НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МОН отпуска 3 млн. лв. за професионални гимназии, които откриват паралелки за специалности с бъдещ недостиг (ОБЗОР)

МОН отпуска 3 млн. лв. за професионални гимназии, които откриват паралелки за специалности с бъдещ недостиг (ОБЗОР)

29 Октомври 2018 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на образованието и науката ще предостави близо 3 млн. лева на професионалните гимназии, които откриват паралелки за специалности с бъдещ недостиг. Това стана ясно по време на тържествено събитие, в което се награждаваха училища от страната, които са се включили в Европейската седмица на програмирането. Министър Красимир Вълчев обясни, че също така ще бъдат отпуснати средства за извънкласни интереси на учениците. Той уточни, че всички ученици имат възможност да заявят своите желания за извънкласните занимания и след като се получи крайна бройка с желаещи, децата ще се разпределят в групи, като се определя техен преподавател. Министърът поясни, че най-често тази дейност е извършвана от самите учители. Красимир Вълчев обясни, че се прави реформа в извънкласните дейности на учениците, като се опитват да насочат интересите на децата в дисциплини, като природните науки, математика и техника, защото в тези области има най-голям спад на образователните резултати. Според него освен образователните институции, извънкласните интереси на учениците могат да се извършват и от други организации, като например стопански, общински, културни субекти.
Пред журналисти министър Вълчев каза още, че министерството изготвя няколко промени, свързани с облекчаване на административната работа на учителите, като въвежда в най-големите досиета възможност за електронно опериране. Министър Вълчев допълни, че са регламентирани 200 часа допълнително обучение на учениците за преодоляване на образователни трудности. По думите му тези часове ще се финансират по Оперативна програма „Наука и растеж“. Според него това ще даде шанс на децата, които са изостанали от материала или са натрупали трудности по време на обучителния период да наваксат със знанията си. Той заяви, че в допълнителните занятия, които ще се провеждат в събота и неделя, както и през ваканциите, могат да се включат и деца, които не знаят български език.
Във връзка с Европейската седмица на програмирането образователният министър обясни, че в нея са се включили над 24 000 деца от 55 населени места от страната. В рамките на събитието са били проведени близо 600 инициативи в учебни заведения в цялата страна, в които участниците са направили своите първи крачки в роботиката, програмирането и моделирането. По време на награждаването на най-активните участници Вълчев каза, че всяка една инициатива е била интересна и уникална, насочена към важни умения, на които ще разчитаме за в бъдеще. По думите през следващите години и десетилетия светът ще търпи дигитални трансформации и всички сектори ще бъдат провокирани от изкуствения интелект и развитието на технологиите. Той посочи, че предизвикателството пред образователните системи е да направят така, че все повече деца да придобият компютърни умения. Инициативите на европейската седмица на програмирането са били свързани с дейности, като разработване на софтуер, дизайн на игри, разработване на мобилни приложения, уеб програмиране, роботика, 3D печат и др. дейности, свързани с дигиталната компетентност. Най-голям интерес сред децата е предизвикала възможността да намират решения за мобилни телефони.
Министерството на образованието и науката отличи с различни грамоти училища от цялата страна.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Правим няколко промени, свързани с облекчаване на административната работа на учителите

Министър Красимир Вълчев: Правим няколко промени, свързани с облекчаване на административната работа на учителите

29 Октомври 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Правим няколко промени, свързани с облекчаване на административната работа на учителите. Най-големите досиета, които са за личностна подкрепа, ще могат да се водят електронно. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Регламентираме допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности до 200 часа“, обясни той. По думите му тези часове ще се финансират по Оперативна програма „Наука и растеж“. Според него това ще даде шанс на децата, които са изостанали от материала или са натрупали трудности по време на обучителния период да наваксат със знанията си. „Това ще бъде компенсирано с допълнителни занятия, които ще се провеждат в събота и неделя, както и през ваканциите“, каза той. Министър Вълчев обясни, че в тези часове ще могат да се включат и деца, които не знаят български език, защото те трябва да се възползват пълноценно от образователната система.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: В европейската седмица на програмирането участие взеха 24 хил. деца от 55 населени места

Министър Красимир Вълчев: В европейската седмица на програмирането участие взеха 24 хил. деца от 55 населени места

29 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. В европейската седмица на програмирането участие взеха 24 хил. деца от 55 населени места. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че европейската седмица на програмирането се е провела от 6 до 17 октомври, в нея са взели участие 24 хил. деца и ученици от 55 населени места в близо 600 инициативи. Според него всяка една от тези инициативи сама по себе си е уникална и е допринесла за развитието и подобряване на знанията на децата. „Те имат за цел да насочат вниманието за умението, на които ние толкова много ще разчитаме за в бъдеще. Това, което можем да кажем с голяма доза увереност за следващите десетилетия е това, че светът ще продължава да търпи дигитални трансформации, “ каза той. По думите му всяка една сфера ще бъде обвързана с изкуствения интелект и технологиите. „Все по-зависими ставаме от кодирането, това не е просто техническа дейност, то до някъде оформя и обществото, в което живеем. Това ще бъде още по-видимо за следващите години. Предизвикателство пред нас е образователната система да направи така, че да имаме повече кадри с такива умения, “ посочи още министър Вълчев.
Той тържествено награди училищата, включили се в инициативата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Близо 3 млн. лева ще бъдат предоставени на професионалните гимназии, които откриват паралелки за специалности с очакващ бъдещ недостиг

Министър Красимир Вълчев: Близо 3 млн. лева ще бъдат предоставени на професионалните гимназии, които откриват паралелки за специалности с очакващ бъдещ недостиг

29 Октомври 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Близо 3 млн. лева ще бъдат предоставени на професионалните гимназии, които откриват паралелки за специалности с очакващ бъдещ недостиг. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той обясни, че във всички области ще бъдат отпуснати средства за извънкласни интереси. „Ние имаме информационна система, в която се регистрират дейности по интереси. По-голямата част от тях се извършват от самите учители“, каза той. Министър Вълчев посочи, че след заявяване на желанията на учениците за техните извънкласни интереси, се сформират групи и се изчислява, дали е достатъчен броят и дали има учител, който да изпълнява тази дейност.
„Новото е, че ние се опитваме да насочим тези интереси в математиката, природните науки и техника. Там има най-голям спад на образователните резултати и днес е по-трудно да привлечем децата в задълбочаване на знанията е тези науки“, каза той.
Според него освен образователните институции, извънкласните интереси на учениците могат да се извършват и от други организации, като например стопански, общински, културни субекти.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: До два дни ще има промяна в ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси

Министър Красимир Вълчев: До два дни ще има промяна в ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси

29 Октомври 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. До два дни ще има промяна в ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той обясни, че тази реформа се налага заради подаване сигнали от медии към Министерството на образованието. По думите му при направени проверки се потвърждават нередностите. „Нека да ви дадем конкретна информация след няколко дни“, каза той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев ще награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането

Министър Красимир Вълчев ще награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането

29 Октомври 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще награди български училища и учители, включили се най-активно в Европейската седмица на програмирането. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. Награждаването ще се проведе от 10.00 часа днес в Министерство на образованието и науката.
Европейската седмица на програмирането се проведе от 6 до 21 октомври 2018 г. по инициатива на Европейската комисия. В България над 24 000 деца от 55 населени места направиха своите първи крачки в роботиката, програмирането и моделирането. В отговор на призива на МОН бяха проведени близо 600 инициативи в училища в цялата страна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.