НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков поздрави патриарх Неофит за рождения му ден в Троянския манастир

Румен Петков поздрави патриарх Неофит за рождения му ден в Троянския манастир

15 Октомври 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Троян. Председателят на ПП АБВ Румен Петков е гост в Троянския манастир, където днес се отбелязва 73-годишнина на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Румен Петков поздрави патриарх Неофит по случай рождения му ден, като му пожела здраве и дълъг живот и успех в битката за единството на православието.
Днес в Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица" беше отслужена света Божествена Литургия, където в молитвата към Всеподателя Бога за здраве и благополучие участие взе патриарх Неофит.
Троянският манастир днес събра много православни християни от страната, представители на държавни институции и граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Започна Благодарственият молебен в Троянската света обител по повод 73-тата годишнина от рождението на Българския патриарх Неофит

Ловеч: Започна Благодарственият молебен в Троянската света обител по повод 73-тата годишнина от рождението на Българския патриарх Неофит

15 Октомври 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Троян. След светата Божествена Литургия, която архиереите от Светия Синод на Българската православна църква, епископи, официални представители на сестри - поместни православни църкви и др. висши духовници отслужиха в чест на 73-годишнината на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит в Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица", започна и Благодарствен молебен, предаде репортер на Агенция "Фокус". В молитвата към Всеподателя Бога за здраве и благополучие лично участие взема патриарх Неофит. Въпреки делничния ден, много православни християни от страната, представители на държавни институции и граждани са дошли в Троянския манастир, за да поздравят Негово светейшество за рождения му ден и да получат патриаршеската му благословия.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синодално издателство подготви книга за св. Мъченик Неофит в навечерието на рождения ден на Светейшия български патриарх Неофит

Синодално издателство подготви книга за св. Мъченик Неофит в навечерието на рождения ден на Светейшия български патриарх Неофит

15 Октомври 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. За рождения ден на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, 15 октомври, с благословението на Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, Синодално издателство подготви нова книга, посветена на небесния покровител на Българския патриарх - мъченик и чудотворец Неофит Никийски, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит ще посети Троянската света обител навръх рождения си ден

Патриарх Неофит ще посети Троянската света обител навръх рождения си ден

15 Октомври 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отбележи своя 73-ти рожден ден.
По този повод Светейшият патриарх ще посети Троянската света обител, където ще бъде отслужена света божествена литургия и благодарствен молебен за здравето и дългоденствието на първосветителя на родната ни църква. Това съобщиха от Софийска митрополия.
Патриарх Неофит призовава всички, които желаят да изразят уважение към него, да насочат вниманието си като вземат участие в дарителската кампания за набиране на средствата за закупуването на апарат ROTEM SIGMA за ІІ-ра САГБАЛ „Шейново”, който е жизнено необходим за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения.
Като изказва всесърдечна благодарност на всички, Негово Светейшество благопожелава здраве, благоденствие, мир, любов и преуспяване в добрите начинания.
Средствата могат да бъдат превеждани на сметка:
СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ
България, София 1000, ул. „Цар Калоян“ 7
БАНКОВА СМЕТКА:
СИБАНК ЕАД
IBAN: BG95BUIB98885000036301
BIC: BUIBBGSF
Светското име на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в град София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, тогава намираща се на заточение при гара Черепиш, курсa на която завършва през 1965 г.
От септември 1967 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г.
От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 01 септември1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.
На 03 август 1975 г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий . На 15 август с.г. патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.
От 30 септември 1975 г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980г. Един от основателите на световноизвестния хор за източноцърковно пеене "Св. Йоан Кукузел".
По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 01 януари 1981 г. до декември 1985г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. На 08 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.
От 01 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от 01 юли същата година. Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г.
От 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
На 27 март 1994 г. е избран, а на 03 април с.г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.
През годините на църковния разкол винаги е отстоявал позициите на каноничния Свети Синод на Българската православна църква, начело със своя духовен наставник, блаженоппочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим.
На 02 декември 2008 г. Русенски митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.
На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Република България с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.
На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.
Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.