НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: Не се извършват строителни работи на автомагистрала „Струма“ в участъка с археологическите обекти край Покровник

АПИ: Не се извършват строителни работи на автомагистрала „Струма“ в участъка с археологическите обекти край Покровник

8 Ноември 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край село Покровник. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Агенцията прави това уточнение по повод запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевград и Крупник и съхранението на археологическите находки.
В отсечката между Благоевград и Крупник се работи в участъците, за които има издадено разрешение за строеж като асфалтови дейности в момента не се правят. В 455-метровия участък с археологическите обекти - от 359+625 до км 360+080, не се извършват никакви строителни работи. АПИ е изготвила задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство и след като се получи нужното одобрение ще се пристъпи към изготвянето на проекта.
АПИ припомня, че Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.
Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“, лот 3.1 от км 359+000 до км 366+000 и от км 370+400 до 376+000, е част от проекта: АМ „Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Археологическите находки край село Покровник ще бъдат запазени, а строителството на автомагистрала „Струма“ ще продължи (ОБЗОР)

Археологическите находки край село Покровник ще бъдат запазени, а строителството на автомагистрала „Струма“ ще продължи (ОБЗОР)

9 Октомври 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Археологическите находки край село Покровник ще бъдат запазени, а строителството на автомагистрала „Струма“ ще продължи, без да се налага нова процедура за трасето. Това стана ясно във вторник след провела се среща между министъра на културата Боил Банов, кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на пътната агенция, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на Инициативния комитет за запазване на древния обект и бизнеса, РИМ - Благоевград и археолози. По време на работна среща, която се проведе в Благоевград, бе взето решение разкритите обекти да бъдат преместени в сервитута на автомагистрала „Струма“ и същите да бъдат консервирани, с цел запазване на автентичността и целостта им. Министър Банов обясни, че ще започнат проект за съхраняване на трите основни ценности, открити край Покровник, които са в рамките на две трети от обекта и за неговото цялостно съхраняване. „Още утре Министерството на културата ще връчи заповедта, от своя върховен орган, който се занимава с паметниците и културното наследство, на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се стартира проект по съхраняване на трите основни открити ценности, в рамките на 2/3 от обекта, и съхраняване на целия обект. Проект за пренасяне, може би, в рамките на около 20 м“, каза министър Банов. Той подчерта, че по този начин обектът ще бъде съхранен с неговите ключови и стойностни неща, за да даде една добра възможност за бъдещо развитие – социализиране, популяризиране и опазване. Идеята е археологическите разкопки да бъдат в непосредствена близост до магистралата, така че да бъдат изцяло достъпни за туристите. За целта ще бъдат предприети действия за осигуряване на вход и изход от пътното трасе към обекта.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пое ангажимент Общината да възложи изготвяне на Задание, като преди това да бъде организирано широко обществено обсъждане, с цел да бъде намерено най-оптималното решение, което да доведе до дългосрочно социализиране на обекта. „Заданието няма да включва само разкритието на тези 120 дка. Ще бъдат намерени решения и за обходен път. Ще бъде изградена цялостна инфраструктура, така че действително да изградим един цялостен туристически и работещ проект“, каза кметът Камбитов.
След срещата от АПИ започват изготвянето на проектите за преместване и консервиране на находките, като след реализиране на тези действия, кметът на Благоевград ще осигури денонощна охрана на място. Инж. Светлослав Глосов отбеляза, че вече имат идейна разработка как и къде да бъдат изместени откритите обекти край Покровник, за да може да продължат строителството на автомагистрала „Струма“, но и за да се запази обекта. Той подчерта, че ще бъде необходимо строителят да навакса и шестте месеца, които са били пропуснати по изграждане на магистралата.
Лазар Андреев, председател на инициативния комитет за запазване разкопките край село Покровник изказа задоволството ни от проведената среща. Според него тя е била много конструктивна. Той отбеляза, че са останали доволни от ангажиментите, поети към тях като изрази надежда, че в най-скоро време ще видят и как нещата се случват. Андреев заяви, че през последните месеци са били направени много спекулации по отношение на това – дали обекта ще бъде оставен на място или ще бъде преместен. Той посочи, че първоначалното им искане е било за изместване на магистралата и оставане обекта на мястото му, защото са изчислили, че това би струвало 5 млн. В последствие пред тях е показано документално, че това ще струва 27 млн. Във връзка с втората идея за изместване на гробницата, каквито са били първоначалните идеи, то това е прието от тях като немислимо, защото означава, че останалата част от обекта ще бъде заличена. С гаранциите, които са дадени за запазване на 2/3 от обекта и изместване с около 20 м на някои от нещата, Андреев посочи, че това устройва инициативния комитет.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лазар Андреев, Инициативен комитет за запазване разкопките край Покровник: Надяваме се, че на пролет ще видим завършен обект с цялата необходима инфраструктура за развитието на туризма

Лазар Андреев, Инициативен комитет за запазване разкопките край Покровник: Надяваме се, че на пролет ще видим завършен обект с цялата необходима инфраструктура за развитието на туризма

9 Октомври 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Срещата, която проведохме днес в Благоевград бе конструктивна. Това каза по време на пресконференция Лазар Андреев, председател на инициативния комитет за запазване разкопките край село Покровник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Андреев отбеляза, че са останали доволни от ангажиментите, поети към тях като изрази надежда, че в най-скоро време ще видят и как нещата се случват. „Ще видим обекта консервиран, с подхода, с изграждането на необходимата инфраструктура, с изграждането на паркоместа, заведения и всичко, което ще е необходимо за археологически парк. Идеята ни е, че туристите, които минават по магистралата, ще се отбиват на обекта“, каза още Андреев. Той заяви, че през последните месеци са били направени много спекулации по отношение на това – дали обекта ще бъде оставен на място или ще бъде преместен. „Първоначалното ни искане бе изместване на магистралата и оставане обекта на мястото му, защото бяхме изчислили, че това би струвало 5 млн. В последствие пред нас беше показано документално, че това ще струва 27 млн. Тоест доста повече от това, което бе заложено при нас. Във връзка с втората идея за изместване на гробницата, каквито бяха първоначалните идеи, то за нас това бе немислимо, тъй като означаваше, че останалата част от обекта ще бъде заличена. Сега, при това положение, и с гаранциите, които ни дадоха за запазване на 2/3 от обекта и изместване с около 20 м на някои от нещата – нас ни устройва“, подчерта Андреев. Той коментира, че местенето ще бъде извършено от компетентни експерти и няма да си личи, че е било местено. „Надяваме се, че на пролет ще видим един завършен обект, който ще бъде с цялата необходима инфраструктура за развитието на туризма“, посочи Андреев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Заданието, което ще разработим, ще включва проучване на терена край Покровник и изграждане на необходимата архитектура за социализиране на обекта

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Заданието, което ще разработим, ще включва проучване на терена край Покровник и изграждане на необходимата архитектура за социализиране на обекта

9 Октомври 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Заданието, което ще разработим, няма да включва само проучване на терена, но и изграждане на цялата необходима архитектура за социализиране на обекта край Покровник. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отбеляза, че освен проучване на терена, ще се работи в посока изграждане на входни пътища за обекта, не само откъм Зелен дол, но и от към Покровник. Освен това ще бъдат изградени паркинги и всичко, което ще бъде необходимо като инфраструктура за обекта. „Ще се постараем да изградим един цялостен, туристически, работещ обект. Заданието ще бъде обсъждано с всички заинтересовани страни“, каза още д-р Атанас Камбитов. Той добави, че всички разумни предложения ще бъдат обект на разговори. По отношение на финансирането, кметът д-р Атанас Камбитов заяви, че ще се търси национално финансиране, както ѝ възможности по оперативните програми. „Имаме и още една идея – ще мислим в посока частично финансиране чрез фонда на фондовете“, допълни д-р Атанас Камбитов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Над 7 млн. лв. е вложила Агенция „Пътна инфраструктура“ за разкопките край Мурсалево

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Над 7 млн. лв. е вложила Агенция „Пътна инфраструктура“ за разкопките край Мурсалево

9 Октомври 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Над 7 млн. лв. е вложила Агенция „Пътна инфраструктура“ за разкопките край Мурсалево. Това каза на пресконференция в Благоевград инж. Светослав Глосов, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според инж. Глосов това са били средства, които са осигурени извън основната работа. „Това, което е трябвало да се направи от Агенция „Пътна инфраструктура“, е било направено. Това потвърждава, че ние правим това, което е необходимо за този регион“, каза още инж. Глосов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Министерството на културата ще осигури средствата за продължаване разкопките край село Покровник

Министър Боил Банов: Министерството на културата ще осигури средствата за продължаване разкопките край село Покровник

9 Октомври 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Това, което е в рамките на ангажимента на Агенция „Пътна инфраструктура“ за разкопките край Покровник, те ще го извършат. Това каза на пресконференция в Благоевград министърът на културата Боил Банов във връзка с въпроса кой ще осигури средства за продължаване проучванията на обекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Оттам насетне разкопките вече и като паметник от Национално значение ще бъдат финансирани от Министерството на културата. Водим разговори и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, така че финансирането е подсигурено. Надяваме се, че ще излязат още неща“, каза още министър Банов. Той отбеляза, че обектът край Покровник, заедно с античен град Хераклея Синтика и Мурсалево, ще оформят един уникален район в Югозападна България, който ще има изключително обекти. „Мисля, че не можем да говорим локално само за този обект, а за развитие на целия регион, за сериозно развитие на културния туризъм. Съчетано с магистрала „Струма“ наистина този регион го чакат по-добри дни“, добави министър Банов. Той подчерта, че с проведената среща днес в Благоевград ще бъде „събуден“ интереса в целия регион по отношение социализирането и популяризирането на археологическите обекти.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Имаме идейна разработка как и къде да бъдат изместени откритите обекти край Покровник, за да може да продължим строителството на автомагистрала „Струма“

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Имаме идейна разработка как и къде да бъдат изместени откритите обекти край Покровник, за да може да продължим строителството на автомагистрала „Струма“

9 Октомври 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Искам да Ви уверя, че Агенция „Пътна инфраструктура“ работи по въпроса за разкопките край Покровник и строежа на автомагистрала „Струма“. Това каза на пресконференция в Благоевград инж. Светослав Глосов, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Имаме идейна разработка как и къде да бъдат изместени откритите артефакти, така че по проекта се работи, но не е официализирано това, което да се прави. Днес сме много доволни от срещата, тъй като се уточни как да бъдат изместени обектите“, каза още инж. Глосов. Той добави, че шестте месеца, които са били загубени като строителство на магистралата, ще трябва да бъдат наваксани от строителя. „Няма да е толкова лесно, но автомагистралата ще стане готова. Работим по проекта за изместване на обектите. Те ще бъдат на ново място – в сервитута на агенцията. Ще бъдат консервирани, за да може да продължи работата по магистралата. В наш интерес е това да се случи максимално бързо, нещата да бъдат съгласувани с всички органи, които извършват тази дейност“, каза още инж. Глосов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Другата седмица в Благоевград пристигат експерти на НИНКН, които ще определят граници и точки на целия хипотетичен обект край Покровник

Министър Боил Банов: Другата седмица в Благоевград пристигат експерти на НИНКН, които ще определят граници и точки на целия хипотетичен обект край Покровник

9 Октомври 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Другата седмица в Благоевград пристигат експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), които ще определят граници и точки не само на откритите неща, а на целия хипотетичен обект край Покровник. Това обяви на пресконференция в Благоевград министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според Банов след това ще могат да продължат и археологическите разкопки във всички посоки. „Ние не можем да бъде сигурни, че от тук насетне няма да излязат и още интересни неща по трасето. Надяваме се, че това ще се случи. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пое още един важен ангажимент, което му прави чест – да започне публични консултации, за изработване на задание, заедно със Съюза на архитектите, археолози и всички, които имат отношение по казуса, за изработване на проект, който вече да доведе до дългосрочно социализиране на обекта“, каза още министър Банов. Той добави, че междинно ще продължат и разкопките във всички посоки, за да може максимално да се види какво има на територията край Покровник.
„Заданието, което ще се разработва публично и на което ще присъствам аз, заедно с моите специалисти като гарант за това, че ще се случи най-доброто, ще касае със сигурност изграждането на два входа за обекта“, заяви министър Банов. Единият ще бъде при детелината на село Зелен дол, а другият ще бъде направен като слизане от автомагистрала „Струма“, за да може оптимално туристите да имат възможност да посетят обекта. „Почваме работа веднага, ангажирано, всички заедно и мисля, че Благоевград го чакат хубави дни от гледна точка съхранение на миналото, но и опазване в бъдеще“, подчерта министър Банов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Започваме проект за съхраняване на трите основни ценности, открити край Покровник, които са в рамките на две трети от обекта, и за неговото цялостно съхраняване

Министър Боил Банов: Започваме проект за съхраняване на трите основни ценности, открити край Покровник, които са в рамките на две трети от обекта, и за неговото цялостно съхраняване

9 Октомври 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Започваме проект за съхраняване на трите основни ценности, открити край Покровник, които са в рамките на 2/3 от обекта, и за неговото цялостно съхраняване. Това обяви на пресконференция в Благоевград министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според министър Банов чест прави на всички членове на инициативния комитет за запазване разкопките край село Покровник за всичко, което са направили и за сърцето, което са вложили, за да защитят своя регион – неговото минало и бъдеще. „Доста време водихме сериозен дебат, но успяхме да вземем някои много важни решения, които са значими и устойчиви по отношение културната ценност, за продължаването на работа по автомагистрала „Струма“, което никак не е маловажно за развитието на целия регион и държавата. Мисля, че в рамките на един конструктивен диалог всички присъстващи на срещата мислим и работим в една посока. Така, че още утре Министерството на културата ще връчи заповедта, от своя върховен орган, който се занимава с паметниците и културното наследство, на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се стартира проект по съхраняване на трите основни открити ценности, в рамките на две трети от обекта, и съхраняване на целия обект. Проект за пренасяне, може би, в рамките на около 20 м“, каза още министър Банов. Той подчерта, че по този начин обектът ще бъде съхранен с неговите ключови и стойностни неща, така че да даде една добра възможност за бъдещо развитие – социализиране, популяризиране и опазване. „АПИ започва това веднага. След като бъдат извършени съответните процедури, които ще бъдат съгласувани на всяко ниво, включително и с обществеността, продължава строителството на магистралата след това. Докато АПИ е там ще осигури охрана на обекта, а след тяхното излизане кметът д-р Атанас Камбитов пое ангажимента той да осигури такава“, заяви министър Банов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Приехме решение със съгласието на всички страни по казуса с разкопките край Покровник

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Приехме решение със съгласието на всички страни по казуса с разкопките край Покровник

9 Октомври 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Приехме решение със съгласието на всички страни по казуса с разкопките край Покровник. Това обяви на пресконференция кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Кметът изказа благодарността си към министъра на културата Боил Банов за това, че е днес е посетил областния център, за да бъде обсъдено бъдещето на откритите археологически останки в района на трасето на автомагистрала „Струма“, което ще минава в района на село Покровник. „В аванс ще кажа, че стигнахме до абсолютно консенсусно решение“, каза още д-р Атанас Камбитов. Той посочи, че е много доволен от диалога, който се е провел.
„Фокус“ припомня:
По-рано днес министърът на културата Боил Банов пристигна в Благоевград, където се срещна с кмета д-р Атанас Камбитов, областния управител Бисер Михайлов и представители на инициативния комитет за запазване на археологическите разкопки. На срещата присъстваха също инж. Светослав Глосов, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, инж. Дончо Атанасов, член на управителния съвет, представители от съюза на архитектите и Регионален исторически музей – Благоевград, археолози, представители на туристическия бранш в Благоевград и други.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов пристигна в Благоевград за среща с кмета д-р Атанас Камбитов и представители на инициативния комитет за запазване на разкопките край Покровник

Министър Боил Банов пристигна в Благоевград за среща с кмета д-р Атанас Камбитов и представители на инициативния комитет за запазване на разкопките край Покровник

9 Октомври 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на културата Боил Банов пристигна в Благоевград за среща с кмета д-р Атанас Камбитов и представители на инициативния комитет за запазване откритите разкопки по трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. На срещата присъства още областният управител Бисер Михайлов. Очаква се след края ѝ да бъде даден брифинг пред медиите.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.