НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Недялко Славов, областен управител: Проблемът с корояда в горите в област Смолян е разрешен

Недялко Славов, областен управител: Проблемът с корояда в горите в област Смолян е разрешен

12 Октомври 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. Проблемът с корояда в горите в област Смолян е разрешен. Това заяви на пресконференция областният управител на Смолян Недялко Славов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На нея взеха участие ресорният заместник-областен управител Владимир Гърбелов, директорът на ЮЦДП – Смолян инж. Ботьо Арабаджиев, директорът на РДГ – Смолян инж. Венцислав Фурлански, инж. Румен Начев – зам.-директор на Лесозащитна станция – Пловдив и инж. Никола Каварджиков – гл. експерт в институцията. По думите на Славов, данните категорично показват, че след множество усилия на Министерството на земеделието и горите, на политическо и експертно ниво, на ЮЦДП, ИАГ, Лесозащитна станция, частни фирми, кооперации, лесовъди и собственици, можем да говорим за разрешаване на проблема. Той изказа своята благодарност към всички тях за положените неимоверни усилия за постигането на това.
Областният управител на Смолян припомни и хронологията на събитията, довели до сериозните нападения от корояд в горите в региона на Смолян. „След бедственото положение от 7 март 2015 г – след обилните снеговалежи се стигна до огромна по обем и територия паднала дървесина, която катализира разпространението на вредители по родопската гора и най-вече по белия бор. На заседанието на областния кризисен щаб на 14 март с участието на премиера и министрите бе взето решение да се предоставят дърва за огрев на доброволците участвали в преодоляването на бедствието. За 2015 г на тях са дадени 4500 куб метра. По наша инициатива бе направено предложението за ЮЦДП да бъде намалена продажната цена на корен пострадала дървесина за физически лица, като първоначално бе намалена до 3 лв. на кубик без ДДС, а в последствие и до 1 лв. на кубик. Имаше множество работни срещи и бе създадена организация за усвояване на пострадалата дървесина най-вече в общините Златоград, Смилян, Славейно и Смолян“, посочи Славов.
Той допълни, че през 2017 г след извършени инспекции на горските територии са набелязани бързи мерки, които включват и кардинална промяна на нормативната уредба и така е демонстрирана политическата воля за разрешаването на този проблем. „Като част от нормативните промени беше създадена и работна група, която заседаваше ежемесечно. През май 2018 г беше направен анализ и начертани нови мерки, които да се вземат. Всичко това, усилията и волята на политическо ниво доведоха до това днес да говорим за това, че проблемът с корояда е разрешен“, каза още Недялко Славов.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Ще се проведе пресконференция за състоянието на иглолистните гори, засегнати от биотични и абиотични фактори в областта, и за усвояването на пострадалата дървесина

Смолян: Ще се проведе пресконференция за състоянието на иглолистните гори, засегнати от биотични и абиотични фактори в областта, и за усвояването на пострадалата дървесина

12 Октомври 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Смолян. От 11.00 часа в зала 201 на Областна администрация – Смолян ще се проведе пресконференция, на която ще бъде предоставена актуална информация за състоянието на иглолистните гори, засегнати от биотични и абиотични фактори на територията на област Смолян, както и информация за инвентаризираните площи, възложения добив, темпа на усвояването на пострадала дървесина, както и планираните бъдещи действия. Това съобщиха от Областна администрация – Смолян.
В пресконференцията ще вземат участие областният управител Недялко Славов, ресорният заместник областен управител Владимир Гърбелов, директорът на Южно централно държавно предприятие - Смолян инж. Ботьо Арабаджиев, ръководството и представители на държавните горски стопанства в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.