НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini (Гърция): Анкара „отваря“ границата на Марица за нелегалните мигранти, те се установиха на палатков лагер в центъра на Солун

Kathimerini (Гърция): Анкара „отваря“ границата на Марица за нелегалните мигранти, те се установиха на палатков лагер в центъра на Солун

9 Октомври 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция обвини Турция, че е оставила без контрол за нелегалните мигранти границата между двете страни на река Марица, откъдето в последно време е увеличен чувствително броят на влизащите бежанци, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
„Има много силен натиск на границата при река Марица, докато в същото време директните контакти между властите в Гърция и Турция са спрени, което допълнително влошава проблема“, заяви високопоставен чиновник от Министерството за защита на гражданите пред „Катимерини“.
Междувременно се появиха информации, че около 500 хиляди афганци наскоро са влезли в Турция от Иран и Ирак и в Атина се опасяват, че те са тръгнали към Гърция.
Гръцките власти отдавна се оплакват на Европейската комисия от Турция заради спокойствието на властите в Анкара, които, според Атина, са допуснали групите, занимаващи се с контрабанда на мигранти“ да излязат извън контрол и арестът на 30 души през първата седмица на октомври само демонстрира увеличаването им в региона.
Съгласно официалните данни, общо 1010 трафиканти на хора са арестувани в периода от януари до август, докато само през септември са задържани още 180, отбелязва изданието.
Миналата седмица Министърът по миграционната политика на Гърция Димитрис Вицас съобщи пред парламента на страната, че 3300 нелегални мигранти са преминали границата при Марица през 2016 година, докато през 2017 година те са били 5500. Броят им се е увеличил повече от двойно през 2018-а, като до този момент става дума за най-малко 12 хиляди души, както твърдят гръцките власти.
В редакцията на „Катимерини“ са разбрали, че в понеделник представител на Европейската комисия е пристигнал в Анкара, където е повдигнал въпроса пред правителството на Турция.
Изданието посочва, че трафикантските групи са съставени основно от хора, с произход от Албания, България и Македония.
Много контрабандисти, продължава вестникът, прехвърлят нелегалните мигранти от района на Марица до северното гръцко пристанище Солун с автобуси.
Тежката ситуация, пише в заключение „Катимерини“, през последните дни се илюстрира с пристигането на стотици нелегални мигранти в Солун, където някои от тях дори се установиха на палатков лагер на централния площад Аристотел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Гърция преселва мигранти от Лесбос в континенталната част на страната

„А1 Он“ (Македония): Гърция преселва мигранти от Лесбос в континенталната част на страната

19 Септември 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Митилини. Гръцките власти обявиха в сряда, че до края на месеца ще преместят две хиляди мигранти от лагера „Мория“ на остров Лесбос на континенталната част на страната, предава македонският портал „А1 Он“.
Както пише изданието, групите за защита на човешките права и местните власти критикуват правителството за лошите условия на живот в най-големия лагер за мигранти на остров Лесбос, в който в момента има около три пъти повече хора от капацитета му.
Около девет хиляди мигранти и бежанци живеят в бивша военна база, някои от които спят в контейнери и палатки, а капацитетът на съоръжението е 3100 души. Губернаторът на област Северно Егейско море се закани, че ще затвори приемния център, ако до края на месеца властите не подобрят условията за живот на него.
„Ситуацията в „Мория“ действително е тежка“, заяви говорителят на правителството Димитрис Янакопулос.
Около три хиляди души са прехвърлени в течение на лятото, а още 700 са прехвърлени миналата седмица, информира говорителят на управляващата коалиция. Той увери, че до края на септември ще бъдат прехвърлени още две хиляди души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Гръцките власти местят около две хиляди мигранти от Лесбос

МКД (Македония): Гръцките власти местят около две хиляди мигранти от Лесбос

18 Септември 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Атина. До края на месец септември от гръцкия остров Лесбос ще бъдат преместени около две хиляди търсещи убежище, съобщава скопското електронно издание МКД.
Решението на гръцките власти бе оповестено от говорителя на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос. То бе обявено след острите критики от страна на хуманитарните организации и регионални власти за условията в лагера Мория на Лесбос, където са настанени около 9000 души са настанени в съоръжение с капацитет за 3100 души.
Неправителствената организация „Лекари без граници“ призова за спешна евакуация на уязвимите хора от лагера в други страни от Европейския съюз, аргументирайки се с увеличения брой на опитите за самоубийство и на децата в лагера, както и на зачестилите случаи на сексуални нападения.
Местните власти на Лесбос заплашиха, че ще затворят лагера, ако правителството не подобри условията в него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Броят над мигрантите на остров Лесбос надхвърли 11 хиляди

Kathimerini (Гърция): Броят над мигрантите на остров Лесбос надхвърли 11 хиляди

18 Септември 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Митилини. Броят на бежанците и мигрантите на остров Лесбос надхвърли 11 хиляди, след като 615 души достигнаха източноегейския остров само през последните три дни, показват последните данни, публикувани от местните власти, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Съгласно информацията, 98 мигранти от различни националности са пристигнали на Лесбос на 14 септември, 193 на 15-и и 324 на 16-и.
Големият брой на пристигналите – сред най-големите през последните години и най-големият за 2018 година – докара общия брой на бежанците на егейския остров до 11 053 души.
От тях, 8912 са настанени във вече препълнения приемен център Мория, 1185 живеят в лагера Кара Тепе, а другите са по по-малки съоръжения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Мигратнският лагер на остров Лесбос „Мория“ може да бъде затворен заради лошите условия

Kathimerini (Гърция): Мигратнският лагер на остров Лесбос „Мория“ може да бъде затворен заради лошите условия

10 Септември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Регионалните власти в северната част на Егейско море са дали срок от 30 дни на гръцкото Министерство на миграционната политика да изчистят препълнения център за прием на бежанци и мигранти „Мория“ на остров Лесбос, или той ще бъде закрит, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Обявлението е част от доклад, съставен от инспектори по околната среда и здравето от лесбоския директорат за обществено здраве, които твърдят още, че лагерът е неподходящ и опасен за общественото здраве и околната среда, пише изданието.
В документа се казва още, че има неконтролирано разливане на отходни води на входа на центъра, които в крайна сметка се стичат в близък поток и дори на главния път.
В друга част на лагера, тръбите от тоалетните са пробити, което предизвиква непоносима миризма и създава опасност за общественото здраве, се твърди в доклада на местните здравни власти.
Инспекторите твърдят още, че условията на живот в Мория са влошени и поради пренаселването и посочват, че по до 15 души са принудени да живеят в бунгала, а до 150 във всяка палатка, което повишава риска от разпространение на различни зарази.
„Имаше още и силна воня и насекоми (бълхи) заради невъзможността помещенията за живот да бъдат изчистени добре“, се добавя в доклада.
Губернаторът на Северноегейския регион Кристиана Калогиру заяви, че министерството ще трябва да възстанови всички щети и проблеми, отбелязани в доклада, или властите ще го затворят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANSA-MED: Кметът на остров Лесбос настоява правителството да спази обещанията си за мигрантите

ANSA-MED: Кметът на остров Лесбос настоява правителството да спази обещанията си за мигрантите

4 Септември 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Кметът на Лесбос Спирос Галинос се обърна отново към гръцкия министър на миграционната политика Димтрис Вицас да спази обещанията за намаляване на броя на мигрантите в североизточните егейски острови на 10 000 души, предава ANSA-MED.
Понастоящем има над 16 000 бежанци и мигранти, а само на Лесбос има над 10 000. По думите на Вуцас по-рано през лятото властите са се ангажирали да ускорят релокацията им и са уверили, че броят на мигрантите в препълнените центрове в Лесбос, Хиос и Самос през септември т.г. ще бъде намален. Засега това изглежда трудно постижима цел, коментира агенцията.
По данни на „Лекари без граници“ нивата на мигрантите са същите като в пика на кризата през 2015 г.
„Дневният приток на бежанци и мигранти продължава с големи темпове и моите притеснения, както и тези на местната общност, се засилват. Вместо намаляване сме свидетели на увеличаване на пристигането на търсещи убежище“, твърди Галинос в открито писмо. „С над 10 000 търсещи убежище сега е наложителен трансферът на мигранти от Лесбос, който е много по-населен от останалите острови. Надявам се, че вашето обещание няма остане неизпълнено“, подчерта кметътм на Лесбос.
Всички приемни центрове на островите, особено този в Мориа (Лесбос) и на остров Хиос са раздирани от насилие между враждуващи етнически групи почти ежедневно. Границата на търпимостта и раздразнението, породени от лошите битови условия, е на много ниско ниво. През последните месеци доклад на ВВС съобщи за депресии и спорадични опити за самоубийства, включително и на деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Ситуацията в мигрантския център на остров Лесбос достига точка на кипене

ООН: Ситуацията в мигрантския център на остров Лесбос достига точка на кипене

2 Септември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Женева. Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) предупреди, че ситуацията в препълнения приемен център в Лесбос „достига точка на кипене“, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Чарли Яксли, представител на ВКБООН, призова гръцките власти да ускорят прехвърлянето на отговарящите на изискванията за получаване на убежище мигранти на материка.
Повече от седем хиляди мигранти и бежанци са натъпкани в лагера „Мория“, който има капацитет две хиляди души. Една четвърт от тях са деца, отбелязва порталът.
„Във все повече хора се развиват проблеми с психичното здраве, а мерките и лечението са абсолютно неадекватни“, добави Яксли.
ВКБООН предупреждава, че децата, включително стотици момчета и момичета без придружител, са поставени под сериозен риск, както и десетки бременни жени, новородени бебета, оцелели от сексуално насилие и други много уязвими лица.
По-рано от британската медия BBC описаха „Мория“ като „най-лошият лагер на света“ и дори излязоха с твърдение, че десетгодишни деца опитват да се самоубият, припомня Greek Reporter.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кметът на Лесбос отрече да има планове на нов мигрантски лагер на острова

Kathimerini: Кметът на Лесбос отрече да има планове на нов мигрантски лагер на острова

11 Август 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Властите на Лесбос, основният вход към Европейския съюз за близо един милион бежанци от 2015 г. насам, опровергаха съобщенията за планиране на откриване на нов мигрантски център на остров, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Изявлението му бе направено на фона на спорове около предполагаема кампания на местните власти за недопускане на групи търсещи убежище да посещават популярен плаж.
Съобщения, че представители на общинските власти изискват от хората, които не са граждани на страни от Шенгенското пространство, да представят своя паспорт и други документи при посещаване на общинския плаж Цамакия, предизвика недоволство в социалните медии по-рано това лято.
Кметът на Лесбос Спирос Галинос заяви пред Kathimerini, че ограниченията са отменени. „Казаха ни, че тази мярка е незаконна, така че я прекратихме", каза Галинос и добави, че мерките са били въведени, за да бъдат предпазени местните от неуместно поведение.
„На острова се нуждаем от спокойствие. (…). Лично аз се опитвам да защитя социалното разбирателство. Къпането на плажа е неоспоримо право – най-вече на жителите на Лесбос… Не е нормално там да ходят хора по бельо и с бири, на групи от по 30 човека, главно мъже“, коментира кметът на Лесбос.
Междувременно Галинос отрече твърденията, че властите планират да превърнат бивша фабрика в мигратски лагер. „Някои елементи, безотговорни хора, правят политически мотивирани изказвания по митингите", бе коментарът му във връзка с информацията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Край гръцкия остров Лесбос са заловени 57 мигранти без документи

Kathimerini: Край гръцкия остров Лесбос са заловени 57 мигранти без документи

17 Юли 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Група от 57 мигранти без документи са заловени край бреговете на източния егейски остров Лесбос, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
От редакцията уточняват, че мигрантите са забелязани от служители на гръцката брегова охрана и Европейската агенция за гранична охрана (Фронтекс) в ранните часове на понеделник. Капитанът на плавателния съд, превозващ мигрантите - 33-годишен мъж, е арестуван.
Междувременно 56 други мигранти са били временно настанени в общински гимнастически салон в пристанище Астакос, след като са били заловени от гръцката брегова охрана. Лодката им е била забелязана край популярния остров Лефкада. Задържани са 44 души, сред които четири жени и осем деца.
Няма информация за националностите на мигрантите. Арестувани са общо двама предполагаеми контрабандисти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Планира се отварянето на повече лагери на остров Лесбос след скорошните бунтове

Ekathimerini: Планира се отварянето на повече лагери на остров Лесбос след скорошните бунтове

31 Май 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Лесбос. Въпреки силната местна опозиция, правителството планира изграждането на нови приемни съоръжения за мигранти и бежанци на остров Лесбос, след като бунтовете в редица пренаселени лагери в петък подбуди стотици кюрдски мигранти да зарежат съоръженията, пише Ekathimerini.
Това не е първият път, в който бунтове разтърсват лагера „Мориа“, където допреди миналата седмица около 7 300 души са обитавали съоръжението при максимална допустимост от 3 000.
Недоволството се е отприщило в петък, според местни източници, след като мигранти от арабските държави са критикували кюрдски резиденти, обвинявайки ги в неспазването на религиозните обичаи.
Спорът е ескалирал в сблъсъци и в резултат повече от 800 мигранти, предимно кюрди, са напуснали лагера „Мориа“.
Стотици други пренощуват в местни площади и паркове, несклонни да се върнат в държавните лагери, за които се притесняват че не са безопасни.
Въпреки местната опозиция, правителствените представители настояват че решение трябва да бъде намерено, тъй като мигранти продължават да достигат източните егейски острови от съседна Турция.
В писмо до министъра на миграцията на Гърция Димитрис Вицас кметът на Лесбос Спирос Галинос описа плановете на правителството да изградят нови приемни съоръжения, като едностранно действие което е в директно нарушение на волята на местната общност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Шест  души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос

Ekathimerini: Шест души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос

26 Май 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Митилини. Шест души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Сериозни сблъсъци са станали между мигранти на остров Лесбос в района на мигрантския център Мория.
Някои от ранените обитатели са били взимани на импровизирани носилки и откарвани в болницата в главния град на острова Митилини, а на други е оказана първа помощ на място от пристигналите медицински екипи.
Не е ясно какви точно наранявания са получили пострадалите, нито как са ги получили. Сблъсъците между мигранти са чести в препълнения лагер, където хиляди търсещи убежище са принудени да чакат с месеци уреждане на статута им или депортиране.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: В рамките на ден в Турция са задържани най-малко 186 нелегални мигранти

Hurriyet: В рамките на ден в Турция са задържани най-малко 186 нелегални мигранти

25 Май 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 186 нелегални имигранти са задържани в Западна Турция в рамките на ден, съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на източник от силите за сигурност.
Най-малко 126 нелегални мигранти са задържани в рамките на операции, проведени в югозападната крайбрежна провинция Мугла. Лицата са били от Пакистан и Бангладеш. Те са заловени при опит да пресекат границата с Гърция по море, уточни представител на жандармерията. По-късно те са предадени на провинциалните миграционни власти.
Отделно, в северозападната провинция Одрин, турските гранични сили за сигурност за задържали 60 нелегални мигранти, забелязани по време на патрул. Уточнява се, че те са марокански, сирийски, палестински, афганистански и сомалийски граждани.
Турция е основен път за бежанците, които се опитват да достигнат Европа, особено след 2011 г., когато започна гражданската война в Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Мигранти блокираха магистрала край Солун

„Нова Македония“ (Македония): Мигранти блокираха магистрала край Солун

24 Май 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Солун. Около 250 мигранти блокираха движението по магистрала в близост до северния гръцкия град Солун в знак на протест срещу условията в центъра за настаняване, в който пребивават, съобщава скопското електронно издание „Нова Македония“.
Участниците в протеста са били предимно кюрди, настанени в центъра „Диавата" западно от Солун, където очакват решение по молбите им за убежище. Демонстрацията им предизвика задръстване и километрични опашки от превозни средства.
Центърът има капацитет за прием на 750 души, но към настоящия момент в него са настанени около 1850 мигранти. Правозащитници предупреждават, че голяма част от новодошлите мигранти са принудени да спят на пода или в палатки извън сградата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Мигрантите се връщат на гръко-македонската граница

„МКД“ (Македония): Мигрантите се връщат на гръко-македонската граница

23 Май 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Последният натиск от нарастващия брой опити на мигрантите да влязат в Гърция от Турция намаля и сега импровизираният лагер "Идомени" отново се активизира, пише "Катимерини", предава скопското електронно издание „МКД“.
През април над 4000 мигранти влязоха в Гърция, а през май броят им е само няколко стотин.
"Тази промяна вероятно е резултат от предоговарянето на Турция с Европа. Турция пък напомня на Брюксел, че контролът на пътя на бежанците към Европа е в нейни ръце ", заяви официално лице и добави, че броят на турските охранители на границата на Марица през последните дни се е увеличил.
В „Идомени“, на границата с Македония, местните жители съобщават за увеличен брой бежанци, които идват тук от гръцките острови. Местната общност съобщава, че средно по 20 бежанци пристигат тук ежедневно. Те се опитват да прекосят телената ограда с Македония. Хотелите в тази област отново започнаха да приемат бежанци от островите.
В лагера „Лагадикия“, близо до Солун, в момента има повече от 600 мигранти, два пъти повече от максималния капацитет от 360. И военните съоръжения в Северна Гърция, които се използват за настаняване на мигранти, също са препълнени - там има общо 26.649 бежанци , а капацитетът е 3000.
И лагерите по гръцките острови са препълнени. Около 17 000 мигранти живеят в държавни обекти, ситуацията в лагера "Мория" на Лесбос все още е напрегната. Тук има 7 770 искащи убежище, а сградата е предназначена за максимум 3000 души, пише "Катимерини".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Полицията в хърватски босненски кантон се опита да спре настаняването на мигранти

Sarajevo Times: Полицията в хърватски босненски кантон се опита да спре настаняването на мигранти

23 Май 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Мостар. Полицията в кантона Херцеговина-Неретва, където се намира град Мостар, възпрепятства влизането на автобуси с 270 мигранти на борда в района, но след тричасови преговори с чиновниците в Сараево, бежанците бяха допуснати да се настанят в центъра за имигранти Салаковач. Същите бяха изселени от изградения от тях палатков лагер в центъра на Сараево. „Отговорно твърдя, че мигрантската криза е под контрол“, заяви министърът на сигурността на Босна и Херцеговина (БиХ) Драган Мектич пред репортерите, пише електронното издание Sarajevo Times.
Според министъра на сигурността, БиХ е предприела серия от мерки и конкретни действия за спиране на нелегалната имиграция в страната. По границата на държавата са разположени допълнителни полицейски части, което е довело до намаляване на броя на влизащите бежанци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Черна Гора ще построи ограда по границата си с Албания, за да спира мигрантите

Reuters: Черна Гора ще построи ограда по границата си с Албания, за да спира мигрантите

20 Май 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Правителството на Черна Гора съобщи, че предвид увеличаващия се брой мигранти, преминаващи през страната по новия маршрут по Европейския съюз, предвижда изграждането на ограда с бодлива тел по границата си с Албания, за да спре притока им, предава Reuters.
Хиляди мигранти от Близкия изток и Северна Африка преминават през новия „Балкански маршрут“, преминаващ от Гърция през Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина до Хърватия.
Босна и Херцеговина се справя в момента с хиляди мигранти, блокирани в страната, след като пътят през Турция, Гърция, Македония и Сърбия бе затворен през 2016 г., след като Турция се съгласи да спре притока в замяната на помощ и отстъпки от ЕС.
„В случай на голям приток на мигранти, ние ще изградим ограда от бодлива тел на границата с Албания“, заяви Воислав Драгович – ръководител на отдела за гранична охрана на Черна гора. Той допълни, че албанските власти често отказват да приемат мигрантите, връщани от Черна гора според техните двустранни споразумения.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.