НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Учените в БАН са между 2800 и 2900 души, но с всяка година съставът намалява

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Учените в БАН са между 2800 и 2900 души, но с всяка година съставът намалява

12 Октомври 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Учените в БАН са между 2800 и 2900 души, но с всяка година съставът намалява. Това каза председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски в интервю за Агенция „Фокус“ по повод навършването на 149 години от създаването на БАН.
Акад. Ревалски посочи, че държавата и БАН приемат различни програми, с които да насърчават оставането на младите учени в България. „Често се шегуваме при нас, че както е имало винаги монаси, така винаги ще има и учени. Винаги у младите хора зрее и е живо любопитството към новото, към красивото, защото в науката има много красиви неща. И мисля, че искрата грее у тях, но въпросът е ние да я поддържаме или по-скоро да я развием. Защото науката е едно поприще, което действително е изключително вълнуващо, въпреки че е трудно. Но пък когато се постигнат резултати, радостта и удовлетворението са много големи. Така че искрата у младите съществува, въпросът е как да бъде разпалена, а това е свързано с подкрепа. И, слава Богу, напоследък започнаха да се появяват такива младежки програми – имаме такива в БАН, а и наскоро от Министерски съвет бяха гласувани такива, които да подпомогнат задържането на младите хора при нас и задържането им като учени“, обясни той.
Председателят на БАН обясни, че много важен въпрос в науката е как тя да се обвърже с бизнеса. „Защото в момента в България действително връзките между науката и бизнеса не са на онова ниво, на което би трябвало да бъдат. Има много начини това да се случи, но ще дам само един пример, който работи на европейско ниво и който би могъл да работи и при нас. Да речем, в БАН имаме достатъчно на брой иновативни разработки – около 120 на брой, и една част от тях – може би 20-30, са с висока степен на технологична готовност, съгласно скалата, която съществува в Европа. И ако се направи например един конкурс, какъвто съм предложил на министъра на икономиката по линия на иновационните фондове, в който да участват поне една научна организация с такава разработка в готовност и поне една фирма, която се интересува от нея, за да бъде доведена тя до степен на прототип, това би било чудесен начин да се стимулират иновативните научни изследвания, които по естествен начин после ще влязат в бизнеса. И тези пари ще се върнат под формата на данъци“, каза още той и посочи, че това е пример, който съществува в Европа.
„Такива конкурси и такива проекти се финансират на европейско ниво и това не пречи да се финансират и на национално. Има и още много други форми, разбира се – имаме директни контакти с бизнеса, директни разработки могат да се правят. Но това, което дадох, е просто един пример, който би могъл да бъде много добър и много ефективен за България, защото ние не сме голяма страна и трябва да заложим по-скоро на иновативни разработки, които биха подпомогнали съществено малките и средните предприятия“, обясни акад. Ревалски.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН отбелязва 149 години от основаването си

БАН отбелязва 149 години от основаването си

12 Октомври 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Тържествено събрание по случай 149 години от създаването на Българската академия на науките и 180 години от рождението на проф. Марин Дринов ще се проведе от 11.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (Голям салон, ул. „15-ти ноември” №1). Основният доклад на тема „Проф. Марин Дринов – ученият и неговият личен свят“ ще изнесе гл. ас. д-р Димитър Христов от Института за исторически изследвания на БАН. Това съобщиха от пресцентъра на БАН.
Марин Дринов (1838–1906) е основател и председател на Българското книжовно дружество (БКД). Действителен член (1869 г.) и председател на БКД в Браила (1869–1878 г.) и в София (1878–1882/1884–1898 г.). Става вицегубернатор на София и участва във Временното руско управление в страната.
По повод 180 години от рождението на проф. Марин Дринов в 12.30 часа в централното фоайе на Българската академия на науките ще бъде открита изложба, организирана от Научния архив на БАН. Експозицията разкрива основните моменти от живота и дейността на проф. Марин Дринов, както и неговата значимост като основоположник в различни сфери от българската история и наука.
Също така по време на тържеството ще бъде представена дигиталната колекция „Книжовното наследство на Марин Дринов в Централна библиотека на БАН“, която включва публикации на проф. Марин Дринов, списания като „Периодическо списание на БКД“, „Училищен преглед“ и други документи, носещи неговия подпис, които са притежание на Централна библиотека на БАН. Някои от тях ще бъдат показани и като част от постерната изложба във фоайето.
Проф. Марин Дринов е първият български историк, достигнал най-високите нива в професионалния си път. Неговите проучвания са посветени на важни въпроси от българската история: участието на славяните и прабългарите в генезиса на българската народност; историята на Българската църква във връзка с разрешаването на българо-гръцкия църковен спор; теми от Българското възраждане; делото на Светите братя Кирил и Методий и делото на патриарх Евтимий Търновски. Трудовете му имат принос в развитието на византинистиката, историята на балканските народи, етнографията, езикознанието, литературознанието и фолклористиката.
Българската академия на науките е съорганизатор на тържественото честване по повод 180 години от рождението на проф. Марин Дринов, което ще се проведе в родния му град Панагюрище от 18 до 21 октомври.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.