НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Започна европейската седмица на донорството (ОБЗОР)

Започна европейската седмица на донорството (ОБЗОР)

15 Октомври 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Започна европейската седмица на донорството. УМБАЛ „Света Екатерина“ беше домакин на събитието. Проектът е инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантация, пациентски организации, партньори и приятели. Кампанията ще протече под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този начин се изразява почит към паметта на донорите и благодарност към техните близки. УМБАЛ „Св. Екатерина“ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се въвежда присаждането на сърце още през далечната 1986 г. За 32 години нейни екипи са извършили общо 60 трансплантации. По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски ситуации у нас – средно около 8-10 на година, от които само четири до шест с донори, подходящи за сърдечна трансплантация. Въпреки прилагането на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.
По време на събитието проф. д-р Генчо Начев каза, че някога България е била пионер в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, а в момента изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти. Той смята, че основната причината за този спад е както донорският недостатък, така и всички нас, като професионалисти и граждани. Според него трябва да се даде повече гласност на проблема, да се привлекат повече съмишленици с еднакъв начин на мислене, за да може да се даде шанс на повече хора, чакащи в листите за трансплантация. Той призова всички гости на събитието да почетат донорите с минута мълчание и пожела успех на организаторите на инициативата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ отбелязва европейската и световна седмица на донорството

Велико Търново: МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ отбелязва европейската и световна седмица на донорството

15 Октомври 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново отбелязва европейската и световна седмица на донорството. Тя се провежда всяка година през октомври, за да се почете паметта на всички, които са станали донори и са спасили човешки животи. Д-р Сибила Маринова, областен координатор по донорство и началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата, каза пред журналисти, че със събитията, които се организират по този повод, се надява хората да разберат колко важна е тази кауза за нея и д-р Ваня Лъчезарова като координатори по донорството, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
„Преди две години започнахме информационна кампания, защото осъзнахме, че хората не са информирани какво представлява мозъчната смърт, донорството, какъв е закона в България. Стартирахме кампанията първо сред търновските ученици, като целта ни беше влизайки при тях и поднасяйки им такава непозната и страшна за тях тема, да ги провокираме да коментират както по между си, така и в семействата си. Целта не е да убеждаваме хората да стават донори, а сами да вземат своето информирано решение. Дали ще е съгласие или отказ, то трябва да е информирано взето“, обясни д-р Маринова.
По думите й, когато темата се коментира в семейството, подобно решение се взима много по-лесно. Д-р Маринова се аргументира с факта, че никой не е застрахован от подобно събитие и би могъл да попадне в ситуация както на донор и негови близки, така и на реципиент и негови близки.
Д-р Маринова припомни, че последната донорска ситуация и единствена за тази година във великотърновската болница е реализирана през август. Семейството взема хуманното решение да се извърши донорство и от болницата уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантациите“. За целта самолет C-27 J „Спартан” от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили транспортира екип на Военномедицинска академия от София до Горна Оряховица, който извършва експлантация на място в областния стационар.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Незабравка Чилингирова, УМБАЛ „Света Екатерина“: 34 души в момента са в листата на чакащите за сърдечна трансплантация, за тази година са направени общо 4 такива операции

Д-р Незабравка Чилингирова, УМБАЛ „Света Екатерина“: 34 души в момента са в листата на чакащите за сърдечна трансплантация, за тази година са направени общо 4 такива операции

15 Октомври 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. В момента в листата за чакащи са 34 пациенти. Средно в страната се правят от 3 до 9 трансплантации. За тази година са направени общо 4 трансплантации. Това каза проф. д-р Незабравка Чилингирова, кардиолог по в УМБАЛ „Света Екатерина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Чилингирова отбеляза, че през 2013 г. в България са започнали трансплантациите на новия век. „Тогава разбрахме каква е ползата от изкуствените сърца“, каза тя. Тя обясни, че сърдечните трансплантации, направени в страната ни са около 60. По думите й в нашата листа за чакащи сърдечна трансплантация са предимно млади хора до 30 годишна възраст, включително и деца. „За тази година са направени общо 4 трансплантации,“ обясни д-р Чилингирова. Тя даде пример с един техен успешно опериран пациент и уточни, че трансплантацията е направена от сърцето и бъбрека на майка му, като в момента момчето вече е студент. По думите й ниският брой на направените операции в България се дължи не толкова на това, че няма хора, които искат да дадат част от себе си за друг, а по-скоро проблемът е в организацията, донорските центрове и интеграцията на пациентите след интервенцията. „Това изисква много средства, но това помага после на много хора след това да имат нормален живот“, обясни още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде официално открита Европейската седмица на донорството

В УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде официално открита Европейската седмица на донорството

15 Октомври 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. УМБАЛ „Света Екатерина“ е домакин на Европейската седмица на донорството. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. От 11.00 часа днес в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде официалното откриване на Европейската седмица на донорството по инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантация и съвместно с пациентски организации, партньори и приятели. Кампанията ще протече под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този начин ще се изрази почит към паметта на донорите и благодарност към техните близки.
УМБАЛ „Св. Екатерина“ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се въвежда присаждането на сърце още през далечната 1986 г. За 32 години високоспециализираните ѝ екипи са извършили общо 60 трансплантации. По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски ситуации у нас – средно около 8 - 10 на година, от които само четири до шест с донори, подходящи за сърдечна трансплантация. Въпреки прилагането на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.
Докато някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, то днес въпреки усилията на лекарите и съответните структури от Министерството на здравеопазването, сериозно изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.