НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Mинистър Бисер Петков: Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата им са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв.

Mинистър Бисер Петков: Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата им са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв.

17 Октомври 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата на хората с увреждания са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес на редовното си заседание Министерски съвет одобри проекта на Закона за хората с увреждания. По този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания“, каза още Петков и посочи, че проектът на Закона за хората с увреждания е бил приет във вида, в който е внесен.
„В него се предвиждат и мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания. Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър.
Петков обясни, че законопроектът ще бъде внесен до края на седмицата в Народното събрание, където ще започне неговото разглеждане. „И аз лично ще уведомя днес протестиращите майки и омбудсмана за взетото решение от Министерски съвет“, каза още министърът.
Той посочи още, че Законопроектът за социалните услуги вече е на обществено обсъждане. „Очакваме в рамите на едномесечния срок за обществени консултации заинтересованите страни да представят становище, така че до края на годината и този законопроект да бъде внесен в парламента", каза Петков.
Цветилена СИМОЕНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се правителството да разгледа законопроекта за хората с увреждания

Очаква се правителството да разгледа законопроекта за хората с увреждания

17 Октомври 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се на днешното заседание да бъде разгледан Законопроектът за хората с увреждания. Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. В петък законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
В дневния ред на правителственото заседание е Националната програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022. Точката е внесена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
Правителството ще гласува и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2018 г. Предложението е направено от транспортния министър Росен Желязков. Кабинетът ще разгледа и проекторешение за участие на военнослужещи от въоръжените сили на Р България в мисията на НАТО в Ирак. Министрите ще гласуват и промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС, както и изменения в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. И двете предложения са на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Заседанието на Министерския съвет ще започне в 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на закона за хората с увреждания, който беше разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ "Подкрепа" също обявиха своите резерви. Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството.
Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи законопроекта като противоречив. "По общо убеждение има сериозни пропуски. Законът е правен под натиск, с излишно, ненужно напрежение", каза той.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че законопроектът ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но няма да реши проблемите на хората с уврждания.
Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса. "Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", заяви той.
Омбудсманът Мая Манолова обясни, че квотите и наказанията имат алтернатива. "Тогава, когато имате възможност да ползвате услуги, които се предоставят или продукти от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания", посочи Манолова. Тя беше прекъсната от Симеонов, който каза: "Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз, например, не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в Бюрото по труда".
Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" открои проблема с достъпността."И към момента, инвеститорите имат възможност да пуснат в експлоатация сграда, която не отговаря на заложения проект", отбеляза тя.
Въвеждането на квотите и според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Маноловняма да реши проблема. "Твърде много са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие", каза той. Манолов се обърна и към омбудсмана и поиска подкрепа за кампания срещу нощния труд."Тези дни ще напечатам фланелки с надпис "Нощният труд ни убива" и много ще ми се иска, когато тръгнем да се занимаваме с това как се заплаща нощния труд, как се полага, и на нас да ни бъде обърнато достатъчно внимание", призова той.
Единствено от КНСБ подкрепят законопроекта. Според Ася Гонев крачката е в правилната посока.
Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден Закона за хората с увреждания

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден Закона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание от 11.00 часа в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисер Петков: Търсим  решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца

Бисер Петков: Търсим решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца

15 Октомври 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Търсим решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца. Това каза Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Петков заяви позиции по следните теми:
Властта и социалната грижа.
Беновска покани в студиото министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с въпроса как издържа, имайки предвид отговорната му работа и проблемите, с които се сблъсква. Министърът отговори, че си върши работата и се опитва да проявява стоицизъм в трудните ситуации.
„Лесно ли ни е на нас – здравите?“ попита водещата. Петков отговори, че на никого не му е лесно, но на хората с увреждания със сигурност им е по-трудно и на тези, които се грижат за тях. Беновска припомни, че е кръстила разговора им „властта и социалната грижа“ и по този повод попита министъра дали двете са съвместими – дали властникът разбира нуждите на тези, които зависят социално от него. Бисер Петкова коментира, че дълг на всяка една демократично избрана власт е да се вслушва в исканията и нуждите на обществото, и да полага грижа, а министерството на труда и социалната политика преди се е наричало министерство на труда и социалната грижа. „Колко е голяма финансовото слънце и може ли то да огрее, да обгрижи всички социални проблеми?“ попита Беновска и допълни, че е започнал процес на решаване на проблемите, но засега само на една много малка част. Петков обясни, че финансовият ресурс трябва да стига за всички, но той е ограничен, за съжаление, но главната задача на правителството е да разпределя и преразпределя бюджета за да се постига максимална ефективност. В помощ на социалната политика са и финансирания по европейски програми – Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Европейски социален фонд.
Какво, наистина, се прави за хората с увреждания:
Беновска отвори темата за майките на деца с увреждания и попита министъра дали тези програми не звучат абстрактно за тях. Петков отговори, че има реални програми, които подпомагат хора с увреждания – обучение, грижа и създаване на специализирани центрове за помощ. Това, което хората очакват е стабилност, но тя няма как да бъде осъществена без бюджетно финансиране . Министърът обясни, че до миналата година личните асистенти са били проектно финансирани, но вече финансирането се осигурява от бюджета.
Водещата призова министъра човешки и конкретно да обясни какво включва подписаният с майките на деца с увреждания и представителите на организации на хората с увреждания план за действие. Министър Петков обясни, че месеци наред се водят разговори и се търсят решения, въпреки разминаванията и създаващото се напрежение. Той спомена, че под решението седи и подписът на омбудсмана Мая Манолова.
Беновска попита госта си как оценява активното участие на Манолова в случая, защото много хора отправят обвинения към нея, че „яха вълната за политически рейтинг“. Петков бе категоричен, че намесата ѝ е положителна не само в този случай, защото дава импулс за бързо решаване на проблемите. Той припомни, че парламентът в петък е гласувал промени в закона отнасящ се до децата сираци. С плана за действие за децата с увреждания министърът подчерта, че се поставя начало на процеса по решаване на проблема – с конкретни действия и срокове. Петков обясни, че първото действие вече е изпълнено – проведено е заседание за интеграция на хората с увреждания и с голямо мнозинство е подкрепен проектозаконът за хората с увреждания. Беновска попита дали това е устойчиво постижение след неуспехите. Министър Петков сподели надеждите си това да е устойчиво действие, защото комплексно решава проблемите на хората с увреждания чрез значително по-голяма финансова подкрепа, която да компенсира за трудностите и допълнителните разходи, чрез акцентиране на индивидуалната оценка на състояние и потребностите, и бъдещи мерки, които са свързани с медицинските изделия и помощните средства. Проектът прилага и основни положение от Конвенцията за правата на хората с увреждания. Петков подчерта, че първата стъпка е проектът да се превърне в закон, следващата стъпка е на 17-ти октомври, на заседание на Министерски съвет да бъдат разгледани точките на законопроекта и до края на седмицата да постъпи в Народното събрания за обсъждания. В плана е заложено той да бъде приет до средата на декември, заедно със законопроекта за личната помощ. Според министъра голяма част от очакванията и исканията на обществото ще бъдат решени с приемането им.
„Възможно ли е да се решат веднъж и завинаги тези проблеми?“ попита Беновска. Министърът на труда и социалната политика отговори, че не е възможно, защото потребностите на хората с увреждания и не само на тях се изменят и развиват и няма универсално решение. Петков припомни, че през 2016г. правителството е направило опит за решаване на проблемите на децата с увреждания като се увеличи семейната помощ, но това освен че не е дало положителен резултат е изострило значително други проблеми. Министърът подчерта, че търсят решения за всички хора с увреждания, а не само за протестиращите майки и техните деца. „Знаете, че опозицията винаги търси да критикува – БСП критикуваха министър- председателя за думите му, че дава още 150 милиона лева за децата с уврежданията“ коментира Беновска. Петков обясни, че това зависи от министър-председателя – да осигури допълнителен ресурс за социалната политика, защото благодарение на увеличението могат да се обезпечат допълнителните права, които законопроектът за хората с увреждания им предоставя. Над 460 милиона ще е бюджетът за хората с увреждания за 2019г., който е почти 2 пъти по-голям от този за 2018г., обясни министърът и припомни, че през 2018г. бюджетът е бил увеличен с 81 милиона. По неговите думи се наблюдава тенденция за увеличаване на финансирането и това зависи именно от министър-председателя и финансовия министър.
БСП критикува – културата или хората с увреждания са по-важни?; Проектозаконът за социалните услуги; Социалните работници имат ли сърца?
„Вие казахте, че има програми за стимулиране заетостта на хората с увреждания и за достъпна среда, но БСП също реагира и каза, че парите за култура са много по-малко от парите за хората с увреждания. Кое е по-важно?“ попита Беновска. Министър Петков отговори, че и двете неща са приоритет, но изкуството на политиката е да се преразпределя бюджетът и да се насочват ограничените средства в приоритетни направления, а не едно да се разглежда като страдащо за сметка на друго. Относно проектозакона и конкретните политики за хората с увреждания, министър Петков обясни, че е невъзможно реализирането им без допълнителния финансов ресурс, който не е за сметка, на която и да било сфера. Беновска попита кои други закони са свързани със сегашния законопроект. Петков отговори, че проектозаконът за социалните услуги е третият, който адресира хората с увреждания и не само тях, а миналата седмица е било последното заседание на работната група и през следващите седмици законопроектът ще бъде предложен за обществено обсъждане. Беновска попита кои са слабите страни на този законопроект. Министър Петков отговори, че в общественото обсъждане ще се открият евентуално слабите места, но според него проектът има много силни страни, защото е иновативен, предлага нови политики за планиране и предоставяне на социалните услуги, поставя акцент върху професионалистите в сферата и качеството на услугите. Беновска попита къде ще намерят съвестни хора, които да следят „дали социалните работници имат сърце“. Министърът на труда и социалната политика обясни, че няма как някой „без сърце“ да се промени, но е уверен, че в социалната сфера има много хора, които работят „със сърце“ и те трябва да бъдат подкрепяни, усилията им да бъдат по-високо оценени и да получават по-добро възнаграждение. Петков спомена, че второ гласуване е преминал и проектозаконът за предприятията на социалната и солидарната икономика, а министерството на труда и социалната политика е изготвило 3 законопроекта за няколко месеца.
Повишаване на минималната заплата и пенсия, и тавана на осигурителния доход:
Беновска подчерта, че непрекъснато има реална нужда и политически искания за повишаване на минималната заплата и минималната пенсия, както и на тавана на осигурителния доход, а миналата седмица е било планирано да има надзорен съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на който да се разгледа бюджета на държавното обществено осигуряване и, може би, именно на този съвет е могло да се дадат отговори на тези въпроси. Водещата попита госта си какво е неговото лично виждане – трябва ли да се увеличи таванът на осигурителния доход. Петков отговори, че заседанието на надзорния съвет ще разглежда бюджета на националното обществено осигуряване и ще се проведе утре. На него ще бъдат обсъдени предложенията на управителя на НОИ за следващата година, а относно въпроса на Беновска – министър Петков обясни, че максималният осигурителен доход е основен параметър на осигурителната и пенсионната система и няколко години е бил на ниво от 2600 лева, а всяка година синдикатите искат да бъде увеличен. Това ще вкара допълнително приходи в осигурителната система и дава възможност за по-високи пенсии. Петков обясни, че минималната работна заплата расте с около 10 % годишно, а таванът не е променян и заради това е предложено максималният осигурителен доход да се увеличи на 3000 лева. Работодателите, обаче, критикуват начина, по който е анонсирано предложението след двустранна среща между синдикатите и правителството, но сега предстои обсъждане и всички страни ще изразят своите позиции. Над 40 000 пенсионери ще получават по-високи пенсии, около 146 000 работещи ще плащат по-високи осигурителни вноски, защото доходът им е по-висок от сегашния таван от 2600 лева. „Докога държавата ще субсидира пенсиите?“ попита Беновска. Петков отговори, че едва ли ще дойде момент, в който държавата ще спре да субсидира пенсиите, имайки предвид нивата на осигурителните вноски и съотношението между работещи и пенсионери, но въпросът е подпомагането от страна на бюджета да е в поносими размери. По думи на министъра тенденцията е за намаляване финансирането от бюджета – около 2/3 от разходите ще се покриват от осигурителните вноски, а държавната субсидия ще с около 250 милиона по-малко от тазгодишната – 4 милиарда лева.
„Какъв ще бъде бюджетът на социалното министерство?“ попита за финал Беновска. Петков обяви, че бюджетът ще е по-голям от този на 2018г. с 150 милиона повече за хората с увреждания и с 40 милиона повече за целеви помощи, но това са груби сметки.
Така завърши разговорът между Бисер Петков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14-ти октомври 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от протестиращите пред сградата на МС се разотиваха

София: Част от протестиращите пред сградата на МС се разотиваха

10 Октомври 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
София. Част от протестиращите граждани пред сградата на МС се разотиваха, предаде репортер на Агенция "Фокус". Друга част от протестиращите и майките на деца с увреждания остават на бул. "Княз Ал. Дондуков". Майките на деца с увреждания разпънаха своите палатки на булеварда и заявиха, че ще пренощуват на мястото.
Самият протест протече спокойно без проблеми и безредици под засилено полицейско присъствие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите разпънаха палатка по средата на бул. "Княз Александър Дондуков"

София: Протестиращите разпънаха палатка по средата на бул. "Княз Александър Дондуков"

10 Октомври 2018 | 19:06 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите разпънаха палатка по средата на бул."Княз Александър Дондуков", предаде репортер на Агенция "Фокус". Те заявиха, че ще пренощуват на булеварда, пред сградата на МС и ще блокират движението и през нощта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите блокираха движението по бул. "Княз Александър Дондуков"

София: Протестиращите блокираха движението по бул. "Княз Александър Дондуков"

10 Октомври 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите блокираха движението по бул. "Княз Александър Дондуков", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Движението по булеварда бе преустановено след призив на една от организаторките на протестните действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Участници в протеста “Системата ни убива” поставиха камъни на мястото на палатковия лагер пред Регионалния исторически музей с искане за работещи закони за хората с увреждания

Варна: Участници в протеста “Системата ни убива” поставиха камъни на мястото на палатковия лагер пред Регионалния исторически музей с искане за работещи закони за хората с увреждания

10 Октомври 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Около 30 майки на деца и младежи с увреждания във Варна излязоха на пореден протест под мотото “Системата ни убива” тази вечер, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. Този път участниците в мирния протест поставиха камъни на мястото на палатковия лагер, който беше сформиран пред Регионалния исторически музей с искане за работещи закони за хората с увреждания. Импровизираната грамада беше посветена на загиналата в Русе журналистка Виктория Маринова. Протестът бе в подкрепа на този, провеждащ се в столицата, пред Министерски съвет.
“За пореден път сме тук да покажем, че ще настояваме за дълбок прочит на проблемите на хората с увреждания от страна на властимащите”, коментира Галя Койчева, която е майка на 24-годишен младеж с увреждания. Според нея протестиращите искат адекватни закони, съобразени с Конвенцията за защита на хората с увреждания. “Трябва да има степенуване според тежестта на затрудненията, а не да се плащат на всички по 150 лева пенсии”, каза още Галя Койчева. Тя допълни, че вярва, че макар и с натиск усилията на всички, участвали в процеса с мотото “Системата ни убива”, ще се стигне до положителен резултат. Според нея, обаче, социалната система в страната не е готова за промените, които ще последват след приемането на новите законопроекти за хората с увреждания.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Около 200 души се събраха пред сградата на МС в подкрепа на майките на деца с увреждания

София: Около 200 души се събраха пред сградата на МС в подкрепа на майките на деца с увреждания

10 Октомври 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Около 200 души се събраха пред сградата на МС в подкрепа на майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В района има засилено полицейско присъствие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова се включи в протеста на майки на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова се включи в протеста на майки на деца с увреждания

10 Октомври 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова се включи в протеста на майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Въпреки споразумението, което беше постигнато вчера между социалния министър Бисер Петков и финансовия Владислав Горанов, омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще продължи да подкрепя протестните действия на майките на деца с увреждания до приемането и на последните промени в Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Майки на деца с увреждания се събраха пред сградата на Областна управа, за да изразят неудовлетворението си от грижата на държавата за техните семейства

Добрич: Майки на деца с увреждания се събраха пред сградата на Областна управа, за да изразят неудовлетворението си от грижата на държавата за техните семейства

10 Октомври 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Добрич. Майки на деца с увреждания се събраха пред сградата на Областна управа, за да изразят неудовлетворението си от грижата на държавата за техните семейства, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Групата бе малобройна, без протестни плакати. Стела Илиева заяви своята позиция и тази на останалите майки: „Този Закон за хората с увреждания е вреден за мен. Това са все още едни много неизяснени неща. Аз най-вече имам обръщение към премиера: Кога той ще накара неговите хора, които трябва да правят закони, на които се плаща да правят закони, да работят, да си свършат работата, да следват Конвенцията за права на хора с увреждания и да станем една европейска държава?“. Стела Илиева посочи, че като че ли вече хората са се обезверили и са загубили вяра, че има смисъл от протести, защото „това правителство няма желание да направи реформи за хората с увреждания“. Според събралите се майки няма желание техните искания да бъдат удовлетворени. „Беше едно лудо шикалкавене, бяха платени-неплатени зелени, червени. Ето ви сега национално представените организации са против, а вие, майките, имате това и онова. Четири месеца палаткуване в София, четири месеца ходене по работни групи. Не може премиерът да излиза в медийното пространство и да хвърля едни пари, ето ви тука едни 150 млн. ви даваме, и едва ли не вземете вече и млъкнете. След като ги дават тези пари, те къде ще отидат, след като няма реформа, след като няма работещи закони, след като няма нищо черно на бяло направено. Как ще ги разпределят, на кого ще ги дадат?“, попита Стела Илиева. Майките бяха пред сградата на Областна управа заедно със своите деца, някои от които държаха в ръка черен балон.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки родители на деца с увреждания и граждани са се събрали на протест пред сградата на МС

София: Десетки родители на деца с увреждания и граждани са се събрали на протест пред сградата на МС

10 Октомври 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Десетки родители на деца с увреждания са се събрали на протест пред сградата на МС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Родителите на деца с увреждания отново излязоха на протест, въпреки подписания вчера план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Протестът е под надслов „Системата ни УБИВА всички - отговорност на Бойко Борисов“. Протестиращите настояват при тях да слезе премиерът Бойко Борисов, за да му потърсят сметка за неизпълнени ангажименти, за липсата на реални реформи и за незаинтересоваността от ефективно и компетентно управление.
Родителите на деца с увреждания настояват за промени в Закона за хората с увреждания, в Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 октомври 2018 г. министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: С предложението Законът за личната помощ да се гласува на първо четене БСП търсят поредната ПР акция

Светлана Ангелова, ГЕРБ: С предложението Законът за личната помощ да се гласува на първо четене БСП търсят поредната ПР акция

10 Октомври 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Явно е, че няма никаква логика в предложението на БСП. Търсят поредната ПР акция. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова по повод предложението на БСП гласуването на промените в Закона за личната помощ на първо четене да влезе в дневния ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От вчера има нов момент по отношение преговорите по приемането на законодателството за хората с увреждания“, коментира тя. „Смятам, че предложението на колегите от БСП не кореспондира с подписаното вчера споразумение между правителството и представителите на протестиращите майки на деца с увреждания, национално представените организации на хората с увреждания, омбудсмана Мая Манолова“, заяви Светлана Ангелова. „Бяха поети конкретни ангажименти с конкретни срокове, а именно законопроектите да се гледат в пакет. Това е искането не само на ПГ на ГЕРБ, а и на протестиращите майки“, обяви тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Мнозинството се опитва да излъже хората с увреждания и накрая да не приеме Закона за личната помощ

Антон Кутев, БСП: Мнозинството се опитва да излъже хората с увреждания и накрая да не приеме Закона за личната помощ

10 Октомври 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Мнозинството се опитва да излъже хората с увреждания и накрая да не приеме Закона за личната помощ. За това държа законът да се разгледа сега. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако настоявате да гледате законите в пакет, това касае първо и второ четене. Тоест между първо и второ четене може да ги движите заедно, колкото искате“, коментира той. „Нищо не пречи законът да бъде приет на първо четене сега, с което всички да покажем отношението си към това, което искат хората на улицата“, заяви Антон Кутев. „Отказът от този закон сега ще покаже отношението на НС и на мнозинството към този проблем“, каза още той.
Предложението на БСП гласуването на промените в Закона за личната помощ на първо четене да влезе в дневния ред беше отхвърлено с 76 гласа „за“, 39 „против“ и 49 „въздържал се“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Майки на деца и младежи с увреждания в града отново излизат на протест под надслов „Системата ни убива“

Варна: Майки на деца и младежи с увреждания в града отново излизат на протест под надслов „Системата ни убива“

10 Октомври 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Пореден протест с мотото „Системата ни убива“ ще се проведе тази вечер във Варна от 17.30 часа до палатковия лагер на майките на деца и младежи с увреждания. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна една от организаторите Диана Широкова. Инициативата е в подкрепа на националния протест в столицата, който ще се състои пред Министерски съвет. „Всеки от протестиращите, техни близки и приятели, граждани на Варна ще положат камък на съществуваща вече камара пред Общината, като символ на решителност на протеста ни. Родители и хора с увреждания продължават да настояват реформите да започнат сега и изискват точни срокове за внасяне на 3-те социални проектозакона в НС, разчети на необходимите финансови средства за обезпечаване на реформата, добра координация между министерствата и незабавни действия за подобряване на състоянието. Благодарим на гражданите на Варна, които досега бяха съпричастни на каузата ни и ги каним да се присъединят“, съобщи Диана Широкова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Родители на деца с увреждания отново излизат на протест

Родители на деца с увреждания отново излизат на протест

10 Октомври 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
София. Родители на деца с увреждания отново излизат на протест, въпреки подписания вчера план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Протестът е под надслов „Системата ни УБИВА всички- отговорност на Бойко Борисов“. Началният час е 17.30 часа, а мястото, където се събират – пред сградата на Министерски съвет. Протестиращите ще настояват при тях да слезе премиерът Бойко Борисов, за да му потърсят сметка за неизпълнени ангажименти, за липсата на реални реформи и за незаинтересоваността от ефективно и компетентно управление.
Родителите на деца с увреждания настояват за промени в Закона за хората с увреждания, в Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 октомври 2018 г. министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Като втора стъпка в плана е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Третата стъпка е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

10 Октомври 2018 | 06:03 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Като втора стъпка в плана е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Третата стъпка е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
Министър Бисер Петков отново припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 млн. лв. за хората с увреждания, като тяхното разпределение предстои да бъде уточнено. По думите му право на лична помощ ще имат хората с над 90% увреждания. При децата лична помощ ще може да се използва, ако са с над 50% увреждания с право на чужда помощ и 90% без право на чужда помощ. Личната помощ пък ще може да се използва по средно 8 часа на денонощие. Заявленията за помощи по новия ред и методика ще могат да се подават след 1 април 2019 г., а от 1 септември ще започне финансирането на личната помощ.
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че в последните дни са водени множество разговори с представители на организациите на хората с увреждания. Според него всички страни са направили отстъпки, за да може колкото се може по-бързо да започне реформата в сектора. Той подчерта, че управляващите ще търпят гнева на хората с увреждания, ако нарушат нещо от постигнатите договорки.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова отбеляза, че най-накрая са поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Манолова заяви, че ще следи парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ и няма да допусне тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени.
Въпреки подписания план за действие, майките на деца с увреждания обещаха, че няма да спрат с протестите си, докато двата закона не бъдат приети. В сряда в 17.30 часа пред сградата на правителството те ще се съберат да изразят недоволството си от досегашните действия на управляващите. Омбудсманът Манолова заяви, че ще стои на протеста на майките докрай, както е поела ангажимент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

9 Октомври 2018 | 22:09 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Като втора стъпка в плана е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Третата стъпка е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
Министър Бисер Петков отново припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 млн. лв. за хората с увреждания, като тяхното разпределение предстои да бъде уточнено. По думите му право на лична помощ ще имат хората с над 90% увреждания. При децата лична помощ ще може да се използва, ако са с над 50% увреждания с право на чужда помощ и 90% без право на чужда помощ. Личната помощ пък ще може да се използва по средно 8 часа на денонощие. Заявленията за помощи по новия ред и методика ще могат да се подават след 1 април 2019 г., а от 1 септември ще започне финансирането на личната помощ.
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че в последните дни са водени множество разговори с представители на организациите на хората с увреждания. Според него всички страни са направили отстъпки, за да може колкото се може по-бързо да започне реформата в сектора. Той подчерта, че управляващите ще търпят гнева на хората с увреждания, ако нарушат нещо от постигнатите договорки.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова отбеляза, че най-накрая са поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Манолова заяви, че ще следи парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ и няма да допусне тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени.
Въпреки подписания план за действие, майките на деца с увреждания обещаха, че няма да спрат с протестите си, докато двата закона не бъдат приети. В сряда в 17.30 часа пред сградата на правителството те ще се съберат да изразят недоволството си от досегашните действия на управляващите. Омбудсманът Манолова заяви, че ще стои на протеста на майките докрай, както е поела ангажимент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Ако ангажиментите ни към хората с увреждания бъдат нарушени - ще търпим справедлив гняв

Министър Владислав Горанов: Ако ангажиментите ни към хората с увреждания бъдат нарушени - ще търпим справедлив гняв

9 Октомври 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Ако по наша вина залегналите ангажименти на изпълнителната власт и на най-голямата партия в управляващата коалиция бъдат нарушени, ще търпим справедливия гняв на тези, които са застанали до нас, че сме нарушили предварително поети ангажименти. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след среща с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще положим всички усилия и смятаме, че е в нашите възможности различните представители на хората с увреждания да не бъдат подведени“, заяви той. „Имаше натрупано недоверие между отделните страни в процеса. За да не се създава впечатление, че от страна на изпълнителната власт има намерение да се шиканира постоянно процесът последните два дни водихме конкретни разговори с организациите на хората с увреждания и с родителите на деца с увреждания, които са инициатори на част от промените, които ще се разгледат от НС“, посочи Владислав Горанов. „Недоверието трябваше да бъде преодоляно по някакъв начин. Днешното разбиране, материализирано под формата на План за действие за приемане на законодателство дава първа отправна точка за начина, по който можем да структурираме нашата работа до средата на декември 2018 година“, коментира финансовият министър. „За да се избегне всяко разбиране, че ние се опитваме да избягаме от ангажиментите, които вече са оповестени за осигуряване на допълнителен ресурс, на възможност за финализиране на законодателния процес, свързан с законите за хората с увреждания и за личната помощ“, допълни той. Според него в името на това да се постигне крайният резултат всички страни са направили стъпки към по-доброто разбиране за процеса. „Получихме разбирането на организациите на хората с увреждания и на родителите, които представляват инициативата, за поставените срокове като възможни за постигане на крайната цел“, обяви Владислав Горанов. „По никакъв начин не искаме да приемаме днешния План за действия като отстъпление от наша или от тяхна страна“, коментира министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова: Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

9 Октомври 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на брифинг след среща с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-накрая бяха поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Аз ще продължа да следя как се изпълняват тези ангажименти. Ще следя и как Парламентът ще приеме двата закона – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Ще следя до приемането на последния текст и няма да допусна тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени. Ще стоя и на протеста на майките докрай, както съм поела ангажимент. С тези стъпки, за които днес изпълнителната власт пое ангажимент се започва една реформа, която е толкова важно за хората с увреждания“, обясни още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания

Министър Бисер Петков: Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания

9 Октомври 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Това каза министърът труда на социалната политика Бисер Петков по време на брифинг след среща с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той съдържа конкретни срокове за придвижване и приемане на проекта на Закона за хора с увреждания от Народното събрание. Ангажиментите, които се поемат в случая от министъра на труда на социалната политика са на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания да се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври да бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в МС и на 19 октомври да бъде в Народното събрание“, уточни социалният министър.
„Втората принципна позиция, около която се обединихме е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Знаете, че има внесен законопроект за личната помощ в НС още през месец юни“, допълни той.
По думите му третата стъпка в този план за действие е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на м. декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
„Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 млн. лева допълнително в бюджета за политиките за хората с увреждания. В плана за действие е разписано и как ще става финансирането по 2-та закона. Ще се използва наличния финансов ресурс по Закона за интеграция на хората с увреждания и увеличението от 150 млн. лева за 2019 година като същевременно е предвидено част от средствата, които се формират сега, да се вземат в случаите, в които човекът с увреждане кандидатства за отпускане на лична помощ“, обясни още министър Петков. „По отношение на Закона за хората с увреждания, това което ще бъде разгледано в четвъртък в Националния съвет ще включва в комплексната индивидуална оценка оценяване потребностите и часовете за личната помощ. Второто съществено допълнение в Закона за хората с увреждания е, че оценката ще се извършва от специализираните отдели към дирекция „Социално подпомагане“ до създаването на специализирания орган“, допълни той. По думите му право на лична и чужда помощ ще имат лицата с над 90% трайно увреждане, а по отношение на децата, право на лична помощ ще имат децата с трайни увреждания с над 50%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Бях на протеста на майките на деца с увреждания, за да ги подкрепя, борят се за оцеляване

Антон Кутев, БСП: Бях на протеста на майките на деца с увреждания, за да ги подкрепя, борят се за оцеляване

8 Октомври 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. "Отидох на протестите на майките на деца с увреждания, за да покажа своето отношение и да ги подкрепя. Другите твърдения бяха вулгаризиране на темата". Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той припомни, че депутатът от левицата Георги Гьоков е писал в чат на Социалната комисия към НС, където има депутати от всички партии, за да ги покани да излязат да се срещнат с родителите на деца с увреждания, което е напълно нормално. Той подчерта, че последвалите коментари са опит за целенасочена политическа атака. Кутев заяви, че е бил на протеста с младежи от БСП, за да подкрепи протестиращите, защото го смятат за справедлив и ясно е подчертал това и на своята страница във Фейсбук. Той коментира, че това е 4-ти протест на майките на деца с увреждания, на който става свидетел и работи с тях от първия като председател на Комисията по жалбите и връзка с гражданското общество, опитвайки се да им помогне. "Досега не си позволих да присъствам на протестите. Накрая отидох, защото вече 4 пъти виждам какво се случва и съм вложил много усилия", каза той и поясни, че става въпрос за две заседания на поверената му комисия на тази тема, парламентарни питания, интервюта.
„Исках да покажа на майките на деца с увреждания, че наистина ги подкрепяме. Исках да покажа отношение, но в никакъв случай не е било яхване на протеста", заяви Кутев и допълни, че представителите на БСП не са били с червени фланелки и не са показвали партийна принадлежност. Той бе категоричен, че не може да става въпрос за събиране на масовка, тъй като са били 20-30 души, от които 4-5 депутати от социалната комисия, а протестиращите са били над 400 и не са имали нужда от масовка.
"Тези хора са онеправдани и им е отнето много и би трябвало да получат друг статут. Да живееш с 220 лв. с детето си е близко до геноцида", коментира социалистът. По думите му протестът е на група хора, които са притиснати до стената и нямат избор, затова ще направят всичко, за да стигнат до края. "Тук не е борба за втори цветен телевизор, тук борбата е за оцеляване”, категоричен бе той.
Антон Кутев подчерта, че е важно, като общество, да подкрепим майките на деца с увреждания. "Дoкато всяка група протестиращи действа сама за себе си, никоя няма да постигне целите си", каза още той. По думите му докато Борисов не си поеме отговорността, там нещата няма да се случат. "Явно е, че само министърът на труда няма да свърши работа и няма подкрепата на кабинета", заключи Антон Кутев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще направя всичко възможно законите за личната помощ и за хората с увреждания да се гласуват по най-бързия начин

Омбудсманът Мая Манолова: Ще направя всичко възможно законите за личната помощ и за хората с увреждания да се гласуват по най-бързия начин

6 Октомври 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Ще направя всичко възможно законите за личната помощ и за хората с увреждания да бъдат внесени в пленарна зала и да бъдат гласувани по най-бързия начин, за да могат да започнат да действат от 1 януари 2019 г. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Тази сутрин” по бТВ. „Ако около тази кауза не могат да се обединят депутати от различните цветове, не знам кое може”, коментира Манолова.
„Самият социален министър и неговият екип не са достатъчно настойчиви и смели. Тук трябва сърце и решимост. Какво пречеше наистина в рамките на това финансиране проектите да бъдат готови, те да не се чувстват излъгани и унизени”, каза още омбудсманът.
Манолова отбеляза, че в петък са успели да върнат ключовите текстове като подкрепата за трудова и защитена заетост, за личната мобилност, за достъпната среда, както и финансовата месечна подкрепа.
„Това, за което не успях да се преборя е ясен политически ангажимент, че ще бъде приет закона за личната помощ”, коментира Манолова.
Агенция „Фокус” припомня: В петък след повече от 5 часа обсъждане експертите от социалното, финансовото министерство и национално представителните организации бе постигнат консенсус по Закона за хората с увреждания. Предстои следващата седмица текстовете на закона да бъдат обсъдени в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Участие в срещата отказаха майките на деца с увреждания, които обявиха, че готвят протести за следващата седмица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Дори и майките на деца с увреждания да не присъстват на днешната среща, те ще бъдат представени от омбудсмана Мая Манолова

Министър Бисер Петков: Дори и майките на деца с увреждания да не присъстват на днешната среща, те ще бъдат представени от омбудсмана Мая Манолова

5 Октомври 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Дори и майките на деца с увреждания да не присъстват на днешната среща, те ще бъдат представени от омбудсмана Мая Манолова. Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали има потвърждение от майките на деца с увреждания дали ще дойдат днес в 14.00 часа на новата насрочена среща в Министерството на труда и социалната политика, той отговори: „Аз поканих всички, така че добре са дошли всички, които желаят да участват в този разговор с цел законопроектът за хората с увреждания да бъде придвижен час по скоро“.
Попитан дали ще вкара законопроекта в Народното събрание без претенциите на майките, Петков отговори, че очаква присъствието на омбудсмана Мая Манолова на днешната среща. „Тя подкрепя и изразява исканията на майките. Така че макар и директно неприсъстващи, те ще бъдат представени.“
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата, на която законодателна, изпълнителна власт  и омбудсман дебатираха проблемите им (ОБЗОР)

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата, на която законодателна, изпълнителна власт и омбудсман дебатираха проблемите им (ОБЗОР)

4 Октомври 2018 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с народни представители и министри, на която трябваше да бъдат решени проблемите им. Майките настояват за промени в Закона за хората с увреждания, в Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги. Срещата се проведе по инициатива на ГЕРБ. На нея присъстваха министрите Кирил Ананиев, Красимир Вълчев и Бисер Петков, депутати от ГЕРБ и БСП, както и омбудсманът Мая Манолова.
Заместник-председателят на Комисията по социална политика, председателстващ срещата и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че организираната среща е доказателство, че парламентът като институция търси реално решение на проблема им. „Идеята е публично да се представят всички гледни точки, за да спрат спекулациите. Темата е изключително чувствителна и злоупотребата с нея, с проблем, който е маркирал целия живот на голяма общност от хора е изключително некоректно и непродуктивно. Искам да подчертая, че сме тук, за да търсим заедно възможно най-добрите решения, които не само да звучат добре, но и да са работещи и приложими“, заяви още Ангелова. Тя посочи, че никой от политиците няма полза от противопоставяне.
Според заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев срещата с майките на деца с увреждания е шум в системата и няма да придвижи нещата напред . Той изрази мнение, че ГЕРБ лъжат и будалкат хората. По думите на Кутев такива срещи са правени, но нищо не се е променило, защото същите хора са били и там. „Нямам съмнение в това, че министрите Бисер Петков и Ананиев имат желанието да свършат работата, но ви напомням, че министър Петков е министър от година и нещо. Проблемът стои от 7 години“, каза още Кутев и обвини депутатите от ГЕРБ. „Вие будалкате и лъжете хора, защото не излизат сроковете“, обърна се Антон Кутев към народните представители от ПГ на ГЕРБ.
Председателят на Социалната комисия към Народното събрание и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов заяви, че цялото правителство трябва да ангажира подкрепа на лицата с увреждания не само в рамките на 150 млн. лв., а да помогне за решаването на проблемите. Д-р Адемов заяви, че отделно министерство няма да се справи с проблема. „На първо място трябва тук днес, сега да кажем кога Законът за хората с увреждания ще влезе в Народното събрание, за да може заедно със Закона за личната помощ да бъде гледан в комисиите в Народното събрание“, каза още д-р Адемов.
Разяснения на хората с уврежданията за придвижването на реформата и въпросите, които ги засягат и интересуват направиха представителите на изпълнителната власт. Управляващите заявиха, че правят всичко възможно, за да съгласуват многото позиции по законовите промени за хората с увреждания.
От Здравно министерство се ангажираха до края на март 2019 г. да разработят стандартите за медицинските изделия и медицинските средства за хората с увреждания. Министър Кирил Ананиев заяви, че Министерство на здравеопазването е поело няколко ангажимента, които се изпълняват, както са договорени. „Една от важните задачи, която поехме като ангажимент е изграждането на информационната система“, коментира Ананиев. Министърът поясни, че в бюджета на НЗОК за следващата година се предвижда изменения, с които финансирането на медицинските изделия ще става чрез трансфер от Министерство на здравеопазването към НЗОК. Той поясни, че са изготвили законодателни текстове за изменение на Закона за здравето, които би трябвало да минат до края на годината. Министърът уточни, че по отношение на ТЕЛК от 1 януари 2019 г. в системата ще влизат всички стари данни до 2013 г. съответно всички хора с увреждания ще имат право на достъп. „Последното, което поехме като ангажимент, е свързано с Наредбата за медицинската експертиза. Наблюдаваме този процес. Разбрахме се да го направим на два етапа. Първият етап е до 31 декември, когато ще направим междинна оценка, вторият етап е 31 март, когато ще направим окончателната“, допълни министър Ананиев.
Образователното министерство засегна темата за личните асисетнти. От Министерството увериха, че в Закона за училищното и предучилищното образование няма ограничения за това. Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че за миналата година 320 деца са подкрепяни от лични асистенти. По думите на Вълчев към настоящия момент Законът за училищното и предучилищното образование не ограничава личните асистенти. „Готов съм да обсъдим конкретни предложения, ако трябва и работен формат да създадем“, заяви още Вълчев. Той уточни, че ще бъдат завишени стандартите за социална и образователна подкрепа.
Министър Бисер Петков заяви още: „Това, което беше потвърдено и днес от премиера и от управляващата коалиция, че за политиките за хора с увреждания в бюджета ще бъдат осигурени допълнително 150 млн. лв. е значителен, незапомнен ръст в бюджета за тази политика“, каза Бисер Петков. По думите му това обезпечава и правата за месечна финансова подкрепа и целевите помощи. „Има предложение да се завиши месечната финансова подкрепа за една от групите на лица с увреждания“, каза министърът.
По темата взе отношение и обудсманът Мая Манолова, според която е крайно време е един лидер да поеме процеса за решаване на проблемите на хората с увреждания. По думите ѝ трите закона не могат да влязат заедно, защото Законът за социалните услуги е на фаза, на която ще влезе за обществено обсъждане на 15 октомври и ще се обсъжда до 15 ноември. Манолова посочи, че този проблем не вълнува само майките и само хората в палатковия лагер. „Очакванията бяха ясни – първо да се спре с прехвърлянето на топката“, каза тя и призова да не се политизира проблема и да се извадят ясни и реалистични срокове. Според я в основата на проблема е липсата на честност.
От своя страна майките на децата с увреждания заявиха, че форумът, на който са били поканени е бил пълна подигравка. Те уточниха, че на срещата е нямало законопроекти на масата. „Категорично възразяваме срещу опита протестът ни и желанието за реформа да бъдат оцветени политически“, допълниха те. По думите им това е плосък опит един болезнен проблем за обществото да бъде превърнат в дъвка.
Агенция „Фокус“ припомня:
Във вторник премиерът Бойко Борисов гарантира на майките на деца с увреждания, че в бюджета за 2019 г. ще има 150 млн. лв. повече, въпреки несъгласието на синдикати и някои коалиционни партньори „Разговарях с Мая Манолова по телефона, казах: „Мая, ти искаше 105, заделили сме 150“. Говорих с КНСБ и КТ „Подкрепа“ – с двата синдиката, те категорично са против. А знаете, че в тричленките и съставите, които събират работодатели, синдикати и браншовите организации, все пак всеки има мнение. И синдикатите, и работодателите са против. Възложил съм на ПГ на ГЕРБ, на социалния министър, даже му казах в к.к. "Албена", където е сдружението на общините да излезе и да го каже“, коментира Борисов и призова трите закона да се вкарат и да се гледат заедно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предмети като компютърно моделиране и информационни технологии ще развиват дигиталното образование в страната (ОБЗОР)

Предмети като компютърно моделиране и информационни технологии ще развиват дигиталното образование в страната (ОБЗОР)

4 Октомври 2018 | 21:11 | Агенция "Фокус"
София. В Националния дворец на културата се проведе кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование”. По време на дебатите бяха представени добри практики в дигиталното образование в България и бяха обсъдени идеи за подобряване на иновативните умения на учениците. На събитието присъстваше министърът на образованието и науката Красимир Вълков. Той обясни, че бъдещето е насоченo към дигитализация и ако искаме да бъдем в синхрон със случващото се около нас, трябва да насочим усилия към този сектор. По време на дискусията той предложи няколко иновативни модели за развитие на дигиталното образование в страната. Министър Вълчев обясни, че министерството на образованието работи за изграждане и въвеждане на платформата „отворен облак“ в учебните заведения. По думите му тя ще съдържа достъпно и безплатно образователно съдържание, което децата ще могат да използват по време на учебния процес. Той коментира, че когато говорим за дигитално образование, няма как да бъдат пропуснати и информационните технологии. Според него в училищата, в които те се използват, резултатите показват, че децата имат по-висок успех и учат повече. Като друго предложение за развитие на дигиталното образование, той посочи, че трябва да се въведе предмет „Компютърно моделиране“ в първи клас. По думите му тази дисциплина ще помогне на децата да владеят по-задълбочени умения за създаване и програмиране. По време на срещата министър Красимир Вълчев изтъкна, че следващата седмица ще се гласува отпускане на 7 млн. лв., които да са за безплатна интернет връзка (wi-fi) за 700 учебни заведения. По думите му тази инициатива е част от цялостната архитектура с електронния облак и безплатното учебно съдържание. В дискусията взе участие и зам.-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов. Според него дигиталната епоха навлиза с пълна сила в живота ни. Той изтъкна, че 120 столични училища са оборудвани с 340 интерактивни дъски, в други 73 децата изучават информационни технологии и компютърно моделиране. Доц. Чобанов каза, че на територията на Столична община заетите в дигиталния сектор са вече над 40 хил. души. Той обясни, че много програми на общината подкрепят сектора и дигиталното образование.
По време на форума взеха участие учители от 43 училища в цялата страна.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Крайно време е един лидер да поеме процеса за решаване на проблемите на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: Крайно време е един лидер да поеме процеса за решаване на проблемите на хората с увреждания

4 Октомври 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Крайно време е един лидер да поеме процеса за решаване на проблемите на хората с увреждания. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ трите закона не могат да влязат заедно, защото Законът за социалните услуги е на фаза, на която ще влезе за обществено обсъждане на 15 октомври и ще се обсъжда до 15 ноември. „Той касае много хора“, каза още Маналова. По думите ѝ този проблем не вълнува само майките и само хората в палатковия лагер. „Очакванията бяха ясни – първо да се спре с прехвърлянето на топката“, каза тя и призова да не се политизира проблема и да се извадят ясни и реалистични срокове. „Трябва да се спре с подхода - търсим аргументи защо нещата не могат да се случат“, каза още Манолова. Според я в основата на проблема е липсата на честност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с народни представители и министри, на която трябваше да бъдат обсъдени проблемите им

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с народни представители и министри, на която трябваше да бъдат обсъдени проблемите им

4 Октомври 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с народни представители и министри, на която трябваше да бъдат обсъдени проблемите им, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Макар да бяха призовани да останат, те напуснаха срещата. Разговорите бяха инициирани от ПГ на ГЕРБ. На нея присъстват министрите Кирил Ананиев, Красимир Вълчев и Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова и народни представители от ГЕРБ, БСП и ДПС. Те заявиха, че крайният срок - 1 октомври, е минал, но няма реформа, нито закон. Протестиращите майки заявиха, че са свидетели на празни лъжи до безкрай.
„Не можете да ни обвините с политически пристрастия, това, че вие си правите политическите игри на наш гръб на вас не ви прави чест“, каза една от майките и добави, че увреждането няма цвят.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Цялото правителство трябва да ангажира подкрепа на лицата с увреждания - не само в рамките на 150 млн. лв, а да помогне за решаването на проблемите

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Цялото правителство трябва да ангажира подкрепа на лицата с увреждания - не само в рамките на 150 млн. лв, а да помогне за решаването на проблемите

4 Октомври 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Цялото правителство трябва да ангажира подкрепа на лицата с увреждания - не само в рамките на 150 млн. лв, а да помогне за решаването на проблемите. Това каза председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Адемов заяви, че отделно министерство няма да се справи с проблема. „На първо място трябва тук днес, сега да кажем кога Законът за хората с увреждания ще влезе в Народното събрание, за да може заедно със Закона за личната помощ да бъде гледан в комисиите в Народното събрание“, каза още д-р Адемов. Той заяви, че е постигнатото съгласие в по-голямата част от текстовете, заложени в трите закона, но се е стигнало до напрежение тъй като след съгласувателната процедура се е оказало, че приетото в работните групи не е съгласувано с отделните министерства. Той разкритикува и Министерство на финансите, защото не е отчело този факт, а негови представители са присъствали в работните групи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Срещата с майките на деца с увреждания е шум в системата и  няма да придвижи нещата напред - ГЕРБ лъжат и будалкат хората

Антон Кутев, БСП: Срещата с майките на деца с увреждания е шум в системата и няма да придвижи нещата напред - ГЕРБ лъжат и будалкат хората

4 Октомври 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Срещата с майките на деца с увреждания е шум в системата и няма да придвижи нещата напред - ГЕРБ лъжат и будалкат хората. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Кутев такива срещи са правени, но нищо не се е променило, защото същите хора са били и там.
„Нямам съмнение в това, че министрите Бисер Петков и Ананиев имат желанието да свършат работата, но ви напомням, че министър Петков е министър от година и нещо. Проблемът стои от 7 години“, каза още Кутев и обвини депутатите от ГЕРБ. „Вие будалкате и лъжете хора, защото не излизат сроковете“, обърна се Антон Кутев към народните представители от ПГ на ГЕРБ. „Има Закон за личната помощ, изработен от екипа на омбудсмана, внесен от БСП и колегите от „Воля“. Има втори Закон за хората с увреждания. Има трети Закон за социалните услуги, който всички знаем, че е най-важният и той всъщност трябва да регламентира цялата система“, посочи Кутев. По думите му този закон обаче не е готов. „Сега питам как ви излиза сметката?“, коментира Кутев. „Вие няма да приемете и Закона за личната помощ - по много причини, с най-разнообразни аргументи. Вие ключовият въпрос не може да го решите“, каза той и уточни, че вероятно няма да бъде приет и Законът за социалните услуги до края на годината. „Най-вероятно ще вкарате 150 млн. лв в бюджета, просто за да заглушите протестите и те няма да отидат там, където трябва“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: До края на март 2019 г. ще разработим стандартите за медицинските изделия и медицинските средства за хората с увреждания

Министър Кирил Ананиев: До края на март 2019 г. ще разработим стандартите за медицинските изделия и медицинските средства за хората с увреждания

4 Октомври 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Поехме ангажимент до края на март да разработим стандартите за медицинските изделия и медицинските средства за хората с увреждания. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерство на здравеопазването пое няколко ангажимента, които считам, че ги изпълняваме, както ги договорихме с вас. Една от важните задачи, която поехме като ангажимент е изграждането на информационната система“, коментира Ананиев. Министърът поясни, че в бюджета на НЗОК за следващата година се предвижда изменения, с които финансирането на медицинските изделия ще става чрез трансфер от Министерство на здравеопазването към НЗОК. Той поясни, че са изготвили законодателни текстове за изменение на Закона за здравето, които би трябвало да минат до края на годината. „С това законово ще се регламентира самата система и правомощията на Министерство на здравеопазването по нейното поддържане“, каза Ананиев.
Министърът уточни, че по отношение на ТЕЛК от 1 януари 2019 г. в системата ще влизат всички стари данни до 2013 г. съответно всички хора с увреждания ще имат право на достъп. „Последното, което поехме като ангажимент, е свързано с Наредбата за медицинската експертиза. Наблюдаваме този процес. Разбрахме се да го направим на два етапа. Първият етап е до 31 декември, когато ще направим междинна оценка, вторият етап е 31 март, когато ще направим окончателната“, допълни министър Ананиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: За миналата година 320 деца са подкрепяни от лични асистенти, в Закона за училищното и предучилищното образование няма ограничения за това

Министър Красимир Вълчев: За миналата година 320 деца са подкрепяни от лични асистенти, в Закона за училищното и предучилищното образование няма ограничения за това

4 Октомври 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. За миналата година 320 деца са подкрепяни от лични асистенти. Това каза образователният министър Красимир Вълчев по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Вълчев към настоящия момент Законът за училищното и предучилищното образование не ограничава личните асистенти. „Готов съм да обсъдим конкретни предложения, ако трябва и работен формат да създадем“, заяви още Вълчев. Той уточни, че ще бъдат завишени стандартите за социална и образователна подкрепа. „Ще регламентираме добавка за училищата, които осъществяват интегрирано обучение“, каза той и уточни, че ще регламентират и друга добавка за ресурсна подкрепа. „Сигурно, все още има и нерешени проблеми, недостъпна архитектурна среда, но ние продължаваме с националната програма за достъпна среда. Много дейности се финансират и по другите програми, най-вече по ОП „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони“, коментира още Вълчев.
В отговор една от майките, присъстваща на срещата алармира, че не ѝ е било позволено да избере училище за детето си и попита дали това е приобщаващото образование.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Правим всичко възможно, за да съгласуваме многото позиции по законовите промени за хората с увреждания

Министър Бисер Петков: Правим всичко възможно, за да съгласуваме многото позиции по законовите промени за хората с увреждания

4 Октомври 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Правим всичко възможно, за да съгласуваме многото позиции по законовите промени за хората с увреждания. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което беше потвърдено и днес от премиера и от управляващата коалиция, че за политиките за хора с увреждания в бюджета ще бъдат осигурени допълнително 150 млн. лв. е значителен, незапомнен ръст в бюджета за тази политика“, каза Бисер Петков. По думите му това обезпечава и правата за месечна финансова подкрепа и целевите помощи. „Има предложение да се завиши месечната финансова подкрепа за една от групите на лица с увреждания“, каза министърът. Бисер Петков бе прекъснат от представители на майките на деца с увреждания, които изразиха своите съмнения, че той е искрен и поясниха, че го слушат за пореден път. Те обърнаха внимание, че тази среща не е доказателство, че се търси решението на проблемите им. Председателстващият срещата Светлана Ангелова от ГЕРБ призова да има изслушване по време на срещата. Министър Бисер Петков от своя страна заяви, че буквално за часове се обработват и становищата и проекта, който отразява становищата. „Това, което беше предложено и обсъдено на проекта по отношение на фондовете, ние се съобразихме с това, което имаме като бележка от Министерство на финансите“, допълни министърът.
Бисер Петков заяви, че е обсъждал с работодателски организации въпроса с квотите за хора с увреждания. „Това е задължение за работодателите. Нормално е те да възразяват. Законопроектът претърпя изменения в тази част“, коментира министърът. Той заяви, че като цяло няма подкрепа за въвеждането за тази мярка, но според него има нужда от мерки за насърчаване на заетост на хората с увреждания. „Заетостта, осигуряването на възможности е основна. По отношение на интегралната оценка - нищо не е променяно в проектозакона от това, което беше обществено съгласувано. Това, че някои от нещата се модифицираха, не бива да ни спира към крайната цел“, каза още министър Бисер Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Срещата с хората с увреждания е доказателство, че парламентът като институция търси реално решение на проблема им

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Срещата с хората с увреждания е доказателство, че парламентът като институция търси реално решение на проблема им

4 Октомври 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Срещата с хората с увреждания е доказателство, че парламентът като институция търси реално решение на проблема им. Това каза заместник-председателят на Социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Идеята е публично да се представят всички гледни точки, за да спрат спекулациите. Темата е изключително чувствителна и злоупотребата с нея, с проблем, който е маркирал целия живот на голяма общност от хора е изключително некоректно и непродуктивно. Искам да подчертая, че сме тук, за да търсим заедно възможно най-добрите решения, които не само да звучат добре, но и да са работещи и приложими“, заяви още Ангелова. Тя посочи, че никой от политиците няма полза от противопоставяне. Срещата е организирана от ПГ на ГЕРБ и на нея присъстват министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, на социалната политика Бисер Петков, омбудсманът на Република България Мая Манолова и народни представители от ГЕРБ и БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращите родители на лица с увреждания ще се срещнат с народни представители

Протестиращите родители на лица с увреждания ще се срещнат с народни представители

4 Октомври 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. От 14.00 часа депутати от групата на ГЕРБ организират в Народното събрание публична среща с представители на протестиращите родители на хора с увреждания. Очаква се на срещата да бъдат обсъдени исканията на майките за реформа в системата и да се търсят начини за сближаване на позициите. Срещата идва дни, след като изтече дадения от майките срок за едновременното разглеждане в парламента на три проектозакона – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Те обаче все още са на различен етап на готовност. Очаква се на срещата да бъде поставен въпросът как ще бъдат изхарчени допълнителните 150 милиона лева за хора с увреждания, които правителството обеща да бъдат добавени в бюджета за догодина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Станева, майка на дете с увреждане: Заради липсата на реформи и помощ от държавата за децата с увреждания голяма част от семействата стават здравни емигранти

Радка Станева, майка на дете с увреждане: Заради липсата на реформи и помощ от държавата за децата с увреждания голяма част от семействата стават здравни емигранти

3 Октомври 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Заради липсата на реформи и помощ от страна на държавата по отношение на семействата на децата с увреждания голяма част от тях стават здравни емигранти. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Станева, организатор на протестите в Пазарджик и майка на дете с увреждане. По думите й последният случай на здравен емигрант е на Севда Русева от Пазарджик, която заминава и трайно се установява във Франция с 15-годишния си син, който страда от множество заболявания, сред които атипичен аутизъм и диабет. „Детето вече е обхванато от здравната система във Франция, посещава редовно Специализиран център за деца с този тип увреждания и дори ходи на училище. Хората там правят всичко възможно и майката да получи подкрепа и детето да се чувства обгрижвано“, уточни Станева. Тя допълни, че протестите в Пазарджик, а и в цялата страна ще продължат, докато не се реформира системата, която трябва да се грижи за децата с увреждания.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проблемите на майките на деца с увреждания отново скараха депутатите (ОБЗОР)

Проблемите на майките на деца с увреждания отново скараха депутатите (ОБЗОР)

3 Октомври 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път народните представители дебатираха проблемите на майките на деца с увреждания. Този път спорът се проведе при палатковия лагер при северния вход на Народното събрание и по-късно се пренесе и в пленарна зала. Всичко започна след като народни представители от ГЕРБ и БСП заедно с омбудсмана Мая Манолова се срещнаха с майките на деца с увреждания.
Впоследствие срещата прерасна в спор. БСП, в лицето на Антон Кутев, обвини ГЕРБ, че лъжат майките. От своя страна Светлана Ангелова от ГЕРБ го попита какво е направила неговата група за майките на децата с увреждания. Омбудсманът Мая Манолова помоли политическата разправия да спре.
В крайна сметка се насрочи среща за четвъртък от 14.00 часа в Народното събрание, на която ще се обсъждат проблемите и исканията на майките на деца с удвреждания.
След като приключиха срещата управляващи и опозиция излязоха с декларации от парламентарната трибуна.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев заяви, че фактът, че Борисов го няма в тематиката за хората с увреждания означава само едно, че той е наясно, че ГЕРБ ще се издънят. Според него надали до края на годината ще бъде приет Закона за социалните услуги. „Колко години ви трябват, колеги? Вие сте го заложили в плана си през 2009 г. В момента сме 2018 г. 9 години не успяхте да напишете Закон за социалните услуги“, зави още Кутев. По думите му става въпрос за хората, които са най-уязвими в системата. „Сега се оказва, че отново трябва да го отложим“, допълни още Кутев и подчерта, че дори и да бъде приет до края на годината, ще бъде извън бюджетната година.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Социална комисия Светлана Ангелова призова БСП да престанат да лъжат и да манипулират мнението на протестиращите майки на деца с увреждания, а да се захванат за работа в комисиите. „Не е вярно, че не сме обсъждали проблемите, които поставят протестиращите майки и проблемите, свързани с изготвянето на Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги“, каза Ангелова. По думите ѝ Законът за социалните услуги е на финалната права. Тя обърна внимание, че крайният срок за изготвяне на този закон е 15 октомври. Ангелова посочи, че депутатите от ГЕРБ имат готовност да работят по този нов проект на Закона за хората с увреждания. Според нея няма как под натиск да бъдат изпълнени исканията на майките, синдикатите и на хората с увреждания.
Агенция „Фокус“ припомня:
Дебатът между управляващи и опозиция се случва ден след като майките на деца с увреждания излязоха на пореден протест. Той започна пред Народното събрание и продължи до Орлов мост, като движението в района бе за кратко блокирано. Протестът им бе под надслов „Системата убива – системата е блокирана“. Протестът се случва след като в понеделник стана ясно, че последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване. Протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова отправиха критики към него, тъй като според тях новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове.
Темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който гарантира на майките на деца с увреждания, че в бюджета за 2019 г. ще има 150 млн. лв. повече, въпреки несъгласието на синдикати и някои коалиционни партньори „Разговарях с Мая Манолова по телефона, казах: „Мая, ти искаше 105, заделили сме 150“. Говорих с КНСБ и КТ „Подкрепа“ – с двата синдиката, те категорично са против. А знаете, че в тричленките и съставите, които събират работодатели, синдикати и браншовите организации, все пак всеки има мнение. И синдикатите, и работодателите са против. Възложил съм на ПГ на ГЕРБ, на социалния министър, даже му казах в к.к. "Албена", където е сдружението на общините да излезе и да го каже“, коментира Борисов и призова трите закона да се вкарат и да се гледат заедно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: БСП да престане да лъже и да манипулира мнението на протестиращите майки на деца с увреждания, а да се захване за работа в комисиите

Светлана Ангелова, ГЕРБ: БСП да престане да лъже и да манипулира мнението на протестиращите майки на деца с увреждания, а да се захване за работа в комисиите

3 Октомври 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Престанете да лъжете и да манипулирате мнението на протестиращите майки на деца с уверждания, а се захванете за работа в комисиите. Това каза в декларация от името на група народният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова за майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не е вярно, че не сме обсъждали проблемите, които поставят протестиращите майки и проблемите, свързани с изготвянето на Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги“, каза Ангелова. По думите ѝ Законът за социалните услуги е на финалната права. Тя обърна внимание, че крайният срок за изготвяне на този закон е 15 октомври. Ангелова посочи, че депутатите от ГЕРБ имат готовност да работят по този нов проект на Закона за хората с увреждания. Според нея няма как под натиск да бъдат изпълнени исканията на майките, синдикатите и на хората с увреждания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Фактът, че Борисов го няма в тематика за хората с увреждания означава само едно – той е наясно, че ГЕРБ ще се издънят

Антон Кутев, БСП: Фактът, че Борисов го няма в тематика за хората с увреждания означава само едно – той е наясно, че ГЕРБ ще се издънят

3 Октомври 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Фактът, че Борисов го няма в тематиката за хората с увреждания означава само едно – той е наясно, че ГЕРБ ще се издънят. Това каза в декларация от името на група заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев във връзка с проблемите на майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него надали докрая на годината ще бъде приет Закона за социалните услуги. „Колко години ви трябват, колеги? Вие сте го заложили в плана си през 2009 г. В момента сме 2018 г. 9 години не успяхте да напишете Закон за социалните услуги“, зави още Кутев.
По думите му става въпрос за хората, които са най-уязвими в системата. „Сега се оказва, че отново трябва да го отложим“, допълни още Кутев и подчерта, че дори и да бъде приет докрая на годината, ще бъде извън бюджетната година.
Кутев заяви, че Законът за социалните услуги трябва да обърне цялата система и това не може да направи опозицията. „Аз внесох закона за личната помощ, заедно с колеги го подписахме с идеята, че той трябва да катализира вашия процес“, допълни още Кутев. Той изрази надежда, че Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания ще влязат за обсъждане. „Сутринта всички чухме г-жа Караянчева която ясно ми заяви, че ще влязат трите закона заедно, най-рано в края на ноември“, допълни още Кутев. "В същото време на срещата отвън с хората с увреждания, вие обещахте, че за един месец ще влязат законите. Не знам на кого да вярвам“, каза Кутев. Според него ГЕРБ си противоречат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова: ГЕРБ поема гаранция за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка на исканията на майките на деца с увреждания

Д-р Даниела Дариткова: ГЕРБ поема гаранция за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка на исканията на майките на деца с увреждания

3 Октомври 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ поема гаранция за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка на исканията на майките на деца с увреждания. Това каза председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на срещата си с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Колегата ѝ Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че Законът за личната помощ е внесен в края на юни месец. Тя поясни, че трите закона ще бъдат разгледани заедно. По думите ѝ това многократно е обсъждано в социална комисия. По отношение на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, Ангелова поясни, че те са обвързани със Закона за държавния бюджет за следващата година.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващи и опозиция влязоха в спор за проблемите на хората с увреждания

Управляващи и опозиция влязоха в спор за проблемите на хората с увреждания

3 Октомври 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Управляващи и опозиция влязоха в спор за проблемите на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция "Фокус". Спорът възникна по време на срещата им край палатковия лагер на протестиращите майки.
БСП, в лицето на Антон Кутев, обвини ГЕРБ, че лъжат майките. От своя страна Светлана Ангелова от ГЕРБ го попита какво е направила неговата група за майките на децата с увреждания. Омбудсманът Мая Манолова помоли политическата разправия да спре.
В крайна сметка се насрочи среща за утре от 14.00 часа в Народното събрание, на която ще се обсъждат проблемите на майките на децата с увреждания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народни представители от ГЕРБ и БСП разговарят с протестиращите майки на деца с увреждания

Народни представители от ГЕРБ и БСП разговарят с протестиращите майки на деца с увреждания

3 Октомври 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Народни представители от ГЕРБ и БСП разговарят с протестиращите майки на деца с увреждания при палатковия лагер зад Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На срещата присъства и омбудсманът Мая Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания

3 Октомври 2018 | 08:18 | Агенция "Фокус"
София. „Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания. Тяхната мъка няма цвят. Нека покажем на Борисов, че свърши времето, в което можеше с раздаване на милиони да купува послушание“. Това написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Обещаните 150 млн. няма да решат проблемите, без промени в законите. Още през юли ние внесохме закона за личната помощ, изготвен заедно с майките. Два месеца и половина отлежава на бюрото на Караянчева. Досега можеше отдавна да е факт. Когато трябва да уредят някой бизнесмен, законите се приемат за 24 часа. А майките стоят четири месеца в палатките с децата си. Управляващите ги лъжат, разделят ги, противопоставят ги“, пише още тя. „Онзи ден на среща с тях една майка сподели, че някои от децата вече не са живи. Помните ли как започна всичко? Отказаха да ги пуснат в парламента на среща с нас, защото носели рекламни материали. Рекламните материали бяха надписите на гърдите им - „системата ни убива“. Нека застанем до тях и им покажем, че няма да го допуснем. Системата може да се промени“, добави още лидерът на БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

150 млн. лв. повече ще бъдат осигурени за хората с увреждания в Бюджет 2019 (ОБЗОР)

150 млн. лв. повече ще бъдат осигурени за хората с увреждания в Бюджет 2019 (ОБЗОР)

2 Октомври 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. 150 млн. лв. повече ще има в бюджета за 2019 г. за хората с увреждания. Това обяви премиерът Бойко Борисов, като подчерта, че това е единственото нещо, което е обещал на родителите на деца с увреждания и винаги поема отговорността си. „Те искаха 105 млн. Разговарях с Мая Манолова по телефона, казах: „Мая, ти искаше 105, заделили сме 150“. Говорих с КНСБ и КТ „Подкрепа“ – с двата синдиката, те категорично са против“, коментира Борисов и призова трите закона да се вкарат и да се гледат заедно. „Социалният министър, майките с увреждания, омбудсманът, в тези 150 млн. да вкарат това, което имат като претенции – дали фондове, дали лична помощ, подкрепа, както искат да го направят, това не е моя работа“, обясни премиерът и подчерта, че отговаря за това, което е поел като ангажимент - да се гледат трите закона и да има 150 млн. лв. повече всяка година оттук нататък. Премиерът уточни, че не всички коалиционни партньори са съгласни. Попитан кои от коалиционните партньори не са съгласни с отпускането на тези пари, Борисов отговори, че няма значение. „Нека всеки да си носи отговорността, защото после най-лесно е да кажеш: „Бойко да даде парите“, но те не са на Бойко, а на държавата, на бюджета, на данъкоплатците“, подчерта премиерът.
По-рано омбудсманът Мая Манолова коментира в една от националните телевизии, че е престъпно да се твърди, че в Закона за хората с увреждания има реформа. „Като гражданин стоя зад майките на деца с увреждания. Бяха поети конкретни ангажименти към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и проектът по основния за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото“, заяви тя. По думите й реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си. „На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, поясни Манолова.
От своя страна в друга национална телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна. Според него основните неща в законопроекта, които бяха договорени през последните месеци между министерствата и хората с увреждания, са запазени. По думите му през последните няколко месеца е работено по три нови законопроекта за хората с увреждания, което досега не било правено в тези политики.
Във вторник вечерта родителите на деца с увреждания излязоха отново на протест пред Народното събрание, където за пореден път поставиха исканията си за реформа в социалната система. Протестът се проведе под надслов „Системата убива – системата е блокирана“ в 13 града в страната. Причината за тяхното недоволство е липсата на отделен закон за личната помощ, което е основното искане на майките, които в началото на лятото организираха палаткови лагери из цялата страна. Според протестиращите нито едно от обещанията към тях не се е изпълнило.
В понеделник стана ясно, че последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване. Протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова отправиха критики към него, тъй като според тях новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението през Орлов мост

София: Възстановено е движението през Орлов мост

2 Октомври 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението през Орлов мост. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Движението бе блокирано за близо час от родители на деца с увреждания. В района се образува километрично задръстване. Заради протеста колите на градския транспорт преминаваха през обходни маршрути. Протестът бе под под надслов „Системата убива – системата е блокирана“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Майки на деца с увреждания блокираха трафика на един от входовете на града

Пазарджик: Майки на деца с увреждания блокираха трафика на един от входовете на града

2 Октомври 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Близо 30 майки и деца с увреждания се събраха на протест в Пазарджик, като блокираха трафика на един от входовете на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Протестиращите преминаха символично кръстовището на бул. „Петър Бонев“ и „Г. Бенковски“ в Пазарджик. Част от тях носеха плакати с надписи „Системата ни убива“ и черни знамена, които по думите им показват какъв е техният живот. Протестиращите настояват за реална помощ от страна на държавата, която да се изразява в медицински грижи и рехабилитация. Те се обединиха около основното искане Законът за личната помощ да бъде разгледан в Народното събрание. По време на протеста думата беше дадена и на 24-годишната Румяна, която страда от детска церебрална парализа и досега е претърпяла 23 операции. Междувременно момичето е успяло да завърши „Социални дейности“ в Пловдивския университет. Тя сподели, че не е получила подкрепа от колегите си в университета, а по време на средното си образование се е сблъскала с липсата на достъпна среда за хора с увреждания. Една от протестиращите майки постави акцент и върху здравните емигранти – семейства с деца с увреждания, които трайно са напуснали страната и са заминали в чужбина, където получават качествена здравна грижа. Протестът е подкрепен от граждански организации и политически движения, като премина при засилено полицейско присъствие.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращи родители на деца с увреждания блокираха Орлов мост

София: Протестиращи родители на деца с увреждания блокираха Орлов мост

2 Октомври 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращи родители на деца с увреждания блокираха Орлов мост, предаде репортер на Агенция "Фокус". На място има полицейски екипи. Протестът се провежда под надслов „Системата убива – системата е блокирана“. Шествието на майките започна от Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 15 минути родители на деца с увреждания и близките им преминаваха през кръстовището на Сточна гара в града в знак на протест

Пловдив: 15 минути родители на деца с увреждания и близките им преминаваха през кръстовището на Сточна гара в града в знак на протест

2 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 15 минути родители на деца с увреждания и близките им преминаваха през кръстовището на Сточна гара в Пловдив в знак на протест, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Движението в пиковия час не бе блокирано, тъй като хората преминаваха на зелена светлина на светофара. „Протестът “Системата ни убива – Системата е блокирала” бе мирен, но не последен”, казаха участниците в него. Родителите настояват за реформа в политиката, отнасяща се до деца с увреждания. „Искаме хората да ни видят, чуят и да разберат, че ние и децата ни съществуваме и имаме потребности и нужди като всички останали хора в държавата”, каза Димитрия Денева, майка на 6-годишно дете с увреждания. По думите й досега нищо не е постигнато за тези хора в борбата им с институциите. Повечето им искания са отхвърлени и затова борбата им ще продължи. „Искаме промяна в Закона за хората с увреждания, като всеки един такъв човек да получи това, което му е потребно според неговото заболяване. Искаме да има достъпна среда и най-вече интеграция на тези хора”, добави Димитрия Денева. Тя сподели още, че ежедневието й е запълнено изцяло с детето и тя е спряла всякакво личностно развитие, тъй като няма изградени центрове, в които може да го остави, за да работи.
Протести се проведоха днес и в други големи градове на страната.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Родители на деца с увреждания организират протест под надслов „Системата ни убива – Системата е блокирала”

Пловдив: Родители на деца с увреждания организират протест под надслов „Системата ни убива – Системата е блокирала”

2 Октомври 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Родители на деца с увреждания ще протестират в Пловдив днес, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив организаторите. Мотото на протеста е „Системата ни убива – Системата е блокирала”. Протестиращите ще се съберат в 17.30 часа на кръстовището на Сточна гара и в продължение на 15 минути ще пресичат пешеходните пътеки на зелен светофар.
Родителите настояват за реформа в политиката, отнасяща се до деца с увреждания.
Протести са насрочени и в други големи градове на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.