НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 Министър Теменужка Петкова: В ход е комуникацията между Изпълнителната агенция по околната среда и водите и ТЕЦ „Марица Изток 2“, свързана с промяната в комплексното разрешително

Министър Теменужка Петкова: В ход е комуникацията между Изпълнителната агенция по околната среда и водите и ТЕЦ „Марица Изток 2“, свързана с промяната в комплексното разрешително

18 Октомври 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Вече е в ход комуникацията между Изпълнителната агенция по околната среда и водите и ТЕЦ „Марица Изток 2“, свързана с промяната в комплексното разрешително. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите й в момента се провежда процедура, свързана с анализ на докладите, които всяка една от въглищните централи е направила и предоставила в Изпълнителната агенция по околната среда.
„Директивата, която урежда тези по-високи изкисвания към въглищните централи, предвижда и опция за дерогация към тях. За да се даде такава дерогация, трябва да са изпълнени определени условия. За да бъдат изпълнени тези условия, трябваше да бъдат направени съответните анализи, за да видим дали отговаряме на тези условия. Всяка една от централите направи такъв анализ. Той е предоставен в Изпълнителната агенция и към настоящия момент е в ход процедурата по решение от нейна страна в каква степен могат да бъдат уважени нашите искания. Най-напреднала е дерогацията на ТЕЦ „Марица Изток 2““, каза още министър Петкова.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Въглищните централи са много важни за българската електроенергетика

Министър Теменужка Петкова: Въглищните централи са много важни за българската електроенергетика

18 Октомври 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Въглищните централи са много важни за българската електроенергетика. Те осигуряват 46% от електрическата енергия на страната. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка работата на ТЕЦ „Марица Изток 2“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите й през зимата този процент достига малко над 60 %. „Без въглищните централи българският електроенергиен сектор няма как да балансира системата, така че ще се борим за нашите въглищни централи така, както винаги сме го правили“, отбеляза министър Петкова. Тя припомни, че в Министерството на енергетиката е сформирана работна група, която има за цел да предложи варианти и решения, свързани с дейността на ТЕЦ „Марица Изток 2“.
„Създаването на тази работна група беше провокирано от резкия скок на цените на парниковите емисии, които ТЕЦ „Марица Изток 2“ и всяка въглищна централа, която произвежда електрическа енергия, трябва да закупува тези емисии по този начин, за да може да продължи да работи. Резкият скок на цените от 8 евро в началото на годината до 25 евро в края на септември стана причина за сформирането на тази работна група и търсенето на варианти за преодоляване на ситуацията“, добави министърът на енергетиката. По думите й работната група е към края на своите дейности. Тя успокои работещите в сектора, че ще се намери решение и ще бъдат осигурени средствата, които да позволят ТЕЦ „Марица Изток 2“ да закупи тези емисии, за да може да се работи нормално.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Настояваме държавата да предприеме всички мерки за развалянето договора с „Марица Изток“ 1 и 3

Румен Петков, АБВ: Настояваме държавата да предприеме всички мерки за развалянето договора с „Марица Изток“ 1 и 3

17 Октомври 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Държавното предприятие „Марица Изток“ 2 е поставено в неравностойно положение, спрямо така наречените американски централи „Марица Изток“ 1 и 3, които са в частни ръце. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията. „Имам предвид два аргумента, които представляват груба държавна помощ за американските централи и които поставят в абсолютна неравностойност производството на енергия от „Марица Изток” 2. Българската държава, т. е. ние с вас плащаме емисиите въглероден двуокис на американските централи, докато емисиите на „Марица Изток“ 2 си ги плаща „Марица Изток“ 2. И аз не разбирам защо, особено от 2007 година, когато влязохме в ЕС, не са предприети и не се предприемат мерки през Европейската комисия за разваляне на този договор“.
Според Румен Петков една от причините за неглижиране на темата е именно собствеността на двете централи. „Представям си ако беше друга собствеността на тези централи какъв вой до небесата щеше да бъде – за държавна помощ, за накърняване на националния интерес, което е факт, но понеже са американски, слугинажът взема връх над обществения и националния интерес“. Вторият елемент на неравнопоставеност е, че българите, като общество, плащат инвестициите в „Марица Изток“ 1 и 3, посочи Петков и добави, че този факт не подлежи на опровержение. Той коментира, че цените за въглероден двуокис, които плащаме, добиват драматични размери. „2016 година цената на тон е 5.5 евро без ДДС. 2017 година Енергийният холдинг купува по 13.8 евро цена на тон въглероден двуокис. Сега е 22 евро, а когато изтича времето за закупуване за следващата година, очакванията на експертите са цената да бъде между 25 и 30 евро на тон – цени без ДДС. И понеже ги купува Българският енергиен холдинг (БЕХ), по силата на нашето законодателство БЕХ ги продава на „Марица Изток“ 2 и се плаща ДДС. Очакванията, след закупуването на емисиите за следващата година, са задълженията на „Марица Изток“ 2 да отидат на над 1 милиард и 200 милиона“. Тези факти принуждават „Марица Изток“ 2 да свие производството си, защото не може да издържи, поясни Петков.
Румен Петков заяви, че АБВ настоява държавата да предприеме всички мерки за развалянето на този договор – „Марица Изток“ 1 и 3 - и да потърси подкрепата на ЕК за преодоляване на държавната помощ и добави, че ситуацията с „Марица Изток“ 2 е особено тревожна и трябва да се изгради стратегия за ТЕЦ-а.
В контекста на темата за енергетиката, Петков определи като безумия и абсурд държавните действия около гарантиране на сигурността на газовите доставки. Той припомни, че ПП АБВ отдавна предупреждава, че държавата ни ще купува руска газ от Турция, но тогава твърдението беше сочено за абсурдно, но към момента това се случва и държавата ни е в процес на преговори за изгодни условия с Турция. „България трябва да заяви на ЕК, че двойните стандарти са абсурдни. И затова един от основните моменти в кампанията за Европейски парламент на АБВ ще бъде борба срещу двойните стандарти. Не може Меркел да заяви, че за Германия Северен поток 2 е икономика, а пък Южен поток е зависимост от Русия. Искаме ЕК да защити нашия и на Източна Европа интерес, като си доставяме газта директно от Русия, а не да купуваме руската газ от Турция“, каза още Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Няма как да поскъпне токът заради състоянието на ТЕЦ „Марица изток“ 2

Министър Теменужка Петкова: Няма как да поскъпне токът заради състоянието на ТЕЦ „Марица изток“ 2

11 Октомври 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да поскъпне токът заради състоянието на ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на министъра няма никакъв проблем за цената на ел. енергията. Тя уточни, че това решение се взима от КЕВР. „Ако ценовите нива на емисиите се запазят около 25 евро, това, което ТЕЦ „Марица изток“ 2 трябва да плати, за да купи тези емисии, за да може да работи през следващата година, е малко над 466 млн. лв. Това са разходите, които държавната ТЕЦ трябва да направи, за да купи тези емисии. Ако такива емисии не бъдат закупени, съгласно европейските правила и директиви, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако работи, трябва да заплаща съответните глоби“, допълни министър Петкова. По думите й това е проблемът по отношение на ТЕЦ „Марица изток“ 2. „Централата е в отлично техническо състояние, готова е за зимата. Това, върху което ние сега работим е да начертаем мерки краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за решаване на тези ситуация. Въглищните централи в България са основна, базова мощност, без която българската електроенергийна система няма как да работи нормално. Това са близо 4 000 MW“, каза още министър Петкова. Тя успокои всички български граждани, че ТЕЦ „Марица изток“ 2 ще работи. „Неслучайно холдинговата структура е създадена в рамките на БЕХ. Неговият смисъл е да създава добри финансови услови. Искам само да отбележа, че през последните две години БЕХ закупува емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2 и това автоматично се превръща в задължение на ТЕЦ „Марица изток“ 2 към БЕХ и има ангажимент да погаси тези задължения. Всичко онова, което трябва да бъде направено ще бъде направено, така че ТЕЦ-ът да работи нормално“, каза още министър Петкова и уточни, че въпросът е какви ще бъдат дългосрочните мерки. Тя уточни, че въпросът е доста сериозен и изисква комплексно разглеждане на проблема. "Оттук натътък ще търсим решения. Други държави-членки са решили подобен въпрос с кандидатстване и съответно одобряване от страна на ЕК на така наречения стратегически резерв. Ще търсим варианти в тази посока", допълни още енергийният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения

Министър Теменужка Петкова: Обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения

11 Октомври 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със съществуващия вариант за обединението на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 и в отговор на въпрос на депутата от БСП Иван Генов за мнението й по този вариант, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Народният представител от ПГ на БСП Иван Генов коментира: „Изкарайте АЕЦ „Козлодуй“ от БЕХ, направете ядрен холдинг. Това ще се върне. Не ограбвайте атомната енергетика на България. Това ще ограби въобще българската енергетика. Няма да говорим за енергетика, ако тази глупост се осъществи“, каза Генов за идеята за обединение на АЕЦ „Козлодуй“ с ТЕЦ „Марица изток“ 2.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че проблемът на ТЕЦ 2 не е, че регистрира огромни загуби, а че те водят до декапитализация на дружеството. „В един момент ще стигнем до ситуация, в която дружеството е дотолкова декапитализирано, че ако трябва директорът да спази закона, той трябва да го обяви в несъстоятелност“, каза още Делян Добрев. Според Добрев правилното решение е всяка централа да си свие разходите, за да работи на печалба.
От своя страна министър Теменужка Петкова отговори: „Когато се правят подобни предложения те се правят с цел да се оцени доколко е удачно да се приложи в този случай и доколко не е. Това, което ние сме направили като оценка на такъв един вариант, показва следното. Такова едно обединението би създало повече проблеми, отколкото би дало решения. По думите й АЕЦ „Козлодуй“ е подписал конвенция, свързана с неговата финансова стабилност. „Няма как една атомна електроцентрала да бъде подложена на финансов риск. На второ място има сключено споразумение с Евратом, по силата на което има определени клаузи“, заяви още Петкова. Тя уточни, че тук стои въпросът за така наречената концентрация и дали това обединение би повлияло на пазара. „На трето място става въпрос за кроссубсидиране, което ЕК следи много стриктно и това е наистина един много сериозен проблем. Отделно от това на АЕЦ „Козлодуй“ са му необходими средства за удължаване на живота на шести блок“, посочи още министър Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Разглеждаме варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица  изток“ 2

Министър Теменужка Петкова: Разглеждаме варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

11 Октомври 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Разглеждаме и варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай за ТЕЦ "Марица изток" 2 и подготовката за есенно-зимния сезон за всички предприятия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въпросът е много актуален. Както се казва въпрос "в десятката". Това е една от най-важните теми, пред които е изправена българската енергетика към настоящия момент. Обсъждаме различни варианти. Не изключваме нито един вариант“, каза още Петкова. По думите й ставащото с ТЕЦ „Марица Изток“ 2, се случва с всички въглищни централи в Европа. "Онзи ден имах разговор с полския министър на енергетиката. Той поиска този разговор във връзка с резкия скок на цените на емисиите. Те достигнаха нива на 25 евро на тон, нещо което е убийствено за този тип производители на електрическа енергия. Това, което полският колега предложи е всъщност всички държави, които са засегнати от такъв процес, да имаме общ подход и да обединим усилията си и да намерим решения на този въпрос. Истината е, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без тези въглищни централи. Те са 3974 МW като мощност. Българската електроенергийна система няма как да се справи без този тип мощности. Трябва да обединим усилията и да намерим най-доброто решение за този тип централи у нас, защото те са пряко свързани с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност. Разработваме различни варианти“, каза Петкова и уточни, че се разглежда и варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. „Знам, че този вариант предизвика доста дебати в обществото и то с основание, защото това е непопулярна мярка. Когато сме в такава ситуация, се обсъждат всички възможни варианти. Важно е да видим какви са плюсовете и минусите от всеки един от тях“, каза Петкова. По думите й трябва да се намери краткосрочна мярка, която да даде възможност до края на март 2019 г. да се направи така, че да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2. Тя поясни, че се разглеждат и варианти за дългосрочна мярка. „До края на другата седмица ще имаме вече готов вариант с предложения, който ще бъда готова да представя пред Комисията по енергетика“, допълни още министърът на енергетиката.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.