НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Трябва да променим гражданското си съзнание и да реагираме, когато видим дете, което в учебно време не е на училище

Министър Красимир Вълчев: Трябва да променим гражданското си съзнание и да реагираме, когато видим дете, което в учебно време не е на училище

17 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да променим гражданското си съзнание и да реагираме, когато видим дете, което в учебно време не е на училище. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след подписване на Споразумение за сътрудничество и взаимодействие в рамките на Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система между Министерството на образованието и науката и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За да гарантираме правото на образование на всяко едно дете, което е задължение на родителите, ние трябва да имаме такава информационна свързаност между всички институции, че във всеки един момент да имаме информация за това дали детето си упражнява правото на образование. Факт е, че имаме голям процент деца, които не посещават редовно училище, и такива, които дори все още не сме открили по механизма. Имаме много деца от семейства с липса на отношение към образованието – такива, чиито родители са в постоянна трудова мобилност, сменят мястото си на работа и водят децата със себе си“, каза още министър Вълчев и обясни, че това споразумение е едно от поредицата споразумения, които МОН подписва с различни институции.
„Така например ако засечем деца, които нямат разрешения от родителите си да работят в учебно време, тази информация ще ни бъде подадена чрез информационната система на Механизма и ние ще го активираме. И така децата ще бъдат включени в Механизма. Постоянно чувам в училищата, които посещавам, че децата често работят в учебно време с родителите – сега на гроздобер, пролетта на розобер и т.н. За една част от тях има издадени разрешения, за друга няма. Понякога ние няма да намерим детето, ще намерим родителите му, което също е важно за децата, които в момента не знаем къде са. Защото за много деца все още нямаме никаква информация. А днес в условията на мобилност е много трудно да следим всяко дете. Затова формулата, която прилагаме, е за максимална информационна свързаност“, каза още образователният министър и обясни ,че това е механизмът и в другите страни.
„Трябва да променим и гражданското си съзнание и когато видим дете в учебно време да не е на училище, да реагираме. Или когато видим дете да проси или просто да ходи по улицата в учебно време, трябва да се обадим на телефона на МОН. Аз лично съм правил това и се надявам повече хора да започнат да го правят. Надявам се това да стане част от гражданското ни съзнание“, каза още министър Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на образованието и науката ще подпише Споразумение за сътрудничество с Главната инспекция по труда по Механизма за обхват на деца в образователната система

Министерството на образованието и науката ще подпише Споразумение за сътрудничество с Главната инспекция по труда по Механизма за обхват на деца в образователната система

17 Октомври 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Днес в 14.00 часа на петия етаж в Министерството на образованието и науката ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество и взаимодействие в рамките на Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система между Министерството на образованието и науката и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.