НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Работим за сигурност на енергийната система и запазване капацитета на комплекса „Марица-изток“

Министър Теменужка Петкова: Работим за сигурност на енергийната система и запазване капацитета на комплекса „Марица-изток“

16 Октомври 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Поддържане стабилността на енергийната система и запазване капацитета на комплекса „Марица-изток“ са сред водещите приоритети в енергийния отрасъл. Около това се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни дружества и представители на синдикалните организации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. В провелата в Министерството среща участваха и президентите на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов и на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.
Основните теми на разговора бяха свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на „Мини Марица-изток“ във връзка с растящите цени на квотите за въглеродни емисии. „До март 2019 г. ТЕЦ „Марица-изток 2“ трябва да заплати за емисии парникови газове над 300 млн. лв. Работна група в Министерството на енергетиката разработи краткосрочни и дългосрочни мерки с цел оздравяване на дружеството. Средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще конкретизираме мерките за дългосрочно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа“, подчерта министър Петкова.
„Следващата седмица експерти от Министерството на енергетиката ще представят пред заинтересовани страни първоначални данни, свързани с разработваната Стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт 2030 – 2050 г. Очертани ще бъдат основните тенденции при формиране на енергийния микс, произтичащи от европейското законодателството в областта на енергетиката“, обяви енергийният министър. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, за да се гарантират достъпни цени на енергията у нас.
Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за срещата и изразиха увереност, че четиригодишният конструктивен диалог ще продължи, за да се гарантира стабилността на енергийния отрасъл в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Няма как да поскъпне токът заради състоянието на ТЕЦ „Марица изток“ 2

Министър Теменужка Петкова: Няма как да поскъпне токът заради състоянието на ТЕЦ „Марица изток“ 2

11 Октомври 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да поскъпне токът заради състоянието на ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на министъра няма никакъв проблем за цената на ел. енергията. Тя уточни, че това решение се взима от КЕВР. „Ако ценовите нива на емисиите се запазят около 25 евро, това, което ТЕЦ „Марица изток“ 2 трябва да плати, за да купи тези емисии, за да може да работи през следващата година, е малко над 466 млн. лв. Това са разходите, които държавната ТЕЦ трябва да направи, за да купи тези емисии. Ако такива емисии не бъдат закупени, съгласно европейските правила и директиви, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако работи, трябва да заплаща съответните глоби“, допълни министър Петкова. По думите й това е проблемът по отношение на ТЕЦ „Марица изток“ 2. „Централата е в отлично техническо състояние, готова е за зимата. Това, върху което ние сега работим е да начертаем мерки краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за решаване на тези ситуация. Въглищните централи в България са основна, базова мощност, без която българската електроенергийна система няма как да работи нормално. Това са близо 4 000 MW“, каза още министър Петкова. Тя успокои всички български граждани, че ТЕЦ „Марица изток“ 2 ще работи. „Неслучайно холдинговата структура е създадена в рамките на БЕХ. Неговият смисъл е да създава добри финансови услови. Искам само да отбележа, че през последните две години БЕХ закупува емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2 и това автоматично се превръща в задължение на ТЕЦ „Марица изток“ 2 към БЕХ и има ангажимент да погаси тези задължения. Всичко онова, което трябва да бъде направено ще бъде направено, така че ТЕЦ-ът да работи нормално“, каза още министър Петкова и уточни, че въпросът е какви ще бъдат дългосрочните мерки. Тя уточни, че въпросът е доста сериозен и изисква комплексно разглеждане на проблема. "Оттук натътък ще търсим решения. Други държави-членки са решили подобен въпрос с кандидатстване и съответно одобряване от страна на ЕК на така наречения стратегически резерв. Ще търсим варианти в тази посока", допълни още енергийният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения

Министър Теменужка Петкова: Обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения

11 Октомври 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със съществуващия вариант за обединението на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 и в отговор на въпрос на депутата от БСП Иван Генов за мнението й по този вариант, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Народният представител от ПГ на БСП Иван Генов коментира: „Изкарайте АЕЦ „Козлодуй“ от БЕХ, направете ядрен холдинг. Това ще се върне. Не ограбвайте атомната енергетика на България. Това ще ограби въобще българската енергетика. Няма да говорим за енергетика, ако тази глупост се осъществи“, каза Генов за идеята за обединение на АЕЦ „Козлодуй“ с ТЕЦ „Марица изток“ 2.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че проблемът на ТЕЦ 2 не е, че регистрира огромни загуби, а че те водят до декапитализация на дружеството. „В един момент ще стигнем до ситуация, в която дружеството е дотолкова декапитализирано, че ако трябва директорът да спази закона, той трябва да го обяви в несъстоятелност“, каза още Делян Добрев. Според Добрев правилното решение е всяка централа да си свие разходите, за да работи на печалба.
От своя страна министър Теменужка Петкова отговори: „Когато се правят подобни предложения те се правят с цел да се оцени доколко е удачно да се приложи в този случай и доколко не е. Това, което ние сме направили като оценка на такъв един вариант, показва следното. Такова едно обединението би създало повече проблеми, отколкото би дало решения. По думите й АЕЦ „Козлодуй“ е подписал конвенция, свързана с неговата финансова стабилност. „Няма как една атомна електроцентрала да бъде подложена на финансов риск. На второ място има сключено споразумение с Евратом, по силата на което има определени клаузи“, заяви още Петкова. Тя уточни, че тук стои въпросът за така наречената концентрация и дали това обединение би повлияло на пазара. „На трето място става въпрос за кроссубсидиране, което ЕК следи много стриктно и това е наистина един много сериозен проблем. Отделно от това на АЕЦ „Козлодуй“ са му необходими средства за удължаване на живота на шести блок“, посочи още министър Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.