НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Ботьо Арабаджиев, ЮЦДП – Смолян: 96 % от инвентаризираната пострадала дървесина в областта е усвоена

Инж. Ботьо Арабаджиев, ЮЦДП – Смолян: 96 % от инвентаризираната пострадала дървесина в областта е усвоена

12 Октомври 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Смолян. За периода месец март 2015 г. до началото на октомври 2018 г. на територията на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) са инвентаризирани 3 340 237 куб. м стояща маса пострадала дървесина от биотични и абиотични фактори, а само за област Смолян – 1 202 572 куб. м стояща маса. В това число са включени и количества пострадала дървесина в недостъпни басейни в размер на 124 114 куб. м стояща маса, съответно 78 980 куб. м на територията на област Смолян. Това заяви на пресконференция инж. Ботьо Арабаджиев – директор на ЮЦДП – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той поясни, че всичко възложени за добив количества от ЮЦДП – Смолян за периода от март 2015 г. до октомври 2018 г. са 3 082 325 куб. м, което представлява 96 % спрямо инвентаризираната реално усвоима пострадала дървесина, а териториалните поделения от област Смолян са възложили за добив – 1 115 028 куб., което е 99 % спрямо инвентаризираната реално усвоима пострадала дървесина. Разликата до 100 % са количества дървесина, които ще бъдат предоставени на местното население за дърва за огрев, уточни инж. Арабаджиев. „Усвоени количества дървесина за същия период са 2 939 771 куб. м повредена дървесина, т.е. 91 % спрямо реално усвоимата пострадала дървесина и съответно 1 015 322 куб. м за област Смолян, или 90 % от реално усвоимата пострадала дървесина“, допълни директорът на ЮЦДП – Смолян.
Той посочи, че реализираните количества пострадала дървесина от абиотични и биотични фактори на физически лица на корен за лична употреба през 2015 г. са 636 620 куб.м стояща маса – общо ЮЦДП, като 250 022 куб.м стояща маса са за област Смолян. През 2016 г. от 777 940 куб. м стояща маса за ЮЦДП – Смолян, 243 477 куб.м са за област Смолян. През 2017 г. от 895 927 куб. м стояща маса за Предприятието, 290 054 куб.м сас за област Смолян. Към 4 октомври 2018 г. от 629 284 куб. м стояща маса общо, 231 769 куб.м стояща маса отново са за област Смолян, подчерта инж. Арабаджиев. Той допълни, че с предоставената дървесина за добив на жителите на областта, някои от хората са се възползвали от възможността да добият необходимите си дърва за огрев за 2-3 години напред. Инж. Арабаджиев припомни, че в началото на 2018 г., вследствие на ураганните ветрове в района на три поделения от област Смолян: ДГС – Смолян, ДГС – Славейно и ДГС – Смилян, пострадаха от ветровал и ветролом около 110 хил. куб. м стояща дървесина, на площ около 700 хектара. До този момент над 74 % от достъпната нова пострадала дървесина е усвоена, каза още инж. Арабаджиев.
Той съобщи също, че 85 % от освободената площ, вследствие на снеголомите и корояда в област Смолян се е възобновила по естествен път. „От всички териториални поделения на ЮЦДП – Смолян до края на месец юни на настоящата година бе извършена инвентаризация на възобновяването във всички освободени площи през периода 2010-2014 година, в които не са извършвани залесявания. Освен това отчитайки нанесените сериозни повреди върху горскодървесната растителност след падналите обилни снеговалежи в края на 2014 г. и в началото на 2015 г., и установените нападения от корояди в особено големи размери през следващите години, инвентаризация на възобновяването бе извършена и във всички освободени площи през периода 2015-2017 година. Обобщените резултати показаха, че след извършване на съответните лесовъдски мероприятия, през 2015-2016 година се е освободила площ в размер на 4 334 дка ( в т.ч. за област Смолян – 1 285 дка). По – голям процент – 85 процента от тази площ се е възобновила по естествен път, 13 процента е залесена от горските стопанства и 2 процента от площта предстои да бъде залесена през пролетта на 2019 година“, поясни той.
По думите на инж. Арабаджиев, в площите освободени през 2017 г. – 8 970 дка, от които за област Смолян – 3 089 дка също се наблюдава начален процес на добро естествено възобновяване. Към изкуствено възобновяване на тези площи ще се пристъпи, ако се установи, че процесите на естествено възобновяване в тях са затруднени или неосъществими в регламентирания от Закона за горите тригодишен срок. За целта, горските стопанства актуализираха годишните си програми за залесяване, подпомагане на естественото възобновяване и отглеждане на подраста за периода 2018 – 2022 година. В тези програми е предвидено и да се произведе необходимото количество посевен и посадъчен материал за осигуряване на планираното залесяване, допълни директорът на ЮЦДП – Смолян. В стопанисваните от Южноцентрално държавно предприятие горски разсадници средногодишно се произвеждат 3,9 милиона фиданки, с които нуждите на горските стопанства са напълно обезпечени. В последните години се предоставя съобразно възможностите посадъчен материал и на останалите държавни горски предприятия, както и на други собственици на горски територии, каза още инж. Арабаджиев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Недялко Славов, областен управител: Проблемът с корояда в горите в област Смолян е разрешен

Недялко Славов, областен управител: Проблемът с корояда в горите в област Смолян е разрешен

12 Октомври 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. Проблемът с корояда в горите в област Смолян е разрешен. Това заяви на пресконференция областният управител на Смолян Недялко Славов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На нея взеха участие ресорният заместник-областен управител Владимир Гърбелов, директорът на ЮЦДП – Смолян инж. Ботьо Арабаджиев, директорът на РДГ – Смолян инж. Венцислав Фурлански, инж. Румен Начев – зам.-директор на Лесозащитна станция – Пловдив и инж. Никола Каварджиков – гл. експерт в институцията. По думите на Славов, данните категорично показват, че след множество усилия на Министерството на земеделието и горите, на политическо и експертно ниво, на ЮЦДП, ИАГ, Лесозащитна станция, частни фирми, кооперации, лесовъди и собственици, можем да говорим за разрешаване на проблема. Той изказа своята благодарност към всички тях за положените неимоверни усилия за постигането на това.
Областният управител на Смолян припомни и хронологията на събитията, довели до сериозните нападения от корояд в горите в региона на Смолян. „След бедственото положение от 7 март 2015 г – след обилните снеговалежи се стигна до огромна по обем и територия паднала дървесина, която катализира разпространението на вредители по родопската гора и най-вече по белия бор. На заседанието на областния кризисен щаб на 14 март с участието на премиера и министрите бе взето решение да се предоставят дърва за огрев на доброволците участвали в преодоляването на бедствието. За 2015 г на тях са дадени 4500 куб метра. По наша инициатива бе направено предложението за ЮЦДП да бъде намалена продажната цена на корен пострадала дървесина за физически лица, като първоначално бе намалена до 3 лв. на кубик без ДДС, а в последствие и до 1 лв. на кубик. Имаше множество работни срещи и бе създадена организация за усвояване на пострадалата дървесина най-вече в общините Златоград, Смилян, Славейно и Смолян“, посочи Славов.
Той допълни, че през 2017 г след извършени инспекции на горските територии са набелязани бързи мерки, които включват и кардинална промяна на нормативната уредба и така е демонстрирана политическата воля за разрешаването на този проблем. „Като част от нормативните промени беше създадена и работна група, която заседаваше ежемесечно. През май 2018 г беше направен анализ и начертани нови мерки, които да се вземат. Всичко това, усилията и волята на политическо ниво доведоха до това днес да говорим за това, че проблемът с корояда е разрешен“, каза още Недялко Славов.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.