НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Положена е топлоизолация и хидроизолация на сградата на Областната администрация, като е изградено и LED осветление

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Положена е топлоизолация и хидроизолация на сградата на Областната администрация, като е изградено и LED осветление

15 Октомври 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Положена е топлоизолация и хидроизолация на сградата на Областна администрация Благоевград, като е изградено и LED осветление. Това каза по време на официалната церемония по откриване на реновираната сграда на институцията областният управител Бисер Михайлов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „За мен е удоволствие да открия реновираната сграда на Областна администрация- Благоевград. Проектът, който се казва „Зелени сгради за общо зелено бъдеще- Грийн“ , изпълнихме заедно с Източен планов район, катона територията на Република Македония беше реновирана и сградата на Община Кочан. Тук е мястото да благодаря на Министерство на регионалното развитие за подкрепата и съдействието при реализиране на този проект“, отбеляза Михайлов. Той благодаря на представителите от Македония за доброто сътрудничество, което са имали при изпълнение на този проект.“ Проектът е изключително добре реализиран и искам да отбележа ползите, които носи на територията на две страни. Изградихме прекрасни взаимоотношения между екипите на общините и сега се поздравяме с реализацията на проекта“, каза още Михайлов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу: Главни приоритети на Република Македония са добрите съседски отношения с България

Министърът на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу: Главни приоритети на Република Македония са добрите съседски отношения с България

15 Октомври 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Главни приоритети на Република Македония са добрите съседски отношения с България. Това каза по време на откриване на реновираната сграда на Областна администрация Благоевград Сухейл Фазлиу, министър на регионалното развитие на Република Македония, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Фазлиу заяви, че това е било потвърдено с подписването на Договора за добросъседство. Той отбеляза, че пътната инфраструктура е главен приоритет от най-високо ниво за Македония. „Изграждането на мостове между гражданите води до сближаване, което е важно за Европейския съюз (ЕС). За първи път всички правителства на Балканите са на едно мнение, че пътят на Македония е към ЕС”, декларира министър Фазлиу.
„С удоволствие приех поканата да участвам на представянето на проекта, който е реализиран в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество между Република Македония и Република България. Искам да изкажа благодарностите си, че имам възможност да се запозная с новия регионален министър на България - Петя Аврамова. По този начин нашите две министерства пристъпват към реализация на договор за приятелство, сътрудничество. За нашето министерство това ще бъде важна стъпка към подобряване на отношенията в процеса на интегриране в ЕС. Правителството на Република Македония е твърдо решено да стане член. Нямаме друга алтернатива и всички парламентарни и политически партии трябва да приемат отговорността и да отворят на пътя за градене на европейско сътрудничество, тъй като ние сме част от Европа. Политиките, които прилагаме, са съгласувани с политиките на ЕС“, каза още Фазлиу.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между регионалните министерства на Република България и Република Македония

Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между регионалните министерства на Република България и Република Македония

15 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България и Министерството на местното самоуправление на Република Македония. Той ще бъде подписан в нашата съседка, като датата ще бъде уточнена допълнително, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Министрите Петя Аврамова и Сухейл Фазлиу днес присъстваха на откриването на ремонтираната сграда на областната администрация в Благоевград. Тя е обновена по съвместния проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“ на областната управа и Центъра за развитие на Източен район за планиране, Република Македония. Проектът е финансиран с близо 400 хил. евро по програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония 2014-2020, на която МРРБ е Управляващ орган, а Министерството на местното самоуправление на Република Македония е партниращ орган.
Проектът цели да насърчи прилагането на енергийната ефективност като инструмент за постигане на устойчиво развитие и подобряване на качеството на живот в трансграничния регион. Затова освен реконструкция на сградите на Областна администрация - Благоевград и на Община Кочани, Република Македония, той включва разработване на стратегия за устойчиво енергийно планиране в Благоевград.
Граничните региони често изпитват свои характерни трудности и допълнителни предизвикателства. Ето защо ние използваме възможностите на програмата да работим заедно като добри съседи и да развиваме своя потенциал, не само за да подобрим привлекателността на територията, но и да допринесем за повишаване на качеството на работа и живот на хората от двете страни на границата, каза по време на откриването министър Аврамова. Тя отбеляза, че в продължение на шестте месеца от председателството на Съвета на Европейския съюз, България се е ангажирала да работи в отговор на реалните нужди на европейските граждани и да превърне предизвикателствата във възможности чрез насърчаване на политиката на сближаване.
Министър Аврамова изказа своето задоволство от големия интерес, на който се радва програмата за сътрудничество между България и Република Македония. "Големият брой кандидати по двете обявени покани за набиране на проектни предложения – 375, показва, че тя дава отлични възможности за институциите и организациите от трансграничния регион да се справят с общите предизвикателства", посочи министърът.
По първата покана за набиране на проектни предложения са сключени 48 договора с обща стойност малко над 10 млн. евро. Втората покана за набиране на проектни предложения е с бюджет близо 7 млн. евро. Предстои финансиране на още проекти, които ще окажат трайно въздействие върху трансграничната територия чрез създаване на солидни партньорства между двете страни. Очаква се тяхното одобрение до края на годината.
Министърът на регионалното развитие на Република Македония Сухейл Фазлиу посочи, че приоритет за страната му са добрите съседски връзки, което е потвърдено с подписването на договора между двете страни. Пътната инфраструктура е главен приоритет от най-високо ниво в правителството на Македония, защото граденето на мостове между народите значи сближаването ѝ с ЕС. Изграждането на добри съседски отношения е единствената алтернатива за региона, каза той.
В отговор на въпрос за изграждането на тунел „Железница“ министър Аврамова коментира, че след обявяването на отказа от сключване на договор на компанията „Джи Пи Груп“ процедурата за избор на изпълнител продължава и не очаква забавяне в строителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Министрите Петя Аврамова и Сухейл Фазлиу откриха реновираната сграда на Областната администрация

Благоевград: Министрите Петя Аврамова и Сухейл Фазлиу откриха реновираната сграда на Областната администрация

15 Октомври 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министърът на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу откриха реновираната сграда на Областна администрация Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Церемонията се проведе пред сградата, като на нея присъстваха всички кметове на общини от областта. Областният управител Бисер Михайлов представи параметрите на изпълнения проект. По думите му сградата е обновена в резултат на успешно приключилият проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще – Грийн“, който Областна администрация Благоевград реализира в партньорство с Центъра за развитие на Източен планов регион, Република Македония. Проектът е финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Бивша Югославска Република Македония 2014 – 2020 г. и включва изпълнение на енергийно-ефективни мерки в сградата на Областна администрация Благоевград и сградата на Община Кочани, Република Македония.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова ще открие ремонтираната сграда на Областна администрация – Благоевград

Министър Петя Аврамова ще открие ремонтираната сграда на Областна администрация – Благоевград

15 Октомври 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще открие обновената сграда на Областната администрация – Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Събитието ще се състои от 11.30 часа днес в Областната управа. Участие в церемонията се очаква да вземе и министърът на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу.
Сградата е реновирана по Проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“ (Green building for common green future – GREEN). Той се финансира по програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония 2014-2020. При изпълнението му Областна администрация - Благоевград си партнира с Центъра за развитие на Източен район за планиране, Република Македония. По проекта са изпълнени енергийно-ефективни мерки в сградата на областната управа, както и по тази на Община Кочани, Република Македония.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.