НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Всяка една кариера, близка до населено място, предизвиква негативни реакции

Министър Теменужка Петкова: Всяка една кариера, близка до населено място, предизвиква негативни реакции

18 Октомври 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Всяка една кариера, близка до населено място, предизвиква негативни реакции. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод протестите на жителите на село Белащица срещу добива на инертни материали в района на Белащица и проведения референдум в село Катуница за добив на инертни материали, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. „Това е нормално. Затова всяка една институция, която има ангажименти да контролира такъв процес, трябва и е на своето място“, добави още Петкова. Тя увери, че при най-малкия сигнал за подобен тип съмнения у хората, изпълнителната власт реагира мигновено и всеки в рамките на своята компетентност ще бъде на мястото си.
„Всичко, което зависи от Министерството на енергетиката, от изпълнителната власт, ще бъде направено“, добави Петкова. Министърът припомни, че лично се е срещната с жителите на село Белащица преди около месец, а миналата седмица на място е проведена отново среща по инициатива на Министерството на енергетиката. „Всяка една концесия се одобрява от всяка институция, която има правомощия в съответната област. Министърът на енергетиката е упълномощеното лице от Министерски съвер, което може да сключи или прекрати такъв договор. Всяка една от институциите в рамките на своята компетентност трябва да се произнесе по сигнала, който гражданите на Белащица поставиха на дневен ред. Оттук нататък всеки компетентен орган да вземе мерки в рамките на своята компетентност“, каза още министър Петкова.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Садово Димитър Здравков: Местният референдум в село Катуница показа нежеланието на 98% от жителите за добив на инертни материали от територията им

Кметът на Садово Димитър Здравков: Местният референдум в село Катуница показа нежеланието на 98% от жителите за добив на инертни материали от територията им

15 Октомври 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Садово. Местният референдум в село Катуница, община Садово, показа нежеланието на 98% от жителите за добив на инертни материали от територията им. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив кметът на Садово Димитър Здравков. По думите му референдумът е показал общата воля на цялото население на Катуница и това, че те искат друго бъдеще, без концесии и отнемане от плодородната им земя. „Засегнати от решението на Министерски съвет през февруари са и жителите на съседното село Ягодово и на Садово, тъй като в този терен се събират границите на три населени места”, съобщи още Здравков. Отделно кариери има и върху други земи в Катуница, на 50 метра от вододайната зона.
„Ние сме потърпевши и в годините назад, между 1994-95 година имаше пак масов протест на населението, отново защото не искаха тези процеси по поречието на река Марица. Здравко обясни, че като резултат от това спадат подпочвените води в редица селища освен Катуница, като Чешнегирово, Селци, Поповица и Садово. Изземването на инертни материали е къде законно, къде незаконно. Това принуждава хората да пренабиват сондажите и да търсят други начини за поливане. Освен това камионите с пясък разбиват пътищата. Изземването на инертни материали е виновно и за наводненията, заради изземването на пясък от коритото на река Чая може да падне и моста. „Обемът, който се отнема от реката се пълни с отпадъци, без да знаем какви точно са те. Имаме снимани отпадъци от болницата, които също е незаконно”, отбеляза още Здравков. По думите му всичко това е на гърба на народа.
„Нашето развитие не е свързано с изземване на инертни материали, ние сме земеделски район, отнемат ни плодородна земя, подпочвените води падат, от което страдат земеделците. 40-50000 лева концесионна такса не са структоопределящи за нашия бюджет, можем и без тях. За нас са по-важни хората в общината”, посочи Димитър Здравков. По думите му, след този референдум всички се надяват да бъде чут гласа на жителите на Катуница. В противен случай хората готвят друг вид протести. „98% против концесията е един сериозен резултат. Не знам дали има друг такъв референдум, в който толкова активно хората да са казали „не”, заяви още общинският кмет. По думите му село Катуница е с над 2500 жители, в него живеят предимно млади хора.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Катуница Красимир Юруков: С категоричен резултат жителите на селото отхвърлиха добива на инертни материали от землището ни

Кметът на Катуница Красимир Юруков: С категоричен резултат жителите на селото отхвърлиха добива на инертни материали от землището ни

15 Октомври 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С категоричен резултат жителите на село Катуница отхвърлиха добива на инертни материали от землището им. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив кметът на селото Красимир Юруков. „Около 50 % от жителите са гласували против добива, като 18% от тях, които са отговорили, че са „за“ него, най-вероятно са се объркали от сложния въпрос”, каза кметът на Катуница. По думите му хората, които не са се явили да гласуват, се намират извън страната, където осигуряват прехраната си. Юруков посочи още, че от 1836 имащи право на глас, 994 са се включили в референдума.
„По този начин хората явно изразиха и своето притеснение, че започването на добив на баластра може да окаже влияние върху количеството и качеството на подземните води. Да не говорим за това, че тази концесия е в обработваемата земеделска земя, което е абсолютно недопустимо“, отбеляза още Красимир Юруков. По думите му това е в разрез и с конвенцията на ООН и с националната ни програма за опустяването на земеделски земи. Юруков поясни също, че концесионерът е стар познайник на жителите на селото, тъй като до момента неправомерно са били отнети около 200 000 кубика баластра. Фирмата е дъщерна на голяма фирма за международен транспорт от Пловдив. Оттук нататък процедурата изисква в тридневен срок да бъде обявен резултата от референдума и той да бъде входиран в Министерски съвет, който е дал разрешителното на фирмата през месец февруари тази година за добив на чакъл и пясък от находището „Кацара”.
„Стигнахме до референдум, тъй като не сме съгласни с всичко това, което трябва да се случи като концесия в обработваема земеделска земя. Референдумът касае само Катуница и жителите на Катуница”, поясни още веднъж кметът на селото. По мнението му в голяма степен този добив на пясък е виновен и за наводненията там, тъй като на около 10-15 м височина се образуват големи кратери, намалява нивото и на питейната вода, унищожава се земеделска земя, има сериозно запрашаване. „Има малки и средни земеделски производители, които от тази земеделска земя си вадят прехраната и това са все млади хора. Затова, според всички нас, правилният път е този – референдумът е демократична форма, а и трябва да помислим за поколенията след нас“, добави още Красимир Юруков.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

904 от жителите на село Катуница са отговорили положително на поставения на референдума въпрос

904 от жителите на село Катуница са отговорили положително на поставения на референдума въпрос

13 Октомври 2018 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Садово. С 904 гласа от действителните бюлетини, отговорили „Да“, жителите на село Катуница са отговорили положително на поставения на референдума въпрос. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив председателят на Общинската избирателна комисия в Садово Кристиан Гьошев. Той поясни, че с тези общо 904 положителни гласа, жителите се обявяват „против“ органите на местното самоуправление и местната администрация в кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всякакви административни актове и разрешения от компетентността си, включително за изграждане на сгради на основно застрояване и за поставяне на преместваеми обекти, във връзка с концесия за добив на строителни материали - пясъци и чакъли, от находище "Кацара", участък "Кацара2", в землището на населеното място. Настоящото решение подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му пред Административен съд – Пловдив.
Днес референдумът приключи с 49 % избирателна активност, която е напълно достатъчна той да се счита за валиден. Общият брой на гласувалите днес е 924 от 1877 избиратели според избирателния списък.Действителните бюлетини с отговор „Да“ са 904 броя, действителните бюлетини с отговор „Не“ - 18 броя. Има и две недействителни бюлетини.
В изборния ден в Общинската избирателна комисия в Садово, както и в трите секционни избирателни комисии няма постъпили жалби.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С 49 % избирателна активност приключи местният референдум за добив на инертни материали в село Катуница

Пловдив: С 49 % избирателна активност приключи местният референдум за добив на инертни материали в село Катуница

13 Октомври 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Садово. С 49 % избирателна активност приключи местният референдум за добив на инертни материали в село Катуница. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив Димитър Алексов, секретар на Общинската избирателна комисия в Садово. "924 от общо 1876 души от село Катуница са дали своя вот в трите образувани секции. Денят започна с ниска избирателна активност, но в следобедните часове тя достигна изключително високи стойности. Гласуването протече нормално, без никакви проблеми", каза Алексов. Хората от населеното място имаха възможността да изразят своята позиция „за“ или „против“ добива на инертни материали от землището на Катуница за времето от 07.00 до 20.00 часа. За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват минимум 40 % от имащите право на глас общо 1876 жители на Катуница. Активността от 49 % надхвърли изискуемия праг. Резултатите от референдума ще станат ясни в късните часове.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 840 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали към 19.00 часа

Пловдив: 840 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали към 19.00 часа

13 Октомври 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Садово. 840 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали от находище „Кацара“ към 19.00 часа. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитър Алексов, секретар на Общинската избирателна комисия в Садово. Гласуването протича нормално, като жителите на Катуница дават своя вот в три секции. Хората от населеното място могат изразят своята позиция „за“ или „против“ добива на инертни материали от землището на Катуница до 20.00 часа. За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват минимум 40 % от имащите право на глас общо 1876 жители на Катуница. Към 19.00 часа акивността е близо 45 %.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 670 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали към 16.30 часа

Пловдив: 670 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали към 16.30 часа

13 Октомври 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Садово. 670 души или близо 36 % от жителите на село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали от находище „Кацара“ към 16.30 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общинската избирателна комисия в Садово. Към този час активността се засилва, гласуването протича нормално и в трите секции. Жителите на Катуница имат възможност да изразят мнението си „за“ или „против“ добива на инертни материали от землището на селото до 20.00 часа.
За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват минимум 40% от имащите право на глас общо 1876 жители на Катуница. Следващото отчитане на избирателната активност ще бъде осъществено след 19.00 часа.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 470 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали към 13.00 часа

Пловдив: Около 470 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали към 13.00 часа

13 Октомври 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Садово. Около 470 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали от находище „Кацара“ към 13.00 часа. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитър Алексов, секретар на Общинската избирателна комисия в Садово. Гласуването протича нормално, като жителите на Катуница дават своя вот в три секции.
„Очакваме след 16.00 часа днес активността да бъде много по-голяма, тъй като много хора работят днес и към този час няма как да упражнят правото си на вот“, коментира Алексов и посочи, че гласуването ще продължи до 20.00 часа.
За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват минимум 40% от имащите право на глас общо 1 876 жители на Катуница. Следващото отчитане на избирателната активност ще бъде осъществено след 16.00 часа.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близо 200 души от село Катуница са гласували на местния референдум за добив на инертни материали към 10.00 часа

Пловдив: Близо 200 души от село Катуница са гласували на местния референдум за добив на инертни материали към 10.00 часа

13 Октомври 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Садово. Към 10.00 часа близо 200 души от село Катуница вече са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали от находище „Кацара“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитър Алексов, секретар на Общинската избирателна комисия в Садово. Гласуването протича нормално, като жителите на Катуница дават своя вот в три секции. Въпросът на който отговарят хората е формулиран така: „Против ли сте органите на местното самоуправление и местната администрация в Кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всякакви административни актове и разрешения от компетентността си, включително за изграждане на сгради на основно застрояване и за поставяне на преместваеми обекти, във връзка с концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли от находище „Кацара”, участък „Кацара2” в землището на с. Катуница, община Садово?”.
„Вече на секциите започват да се оформят опашки от желаещи да гласуват на референдума. Избирателната активност се засилва. Очакваме в следващите часове до обяд да има най-голяма избирателна активност. Гласуването протича нормално“, коментира Алексов.
За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват минимум 40% от имащите право на глас общо 1 876 жители на Катуница. Следващото отчитане на избирателната активност ще бъде осъществено след 13.00 часа.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 20 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали

Пловдив: Около 20 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали

13 Октомври 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Катуница. Към 08.00 часа около 20 души от село Катуница са дали своя вот на местния референдум за добив на инертни материали от находище „Кацара“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитър Алексов, секретар на Общинската избирателна комисия в Садово. Той поясни, че имащите право на вот на местния референдум в садовското село са 1876 души. Гласуването протича в три секции. Въпросът на който отговарят хората е формулиран така: „Против ли сте органите на местното самоуправление и местната администрация в Кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всякакви административни актове и разрешения от компетентността си, включително за изграждане на сгради на основно застрояване и за поставяне на преместваеми обекти, във връзка с концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли от находище „Кацара”, участък „Кацара2” в землището на с. Катуница, община Садово?”.
За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват минимум 40 % от имащите право на глас жители на Катуница. Първото отчитане на избирателната активност ще бъде осъществено след 10.00 часа.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В садовското село Катуница ще се проведе месен референдум за добив на инертни материали от находище „Кацара“

Пловдив: В садовското село Катуница ще се проведе месен референдум за добив на инертни материали от находище „Кацара“

13 Октомври 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Садово. Жителите на с. Катуница, общ. Садово ще могат да дадат своя вот „За” или „Против” добива на инертни материали от находище „Кацара”, участък „Кацара2” в землището на селото. Решението на Общинския съвет в Садово бе взето на Редовно заседание, проведено на 20 август. Тогава с пълно мнозинство бе прието предложението на председателя на Общинския съвет и групата съветници от БСП за провеждане на допитването. Поводът за искането е Решение на Министерски съвет 85/9.02.2018г., с което е предоставена концесия за добив на инертни материали на дружеството „Арт Принт” ЕООД с концесионната площ 235,534 декара.
Въпросът на който ще отговарят хората е формулиран така: „Против ли сте органите на местното самоуправление и местната администрация в Кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всякакви административни актове и разрешения от компетентността си, включително за изграждане на сгради на основно застрояване и за поставяне на преместваеми обекти, във връзка с концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли от находище „Кацара”, участък „Кацара2” в землището на с. Катуница, община Садово?”.
За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват минимум 40 на сто от имащите право на глас жители на Катуница, които са около 1600 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Телчаров, Обс-Садово: Ако МС не се съобрази с искането на хората да не се разкрие нова концесионна площ за добив на инертни материали, сме готови на протестни действия

Атанас Телчаров, Обс-Садово: Ако МС не се съобрази с искането на хората да не се разкрие нова концесионна площ за добив на инертни материали, сме готови на протестни действия

27 Август 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако МС не се съобрази с искането на хората да не се разкрие нова концесионна площ за добив на инертни материали, сме готови на протестни действия, шествия, каза за Радио „Фокус“-Пловдив председателят на Общинския съвет-Садово и групата съветници от БСП Атанас Телчаров във връзка с референдума, който ще се проведе на 13 октомври. По думите му това ще е единственият начин, с който хората ще могат да защитят вижданията си и населените места, в които живеят. Според Телчаров референдумът ще има успех. „40% от избирателите в даденото населено място са необходими да гласуват, за да може да бъде валиден той. Сигурен съм, че по този начин МС ще видят категоричното мнение на хората. Вече не е изразено чрез позиции, подписки и декларации, а чрез най-демократичния механизъм, който може да съществува и най-добрият, а именно референдумът. Надяваме се, когато видят категоричното мнение на хората МС да отмени своето решение“, каза още Телчаров. По думите му местната власт е обжалвала ОВОС-а на РИОСВ - Пловдив и решението на МС.“ Ние, като община, като местна власт, обжалваме решението на МС и решението по ОВОС. Не сме останали безучастни. Жалбата е подадена на 28 февруари. Декември месец ще има решение на съда или делото ще се отложи“, каза още председателят на Обс - Садово.
Въпросът, на който трябва да отговорят хората, е: „Против ли сте органите на местното самоуправление и местната администрация в Кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всякакви административни актове и разрешения от компетентността си, включително за изграждане на сгради на основно застрояване и за поставяне на преместваеми обекти, във връзка с концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли от находище „Кацара”, участък „Кацара 2” в землището на с. Катуница, община Садово?”. Поводът за провеждането на референдум е Решение на Министерски съвет 85/9.02.2018г., с което е предоставена концесия за добив на инертни материали на дружеството „Арт Принт” ЕООД с концесионната площ 235,534 декара.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на кметство Катуница ще гласуват на местен референдум за добив на инертни материали

Пловдив: Жителите на кметство Катуница ще гласуват на местен референдум за добив на инертни материали

24 Август 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Садово. На 13 октомври 2018 г., жителите на с. Катуница в община Садово ще могат да дадат своя вот „За” или „Против” добива на инертни материали от находище „Кацара”, участък „Кацара2” край селото, съобщиха от Общински съвет-Садово. Общинският съвет-Садово с пълно мнозинство прие предложението на председателя на Общинския съвет и групата съветници от БСП за провеждане на допитването. Поводът за искането е Решение на Министерски съвет 85/9.02.2018г., с което е предоставена концесия за добив на инертни материали на дружеството „Арт Принт” ЕООД с концесионната площ 235,534 декара.
„Местните власти и жители на Катуница чрез писма, подписки и декларации изразихме своята категорична позиция против намеренията на фирмата, още на етап инвестиционно предложение, но не бяхме чути от компетентните органи. В непосредствена близост се намират още четири такива терена, на които и в момента се добиват пясъци и чакъли. Вследствие на аналогични дейности на територията на кметство Катуница има над 1000 декара унищожени земеделски площи, а подпочвените води (основен източник за напояване от зеленчукопроизводителите в района) са спаднали драстично”, представи мотивите за предложението Атанас Телчаров, председател на ОбС – Садово и лидер на БСП в общината.
Въпросът на който ще отговарят хората е формулиран така: „Против ли сте органите на местното самоуправление и местната администрация в Кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всякакви административни актове и разрешения от компетентността си, включително за изграждане на сгради на основно застрояване и за поставяне на преместваеми обекти, във връзка с концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли от находище „Кацара”, участък „Кацара2” в землището на с. Катуница, община Садово?”.
Според съветниците референдумът е най-демократичната форма за определяне на бъдещите действия на Общинския съвет, кметовете на общината и кметството и общинската администрация във връзка с този проект, както и най-подходящият начин за отчинане в цялост на мнението на хората, отстрана на централната власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.