НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: Ще направим всичко възможно за празниците да се махнат огражденията на градината при църквата „Св. Седмочисленици“

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: Ще направим всичко възможно за празниците да се махнат огражденията на градината при църквата „Св. Седмочисленици“

7 Декември 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко възможно за празниците да се махнат огражденията на градината при църквата „Св. Седмочисленици“. Това каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов по време на представянето на проект за бюджета на Столична община за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Документите за трамвайния път от ул. „Граф Игнатиев“ са подадени в ДНСК, за да може по най-бързия начин да пуснем трамвая“, заяви Барбалов и посочи, че се обсъжда и ще се направи всичко възможно за празниците да се махнат огражденията на градината при църквата „Св. Седмочисленици“.
„За около 1/3 от собствениците на автомобили данъкът ще намалее, а за собствениците на стари автомобили данъкът ще се увеличи. Но ако намалението при новите като средства е доста по-голямо, то данъкът на старите ще се увеличи с около 5-10 лв.“, заяви той. Барбалов обясни, че се работи по това да се пусне онлайн калкулатор, с който всеки ще може да изчисли какъв данък ще трябва да плати за автомобила си през 2019 г. „Така че общият ефект на общината ще е нулев“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, Столичен общински съвет: Инвестиционната програма на Столична община през последните години върви нагоре и това се вижда

Елен Герджиков, Столичен общински съвет: Инвестиционната програма на Столична община през последните години върви нагоре и това се вижда

3 Ноември 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Инвестиционната програма на Столична община през последните години върви нагоре и това се вижда. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Той обясни, че по ремонтите в столицата е хвърлена много енергия и много работа. Това, което остава, е те да бъдат свършени качествено и да се приемат от гражданите.
„Неслучайно срокът на ремонта на „Графа“ е 300 дни. В представата на много хора това е просто подмяната на едни плочки, а всъщност не е така. Всъщност се подменя една инфраструктура, която не е пипана 110 години“, заяви Герджиков.
Той обясни, че ремонтите на централната градска част са едни от най-дълго обсъжданите. Още преди 5 години е започнало обсъждането на проектите. Грешката, която отчита е, че комуникацията е трябвало да се повтори още веднъж при началото на ремонтите. Според него грешка е било и частичното отваряне на „Графа“, защото никой не е обяснил на хората, че тази площ не е готова. Той каза, че ремонтът има гаранция 8 години.
„Ролята на общината е да подготви проектите, да комуникира с гражданите и да осъществява контрол. Не е работа на общината да реди плочките“, коментира председателят на Столичния общински съвет.
Той призова за търпение и за това да се изчака да се види резултата след края на ремонта. Герджиков е убеден, че крайният резултат ще бъде добър. Него не го притеснява намесата на прокуратурата и смята, че когато има някакво съмнение, трябва да се провери има ли някаква вина.
„Подмяна на по-некачествен с по-качествен материал или обратното няма, както и да се влага по-евтин материал с по-лоши качества - това категорично не е вярно. Тези внушение бяха направени многократно, та се наложи дори представител на фирмата производител да идва от Англия, за да обяснява, че подобна виброизолационна система се влага в обекти в цяла Европа.
При условие, че качеството на ремонта не е добро, фирмите изпълнителки ще бъдат връщани. При забавяне на обекта има разписани условия в договора. При ремонта на „Графа“ общата стойност на санкциите може да достигне около 6 милиона лева“, каза още Герджиков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Важен е крайният резултат от ремонтите в София

Елен Герджиков, СОС: Важен е крайният резултат от ремонтите в София

11 Октомври 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Важен е крайният резултат от ремонтите в София. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в предаването „Денят започва“ по БНТ.
Елен Герджиков заяви, че е важно да се каже какви санкции залага столична община в договорите си през последните години и да се подчертае, че те са безпрецедентни за цяла България и за цялата история на България за последните десетилетия. Нито предишно правителство, нито община е залагала подобни санкции и като процент от размера на целия договор, и като абсолютни санкции.
Става въпрос за глобата от 100 000 лв., която столичният кмет Йорданка Фандъкова наложи на консорциума от фирми, който извършват строителния контрол на "Графа" и градинката на църквата "Св. Седмочисленици".
Герджиков напомни също, че фирмата, която осъществява ремонта на "Графа" е глобена с 50 000 лв за три дървета, които са били неправомерно третирани в рамките на този строеж.
На въпрос защо се стига до санкции, Елен Герджиков заяви, че няма как да се знае една фирма предварително как строи.
„В крайна сметка не строи консорциум, а строят конкретни хора. Грешки се правят. Важен е крайният резултат и е важно да не се спекулира с междинния резултат. Ремонтите, когато са в процес са строителни площадки. Санкциите, контролът и гаранционните срокове са заложени така, че да гарантира интереса на всички, интереса на града. И се оправят тези неща. Не казвам, че няма проблеми, проблеми има. Но е важно Столична община, ние като общински съветници да осъществяваме контрол и в крайна сметка крайният резултат да бъде удовлетворителен и да имаме една по-добра градска среда“, коментира Герджиков.
По думите му санкцията не е дошла след градското недоволство, а в резултат на ежедневния контрол. "Контрол на контрола" е своеобразен отговор на популярния термин "ремонт на ремонта" - това е тавтология, не може да правиш ремонта на един незавършил ремонт. Ние сме в строителна площадка. "Контрол на контрола" означава същото - в рамките на една строителна площадка, в случая г-жа Фандъкова, използва експертизата на учени от УАСГ в София, за да провери още веднъж качеството на материалите, качеството на изпълнението, за да сме сигурни всички ние, че се работи качествено и в крайна сметка след като свърши срокът на договора през март 2019 година, ние ще имаме една добра градска греда", каза Елен Герджиков. По думите му всички проблеми в социалните мрежи са нагнетявани тогава, когато даден обект е бил в строителна фаза. „Така беше и с ремонта на бул. "Дондуков" и с площад Руски паметник, с "Цариградско шосе" и с бул. "Витоша". Важен е крайният резултат от ремонтите и е важно да не се спекулира с междинния резултат“, подчерта той.
„Тези информации, които идват предварително в голямата си част се оказват неверни, както информацията, че плочите пред "Св. Седмочисленици" са мрамор и хората ще се хлъзгат. Това не е вярно. Не е ли фалшива новина това?", допълни председателят на Столичния общински съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 100 хил. лв. е глобена фирмата, която осъществява строителния надзор над ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ в София (ОБЗОР)

Със 100 хил. лв. е глобена фирмата, която осъществява строителния надзор над ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ в София (ОБЗОР)

9 Октомври 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. През последните дни ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ предизвика обществени реакции в социалните мрежи, както и политически обвинения между управляващи и опозиция. Ремонтът започна на 7 май тази година. Няколко дни по-рано стана ясно, че необходимата сума за реконструкция на обекта е 24 млн. лева, от които 18 млн. лева са по Оперативна програма „Региони в растеж“. Планираният ремонт включва подмяна на настилката, осветлението, релсовия път, с цел реновиране на цялостния облик на централната градска част. По прогноза на Столична община ремонтните дейности ще приключат в края на октомври-началото на ноември.
По повод критиките относно качеството на ремонта на централната улица, столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че има сериозни забележки към строителния надзор и е наложила санкция в размер на 100 хил. лева. Според нея гражданите имат право да се интересуват от ремонта и да дават мнения, които са важни. Йорданка Фандъкова обаче обяви, че не приема политически критики с неверни твърдения. „По отношение на изпълнението, материалите и качеството вече възложих контрол на контрола“, коментира кметът. По думите ѝ наложената санкция е последната, а следващата стъпка е прекратяване на договора. Йорданка Фандъкова опроверга твърденията, че релсите на „Граф Игнатиев“ са втора употреба, като заяви, че фирмата производител на релсите, които се поставят, е една от най-добрите компании. „Контрол означава да гледаш и да връщаш своевременно, а не да приемеш и да платиш некачествено свършена работа“, подчерта кметът и уточни, че по договор санкциите за забавяне на ремонта могат да достигнат 4 млн. лева, а тези за качество - 1,2 млн. лева. Йорданка Фандъкова заяви, че не приема замесването на името ѝ с обвинения в корупция. Във връзка с недоволството относно поставените плочки пред църквата „Св. Седмочисленици“, кметът коментира: „Нека завърши проектът. Тогава всеки на място да прецени, а не по снимки или картинки да му внушават какво трябва да бъде мнението му“.
Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ е в центъра на политически нападки през последните дни. Представителите на опозиционните партии в СОС поискаха оставки от управляващите заради некачествено изпълнение на ремонтите в столицата. На извънреден брифинг на 4 октомври зам.-кметът на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев заяви, че оценка на работата на строителя може да се даде след като проектът бъде изцяло завършен. Управителят на фирмата, проектант на ремонта, арх. Иво Пантелеев защити работата по проекта, като обяви, че няма да се допусне използваните материали да бъдат компрометирани. Главният архитект на София Здравко Здравков беше категоричен, че ако има разминавания в изпълнението, ще бъдат наложени санкции. На ремонтиращата се улица на 5 октомври се срещнаха общински съветници и депутати от БСП със съветници и депутати от ГЕРБ. Според лидера на БСП-София Калоян Паргов изпълнението на проекта на ул. „Граф Игнатиев“ показва, че Столична община не може да харчи парите на софиянци правилно. Председателят на СОС Елен Герджиков определи политическите нападки на съветниците от БСП като поредния сценарий за предизборна кампания. По-рано през деня граждани на столицата се събраха на протест пред сградата на Столична община с искане за оставка на кмета на София Йорданка Фандъкова. По време на шествието беше арестуван 41-годишен мъж.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Производителят на релсите на ул. „Граф Игнатиев“ е една от най-добрите компании

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Производителят на релсите на ул. „Граф Игнатиев“ е една от най-добрите компании

9 Октомври 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Производителят на релсите на ул. „Граф Игнатиев“ е една от най-добрите компании. Ще й кажа името- „Фьосталпине“, защото е достатъчно известна. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше много спекулации по отношение на материалите. Имаше твърдения, че релсите са втора употреба“, коментира кметът. „Поискала съм представители, както на тази компания, така и на френската компания, която произвежда уплътненията, на произвеждащата шахтите и отоците, на австрийската, която произвежда плочите, да дойдат тук и да коментират начина на изпълнение“, обяви Йорданка Фандъкова. „Днес на място беше представител на „Фюсталпине“. Очаквам становището как се изпълнява релсовият път“, посочи столичният кмет. „Вярно е, че много ирония има по този въпрос, но контрол означава да гледаш и да връщаш своевременно, а не да приемеш и да платиш некачествено свършена работа“, коментира Йорданка Фандъкова. Тя гарантира, че няма да се плати една стотинка за некачествено свършена работа. „Ако някой ми покаже толкова строго сключен договор, за който и да е проект в страната, ще кажа извинявайте. Друг такъв договор със санкции за близо 4 млн. лева за забавяне, с 1,2 млн. лева санкции за качество, лично аз не знам. Залагам санкциите без да се притеснявам от каквото и да било“, посочи кметът. „Искам да попитам защо не коментираме почти завършения участък от ул. „Солунска“. Чухме много положителни мнения за този участък. Възстановихме паветата, подменихме тротоарите“, посочи Фандъкова. „Ще ги връщаме, докато не го направят като хората“, заяви тя. „Не мога да приема спекулациите и забъркването на името ми с обвинения в корупция. Всеки, който ме познава, знае, че може да ме обвинят в какво ли не, но в корупция- в живота си не съм взела един лев и нямам никакво намерение да взимам“, подчерта кметът. Попитана харесват ли й плочките пред църквата „Св. Седмочисленции“ Йорданка Фандъкова обясни: „Нека завърши проектът. Тогава всеки на място да прецени, а не по снимки или картинки да му внушават какво трябва да бъде мнението му. И в събота, и в неделя бях на обекта почти по цял ден. Разговарях с много хора. Благодаря на всички, които изразиха надеждата, че ще стане хубаво, когато приключи. Има различни мнения, не се изживявам като институция от последна инстанция по отношение на естетическите въпроси“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Имам сериозни забележки по отношение на строителния надзор на "Граф Игнатиев", вече ги санкционирах със 100 хиляди лева

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Имам сериозни забележки по отношение на строителния надзор на "Граф Игнатиев", вече ги санкционирах със 100 хиляди лева

9 Октомври 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Имам сериозни забележки по отношение на строителния надзор на "Граф Игнатиев", вече ги санкционирах със 100 хиляди лева. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с критиките по отношение на ремонтите в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много спекулации чух през последните дни. Разбира се гражданите имат правото да се интересуват и да дават своето мнение. То е важно за мен. Но спекулации от политически сили и техни привърженици не мога да приема, когато става въпрос за неверни твърдения“, заяви Фандъкова. „Затова по отношение на изпълнението, материалите и качеството на изпълнението вече възложих контрол на контрола. Понеже много се говори за ремонт на ремонта, когато всъщност ремонтът не е приключил, аз възложих контрол на контрола. Поканила съм компетентни представители на Университета по архитектура и геодезия. Те вече бяха на обекта, направиха първите огледи. Ще разчитам на тях както по отношение на допълнителни анализи на материалите в лабораторията на УАСГ, така също и по отношение на начина на изпълнение“, обясни тя. По думите на Фандъкова строителният надзор има много важни функции, които обаче са останали встрани от дебата. „Но аз имам сериозни бележки по отношение изпълнението на задачите на строителния надзор. Вече ги санкционирах със 100 хиляди лева. Това е първата и последна санкция, защото следващата стъпка е прекратяване на договора. Казала съм им какво очаквам от тях - специалисти, експерти, инженери, които да са непрекъснато на обектите. И в момента там има хора. Но аз искам предварително те, гледайки изпълнението, да връщат своевременно фирмата, ако не се справя добре“, посочи още столичният кмет
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на задържания мъж при протеста срещу управлението на София

Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на задържания мъж при протеста срещу управлението на София

8 Октомври 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на задържания мъж при протеста срещу управлението на София. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
На 05 октомври 2018 г. около 12.15 часа в град София на ул. „Московска“ 33, пред сградата на Столична община, са били извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото: извършителят опитал да влезе насилствено в сградата на общината, като крещял и псувал кмета на София – Йорданка Фандъкова, псувал, блъскал и обиждал полицейските служители при СДВР – К, В. и И., като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – блъскал, бутал и разкъсал кордона на полицейските служители.
В хода на разследването е установено, че извършител на описаното по-горе деяние е лицето М. Велинов, на 41 години. Изготвено е постановление за привличането му към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.
Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС днес за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Стойнев, ГЕРБ: Атаката за ремонта на ул.„Граф Игнатиев“ има политически елемент

Николай Стойнев, ГЕРБ: Атаката за ремонта на ул.„Граф Игнатиев“ има политически елемент

7 Октомври 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Атаката за ремонта на ул.„Граф Игнатиев“ има политически елемент. Това каза Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет и зам.-председател на политическата група ГЕРБ в него в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и градинката пред църквата Св. Седмочисленици. „Атаката става винаги по време на строежа. Миналата кампания започна на кръстовището на Руски паметник - отидете там, за да видите, че всичко е нормално“, каза Стойнев и посочи, че подобни атаки е имало и при ремонтите на бул. „Цариградско шосе“, както и при строежа на завода за отпадъци.
„Има политически елемент в цялата работа. Очевидно е, че колегите от БСП и останалата част от десницата - ДСБ и „Да, България“ бяха на протеста пред Столична община и се изказваха по мегафоните. Оставяме го настрана - това за мен не е най-важното. Най-важното е ремонтът на цялата зона да е публичен, отчетите да бъдат публични и да гарантираме, че няма да бъде разплатен нито един лев, ако няма качествено изпълнение“, коментира той.
„Като изключим настрана политическото мнение, замесването на политическите интриги, много е важно да има това обществено мнение, защото то държи под напрежение всички участници в този процес така че в крайна сметка да доведе до един добър краен резултат - качествено изпълнение и променена градска среда, която не е променяна в този район от 40 години“, каза още общинският съветник от ГЕРБ.
Стойнев отбеляза, че ул. „Граф Игнатиев“ е втората най-натоварена пешеходна зона в София след бул. „Витоша“, като по нея се движат и трамваи. „Трудно е да се направи оценка в този момент, да се каже, че има дефекти. Това е мащабен проект, който включва подмяната на цялата подземна инфраструктура, изграждането на настилките и реконструкцията на няколко важни площада като „Гарибалди“ и „Славейков“, каза още той.
Стойнев обяви, че има ежедневен контрол на ремонта и нито една фаза от този проект не може да бъде завършена, ако проектантът не го одобри и строителният надзор не се произнесе по въпроса. „Кметът Фандъкова е командировала там зам.-кмета Евгени Крусев денонощно да следи изпълнението на работите“, добави Стойнев. По думите му гаранция за доброто изпълнение на ремонта са доста сериозните санкции, ако има неизпълнение на договора.
„Естетиката действително е най-сложният въпрос. Затова има конкурсна процедура, в която експерти от различни браншове са дали своето становище“, коментира Николай Стойнев и добави, че
в двумилионния град всеки може да има мнение. Той обясни, че комисията, която през 2013 г. е разглеждала конкурсите, е оглавявана от председателя на Съюза на архитектите, а в нея е имало представители на Камарата на архитектите, на Съюза на инженерите, на Министерството на културата, общински съветници от всички политически сили. Този експертен екип е дал оценка и е класирал обектите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП: Площадът пред „Свети Седмочисленици“ прилича на баня в средностатистическа панелка, защото Столична община има проблем с контрола

Милка Христова, БСП: Площадът пред „Свети Седмочисленици“ прилича на баня в средностатистическа панелка, защото Столична община има проблем с контрола

7 Октомври 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Площадът пред „Свети Седмочисленици“ прилича на баня в средностатистическа панелка, защото Столична община има проблем с контрола. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет и общински съветник от БСП Милка Христова в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
„Това, което в момента се получава като визуален ефект в градинката на „Свети Седмочисленици“, не ми харесва. То не се харесва и на много граждани на София и те ясно изразиха, че не им харесва концепцията на автора. Според тях те не се вписва в средата. И всички опити за сравнение с градинки в Мюнхен или с опити да се докаже, че тази преливаща се сива гама е подходяща, за да изпъкне силуетът на църквата, са нелепи“, каза още Христова и посочи, че се е стигнало до тук поради липсата на достатъчно прозрачност.
„Гражданите бяха шокирани и изненадани поради това, че когато се правеха обществените обсъждания на проекта и бяха качени на страницата на Столична община, те нямаха тази визия, която имаме в момента. Тъй като практиката е да се качват картинки от идейния проект, но когато започне реалната работа, гражданите нямат достъп. В папките всичко е изрядно, но хората не се разхождат в папки. Самият архитект заяви, че в хода на изпълнението той има правото да избира конкретните цветове и конкретните нюанси, а ние сме изненадани именно от конкретиката“, каза още тя.
Христова заяви, че управлението на Столична община има проблем с изпълнението на инвестиционната си програма и с качеството, с което я изпълнява. „Считате ли, че е нормално, когато се отчита инвестиционната програма, тя да е изпълнена на 40%? И в тази програма да няма нито ред за анализ защо не се изпълнява. Групата на ГЕРБ казва, че иска ежедневни отчети по работата в обекта. Защо тогава сме в тази ситуация?“, коментира още тя. По думите ѝ до момента ГЕРБ и ръководството на Столична община отказват да признаят, че има проблем с инвестиционния проект и с контрола.
„В договора пише, че възложителят, проектантът и надзорникът имат право да изпълняват надзор по време на целия инвестиционен процес и изпълнителят е длъжен да изпълнява всички нареждания. Интересно ми е да видя за плочките пред „Свети Седмочисленици“ какви точно заповеди има. За мен хаосът е от това, че контролът не се изпълнява и чакат крайния обект. Площадът прилича на баня в средностатистическа панелка“, заяви Христова и посочи, че гражданите трябва да са участници във всеки един елемент особено когато става дума за цветова гама. „Проблемите са толкова сериозни, че ГЕРБ направи невъзможното – обедини в протест лявото и дясното“, каза още общинският съветник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Независима експертна комисия трябва да разследва проблемните ремонти в София

Проф. Михаил Константинов: Независима експертна комисия трябва да разследва проблемните ремонти в София

5 Октомври 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Независима експертна комисия трябва да разследва проблемните ремонти в София, вложените материали и средства. Това предложи в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов.
„Само така, според мен, софийските власти могат да се опитат да си върнат доверието на софиянци. След една година предстоят местни избори - за кмет на Столична голяма община и за общински съветници и тези проблеми би трябвало да бъдат решени. Моето предложение е независима комисия от експерти, посочени от самите граждани, която да обследва проблемните обекти.“
Проф. Михаил Константинов каза още, че през последните години в София се е наблюдавала положителна тенденция и би било жалко, ако тя бъде прекършена. Той припомни, че в ремонтите пред НДК също са били вложени много пари, но за съжаление са дали дефекти твърде скоро. Очевидно това е системен проблем, каза още проф. Константинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и БСП се сдърпаха заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ (ОБЗОР)

ГЕРБ и БСП се сдърпаха заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ (ОБЗОР)

5 Октомври 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. През последните дни в публичното пространство и в социалните мрежи възникна обществен интерес около качеството на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". Това доведе и до спорове, политически критики и обвинения между опозиция и управляващи. През последните два дни на мястото на самия обект се проведоха две извънредни срещи, на които се изказаха позиции относно качеството на отсечката.
Ремонтът на улица „Граф Игнатиев“ започна на 7 май тази година. Няколко дни по-рано стана ясно, че необходимата сума за реконструкция на обекта е на стойност 24 млн. лева, от които 18 млн. лева са по Оперативна програма „Региони в растеж“. Планираният ремонт включваше подмяна на настилката, осветлението, релсовия път, с цел реновиране на цялостния облик на централната градска част. По прогноза на Столична община ремонтните дейности ще приключат в края на октомври-началото на ноември.
На 4 октомври зам.-кметът на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев даде извънреден брифинг за ремонтиращата се улица по повод поисканата му оставка от общински съветници, за това, че ремонтът е направен некачествено. По време на среща с медиите, той обясни, че предстоят още строителни дейности по ул. „Граф Игнатиев”. Според него оценка на работата на строителя може да се даде след като проектът бъде изцяло завършен. „Не е готова нито една отсечка от улицата. Предстои да се изпълнят още редица строителни дейности, след които вече ще може да кажем, че даден участък е завършен или не. Тогава би могло да се дават крайни оценки за това какво е качеството“, обясни той. По време на брифинга Крусев отбеляза, че проектът не е променян и се изпълнява във вида, в който е бил одобрен след поредица от обществени обсъждания. Той изтъкна още, че санкцията за закъснение на ремонта е на стойност от 240 хил. лв. на ден, като посочи, че по договор строителят има 300 дни за ремонта на цялата Зона 2 в центъра на София, която обхваща ул. „Граф Игнатиев”, ул. „Солунска”, ул. „Иван Шишман” и ул. „6-септември”. От своя страна арх. Иво Пантелеев, управител на фирмата, по чийто проект се извършва ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“, каза, че това, което е готово до момента, е около 25% от цялостния обект. Той е убеден в качествата на проекта. Арх. Пантелеев заяви, че няма да допусне използваните материали да бъдат компрометирани и посочи, че те са с отлично качество.
Главният архитект на София Здравко Здравков изказа своята позиция за качеството на проекта в сутрешния блок на една от националните телевизии. Той беше категоричен, че ако има разминавания в изпълнението, ще бъдат наложени санкции. По думите му по проекта се работи от 5 години, като той е подлежал на множество обществени обсъждания. Здравков апелира темата да се коментира отново след представянето на изцяло завършения продукт.
По-рано през деня на 5 октомври общински съветници на БСП-София дадоха извънреден брифинг на ул. „Граф Игнатиев“, на който изненадващо пристигнаха общински съветници и народни представители на ПГ ГЕРБ. По време на дебатите , председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов обясни, че изпълнението на проекта на ул. „Граф Игнатиев“ показва, че Столична община не може да харчи парите на софиянци правилно. Според него в момента една инициатива за по-добър център на Столицата е опорочена. Калоян Паргов коментира, „че е време кметът на София Йорданка Фандъкова да изпие горчивата чаша на плодовете от 10-годишното си управление. За нея остава само това да се оттегли. Ние не искаме оставки на буфери в лицето на зам.-кмет Крусев, искаме отговорност от първо лице“, посочи още той.
От своя страна Геогри Свиленски от БСП-София заяви, че изпълнението на проекта на ул. „Граф Игнатиев“ е емблемата на управлението на ГЕРБ. Според него няма значение за общественото благосъстояние, дали Фандъкова, Крусев или някой друг ще си отиде. Той смята, че трябва да си отиде моделът на управление, който е характерен с високи цени, ниско качество и компрометирани обществени поръчки.
Зам.-председателят на БСП-София Милка Христова посочи, че технологията на инвестиционния процес на Столична община позволява по един начин да се рекламират проектите и по друг да се изпълняват. Според нея проблемът е системен и не само на този проект. Тя каза, че при изпълнението на един обект, надзорът трябва да се намира на територията на проекта през цялото време и при всяка нередност да реагира.
Председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ Елен Герджиков отговори на политическите нападки на своите опоненти. Според него извънредните брифинги и истерични ситуации, които правят представителите на политическата група на БСП, са поредният сценарий за предизборна кампания. По думите му на една строителна площадка е много лесно да се открият кусури и очевидно е така, защото проектът все още не е завършен. Той заяви, че санкциите по договора и контролът гарантират, „че на този строителен обект няма да остане нито една крива плочка, нито една незапълнена фуга. Няма да остане никакъв дефект. Това е гарантирано“. Елен Герджиков се обърна към гражданите на София с молба за малко търпение, защото крайният резултат ще бъде друг, а не това, което се вижда в момента.
По-рано през деня граждани на столицата се събраха на протест пред сградата на Столична община. Техните искания бяха за оставка на кмета на София Йорданка Фандъкова. Мотивите им бяха за това, че в града, ремонтите се изграждат по некачествен начин. Протестиращите блокираха движението по ул. „Московска“ от пресечката с ул. „Дунав“ до бул. „Г.С.Раковски“. По време на шествието беше арестуван 41-годишен мъж заради нарушаване на обществения ред, като блъсна полицай. Граждани се опитаха да нахлуят в сградата на Столичната община. Действията им бяха възпрепятствани от полицията.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП-София: Столична община си позволява по един начин да рекламира проектите, а по друг да ги изпълнява

Милка Христова, БСП-София: Столична община си позволява по един начин да рекламира проектите, а по друг да ги изпълнява

5 Октомври 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Оказа се, че технологията на инвестиционния процес на Столична община позволява по един начин да се рекламират проектите и по друг да се изпълняват. Това каза по време на извънреден брифинг заместник-председателят на Столичния общински съвет и съветник от БСП-София Милка Христов по повод възникналата ситуация в последните дни около качеството на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея, големият проблем, който е възникнал с настоящия ремонт е възмутил софиянци и е прегрял социалните мрежи. „Въпросът е именно в разлика между нагласите и очакванията, която ние имахме на база точно проектите, които са били представени на гражданите и това, на което в момента сме свидетели“, изтъкна Христова. По думите ѝ проблемът е системен и не само на този проект. „Проблемът е в начина, по който се реализира инвестиционният процес на строителството изобщо“, каза тя. По думите ѝ надзорът получава за този проект 1 млн. лв. и той трябва да се намира на територията на проекта през цялото време и при всяка изкривена плочка да реагира. „Не трябва да се реагира тогава, когато проектът вече е готов. Какво от това, че надзорът ще бъде глобен, след като повече от 23 млн. са употребени по недобър начин“, посочи зам.-председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет. Според нея не трябва просто да се иска оставката на Фандъкова, а трябва по нов начин да се погледне на начина, по който се строи в София. „Ние до сега имаме ли голям инфраструктурен проект, при който това да не се е случило? Искам да припомня, че когато София се е превръщала в град, основните градски пространства са се оформяли чрез визията на най-добрите европейски архитекти. Мисля, че София заслужава най-доброто", изтъкна тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Искам да помоля гражданите на София за малко търпение, крайният резултат в центъра на града ще бъде друг

Елен Герджиков, СОС: Искам да помоля гражданите на София за малко търпение, крайният резултат в центъра на града ще бъде друг

5 Октомври 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Искам да се обърна към гражданите на София с молба за малко търпение. Чухме изпълнителите, проектантите и хората ангажирани с всекидневен контрол за този обект. Проектът отговаря на 100% на това, което е предвидено и обществено обсъдено. Ремонтът е минал през най-прозрачната процедура. Крайният резултат ще бъде друг, не това, което се вижда в момента. Това каза по време на извънреден брифинг председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод възникналата ситуация в последните дни около качеството на ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На журналистически въпрос дали зад протеста пред Столична община не стоят граждани с политически пристрастия, той отговори, че най-вероятно е имало и такива. „Аз съм убеден, че на този протест са присъствали и граждани, които не са били с политически нагласи, а жители на града, които се интересуват от състоянието на столицата“, изтъкна председателят на Столичния общински съвет. Той помоли софиянци за малко време, за да се види крайният резултат. „Спекулациите подминавайте с усмивка, защото е ясно за какво се правят подобни сцени“, изтъкна Герджиков. По думите му няма разлика в идейния проект от това, което се прави сега.
„Наистина състоянието на улицата при управлението на БСП беше трагично и съм убеден, че повечето хора, които са работили и живеели в София, си спомнят обстановката“, посочи Герджиков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: 41-годишен мъж е задържан за арогантно и непристойно поведение пред сградата на Столична община

МВР: 41-годишен мъж е задържан за арогантно и непристойно поведение пред сградата на Столична община

5 Октомври 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. 41-годишен мъж е задържан за арогантно и непристойно поведение пред сградата на Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Днес, при провеждане на протестни действия пред сградата на Столичната община на група граждани, организирали се в социалните мрежи, един от присъстващите започнал да крещи и да отправя обидни квалификации по адрес на кмета на града. Участниците в протестните действия се разграничили от провокативното поведение на мъжа и потърсили съдействието на полицейските служители. Нарушителят не се подчинил на полицейското разпореждане, продължил да се държи арогантно, започнал да блъска и обижда униформените. Това наложило употреба на физическа сила за отстраняването му от събитието.
41–годишният столичанин, с криминалистически регистрации, е задържан с полицейска заповед в столично районно управление, а работата по документирането на случая продължава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Дойдохме на обекта на ул. „Граф Игнатиев“, за да поздравим колегите от БСП за предизборната им кампания

Тома Биков, ГЕРБ: Дойдохме на обекта на ул. „Граф Игнатиев“, за да поздравим колегите от БСП за предизборната им кампания

5 Октомври 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме тук, за да поздравим колегите от БСП за предизборната им кампания. Това каза по време на извънреден брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, по повод възникналата ситуация в последните дни около качеството на ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очакваме битката на отечествения фронт есента на другата година и ще я спечелим. До тогава предстои това - строеж. Те идват на строежа, мръсно е, лошо е“, посочи той. На журналистически въпрос защо е избран този цвят за плочките пред църквата св. „Седмочисленици“ и това не се харесва на гражданите, той отговори: „Преди там имаше асфалт, ако ви харесва така, както беше, може пак да се асфалтира“, каза той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Извънредните брифинги и истерични ситуации от БСП са поредният сценарий за предизборна кампания

Елен Герджиков, СОС: Извънредните брифинги и истерични ситуации от БСП са поредният сценарий за предизборна кампания

5 Октомври 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Извънредните брифинги и истерични ситуации, които правят представителите на политическата група на БСП, са поредният сценарий за предизборна кампания. Това каза по време на извънреден брифинг председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод възникналата ситуация в последните дни около качеството на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Такъв брифинг може да се направи по някои от завършените вече проекти, но това не се прави по простата причина, че там проблеми няма", обясни той. По думите му на една строителна площадка е много лесно да се открият кусури и очевидно е така, защото това не е завършен проект. „Санкциите и контролът гарантират, че на този строителен обект няма да остане нито една плочка крива, нито една фуга незапълнена. Няма да остане никакъв дефект. Това е гарантирано и от договора и от санкциите към него“, каза той.
Председателят на Столичния общински съвет се обърна към общинските съветници от групата на БСП и ги попита дали могат да дадат един пример от тяхно управление, независимо дали в държавно или общинско, да е бил санкциониран някой изпълнител. Те отговориха, че това не е било необходимо, защото се е строяло качествено. Елен Герджиков обясни, че ул. „Граф Игнатиев“ е изключително сложен проект, и повече от 100 години инженерната инфраструктура не е била подменяна.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Състоянието на ул. „Граф Ингатиев“ е емблема на управлението на ГЕРБ, високи цени и ниско качество

Георги Свиленски, БСП: Състоянието на ул. „Граф Ингатиев“ е емблема на управлението на ГЕРБ, високи цени и ниско качество

5 Октомври 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Ето това тук е емблемата на управлението на ГЕРБ, няма значение дали Фандъкова, Крусев или някой друг ще си отиде, трябва да си отиде моделът на управление, а този модел е това, високи цени и ниско качество и компрометирани обществени поръчки. Това каза по време на извънреден брифинг общинският съветник от групата на БСП в Столичния общински съвет Георги Свиленски, по повод възникналата ситуация в последните дни около качеството на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му е договора на проекта за ул. "Граф Игнатиев" е описано, че при констатиране на нередности, неправилно изпълнение и некачествен, проектът може да бъде спрян до отстраняване на некачественото. „Все още слушаме това, как проекта все още не е довършен и да изчакаме нещо да се случи. Ние това паве и 8 години да го чакаме, то ще си бъде същото. Няма как да чакаме, те ако искат и ако им харесва, нека вкъщи така да си правят ремонтите,“ обясни той. Според него на бул. "Витоша" в завършен, но ситуацията е същата като при този проект. Той се обърна към председателя на Столични общински съвет Елен Герджиков и го попита: „Кога за последно предадохте нещо завършено, нещо готово?“, изтъкна той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: За Фандъкова дойде времето, в което трябва да изпие горчивата чаша на плодовете от 10-годишното си управление

Калоян Паргов, БСП-София: За Фандъкова дойде времето, в което трябва да изпие горчивата чаша на плодовете от 10-годишното си управление

5 Октомври 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Последната година от мандата на Фандъкова като кмет на София е времето, в което тя трябва да изпие горчивата чаша на плодовете от 10-годишното си управление. За нея остава само да се оттегли. Това каза по време на извънреден брифинг председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов, по повод възникналата ситуация в последните дни около качеството на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му ул. „Граф Игнатиев показва, че Столична община не може да харчи парите на софиянци правилно. „В момента една инициатива е опорочена. Краят на всеки кмет, както и на г-жа Фандъкова идва, когато лъснат всички далавери в нашата столица“, коментира Паргов. Според него търпението на гражданите е изчерпано. „Ние не искаме оставки на буфери в лицето на зам.-кмет Крусев, искаме отговорност от първо лице. Последната година от мандата на Фандъкова като кмет на София е времето, в което тя трябва да изпие горчивата чаша на плодовете от 10-годишното sи управление. За нея остава само да се оттегли“, изтъкна той. Паргов смята, че при конструкцията на проекта липсва контрол и качество. Той показа договора на този проект, в който по думите му се какви заповеди и чрез кого е дадена заповедта за цвета на плочки на Св. Седмочисленици. Според него с протеста на гражданите пред Столична община, софиянци показали, че са се събудили. „За 20 млн. за два малки града, те ще светнат, ще станат като швейцарски часовници“, каза той. По думите му София е лицето на България и никой не може да си позволи да работи нехайно. "Имаме нужда да се обясни какво се случва и какво ще правим от тук нататък, за да не се опъват нервите на софиянци", каза още Паргов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Приключили са протестните действия пред сградата на Столична община

София: Приключили са протестните действия пред сградата на Столична община

5 Октомври 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Приключили са протестните действия с искане за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова пред сградата на Столична община, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По-рано полицаи изнесоха на ръце един от протестиращите пред Столична Община. Пред сградата на институцията се бяха събрали десетки граждани, които настояваха за за оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Те бяха блокирали движението по ул. „Московска“ от пресечката с ул. „Дунав“ до бул. „Г.С.Раковски“. На място имаше засилено полицейско и медийно присъствие.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арестуваха мъж, блъснал полицай при протеста срещу управлението на София

Арестуваха мъж, блъснал полицай при протеста срещу управлението на София

5 Октомври 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Заради нарушаване на обществения ред бе арестуван мъж, който блъсна полицай при протеста срещу управлението на София, предаде БНР.
Граждани се опитаха да нахлуят в сградата на Столичната община. Действията им бяха възпрепятствани от полицията.
Затворена за движение заради протеста е улица „Московска“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Полицаи изнесоха на ръце един от протестиращите пред Столична община

София: Полицаи изнесоха на ръце един от протестиращите пред Столична община

5 Октомври 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Полицаи изнесоха на ръце един от протестиращите пред Столична Община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Пред сградата на Столична община са се събрали десетки граждани на протест с искане за оставката на кмета Йорданка Фандъкова и са блокирали движението по ул. „Московска“ от пресечката с ул. „Дунав“ до бул. „Г.С.Раковски“. На място има засилено полицейско и медийно присъствие.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинските съветници от групата на БСП ще дадат извънреден брифинг във връзка с ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“

Общинските съветници от групата на БСП ще дадат извънреден брифинг във връзка с ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“

5 Октомври 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Общинските съветници от групата на БСП ще дадат извънреден брифинг в 13.30 часа по повод възникналата ситуация в последните дни около качеството на ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Събитието ще се състои на ул. „Александър I“ на пресечката с ул. „Граф Игнатиев“ (От страната на колоните).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравко Здравков, главен архитект на София: Отговорността за ремонта в центъра е на всички

Здравко Здравков, главен архитект на София: Отговорността за ремонта в центъра е на всички

5 Октомври 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. От Столичната община ще държим на изпълнението на проекта, за който сме си заплатили. Ще изискаме качествен продукт. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той беше категоричен, че ако има разминавания в изпълнението, ще бъдат наложени санкции. По проекта се работи от 5 години, като той е подлежал на множество обществени обсъждания. Здравков апелира темата да се коментира отново след представянето на изцяло завършения продукт.
„Отговорността е на всички хора по веригата. Освен възложител, има проектанти, надзорници и строители“, категоричен беше Здравков.
Той добави, че за ремонта са избрани два вида настилки - гранит и бетонни павета. Гранитът ще бъде разположен основно по площадите „Гарибалди“ и „Славейков“. За останалата част ще бъде използвана бетонна настилка. Продуктът е направен след архитектурен конкурс, в който участва жури от специалисти.
Относно критиката по ремонта пред храма „Свети Седмочисленици“, главният архитект заяви, че проектът е изключително консервативен по отношение на цветовете. По този начин фокусът ще остане върху самата сграда.
Здравков каза, че гражданската активност е нещо е положително. Обществото заявява своята позиция, но е важно това да се направи, още когато се изготвя проектът. Според архитекта, когато нещо се предложи за обсъждане, има достатъчно време да бъде видяно преди да влезе в сила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП ГЕРБ-София: Скандално е да сипят обвинения за корупция тези, които носят отговорност за най-големия погром в най-новата история на столицата

ПП ГЕРБ-София: Скандално е да сипят обвинения за корупция тези, които носят отговорност за най-големия погром в най-новата история на столицата

4 Октомври 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. В София екипът на кмета Йорданка Фандъкова реализира едни от най-мащабните цялостни ремонти от десетилетия. Сред тях е и ремонтът на зоната на ул. „Граф Игнатиев“. Всеки софиянец знае какво беше състоянието на улицата преди ремонта. Затова и искането на оставка, затова че се работи, от партиите „Демократична България“ и ДСБ, е обикновена политическа истерия. Това се посочва в позиция на ПП ГЕРБ - София изпратена до медиите.
От партията заявяват, че е скандално да сипят обвинения за корупция, безотговорност и некадърно управление представители на тези, които носят отговорност за най-големия погром в най-новата история на София. "Точно тяхното управление беше станало синоним на продажби и приватизация на детските градини на София, на скандалните заменки на знакови имоти срещу панелни апартаменти. Ако трябва да припомняме конкретика, можем да призовем Магдалена Малеева от „Демократична България“ да каже от личен пример срещу колко панелни апартамента в крайните квартали на София е получила тенис кортовете в Борисовата градина", се посочва в позицията.
"Ето защо от ГЕРБ-София категорично не приемаме никакви поучения и съвети от хора, които са доказали своята арогантна управленска немощ. На колегите от „Демократична България“ препоръчваме преди да дават оценки за работата на столичния кмет и неговия екип, първо да се явят на избори, да спечелят мнозинство и тогава да дават или реализират управленски решения. За всички нас е ясно, че сегашната истерия е само част от предизборната им кампания. За тях цветът на паветата по ул. „Граф Игнатиев“ няма значение", се пояснява в позицията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Иво Пантелеев, ръководител на ремонтните дейности: Убеден съм в качествата на проекта за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ -  не го убивайте в зародиш

Арх. Иво Пантелеев, ръководител на ремонтните дейности: Убеден съм в качествата на проекта за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ - не го убивайте в зародиш

4 Октомври 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм в качествата на проекта за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ - не го убивайте в зародиш. Това каза пред журналисти арх. Иво Пантелеев, управител на фирмата, по чийто проект се извършват ремонтните дейности на ул. „Граф Игнатиев“, предаде репортер на „Агенция Фокус“. „Това, което към този момент виждаме е наистина само една част от проекта - около 25%. Съчетанието на частите е най-важното в един проект и това може да се установи, когато обектът бъде наистина завършен“, коментира той.
„Убеден съм в качествата на проекта. София в тази част от центъра ще има една изключително съвременни и значително по-качествена среда от всичко, което е правено до този момент“, каза още той. По думите му проблеми в изпълнението със сигурност има, но те са локални.
Арх. Пантелеев заяви, че лично няма да допусне използваните материали да бъдат компрометирани и посочи, че те са с отлично качество.
Много е труден обектът. Много е трудна логистиката. Ние сме в самия центъра на София, който се ползва от хиляди души на ден. Ако има малко повече търпимост, условията ще бъдат по-лесни за работа и проектът да бъде такъв какъвто сме го замислили. Дайте да направим нещо добро и не го убивайте в зародиш, каза още арх. Пантелеев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: Нямам притеснения за ремонтите, които сме направили тази година

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: Нямам притеснения за ремонтите, които сме направили тази година

4 Октомври 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Нямам притеснения от всеки ремонт, който сме направили тази година. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София с направление по направление „Транспорт и транспортни комуникации” във връзка с исканата му оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В голямата си част успяхме да се справим навреме. Навсякъде, където има нередности, строителят има ангажимент да си ги оправи и съответно ние няма да платим една стотинка за нещо, което не е направено както трябва”, заяви той.
Попитан как ще коментира искането за оставката му Евгени Крусев, заяви, че това е право на всеки, но не го притеснява.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: 240 хил. на ден е санкцията за закъснение на ремонта на ул. „Граф Игнатиев” - това е най-голямата санкция, която Общината може да наложи

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: 240 хил. на ден е санкцията за закъснение на ремонта на ул. „Граф Игнатиев” - това е най-голямата санкция, която Общината може да наложи

4 Октомври 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. 240 хил. на ден е санкцията за закъснение на ремонта на ул. „Граф Игнатиев” - това е най-голямата санкция, която Общината може да наложи. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София с направление по направление „Транспорт и транспортни комуникации” във връзка с ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Крусев обясни, че по договор строителят има 300 дни за ремонта на цялата Зона 2 в центъра на София, която обхваща ул. „Граф Игнатиев”, ул. „Солунска”, ул „Иван Шишман” и ул. „6-септември”.
„По 240 хил. на ден е санкцията за всеки ден просрочие, като то се определя на база на това колко закъснее освен форсмажорните обстоятелства, които възникнат. Обектът беше започнат през пролетта, а през юни имахме 30 валежни дни, които възпрепятстваха в голяма степен този обект да бъде изпълняван в срокове. Прави се всичко възможно този график да се навакса”, заяви Крусев и добави, че при издаването на обекта ще бъдат взети предвид всички обстоятелства, които са довели до забавяне.
По думите му до момента на строителя са отправени забележки, свързани основно с организация на дейностите. „Има пропуски с организацията на движение, със самата организация на строителния процес, от които строителят си взима забележки”, заяви той.
„Нашият ангажимент като възложител е да бъдем абсолютно безкомпромисни към качеството и сроковете, които имат строителите по договор. Това е може би договорът, който има най-сериозни санкции за самия строител, а и за надзора. Нашата основна цел е да съблюдаваме стриктно дали договорът се спазва, дали качеството, което дават строителите е на необходимото ниво. Това ще можем да кажем, след като бъде предаден конкретен участък от строителите”, каза още Евгени Крусев.
Той отбеляза също, че всички материали имат сертификати за качество, които се предават на строителния надзор, който има ангажимент да ги проверява в лицензирани и акредитирани лаборатории.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: Основната ни цел е в началото на ноември да пуснем трамвайното движение по ул. „Граф Игнатиев”

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: Основната ни цел е в началото на ноември да пуснем трамвайното движение по ул. „Граф Игнатиев”

4 Октомври 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Основната ни цел е в началото на ноември да пуснем трамвайното движение по ул. „Граф Игнатиев”. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София с направление по направление „Транспорт и транспортни комуникации” във връзка с ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Нашата основна цел е всички заедно - с надзор, със строител, с проектанти да успеем да завършим обекта в сроковете, които са поставени. Целта ни е в началото на ноември да пуснем трамвайното движение.
„Дейностите, които се предвиждат по проект наистина са огромни. Нямам спомен да се е правила такава реконструкция на централната градска част на София. Само в Зона 2, която обхваща ул. „Граф Игнатиев”, ул. „Солунска”, ул „Иван Шишман” и ул. „6-септември” се сменят 50 хил. кв. м при павенца от 10 на 10 см - може да си представите какъв труд е. Днес на площадката на ул. „Граф Игнатиев” има над 200 човека, които се трудят от сутрин до мрак, за да може да се изпълни този нелек обект”, коментира зам.-кметът и добави, че през летния сезон е сменена цялата подземна инфраструктура.
Крусев отбеляза, че проектът не е променян и се изпълнява във вида, в който е бил първоначално одобрен след поредица от обществени обсъждания.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: Предстоят още строителни дейности по ул. „Граф Игнатиев”, след извършването им  може да се дават крайни оценки за качеството

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: Предстоят още строителни дейности по ул. „Граф Игнатиев”, след извършването им може да се дават крайни оценки за качеството

4 Октомври 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Предстоят още строителни дейности по ул. „Граф Игнатиев”, след извършването им може да дадем оценка дали строителят си е свършил работата. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София с направление по направление „Транспорт и транспортни комуникации” във връзка с ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„В момента ул. „Граф Игнатиев” е затворена по цялата си дължина - от ул. „Алабин” до бул. „Евлоги и Христо Георгиев”. Не е готова нито една отсечка от улицата. В най-напреднал етап е отсечката между ул. „Алабин и пл. „Гарибалди, където огражденията бяха премахнати в съботния ден, за да може този участък да бъде измит и да се направят съответните забележки към строителя, които той следва да отстрани и той вече изпълнява”, заяви зам.-кметът Крусев.
„Предстои да се изпълнят още редица строителни дейности, след които вече ще може да кажем, че даден участък е завършен или не. Тогава би могло да се дават крайни оценки за това какво е качеството. Конкретно в тази отсечка ще се фугира около релсите, има да се оправят капаци, да се поставя улично осветление, контактна мрежа за трамвайните мотриси, така че да се изпълни целта ни в началото на ноември да бъде пуснато трамвайното движение т.е. да бъдат изцяло положени изцяло настилките в зоната на релсовия път и да се продължат довършителните дейности по площадите и градината при църквата „Св. Седмочисленици”. Тогава ще може да дадем оценки на строителят дали си е свършил работата или не”, обяви Крусев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинските съветници от ГЕРБ-София: Общинските съветници от „Група 5“ и други политически мотивирани организации искат за пореден път оставки за незавършено и неприето строителство

Общинските съветници от ГЕРБ-София: Общинските съветници от „Група 5“ и други политически мотивирани организации искат за пореден път оставки за незавършено и неприето строителство

3 Октомври 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Общинските съветници от „Група 5“ и други политически мотивирани организации искат за пореден път оставки за незавършено и неприето строителство. Това се посочва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет. В позицията се уточнява, че в зоната на ул. „Граф Игнатиев“ се прави първият от 35 години основен ремонт, включващ цялостна подмяна на подземната инфраструктура, настилки, осветление, градско обзавеждане, релсов път и контактно-кабелна мрежа, като момента улицата, както и площадите „Гарибалди“ и „Славейков“, са строителни площадки, на които се работи и не е завършен цялостно нито един участък.
„В тази връзка припомняме, че г-н Иван Велков, член на Група 5 и общински съветник от ПП „Зелените“, лично участва в комисията, избрала фирмата изпълнител на обекта - „Джи Пи Груп“. Той със сигурност знае, че в договора е заложена глоба от 1,2 млн. лв. за некачествено изпълнение, че при неспазване на срока се налага санкция от 240 хил. лв. на ден, а гаранцията, която е задържана по сметка на общината е 600 хил. лв.
Ситуацията в момента напомня приказката за „Нероден Петко“. Нека се роди Петко и да видим кой си е свършил работата, и кой не е.
Групата на ГЕРБ винаги е настоявала за максимална публичност и контрол при изпълнението на обектите. Изискваме фирмата изпълнител и фирмата, изпълняваща строителен надзор на обекта, да предоставят информация за всички извършени до момента строително-монтажни дейности, както и всяка седмица да правят публичен отчет по изпълнението и контрола на обекта“, се казва още в позицията общинските съветници от ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Управляващите в Столична община творят абсурд след абсурд около ремонта на "Граф Игнатиев"

Калоян Паргов, БСП - София: Управляващите в Столична община творят абсурд след абсурд около ремонта на "Граф Игнатиев"

31 Август 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите в Столична община творят абсурд след абсурд в сагата с ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София. Това коментира лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов, съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП София. В края на работния ден в сряда той, заедно с експерти, направи инспекция на ремонтните работи по централната улица в София, а след това се срещна с граждани, живеещи на ул. "Луи Леже", която е пряка на ул. "Граф Игнатиев". Хората сигнализираха за неправилно и нерегламентирано изграждане на бетонно съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци и се оплакаха от безотговорно отношение на органите, които трябва да дадат решение на техния проблем. Гражданите са крайно недоволни, че сигналите им са прехвърляни от институция на институция и в крайна сметка нищо не се случва по проблема им.
"Оказа се, че около 18,00 часа на строителния обект - ул. "Граф Игнатиев" - няма работници, коментира Калоян Паргов. - Живеещите в кооперациите по улицата споделиха впечатления, че не тече особено напрегнат строително-ремонтен процес. Логично това поставя въпроса за крайните срокове и буди съмнение у гражданите, че те ще бъдат спазени".
По повод изграждането на бетонното съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци на ул. "Луи Леже" Калоян Паргов получи от гражданите папка с документи с цялата им кореспонденция по проблема с отговорните институции.
"Случаят изобщо не е сложен, но за сметка на това е, меко казано, абсурден, коментира той. - На ул. "Луи Леже" има една жилищна кооперация, магазини и два входа за автомобили към двора на 6-о ОУ "Граф Игнатиев". В този участък досега не са разполагани съдове за битови отпадъци. Те са били в зоната на ул. "Граф Игнатиев". А самата ул. "Луи Леже" е "синя зона" и живеещите в кооперациите си плащат годишен абонамент за паркиране там. По проект бетонното съоръжение е предвидено да бъде изградено от източната страна на улицата, откъм оградата на училищния двор. Според отговор на Евгени Крусев, в кадастъра не са били отбелязани подземни кабели, които са под пътното платно от тази страна. По тази причина в заповедната книга проектантът нанася промени и бетонното съоръжение е изградено върху пътното платно в западна посока, на не повече от три метра от входовете на жилищните кооперации. Освен това не е предвидена връзка с канализация и отмиване на евентуални отпадъчни води от битови отпадъци. Опитът с изградени такива съоръжения показва, че в резултат на експлоатацията им има миризми и отпадъци извън заложените съдове, което може да доведе дори до плъзване на различни зарази. Изобщо не е ясно това бетонно съоръжение за отпадъци как ще бъде затваряно и нивелирано, как ще бъде изолирано от повърхности води, дори при миене на улицата, колкото и рядко да става това. Друг абсурд е изграждането на две шахти за подземните кабели, които също са разположени на пътното платно, а върху тях не би трябвало да има автомобилно движение, както и преминаване под уличното платно на окабеляване, без изграждането на защитни канали. В момента кабелите са положени в PVC тръби, които ще се спукат още при полагането на настилките“.
Според Калоян Паргов, ако бетонното съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци, и двете шахти за подземни кабели останат по този начин на уличното платно, почти сигурно ще бъде възпрепятстван подходът на специализираните автомобили като камионите за събиране на боклук, линейка и пожарна, например, до жилищните кооперации и до входовете на училището.
"Гражданите ни показаха отговори от различни институции на техните жалби. За мен тези отговори са напълно формални. Институциите за пореден път си прехвърлят отговорността. В крайна сметка обаче, голямата отговорност е на управляващите в Столична община, коментира още Калоян Паргов. - Затова настоявам заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев, проектантът и надзорът на обекта да докладват в специализираните комисии на СОС още на първите заседания, които предстоят преди редовната сесия на 13-и септември. Очаквам да чуя от тях набелязани възможни решения на този проблем. Според експертите, с които бяхме на срещата с гражданите в сряда, подобно съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци може да бъде изградено в зоната на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Луи Леже" от северната страна върху тротоара и така да бъде разрешен този проблем".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.