НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат

Премиерът Бойко Борисов: Нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат

14 Декември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се да дадат по-добри условия, защото това, което съм разговарял с пилотите - нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. Има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся - дебело подчертавам, освен че искам за нашата авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява. Трябва ни боен самолет, който може да навлиза във военни действия и да надделява“, Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет във връзка с избора на техника за бойната ни авиация, съобщиха от правителствената информационна служба. Той посочи, че очаква в най-скоро време решението на комисиите, които работят по избора на техника за бойната ни авиация. „В момента имаме само транспортни. В последните 10-15 години в други правителства са купувани само транспортни Кугари, Спартани, Пантери - без въоръжение“, добави министър-председателят.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на отбраната: Искания за оферти за доставка на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС са изпратени до седем компании

Министерство на отбраната: Искания за оферти за доставка на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС са изпратени до седем компании

19 Ноември 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. По процедурата за реализиране на инвестиционния проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС” на 9 ноември Министерството на отбраната е изпратило запитване за предоставяне на оферти до 7 компании. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Компаниите са: „NAVAL GROUP“, „Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG“, „DAMEN“, МТГ–„Делфин“, „Fincantieri“, „Navantia“ и „ThyssenKrupp“. Срокът за получаване на отговорите е до 15 февруари 2019 г. Инвестиционният проект предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023 г., а вторият до края на декември 2024 г.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До края на ноември ще бъдат изпратени исканията за оферти по проекта за нова бойна машина на пехотата

До края на ноември ще бъдат изпратени исканията за оферти по проекта за нова бойна машина на пехотата

7 Ноември 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. До края на ноември ще бъдат изпратени исканията за оферти по проекта за нова бойна машина на пехотата. Очакванията ни са до май 2019 г. да приключи процесът за подаване на оферти и тяхната оценка и да бъде сключен договор. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред журналисти след стрелбите на полигон Сливница, съобщиха от Министерство на отбраната.
Освен главния проект за модернизация на Сухопътните войски, който привлича най-много внимание, през тази година разработваме още 12 проекта. Те включват проекти за инженерните и артилерийските формирования; за осигуряване на прибори за нощно виждане за военнослужещите; за комунално-битовото и логистичното осигуряване; за безпилотни летателни апарати; за радари за ПВО-подразделенията и т.н. Тези 12 проекта обхващат всички родове войски от състава на Сухопътните войски“, съобщи генерал-майор Михаил Попов. Очакванията са проектите да бъдат реализирани в следващите от 5 до 7 години в рамките на „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на Република България до 2024 г.“. Предприети са и стъпки за осигуряването на по-добра индивидуална екипировка на военнослужещите.
Командирът на Сухопътните войски каза, че подготовката на формированията от Сухопътните войски се води планомерно. Предвид зимните условия в готовност за оказване на помощ на населението са 20 модула от състава на Сухопътните войски. „Доказали сме, че сме винаги там, когато и където има нужда от нас“, заяви генерал-майор Михаил Попов.
В отговор на журналистически въпрос командирът на Сухопътните войски отбеляза, че проблемите са свързани основно с поддръжката на наличната техника и с некомплекта във военните формирования, който от миналата година до сега се е увеличил с около 100 души. В тази връзка генерал-майор Михаил Попов изрази увереност, че предприетите от страна на ръководството на Министерството на отбраната мерки за попълване на вакантните места и увеличаването на заплатите на военнослужещите ще доведат до по-успешни конкурси и тенденцията за увеличаване на некомплекта ще спре.
На полигон Сливница се проведоха заключителният етап на военно-приложния многобой за Купата на командира на Сухопътните войски и турнирът по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани и членове на общонароден съюз „Бойна дружба“. С това стартираха мероприятията по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 133-ата годишнина от Сръбско-българската война.
Във военно-приложния многобой между формированията от Сухопътните войски първо място зае отборът на Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, на второ място е отборът на 55-ти инженерен полк - Белене, а на трето – отборът на Втора механизирана бригада Стара Загора.
В турнира по стрелба за представителите на средствата за масова информация, след оспорвана борба първото място зае Христо Анастасов от списание „Клуб Оръжие“.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Курсантите от „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски” се дипломираха (ОБЗОР)

Курсантите от „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски” се дипломираха (ОБЗОР)

31 Октомври 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
София. Във Военна академия „Георги Стойков Раковски” се състоя тържество по повод завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“. 107 офицери получиха дипломи и завършиха с общ успех 5,28. На събитието присъства и президентът Румен Радев, който изрази увереност, че предстоят по-добри времена и Въоръжените сили ще имат ресурс за адекватно осигуряване на задачите в съвременната среда за сигурност. Радев припомни приветствието си от миналата година, когато е споделил очертали се тенденции, че в обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред Въоръжените сили - некомплектът на личния състав, няма да бъде решен, а ще се задълбочи. Той обаче уточни, че доколко тези споделени от него тенденции миналата година са реалност днес и ще бъдат в сила утре, курсантите ще преценят сами. По думите му държавното ръководство и техните командири ще изискват от тях да изграждат съвременни отбранителни способности и съвместимост при ограничени ресурси и остаряла техника. „Вашите подчинени ще очакват от вас не само да ги командвате, а да ги браните и мотивирате в една сложна и динамична среда. Българският народ ще вижда гарант за своята сигурност“, заяви той.
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че са насочили усилията си в посока модернизация на въоръжените сили, защото е важно да разполагаме със съвременно въоръжение и бойна техника, за да изпълняват с увереност конституционните си задължения, но знаят, че човешкият ресурс стои в основата на управление на процесите. По думите му той е най-същественият актив за сектор „Сигурност“ и отбрана, а средствата, вложени в човешкия ресурс са изключително ценна инвестиция. „Военното ръководство на Министерството на отбраната и на Българската армия, вашите командири и началници, всички ние вярваме, че средствата, заделени вашето обучение ще се капитализират във времето, разчитаме да приложите придобитите тук нови знания по местата си на назначение, да проявите мотивация и воля, да помогнете за качественото изпълнение на задачите и за развитие на способностите на военните формирования. Убедени сме, че ще демонстрирате своята подготвеност за командване и управление на войските, професионалната си компетентност пред коалиционните партньори и съюзници по време на учения и мисии, както и при работата си в структурите на НАТО и ЕС“, посочи той и обърна внимание, че ръководството и академичния състав са положили усилия да въоръжат със знания курсантите, балансирали са в съотношението в различните дисциплини и са се постарали да отговорят на високите критерии за приложение и качество на преподавания материал.
Началникът на Военна академия ген.-майор Груди Ангелов призова курсантите да работят с усърдие и самочувствие на доблестни командири и щабни офицери. Той изрази увереност, че усърдният им труд е дал не само необходимите знания, но и нравствените устои да следват неотклонно делата си. По думите му Военна академия е школа за командири, където се придобиват специфични познания. Той призова випускниците да бъдат гарант за престижа на българския офицер навсякъде – така, както са го правили предците им. Ген.-майор Груди Ангелов заяви, че никога не бива да забравят думите на полк. Борис Дрангов: „Бъди силен, бъди много силен, по-силен отколкото трябва. Прави са силните. Живеят достойните. Господстват победителите“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев: Насочили сме усилията си в посока модернизация на въоръжените сили, защото е важно да разполагаме със съвременно въоръжение и бойна техника

Ген. Андрей Боцев: Насочили сме усилията си в посока модернизация на въоръжените сили, защото е важно да разполагаме със съвременно въоръжение и бойна техника

31 Октомври 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Насочили сме усилията си в посока модернизация на въоръжените сили, защото е важно да разполагаме със съвременно въоръжение и бойна техника. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев по време на церемонията по връчването на дипломите на завършващите от „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поздравявам ви с успешното завършване на Военната Алма матер. Всяка следваща степен във военното образование дава още знание, по-широк мироглед и по-голяма възможност за реализация във въоръжените сили. В национално значим план предоставя сериозно подготвен личен състав, хора със знание и лидерски качества, способни ефективно да ръководят своите подчинени и да изпълняват задачи в интерес на сигурността. Днес сме насочили усилията в посока модернизация на въоръжените сили, защото е важно да разполагаме със съвременно въоръжение и бойна техника, за да изпълняваме с увереност конституционните си задължения, но знаем, че човешкият ресурс стои в основата на управление на процесите“, заяви ген. Боцев. По думите му той е най-същественият актив за сектор „Сигурност“ и отбрана, а средствата, вложени в човешкия ресурс са изключително ценна инвестиция. „Военното ръководство на Министерството на отбраната и на Българската армия, вашите командири и началници, всички ние вярваме, че средствата, заделени вашето обучение ще се капитализират във времето, разчитаме да приложите придобитите тук нови знания по местата си на назначение, да проявите мотивация и воля, да помогнете за качественото изпълнение на задачите и за развитие на способностите на военните формирования. Убедени сме, че ще демонстрирате своята подготвеност за командване и управление на войските, професионалната си компетентност пред коалиционните партньори и съюзници по време на учения и мисии, както и при работата си в структурите на НАТО и ЕС“, посочи той и обърна внимание, че ръководството и академичния състав са положили усилия да въоръжат със знания курсантите, балансирали са в съотношението в различните дисциплини и са се постарали да отговорят на високите критерии за приложение и качество на преподавания материал.
Люба АЛЕКСИЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген.-майор Груди Ангелов на завършването на „Випуск Ботевски“: Работете с усърдие и самочувствие на доблестни командири и щабни офицери

Ген.-майор Груди Ангелов на завършването на „Випуск Ботевски“: Работете с усърдие и самочувствие на доблестни командири и щабни офицери

31 Октомври 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Работете с усърдие и самочувствие на доблестни командири и щабни офицери. С тези думи началникът на Военна академия „Георги Стойков Раковски” ген.-майор Груди Ангелов се обърна към завършващите от „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми випускници, поздравявам ви с много добрия резултат от вашия последователен и всеотдаен труд във Военна академия. Вие, слушателите от „Випуск Ботевски“ се дипломирате с общ успех 5,28. Тук е мястото да отбележа, че слушателите от редовна форма на обучение постигнаха отличен успех 5,5. Гордеем се с всички вас, но признанието, което получавате днес за своето усърдие идва с компетентностите, които получихте във Военна академия. Вярвам, че усърдният ви труд, положен от всички вас е дал не само необходимите знания, но и нравствените устои да следвате неотклонно вашите дела. Военна академия е школа за командири, където се придобиват специфични познания. Не спирайте да ги надграждате, да търсите. Вашите бъдещи успехи ще бъдат да се гордеем и ние, вашите преподаватели. Работете с усърдие и самочувствие на доблестни командири и щабни офицери. Вие сте достойни наследници и носители на славните традиции по родолюбие и мъжество, съхранени през годините", заяви ген. Ангелов. Той призова випускниците да бъдат гарант за престижа на българския офицер навсякъде – така, както са го правили предците им. "Продължете славните традиции, завещани от нашите предци. Никога не забравяйте думите на полк. Дрангов: „Бъди силен, бъди много силен, по-силен отколкото трябва. Прави са силните. Живеят достойните. Господстват победителите“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Убеден съм, че предстоят по-добри времена и Въоръжените ни сили ще имат ресурс за адекватно осигуряване на задачите в съвременната среда за сигурност

Президентът Румен Радев: Убеден съм, че предстоят по-добри времена и Въоръжените ни сили ще имат ресурс за адекватно осигуряване на задачите в съвременната среда за сигурност

31 Октомври 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че предстоят по-добри времена и Въоръжените ни сили ще имат ресурс за адекватно осигуряване на задачите в съвременната среда за сигурност. Това каза държавният глава Румен Радев на тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днешното събитие е важен ден от вашия живот. Убеден съм, че сте го очаквали с нетърпение и вълнение. Преди 22 години бях също като Вас в този строй, с вашите надежди и амбиции. Успехът съпътства тези, които имат реалистични представи за бъдещето”, заяви държавният глава.
„Миналата година ви приветствах с откриването на учебната година и споделих с вас някои очертали се според мен тенденции, че в обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред Въоръжените сили - некомплектът на личния състав, няма да бъде решен. Напротив, че е твърде вероятно да се задълбочи. Че социалният статус на военнослужещите няма да бъде повишен или ако това стане, няма да бъде в тон с вашите очаквания. Че проектите за превъоръжаване няма да се реализират. Че остарялата техника ще се поддържа все по-трудно и ще продължава да ви налага ограничения за прилагане на съвременни тактики, техники и процедури и ще продължава да ни отдалечава от нашите съюзници като съвместимост. Че ще разполагате със значително ограничен ресурс, за да водите пълноценна и реалистична подготовка. Рискът при изпълнение на вашите служебни задължения ще продължава да расте. Доколко тези споделени от мен тенденции миналата година са реалност днес и ще бъдат в сила утре, ще прецените сами. Но едно е ясно, уважаеми випуслници, пред вас е път, осеян с предизвикателства. Път, по който от вас ще се изисква все повече. Държавното ръководство и вашите командири ще изискват от вас да изграждате съвременни отбранителни способности и съвместимост при ограничени ресурси и остаряла техника. Вашите подчинени ще очакват от вас не само да ги командвате, а да ги браните и мотивирате в една сложна и динамична среда. Българският народ ще вижда гарант за своята сигурност. По този нелек път ще успеят тези, които са усвоили най-важните уроци на Военна академия, написани от славни поколение преподаватели и слушатели преди вас - да не разчитате само на добрата основа, която ви предоставя Академията, а да продължавате неотклонно да търсите нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие. Да останете верни на своя осъзнат избор да служите на народ и отечество. Убеден съм, че предстоят по-добри времена, че българският въоръжени сили ще имат ресурс на осигуряване, адекватно на задачите в съвременната динамична среда за сигурност“, коментира президентът Румен Радев.
„Пожелавам смелост, чест и достойнство по вашия командирски път. Да си български офицер е призвание“, каза още държавният глава.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген.-майор Груди Ангелов на завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“: Бъдете гарант за престижа на българския офицер навсякъде

Ген.-майор Груди Ангелов на завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“: Бъдете гарант за престижа на българския офицер навсякъде

31 Октомври 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Бъдете гарант за престижа на българския офицер навсякъде. С тези думи началникът на Военна академия „Георги Стойков Раковски” ген.-майор Груди Ангелов се обърна към завършващите от „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Приветствам ви с добре дошли. Днес диплома ще получат 107 офицери. Гордеем се с всички вас. Признанието днес идва с компетентностите, които получихте. Вярвам, че усърдният труд е дал и нравствените устои“, заяви ген.-майо Ангелов. Той отбеляза, че Военната академия е школа за командири. „Вашите бъдещи успехи ще бъдат да се гордеем и ние. Бъдете гарант за престижа на българския офицер навсякъде“, каза още началникът на Военна академия „Георги Стойков Раковски”.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”

Президентът Румен Радев ще участва в тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”

31 Октомври 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. От 10.00 часа днес държавният глава Румен Радев ще участва в тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
От 12.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Радев ще приеме министъра на външните работи на Република Азербайджан Елмар Мамадяров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев призова управляващите да запазят „радиомълчание“, докато тече работата по закупуване на самолети за армията (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев призова управляващите да запазят „радиомълчание“, докато тече работата по закупуване на самолети за армията (ОБЗОР)

15 Октомври 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев призова премиера, министрите и народните представители да запазят „радиомълчание“, докато тече работата по закупуване на самолети за армията. По думите му трябва да покажем, че сме цивилизована държава и думите прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки. Президентът заяви, че Българските военновъздушни сили не са само стожер на националната сигурност, но и са извор на школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че процедурата да се вземат под наем самолети за армията е несериозна.
Под съпровода на българския химн, държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поднесоха венци пред Паметника на българския летец по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Военновъздушните сили отбелязват 106-ата годишнина от първия боен полет и своя професионален празник. Военнослужещите от там също поднесоха венци и цветя пред паметника на пл. „Народно събрание“ в знак на преклонение пред подвига на военните авиатори, отдали живота си в защита на Родината.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Процедурата да вземем под наем самолети за армията е несериозна

Министър Красимир Каракачанов: Процедурата да вземем под наем самолети за армията е несериозна

15 Октомври 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата да вземем под наем самолети за армията е несериозна. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не е rent-a-car да отидеш в гаража на фирмата и да наемеш автомобил. Подготовката на пилотите само е 2 години. Не го приемам за сериозно това предложение. Комисията работи", уточни той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От САЩ ни предлагат нови F-18 и F-16, от Швеция нов „Gripen“, а от Италия - употребяван „Eurofighter“ (ОБЗОР)

От САЩ ни предлагат нови F-18 и F-16, от Швеция нов „Gripen“, а от Италия - употребяван „Eurofighter“ (ОБЗОР)

1 Октомври 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на отбраната бяха обявени предложенията за нов боен самолет от САЩ, Швеция и Италия. От САЩ предлагат на България да закупи нови F-18 и F-16, от Швеция - нов „Gripen“, а от Италия- употребяван „Eurofighter“. По проекта работи междуведомствена група с председател командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Министерството на отбраната е изпратило предложения и до Франция – за нови и употребявани „Rafale“, до Германия – за нови и употребявани „Eurofighter“, до Португалия – за употребявани F-16 и до Израел – за употребявани F-16. Проектът предвижда придобиването на 16 самолета, на два етапа по 8. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност 1.8 млрд. лв., които трябва да се изплатят в срок от няколко години. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението. Вторият етап трябва да започне след приключване на доставките по първия етап и подписване на договор за реализация.
От 2 октомври работна група, назначена от премиера Бойко Борисов, ще извърши анализ на предложенията. Предвижда се групата да работи до 19 октомври. Срокът може да бъде удължен в случай, че се налага получаване на допълнителна информация от държавите, подали оферти. В работната група влизат представители на Министерствата на отбраната и на икономиката, както и на ДАНС. След приключване на анализа, политико-военна направляваща група, назначена със заповед на министър-председателя, ще проведе разговори с държавите по направените от оферти. След разговорите групата ще внесе обобщено предложение към министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Решението за реализация на проекта за модернизиране на ВВС ще бъде политическо.
В края на август зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов и военна делегация посетиха САЩ за военнотехнически консултации. Визитата предизвика спор между президента Румен Радев и управляващите. Според държавния глава от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти, до тяхното получаване не трябва да има срещи или посещения. В отговор от Министерството на отбраната обявиха, че България няма как да повлияе на държавите, до които е изпратила оферта, защото договорът трябва да мине през правителството и през парламента. В края на септември военната делегация посети и централата на SAAB в Линшьопинг в Швеция за военнотехнически консултации.
На 8 юни депутатите гласуваха „за“ по-добре въоръжена армия. Те приеха проектите за модернизация на Сухопътни войски и ВВС. Модернизацията на армията е на стойност над 3 млрд. лева. Проектите за придобиване на нов изтребител и на бойна машина бяха одобрени от Комисията по отбрана на 5 юни. Проектът за Сухопътни войски е с времеви интервал 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специалната техника, както и на допълнителното оборудване възлиза на 1,4 млн. лева с ДДС. Ще се извършва на разсрочено плащане. На 19 юли парламентът прие и проекта за модернизация на ВМС. Така депутатите дадоха ход на закупуването на техника и за трите вида войски. „Против“ трите проекта гласуваха само от „Воля“. Според проекта двата кораба трябва да бъдат със способности да участват в широк спектър от операции на НАТО и ЕС. Включено е и обучение на екипажите, както и логистична поддръжка за 3 години. С новите два кораба ще бъдат подменени три бойни кораба, руско производство. Приетият актуализиран проект е с максимална прогнозна стойност 984 млн. лева с ДДС. Първият кораб може да бъде доставен до края на петата година след подписване на договор, а вторият- до края на шестата година. Предвижда се плащането да се осъществява за период от 9 години.
Биляна ИВАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на отбраната са получени предложения за нови F-18 и F-16 от САЩ, нов „Gripen“ от Швеция и употребяван „Eurofighter“ от Италия

В Министерството на отбраната са получени предложения за нови F-18 и F-16 от САЩ, нов „Gripen“ от Швеция и употребяван „Eurofighter“ от Италия

1 Октомври 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на отбраната бяха обявени предложенията на три държави – САЩ, Швеция и Италия, за доставка на нов тип боен самолет. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Съгласно процедурата предложенията бяха отворени по реда на тяхното получаване от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който е председател на съвместната междуведомствена група за работа по проекта. Първите две постъпили предложения са на САЩ – съответно за нов F-18 и нов F-16, третото предложение е на Швеция - за нов „Gripen“, и четвъртото - на Италия за употребяван „Eurofighter“.
Заместник-министър Запрянов благодари на държавите, които са изпратили своите предложения, както и на останалите страни, до които Министерството на отбраната изпрати запитвания: Франция – за нови и употребявани „Rafale“, Германия – за нови и употребявани „Eurofighter“, Португалия – за употребявани F-16 и Израел – за употребявани F-16.
„Това е исторически момент за модернизацията и превъоръжаването на българската военна авиация“, заяви заместник-министър Запрянов.
Какво следва оттук нататък?
Най-напред документите от предложенията ще бъдат заведени съгласно Закона за защита на класифицираната информация, тъй като те съдържат класифицирана информация на държавите. Назначената от министър-председателя съвместна работна група ще започне работа по анализ на предложенията считано от 2 октомври. Предвижда се работата на групата да приключи в рамките на 14 работни дни – до 19 октомври тази година. Този срок може да бъде удължен, в случай че се налага получаване на допълнителна информация от държавите, подали оферти. След приключване на анализа политико-военна направляваща група, назначена със заповед на министър-председателя, ще проведе разговори с държавите по направените от тях оферти с цел подобряване на предложенията. Работата на политико-военната направляваща група ще завърши с обобщено предложение към министъра на отбраната, което ще бъде внесено в Министерския съвет за вземане на политическо решение за реализация на проекта.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три държави са отговорили на запитването на Министерството на отбраната за доставка на нов тип изтребител

Три държави са отговорили на запитването на Министерството на отбраната за доставка на нов тип изтребител

1 Октомври 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Днес в 12.00 часа Министерството на отбраната получи отговори на запитването за предоставяне на предложения за доставка на нов тип боен самолет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.
Официалното отваряне на предложенията ще бъде извършено днес от 15.00 часа в Министерството на отбраната в присъствието на официални лица, представители на държавите, отговорили на запитването, и медии.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на отбраната ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет

В Министерството на отбраната ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет

1 Октомври 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на отбраната ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет. Съвместната работна група, назначена със заповед на министър-председателя, в която влизат представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и ДАНС, ще отвори публично всички постъпили в установения срок писмени предложения.
В рамките на търга за нов тип боен самолет България изпрати искания за предложения за бойни машини от Швеция, САЩ, Франция, Италия и Израел. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност 1.8 млрд. лв., които трябва да се изплатят в срок от няколко години.
От Министерството на отбраната обясниха, че необходимостта от придобиване на нов тип боен самолет за ВВС произтича от задълбочаващото се противоречие между важните задачи в системата за национална и колективна сигурност и от остаряващата авиационна техника и очертания сериозен дефицит от способности.
В края на август зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов поведе военна делегация в САЩ за военнотехнически консултации. Визитата предизвика спор между президента и властта. Държавният глава Румен Радев заяви, че в държавите, в които има равнопоставеност, от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти, до тяхното получаване спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки. От своя страна, зам.-министър Запрянов заяви, че страната ни няма как да повлияе на решението на държавите, на които сме изпратили искане за оферти за самолет. Той допълни, че няма как да има нещо непрозрачно в посещението на представители в САЩ, защото договорът трябва да мине през правителството и през парламента.
В края на септември военната делегация посети и централата на SAAB в Линшьопинг в Швеция за военнотехнически консултации. По време на визитата Запрянов се срещна с Ян Салестранд – държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и посети седалището на корпорация SAAB – производител на самолетите „Грипен“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната ще отвори постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет на 1 октомври

Министерството на отбраната ще отвори постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет на 1 октомври

28 Септември 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Отговорите на държавите, изпратени след запитване от Министерството на отбраната, за предоставяне на предложение по проекта за придобиване на нов тип боен самолет ще бъдат отворени на 1 октомври в Министерството на отбраната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Съвместната работна група, назначена със заповед на министър-председателя, в която влизат представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и ДАНС, ще отвори публично всички постъпили в установения срок писмени предложения.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Има само една оферта по обществената поръчка за самолети Су-25, която е от дружество от Беларус

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Има само една оферта по обществената поръчка за самолети Су-25, която е от дружество от Беларус

28 Септември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Има само една оферта по обществената поръчка за самолети Су-25, която е от дружество от Беларус. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Обществената поръчка за самолети Су-25 е обявена като процедура на договаряне без публикуване на обявление. Изпратена е покана на две дружества – в Беларус и в Русия. Срокът за подаване на офертите излезе на 10 септември и имаме едно подадено предложение – от Беларус. Комисията за избор на изпълнител на обществената поръчка започна работа на 12 септември, като крайният срок за решение е 12 октомври“, каза още Каракачанов и посочи, че критерий за възлагане на поръчката е най-изгодната цена. „Заводът „Авионамс“ няма способности в момента да извършва ремонтни дейности на Су-25, затова не е поканен. По този повод проведохме среща с „Авионамс“ и самата компания е наясно, че няма способности в момента да извърши такъв ремонт“, обясни Каракачанов. Той посочи, че това не е „Жигула“, която можеш да я дадеш за ремонт на всеки един сервиз. „Два са лицензираните завода, които могат да извършат ремонт на Су-25, и ние сме изпратили покана и до двата“, обясни вицепремиерът.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делегация на Министерството на отбраната ще посети Швеция за военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет

Делегация на Министерството на отбраната ще посети Швеция за военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет

26 Септември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Линшьопинг. Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще бъде на посещение в Швеция на 27 и 28 септември 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Визитата е по покана на Министерството на отбраната на Швеция. Целта е военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет. В края на август тази година делегация, водена от заместник-министър Запрянов, посети САЩ със същата цел.
В рамките на визитата заместник-министър Запрянов ще се срещне с Ян Салестранд - държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и ще посети седалището на корпорация SAAB в Линшьопинг.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.