НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Генерал Валентин Цанков: Ако до края на годината не бъдат усвоени отпуснатите 400 милиона лева за отбрана, те ще трябва да бъдат върнати обратно за следващата година

Генерал Валентин Цанков: Ако до края на годината не бъдат усвоени отпуснатите 400 милиона лева за отбрана, те ще трябва да бъдат върнати обратно за следващата година

6 Ноември 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
София. Ако до края на годината не бъдат усвоени отпуснатите в размер на 400 милиона лева средства за отбрана, те ще трябва да бъдат върнати обратно за следващата година. Това каза в интервю за предаването "Това е България" на Радио „Фокус“ бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, експерт в Центъра за изследване на отбраната и сигурността. По думите му е практика всяка година да се отделят значителни средства за отбрана, които остават неизползвани, лишавайки армията от ново въоръжение. „Когото и да лъжем, не правим добро нито на себе си, нито на НАТО, защото все пак ние имаме поети ангажименти, имаме отделени сили, които са предвидени за участие в операции. Част от тях са предвидени да участват в операции на собствена територия. И когато нищо от ангажиментите не се изпълнява, това е в ущърб на собствената национална сигурност“, коментира бригаден генерал Валентин Цанков. Той добави, че вече цели 12-13 години се говори за закупуването на нови самолети, а в същото време се бездейства. „Планираните средства тази година за бойна техника също няма да решат проблема най-малко защото няма подписан договор и не е избран самолет“, коментира Цанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генерал Валентин Цанков: Трансформацията „от приятел във враг“ е невъзможна по оста „САЩ – ЕС“

Генерал Валентин Цанков: Трансформацията „от приятел във враг“ е невъзможна по оста „САЩ – ЕС“

6 Ноември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Трансформацията „от приятел във враг“ е невъзможна по оста „САЩ – ЕС“. Това каза в интервю за предаването "Това е България" на Радио „Фокус“ бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, експерт в Центъра за изследване на отбраната и сигурността. Според него евентуалното създаване на нова европейска армия ще изисква стриктна синхронизация и разпределение на оперативните и военни способности с НАТО. „Комплектът от военна техника е възможно да се превърне в проблем, в случай че за една и съща операция само една от организациите има достъп до него“, каза още Цанков. „По повод изместването на САЩ от Европейския към Тихоокеанския военен театър единственият възможен конфликт, който би могъл да настъпи, е вътрешен и касае ЕС“, обясни бригадният генерал. „Защото някой трябва да покрие и останалите празни места на излезлите от отговорност американски войски с европейски сили. За това обаче знаем, че има доста сериозна съпротива на някои от страните-членки, които не желаят или само публично поемат ангажимент. На практика те не изпълняват решенията, които бяха взети в Уелс за достигане на 2 процента от БВП на средствата за отбрана“, коментира бригаден генерал Валентин Цанков. Той добави, че достигането на 2 процента от БВП за отбрана ще е дълъг процес за редица страни-членки на Общността. Той припомни, че България спада към графата на държавите, поели този ангажимент, но липсва визия как това може да бъде постигнато.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Нужна е истинска европейска армия за защита от Русия и дори САЩ

Еманюел Макрон: Нужна е истинска европейска армия за защита от Русия и дори САЩ

6 Ноември 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон призова във вторник за създаване на „истинска европейска армия“, за да може континента да се защитава от Русия и дори САЩ, като това се случва, докато светът отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война, съобщава AFP.
Макрон, който настоява за създаване на общи въоръжени сили на Европейския съюз, откакто дойде на власт, подчерта, че Европа трябва да намали зависимостта си от американската военна мощ, особено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че вади страната от договор за ограничаване на ядреното оръжие от Студената война.
„Трябва да се защитаваме от Китай, Русия и дори САЩ“, заяви френският държавен глава пред радио Europe 1.
„Когато виждам, че президентът Тръмп обявява, че излиза от голям договор за разоръжаване, подписан след европейската ракетна криза през 80-те, си мисля, кой е основната жертва? Европа и нейната сигурност“, обясни държавният глава.
„Няма да защитим европейците, освен ако не решим да имаме истинска Европейска армия“, увери още той в интервюто, записано в понеделник вечерта във Вердюн, където е в рамките на обиколката си на Западния фронт от времената на Първата световна война.
Изправен пред „Русия, която е на нашите граници и показа, че може да бъде заплаха“, Макрон посочи: „Имаме нужда от Европа, която може да се защитава по-добре сама, без да зависи изключително от САЩ“.
През миналата година ЕС стартира съвместен фонд за отбрана в размер на няколко милиарда евро, предназначен да развие военния капацитет на Европа и да направи континента по-стратегически независим, отбелязва „Франс прес“.
Франция също оглавява създаването на сила от девет страни, предназначена да бъде в състояние бързо да създаде съвместна военна операция, да евакуира от военна зона или да окаже помощ при природно бедствие, добавя още френската агенция.
"Мирът в Европа е несигурен", заяви Макрон пред „Европа1“.
"Бяхме засегнати от опити за проникване в кибер пространството и многобройни интервенции в нашите демокрации", каза той, очевидно, визирайки Русия.
Той също така предупреди за "авторитарните сили, които се възстановяват и преуспяват на границите на Европа".
Макрон предупреди за нарастващия национализъм, докато се готви да посрещне десетки световни лидери, включително Тръмп и руския президент Владимир Путин, в неделя, за да отбележи 100 години от края на Първата световна война.
Държавният глава повтори предупреждението си във вторник, че е поразен от сходствата между днешния свят и финансовата криза и "национализмът, който играе върху страховете на хората" от 30-те години на миналия век.
"Мирът и благоденствието, на които Европа се радва от 70 години, са златен момент в нашата история", каза той, като предупреди, че това е изключение, а не правило.
„От хилядолетия, това никога не е траело толкова дълго“, посочи президентът на Франция Еманюел Макрон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната: Процедурата за ремонт на Су-25 е в ход, не е прекратена

Министерството на отбраната: Процедурата за ремонт на Су-25 е в ход, не е прекратена

5 Ноември 2018 | 22:33 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на отбраната намира за необходимо да предостави допълнителна информация за напредъка на процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Осигуряване на летателната годност на самолети Су-25 – рамково споразумение”, за да отговори на манипулативните информации, публикувани в някои български медии. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Първо. С решението си от 2 ноември 2018 година министърът на отбраната не прекратява горепосочената процедура, а използва правото си по чл. 22, ал. 8 от ЗОП на възложител да даде указания на комисията за провеждане на преговори с ОАО „558 Авиационен ремонтен завод”, Беларус, и да потвърди с нов протокол и доклад постигнатите намаления на цените за ремонт на щурмовите самолети Су-25.
Второ. За избягване на всякакви възможни спекулации и при спазване на заложените изисквания при откриване на процедурата, Министерството на отбраната отново припомня, че обявената прогнозна стойност от 82 510 000 лева може да бъде променена /достигната/ само с решение на Министерския съвет.
Трето. Министерството на отбраната ще продължи регулярно да информира на своята интернет страница за напредъка в предстоящите преговори с беларуската страна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отменил решението си за ремонта на самолетите Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отменил решението си за ремонта на самолетите Су-25

5 Ноември 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отменил решението си за ремонта на самолетите Су-25. Това става ясно от решение, публикувано на сайта на министерството. На 2 ноември Красимир Каракачанов е отменил решението си за определяне на изпълнител на обществената поръчка за ремонта на самолетите. Обществената поръчка е с прогнозна стойност 82 510 000 лева без ДДС. За изпълнител на обществената поръчка е избрана беларуска компания. Министърът не приема доклада на комисията, водила преговорите, и й възлага да проведе нови преговори с компанията до достигане на конкретна оферта. Мотивът му е, че е преговаряно за изпълнение на цялостен ремонт на самолетите, а не за отделни части.
„Фокус“ припомня: На 1 ноември ПГ на БСП настоя сделката за ремонта на самолетите Су-25 да се преразгледа, защото е оскъпена три пъти. Според левицата трябва да се намери начин български завод да участва в обществената поръчка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на отбраната: Средствата за ремонт на самолетите СУ-25 не надхвърлят 100 млн. лв. без ДДС  - не се заобикаля законът и Народното събрание

Министерство на отбраната: Средствата за ремонт на самолетите СУ-25 не надхвърлят 100 млн. лв. без ДДС - не се заобикаля законът и Народното събрание

1 Ноември 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Не отговаря на истината твърдението, че „средствата за ремонта значително ще надхвърлят сумата от 100 милиона лева, като така целенасочено ще се заобиколи законът и Народното събрание“. Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната по повод публични изявления на народни представители от БСП относно обществената поръчка за ремонт на самолетите СУ-25.
От Министерството посочват, че процедурата е обявена публично и е на сайта на Министерството на отбраната с решение 108/17. 08.2018 г. Според него общата стойност на ремонта възлиза на 41 милиона лева без ДДС, като при необходимост от допълнителни ремонти, сумата може да достигне максимум 82.510 милиона лева без ДДС, за което задължително е необходима санкция на Министерски съвет. Както е известно, Народното събрание се произнася по сделки за над 100 милиона лева без ДДС.
По повод твърдението, че „процедурата е само с един участник“ от Министерството уточняват, че според доклад на Военновъздушните сили (ВВС) само две компании могат да извършат изисквания ремонт. Това са руският завод-производител и авиоремонтният завод „Баранович“ в Беларус. Оферта е подала само втората компания.
От Министерството посочват, че българският завод „Авионамс“ не е поканен за ремонта, защото от 16 години заводът не е ремонтирал СУ-25, а от 18 години - не е ремонтирал двигател на СУ-25. По оценка на експерти от ВВС, в „Авионамс“ никога не са извършвани капитално-възстановителни ремонти в обема, който е необходим сега. Въпреки многократните покани от Министерството на отбраната до „Авионамс“, дружеството до този момент не е предоставило документи за наличие на способности за изпълнение на обявената от Министерството на отбраната поръчка. Освен това решението за откриване на процедурата не е обжалвано от нито една страна, включително от „Авионамс“.
Документацията по обществената поръчка за ремонта на самолетите СУ-25 може да видите тук.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява за преразглеждане на сделката за ремонта на самолетите Су-25

БСП настоява за преразглеждане на сделката за ремонта на самолетите Су-25

1 Ноември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме сделката за ремонта на Су-25 да се преразгледа. Националният интерес да бъде защитен и да се намери начин българският завод да участва в сделката. Това каза на брифинг в парламента Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП винаги е била последователна в позицията си не само за обновяване на техниката и въоръжението, и за ремонт и на съществуващите“, заяви той и уточни, че БСП не са против ремонта на Су-25. „Искаме да знаем що за сделка е тази, която започва от 41 и скача на 180 млн. лева“, попита Атанас Зафиров. „Победител е предизвестеният участник, в крайна сметка „си стискат ръцете“ за 180 млн. лева. Що за сделка е това, която милионите хвърчат?“, коментира той. „Синдикатите в завода потвърдиха желанието си да участват в сделката за ремонта на самолетите“, каза още Атанас Зафиров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на отбраната: Ремонтът на самолети Су-25 няма да е на стойност 310 милиона лева, както се твърди в медийни публикации

Министерство на отбраната: Ремонтът на самолети Су-25 няма да е на стойност 310 милиона лева, както се твърди в медийни публикации

25 Октомври 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. Ремонтът на самолети Су-25 няма да е на стойност 310 милиона лева, както се твърди в медийни публикации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната във връзка с публикации в медиите, визиращи процедурата за сключване на рамково споразумение за осигуряване на летателната годност на самолети Су-25К/УБК, в които се твърди, че самолетите ще бъдат ремонтирани за 310 милиона лева.
От министерството посочват още, че щурмовите самолети Су-25 е възможно да бъдат ремонтирани, но не за 310 млн. лв с ДДС, каквото е внушението в публикациите, а за 41 млн. лв. без ДДС. Ако Министерският съвет реши, сумата по рамковото споразумение може да нарасне до 82,5 млн. лв. без ДДС. „Но само ако правителството реши! Процедурата за ремонта на самолетите всъщност е по договаряне. Според проучване на експерти от Военновъздушните сили единствено заводи в Беларус и Русия могат да извършват такива ремонти. Затова са поканени и представители на двете страни. Оферта е подала само една – беларуският авиоремонтен завод „558“. В нея е включен пълният набор от услуги за ремонт и модернизация на този тип самолети, от които Министерството на отбраната да избере най-необходимите за нашите машини. Така че сумата от 310 млн. лв., която се появява в публикациите, изобщо не е договаряна“, подчертават от Министерството на отбраната и уточняват, чр процедурата, обявена от министерството с решение от 17 август 2018 г., е за сключване на рамково споразумение за осигуряване на летателна годност на самолети Су-25К/УБК, което означава, че конкретни ремонтни дейности ще се поръчват само при необходимост и при финансова възможност.
Според министерството ремонтирането на самолетите Су-25 е належащо, защото техният технически и междуремонтен ресурс е изтекъл преди повече от 10 години.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Избираме изтребителите по три критерия

Ген. Константин Попов: Избираме изтребителите по три критерия

18 Октомври 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
София. Три са основните критерии за избор на изтребителите – това са бойна ефективност (какво може да изпълнява самолетът), вторият критерий е цената и третият критерий е остатъчен ресурс – продължителност на времето, за което можем да го използваме този самолет. Това каза ген.Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ.
Като цяло решението е да се купят 16 самолета – една цяла ескадрила, но това ще стане на два етапа, обясни още той.
По думите му на първия етап ще се купят 8 самолета. В проекта за инвестиционен разход са заделени над 1 милиард лева. Според ген. Попов, до 1 януари 2019 година процесът трябва да приключи – първо работят експертите, след това предложенията ще бъдат обсъдени от политико-експертна група, ще се предложат на министъра, той ще ги предложи в Министерския съвет и тогава ще се обяви какъв е изборът. Този проект трябва да мине и през парламента. Следват и преговори с избраната фирма, с която се уточняват много детайли.
Ще са необходими около 6 години, докато придобием напълно новите самолети, т.е. с цялата бойна техника, обучение, снаражение, след като бъде ратифициран договорът за тях от парламента, уточни ген. Константин Попов.
Лобиране за определен самолет и служебна дисквалификация не трябва да има, категоричен беше ген. Константин Попов.
„Президентът поиска да се запази радио мълчание по темата с изтребителите – това е когато не се използва радиото за предаване на информация – когато всичко е планирано добре и искаш да подходиш скрито. Според мен това обръщение на президента трябва да тълкува по друг начин, посланието е да не се оказва влияние на работната група”, уточни генералът.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Най-важното за един пилот е умението да гледа в перспектива

Ген. Константин Попов: Най-важното за един пилот е умението да гледа в перспектива

9 Октомври 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Най-важното за един пилот е умението да гледа в перспектива. Това каза за дневния информационен блок на Радио „Фокус“ ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана, по повод представянето на биографичната книга „Високо небе“. По думите му един летец никога не бива да се отчайва, когато е високо в небето, дори начертаният план да не може да бъде изпълнен. Ген. Попов каза още, че авиацията е начин на живот, определяйки професията „пилот“ като тежка, но много благодатна мисия. „В небето се изпитват всякакви чувства, особеността е, че в този дефицит от време всичко е компресирано и вероятно затова е толкова ярко. Да, има и страх, има и радост, има и усещане за свобода и всичко това е вложено в един миг и може да се промени за секунда. Важното е да можеш да си овладяваш чувствата. В края на краищата пилотът и изтребителят трябва да свършат важна работа – да защитят хората, които са под тях“, обясни ген. Константин Попов. По отношение на дискусията около закупуването на нови изтребители, той изрази надежда, че Българската армия ще получи възможно най-добрата бойна техника. „Тази бойна техника е инструментът, гарантиращ както сигурността на пилотите, така и на цялата държава“, поясни генералът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Държа на нови изтребители, за да могат летците, когато им свалят найлона от седалките, да знаят, че няма да са пушечно месо

Премиерът Бойко Борисов: Държа на нови изтребители, за да могат летците, когато им свалят найлона от седалките, да знаят, че няма да са пушечно месо

2 Октомври 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Аз държа да са нови, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не гледам оферти, не участвам. Това, което знам, го гледах снощи по новините. Единственото, за което съм дал указания, е да се направи публично, отворено, пред медиите, за да могат хората да знаят за пълната прозрачност на този конкурс, защото това са милиарди. От това, което видях, най-добрите самолети, които поне сме чували ние, са участвали – F-16, F-18, „Грипен“, „Eurofiighter“ и не знам още други какви. Ние държим самолетите да бъдат нови, не само да могат да охраняват небето на България, но и в този размирен свят недай Боже, ако стане война, да могат да се бият с другите изтребители“, коментира Борисов. Според него, когато видиш с какво разполагат останалите държави, потенциално с които може да възникне конфликт в региона, трябва да се избере такъв изтребител, който като излети, да има реални шансове за бой, а не само да обикаля във въздуха и да прави „Еър полисинг“. „Оттам нататък съм помолил Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево също да участват, да гледат. В края на краищата първо те са най-добрите експерти, защото летят на тези самолети, знаят с какво ще се бият или ако стане война, какво ще правят, и не на последно място, те ще летят на тях. Аз държа да са нови, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: До 19 октомври работна група трябва да направи анализ на предложенията за нови изтребители

Министър Красимир Каракачанов: До 19 октомври работна група трябва да направи анализ на предложенията за нови изтребители

2 Октомври 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. До 19 октомври работна група трябва да направи анализ на предложенията и дали отговарят на нашите изисквания, като междувременно тя може да поиска уточнения от страните, подали оферта. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с отворените оферти при конкурса за изтребители. Той обясни, че след това тази работа група ще представи доклад и започват същинските разговори, в които идва момента с разговорите за това дали тези оферти могат да бъдат подобрени ценово пък и технически.
Министърът обясни, че със заповед на премиера ще бъде назначена политико-военна група, която ще провежда преговорите за подобряване на офертите. По думите му това ще бъде междуведомствена комисия, тъй като отношение към този процес имат Министерство на отбраната, Министерство на икономиката, Министерство на финансите. В нея ще вземат участие и експерти от българските ВВС.
„За мен е важно да изберем най-добрия вариант на база на финансовите възможности, които имаме да придобием нов самолет за нашите Военновъздушни сили. Това е моята амбиция. Дали ще има натиск - ще видим. Към момента не е имало натиск.
Какво ще направим зависи от тези две работни групи и политическата воля“, заяви Красимир Каракачанов.
Той добави, че умишлено договорът, който ще се подпише накрая ще е между две държави, а не между Министерство на отбраната и частна фирма, за да се избегнат корупционни практики.
Всеки може да упражнява натиск. Естествено, че може да има. Но той няма да бъде с удряне по масата, както някои може би си го представят, а под формата на Нашия самолет е най-добър. Така правят всички.
„И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката”, каза министърът по повод информациите, че синдикатите искат българската „Авионамс” да ремонтира самолетите СУ-25.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Спорът за това кой самолет е по-хубав накрая опира до това какви финансови възможности имаме

Министър Красимир Каракачанов: Спорът за това кой самолет е по-хубав накрая опира до това какви финансови възможности имаме

2 Октомври 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Спорът за това кой самолет е по-хубав накрая опира до това какви финансови възможности имаме. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с отворените оферти при конкурса за изтребители. „Моята амбиция беше да поканим повече участници, за да има повече конкуренция и по-богат избор. Като имаме предвид, че само „Рафал“ не изпратиха оферта и Израел изпратиха писмо, че няма да участват в състезанието, останаха четири оферти - за F16, F18, „Грипен“ - предложения за нови самолети, и за Eurofighter от Италия, които са употребявани“, коментира министър Каракачанов.
Той добави, че предложенията до повечето държави са за нови изтребители, тъй като винаги едно ново нещо е по-добро от старото. „Започват едни спорове кой самолет е по-хубав. Спорът е актуален дотолкова, доколкото накрая опира до това какви финансови възможности имаме“, посочи Каракачанов и добави, че разполагаме с 1,8 млрд. лв. с ДДС.
„Придобиваш един самолет, но допълнително се изисква поддръжка на този самолет. Това е много важен критерий - колко ще струва поддръжката на тези 8 изтребителя всяка една година и тук параметрите са различни. Не е без значение дали издръжката ще струва 20-30 млн. лв. на година или ще е 80-100 млн. лв. В живота на един самолет половината от разхода са парите за поддръжка, даже биха казал, че повече от половината пари, които похарчваш за 30 години в бъдеще са не за покупката, а за поддръжката“, каза още Каракачанов.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген.-майор Цанко Стойков, ВВС: Военнотранспортната ни авиация обединява в едно устрема към небето и моралното

Ген.-майор Цанко Стойков, ВВС: Военнотранспортната ни авиация обединява в едно устрема към небето и моралното

23 Август 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Военнотранспортната ни авиация обединява в едно устрема към небето и моралното. Това каза командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков по време на тържествената церемония по повод 70-ата годишнина създаването на военнотранспортната ни авиация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Желая на всекиго от вас, здраве, вдъхновение и сили, за да продължавате да изпълнявате войнския си дълг. Нека късметът и щастието да са път към мечтите ви. Честит празник и пожелавам безаварийни и успешни полети“, каза ген.–майор Цанко Стойков.
Полк. Пейчо Пейчев, командир на 16-та транспортна авиационна група, честити на всички военнослужещи празника на авиацията и запозна присъстващите с нейната история. „И днес ние продължителите на традициите устояваме на динамичното време и новостите в технологиите и философията на пилотиране, за да бъдем адекватни, гъвкави, прецизни и да бъдем там, където трябва и когато необходимо“, каза още полк. Пейчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Устремът и високата отговорност на военнотранспортната ни авиация остават непроменени през изминалите седем десетилетия

Президентът Румен Радев: Устремът и високата отговорност на военнотранспортната ни авиация остават непроменени през изминалите седем десетилетия

23 Август 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Устремът и високата отговорност на военнотранспортната ни авиация остават непроменени през изминалите седем десетилетия. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържествената церемония по повод 70-ата годишнина създаването на военнотранспортната ни авиация, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За мен е чест и истинско удоволствие да мога лично да ви приветствам по случай 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация на Република България и празника на 16-та транспортна авиационна група. Днес можете да бъдете горди със славната история и постиженията на авиогрупата. Създадена тук на това летище като военнотранспортно поделение от състава на ВВС за тези 7 десетилетия, се сменяше техниката, за да бъде днес една от най-съвременните. Сменяха се хората, но едно остава непроменено – това е устремът и високата отговорност, с която личният състав на група винаги е решавал стоящите пред него задачи“, каза Радев. По думите му тези задачи винаги са били приоритетно свързани с превоз на личен състав, бойна техника, товари, разузнаване, фотографиране. Той посочи, че транспортната авиационна група е важна съставна част на Българските въоръжени сили. „Днес освен специалната подготовка вие изпълнявате и високохуманни задачи в интерес на цялото българско общество. Екипажите носят непрекъснато дежурство за аварийно-спасително осигуряване, поддържа се постоянна готовност за авиомедицинска евакуация, за превоз на хора в случай на криза. Неоценима е ролята на военнотранспортната авиация в ситуации, където единствено бързият въздушен транспорт дава надежда за живот на болни, на пострадали, на нуждаещи се от трансплантация. Като командир на ВВС неведнъж съм се убеждавал във вашата висока подготовка и морални качества, за това че сте действали за спасяването на човешки живот в критични ситуации, понякога залагайки своя собствен живот. Зад гърба ви са полети до стотици далечни дестинации на далечни континенти, в които непрекъснато проявявахте висок професионализъм, мъжество и издръжливост. Искам специално да отбележа вашия принос за процесите на дълбока трансформация на военна подготовка“, каза Румен Радев. Той обърна внимание на участията и домакинствата на военнотранспортната ни авиация в международни учения. „Днес изпълнявам и един свой личен дълг пред вас. Като ваш командир в задъхания делник, изпълнен със задачи и предизвикателства, не намерих време за благодарност. За това днес използвам повода за вашия празник да изкажа своето дълбоко уважение и благодарност за вашата всеотдайност, вашето дръзновение и смелост, с които пазите силният български авиационен дух и развивате нашата военнотранспортна авиация“, допълни държавният глава. Той се обърна и към ветераните и им изказа своята признателност и благодарност за тяхното себеотрицание, с които са завещали авиационните ценности. „На всички, свързани завинаги с 16-та транспортна авиационна група пожелавам здраве и силен дух, а на личния състав - много енергия и ентусиазъм за следващите отговорни задачи и предизвикателства. Честит празник“, каза още Радев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев прие почетния строй по повод 70-годишнината от създаването на военнотранспортната ни авиация

Президентът Румен Радев прие почетния строй по повод 70-годишнината от създаването на военнотранспортната ни авиация

23 Август 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев прие почетния строй по повод 70-годишнината от създаването на военнотранспортната ни авиация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Държавният глава се поклони пред бойното знаме, докато звучи химнът на Република България. Той се обърна към военнослужещите с думите: „Поздравявам ви със 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация на Република България и празника на 16-та транспортна авиогрупа“. Военнослужещите му отговориха с мощен вик „Ура“. Всеки момент предстои държавният глава Румен Радeв да произнесе слово по повод празника. Гост на събитието в авиобаза „Вражедбна“ е още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Приръстват още началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков и командирът на военно формирование 24900 полковник Пейчо Пейчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна церемонията по повод 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация

Започна церемонията по повод 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация

23 Август 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Започна церемонията по отбелязване на 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация на Република България и празника на 16-та транспортна авиогрупа на авиобаза „Враждебна“, предаде репортер на Агенция „Фокус“
. На събитието присъства президентът Румен Радев. Той бе посрещнат от началника на отбраната ген. Андрей Боцев, командирът на ВВС ген. -майор Цанко Стойков и командирът на военно формирование 24900 полковник Пейчо Пейчев.
След това предстои президентът Румен Радев прие почетния строй и да се поклони пред бойното знаме докато звучи химнът на Република България. Гости на събитието са още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и ветерани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българската военнотранспортна авиация отбелязва 70 години от създаването си

Българската военнотранспортна авиация отбелязва 70 години от създаването си

23 Август 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. На авиобаза „Враждебна“ ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от създаването на Военнотранспортната авиация на Република България и празникът на 16-а транспортна авиационна група. Специален гост на събитието ще бъде президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. На отбелязването на годишнината ще присъстват още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. На събитието са поканени още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, представители на държавната администрация, командири на военни формирования и други.
Агенция „Фокус“ припомня: 16-ата транспортна авиационна група е наследник на 14-и транспортен полк, сформиран на 1 януари 1948 г. Полкът е съставен от три ескадрили, а негов командир е подполковник Захари Манолов. По-късно с указ на Народното събрание от 26 август 1953 г. е връчено бойното знаме на авиополка. Именно за това всяка година на 26 август отбелязваме празника на Българската военнотранспортна авиация.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.