НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Добро е състоянието на всички експозиции на Исторически музей – Свищов

Велико Търново: Добро е състоянието на всички експозиции на Исторически музей – Свищов

16 Октомври 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Свищов. Добро е състоянието на всички експозиции на Исторически музей – Свищов. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на музея Ивелина Иванова. Тя припомни, че последният ремонт, който е правен, е в бил в двора на експозицията „Градски бит и култура – края на XIX – началото на XX век“, която се намира в Самоковлиевата къща. Там е направено облагородяване, както и ремонт на шадравана и пейките, които са стрували около 14 хиляди лева. Към момента от ремонт се нуждае покрива на Къщата – музей на Алеко Константинов. Дейностите вероятно ще се извършват през пролетта на 2018 година. „На другите обекти всяка година са извършвани ремонти, където е било необходимо“, посочи още Ивелина Иванова и подчерта, че състоянието им е задоволително.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Иванова, Исторически музей – Свищов: Това, че градът ни не се намира на главен път, не спира туристите, които искат да го посетят

Ивелина Иванова, Исторически музей – Свищов: Това, че градът ни не се намира на главен път, не спира туристите, които искат да го посетят

16 Октомври 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Свищов. Това, че Свищов не се намира на главен път, не спира туристите, които искат да посетят града, коментира в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Историческия музей Ивелина Иванова. Най-предпочитания, по думите й, обект е Къщата-музей на Алеко Константинов. Тя се оказва атрактивна за всички българи, които идват в Свищов. Чужденците се впечатляват на-много от античния град Нове.
„Ние можем да покажем на гостите на града Етнографска експозиция, която се намира в уникална къща, строена през 1800 година. Тя е много близо до Къщата-музей на Алеко Константинов. Разполагаме с археологическа експозиция, експозиция „Градски бит и култура – края на XIX – началото на XX век“. Експозиция „Преминаване на руските войски 1877- година“, която се намира в местността „Паметниците“, където са слезли руските войски през 1877 година, също е много интересна. Освен това разполагаме и с музей, който се намира в село Горна Студена, където е била главната квартира на руския император, по време на Освободителната война“, допълни Ивелина Иванова. Тя подчерта, че в града има и уникални паркове, както и много исторически паметници, като прикани всеки, който не е бил в Свищов – да го посети.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Парашкевов, Община Свищов: Чрез различните си програми, ние даваме и възможност на хора с намалена работоспособност да се чувстват активни и ангажирани

Стоян Парашкевов, Община Свищов: Чрез различните си програми, ние даваме и възможност на хора с намалена работоспособност да се чувстват активни и ангажирани

16 Октомври 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Свищов. Чрез различните си програми Община Свищов дава възможност на хора, които са с намалена работоспособност, да се чувстват активни и ангажирани. Това коментира в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново във връзка с четирите нови процедури за заетост, които Общината стартира, Стоян Парашкевов, директор Дирекция „Управление на проекти“. Той припомни, че чрез тях бяха осигурени 13 вакантни позиции. „Две от процедурите са насочени към безработни лица, които са с трайни увреждания, тоест те са с ТЕЛК над 50 % и намалена работоспособност. Това са проекта „Обучение и заетост“, който е за лица над 29 години и проекта „Обучение и заетост за младите хора“, който е за хора под 29 години. По този начин ние даваме и възможност на хора, които са с намалена работоспособност също да се чувстват активни, ангажирани, да получават нормална работна заплата и да им текат осигуровки“, обясни Стоян Парашкевов.
Другите два проекта са насочени изцяло към млади хора, които са завършили висше образование. „Единият е „Нова възможност за младежка заетост“. Става въпрос за четири работни места, като той подобно на следващия – „Старт на кариерата“, е за млади хора, които са завършили висше образование, към момента са неактивни, регистрирани в Бюрото по труда и ние чрез този проект им даваме възможност, конкретно за икономисти, да работят в Община Свищов, за минимум 6 месеца“, поясни експертът. Последната процедура е „Старт на кариерата“. Тя е за млади хора, завършили висше образование в последните две години, ненамерили работа по специалността си, регистрирани в Бюрото по труда. От тази година има и едно нововъведение – те могат да са активни, тоест могат да работят, но да не е по специалността им. Максимумът по тази програма е за три работни места.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

16 Октомври 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Свищов. Как премина Денят на българската община в Свищов? Това ще е първата тема, с която ще започнем предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Освен това днес ще Ви разкажем повече и за новите работни места, които бяха разкрити в местната администрация. Преди броени дни бяха включени четири различни договора, чрез които бяха обявени вакантни позиции за различни длъжности. Какви са те, кой може да кандидатства по тях и повече за политиките за намаляване на безработицата в региона, ще научим от Стоян Парашкевов, директор на Дирекция „Управление на проекти“ в Община Свищов. В последните минути на предаването ще продължим една обещана тема – за историята, която се съхранява в един от най-древните градове у нас. Кои са най-интересните и атрактивни забележителности в Свищов, какво могат да разгледат посетителите на града, какво е състоянието на обектите, стопанисвани от Историческия музей и от какво има нужда? Това са само част от въпросите, които ще зададем на директорката на културната институция Ивелина Иванова.

Водещ на предаването е Луиза Транчева. Телефонът за връзка със студиото е 0885 303 375. Бъдете с предаването „Добре дошли в Свищов“!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Южнокореецът Ким Йон-ян оглави Интерпол. 21 ноември 2018 г.
Южнокореецът Ким Йон-ян оглави Интерпол. 21 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.