НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Започна европейската седмица на донорството (ОБЗОР)

Започна европейската седмица на донорството (ОБЗОР)

15 Октомври 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Започна европейската седмица на донорството. УМБАЛ „Света Екатерина“ беше домакин на събитието. Проектът е инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантация, пациентски организации, партньори и приятели. Кампанията ще протече под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този начин се изразява почит към паметта на донорите и благодарност към техните близки. УМБАЛ „Св. Екатерина“ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се въвежда присаждането на сърце още през далечната 1986 г. За 32 години нейни екипи са извършили общо 60 трансплантации. По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски ситуации у нас – средно около 8-10 на година, от които само четири до шест с донори, подходящи за сърдечна трансплантация. Въпреки прилагането на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.
По време на събитието проф. д-р Генчо Начев каза, че някога България е била пионер в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, а в момента изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти. Той смята, че основната причината за този спад е както донорският недостатък, така и всички нас, като професионалисти и граждани. Според него трябва да се даде повече гласност на проблема, да се привлекат повече съмишленици с еднакъв начин на мислене, за да може да се даде шанс на повече хора, чакащи в листите за трансплантация. Той призова всички гости на събитието да почетат донорите с минута мълчание и пожела успех на организаторите на инициативата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Незабравка Чилингирова, УМБАЛ „Света Екатерина“: 34 души в момента са в листата на чакащите за сърдечна трансплантация, за тази година са направени общо 4 такива операции

Д-р Незабравка Чилингирова, УМБАЛ „Света Екатерина“: 34 души в момента са в листата на чакащите за сърдечна трансплантация, за тази година са направени общо 4 такива операции

15 Октомври 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. В момента в листата за чакащи са 34 пациенти. Средно в страната се правят от 3 до 9 трансплантации. За тази година са направени общо 4 трансплантации. Това каза проф. д-р Незабравка Чилингирова, кардиолог по в УМБАЛ „Света Екатерина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Чилингирова отбеляза, че през 2013 г. в България са започнали трансплантациите на новия век. „Тогава разбрахме каква е ползата от изкуствените сърца“, каза тя. Тя обясни, че сърдечните трансплантации, направени в страната ни са около 60. По думите й в нашата листа за чакащи сърдечна трансплантация са предимно млади хора до 30 годишна възраст, включително и деца. „За тази година са направени общо 4 трансплантации,“ обясни д-р Чилингирова. Тя даде пример с един техен успешно опериран пациент и уточни, че трансплантацията е направена от сърцето и бъбрека на майка му, като в момента момчето вече е студент. По думите й ниският брой на направените операции в България се дължи не толкова на това, че няма хора, които искат да дадат част от себе си за друг, а по-скоро проблемът е в организацията, донорските центрове и интеграцията на пациентите след интервенцията. „Това изисква много средства, но това помага после на много хора след това да имат нормален живот“, обясни още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Генчо Начев: Някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации, а сега изоставаме от съседните ни страни

Проф. д-р Генчо Начев: Някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации, а сега изоставаме от съседните ни страни

15 Октомври 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, а изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти. Това каза проф. д-р Генчо Начев по време на официалното откриване на Европейската седмица на донорството в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Света Екатерина“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Начев обясни, че УМБАЛ „Света Екатерина“ е домакин на Европейската седмица на донорството. „Европейската седмица на донорството е по инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантация, съвместно с пациентски организации, партньори и приятели. Кампанията ще протече под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този начин ще се изрази почит към паметта на донорите и благодарност към техните близки“, каза проф. Начев. Той допълни, че за 32 години в болницата са извършени общо 60 трансплантации и обясни, че вината за ниския брой е във всички нас като общество и хора. Проф. Начев даде пример с Хърватия, която преди години е била на последно място в броя на извършените трансплантации, а днес е с водещи позиции.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде официално открита Европейската седмица на донорството

В УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде официално открита Европейската седмица на донорството

15 Октомври 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. УМБАЛ „Света Екатерина“ е домакин на Европейската седмица на донорството. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. От 11.00 часа днес в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде официалното откриване на Европейската седмица на донорството по инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантация и съвместно с пациентски организации, партньори и приятели. Кампанията ще протече под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този начин ще се изрази почит към паметта на донорите и благодарност към техните близки.
УМБАЛ „Св. Екатерина“ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се въвежда присаждането на сърце още през далечната 1986 г. За 32 години високоспециализираните ѝ екипи са извършили общо 60 трансплантации. По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски ситуации у нас – средно около 8 - 10 на година, от които само четири до шест с донори, подходящи за сърдечна трансплантация. Въпреки прилагането на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.
Докато някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, то днес въпреки усилията на лекарите и съответните структури от Министерството на здравеопазването, сериозно изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.