НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Русия осъжда действията на мисиите на ЕС и НАТО в Косово

ТАСС: Русия осъжда действията на мисиите на ЕС и НАТО в Косово

11 Октомври 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Виена. Русия осъжда пасивността на силите на НАТО за Косово и мисията на ЕС в областта на върховенството на закона, които са се оттеглили от осигуряването на сигурността на неалбанското население в Косово. Това бе обявено в четвъртък от постоянния представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Александър Лукашевич, цитиран от TACC.
"Ние осъждаме пасивната линия на разположеното на територията (На Косово) международно присъствие - силите на НАТО и мисията на Европейския съюз в областта на върховенството на закона, те са оттеглили от осигуряването на безопасността на неалбанксото население в Косово , а и като цяло прикриват безнаказаността в региона" - каза Лукашевич на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.
Както каза по-рано министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, мисията на НАТО е знаела за провокациите на албанците в северната част на Косово. Според него такова поведение разрушава доверието на сърбите в мисията на НАТО, както и доверието в международните организации в Косово и Метохия.
На 29 септември над 100 души от косовски специални части навлязоха на територията на населеното със сърби Северно Косово, което е забранено от международни договори. Специалните сили са заели позиции около резервоара "Газивода", поели са контрола върху хидросистемата "Газивода" и нахлуват в центъра за екология и развитие в село Зубин-Поток. Както заяви по-рано ръководителят на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич, това беше направено, за да се гарантира посещението на лидера на самопровъзгласилото се Косово Хашим Тачи в северната част на непризнатата от сърбите страна. В отговор сръбският президент приведе въоръжените сили на страната и полицейските специални сили в пълна бойна готовност и протестира пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Опитите на Прищина да установят контрол над сръбското население в Северно Косово подхранват междуетническото напрежение, добави Лукашевич.
Постоянният представител на Русия е убеден, че "е съвсем очевидно, че недопустимата престъпна безотговорност на косовските албански власти може да доведе до ново кръвопролитие в Косово и до дестабилизация в балканския регион като цяло". "Продължаването на силовите опити за установяване на контрол над населените със сърби райони в региона води до разпалване на етническо напрежение, обезсмисля дългосрочните усилия на международната общност за мирно уреждане на въпросите след края на конфликта," - каза Лукашевич.
Според него сигналите в това отношение стават все повече: дискредитирано е посредничеството на ЕС в диалога между Белград и Прищина, косовските власти продължават да саботира споразумението за създаване на Общността на сръбските общини. "Не съм чувал за реакцията на ОССЕ в този смисъл Вместо да настояват косовските албанци да изпълняват своите задължения , расте натискът върху Белград да приеме де факто независимостта на Косово. Правят се опити да се постави изкуствен краен срок за нормализация между Белград и Прищина, " отбеляза Лукашевич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1tv (Македония): Косовската опозиция отхвърли покана за хармонизиране на резолюция относно диалога със Сърбия

1tv (Македония): Косовската опозиция отхвърли покана за хармонизиране на резолюция относно диалога със Сърбия

11 Октомври 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозиционните партии в Косово няма да участват в срещата, свикана от председателя на парламента Кадри Весела за хармонизиране на резолюцията, предложена от управляващите партии за диалога между Косово и Сърбия.
Представители на „Демократичния съюз на Косово“ и движението „Самоопределение“ заявиха, че поканата е несериозна, имайки предвид, че управляващите партии отхвърлиха искането на опозицията за парламентарно заседание за диалога с Белград.
Социалдемократическата партия на Косово все още не е обявила дали ще участва в срещата с „Демократическата партия на Косово“, „Алианс за бъдещето на Косово“ на премиера Рамуш Харадинай и „Социалдемократическата инициатива“ на вицепремиера Фатмир Лимай, които изготвиха проекторезолюция относно диалога със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Косово трябва да определи своите стратегически интереси в диалога със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Косово трябва да определи своите стратегически интереси в диалога със Сърбия

11 Октомври 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интерес на Косово е да се стреми към постигане на мирно споразумение, което да сложи край на конфликта и да изгради напълно нови отношения със Сърбия, цитира думите на публициста Ветон Сурои водещият прищински ежедневник Koha Ditore.
Двете страни трябва да определят стратегическите си интереси, а Косово трябва да се ангажира с процеса, уверен е Сурои, като допълва, че Белград и Прищина трябва да разгледат всички въпроси, които водят или могат да доведат до война и да ги решат с механизми, които мирът предвижда. Той изброява три неуредени въпроса, които включват стратегическите интереси на Косово. „Единият - не трябва да има преговори за промени в територията на Косово, а по-скоро за начина, по който Косово, с териториалната си цялост, ще установи мирни отношения със Сърбия. Второ, не трябва да се говори за промени в идентичността на Косово, която е въплътена в конституционната система на Косово като светска и мултикултурна европейска идентичност. Трето, да няма разговори, които да противоречат на стратегическия интерес на Косово, който е да живее в мир със съседите си и да стане част от НАТО и ЕС", обяснява публицистът.
Германският посланик в Косово Кристиан Хелд, който беше част от дискусионен панел, призова за по-положителен подход и от двете страни, за да се преодолеят настоящите пречки. Той каза, че е важно да се оформи една по-широка стратегическа визия за диалога между Косово и Сърбия. Изхождайки от миналото на Германия, той заяви, че разбира, че човек не може да продължи напред, знаейки, че не е получил извинение за причинената му болка. „Нуждаем се от това двете страни да идентифицират своите стратегически интереси в процеса. Международната общност не трябва да бъде тази, която да идентифицира тези интереси, това зависи от страните. Трябва да имате доверие да сключите двустранно споразумение. Мисля, че можете да направите това, само след като сте установили стратегическите си интереси“, коментира Хелд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.