НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев призова управляващите да запазят „радиомълчание“, докато тече работата по закупуване на самолети за армията (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев призова управляващите да запазят „радиомълчание“, докато тече работата по закупуване на самолети за армията (ОБЗОР)

15 Октомври 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев призова премиера, министрите и народните представители да запазят „радиомълчание“, докато тече работата по закупуване на самолети за армията. По думите му трябва да покажем, че сме цивилизована държава и думите прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки. Президентът заяви, че Българските военновъздушни сили не са само стожер на националната сигурност, но и са извор на школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че процедурата да се вземат под наем самолети за армията е несериозна.
Под съпровода на българския химн, държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поднесоха венци пред Паметника на българския летец по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Военновъздушните сили отбелязват 106-ата годишнина от първия боен полет и своя професионален празник. Военнослужещите от там също поднесоха венци и цветя пред паметника на пл. „Народно събрание“ в знак на преклонение пред подвига на военните авиатори, отдали живота си в защита на Родината.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата по закупуване на самолети за армията

Президентът Румен Радев: Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата по закупуване на самолети за армията

15 Октомври 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки. Това каза президентът на Република България и върховен главнокомандващ Румен Радев пред журналисти след приемането на почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да пожелая на всички хора със сини пагони много здраве, сили, енергия и вяра. Вяра за едно по-добро бъдеще на Българските военновъздушни сили, което те заслужават. Бъдеще, в което нашите прекрасни летци и авиационни специалисти ще могат да разгърнат своите способности, защото Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност, те са извор и школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство. Благодарност и за всички наши ветерани и за семействата на военнослужещите и цивилните служители", допълни той.
Президентът коментира и процедурата по разглеждане на офертите за закупуване на самолети за българската авиация. По думите му в авиацията има един много хубав термин - радиомълчание. "Призовавам и премиера, и министрите и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки", заяви той.
Цветелин ДИМИТРОВ


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От САЩ ни предлагат нови F-18 и F-16, от Швеция нов „Gripen“, а от Италия - употребяван „Eurofighter“ (ОБЗОР)

От САЩ ни предлагат нови F-18 и F-16, от Швеция нов „Gripen“, а от Италия - употребяван „Eurofighter“ (ОБЗОР)

1 Октомври 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на отбраната бяха обявени предложенията за нов боен самолет от САЩ, Швеция и Италия. От САЩ предлагат на България да закупи нови F-18 и F-16, от Швеция - нов „Gripen“, а от Италия- употребяван „Eurofighter“. По проекта работи междуведомствена група с председател командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Министерството на отбраната е изпратило предложения и до Франция – за нови и употребявани „Rafale“, до Германия – за нови и употребявани „Eurofighter“, до Португалия – за употребявани F-16 и до Израел – за употребявани F-16. Проектът предвижда придобиването на 16 самолета, на два етапа по 8. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност 1.8 млрд. лв., които трябва да се изплатят в срок от няколко години. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението. Вторият етап трябва да започне след приключване на доставките по първия етап и подписване на договор за реализация.
От 2 октомври работна група, назначена от премиера Бойко Борисов, ще извърши анализ на предложенията. Предвижда се групата да работи до 19 октомври. Срокът може да бъде удължен в случай, че се налага получаване на допълнителна информация от държавите, подали оферти. В работната група влизат представители на Министерствата на отбраната и на икономиката, както и на ДАНС. След приключване на анализа, политико-военна направляваща група, назначена със заповед на министър-председателя, ще проведе разговори с държавите по направените от оферти. След разговорите групата ще внесе обобщено предложение към министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Решението за реализация на проекта за модернизиране на ВВС ще бъде политическо.
В края на август зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов и военна делегация посетиха САЩ за военнотехнически консултации. Визитата предизвика спор между президента Румен Радев и управляващите. Според държавния глава от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти, до тяхното получаване не трябва да има срещи или посещения. В отговор от Министерството на отбраната обявиха, че България няма как да повлияе на държавите, до които е изпратила оферта, защото договорът трябва да мине през правителството и през парламента. В края на септември военната делегация посети и централата на SAAB в Линшьопинг в Швеция за военнотехнически консултации.
На 8 юни депутатите гласуваха „за“ по-добре въоръжена армия. Те приеха проектите за модернизация на Сухопътни войски и ВВС. Модернизацията на армията е на стойност над 3 млрд. лева. Проектите за придобиване на нов изтребител и на бойна машина бяха одобрени от Комисията по отбрана на 5 юни. Проектът за Сухопътни войски е с времеви интервал 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специалната техника, както и на допълнителното оборудване възлиза на 1,4 млн. лева с ДДС. Ще се извършва на разсрочено плащане. На 19 юли парламентът прие и проекта за модернизация на ВМС. Така депутатите дадоха ход на закупуването на техника и за трите вида войски. „Против“ трите проекта гласуваха само от „Воля“. Според проекта двата кораба трябва да бъдат със способности да участват в широк спектър от операции на НАТО и ЕС. Включено е и обучение на екипажите, както и логистична поддръжка за 3 години. С новите два кораба ще бъдат подменени три бойни кораба, руско производство. Приетият актуализиран проект е с максимална прогнозна стойност 984 млн. лева с ДДС. Първият кораб може да бъде доставен до края на петата година след подписване на договор, а вторият- до края на шестата година. Предвижда се плащането да се осъществява за период от 9 години.
Биляна ИВАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на отбраната са получени предложения за нови F-18 и F-16 от САЩ, нов „Gripen“ от Швеция и употребяван „Eurofighter“ от Италия

В Министерството на отбраната са получени предложения за нови F-18 и F-16 от САЩ, нов „Gripen“ от Швеция и употребяван „Eurofighter“ от Италия

1 Октомври 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на отбраната бяха обявени предложенията на три държави – САЩ, Швеция и Италия, за доставка на нов тип боен самолет. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Съгласно процедурата предложенията бяха отворени по реда на тяхното получаване от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който е председател на съвместната междуведомствена група за работа по проекта. Първите две постъпили предложения са на САЩ – съответно за нов F-18 и нов F-16, третото предложение е на Швеция - за нов „Gripen“, и четвъртото - на Италия за употребяван „Eurofighter“.
Заместник-министър Запрянов благодари на държавите, които са изпратили своите предложения, както и на останалите страни, до които Министерството на отбраната изпрати запитвания: Франция – за нови и употребявани „Rafale“, Германия – за нови и употребявани „Eurofighter“, Португалия – за употребявани F-16 и Израел – за употребявани F-16.
„Това е исторически момент за модернизацията и превъоръжаването на българската военна авиация“, заяви заместник-министър Запрянов.
Какво следва оттук нататък?
Най-напред документите от предложенията ще бъдат заведени съгласно Закона за защита на класифицираната информация, тъй като те съдържат класифицирана информация на държавите. Назначената от министър-председателя съвместна работна група ще започне работа по анализ на предложенията считано от 2 октомври. Предвижда се работата на групата да приключи в рамките на 14 работни дни – до 19 октомври тази година. Този срок може да бъде удължен, в случай че се налага получаване на допълнителна информация от държавите, подали оферти. След приключване на анализа политико-военна направляваща група, назначена със заповед на министър-председателя, ще проведе разговори с държавите по направените от тях оферти с цел подобряване на предложенията. Работата на политико-военната направляваща група ще завърши с обобщено предложение към министъра на отбраната, което ще бъде внесено в Министерския съвет за вземане на политическо решение за реализация на проекта.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три държави са отговорили на запитването на Министерството на отбраната за доставка на нов тип изтребител

Три държави са отговорили на запитването на Министерството на отбраната за доставка на нов тип изтребител

1 Октомври 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Днес в 12.00 часа Министерството на отбраната получи отговори на запитването за предоставяне на предложения за доставка на нов тип боен самолет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.
Официалното отваряне на предложенията ще бъде извършено днес от 15.00 часа в Министерството на отбраната в присъствието на официални лица, представители на държавите, отговорили на запитването, и медии.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на отбраната ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет

В Министерството на отбраната ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет

1 Октомври 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на отбраната ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет. Съвместната работна група, назначена със заповед на министър-председателя, в която влизат представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и ДАНС, ще отвори публично всички постъпили в установения срок писмени предложения.
В рамките на търга за нов тип боен самолет България изпрати искания за предложения за бойни машини от Швеция, САЩ, Франция, Италия и Израел. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност 1.8 млрд. лв., които трябва да се изплатят в срок от няколко години.
От Министерството на отбраната обясниха, че необходимостта от придобиване на нов тип боен самолет за ВВС произтича от задълбочаващото се противоречие между важните задачи в системата за национална и колективна сигурност и от остаряващата авиационна техника и очертания сериозен дефицит от способности.
В края на август зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов поведе военна делегация в САЩ за военнотехнически консултации. Визитата предизвика спор между президента и властта. Държавният глава Румен Радев заяви, че в държавите, в които има равнопоставеност, от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти, до тяхното получаване спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки. От своя страна, зам.-министър Запрянов заяви, че страната ни няма как да повлияе на решението на държавите, на които сме изпратили искане за оферти за самолет. Той допълни, че няма как да има нещо непрозрачно в посещението на представители в САЩ, защото договорът трябва да мине през правителството и през парламента.
В края на септември военната делегация посети и централата на SAAB в Линшьопинг в Швеция за военнотехнически консултации. По време на визитата Запрянов се срещна с Ян Салестранд – държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и посети седалището на корпорация SAAB – производител на самолетите „Грипен“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната ще отвори постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет на 1 октомври

Министерството на отбраната ще отвори постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет на 1 октомври

28 Септември 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Отговорите на държавите, изпратени след запитване от Министерството на отбраната, за предоставяне на предложение по проекта за придобиване на нов тип боен самолет ще бъдат отворени на 1 октомври в Министерството на отбраната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Съвместната работна група, назначена със заповед на министър-председателя, в която влизат представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и ДАНС, ще отвори публично всички постъпили в установения срок писмени предложения.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Има само една оферта по обществената поръчка за самолети Су-25, която е от дружество от Беларус

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Има само една оферта по обществената поръчка за самолети Су-25, която е от дружество от Беларус

28 Септември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Има само една оферта по обществената поръчка за самолети Су-25, която е от дружество от Беларус. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Обществената поръчка за самолети Су-25 е обявена като процедура на договаряне без публикуване на обявление. Изпратена е покана на две дружества – в Беларус и в Русия. Срокът за подаване на офертите излезе на 10 септември и имаме едно подадено предложение – от Беларус. Комисията за избор на изпълнител на обществената поръчка започна работа на 12 септември, като крайният срок за решение е 12 октомври“, каза още Каракачанов и посочи, че критерий за възлагане на поръчката е най-изгодната цена. „Заводът „Авионамс“ няма способности в момента да извършва ремонтни дейности на Су-25, затова не е поканен. По този повод проведохме среща с „Авионамс“ и самата компания е наясно, че няма способности в момента да извърши такъв ремонт“, обясни Каракачанов. Той посочи, че това не е „Жигула“, която можеш да я дадеш за ремонт на всеки един сервиз. „Два са лицензираните завода, които могат да извършат ремонт на Су-25, и ние сме изпратили покана и до двата“, обясни вицепремиерът.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делегация на Министерството на отбраната ще посети Швеция за военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет

Делегация на Министерството на отбраната ще посети Швеция за военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет

26 Септември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Линшьопинг. Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще бъде на посещение в Швеция на 27 и 28 септември 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Визитата е по покана на Министерството на отбраната на Швеция. Целта е военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет. В края на август тази година делегация, водена от заместник-министър Запрянов, посети САЩ със същата цел.
В рамките на визитата заместник-министър Запрянов ще се срещне с Ян Салестранд - държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и ще посети седалището на корпорация SAAB в Линшьопинг.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разяснителна конференция по проекта за нов боен самолет се проведе в София

Разяснителна конференция по проекта за нов боен самолет се проведе в София

30 Юли 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Конференция за разясняване на изискванията на Министерството на отбраната към новия тип боен самолет бе проведена днес, 30 юли, в София. Тя бе ръководена от генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на борда за управление на актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
На конференцията присъстваха представители на четири от седемте държави, до които Министерство на отбраната е изпратило запитване за предоставяне на предложение (Request For Proposal). По време на срещата представителите на Министерството на отбраната са дали отговори на предварително зададени въпроси от страна на 3 държави. На въпросите, зададени на днешната конференция, ще бъде отговорено писмено до края на седмицата.
Отговорите на всички въпроси, без да се уточнява коя държава ги е задала, ще бъдат изпратени до всички държави, включително и до тези, които не са пратили свои представители на разяснителната конференция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството стартира проектите за придобиване на нова бойна техника за Сухопътните войски и на нов тип самолет за ВВС

Правителството стартира проектите за придобиване на нова бойна техника за Сухопътните войски и на нов тип самолет за ВВС

16 Май 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Правителството предлага на Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и актуализирания проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили.
Инвестиционният проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация обхваща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС.
Инвестиционният проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 800 милиона лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.