НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Iefimerida (Гърция): Ето какво пише в писмото, с което Никос Коцияс подаде оставка: виновен е Панос Каменос

Iefimerida (Гърция): Ето какво пише в писмото, с което Никос Коцияс подаде оставка: виновен е Панос Каменос

22 Октомври 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Обвинения срещу гръцкия министър на отбраната Панос Каменос за изказванията му пред военния министър на САЩ Джеймс Матис, съдържа писмото, с което бившият министър на външните работи Никос Коцияс подаде оставка миналата седмица, пише електронното издание на вестник Iefimerida, като се позовава на публикации в гръцките медии.
Изданието припомня, че Коцияс призова премиера Алексис Ципрас да публикува неговото писмо, което е дълго девет страници, във връзка с несъответстващи изказвания от представители на кабинета по отношение на неговата оставка. Министър-председателят обаче отказа да публикува документа, защото бил „строго поверителен“.
По информация на вестник Ethnos, бившият министър е обяснил, че причините, които са го накарали да се оттегли са политически, а не лични, докато според твърденията на официални лица от кабинета, Коцияс е подал оставка по лични причини.
В посланието се прави кратък обзор на мандата на външното министерство и провежданата от него „многостранна външна политика“. Значителна част от писмото е посветена на Преспанския договор с Македония и геостратегическите цели, които са преследвани в Източното Средиземноморие и Балканите.

Въпреки това, в документа, според „Етнос“, е отделено специално внимание на председателя на „Независимите гърци“ (АНЕЛ), които са младши партньор в управляващата коалиция, Панос Каменос и най-вече на неговото последно пътуване в САЩ.
„Външната политика се определя от министър-председателя и министъра на външните работи, след което се одобрява от Министерски съвет и не може да има никаква автономия и двойни линии, особено по въпроси от голяма важност за страната“, пише Коцияс. Изявленията на военния министър за „Балканския съюз“ изглежда са били капката, която е преляла чашата, тъй като бившият министър смята, че те „заплашват външната политика на страната“, а освен това „предложенията трябва да се правят или от премиера, или от министъра на външните работи. Всичко друго е опасно за държавата и региона“.
Запознати източници съобщават за изданието, че „пътуванията в САЩ и особено на военния министър трябва да бъда част от правителствената политика. Иначе така се изпращат грешни послания към постоянно променящата се и опасна геостратегическа среда в региона, докато трябва да има стабилност в полтиката.
По-нататък, Коцияс казва, че Министерството на отбраната се занимава с прилагането на геостратегическата политика, а не с изготвянето й. Стратегията, предложена от Каменос на неговия американски колега Джеймс Матис, не е правилна, отбелязва бившият външен министър, като Iefimerida отбелязва, че явно той е добре запознат с плана на военния министър.
Според „Етнос“, Коцияс е имал намерение да подаде писмена оставка в четвъртък, но изказването на Димитрис Цанакопулос, говорителят на кабинета, че „правителственият влак се движи напред и всеки, който се чувства неудобно, трябва да слезе“ е ускорило събитията. „Ако беше някой друг представител на правителството, нямаше да бъде взето на сериозно. Но Цанакопулос направлява правителството и, както се оказва, има някои, които успяха да слязат от влака и не са заклещени на седалките“, са заявили пред изданието източници, които са добре запознати със ситуацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс намекна, че Гърция е готова да разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили на запад.

Kathimerini: Никос Коцияс намекна, че Гърция е готова да разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили на запад.

21 Октомври 2018 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи Никос Коциас, който се оттегли внезапно миналата седмица след сблъсък с министъра на отбраната Панос Каменос, обяви едно последно политическо решение в събота, заявявайки, че Гърция е готова да разшири териториалните си води в западния си фланг от 6 до 12 морски мили, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Коцияс обяви решението си по време на церемонията на предаванена поста си на министър-председателя Алексис Ципрас, който сега ръководи външнополитическите въпроси. Стъпката се отнася за морския регион, простиращ се от островите Диапония, група от малки острови в Йонийско море, до остров Антикитера, разположен между Пелопонес и Крит.
Това е "важна политика - разширяването на суверенитета на страната за първи път от 70 години, откакто [Гърция] придоби Додеканезите [острови]", каза министърът на отбраната и добави, че са изготвени необходимите президентски укази. Този ход ще улесни очертаването на изключителните икономически зони на Италия и Албания, каза той.
В отговор на този ход, опозицията Нова демокрация заяви, че това решение показва, че правителството няма сериозност.
"Много важно обявяване на външната политика на страната, като селективното разширяване на нейните териториални води, се извършва небрежно и по частичен начин по повод церемонията по смяна на министрите в Министерството на външните работи", каза външният министър в сянката Йоргос Кумуцакос в декларация. "Това отново потвърждава липсата на сериозност и чувство за отговорност от правителството", добави той.
Кумуцакос каза, че Коцияс ще бъде запомнен за "вредната" сделка от Преспа и "отстъпките за македонската етническа принадлежност и език" към Бивша югославска република Македония.
Коцияс от своя страна каза, че е "горд и щастлив" от споразумението. Що се отнася до твърденията за лошо управление на таен фонд в министерството, вече бившият министър ги отхвърли като "недостойни".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Няма възможност да се използват  незаконно тайните фондове на Министерство на външните работи

Алексис Ципрас: Няма възможност да се използват незаконно тайните фондове на Министерство на външните работи

20 Октомври 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Няма възможност да се използват незаконно тайните фондове на Министерство на външните работи, заяви гръцкият премиер и външен министър Алексис Ципрас, цитиран от Македонската информационна агенция (МИА)
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че вече не съществува възможност за "нелогична употреба на специалните фондове" в Министерството на външните работи на Гърция и че вече няма случаи пари "да излизат наляво и дясно в черни торби, като през 2011 година“.
„Искам още веднъж да повторя, че няма да позволя на никого да навреди на авторитета на външната политика и на Гърция, заяви гръцкият премиер във връзка с публикуваната информация и подробности в медиите за злоупотреби с тайните фондове от гръцкото външно министерство, добавяйки, че дискусията, която се води в "опозиционни медии", има за цел да навреди както на правителството, така и на страната.
Както съобщи кореспондента на МИА от Атина, в речите по време на приемането на поста министър на външните работи досегашния министър Никос Коцияс и наследникът му премиера Ципрас подчертаха приетия от тяхното правителство закон за тайните фондове и казаха, че са сложили ред в сравнение с предишните години.
„ Всяка страна, която уважава себе си, трябва да има външна политика, която да я подкрепя. Съответно, са необходими специални средства, освен ако някой не е съгласен с това. Но не във вида и мащаба, както в миналото и не без институционалната рамка за контрол. Постигнахме това, каза Ципрас.
Гръцкият премиер същевременно призова всички политически сили в страната, и по-специално се обърна към лидера на опозиционната Нова демокрация, да посети някой от неговите два офиса, за да го информира, както той каза, "евро по евро" за тайните фондове.
„Нямаме какво да крием от политическите сили в страната, за това как с прозрачност и честност управляваме парите на гръцките данъкоплатци, за да укрепим нашата външна политика, нещо, което не беше така в продължение на много години в миналото, подчерта Ципрас.
Никос Коцияс от своя страна обясни процеса в съответствие със закона за контрол на секретните фондове, съобщи кореспондентът на МИА.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Алексис Ципрас пое официално поста на външен министър

Deutsche Welle (Македония): Алексис Ципрас пое официално поста на външен министър

20 Октомври 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое официално поста на външен министър, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
"Това е исторически и символичен ден (...), ден на радост, който доказва динамичната роля на Гърция като фактор за стабилизиране на Балканите и в Югоизточна Европа", заяви на церемонията по встъпване в длъжност в Министерството на външните работи гръцкия премиер Алексис Ципрас. Той оцени гласуването в парламента в Македония като "историческо" , което проправя пътя за изпълнението на споразумението между двете страни. После съседната страна може да се присъедини към международни организации, обясни Ципрас, визирайки ЕС и НАТО.
Ципрас пое поста на министър на външните работи, след като Никос Коцияс подаде оставка след спорове с министъра на отбраната Панос Каменос, пише Deutsche Welle.
Гръцката опозиция днес отново заяви на министър-председателя Ципрас, че ще преговаря отново с Македония за разрешаване на спора за името, ако правителството не успее да ратифицира споразумението за Преспа. Съветникът на ръководителя на "Нова демокрация", Кириакос Мицотакис, Макариус Лазаридис, каза за гръцкото радио "Параполитика", че партията няма да гласува за ратифициране на Договора от Перспа. "Ако договорът не бъде ратифициран в Гърция, ние като правителство ще започнем нови преговори със Скопие, от нулата", казва Лазаридис и добави, че настоящият договор между Скопие и Атина е лош, защото признава макеоднския език и идентичност, която, както казва, не е приемана от нито едно гръцко правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Държавният департамент благодари на Коцияс за „отдадената служба“ и потвърди подкрепата си за Преспанския договор

Kathimerini (Гърция): Държавният департамент благодари на Коцияс за „отдадената служба“ и потвърди подкрепата си за Преспанския договор

18 Октомври 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ благодари на бившия гръцки външен министър Никос Коцияс за „отдадената служба“, приноса му за подобряването на гръцко-американските отношения, както и за ролята му при постигането на „историческото“ споразумение за името с Македония, след като министърът си подаде оставката в сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В съобщението от външното ведомство на САЩ се потвърждава и силната подкрепа за договора между Атина и Скопие за разрешаване на десетилетния спор.
„САЩ подкрепят силно пълното прилагане на споразумението, което ще позволи на Македония да заеме полагащото й се място в НАТО и Европейския съюз като Република Северна Македония“, е заявил представител на Държавния департамент пред гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Докато в македонския парламент продължава обсъждането на конституционните промени, ние призоваваме лидерите да се освободят от тесните партийни интереси и да се възползват от възможността да осигурят по-свето бъдеще за своята страна“, е добавил той.
„Катимерини“ припомня, че Коцияс си подаде оставката в сряда, един ден след напрегнато заседание на кабинета, по време на което той влезе в конфронтация с министъра на отбраната Панос Каменос именно по повод договора за името, като последният се противопоставя твърдо на споразумението.
Премиерът Алексис Ципрас пое функциите на външен министър, за да осигури успешното финализиране на сделката.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Албанският външен министър благодари на Никос Коцияс за „искреното сътрудничество“

Kathimerini (Гърция): Албанският външен министър благодари на Никос Коцияс за „искреното сътрудничество“

18 Октомври 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати благодари на бившия си гръцки колега Никос Коцияс за неговите усилия за разрешаване на дългогодишните двустранни проблеми след бурната оставка на гръцкия министър от кабинета на Алексис Ципрас, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
„Има малко приятни неща в тази професия, но най-ценните от тях идват от искреното сътрудничество и духа на колегиалност. Благодаря Ви, Никос Коцияс, за вашите усилия да отворим заедно нова страница на сътрудничество, доверие и добросъседски отношения между нашите страни“, написа Бушати в „Туитър“.
„Катимерини“ припомня, че Атина и Тирана обсъждаха демаркацията на Изключителните икономически зони (ИИЗ) на двете страни и правата на етническите гърци в Албания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис: Ципрас е слаб премиер в цинична коалиция

Председателят на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис: Ципрас е слаб премиер в цинична коалиция

17 Октомври 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Оставката на Никос Коцияс от поста външен министър доказва, че Алексис Ципрас е и слаб премиер, и човек, който може да бъде изнуден, заяви председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД) Кириакос Мицотакис в сряда, цитиран от държавната агенция АНА-МПА.
По време на предварителните изявления преди срещата на Европейската народна партия (ЕНП), лидерът на НД заяви, че гръцкият министър-председател е освободил голям поддръжник на договора за името с Македония, за да запази в кабинета военния министър Панос Каменос (председател на младши коалиционния партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ), отявлен противник на споразумението от Преспа, което бе подписано именно от Коцияс.
„Преди няколко дни описах правителството на Ципрас и Каменос като цинична управляваща коалиция и се страхувам, че днешните събития доказаха, че съм прав“, заяви Мицотакис.
Повече от ясно е, че Ципрас „не само е слаб премиер, но е и податлив на изнудване. И колкото по-рано свърши тази комедия, толкова по-добре за страната“, подчерта председателят на НД, като увери, че в резултат от следващите избори ще бъде формирано стабилно правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фофи Генимата, председател на ПАСОК и „Движение за промяна“: Оставката на Коцияс потвърждава, че в правителството тлее криза

Фофи Генимата, председател на ПАСОК и „Движение за промяна“: Оставката на Коцияс потвърждава, че в правителството тлее криза

17 Октомври 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на ПАСОК и „Движение за промяна“ Фофи Генимата коментира оставката на министъра на външните работи на Гърция Никос Коцияс. Според нея, тя „потвърждава кризата, която тлее в правителството, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Ципрас направи избор Той се движи към бездната ръка под ръка с господин Каменос“, заяви Генимата пред журналистите, като добави, че „те няма да повлекат със себе си страната“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Няма да толерирам извъртания и обслужване на лични интереси

Алексис Ципрас: Няма да толерирам извъртания и обслужване на лични интереси

17 Октомври 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви в сряда, че поема Министерството на външните работи след оставката на Никос Коцияс, за да осигури успешното прилагане на споразумението за името с Македония, пише онлайн изданието на Kathimerini.
В изказване пред журналистите в своята резиденция Максимос, премиерът призова политическите сили в Македония да подкрепят конституционните промени след завършването на дебата, който се провежда в момента в парламента на страната и добави, че Гърция няма да допусне членството на Скопие в международните институции под името „Република Македония“.
Ципрас благодари на Коцияс за „безценния му принос през всички тези години за повишаването на геополитическата роля на страната“.
Министър-председателят обаче добави, че „няма да толерира извъртания и обслужване на лични интереси“.
„Катимерини“ припомня, че Коцияс си подаде оставката като Министър на външните работи в сряда един ден след напрегната среща на кабинета, по време на която той е влязъл в конфронтация с министъра на отбраната Панос Каменос относно Преспанското споразумение. Лидерът на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) е против договора със Скопие.
Съгласно твърденията на източници на изданието, Коцияс се е почувствал предаден, след като Ципрас не го е подкрепил в спора с Каменос. Според твърденията, по време на заседанието на кабинета във вторник, министърът на отбраната е обвинил външния министър в неразумно управление на тайните средства на ведомството му и в това, че е човек на американския милиардер Джордж Сорос.
Източници, близки до Коцияс, са разкрили, че той се е почувствал „дълбоко оскърбен“ от нападките.
В „туит“ след оставката, Коцияс посочи, че Ципрас и още няколко министри са „решили с кого да бъдат“, след което цитира гръцкия поет Динос Кристианопулос: „Те направиха всичко възможно, за да ме погребат – Но забравиха, че аз съм семе“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Алексис Ципрас е „решен“ да запази договора за името с Македония

AFP: Алексис Ципрас е „решен“ да запази договора за името с Македония

17 Октомври 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви в сряда, че е „решен“ да запази договора за името с Македония, независимо от оставката на външния министър Никос Коцияс, предава AFP.
„Решен съм да направя каквото мога, за да запазя успешния завършек на спора за името чрез историческия договор от Преспа“, заяви гръцкият министър-председател пред журналистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Никос Коцияс подаде оставка от поста министър на външните работи на Гърция

AFP: Никос Коцияс подаде оставка от поста министър на външните работи на Гърция

17 Октомври 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс подаде оставка, предава AFP, като уточнява, че оттеглянето му бе предшествано от разгорещен спор за договора за името на Македония.
„Министър-председателят Алексис Ципрас прие оставката на външния министър“, се казва в изявление на кабинета на гръцкия премиер. Уточнява се, че именно Ципрас ще поеме временно функциите на външен министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Никос Коцияс е заплашил с оставка, твърдят медии

A1 On (Македония): Никос Коцияс е заплашил с оставка, твърдят медии

17 Октомври 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Атина. По данни на гръцките средства за масова информация след заседанието от вторник на правителството в Атина министърът на външните работи Никос Коцияс е заплашил да се подаде оставката. Причината е липса на достатъчно подкрепа от страна на премиера Алексис Ципрас в спора на Коцияс с министъра на отбраната и лидер на партията „Независими гърци“ Панос Каменос, съобщава скопската електронна медия A1 On.
Разногласията между двамата министри Каменос и Коцияс са прераснали в жлъчен спор по време на вчерашното заседание. Ябълката на раздора, както и по-рано, е бил договорът за името на Македония. Атмосферата обаче е била нажежена и от коментарите на Каменос за тайните фондове на гръцкото външно министерство.
„Според информацията, министърът на външните работи обмисля дори възможността за подаване на оставка, тъй като смята, че в конфронтацията с министъра на отбраната, няма достатъчно подкрепа от Алексис Ципрас“, пише гръцкият вестник „Та неа", цитиран от скопската медия.
Както съобщи кореспондента на МИА от Атина, същата информация са обявили и редица други гръцки медии. Изданията в южната ни съседка са поместили скандала между двамата министри на първите страници на водещите ежедневници. Темата е била основна и в новинарските емисии на гръцките телевизии.

Част от медиите в Гърция публикуваха и откъси от разговора между Каменос и Коцияс. Според информационния портал Inn, разговорът е преминал по следния начин:

Каменос: Запазвам мнението си за името на БЮРМ. Няма да се присъединя към правителствения опит за натиск.
Коцияс: Стремите се да направите външната политика тежест на правителството и на страната, за да служите на своите политически и лични стремежи!
Каменос: Имаше потвърждение от външното министерство, че въпросът за Скопие ще влезе в парламента след изборите ...
Коцияс: Няма такова нещо. Стъпките, които бяха предприети, бяха одобрени от министър-председателя и от компетентните органи. Може да сте пропуснали някои правителствени сесии.
Каменос: Изяснихме нашата позиция. Тя не е фалшива като на Мицотакис. Моята оценка е, че споразумението няма да влезе в парламента, защото процесът в Скопие няма да бъде финализиран. Във всеки случай, ние няма да се идентифицираме с „Нова демокрация“, която се опитва да свали правителството.
Ципрас: Споразумението е на правителството, а не външното министерство.
Според част от медиите в Гърция, разногласията и враждата между Каменос и Коцияс са продължили около фондовете в гръцкото външно министерство.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос: Всеки, който не е съгласен с правилата на правителството, може да слезе от влака

Димитрис Цанакопулос: Всеки, който не е съгласен с правилата на правителството, може да слезе от влака

17 Октомври 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Един ден след като министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс и министърът на отбраната Панос Каменос, който е начело на младшия коалиционен партньор „Независими гърци“ (ANEL), се сблъскаха по въпроса за договора за името на Македония. На заседание на кабинета, говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос призова в сряда официални лица, които не са съгласни с правителствената политика, да си подадат оставката, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Посланието, изпратено от премиера, беше силно и ясно: правителственият влак се движи напред... и той ще достигне целта си. Всеки, който не иска да стигне до тази дестинация, и всеки, който се чувства неудобно по време на пътуването, може да слезе от влака", заяви Цанакопулос пред Alpha TV.
Евентуалната оставка няма да окаже въздействие върху правителството, което е изцяло съсредоточено върху усилията за възстановяване на икономическия растеж и подкрепа на социалните групи, засегнати най-силно от кризата, увери говорителят на управляващите в Атина.
Във вторник Каменос, който предложи алтернатива на Преспанското споразумение по време на официално посещение във Вашингтон миналата седмица, бе разкритикуван от Коцияс. Според източници първият дипломат на Атина обвинява Каменос в подкопаване на Ципрас и страната, подчертавайки, че не е негова работа да прави външна политика. Според медийните доклади на свой ред лидерът на „Независими гърци“ е отговорил, че има право да изразява мнението си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс е обсъдил с гръцкия президент ситуацията с договора за името на Македония

Kathimerini: Никос Коцияс е обсъдил с гръцкия президент ситуацията с договора за името на Македония

17 Октомври 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е бил приет за среща с държавния глава на страната Прокопис Павлопулос, на която са обсъдили ситуацията с договора за името на Македония, постигнат през юни тази година, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Източници от Президентството в Атина потвърдиха провеждането на срещата, но не представиха по-подробна информация за хода на дискусията между двамата политици.
В рамките на заседание на кабинета в четвъртък, Коцияс обвини министъра на отбраната Панос Каменос в подкопаване на позициите на правителството по отношение на договора с Македония. Лидерът на „Независими гърци“ си навлече гнева на коалиционния си партньор СИРИЗА заради алтернативния план на споразумението, представен в рамките на посещението му във Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Никос Коцияс обвини Панос Каменос, че подкопава позицията на Гърция по споразумението за името с Македония

Kathimerini (Гърция): Никос Коцияс обвини Панос Каменос, че подкопава позицията на Гърция по споразумението за името с Македония

16 Октомври 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс обвини министъра на отбраната и лидер на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, че подкопава позицията на Гърция по спора за името с Македония по време на разгорещено заседание на кабинета във вторник, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
Изданието отбелязва, че Каменос многократно е изразявал силното си неодобрение за споразумението, постигнато между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за преименуване на бившата югорепублика на „Северна Македония“.
Както отбелязва още „Катимерини“, по време на официалната си визита в САЩ, председателят на АНЕЛ заяви на американските официалните лица, че има „алтернативен план“ на този, за който са се разбрали Атина и Скопие миналия юни и увери, че договорът от Преспа няма да мине в гръцкия парламент.
Съгласно източниците на вестника, Коцияс, която е с основна заслуга за подписването на споразумението, заедно с македонския си колега Никола Димитров, е обвинил Каменос, че води политика, която вреди на правителството и страната и служи на неговите лични политически амбиции.
Външният министър е казал, че коментарите на лидера на АНЕЛ в САЩ са в разрез с коалиционното споразумение.
Въпреки това, след заседанието журналистите са попитали Коцияс за скандала с Каменос, но той е избегнал въпроса, като е заявил само: „Не знам“.
Освен това „Катимерини“ отбелязва, че при откриването на срещата Ципрас е накарал министрите да обещаят, че никога няма да се присъединят към усилията на основната опозиционна партия да свали правителството.
От своя страна Каменос е уверил премиера, че няма да излезе от правителството.
„Настоявам на своята позиция за името на Македония. Никога няма да се присъединя към усилията за сваляне на правителството“, е заявил той според източниците на държавната агенция АНА-МПА.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): От гръцкото правителство идват сигнали за изглаждане на различията по договора със Скопие

Kathimerini (Гърция): От гръцкото правителство идват сигнали за изглаждане на различията по договора със Скопие

16 Октомври 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и председателят на младшия коалиционен партньор в правителството „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, който е и министър на отбраната, в понеделник обядваха заедно в Клуба на офицерите от военновъздушните сили в Атина, в опит да изгладят различията в правителството по отношение на споразумението за името с Македония, което във вторник ще бъде обсъждано в парламента в Скопие преди ключовото гласуване за конституционните промени, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В понеделник официални лица от правителството са обяснили, че двамата мъже в крайна сметка са преодолели различията си, а в същото време Reuters цитира правителствени източници от Атина, които са заявили, че е осигурена подкрепа за Преспанския договор от независими и опозиционни депутати, с което са намекнали, че Ципрас не зависи от АНЕЛ, отбелязва изданието.
Ципрас, продължава „Катимерини“, ще председателства заседание на кабинета във вторник, когато, както твърдят източници, правителството ще иска да изпрати послание за единство. Но, премиерът иска също да изпрати много ясно послание – и до Каменос, и до македонския премиер Зоран Заев, че няма алтернатива на договора за името.
В коментар пред държавната телевизия в понеделник, Каменос разкри, че министър-председателят е знаел за идеята му за алтернативния план, но не я е одобрил.
Вестникът отбелязва, че лидерът на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис е нападнал правителството за пореден път, определяйки го като „циничен властови съюз“, в който единственият интерес на партньорите е да управляват държавата.
Докато партньорите в гръцкото правителство се опитват да преодолеят различията си по споразумението за името, посочва още „Катимерини“, в Македония Заев се опитва да привлече опозиционни депутати да го подкрепят в парламента.
Дебатът за договора в Скопие започва във вторник и може да продължи 10 дни преди да се гласува за конституционните промени, свързани с него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Независими гърци“ отново заплаши да напусне правителството, ако договорът за името бъде внесен в парламента

Kathimerini: „Независими гърци“ отново заплаши да напусне правителството, ако договорът за името бъде внесен в парламента

15 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на младшия партньор на СИРИЗА „Независими гърци“, Панос Каменос, отново отправи заплахи да напусне правителството на премиера Алексис Ципрас, ако договорът за името на Македония бъде внесен за обсъждане в парламента в Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Ципрас и Каменос обединиха усилията си през 2015 г. с ясната цел да извадят Гърция от дълговата криза и да се борят с корупцията, която тласна страната на ръба на несъстоятелност.
Но новата сделка на правителството на Ципрас с Македония, разтърси медения месец на коалицията след излизането на страната от спасителния план през август тази година. Така вниманието бе изцяло насочено към противоречията вътре в управляващата коалиция.
„Няма да гласувам за тази сделка, ако тя бъде внесена в парламента", увери министърът на отбраната Каменос. „Ако парламентарното мнозинство вземе решение за развод, така ще бъде", подчерта лидерът на „Независими гърци“, добавяйки, че личните му отношения с Ципрас остават „хармонични".
Гръцките националисти се противопоставиха на споразумението за името, което Атина и Скопие постигнаха през юни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос твърди, че е „в пълна хармония“ с гръцкия премиер

Kathimerini: Панос Каменос твърди, че е „в пълна хармония“ с гръцкия премиер

15 Октомври 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на младшия партньор в коалиционното правителство на Алексис Ципрас и министър на отбраната Панос Каменнос предположи, че министър-председателят е бил информиран за намерението му да представи алтернативен план на споразумението за името, подписано с Македония през юни, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Говорейки пред държавния телевизионен оператор ЕРТ, Каменос, който се противопоставя на Преспанското споразумение, заяви, че е „в пълна хармония" с коалиционния си партньор СИРИЗА.
Неговите коментари идват в резултат на критиките, че се опитва да прокара собствената си външнополитическа програма на националистическата партия, след като представи на американски представители по време на посещение в САЩ миналата седмица алтернативен план на договора за името, един вид съюз на Западните Балкани.
„Ние и премиерът винаги сме във комуникация", увери Каменос, два дни след като Ципрас отрече наличието на алтернативен план за споразумението за името.
Каменос отхвърли твърденията за руска намеса в референдума в Македония, като заяви, че Джордж Сорос е раздавал „милиарди" на „необвързани организации" в страната, за което „никой не говори".
Той обвини унгарско-американския инвеститор, че е нарекъл Гърция „страшилището" на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Влатко Горчев в Института за консервативно сътрудничество във Вашингтон: ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за конституционните промени

„Макфакс“ (Македония): Влатко Горчев в Института за консервативно сътрудничество във Вашингтон: ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за конституционните промени

13 Октомври 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Международният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Влатко Горчев проведе среща във Вашингтон с Джим Деминт, председател на Института за консервативно сътрудничество, близък до Републиканската партия на САЩ, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Горчев информира събеседника си за настоящата политическа ситуация в Македония след референдума на 30-ти септември.
„На референдума гражданите с голямо мнозинство изказаха недоволството си от предложенията на правителството на СДСМ, показвайки им, че не дават подкрепата си за конституционни промени. Поради тези причини ВМРО-ДПМНЕ взе решение в парламента да не гласува за конституционните промени, които се предлагат от правителството на Зоран Заев. Същевременно Македония е изправена пред влошаване на икономиката, увеличен дълг, засилен политически натиск, суспендирана демокрация и намалена медийна свобода“, се казва в съобщението на партията, цитирайки Горчев.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев за „Фактор“ (Македония): Каква алтернатива предлага ВМРО-ДПМНЕ?

Евродепутатът Андрей Ковачев за „Фактор“ (Македония): Каква алтернатива предлага ВМРО-ДПМНЕ?

13 Октомври 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Очаквам в следващите дни конституционните промени да преминат в парламента, а ако се случи другият вариант, тогава това допълнително ще забави Македония по нейния път към членството в ЕС и НАТО, заяви за скопското електронно издание „Фактор“ българският евродепутат Андрей Ковачев.
Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ в момента се фокусира само върху критики без да предложи друга приемлива алтернатива.

Ковачев: Македонското правителство вече поиска от парламента да започне процеса за промяна на конституцията, за да се промени името на страната. Очаквам в следващите дни промените да се гласуват в парламента. Ако опозицията наистина бойкотира гласуването, както се заканва, това ще постави страната в една задънена улица и ще я върне на стартовата позиция в преговорите с Гърция. В същото време премиерът Зоран Заев вече обяви, че ще има предсрочни избори, ако конституционните промени не преминат, което само ще забави допълнително Македония по нейния път към членство в ЕС и НАТО.

Фактор: Все пак, подкрепата на опозиционната партия в парламента е все още неясна. Очаквате ли някаква, каквато и да е промяна в позицията им?

Ковачев: Решението на опозицията да не подкрепи референдума и ратификацията на договора е нейно право, но е добре ако отхвърлят нещо да предложат и приемлива алтернатива на своите граждани. По-лесно е да се говори против взети решения в една тежка и сложна ситуация, отколкото да се предложи работеща алтернатива. Критикувайки без да предложи алтернатива, ВМРО-ДПМНЕ се държи политически неотговорно към своите гласоподаватели, към гражданите на Македония и към бъдещето на страната. Да не забравяме, че ВМРО-ДПМНЕ се обяви и против договора за добросъседство с България и по този начин постави под голям въпрос историческия смисъл на съкращението ВМРО.

Фактор: В такъв случай в Македония ще има предсрочни парламентарни избори. Вече споменахте, но как този сценарий наистина ще се отрази върху европейската интеграция на страната?

Ковачев: Разбира се, ако има нови избори в Македония, те значително ще забавят европейската интеграция на страната. Изграждането на етническа идентификация въз основа на фалшифициране на историята не може да доведе до успех и винаги ще има разделение.

Фактор: А ако пропадне договорът от Преспа? Какви са предизвикателствата пред Македония?

Ковачев: Много е вероятно едни нови избори да поставят Македония в задънена улица. Неподготвеността да се решат проблемите със съседите и да се остане заложник на митовете от миналото и фалшифицирането на историята не донесе нищо добро за Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена

„Телма“ (Македония): Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена

12 Октомври 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена, пише на интернет страницата на македонският телевизионен канал “Телма“.
Ураганът Панос Каменос разтърси управляващата коалиция в Гърция. План Б на гръцкия министър на отбраната за замяна на Договора от Преспа с междудържавни сигурност договори в региона, но и за откриване на три нови американски военни бази в Гърция, предизвика остра реакция от представителите на управляващата СИРИЗА. Предложението на Каменос представено на помощник държавният секретар на САЩ, Уес Мичъл преди три дни, СИРИЗА оценяват като "неразбираемо" и смятат, че министърът на отбраната е излязъл извън своите правомощия. Коментирайки решението на Каменос, гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс направи изявление.
"Министър Каменос не би трябвало да говори много, за да се чува, когато говори," е краткият коментар на Коцияс.
За част от представителите на управляващата СИРИЗА пък планът на Каменос е причина партията да прекрати сътрудничеството с Независими гърци, чийто лидер е министърът на отбраната.
Според медиите в Гърция, Каменос се е извинил на Ципрас, с обяснението, че той не е имал намeрение да създаде проблем и че всички негови изявления са били дадени в контекста на дискусиите, без да са предтавени в официален вид. Каменос пък в социалната мрежа „Туитър“ пише, че не е разговарял с Ципрас, защото не се е променило нищо от уговореното и че като партньор в правителството, е дал предложение, което задължава само него и че американските бази вече съществуват.
Междувременно гръцки медии предават позицията на Държавния департамент на САЩ, след изявленията на Каменос, като се посочва, че САЩ приветстват резултата от референдума в Македония, на който гражданите са изразили подкрепа за НАТО и ЕС с приемането на Договора от Преспа и че твърдо подкрепят пълното прилагане на Договора, което ще позволи на Македония да получи правно положение в НАТО и ЕС като Република Северна Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси гласува с 10 на 7 за започване на процеса за конституционни промени в Македония

„Нова ТВ“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси гласува с 10 на 7 за започване на процеса за конституционни промени в Македония

12 Октомври 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 10 гласа за и 7 против комисията по конституционни въпроси прие заключението, че парламентът на Македония да подкрепи предложението на правителството за конституционни промени и парламентът трябва да вземе решение за пристъпване към промяна на конституцията, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
С третото заключение парламентът даде срок от 15 дена на правителството да изготви проектопредложение за конституционни изменения.
За понеделник е насрочена парламентарна сесия, за да се приеме решението за пристъпване към промени на конституцията, за което ще е нужно мнозинство от две трети.
С това приключи дебата за конституционни промени в комисията по конституционни въпроси, която се проведе в два дена. Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ останаха на своите позиции, че няма да гласуват за конституционни промени и за промяна на конституционното име.
Министърът на външните работи Никола Димитров, който говори последен, призова всички депутати да размислят дали искат да вкарат страната в една голяма несигурност и да я оставят извън НАТО и ЕС.
„Този въпрос е по-голям от всички наши кариери и от този парламентарен състав – дали можем да се замислим къде ще бъде Македония, ако се приеме или отхвърли договорът. Това въпрос завлича Македония надолу. Дълго време мислехме, че можем да го заобиколим, но няма такъв път. Единственият начин е да бъдем приятели с Гърция“, заяви той.
Външният министър припомни, че досега нито един документ не е бил публикуван на македонски език, тъй като е била използвана формулировката „език на БЮРМ“. Това е потвърдил и бившият премиер Никола Груевски, като е заявил че Гърция никога няма да приеме македонския език и македонската идентичност.
„Факт е, че сега с този договор влизаме в НАТО като македонци и премахваме пречката за започване на присъединителните преговори с ЕС“, поясни още той.
„Какво ни дава надежда, че може да има по-добър договор? За гръцката опозиция по-добър договор означава да не се признава македонския език и идентичност, а това значи, че нямаме договор. Кое ни дава надежда, че НАТО отново ще отвори вратите си за нас?“, пита Димитров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към опозицията: Вие сте против, но кажете какво следва след това

Зоран Заев към опозицията: Вие сте против, но кажете какво следва след това

12 Октомври 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова опозицията за пореден път да размисли преди гласуването на парламентарното заседание, насрочено за понеделник, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
„Ясна е позицията на опозицията, вие сте против, но кажете какво следва след това“, заяви Заев. „Ясно е, че без опозицията не можем да променим конституцията, но има ли нещо, което може да ни сплоти, дали всички сме на нивото на историческата отговорност“, добави той.
Заев напомни и че е ясно, че не са изпълнени двете кумулативни условия на референдума и затова той е бил консултативен, а отговорността е към институциите.
„На всички е ясен правният аспект, но кажете какво правим с държавата“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Дебатът за конституционните промени в парламентарната комисия продължава – разделенията остават

„Нова ТВ“ (Македония): Дебатът за конституционните промени в парламентарната комисия продължава – разделенията остават

12 Октомври 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна продължението на заседанието на комисията по конституционни въпроси, на която присъстват и депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
Самка Ибрахимовски от Партията за цялостна еманципация на ромите (ПЦЕР) заяви, че ще гласува за промяна на конституцията, не защото иска, а защото се надява ромското население да живее по-добре.
Към депутатите на ВМРО-ДПМНЕ той изпрати послание да не поставят пречки на страната по пътя ѝ към ЕС и НАТО.
„За първи път ни канят в европейския дом и не трябва да пропускаме този шанс. Питам големите патриоти – какви са тези патриоти, които „дават душа“ за Македония, а бъркат с ръце в бюджета“, заяви Ибрахимовски.
За референдума той каза, че е бил надпревара, в която едната страна е решила да не участва.
„Тези, които не участват, губят мача с 3:0, а те не излязоха, защото се страхуваха, че ще го изгубят с 10:0“, смята Ибрахимовски.
Да се иска промяна на конституционното име е най-срамният акт, заяви Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ.
„С договора ние приемаме ново име, но това няма да се случи. Ние трябва да станем северномакедонци, регистрационните табели ще се преименуват и всички ще ни наричат Северна Македония“, заяви Димков и напомни, че гражданите ще имат големи разходи заради промяната на документите.
Той призова да се намери решение с диалог, вместо, както го нарече, „да се променя конституцията със сила“.
В момента пред членовете на комисията се обръща министърът на външните работи Никола Димитров, пояснява медията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Заместник-председателят на македонския парламент призова ВМРО-ДПМНЕ да даде подкрепата си за конституционни промени

„Алсат-М“ (Македония): Заместник-председателят на македонския парламент призова ВМРО-ДПМНЕ да даде подкрепата си за конституционни промени

12 Октомври 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-председателят на македонския парламент Горан Мисовски призова депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени, по време на парламентарното заседание, което ще се проведе на 15 октомври, и, както той посочи, заедно да осигурят европейското бъдеще на гражданите, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Междувременно ВМРО-ДПМНЕ проведе координационна среща в партийната си централа, преди започването на заседанието на комисията по конституционните промени, което беше насрочено за 14:00 часа местно време (15:00 българско).


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Гражданите търсят стабилност, а освен членство в НАТО и ЕС, няма друга алтернатива

Зоран Заев: Гражданите търсят стабилност, а освен членство в НАТО и ЕС, няма друга алтернатива

12 Октомври 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев посочи, че членство в ЕС и НАТО ще бъде от голяма полза за страната, а гражданите ще получат стабилност, сигурност и икономически просперитет, предава скопската електронна медия „Фокус“.
„Гражданите търсят стабилност, сигурност и икономически просперитет. Единственият път към тези цели е членството в НАТО и ЕС. Другата алтернатива няма и не може да има“, написа Заев в своя профил в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Напрежението в коалицията продължава

Kathimerini: Напрежението в коалицията продължава

12 Октомври 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Напрежението между двата коалиционни партньора в гръцкото правителство продължава, въпреки опита на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос да прокара спорно предложение за алтернативен план на договора за името с Македония, пише Ставрос Папантониу в материал за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Каменос отправи предложение за Балкански отбранителен съюз по време на срещата си в Държавния департамент на САЩ с помощник-държавния секретар по европейските и евразийски въпроси Уес Мичъл във вторник.
Лидерът на по-малкия коалиционен партньор обаче настоя, че не е застанал против правителствената линия, заявявайки че е обсъдил с „ приятели и съюзници едно алтернативно и реалистично решение“. Той добави, че не е имал намерение да взема независими от правителството решения.
Източници от офиса на гръцкия премиер Алексис Ципрас взеха отношение към факта, че Каменос едностранно е поел инициативата да предложи алтернативен план, докато договорът за името с Македония е в процес на ратификация.
Освен това, неговите коментари се виждат като подривни на целта на правителството да насърчи ролята на Гърция като стълб на стабилност в региона, особено във време на политически катаклизъм в Македония, където премиерът Зоран Заев е въвлечен във вътрешна борба за спечелване на подкрепа за договора за името.
Още повече, правителствените представители смятат, че предложението на Каменос не е в една линия с „националната стратегия“ на Гърция, тъй като позволява на Македония да вярва, че има възможности за алтернативи, макар и споразумението, подписано край езерото Преспа през юни, да осигурява ключовото гръцко искане за промяна на името на балканската държава.
Разривът в коалицията беше още по-утежнен от факта, че Каменос, който яростно се противопоставя на споразумението, не е спазил договорката си с Ципрас да не всява смут по въпроса до месец март.
Според източници, Ципрас ще се срещне с Каменос, след връщането му от САЩ в неделя.
Гръцкият премиер се опита да вкара хумористична нотка в кризата, заявявайки пред журналисти в четвъртък, че има „ураган в САЩ, но той не се казва Панос, а Майкъл“.
Междувременно, лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че кризата в коалицията се отразява лошо върху страната.
„Във време, в което най-важното нещо за държавата трябва да бъде възстановяването на нейната легитимност във всяка област, правителството разиграва сцени като театрална група“, заяви Мицотакис в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Продължава заседанието на комисията по конституционните въпроси в македонския парламент

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Продължава заседанието на комисията по конституционните въпроси в македонския парламент

12 Октомври 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. В петък следобед продължава работата на комисията по конституционни въпроси на парламента на Македония по предложението за пристъпване към изменение на конституцията, предава „Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Заседанието на комисията започна в сряда, а разискванията по предложението за пристъпване към изменение на конституцията, съгласно член 196 от правилника, може да трае най-много десет работни дни.
Член на комисията по конституционни въпроси и депутат в течение на дебата могат да говорят няколко пъти за общо 20 минути, докато координатор на парламентарна група може да говори 30 минути.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“: Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните помени

„Алсат М“: Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните помени

12 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните промени, пише македонското електронно издание “Алсат М“.
Премиерът Зоран Заев увери, че депутатите от опозицията са разбрали необходимостта от подкрепа на конституционните промени, но те не го показват поради заплахи. Той насърчи депутатите от опозицията да подкрепят конституционните промени.
Премиерът не каза кой заплашва депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, но каза, че всички подобни опити ще се провалят.
Преговорите за убеждаване на опозицията да подкрепи конституционните промени ще продължат заедно с продължаването на работата в парламента и ще се провеждат в рамките на парламентарните групи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си

ВМРО-ДПМНЕ: Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си

11 Октомври 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската електронна медия A1 On привежда поредно изявление от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в което партията на Християн Мицковски твърди, че министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) няма необходимата подкрепа на гражданите за политиката, която води.
„Зоран Заев не трябва да пита какво правим сега, а да уважава волята на народа. Самият той призна, че решението, което постави на референдум, не е подкрепено от гражданите и поради това трябва да се поклони на македонския народ и да се отклони от намеренията за изтриване на името, идентичността, историята, традицията и културата.
Вместо да пита, Заев трябва да носи отговорност за милионите евро, изразходвани за референдума, на който хората му казаха, че не подкрепят антидържавната му политика.
Всъщност, капитулацията, която Заев се опитва да вкара в сила, съдържа същите гаранции, които бяха посочени и във временното споразумение от 1995 г. Всички видяхме доколко тези гаранции бяха спазени от гръцката страна и дали Гърция не препятства членството на Македония в НАТО.
Кариерата на Зоран Заев е по-важна от националните и държавните интереси. Той на всяка цена се опитва да прокара споразумението с Гърция. Хората бяха повече от ясни. СДСМ не иска да уважи волята на 1.2 милиона граждани, които чрез въздържанието си дадоха повече от ясен отговор, че не са съгласни с промяната на името, идентичността, езика и историята на Македония.
Зоран Заев и СДСМ трябва да осъзнаят, че само хората и никой друг нямат право да решават за Република Македония и че същите тези хора решиха да не променят името на държавата и националната идентичност.
Циркът в Събранието от страна на Зоран Заев и инициативата за промяна на Конституцията на Република Македония с цел промяна на конституционното име на страната вече са добре известни на гражданите. Заев продължава да потъпква хората си, да го подценява и да го отрича. Единственият мотив за това е, че той иска да прикрие всички престъпления, извършени от това правителство. Допълнителна тежест е, че е обещал нещо, което не може да изпълни и затова не само се е отказал от народа, но е против ясно изразената му воля.
С капитулацията от Преспа, СДСМ и Зоран Заев бавно изпълняват всички гръцки искания от 1992 г. насам, които бяха отправени от правителството на Мицотакис, макар че тогава Македония получи положително становище от комисията „Бадинтер“.
Приемайки повторно промените на чл. 3 и чл. 49 на Конституцията и на нейната преамбюла, Република Македония всъщност напълно признава, че Гърция с право се е противопоставила на тези конституционни разпоредби. Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си.
Той се страхува от справедливи и демократични избори, на които хората ще го изпратят в политическа пенсия и ще прекратят злополучната му политическа кариера, а Македония ще спечели", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Битка в Гърция за договора за името: Кумуцакос нападна Коцияс, Ципрас защитава Заев

„Денешен“ (Македония): Битка в Гърция за договора за името: Кумуцакос нападна Коцияс, Ципрас защитава Заев

11 Октомври 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Опозиционната „Нова демокрация“ реагира на план „Б“, който министърът на външните работи на Гърция Панос Каменос представи на срещата с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Денешен“ .
Отговорният за външна политика в основната гръцка опозиционна партия Георгиос Кумуцакос коментира в социалната мрежа „Туитър“, че Гърция е „единствената държава на планетата с двама министри на външните работи", като заяви, че „политическата и дипломатическа шизофрения на правителството по въпроса със Скопие, не само продължава, но сега се изнася и в чужбина". В тази връзка Кумуцакос настоя за обяснение от страна на първия дипломат на Атина Никос Коцияс.
„След като изрази убеждение, че Договорът от Преспа няма да бъде ратифициран в парламента в БЮРМ, Каменос изглежда е представил алтернативен план, който постига същите геополитически цели с Договора от Преспа, но без да засяга въпроса с името. По-специално, гръцкият министър на отбраната е предложил споразумение за отбрана между Гърция, БЮРМ, Албания и България, а по-късно и със Сърбия, с цел да се създаде ос за стабилността на северната граница на страната. Според него по този начин ще спре руското проникване на Балканите и ще се гарантира стабилността в БЮРМ", пише Кумуцакос в писмото до гръцкия външен министър.
След това Кумуцакос отправя към Коцияс четири въпроса, сред които: „Знае ли той за съществуването на алтернативен план, който да замени споразумението за името?". Ако отговорът е положителен, тогава Кумуцакос иска обяснение кой е одобрил този план и „дали това е обществена промяна на гръцката външна политика на Балканите и в спора за името". Коцияс е попитан и дали вярва, че предложението на Каменос помага да се подготви добре посещението на премиера Алексис Ципрас в Русия през декември.
„Кой ръководи външната политика на страната? Министър на отбраната или ти?", пита Кумуцакос в писмото.
След информацията за предполагаем план „Б“, представен от Каменос във Вашингтон, източници от кабинета на Ципрас коментират, че гръцкото правителство остава посветено на Договора от Преспа и подкрепя усилията на македонския премиер за прилагането му.
„Гръцкото правителство остава ангажирано с Договора от Преспа. Зачита конституционните процеси в съседната страна и подкрепя усилията на Заев да изпълни предпоставките, за да влезе в сила споразумението“, коментират от източници от кабинета на гръцкия премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Американски шпиони и тайна дипломация разкриват руските подривни действия за референдума в Македония

The New York Times: Американски шпиони и тайна дипломация разкриват руските подривни действия за референдума в Македония

11 Октомври 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият бизнесмен и собственик на футболния отбор ПАОК Иван Савидис изглежда е бил във фокуса на усилията на Русия да повлияе на референдума в Македония за името, твърди The New York Times, като посочва, че целта на Кремъл е била да осуети влизането на Скопие в НАТО и Европейския съюз.
От години Иван Савидис е човекът на Кремъл в Гърция, категорични са от редакцията на вестника. Гръцко-руският милиардер, който е бивш депутат в руската Дума и е собственик на ПАОК, Савидис се движи безпроблемно между спортните светове на двете страни. Той има пръст във всичко в Солун, където живее и е добре известен играч в често раздирания от скандали свят на гръцките и руските олигарси, коментира изданието.
Всичко това го прави интересен за американските разузнавателни агенции. Официални лица от САЩ казват, че са засекли комуникации през юни, показващи, че Савидис работи за руските интереси за подкопаване на споразумението между Гърция и Македония, което би проправило пътя за присъединяване на Македония към НАТО, пише NYTimes, като припомня, че Гърция отдавна се противопоставя на влизането на Скопие в Алианса, а Москва, която гледа на разширяването на НАТО като на смъртоносна заплаха на своята граница, е била решена да предотврати успеха на референдума за името.
За да си отмъстят, от американците предприеха необичайно агресивен ход, продължава вестникът: Те предадоха информацията на лявото гръцко правителство на Алексис Ципрас и то отговори, като изгони двама руски дипломати от Атина и обяви за персона нон грата още двама.
„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че това все още прави американските разузнавачи и дипломати щастливи. Независимо, че референдумът в Македония, както пише изданието, не даде ясни резултати, може би още тази седмица, македонският парламент трябва да реши дали иска да се присъедини към НАТО, а американците смятат, че разкриването на Савидис и изгонването на дипломатите е рядка победа и частичен реванш за руските дезинформационни кампании в САЩ и Европа.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Македония се превръща във фронт на противопоставянето между Запада и Изтока

EA Daily: Македония се превръща във фронт на противопоставянето между Запада и Изтока

11 Октомври 2018 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Резултатът от състоялия се на 30 септември референдум в Македония не само е вот на недоверие към политиката, провеждана от правителството на премиера Зоран Заев, но и, преди всичко, акт на съпротивление срещу опитите за промяна на името на страната, тъй като тези действия дълбоко оскърбяват националната идентичност на македонския народ и са в разрез с международното право, заяви пред руското онлайн издание EA Daily македонският политолог Мария Цветановска – Третякова. Материалът е представен без редакторска намеса.
От 1991 година Гърция оспорва правото на Македония да използва своето име, тъй като така се казва и една от северните гръцки провинции. През юни тази година Скопие и Атина подписаха т.нар. Преспански договор, съгласно който Македония в бъдеще ще се казва „Република Северна Македония“. Но президентът на страната Георги Иванов отказа да подпише закона за ратификация на споразумението. За да влезе договорът в сила, трябваше да се проведе референдум, който се състоя на 30 септември. Официалните резултати показаха, че на него гласуваха само една трета от имащите право на глас.
„Както знаем, през 1991 година македонците вече се изказаха на референдума за отделяне от бившата Югославия и определиха своето име съгласно конституцията от 1991 година – Република Македония“, напомни Цветановска – Третякова.
Въпреки това, подчерта тя, резултатите от гласуването на 30 септември не бива да бъдат тълкувани като нежелание на македонските избиратели да станат част от ЕС и НАТО. „Влизането на Македония в НАТО и ЕС е стратегическа цел практически на всяко правителство и всички политически сили в продължение на 27-те години независимост. Тази политика се ползва с широка подкрепа от обществеността“, добави тя.
По мнението на експерта, на референдума македонците са дали отговор на тези условия, които са били поставени на Македония в противоречие на международното право, Както напомни Цветановска – Третякова, Скопие в миналото вече е трябвало да изпълнява специално изискване при приемането в ООН: то бе наложено на страната в резултат от „истеричната“ дипломатическа война, която Гърция е провела в началото на 90-те. „Република Македония бе приета в ООН не под своето конституционно име, а под наименованието „Бивша югославска република Македония“. Тогава бе допуснато първото нарушение на международното право спрямо нея. На една суверенна държава, желаеща да стане част от голямото семейство на международните суверенни държави, е поставено допълнително условие от самата ООН, касаещо се до условието за влизане, извън тези, които са предвидени в Устава“, напомни експертът.
Както смята Мария Цветановска – Третякова, днес се наблюдава вторият опит за налагане на допълнителни условия на Македония. Този опит се предприема в благоприятна за подобни действия международна обстановка, свързана с противопоставянето по линия Изток-Запад, обяснява тя. „През последните три години Македония, за съжаление, плавно се превръща в един вид политически фронт на това противопоставяне“, заяви тя.
По думите на политолога, днес вече е ясно, че действащото правителство, след като обяви проведения референдум за успешен, ще прокарва своя план „Б“, т.е. ратификацията на договора между Скопие и Атина в македонския парламент.
„Разбира се, при това ще станем свидетели на използването на политиката на шантаж, натиск или даже политически подкуп, за да могат да бъдат събрани девет гласа от на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и да се прокара необходимата реформа на конституцията“, отбеляза Цветановска – Третякова.
При това експертът обърна внимание на това, че в спорния договор, който няма нищо общо с нормите на международното право, е скрито едно условие, което може да даде причини на Атина да продължи да блокира влизането в Скопие в евроатлантическите структури. Става дума за провала на референдума, подчерта тя.
„Засега почти никой не обръща внимание, но в точка 2 от договора се казва: Гърция ще подкрепи Македония в стремежа й да стане част от евроатлантическото семейство при две условия. Първото е положителен резултат от референдума, а второто – внасяне на поправки в македонската конституция. Ако промените бъдат направени, това не променя факта, че де факто и де юре референдумът се е провалил. От тази гледна точка Гърция има юридически основания да поставя препятствия пред интеграцията на Македония в ЕС и НАТО и в бъдеще. И в Македония днес почти никой не обръща внимание на това. Но е ясно, че намеренията на Гърция са съвсем искрени, тя ще продължава да гони своята линия и за нея това е удобна юридическа уловка, на която може да се основава“, отбеляза Цветановска –Третякова.
По прогнозите на експерта, на Македония й предстои период на турбулентност и страната може да се сблъска с радикализация на определени сили, тъй като САЩ и някои западни лидери вече признаха резултатите от референдума.
„Тази политика е безотговорна и неискрена и тя не способства стабилизирането на ситуацията в Македония и в региона, като цяло. Обрат ще настъпи само ако западните държави решат, че въпросът за името на страната трябва да се върне в правово русло. Ако те действително искат да видят Македония в НАТО и ако тя действително им е нужна стратегически, те са длъжни да я приемат под конституционното й име. Въпреки че и това е спорно. Според мен, става дума за политическият имидж, който Западът иска да запази“, заяви Цветановска Третякова.
Експертът отбеляза също, че предишното македонско правителство, на мястото на което след дълга политическа криза дойде кабинетът на Зоран Заев, също е било готово да присъедини към името „Македония“ определението „Северна“, но само в контекста на двустранните комуникации с Гърция. „Това, което се прави в момента, не е нищо по-различно от налагане на волята на една суверенна държава на друга. И по-точно, не само на Македония, а на всички 140 страни, които вече са я признали под нейното конституционно име „Република Македония“, заключи Мария Цветановска - Третякова.
С мнението на своята македонска колега за това, че следващият ход на властите в Скопие ще бъде засилване на натиска над депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, с цел да бъдат осигурени необходимото количество гласове в македонския парламент за ратификация на споразумението с Гърция, се съгласи сътрудникът на Института за европейски изследвания (Белград) Стеван Гаич. „Все едно не е имало никакъв референдум. А ако не успеят и в това, те ще заплашват опозиционните депутати с наказателно преследване“, предположи Гаич.
Както подчерта сръбският експерт, в конституцията на Македония е обозначено пределно ясно – в съответствие с член 73, решението, взето на референдума, носи задължителен характер. „Ако всичко беше по закона, то това би бил краят на евроатлантическия път на Македония. Отчитайки факта, че въпросът, освен смяната на името, съдържаше и формулировка относно влизането на страната в НАТО и ЕС. Но тъй като в лицето на Алианса имаме работа с лицемерни бандити, към момента вече е ясно, че става дума за насилие над правото, демокрацията и свободното волеизявление на гражданите“, заяви Гаич.
От думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Македония до януари 2019 година трябва да получи покана за влизане в НАТО, става ясно, че „или с кука, или с измама, те ще вкарат в Алианса“ тази балканска страна, отбеляза той.
Ако натискът над депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не доведе до очаквания резултат, в Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори, продължи Стеван Гаич. „В случай, че те бъдат проведени очаквам поражение на партията на Зоран Заев Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Освен това очаквам, че на изборите ще бъдат допуснати много нарушения“, допусна той.
Както смята сръбският експерт, проблемът с името на Македония, по повод на който населението гласува на референдума, всъщност не е главният за Брюксел. „За тях главното е всички балкански страни, които още не са в състава на НАТО, спешно да бъдат присъединени“, посочва той. Затова Гаич съветва да се разглежда провеждането на референдума в Македония във връзка с дискусията около „разграничението“ в Косово между сърбите и албанците. „ако Сърбия фактически признае Косово, то може да се обедини с Албания, която вече е член на НАТО. Тогава Сърбия ще се окаже в пълно обкръжение от страни-членки на НАТО и сръбските власти в този случай биха могли да заявят, че са длъжни да преразгледат политиката си на неутралитет. Абсолютно същото би могло да се случи и в Република Сръбска“, поясни своята гледна точка Гаич.
Както отбеляза сръбският политолог, въпросът за Балканите е изключително важен за конфронтацията Русия – НАТО, защото Алианса разглежда Балканите като пробойна в своята система за сигурност. Тази пробойна НАТО се опитва да запълни, създавайки фронт срещу Сурия, продължи експертът. Затова се оказва натиск върху Швеция и Финландия, които са членки на ЕС, но не са в НАТО, също да влязат в организацията, разказа той, като подчерта, че европейската структура на сигурността би претърпяла сериозни промени, ако тези планове се реализират.
„Любимата идея на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович е т.нар. „инициатива за три морета“ – Балтийско, Адриатическо и Черно, също има за цел укрепването на „санитарния кордон“ срещу Русия“, заяви Гаич.
Завръщайки се на темата за референдума в Македония, експертът изказа мнение, че НАТО и ЕС там са претърпели колосално поражение. „Въпреки визитите на германския канцлер Ангела Меркел и други, македонският народ не излезе на референдум. Въпреки това, ЕС и неговите марионетки, като Зоран Заев, продължават да игнорират резултатите от референдума и преследват своите интереси“, заключи Стеван Гаич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Гръцкото правителство реагира на предложенията на Каменос за името на Македония и американските бази

Greek Reporter: Гръцкото правителство реагира на предложенията на Каменос за името на Македония и американските бази

11 Октомври 2018 | 00:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство реагира остро на предложенията на военния министър на страната Панос Каменос към неговия американски колега Джеймс Матис за създаване на балканска отбранителна зона като План „Б“ на приемането на Македония в НАТО, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Докато беше във Вашингтон на официална визита, Каменос предложи на Матис споразумение за колективна отбрана между Гърция, Македония, Албания, България и Сърбия на по-късен етап, за да бъде изградена ос на стабилност на Балканите, отбелязва изданието. В същото време министърът на отбраната на Гърция предложи и изграждането на нови три американски военни бази в страната, като конкретните му предложения за градове, които да ги приемат, бяха за Волос, Лариса и Александруполис.
В рамките на срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл пък Каменос заяви, че референдумът в Македония за името е показал, че мнозинството от гражданите не подкрепят споразумението от Преспа, което, по неговите думи, е фактор, който ще увековечи иредентизма.
Освен това военният министър на Гърция изрази увереност, че правителството на Македония няма да успее да прокара конституционните промени, произтичащи от договора. В тази връзка той предложи План „Б“, чрез който да бъдат постигнати геополитическите цели на договора от Преспа, без да бъде засяган въпроса за името, който може да бъде отложен.
„Гръцкото правителство продължава да е обвързано с договора от Преспа, то уважава конституционните процеси в съседната страна и подкрепя усилията на Заев за изпълняване на условията по договора, чрез които той да влезе в сила“, коментира правителствени източници, според 24/7 News 88,6 радио.
Заместник-външният министър Йоргос Катругалос се изказа пред същата радиостанция в стяда, като заяви, че предложението за алтернативният договор за отбрана на НАТО на Балканите с участието на Македония не е обсъждан във външното министерство и няма официална алтернатива на договора от Преспа. Той посочи още, че подобна алтернатива не е обсъждана и от правителствения съвет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Джеймс Матис изтъкна ролята на Гърция при разрешаването на спора за името с Македония

Kathimerini (Гърция): Джеймс Матис изтъкна ролята на Гърция при разрешаването на спора за името с Македония

10 Октомври 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис изтъкна важността на договора от Преспа за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие и приветства усилията на Гърция за спиране на руската намеса в процеса по време на срещата си със своя гръцки колега Панос Каменос в Пентагона, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Матис отбеляза подкрепата на гръцкия премиер Алексис Ципрас за пътя на Македония към членство в НАТО.
„Разрешаването на този дългогодишен спор изискваше смелост от всички. Тази стъпка напред засилва сигурността на Балканите и на нашия съюз – НАТО“, заяви военният министър на САЩ пред журналистите.
„Аплодираме желязната отдаденост на Гърция за защита на демократическите ценности чрез изгонването на руски дипломати, които искаха да навредят на суверенния процес около споразумението за името. Правейки това, Гърция даде ясно да се разбере, че родината на демокрацията няма да толерира безразсъдни нарушения и неуважение на международните норми и вашия суверенитет“, добави той.
Матис заяви още, че САЩ признават ключовата роля на Атина за поддържането на регионалната сигурност в този труден регион.
„Ние оценяваме вашата перспектива за предизвикателствата, пред които е изправен южният фланг на НАТО и вашето лидерство в насърчаването на стабилността на Балканите“, каза той на Каменос и похвали големите инвестиции на Гърция в своята отбрана, които надвишават изискванията на НАТО за отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт за военни разходи.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев призова за консенсус около конституционните промени, опозицията не ги приема

„Телма“ (Македония): Зоран Заев призова за консенсус около конституционните промени, опозицията не ги приема

10 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова решението за конституционни промени, с които да се приеме договорът от Преспа, да бъде взето от всички, с подкрепа и от властта, и от опозицията, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Това се случи по време на заседание на комисията за конституционни въпроси в парламента, където завърши изслушване по предложението за пристъпване към промени на конституцията.
Заев призова за единство и консенсус в процеса.
„Ако и ВМРО-ДПМНЕ е ЗА, нека да вземем решенията. Имаме държава призната от всички. Имаме призната идентичност“, заяви той.
Македонският премиер подчерта, че успешен референдум означава и мнозинство, и консенсус, и че в този случай трябва да се вземе предвид изразената воля на излезлите над 600 000 граждани.
„Трябва да вземем решения. Шансът няма да се повтори. И Мицковски, и Иванов знаят, че за всеки телефонен разговор в процеса на постигането на договора, съм ги информирал. Някой трябваше да вземе решение и аз го направих. Поемете и вие отговорност и нека да гарантираме бъдещето на държавата“, призова Заев.
Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ присъстваха на заседанието на комисията за конституционни въпроси, но заявиха, че няма да гласуват за изменения в конституцията, тъй като парламентът няма мандат да застане против волята на гражданите, които на референдума са отхвърлили договора от Преспа.
Заседанието на комисията за конституционни въпроси ще продължи в петък на обяд, пояснява „Телма“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев поиска от депутатите да подкрепят конституционните промени, опозицията му отговори, че няма да има мнозинство от две трети

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев поиска от депутатите да подкрепят конституционните промени, опозицията му отговори, че няма да има мнозинство от две трети

10 Октомври 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. В пълна зала, с аплодисменти и диаметрално противоположни позиции – властта и опозицията са на нож относно конституционните промени, с които договорът от Преспа трябва да бъде приложен, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Премиерът на Македония Зоран Заев обоснова предложението си за приемане на измененията, което съдържа четири поправки и заяви, че в него няма нищо спорно. Той очаква подкрепа от депутатите и те да гласуват по собствено убеждение и без натиск.
„Този въпрос не е лесен, но тук се вижда лидерството. Интеграцията на Македония в НАТО и ЕС не може да бъде спряна от каквато и да е закана и опит за сплашване, подкуп или нещо друго. Сега е времето всички, които са за НАТО и ЕС, да подкрепят промените и заедно да придвижим Македония напред“, заяви Заев.
Депутатите нямат мандат за промяна на конституционното име и няма да се осигурят 80 депутатски гласа, заяви бившият говорител и настоящ депутат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Трайко Веляновски, който твърди, че процесът около договора с Гърция е противоконституционен и че една тясна политическа група не може да решава от името на гражданите.
„Говоря като депутат, че нямаме мандат, нито намерение да участваме в опита за промяна на конституцията, който противоречи на решението на народа от референдума“, заяви Веляновски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята

10 Октомври 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев се обърна към членовете на Комисията по конституционни въпроси с пояснения за предложението на правителството за промени в Основния закон, като призова всички да гласуват „за“, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
„В духа на прозрачността, предложения за промени в Конституцията са достъпни за всички. Общото заключение и обществените реакции са, че в тях няма нищо спорно. Академичната общественост оцени, че всичко е в съответствие с интересите на Македония и международните стандарти. Ясно е, че промените заслужават подкрепа от всички народни представители с цел членството в ЕС и НАТО, и по-добрия живот. Парламентът е институцията, която трябва да вземе решение в интерес на гражданите. Депутатите трябва да вземат решение според собствените си убеждения и без натиск от никого. Вашето решение ще изпрати в историята Бившата югославска република Македония", бяха думите, с които Заев се обърна към депутатите.
Той повтори четирите предложения за изменения - добавянето на прилагателното „северна" към, преамбюла, териториалните гаранции и грижите за малцинствата в други страни. В крайна сметка той отново призова всички да се обединят около националните интереси на страната, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Панос Каменос предложи подписването на отбранителни договори за за разрешаването на проблемите в региона

„Вечер“ (Македония): Панос Каменос предложи подписването на отбранителни договори за за разрешаването на проблемите в региона

10 Октомври 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Атина/Вашингтон. Министърът на външните работи на Гърция Панос Каменос предлага подписването на международни договори за сигурност с цел разрешаване на проблемите на Балканите и гарантиране на стабилността в региона, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
След срещата с американския министър на отбраната Джеймс Матис във Вашингтон, в изявление за медиите, Каменос подчерта, че САЩ, с изграденото си доверие с гръцката армия, гръцкото правителство и гръцкият народ, са „възложили на страната ролята на централна ос на стабилност" към Кипър, Израел, страните от Близкия изток, но и на север към Албания, България, Сърбия и Македония.
„Смятам, че в рамките на тази политика, следващата стъпка ще бъде подписването общи отбранителни договори на ниво междудържавни споразумения, които ще помогнат в решаването на проблемите, но и по същество в изграждането на енергийната политика на региона“, поясни военният министър на Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Опозицията влезе в парламента за заседанието на Комисията за конституционни промени

„Плюс Инфо“ (Македония): Опозицията влезе в парламента за заседанието на Комисията за конституционни промени

10 Октомври 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще присъства на заседанието в парламента, на което ще се обсъжда внесеното от правителството предложение за промени в Конституцията, необходими за прилагане на договора за името с Гърция, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Заседанието на Комисията за конституционни промени трябваше да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време), но в залата не присъстваха всичките й членове. Допускаше се, че представителите на ВМРО-ДПМНЕ в комисията ще бойкотират работата й, но впоследствие в парламента се появиха Трайко Веляновски и Антонио Милошоски. Остава обаче под въпрос дали те ще останат за заседанието или ще напуснат дебата.
Комисията разполага със срок от 10 дни за дискусии, след което докладът й ще бъде представен пред депутатите за гласуване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Правителството в Скопие очаква да се събере необходимото мнозинство за промени в Конституцията

„Плюс Инфо“ (Македония): Правителството в Скопие очаква да се събере необходимото мнозинство за промени в Конституцията

10 Октомври 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Зоран Заев (СДСМ) очаква в парламента да бъде събрано необходимото мнозинство от две трети за прокарването на конституционните промени за името на Македония, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Говорителят на правителството Миле Бошняковски подчерта съответното на пресконференция, свързана с решенията на последното заседание на кабинета в Скопие. Той повтори очакванията на правителството за постигане на квалифицирано мнозинство за конституционни промени. По-късно в сряда парламентарната Комисия по конституционни въпроси трябва да започне обсъждането на предложението за необходимостта от конституционни промени, внесени от правителството.
„Смятаме, че това историческо решение, пред което се намират депутатите в македонския парламент, е от съществено значение за постигането на стратегическите цели на Република Македония за членство в НАТО и ЕС. Смятаме, и очакваме, че мнозинството депутати в парламента ще чуят волята на мнозинството граждани, които на 30 септември гласуваха „за" тези усилия“, подчерта Бошняковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос предложи на САЩ да използват гръцките военни бази във Волос, Александруполис и Лариса

Kathimerini: Панос Каменос предложи на САЩ да използват гръцките военни бази във Волос, Александруполис и Лариса

10 Октомври 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Панос Каменос призова САЩ да засилят двустранното сътрудничество с Атина в областта на сигурността, като предложи на Вашингтон да разшири военното си присъствие в страната в базите във Волос, Александуполис и Лариса, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
„Искам да заявя, че Гърция счита САЩ за стратегически партньор и съюзник, единственият, ако мога да кажа", подчерта Каменнос в рамките на среща с американския министър на отбраната Джеймс Матис в Пентагона.
„За Гърция е много важно САЩ да разполагат с военни средства в Гърция на по-трайна основа не само в залива Суда, но и в Лариса, във Волос, в Александруполис", допълни военният министър на южната ни съседка.
Според изявление на Пентагона, Матис е благодарил на Каменмос за продължаващата подкрепа на Гърция за американските бази в залива Суда на остров Крит, критичен логистичен център.
Матис също така похвали Камемос за ангажимента на Гърция да отделя по два процента от БВП на страната за нуждите на отбраната и за неотдавнашното надграждане на авиопарка от F-16. За целта Атина похарчи над 1,5 милиарда долара.
„Той също така благодари на гръцкия министър на отбраната за неотдавнашните действия на страната му за борба с руските злокачествени действия в региона и двамата се споразумяха да продължат да държат Русия отговорна" за деянията, се подчертава в съобщението от Пентагона.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Меркел: Задача на парламента е да приложи Договора с Гърция

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Меркел: Задача на парламента е да приложи Договора с Гърция

10 Октомври 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според германския канцлер Ангела Меркел гражданите на Македония подкрепят Договора с Гърция за разрешаване на спора за името на страната им. Затова задача на Парламента в Скопие е да доведе до край този процес, предава Радио „Свободна Европа“ от Македония.
Това свое мнение тя е изразила в писмо от 5 октомври до премиера Зоран Заев, за което германското правителство съобщава във вторник, по информация на DW.
Меркел подчертава, че Германия ще подкрепи прилагането на Договора от Преспа, и припомня, че на референдума от 30 септември над 90 процента от участвалите в него са гласували с "Да".
Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси започва дебатите за промените

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси започва дебатите за промените

10 Октомври 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисията по конституционните въпроси на парламента на Македония започва разискванията по предложението на правителството за промени в Основния закон, предава Радио „Свободна Европа“ в местната си редакция.
Парламентарната сесия, на която ще бъдат гласувани предложенията за внасяне на промени в Конституцията, че ще се състои в понеделник, 15 октомври. Правителството в Скопие отправи до парламента предложение за четири конституционни промени - за добавяне на определението „северна“ към името Република Македония, за промени в преамбюла и за промени в членове 3 и 49. Според сроковете, предвидени в Правилника за дейността на парламента, цялата процедура за конституционни промени може да приключи най-малко за три месеца и половина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Американският министър по отбраната Джеймс Матис обяви Гърция за „солиден“, „отличен“ съюзник

Kathimerini (Гърция): Американският министър по отбраната Джеймс Матис обяви Гърция за „солиден“, „отличен“ съюзник

10 Октомври 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Атина. Преди срещата си с военния министър на Атина Панос Каменос министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис похвали Гърция като „солиден“ и „отличен“ съюзник, а базата в залива Суда край остров Крит - като „едно от най-важните ни пристанища в Средиземно море“, съобщава електронното издание на всекидневника Kathimerini.
Срещата между двамата министри ще се проведе след обявената от турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез във вторник готовност на Анкара да започне в края на октомври сондажи в източните части на Средиземно море. Той е предупредил също, че Турция „ще защитава докрай нашите ресурси, съгласно международното право”.
Миналата седмица външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че държавата му няма да позволи на чужди компании от енергийния бизнес да търсят газови находища около крайбрежието на Кипър. По-рано Никозия покани такива компании да се сдобият с нов лиценз за газови сондажни дейности в т. нар. Блок 7 от нейната ексклузивна икономическа зона..
Американската енергийна компания ExxonMolbil обяви миналата седмица, че към края на годината ще започне сондажи край Кипър.Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Конституционните промени ще бъдат внесени в пленарната зала на македонския парламент на 15 октомври

„21 ТВ“ (Македония): Конституционните промени ще бъдат внесени в пленарната зала на македонския парламент на 15 октомври

9 Октомври 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пленарно заседание за конституционните промени с цел хармонизиране на Конституцията с текста на споразумението с Гърция ще се проведе на 15 октомври в 11 часа,съобщава македонският телевизионен канал “21 ТВ“.
Утре в 12:00 е свикано заседание на конституционната комисия. Според правилата Комисията за конституционни промени има срок от 10 дни, за да обсъди предложението за конституционните промени.
Парламентарното мнозинство не разкрива дали разполага с 2/3 от мнозинството в Събранието. Депутатът от СДСМ Александър Кирацовски призова депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да не се поддават на натиск и заплахи и да гласуват според собствено убеждение.
"Не познавам никого от 120-те депутати в Събранието на Република Македония, които да са срещу НАТО и ЕС. Следователно не очакваме никой от тях да излезе и да оспори интеграцията на Македония в НАТО и ЕС. Разговаряме с всички парламентарни партии и сме убедени, че тяхната евроатлантическа ориентация ще може да се докаже по време на гласуване на конституционните промени", заяви Артан Груби, депутат от редиците на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).
Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски се оплака, че властта оказва натиск върху депутатите от неговата партия, за да дадат гласа си за конституционните промени.
Предвиждат се четири съществени конституционни изменения. Първата е добавянето на прилагателното Северна където се споменава Република Македония, след промени в преамбюла, третото изменение е гаранция за териториалните граници на Република Македония към съседите, както и грижата за македонците, но и всички гражданите в диаспората. Конституционните промени се правят с цел изпълнение на Договора от Преспа за промяна на името.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Конституционните промени влизат в парламентарна комисия в сряда

„Телма“ (Македония): Конституционните промени влизат в парламентарна комисия в сряда

9 Октомври 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Обсъждането на конституционните промени в македонския парламент ще започне в сряда, разбра скопският телевизионен канал „Телма“. Председателят на народното събрание Талат Джафери насрочи сесия за следващия понеделник, но в сряда започва работата на Комисията по конституционни въпроси. Дискусиите там могат да продължат най-много 10 дни, а депутатите ще могат да говорят по няколко пъти, но общо 20 минути, уточнява медията.
Джафери, в изявления по време на програма на „Телма“ в понеделник вечерта, обясни, че сроковете могат да бъдат и по-кратки ако дебата в комисията се изчерпи по-рано.
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не разкриват дали ще присъстват на заседанието, или ще го бойкотират, съобщава още „Телма“. От там са заявили, че ще се придържат към решението на партията, каквото и да е то, но все още не са дискутирали въпроса. Опозицията не е поискала да отговори директно и на въпроса какво е решението.
Медията уточнява, че Комисията е председателствана от Талат Джафери и мнозинството има 8 представители в нея, като по един човек имат и Социалистическата партия, партията на сърбите, както и опозиционната БЕСА. ВМРО-ДПМНЕ са с 5 члена, сред които и бившият премиер Никола Груевски и бившият председател на парламента Трайко Веляновски. Те вече обявиха, че няма да подкрепят конституционните промени.
Ако се вземе решение за пристъпване към промяна на Конституцията, пояснява още „Телма“, парламентът със заключение ще утвърди срок, в който вносителят на предложението трябва да изготви чернова на добавките и промените. Измененията се приемат в пет фази, а за целия процес са нужни 100 дни. Най-оптимистичният вариант, ако се осигури квалифицирано мнозинство, е той да завърши до средата на януари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Една трезва оценка на изхода от македонския референдум

Kathimerini: Една трезва оценка на изхода от македонския референдум

5 Октомври 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според резултатите от наскоро проведения референдум в Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ) относно нейния договор за името с Гърция, от общо всички приблизително 661 000 гласа, 91.5 процента бяха За договора, в сравнение с 5.6 процента, които гласуваха „против“, докато 2.8 процента от всички гласове бяха невалидни. Избирателната активност беше 37 процента от общо близо 1 800 000 граждани, регистрирани в избирателните списъци, пише Василис Сарафидис в анализ за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
Изходът от референдума оставя пространство за политическите партии и в двете страни да интерпретират резултата както пожелаят, по начин, който обслужва съществуващите им позиции.
В частност, министър-председателят на БЮРМ Зоран Заев постави акцент върху огромния процент гласували „За“, твърдейки че „в демокрациите, гражданите които решават, са тези които гласуват“. От друга страна Християн Мицковски, лидерът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, акцентира върху ниската избирателна активност в референдума, твърдейки че „най-силното послание беше изпратено от онези, които бойкотираха или гласуваха против споразумението“. И двете виждания са самообслужващи и поради това потенциално подвеждащи.
Подобен модел на поведение, не особено изненадващо, се появи и в Гърция. Например, Панос Каменос, лидерът на младшия коалиционен партньор „Независими гърци“, побърза да обяви референдума за „невалиден“, защото „68 процента от гражданите на БЮРМ отхвърлиха споразумението“. Обаче, тази цифра включва не само онези, които гласуваха с „Против“ и онези, които съзнателно бойкотираха референдума, но и онези, които така или иначе нямаше да гласуват, независимо от мнението си. Това изкривява реалността по един нелицеприятен начин. Освен това, гръцкото външно министерство интерпретира изхода като „противоречив“.
В реалността, обаче, няма нищо противоречиво около резултата, както ще обясня по-долу.
Един трезвен подход трябва да предвиди както изборния резултат, така и избирателната активност.
Ключовият момент в настоящия случай е елементарното наблюдение, че, на практика, нито едни избори нямат избирателна активност от 100 процента. Поради това, един по-информативен показател за подкрепата за споразумението е съотношението на броя гласове „За“ вместо хипотетично осъществимата активност.
В ключовите парламентарни избори в БЮРМ през 2016 година, избирателната активност достигна 67 процента, докато на изборите през 2014, които комбинираха парламентарни с президентски такива, процентът беше около 65.
Следователно, изглежда че бойкотът е намалил участието в референдума с 28 до 30 процента.
Вземайки предвид този параметър, резултатът сочи, че гласувалите „За“ най-вероятно щяха да спечелят дори и при липсата на бойкот. По-конкретно, процентът постигнат от гласувалите „За“ щеше да бъде около 50.5 процента, ако избирателната активност беше същата като на изборите през 2016 година и 53.5 процента, ако гласувалите бяха толкова, колкото през 2014.
Анализът на тези резултати не трябва да бъде изненадващ, тъй като той всъщност потвърждава резултатите от последните анкети, които прогнозираха лека победа за подкрепящите споразумението, вариращи приблизително между 51 и 52 процента.

Заев има предимство

Изходът от референдума в неделя изглежда, че служи на целите на администрацията на Зоран Заев поради следните причини.
1. Референдумът сам по себе си изпълва поетия ангажимент на правителството на БЮРМ да даде възможност на хората да изразят своето мнение по отношение на Преспанското споразумение.
2. Резултатът е толкова позитивен, колкото трябва да бъде, така че не е нужно да възпрепятства продължението на процеса на прилагане на договора.
3. Резултатът гарантира, че Заев ще продължи да се радва на подкрепа от Европейския съюз и НАТО, които според последните информации, са си поставили за цел надминаването на 600 000 гласа „За“, за да определят референдума като успешен. Тази цел беше постигната.
4. Накрая, критичната фаза на споразумението беше и остава следващата, където от парламента на БЮРМ ще зависи извършването на конституционни промени. Завършването на този процес изисква мнозинство от две трети. Правителството, обаче, понастоящем има 71 от общо 120-те места – т.е. девет места по-малко от минималното изискване. Натискът върху депутати на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват в полза на споразумението се очаква да се покачи, особено за тези, които представляват региони с голям брой гласоподавалите, подкрепили договора.

Доктор Василис Сарафидис е доцент по иконометрия, член на изпълнителния борд на Австралийския институт за македонски изследвания и член на „Dimokratiki Efthini“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Русия заяви, че Западните държави искат да „завлекат“ Македония в НАТО

Kathimerini: Русия заяви, че Западните държави искат да „завлекат“ Македония в НАТО

4 Октомври 2018 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия обвини Западните държави за това, че се опитват да завлекат Македония в НАТО, дори и след като избирателната комисия на балканската държава определи референдума в неделя – който одобри промяната на името с преобладаващо мнозинство – за невалиден заради ниската избирателна активност, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Въпреки факта, че водещите политици от страните-членки на ЕС и НАТО открито призоваха македонските граждани да гласуват в полза (на договора за името с Гърция), което вярваме че е неприемлива практика, всичко това приключи с провал“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.
„Въпреки това, те приветстваха резултатите без да им мигне окото. В частност генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенбер обеща да осигури членство на Скопие в Алианса най-рано в началото на 2019 година, оставяйки без съмнение това, че парламентите на Македония и Гърция ще приемат нужните решения“, добави тя.
„Продължението на сериозната външна намеса във вътрешните работи на Македония е видимо. Целта е ясна – да бъде завлечена страната в Алианса на всяка цена“, посочи Захарова.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Исканията на ВМРО-ДПМНЕ са бягане от избори

Радмила Шекеринска: Исканията на ВМРО-ДПМНЕ са бягане от избори

4 Октомври 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска заяви, по време на гостуване на телевизионния канал „Телма“, че исканията, които опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е поставила, са опит за бягане от избори, предава скопската електронна медия „Фокус“.
„Ние имаме абсолютно право и аргументи да кажем не на всяко искане на ВМРО-ДПМНЕ. Но, въпросът не е докъде стига партийният ти интерес, а интересът на държавата. Нашето решение да оставим правителството според Пържинския договор беше, за да не позволим на ВМРО-ДПМНЕ да бойкотира ДИК и да не дойде на референдума. Ние нямаме проблем служебно правителство да проведе избори, защото ние не крадем. Законът за правителството е закон, който ние почитаме. Между другото трябва да спазваме и конституцията, която казва, че когато има предсрочни парламентарни избори, не трябва да минават повече от 60 дена от разпускането на парламента. ВМРО-ДПМНЕ иска да направи всичко, за да няма избори през тази година, защото знаят, че ще изгубят. Техните искания са бягане от избори“, заяви Шекеринска.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.