информационна агенция (МИА).
„Събранието на Република Македония се превърна в пазар и арена на натиск, заплахи и изнудване. Днес добива смисъл това, което се случва през изминалата година и половина. В Македония хората са арестувани за политически преследвания , днес се правят опити да се търгува с тяхната свобода. В замяна се иска подкрепа за конституционните промени, произтичащи от споразумението с Гърция, каза Янушев.
Според него се обещават парични награди за покорните, а ако не се получи се търсят поводи за преследване
-Има въздействия върху близки роднини на народни представители, извършват се заплахи. Политизираната прокуратура обвинява, политизираният съд съди, а Заев се договаря, обвинява или освобождава хора“.
След това Янушев съобщава за опити за предлагане на подкуп на депутати и за ангажиране на полицията и специалните сили, както и за събиране около сградата на парламента на лица от подземния свят,предава агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседанието за конституционните промени в македонския парламент все още не е започнало

Заседанието за конституционните промени в македонския парламент все още не е започнало

19 Октомври 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на македонския парламент, на което се очаква депутатите да гласуват за конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция все още не е започнало, предава репортер на Агенция „Фокус“ .
В залата засега присъства само председателят Талат Джафери, който насрочи сесията за 22 часа българско време и 10 народни представители от управляващото мнозинство. Очаквайте повече информация.

Превод и редакция: Иван Христов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Според опозицията заседанието на парламента е приключило, а според управляващите сега започва

Deutsche Welle (Македония): Според опозицията заседанието на парламента е приключило, а според управляващите сега започва

19 Октомври 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според опозицията заседанието на парламента е приключило, а според управляващите сега започва, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
Правителството вероятно е събрало мнозинство от две трети, за да се гласуват конституционните промени в парламента и е много вероятно гласуването да се състои тази вечер. Въпреки че няма официално потвърждение на информацията, самият факт, че сесията е планирана изобщо, е в полза на тезата, че мнозинството е осигурено. Както каза депутатът от СДСМ Ферид Михич през деня, "ще има гласуване, ако се събере необходимия брой гласове", пише редакцията.
Премиерът Зоран Заев напусна за кратко сградата на парламента и в изявление до „ТВ 21“ заяви, че "работи за осигуряване на мнозинството".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Зоран Заев категорично отрича за оказван натиск върху депутати

„МКД“ (Македония): Зоран Заев категорично отрича за оказван натиск върху депутати

19 Октомври 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зоран Заев категорично отрича за оказван натиск върху депутати, пише македонското електронно издание “МКД“
Говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски написа в своята страница в социалната мрежа „Туитър“:
„Премиерът Зоран Заев категорично отрича фалшивата информация в някои македонски издания, че "правителството оказва силен натиск върху депутатите и ги изнудва с всички възможни средства". Новината е клевета и обида и тези издания ще отговарят пред законите“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“  (Македония): Все още не е ясно дали правителството в Скопие разполага с необходимото мнозинство

„Плюс Инфо“ (Македония): Все още не е ясно дали правителството в Скопие разполага с необходимото мнозинство

19 Октомври 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още не е ясно дали правителството в Скопие разполага с необходимото мнозинство, пише македонското електронно издание “Плюс Инфо.
Дали ще има мнозинство от две трети за приемане на конституционните промени ще бъде известно в процеса на гласуване тази вечер в 21 час е казал за изданието високопоставен представител на властта.
„Заплахите, адресирани до депутатите от страна на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и депутатът Антонио Милошовски, са причината цял ден да се отлага гласуването. Искаме да проведем заседанието и да гласуваме тази вечер. Само ако има непредвидени обстоятелства гласуването ще бъде отложено друг ден“, е заявил източникът на изданието.
Заседанието за конституционните промени е обявено за 22 часа българско време

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Заседанието за конституционните промени ще започне  в 21 часа местно време, съобщи председателят на македонския парламент Талат Джафери

Александър Дамовски, МКД: Заседанието за конституционните промени ще започне в 21 часа местно време, съобщи председателят на македонския парламент Талат Джафери

19 Октомври 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Македонският парламент Талат Джафери е съобщил, че заседанието с единствена точка в дневния ред предложението на правителството за конституционни промени, ще започне в 21 часа местно време – 22 българско, каза за Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Той допълни, че непосредствено след това от ВМРО-ДПМНЕ са информирали, че за тях заседанието е завършено, защото според правилникът не може събранието да заседава след 18 часа. От опозиционната партия са призовали председателят на парламента Джафери да провери всички информации и спекулации за натиск и купуване на депутати.
„Значи цял ден се спекулира, че се извършва търговия и натиск с народните представители. Един от депутатите дори написа, че събранието е заприличало на източен пазар. И във всеки следващ момент е неизвестно, какво ще се случи до 21 часа. Защото това изявление на Джафери за начало на заседанието може и да означава, че необходимото квалифицирано мнозинство от 80 депутати за гласуване на конституционните промени е подсигурено. Но в следващите час-два се очакват и нови информации“, каза Александър Дамовски.
Той изрази съжаление, че случващото се в македонския парламент няма общо с демократичните и европейски стандарти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в 22 часа българско време

„Нова ТВ“ (Македония): Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в 22 часа българско време

19 Октомври 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в 22 часа българско време, съобщава македонският телевизионен канал “Нова TB“.
Все още остава неясно дали е събрано необходимото квалифицирано мнозинство от 80 депутати за гласуване на конституционните промени. Не ясно и дали е предвидено гласуване или ще продължат дебатите.
Според депутати от ВМРО-ДПМНЕ днешното парламентарно заседание е завършило, защото по правилник заседанията на парламента се провеждат от 11 до 18 часа местно време (12 до 19 часа българско време).

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Остава неясно дали насроченото за петък заседание в македонския парламент ще се проведе до края на деня

„Фактор“ (Македония): Остава неясно дали насроченото за петък заседание в македонския парламент ще се проведе до края на деня

19 Октомври 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Макар да бе насрочено за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време), заседанието в македонския парламент с единствена точка в дневния ред предложението на правителството за конституционни промени, все още не е започнало и остава неясно дали изобщо ще се проведе до края на деня, отбелязват в редакцията на скопското електронно издание „Фактор“.
Към момента няма никаква официална информация, но се спекулира, че правителството се нуждае от още един до два гласа на депутати, за да успее да гарантира необходимото за промените в Основния закон квалифицирано мнозинство.
По-рано председателят на парламента Талат Джафери призова депутатите от управляващата коалиция да дадат знак, когато съберат необходимите гласове, за да бъде даден старт на заседанието. Обсъжда се възможността обаче сесията да бъде продължена следващата седмица – в понеделник или сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ отговори на пресконференцията на опозицията: Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да действат свободно и да се противопоставят на антизападния играч Мицковски

СДСМ отговори на пресконференцията на опозицията: Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да действат свободно и да се противопоставят на антизападния играч Мицковски

19 Октомври 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият СДСМ отговори с писмено изявление на пресконференцията на депутата от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски, предава скопската електронна медия A1 On.
„Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицковски отново подчерта, че на всяка цена те искат да блокират бъдещето на Македония в ЕС и НАТО. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ в парламента трябва да действат свободно и да се противопоставят на антизападния партиен играч Мицковски и на антизападното лидерство на партията.
Всички народни представители, включително тези на ВМРО-ДПМНЕ, имат задължение пред гражданите да следват ясно изразената воля на мнозинство от повече от 80% от гражданите и да осигурят бъдеще в ЕС и НАТО, като приемат конституционните промени в парламента.
Антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ няма да попречи на бъдещето в ЕС и НАТО. Македония продължава пътя си към пълноправно членство в НАТО и ЕС, без значение дали това се харесва на Мицковски и на антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ", се казва в изявлението на СДСМ, разпространено в отговор на коментарите на Милошоски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северномакедонска трагедия в три действия: Какво се случва в парламента в Скопие?

Северномакедонска трагедия в три действия: Какво се случва в парламента в Скопие?

19 Октомври 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарният дебат за необходимостта от въвеждането на промени в Конституцията на Македония във връзка с прилагането на договора за името трябваше да приключи в петък, 19 октомври. Но последният опит на управляващата коалиция на СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) да събере необходимото квалифицирано мнозинство се проточи повече от очакваното – във вечерните часове на деня на заседанието в Събранието в Скопие, което трябваше да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време), все още не бе дадено начало.

Първо действие: В очакване на началото на парламентарното заседание

В навечерието на последния ден от дебата парламентарната група на СДСМ призова депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да използват „историческия шанс“, като подкрепят предложението на правителството за промени в Основния закон и осигурят бъдещето на страната. Партиите не разкриха дали след приключване на дебатите ще се премине директно към гласуване, с което ще се установи дали има събрано квалифицирано мнозинство, или заседанието ще бъде прекратено, а вотът – насрочен за друг ден. Ако предложението за промени в Основния закон не получи необходимата подкрепа, тогава депутатите от СДСМ ще инициират разпускане на Събранието и организирането на предсрочни парламентарни избори. За това обаче СДСМ трябва да получи „зелена светлина“ от „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ).
Ден преди края на парламентарния дебат и очакваното гласуване на предложенията за измененията в Основния закон, двете най-големи партии в македонския политически блок демонстрираха различни позиции по отношение на възможността за организирането на предсрочни парламентарни избори. За „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) изборите не са решение. Партията изрази увереност, че конституционните промени ще минат в парламента. „За ДСИ няма „ако“ в този процес. За ДСИ има само цялостно интегрирана Македония в НАТО в ЕС. Няма алтернатива, няма план „Б“. Ние не се отказваме от нашите интензивни, конструктивни, добре планирани и всеобхватни усилия за достигане до парламента на Македония, което ще проправи пътя за Македония към евроатлантическа интеграция", увери Артан Груби, депутат от ДСИ.
На свой ред ВМРО-ДПМНЕ останаха на мнение, че няма да подкрепят предложението за конституционните промени. Те призоваха управляващото мнозинство да пристъпи към заключителното гласуване. Такова обаче не бе насрочено, тъй като заседанието в парламента не започна в уречения час.

Второ действие: Управляващите партии обявиха осигуряването на квалифицирано мнозинство

В следобедните часове на деня бе разпространена неофициална информация от кръговете на управляващата коалиция, съгласно която е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, необходими за прилагането на договора за името. „Имаме осигурено мнозинство от две трети, но нищо не е сигурно, докато не бъде потвърдено с гласуването“, разкри депутат от СДСМ, пожелал анонимност.
Албанският партньор в правителството – ДСИ потвърди информацията. „Осемдесет депутати са сигурни, ако нещо непредвидено не се случи междувременно“, обясни депутат от албанската партията.


Трето действие: ВМРО-ДПМНЕ настоя за незабавно преминаване към гласуване

На свой ред народен представител от опозиционната ВМРО-ДМПНЕ отбеляза, че няма индикации някой от фракцията на партията да е дал съгласие за „зелена светлина“ за промените в Основния закон. „Всички сме в Клуба на депутата и чакаме да започне заседанието“, увери депутат от партията на Християн Мицковски.
Последва пресконференция на група депутати от коалицията на ВМРО-ДПМНЕ, на която призоваха председателя на законодателния орган Талат Джафери да постави за гласуване точката за промени в Конституцията, за да види управляващата коалиция, че не успяла да осигури квалифицирано мнозинство.
Изявлението бе направено от депутата Антонио Милошоски от името на опозиционната партия.
„Талат Джафери незабавно да сложи точка за гласуване, за да види управляващото мнозинство, че няма подкрепата на две трети от депутатите, няма нито условия, нито мандат да подеме инициатива за конституционни промени. Ще гласуваме като народни представители в съответствие с волята на народа, изразена чрез неуспешния референдум“, заяви Милошоски.
На въпрос от журналисти дали неколцина депутати от ВМРО-ДПМНЕ са отстъпили от партийната позиция и са обещали, че ще гласуват за промяна на Конституцията, Милошоски отговори: „Управляващото мнозинство да постави точката за гласуване в дневния ред и ще видите, че волята на народа е по-силна от натиска върху депутатите“.
Междувременно бе съобщено, че бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър-председател на Македония Никола Груевски също е в Събранието. В началото на седмицата съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени.
Ситуацията в Скопие изглежда все по-хаотична. Медиите вече съобщиха, че сградата на парламента „ври“ от изнервени депутати от всички фракции, които очакват началото на планираното заседание. Съобщено бе и за засилено полицейско присъствие пред Събранието. Председателят на парламента Талат Джафери призова депутатите от управляващата коалиция да дадат знак, когато съберат необходимите гласове, за да бъде даден старт на заседанието. Обсъжда се възможността обаче сесията да бъде продължена следващата седмица – в понеделник или сряда.

Призиви и натиск от чужбина

На фона на напрежението в Събранието в Република Македония, и днес бяха чути призиви от чуждестранни политици, които не пропуснаха да припомнят на югозападната ни съседка, че са длъжни са се възползват от „историческия шанс“. Тонът зададе комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. По-късно отвъд океана дойде и по-категорично послание: заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Матю Палмър ще посети Македония в понеделник, съобщи американското посолство на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Палмър ще пристигне в Македония в понеделник, 22 октомври, за да обсъди подкрепата на САЩ за споразумението между Македония и Гърция и значението на продължаването на македонската програма за реформи. Той ще се срещне с представители на правителството и политическите партии, включително премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров", поясниха от американската дипломатическа мисия.
В Москва също не си прехапаха езика. Още във вечерните часове на четвъртък от Министерството на външните работи на Руската федерация разпространиха коментар, в който подчертаха, че САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната.
„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязаха във външнополитическото ведомство в Москва.
„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, бе казано още в разпространения текст.
От МВнР на Русия увериха, че ще следят внимателно ситуацията в Македония, където на депутатите, които се противопоставят на преименуването на страната, се „изсипаха обръщения отвъд океана с призив да не пропускат историческия шанс и обещания за различен вид бонуси за правилния избор“.
„В частност, заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл в писмо до лидера на македонската опозиция Християн Мицковски без стеснения му диктува как трябва да се държи“, подчертаха от руското външно министерство.
Отбелязано бе също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Заседанието в македонския парламент за конституционните промени все още не е започнало

„ТВ 21“ (Македония): Заседанието в македонския парламент за конституционните промени все още не е започнало

19 Октомври 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието в македонския парламент, единствена точка в дневния ред на което е предложението на правителството на премиера Зоран Заев за промени в Конституцията, все още не е започнало, предава скопската „ТВ 21“.
Сесията бе насрочена за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време). Към настоящия момент все още няма информация защо се бави заседанието.
Междувременно бе съобщено, че бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който по-рано в петък също бе забелязан в парламента, е напуснал сградата на законодателния орган в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: 2-3 гласа не достигат за квалифицирано мнозинство, за да бъдат приети конституционните промени на Македония

Александър Дамовски, МКД: 2-3 гласа не достигат за квалифицирано мнозинство, за да бъдат приети конституционните промени на Македония

19 Октомври 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Само 2-3 гласа не достигат за квалифицирано мнозинство, за да бъдат приети конституционните промени на Македония, според някои неофициални източници. Това каза в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ главният редактор на македонското електронното издание МКД Александър Дамовски. По думите му все още се преговаря с отделни депутати. Гласуването търпи отлагане, каза още той. „Председателят на събранието има право да го отложи за понеделник, когато ще бъде в Македония помощникът на държавният секретар Матю Палмър. Той е поканен относно промени в на договорът за промяна на името” каза той. Според Александър Дамовски всичко е в ръцете на онези, които още се колебаят и пазарят. Tой допълни, че все още се преговаря с отделни депутати.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Никола Груевски се върна в македонския парламент

„Сител“ (Македония): Никола Груевски се върна в македонския парламент

19 Октомври 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър-председател на Македония Никола Груевски се върна в Събранието, където е в ход заседанието с единствена точка в дневния ред предложението на правителството за промени в Конституцията, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
По-рано бе съобщено, че четирима депутати от ВМРО-ДПМНЕ не присъстват на последния ден от парламентарния дебат за необходимостта от конституционни промени, сред тях и Груевски.
В началото на седмицата съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може бившият министър-председател на Македония да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени.
„Искам да бъда освободен от днешното изслушване, за да присъствам на сесията в парламента, където има точка за изменение на Конституцията. Досега не съм използвал тази възможност", бе искането, което Груевски отправи към съдията по делото Огнен Ставрев. Молбата му бе удовлетворена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Милошоски на пресконференция на ВМРО-ДПМНЕ: Поставете точката за гласуването в дневния ред и ще видите, че нямате квалифицирано мнозинство

Антонио Милошоски на пресконференция на ВМРО-ДПМНЕ: Поставете точката за гласуването в дневния ред и ще видите, че нямате квалифицирано мнозинство

19 Октомври 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Група депутати от коалицията на ВМРО-ДПМНЕ дадоха пресконференция в македонския парламент, на която призоваха председателя на законодателния орган Талат Джафери да постави за гласуване точката за промени конституцията, за да види управляващата коалиция, че не успяла да осигури квалифицирано мнозинство, предава македонският „Фокус“.
Изявлението бе направено от депутата Антонио Милошоски от името на опозиционната партия.
„Талат Джафери незабавно да сложи точка за гласуване, за да види управляващото мнозинство, че няма подкрепата на две трети от депутатите, няма нито условия, нито мандат да подеме инициатива за конституционни промени. Ще гласуваме като народни представители в съответствие с волята на народа, изразена чрез неуспешния референдум“, заяви Милошоски.
На въпрос от журналисти дали неколцина депутати от ВМРО-ДПМНЕ са отстъпили от партийната позиция и са обещали, че ще гласуват за промяна на Конституцията, Милошоски отговори: „Управляващото мнозинство да постави точката за гласуване в дневния ред и ще видите, че волята на народа е по-силна от натиска върху депутатите“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

19 Октомври 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Матю Палмър ще посети Македония в понеделник, съобщи американското посолство на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, предава скопската електронна медия „24 Вести“.
„Палмър ще пристигне в Македония в понеделник, 22 октомври, за да обсъди подкрепата на САЩ за споразумението между Македония и Гърция и значението на продължаването на македонската програма за реформи. Той ще се срещне с представители на правителството и политическите партии, включително премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров", поясниха от американската дипломатическа мисия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според СДСМ и ДСИ квалифицираното мнозинство е осигурено, предстои проверка при гласуването

„Фокус“ (Македония): Според СДСМ и ДСИ квалифицираното мнозинство е осигурено, предстои проверка при гласуването

19 Октомври 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. По неофициална информация от кръговете на управляващите СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) в парламента е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, необходими за прилагането на договора за името, предава македонският „Фокус“.
„Имаме осигурено мнозинство от две трети, но нищо не е сигурно, докато не бъде потвърдено с гласуването“, заяви за електронното издание депутат от СДСМ.
Албанският партньор в правителството – ДСИ твърди същото. „Осемдесет депутати са сигурни, ако нещо непредвидено не се случи междувременно“, обяснява депутат от ДСИ.
На свой ред народен представител от опозиционната ВМРО-ДМПНЕ казва, че засега няма индикации някой от фракцията на партията да е дал съгласие за „зелена светлина“ за промените в Основния закон. „Всички сме в Клуба на депутата и чакаме да започне заседанието“, обяснява депутат от партията на Християн Мицковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1tv“ (Македония): В македонския парламент е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, твърдят източници

„1tv“ (Македония): В македонския парламент е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, твърдят източници

19 Октомври 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Събранието на Република Македония осигури квалифицирано, за да гласува промените в Конституцията, разкриват пред скопската 1tv парламентарни източници. С това се отваря пътят за прилагане на договора за името, което ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.
На 61-вото заседание, на което присъства премиерът Зоран Заев, депутатите ще гласуват за конституционните промени, като всеки от ще обяснява позицията си за вота, твърдят източници от парламента. Същите твърдят, че депутати от ВМРО-ДПМНЕ ще поискат оставката на лидера на опозицията Християн Микоски.
Дебатът трябва да завърши в петък, но все още не е ясно дали ще гласуването ще се състои в същия ден или ще бъде насрочено за друга дата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Никола Груевски не присъства на заседанието в македонския парламент

„ТВ 21“ (Македония): Никола Груевски не присъства на заседанието в македонския парламент

19 Октомври 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Четирима депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстват на последния ден от парламентарния дебат за необходимостта от промени в Конституцията на Македония, предава скопската „ТВ 21“.
Сред тях е и бившият лидер на опозицията и бивш министър-председател на Македония Никола Груевски. Не се привежда информацията за останалите трима.
В началото на седмицата съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може бившият министър-председател на Македония да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени.
„Искам да бъда освободен от днешното изслушване, за да присъствам на сесията в парламента, където има точка за изменение на Конституцията. Досега не съм използвал тази възможност", бе искането, което Груевски отправи към съдията по делото Огнен Ставрев. Молбата му бе удовлетворена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Западът се намесва грубо във вътрешните работи на Македония, налагайки преименуването й

МВнР на Русия: Западът се намесва грубо във вътрешните работи на Македония, налагайки преименуването й

19 Октомври 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязват във външнополитическото ведомство в Москва.
„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, се казва още в разпространения текст.
От МВнР на Русия отбелязват, че ще следят внимателно ситуацията в Македония, където на депутатите, които се противопоставят на преименуването на страната, се „изсипаха обръщения отвъд океана с призив да не пропускат историческия шанс и обещания за различен вид бонуси за правилния избор“.
„В частност, заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл в писмо до лидера на македонската опозиция Християн Мицковски без стеснения му диктува как трябва да се държи“, подчертават от руското външно министерство.
Отбелязва се също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Македонският парламент може да пристъпи към гласуване на предложението за промени в Конституцията

„Нова Македония“ (Македония): Македонският парламент може да пристъпи към гласуване на предложението за промени в Конституцията

19 Октомври 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите в македонския парламент продължат обсъждането на необходимостта от промени в Конституцията, но не се изключва възможността да се пристъпи директно към гласуване, предвид факта, че представителите на опозицията отказаха да се включат в дебата, коментират в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
Остава неясно дали в парламента ще бъде събрано квалифицирано мнозинство, необходимо за прокарването на измененията в Основния закон, произтичащи от подписания през юни с Гърция договор за името.
„Аз съм вярващ, вярвам както в чудеса, така и в квалифицираното мнозинство“, подчерта премиерът Зоран Заев и още веднъж призова депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят Договора от Преспа и планираните конституционни промени.
От друга страна, позицията на партията на Християн Мицковски остава с непроменени позиции – тя се противопоставя категорично на предложението за внасяне на поправки в Основния закон на страната с цел промяна на конституционното й име.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Последни опити за събиране на квалифицирано мнозинство – приключва парламентарният дебат за промените в македонската конституция

„Телма“ (Македония): Последни опити за събиране на квалифицирано мнозинство – приключва парламентарният дебат за промените в македонската конституция

19 Октомври 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарният дебат за необходимостта от въвеждането на промени в Конституцията на Македония във връзка с прилагането на договора за името ще приключи в петък, 19 октомври – последен опит за управляващата коалиция да събере необходимото квалифицирано мнозинство, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Парламентарната група на СДСМ призова депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да използват „историческия шанс“, като подкрепят предложението за промени в Основния закон и осигурят бъдещето на страната. Това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, водено от Християн Мицковски, е същото, може би по-лошо от предишното на Никола Груевски. Въпреки това депутатите биха могли са надмогнат партията си и да не се държат „антизападно“, твърди координаторът на СДСМ Томислав Тунтев.
За „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) предсрочните парламентарни избори не са решение.
ВМРО-ДПМНЕ остава на мнение, че няма да подкрепи конституционните промени. Те призоваха управляващото мнозинство да пристъпи към заключителното гласуване.
Партиите не разкриват дали след приключване на дебатите в парламента ще се премине директно към гласуване, с което ще се установи дали има събрано квалифицирано мнозинство, или заседанието ще бъде прекратено, а гласуването – насрочено допълнително за друг ден. Ако предложението за промени в Основния закон не получи необходимата подкрепа, тогава депутатите от СДСМ ще инициират предсрочни парламентарни избори. За това обаче СДСМ трябва да получи „зелена светлина“ от ДСИ, който в момента не е съгласен с този вариант.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Ден преди края на парламентарния дебат за конституционните промени: ДСИ се противопостави на идеята за предсрочни избори

„Алсат-М“ (Македония): Ден преди края на парламентарния дебат за конституционните промени: ДСИ се противопостави на идеята за предсрочни избори

18 Октомври 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ден преди края на парламентарния дебат за конституционните промени и очакваното гласуване на предложенията за измененията в Основния закон, двете най-големи партии в македонския политически блок демонстрираха различни позиции по отношение на възможността за организирането на предсрочни парламентарни избори, отбелязва излъчващият на алабански език скпски телевизионен канал „Алсат-М“.
СДСМ призова опозицията да надскочат партийните си интереси и да гласуват „за“ предложените промени в Конституцията. В случай че не бъде събрано квалифицирано мнозинство, партията на Зоран Заев предлага разпускане на Събранието и провеждането на предсрочни парламентарни избори.
За „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) изборите не са решение. Партията все пак изрази увереност, че конституционните промени ще минат в парламента. „За ДСИ няма „ако“ в този процес. За ДСИ има само цялостно интегрирана Македония в НАТО в ЕС. Няма алтернатива, няма план „Б“. Ние не се отказваме от нашите интензивни, конструктивни, добре планирани и всеобхватни усилия за достигане до парламента на Македония, което ще проправи пътя за Македония към евроатлантическа интеграция", увери Артан Груби, депутат от ДСИ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Последни опити за събиране на квалифицирано мнозинство – парламентарният дебат за конституционните промени приключва в петък

„Телма“ (Македония): Последни опити за събиране на квалифицирано мнозинство – парламентарният дебат за конституционните промени приключва в петък

18 Октомври 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарният дебат за необходимостта от въвеждането на промени в Конституцията на Македония във връзка с прилагането на договора за името ще приключи в петък, 19 октомври – последен опит за управляващата коалиция да събере необходимото квалифицирано мнозинство, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Парламентарната група на СДСМ призова депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да използват „историческия шанс“, като подкрепят предложението за промени в Основния закон и осигурят бъдещето на страната. Това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, водено от Християн Мицковски, е същото, може би по-лошо от предишното на Никола Груевски. Въпреки това депутатите биха могли са надмогнат партията си и да не се държат „антизападно“, твърди координаторът на СДСМ Томислав Тунтев.
За „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) предсрочните парламентарни избори не са решение.
ВМРО-ДПМНЕ остава на мнение, че няма да подкрепи конституционните промени. Те призоваха управляващото мнозинство да пристъпи към заключителното гласуване.
Партиите не разкриват дали след приключване на дебатите в парламента ще се премине директно към гласуване, с което ще се установи дали има събрано квалифицирано мнозинство, или заседанието ще бъде прекратено, а гласуването – насрочено допълнително за друг ден. Ако предложението за промени в Основния закон не получи необходимата подкрепа, тогава депутатите от СДСМ ще инициират предсрочни парламентарни избори. За това обаче СДСМ трябва да получи „зелена светлина“ от ДСИ, който в момента не е съгласен с този вариант.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: По-близко сме до договорка, отколкото до избори

СДСМ: По-близко сме до договорка, отколкото до избори

18 Октомври 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) смята, че е по-близко до договорка с депутатите от опозицията, отколкото до предсрочни парламентарни избори, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
СДСМ призова колегите си от ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени и да участват активно в изготвянето на поправките.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Уес Мичъл стреля на халос: Предсрочните избори са все по-вероятни

„Фактор“ (Македония): Уес Мичъл стреля на халос: Предсрочните избори са все по-вероятни

18 Октомври 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преди третия ден от дебатите в парламента са все по-малки изгледите в парламента, че правителството и опозицията ще постигнат каквато и да е договорка за конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, коментира скопското електронно издание „Фактор“.
За да бъдат приети измененията в Основния закон са нужни гласовете на 80 депутати в 120 местния парламент (квалифицирано мнозинство), а след като ВМРО-ДПМНЕ обяви, че напуска залата, изгледите за постигането им изглежда като „невъзможна мисия“. Затова провеждането на предсрочни избори в страната става все по-вероятно, смятат експертите.
Че опозицията е останала твърдо на своята позиция, че за тях договора за промяна на името на страната на „Република Северна Македония“ е неприемлив става ясно от отговора на лидера Християн Мицковски на писмото от американският помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ отново подчерта, че няма как партията да подкрепи Преспанския договор и обяви, че за това е виновно правителството на Зоран Заев, а не опозицията. СДСМ пък реагира остро на отговора на Мицковски.
В изявлението на Социалдемократическия съюз на Македония се казва, че в очите на демократическия свят Мицковски е „срам за Македония“, както и че той не се различава от своя предшественик бившия премиер Никола Груевски. От управляващата партия смятат, че е очевиден проблемът с ЕС и НАТО, който има лидерът на опозицията.
„Ако продължат да блокират бъдещето на Македония, през идните дни парламентарното мнозинство ще обяви провеждането на предсрочни парламентарни избори“, анонсираха от СДСМ.
Също така, депутатската група на ВМРО-ДПМНЕ реши да се оттегли от парламентарния дебат за конституционните промени, тъй като смята, че гражданите са против промяната на името.
В същото време, отбелязва „Фактор“ падна и първата жертва на Преспанския договор от гръцка страна – министърът на външните работи Никос Коцияс, който подаде оставка, а премиерът на страната Алексис Ципрас прие.
След като пое функциите и на външен министър, Ципрас предупреди партиите в Македония да приемат конституционните промени, защото Гърция няма да позволи членството на Скопие в нито една международна организация под името „Република Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонски професор: Скъпи Уес (Мичъл), Fuck off!

Македонски професор: Скъпи Уес (Мичъл), Fuck off!

18 Октомври 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Биляна Ванковска от Философския факултет в Скопие и Европеския световен университет в Шлайнинг, Австрия напсува помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл във „Фейсбук“, след като той изрази разочарованието си от македонската опозиция, която не иска да гласува според желанията на Вашингтон и се противопоставя на преименуването на страната на Северна Македония.
Ванковска написа:
„Скъпи Уес, моля начукай си го!
Вашите приятели, македонците“
(Dear Wess, please fuck off!
Friendly yours, the Macedonians)

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Заседанието за конституционните промени ще продължи в петък

„Фактор“ (Македония): Заседанието за конституционните промени ще продължи в петък

17 Октомври 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. След три дни на дебати, заседанието в македонския парламент за приемане на конституционни промени, произтичащи от договора за името с Гърция, приключи. То ще продължи в петък от 12:00 часа (13:00 българско време), информира скопското електронно издание „Фактор“.
В сряда говориха основно депутати от правителството, които поставиха акцента на изказванията си върху бъдещето на страната, отбелязва още медията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски отговори на писмото на Уес Мичъл: Договорът е неприемлив за ВМРО-ДПМНЕ

Християн Мицковски отговори на писмото на Уес Мичъл: Договорът е неприемлив за ВМРО-ДПМНЕ

17 Октомври 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отговори на писмото на Уес Мичъл, в което помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия изрази разочарованието си от позицията на ръководството на фракцията и го призова да спре натиска върху депутатите от опозицията и да им позволи да гласуват „по съвест“ на предстоящия вот в парламента за приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция.

Скопският телевизионен „Канал 5“ публикува целия отговор на Мисковски:

„Прочетох с особено внимание Вашето писмо и бих искал да използвам тази възможност да Ви благодаря за подкрепата, която моята родина получава от вас за евроатлантическия й път, който е от стратегически интерес за моята страна и гражданите на моята страна. Надявам се много скоро „Република Македония“ да бъде част от семействата на ЕС и НАТО, но горда и достойна, а не унижена, обезличена и омаловажена.
В продължение на това писмо бих искал да изтъкна няколко факта, а именно това, че преговорният процес беше воден без съгласие и авантюристично, а освен това беше скрит от обществеността. В него нямаше истинска стратегия и имаше лъжливи обещания. В целия преговорен период, ние, като най-голяма политическа сила, бяхме изключени от детайлите, бяхме извън процеса и никой не се консултира с нас. Подчертавам това, защото това решение, което се дискутира, е решение, което принадлежи на властовите субекти и до същото не се е стигнало чрез консенсус, в период и момент, когато такъв консенсус се иска и от опозицията.
По-нататък, правителството, узурпирайки процеса, наложи манипулативен и многозначителен въпрос на референдума, което включваше НАТО и ЕС. Моите ясни предположения бяха, че въпросът нарочно е с много значения и объркващ и че трябва да бъдат зададени два отделни въпроса, единият от които да се отнася само до приемането или неприемането на договора, а другият да позволи на гражданите да изразят волята си дали искат членство в НАТО и ЕС, което според моето дълбоко убеждение е наш стратегически интерес. Отново ВМРО-ДПМНЕ не бе разбран от правителството, което реши да продължи процеса без консенсус с опозицията.
Целият този процес изобилства с погрешни оценки, фалшиви надежди и напразни очаквания, които, за жалост, са продукт на правителството, което лъжеше и цялата международна общност, че ще изпълни нещо, което не е в състояние да изпълни.

Уважаеми г-н Мичъл,

Този договор вреди на интересите на моята нация и родина като такъв е неприемлив за ВМРО-ДПМНЕ и огромното мнозинство от гражданите на Република Македония, което впрочем и се видя на последния референдум, на който, независимо от бруталното и агресивно пълнене на кутиите от страна на хора, близки до правителството, все пак накрая те не успяха в намерението си и не бяха дори близо до условията, за да бъде признат референдумът за успешен. Имаме места, където брутално и насилствено се пълнеха кутии и там явката е по-голяма от 90%, докато дългогодишната средна стойност не надвишава 45%. Това ли са ценностите, в които трябва да повярваме? Нима това е начина, по който трябва да се унищожават демократическите придобивки, които развихме през годините на независима, суверенна и самостоятелна Република Македония? Нима трябва да остана ням при въпросите на моите студенти, които дават примери за опровергаване на законите на физиката с гласуване на всеки 5 секунди? Това европейските ценности ли са, когато гражданите доживяха да бъдат директно заплашвани от властта да излязат и да гласуват, когато лица от властта са представяни измамно и когато се нарушава от пропаганда денят за размисъл преди референдума. А да не говоря за стотиците дисциплинарни мерки, репресии, санкции и уволнения на служители в държавната администрация, които не подкрепиха споразумението, или пък продължаването на политическите преследвания срещу инакомислещите, нещо, което за нас стана ежедневие и навик, с който се научихме да живеем в нашето общество. Нима трябва да премълчим факта, че всички институции мълчат за това, което се случваше в деня на референдума и за това, което го последва?
Отговорът е еднозначен, отказвам да приема това и не само отказвам, но и яростно ще се съпротивлявам с всичките си знания, капацитет и демократически инструменти срещу такива явления. Това не е Македония, в която искаме да живеем.
Продължавам и наистина не мога да повярвам как това ще допринесе за стабилността, мира и сигурността, приемането на договор, който:
1. Бе отхвърлен от огромното мнозинство на референдума,
2. С който се променя Конституцията, с цел промяна на конституционното име на държавата
3. С който се обезсилват всички права, придобити от Република Македония, като
А) резолюцията на ООН за приемане на Република Македония от 1993 година Б) временната спогодба с Гърция от 1995 година и в) Хагското решение в полза на Македония от 2011 година.
4. в който, според член 8 от договора се предвижда формиране на смесена комисия между Република Македония и Гърция, която ще има задача да ревизира историята, археологията и образованието, тайно изтривайки идентичността на моята страна
5. с който страната се отказва от грижата за македонските малцинства в други страни, но същевременно се отказва и от македонците в диаспората.
Що се отнася до действията на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на конституционните промени, които в момента са в парламентарна процедура, те са плод на досегашната ни позиция, че не можем да приемем споразумението и която бе приета единодушно, включително и депутатската група, а въз основа и на легитимността от проведения референдум.
И мога да ви уверя, че ако има някакви информации за закани, изнудване и каквито и да било опити за оказване на влияние върху тяхното решение и решението на всеки отделен депутат, то те идват от кръгове и лица, които не са част от структурите на моята партия. Не приемам такъв начин на действие и го осъждам.
В много случаи предупреждавахме обществото и нашите международни приятели, а същото посочваме и днес, този процес е възложен на човек, който не е искрен в намеренията си и обещава неща, които не може да изпълни. При това знаменосецът на тази идея е свързан с десетки афери, подозрения за извършени престъпления и отсъствие на всякаква воля за разрешаване на случаите на корупция и прилагане на истинско върховенство на закона. Впрочем, факторът време показа, че най-големият фактор за това страната да влезе в криза е именно първият човек в правителството.
Като приятел на вашата страна оценявам високо вашата ангажираност да помогнете на процеса, и като човек, който се е образовал и работил в страните от ЕС и изцяло споделя тези западни ценности, искам заедно да градим бъдещето на моята родина, на базата на принципи и честни отношения. Но аз също така съм човек, който вярва силно в основните придобивки на цивилизацията, да се самоопределям като македонец и да назовавам моята родина Република Македония".

Агенция "Фокус" припомня:

А ето го и писмото на Уес Мичъл до Християн Мицковски от вторник, 16 октомври:

„Както вече сме казали, САЩ вярват силно, че Договорът от Преспа между Македония и Гърция е историческа възможност за Македония да си осигури по-светло бъдеще и да допринесе за регионалната сигурност и просперитет. Във връзка с твърденията, че е било възможно да се постигне някакъв „по-добър договор“, ние не вярваме, че това е възможно. Този договор изискваше компромис и от двете страни. Това е нещо, което вероятно няма да се повтори с години, ако не и с десетилетия.
Няма да Ви изненада това, че ние сме разочаровани от позициите на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, както по отношение на референдума, така и във връзка с ходовете в парламента за промяна на Конституцията. Още от самото основаване на Македония, гражданите от всички общности и партии, включително и Вашата, силно подкрепят влизането на страната в НАТО и ЕС. Сега парламентът е на ред да направи следващия, решаващ ход. Призоваваме ви да дадете място, публично и частно, на депутатите от вашата коалиция да решат как да гласуват за конституционните промени, освободени от закани и насилие, отмъщение или други форми на принуда.
Това е важен исторически момент за Вашата страна, момент, който изисква смело лидерство и зрелост. Като истински приятел и поддръжник на Македония, Ви призовавам да оставите настрана партийните интереси с цел реализиране на общите стратегически интереси и осигуряване на по-светло бъдеще за вашите граждани в европейското семейство на народите“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Депутат от ДСИ предложи амнистия за членовете на ВМРО-ДПМНЕ: Хубави хора са, пък и е по-евтино!

„Фокус“ (Македония): Депутат от ДСИ предложи амнистия за членовете на ВМРО-ДПМНЕ: Хубави хора са, пък и е по-евтино!

17 Октомври 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Бранко Манойловски се обърна от парламентарната трибуна с призив за амнистия на всички обвинени членове и партийни активисти на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Държавата трябва да ги защити, за да може да гласуват свободно. Целта е, съгласно думите на Манойловски, ЕС, НАТО, високи заплати, добра икономика и навременни пенсии; всичко останало, твърди депутатът, е второстепенно, предава македонският „Фокус“.
„ВМРО-ДПМНЕ са прекрасни хора, но те зависят от партията, бих искал да предложа нещо практично. За всеки член на ВМРО, който ще гласува предложението за конституционни промени, държавата трябва да стои зад него, да гарантира бъдещето му, но първо ще трябва да гласува и да бъде известно кой ще гласува. Да се амнистират всички грешници, амнистия за всички, по-евтино е, всичко останало е скъпо, стаите в затворите са скъпи. Дайте им амнистия, изтърпяха много. Нека да бъдем практични. По-евтино е да им се помогне, да застанем зад тях, за да гласуват свободно“, подчерта Манойловски.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски за DW: Скоро ще чуете моята забранена реч!

Християн Мицкоски за DW: Скоро ще чуете моята забранена реч!

17 Октомври 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. В последните дни всички погледи са обърнати към опозиционната ВМРО-ДПМНЕ с надеждата, че нейните депутати ще покажат отговорност в парламента на Македония и ще подкрепят на конституционните промени, произтичащи от договора за името. Във вторник помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия, Уес Мичъл, изрази „разочарованието на САЩ от позициите на лидерите на ВМРО-ДПМНЕ, както по отношение на референдума, така и във връзка със стъпките в парламента за промяна на Конституцията".
„Призовавам Ви да създадете пространство за депутатите от Вашата коалиция да решат как ще гласуват за конституционни промени, освободени от заплахи от насилие, отмъщение или друга форма на принуда", заяви Мичъл в писмо до лидера на ВМРО ДПМНЕ.
В разговор с местната редакция на Deutsche Welle Християн Мицковски обяснява, че „в рамките на деня" ще коментира/отговори на писмото. Но той има позиция по отхвърлената му молба да се обърне към депутатите в парламента.

DW: Какво е това, което досега не сте съобщили или не можете да кажете на пресконференция с видеообръщение, че да настоявате за трибуната в парламента?

Християн Мицковски: Бъдете търпеливи, днес - утре ще чуете забранената реч и всичко, което искам да кажа на обществото като моето послание.

DW: Защо я определяте като „забранена реч", когато в Правилника за дейността на парламента не се предвижда възможността за Ваше обръщение?

Християн Мицковски: Знам, че в парламента досега много хора, които не са били народни представители, са имали право да говорят. През изминалия период речи изнесоха Могерини, Столтенберг ... Щом чуждестранни представители може да се обърнат, не разбирам защо не може да се обърне и лидерът на основната опозиционна партия? В края на 90-те години и студентите можеха да говорят, имаме и много други примери. А само един ден по-рано от министър-председателя чухме послания за помирение, прошка...
DW: Но Заев не е домакин в парламента, той не може да ви покани...

Християн Мицковски: Въпреки това, публиката ще чуе посланието ми много бързо чрез забранената реч.

DW: В контекста на помирението, Вашият вицепредседател Митко Янчев заяви, че е необходима амнистия на обвиняемите за 27 април. Съгласни ли сте с тази позиция?

Християн Мицковски: Ние ясно заявихме позицията на партията. Това, което каза Янчев, е личното му отношение. Ние чухме същото от министър-председателя. Това предложение не е честно. Ние вярваме в справедливостта и правосъдието и не признаваме никаква търговия със закона и справедливостта. Обвиняемите са невинни жертви на политическо преследване от Зоран Заев и СДСМ. В речта си Заев имаше възможност да се извини публично на тях и на техните семейства за всичко, което те понесоха през изминалата година, но той реши в неговия манипулативен стил да поставя условия - подкрепете споразумението с Гърция и след това ще има амнистия. Срам ...

DW: Да се извини на онези, които влязоха в парламента с намерението да убият?

Християн Мицковски: Доколкото ми е известно, за това има вече осъдени лица. Говоря за депутати, художници, обикновени граждани, невинни жертви ...

DW: Има ли шанс със Заев да намерите общ език за Договора от Преспа?

Християн Мицковски: Има възможност да се заключи, че споразумението е мъртва. Всяко по-нататъшно изнасилване на този процес ще произведе допълнително напрежение и поляризация в обществото, а единственият виновник за това е Зоран Заев, който обещаваше нещо, което не може да изпълни. Как се провали предложението на Илинденска Македония? Ципрас каза, че няма 151 депутати, които ще приемат това предложение, т.е. че в гръцкия парламент няма мнозинство. Защо Заев не каза: „Аз нямам мнозинство от две трети и не приемам предложението Република Северна Македония"!

DW: Представителите на стратегическите приятели на Македония, включително и от върха на Европейската народна партия, предупредиха, че ако се провали Договорът от Преспа, Вие, като опозиция, ще поемате цялата отговорност за това.

Християн Мицковски: Отговорността е на онези, които не доведоха докрай Преспанското споразумение. Не опозицията водеше преговорите, която съсипа договора, която провали референдума. Правителството ръководеше, прилагаше процеса, и в крайна сметка го съсипа. Ето защо единственият, който носи отговорност, е Зоран Заев. Той подходи авантюристки, надменно, без да изготви обстановка прие нещо, което на никого преди това не му е хрумвало да приеме, и по-голямата част гражданите в двете страни си казаха своето мнение. В Македония имаме катастрофален референдум, а в съседна Гърция имаме над 70% от гражданите, които не приемат споразумението. Криво засадено дърво расте накриво.

DW: Международната общност не вижда вина у Заев. Поздравиха го за сделката, постигната с Ципрас.

Християн Мицковски: Казвам моето мнение. Това беше „План А“ от Зоран Заев. Това не беше „План А“ на опозицията.

DW: И какъв е вашият „План А“?

Християн Мицковски: Да няма изменения в Конституцията, за да се промени конституционното име.

DW: Източници от своя страна твърдят, че инкогнито сте били в Белград на среща със сръбския президент Александър Вучич, веднага след завръщането си от Москва. Твърди се, че на тази среща е трябвало да бъде предадена конкретно съобщение от Путин, но и поздравления за отношението на македонската опозиция към референдума ...

Християн Мицковски: (Смях) Категорично отричам, че съм имал среща с Вучич. Наистина бях на еднодневно посещение в Белград, но случаят беше напълно личен. Между другото, в деня, когато бях в Белград, Вучич посети Казахстан, така че отново отричам такива завъртания и спекулации. Когато имам среща с Вучич, тя ще бъде официална и прозрачна. Ние не сме контрабандисти, за да се крием, ние сме председатели на две сестрински партии, които се срещнаха и ще се срещнат в бъдеще.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Депутатите продължават парламентарния дебат за конституционни промени

МКД (Македония): Депутатите продължават парламентарния дебат за конституционни промени

17 Октомври 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието в македонския парламент, на което депутатите спорят за определяне на необходимостта от предложението на правителството за конституционни промени за прилагане на договора за името с Гърция, продължава и в сряда, отбелязват в редакцията на скопското електронно издание МКД.
На втория ден от дебата управляващото мнозинство и опозицията останаха на своите позиции „за“ и „против“ промените в Основния закон на страната.
За народните представители от ВМРО-ДПМНЕ договорът от Преспа е вреден, политически и юридически мъртъв, а при сключването му не са спазени положенията в Конституцията и Правилника за дейността на Събранието. Според парламентарното мнозинство обаче не е възможно да бъде постигнато по-добро споразумение. Коалицията в Скопие предупреди, че ако договорът с Гърция пропадне, Македония ще остане изолирана.
Заседанието трябва да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“: Засега управляващите разполагат със 72 гласа от 80 за необходимите конституционни промени

„Алсат М“: Засега управляващите разполагат със 72 гласа от 80 за необходимите конституционни промени

16 Октомври 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Засега управляващите разполагат със 72 гласа от 80 за необходимите конституционни промени, съобщава македонският телевизионен канал “Алсат М“.
Днешното разискване в парламента отново потвърди позицията на някои от опозиционните депутати, решили да не подкрепят конституционните промени. Все още няма промени в броя на депутатите, които подкрепят промяната на името на държавата. Ден по-рано позицията промени само независимият депутат, Ферид Мухич, с което броят на депутатите, които са "за" достигна 72, но това е с осем по-малко от необходимите 80 гласа, т.е. от необходимото мнозинство от две трети.
И макар днес да е само вторият ден от парламентарния дебат, който може да продължи до десет дни на този етап, се говори неофициално, че парламентът ще направи още една крачка напред утре или петък, съобщи телевизията.
Това означава, че инициативата за конституционни промени ще бъде поставена на гласуване и ако не получи подкрепата на най-малко 80 депутати, ще се насрочат предсрочни парламентарни избори. Възможната дата за изборите е 2 или 9 декември.
Ако обаче бъдат осигурени 80 гласа, тогава инициативата за промяна на Конституцията ще отиде на втората фаза - комисията по конституционни въпроси, и едва по-късно ще се върне отново в пленарната зала.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ излязоха от домашен арест

„Сител“ (Македония): Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ излязоха от домашен арест

16 Октомври 2018 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Сител“ (Македония): Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ Любен Арнаудов и Сасо Василевски излязоха от домашен арест, съобщи македонският телевизионен канал “Сител“.
Апелативният съд прие жалбите на двамата мъже, обвинени за събитията в Събранието от 27 април 2017 и ги освободи под гаранция в размер на общо 700 хил. евро. Арнаудов и Василевски не отговориха дали ще присъстват на сесията за конституционните промени. Те не разкриват дали ще гласуват в събранието след вчерашния призив на премиера Заев за помирение между депутатите след насилието в законодателната власт.
Освобождаването от домашен арест за Василевски и Арнаудов съвпадна с днешното изслушване за парламентарните събития на 27 април. Прокуратурата сега не знае как да действа, ако се предложи амнистия на обвинените депутати, съобщава телевизията.
За събитията от 27 април са обвинени общо 33 души в терористична заплаха за конституционния ред и подпомагане на извършването на престъплението.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.