НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Незрящи в работоспособна възраст от града настояват за преференциални карти за градския транспорт

Варна: Незрящи в работоспособна възраст от града настояват за преференциални карти за градския транспорт

15 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Членове на Организацията на незрящите във Варна настояват градската управа да отпусне карти на преференциални цени за градския транспорт. В момента тези хора са изолирани в домовете си, защото нямат възможност да плащат за транспорт. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна във връзка с Международния ден на белия бастун – Христо Шипанов от Дома на културата на слепите в града. Според него преди две години хората в така наречената трудоспособна възраст, не само пенсионерите са можели да пътуват евтино с градските линии. Възможността им обаче била отнета с мотива, че се чака новата транспортна схема на града.
„Проблемът на незрящите във Варна с градския транспорт е доста сериозен. Става въпрос за около 300 човека. Повечето от тези хора нямат средства, издържат се единствено със социалните си пенсии, а за да стигнат до лекар или до Центровете за социална рехабилитация трябва да сменят два автобуса“, коментира Христо Шипанов. По думите му без транспорт тези се обричат на изолация – не могат да посещават дори Дома на културата и участват в спортни и развлекателни игри, в културно-масови мероприятия. Според представителя на организацията на незрящите в града, слепите все пак могат да ползват общинските микробуси за хора с увреждания. Но това според него е излишно, тъй като всеки незрящ е обучен по обигран маршрут да се придвижи от дома си до спирката и с малко допълнителна помощ да се придвижи до конкретното място, до което трябва да стигне. „Тук говорим за самостоятелен начин на живот и мобилност“, каза още Христо Шипанов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Шипанов, Дом на културата на слепите - Варна: Близо 1200 са членовете на Регионалната организация на слепите във Варна и Добрич

Христо Шипанов, Дом на културата на слепите - Варна: Близо 1200 са членовете на Регионалната организация на слепите във Варна и Добрич

15 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Варна. Близо 1200 са незрящите, членуващи в Регионалната организация на слепите, отговаряща за областите Варна и Добрич. От тях членовете в морския град са 740. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна по повод Международния ден на белия бастун Христо Шипанов от Дома на културата на слепите във Варна. По думите му за много от тези хора недостъпната градска среда и липсата на възможности за работа продължават да са основни проблеми в ежедневието. Според Шипанов поради затруднената мобилност и невъзможността за самостоятелно придвижване, въпреки развитието на технологиите, белият бастун остава основно средство, с което слепият човек може да сигнализира за себе си на останалите на пътя.
Христо Шипанов отбеляза, че все още използването на куче-водач е скъпо „удоволствие“ за слепите хора, което се отнася и за модерните бели бастуни с вграден GPS, които се продават на цени от около 2000 лева. Той заяви, че във Варна има само трима души, които са си взели четириног помощник. Христо Шипанов уточни, че оскъпяването идва от обучението и подготовка на кучетата, която е доста сериозна и сложна. „Държавата не осигурява пари за кучета-водачи, незрящите хора сами трябва да намерят средствата“, коментира Христо Шипанов. Той добави, че кучетата-водачи са доста важни, но без помощта на белия бастун слепият човек не може да се придвижва в градска среда. „Поначало държавата не отделя никакви средства за помощни средства за хората със зрителни увреждания. А нашите средства са най-евтини. Един бял бастун струва между 10 и 18 лева, но непрекъснато се чупят зарази разрушените тротоари и настилки“, каза още председателят на Дома на културата на слепите във Варна.
Според него вече се предлагат и модерни варианти на бели бастуни с вградени джипиеси, но техните цени също са доста високи – от порядъка на около 2000 лева. По думите му, скъпи са и всички други софтуерни програми, както и видеокамерите, които помагат при четене например. Христо Шипанов добави, че ако на улицата срещнем някой, придвижващ се с бял бастун можем да му предложим помощ, но това е доста деликатен момент. „Хората трябва да знаят, че могат да предложат помощ само ако човекът желае или сигнализира по някакъв начин. Например при повдигане на бастуна над главата означава, че човекът е изпаднал в безпомощно състояние, т.е. той не може да се ориентира. Тъй като при тези ремонти в града, лошото състояние на паважа по тротоарите, кръстовищата, които не са регулирани, незрящите все по-често изпитват затруднения“, каза още Христо Шипанов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Със състезания по бързо ходене и ориентиране за незрящи отбелязват Международния ден на белия бастун в града

Смолян: Със състезания по бързо ходене и ориентиране за незрящи отбелязват Международния ден на белия бастун в града

15 Октомври 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Смолян. Със състезания по бързо ходене и ориентиране за незрящи в Смолян ще бъде отбелязан Международния ден на белия бастун. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Теменужка Миткова – председател на Съюза на слепите в Смолян. В квартал Устово, в Смолян ще се проведат състезанията и игрите, които са подходящи за незрящи. „Искаме хората да видят значението на белия бастун и да знаят за какво се използва. Шофьорите знаят за него, тъй като го има в Правилника за движение по пътищата, но искаме да покажем на всички, че слепите имат нужда от белия бастун и като видят човек, който го носи със себе си, да знаят, че той е със зрителен проблем – или не вижда, или има частично запазено зрение“, поясни Миткова. Тя подчерта, че е важно да се знае, че когато на белия бастун има червени ленти човек, който го носи има и проблеми със слуха.
„Там е по-лошо, защото проблемите са два – слепота и глухота и при тези хора е по-трудно. Те обаче предпочитат да не излизат сами“, посочи Миткова. Тя уточни, че в отбелязването на Международния ден на белия бастун в Смолян ще участват около 40 членове на Съюза на слепите от града, които са по-активни и подвижни. Имаме много членове, но повечето са по-възрастни и не участват в мероприятията, каза още Миткова.
Теменужка Миткова посочи, че членовете на Съюза на слепите в област Смолян са 657, като от тях 359 са от община Смолян. По думите й, няма работа за незрящите в региона. „Има програми за инвалиди, но колкото и да искат да работят е невъзможна работата за слепи хора, защото всеки търси човек, който вижда. В специализираните предприятия, които съществуваха преди 1989 г, на всеки зрящ е имало и незрящ и така се е изкарвала нормата. Сега вече няма такива предприятия, в големите градове на места има, но малко хора работят там. В Смолян има само двама-трима незрящи, които работят, не повече“, поясни Миткова.
Тя отбеляза, че хората със зрителни проблеми от региона ежедневно се сблъскват с редица предизвикателства. „Труднодостъпна е болницата в Смолян и незрящите трудно могат да отидат на лекар без придружител. Теренът също е труден при нас. В София и Пловдив теренът е равен, а тук дори и с бял бастун слепите трудно се придвижват. Стръмно е по улиците, има много паркирани коли, заведения, оставени рекламни табели и хората трудно се справят“, посочи Миткова. Тя подчерта, че в Съюза на слепите непрекъснато помагат на своите членове, като им дават консултации по телефона, помагат им при попълване на документи за социални помощи за отопление и балнеолечение. Понякога дори се налага да придружават незрящите до болницата. Миткова е категорична, че при ремонти по уличната мрежа в града е добре да има тактилни плочки на тротоарите, тъй като те са от голяма полза за слепите. Движейки се по тях, хората с бели бастуни, разбират кога свършва стъпалото и започва другото.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велик Атанасов, Съюз на слепите в България-Пловдив: След настъпването на демокрацията приключи трудовата дейност за хората със зрящи проблеми

Велик Атанасов, Съюз на слепите в България-Пловдив: След настъпването на демокрацията приключи трудовата дейност за хората със зрящи проблеми

15 Октомври 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. След настъпването на демокрацията приключи трудовата дейност за хората със зрящи проблеми. Това коментира за Радио „Фокус“-Пловдив Велик Атанасов, председател на регионалната структура на Съюза на слепите в България в Пловдив по повод Международния ден на белия бастун, който отбелязваме в днешния ден. „Много малко хора успяват да се реализират в различни институции, учреждения и т.н. Основната част от хората разчитат на социалните пенсии, които получават от държавата. Те са някъде около 250-300 лева“, каза още Атанасов. Той изрази надежда животът на незрящите хора да се подобрят след приемането на новия Закон за личната помощ, в който се предвижда да се включат лична помощ, асистенти, домашни помощници. По отношение на инфраструктурата в Пловдив Атанасов отбеляза, че все още тя не е достъпна за хората със зрящи проблеми. Със съдействието на Община Пловдив там, където има големи кръстовища, да има звукови устройства, за да могат хората да пресичат булевардите. „Но има още много да се желае по отношение на тротоарите, достъпа до институциите. Надяваме се за бъдеще да се решават тези проблеми. Има тротоари в града, които не са направени“, заяви Атанасов. Той обобщи, че държавата трябва да бъде съпричастна към тази категория хора.
Около 720 души членуват в регионалната структура на Съюза на слепите в България в Пловдив. По повод Международния ден на белия бастун структурата организира демонстрация на употребата на белия бастун на площада пред Централната пощата в града. „Незрящите хора ползват белия бастун за придвижване. Правим го с цел да могат гражданите да се запознаят, че когато виждат човек с бял бастун, той е незрящ и ако се наложи, да му се окаже съдействие“, каза още Атанасов.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.