НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Остават в ареста четиримата обвинени за незаконна търговия с предмети, имащи характеристики на културни ценности

Остават в ареста четиримата обвинени за незаконна търговия с предмети, имащи характеристики на културни ценности

19 Октомври 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Задържани под стража остават четиримата обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за държане и незаконна търговия с предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности и не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културните ценности. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
На 18 октомври 2018 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция, с което на обвинените бяха наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Съдът мотивира определението си с това, че те могат да повлияят на разследването и да извършат ново престъпление.
Участниците в групата бяха задържани на 8 октомври 2018 г. в Симеоновград, след като опитаха да продадат на служители под прикритие златен венец за 2 милиона лева. По време на операцията бяха иззети и други предмети – гривни, торкви, монети, за които експертна справка посочи, че са налице данни те да са антични. Със задачата категорично да докажат или да отхвърлят това бяха натоварени експерти от Националния археологически институт към БАН.
В хода на разследването при допълнителни претърсвания на имоти на един от обвинените в Симеоновград и Стара Загора бяха намерени и иззети повече от
50 предмета от злато и сребро, в т.ч. втори златен венец, както и скулптури. Повечето от тях са били поставени в бидони и заровени в земята.
Намерените предмети също са предадени на експертите за установяване на тяхната датировка и автентичност.
Мерките за неотклонение на обвинените са окончателни и не подлежат на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служител на ДАНС и трима иманяри са с обвинения за сделка с културно-исторически ценности (ОБЗОР)

Служител на ДАНС и трима иманяри са с обвинения за сделка с културно-исторически ценности (ОБЗОР)

11 Октомври 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
София. Задържана е организирана престъпна група, занимавала се с търговия и трафик на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на пресконференция в Специализираната наказателна прокуратура. Служител на териториална служба на ДАНС и трима иманяри са с повдигнати обвинения за сделка с културно-исторически ценности. Специализираната прокуратура настоя за постоянния им арест. Съдът уважи искането и четиримата мъже бяха задържани за постоянно.
По случая в ГДБОП е работено от няколко месеца след получена оперативна информация от ДАНС. За кратко време служителите от сектор „Културно-исторически ценности“ в главната дирекция успяват да доразвият информацията. В резултат на професионализма им и денонощна работа е постигната оперативна комбинация за осъществяване на сделка в началото на седмицата в района на Свиленград. Така в момент на реализирането ѝ са задържани седем души, четиримата от които - участници в организираната престъпна група. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е „издигнал“ в йерархията на престъпния бизнес.
Екипите са действали в условията на неотложност по образуваното досъдебно производство. Иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие, са с изключително висока стойност не само в парично, но и в културно-историческо измерение. Само златният венец е над 400 грама, като стойността му е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка. По първоначалните данни, правени са опити за продажбата й в Турция.
В рамките на образуваното досъдебно производство и под ръководството на Специализираната прокуратура работата по случая продължава с оглед изясняване и на това откъде са придобити намерените предмети.
Агенция „Фокус“ припомня: Преди началото на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов съобщи, че служител на ДАНС е арестуван във връзка с опит иманяри да изнесат златно съкровище от страната. По думите му съкровището е на няколко хиляди години и е уникално. Затова той разпореди то да бъде показано в четвъртък.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста четиримата мъже, обвинени в незаконна търговия с културно-исторически ценности

Съдът остави в ареста четиримата мъже, обвинени в незаконна търговия с културно-исторически ценности

11 Октомври 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. Специалиазираният наказателен съд остави за постоянно в ареста четиримата мъже, обвинени в незаконна търговия с културно - исторически ценности, предаде БНР. Сред задържаните е и служителят на ДАНС Надко Добчев, който, според прокуратурата, координирал действията на групата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Христо Попов, НАИМ: Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на иззетите златни предмети в Симеоновград

Доц. д-р Христо Попов, НАИМ: Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на иззетите златни предмети в Симеоновград

11 Октомври 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на златните предмети. Това каза на брифинг зам.-директорът на Националният археологически институт към БАН доц. д-р Христо Попов във връзка с иззетото златно съкровище в Симеоновград в момент на сделка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Става въпрос за втората половина на 4 век пр. н. е. На територията на България могат да бъдат посочени 4 изцяло запазени венци от този период. Другите предмети също са интересни. Те имат признаци да са свързани с Източна Гърция или късните периоди на ахеменидската империя Персия. Има достатъчно примери на територията на нашата страна. Това не е първият подобен случай. Предстои много сериозна експертиза. Ще се постараем да я подплатим и на сериозно ниво. Колегите от ГДБОП са свършили по максимално добър начин работата си“, обясни доц. Попов.
Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков допълни, че вследствие на тяхната оперативна дейност са придобили информация за действия с участието на техен служител. „След като е изяснено, че става дума за културно-исторически ценности, информацията е споделена с колегите от МВР и в частност с ГДБОП. Оттам имаме съвместни оперативни действия. Работено е няколко месеца и мисля, че работата е много добра. Считаме, че това са много ценни археологически ценности“, добави той.
Заместникът на главния прокурор Ивайло Гешев посочи, че едно от лицата, за които е внесена мярка „задържане под стража“ е извършвало активна иманярска дейност допреди 15 години. „В случай, че бъде повдигнато обвинение, което предвижда глоба или конфискация, първо ще бъде запорирано или възбранено имущество, за да бъдат обезпечени тези наказания. Ще бъде уведомена антикорупционната комисия. Сделката за златния венец е на стойност 2 млн. евро, а другите неща са предадени доброволно от лицето, което е основен участник в групата“, обясни Гешев. Според него това е само част от вещите, с които разполага лицето. „Според мен лицето е преценило, че ще е по-добре да предаде част от вещите, за да спаси останалите. Към онзи момент не са установени други вещи. Ще предприемем всичко възможно да установим къде още могат да се съхраняват такива вещи“, обясни още Иван Гешев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на четиримата обвинени за трафик на културно-исторически ценности

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на четиримата обвинени за трафик на културно-исторически ценности

11 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на четиримата обвинени за участие в организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Предстои съдът да определи часа за начало на делото по мерките.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Сийка Милева: Обвиненият служител на ДАНС е координирал срещите с евентуалните купувачи на културно-историческите ценности

Прокурор Сийка Милева: Обвиненият служител на ДАНС е координирал срещите с евентуалните купувачи на културно-историческите ценности

11 Октомври 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София. Служителят на ДАНС е координирал срещите между обвиняемите и евентуалните купувачи. Това каза на брифинг наблюдаващият прокурор по случая Сийка Милева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трима от обвиняемите са осъждани, служителят на ДАНС не е осъждан. Съществуват свидетелски показания, в които именно човекът, който предлага тази движима културна ценност не е желаел да общува с българи“, коментира Милева. По думите ѝ престъпната група е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице. „Четиримата задържани са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и предлагане за отчуждаване на движими културни ценности.
Гешев допълни, че по някакъв начин е служил за проверка на надеждността на купувачите, охрана и т.н. „В конкретния случай е процедирано при условията на неотложност. Това е наложило в 3-дневен срок да се извършат действия, които обикновено се извършват за доста по-дълъг срок. Бюрократичният подход и стандартният е по-лесен, но не носи резултати. Коствало е много на служителите от ГДБОП, включително и на следователя на място“, обясни той.
Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков посочи, че служителят е на Териториална дирекция на Агенцията. Той работи в ДАНС от 2008 г.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения

11 Октомври 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения. Това каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов по време на брифинг за неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В края на юли получихме оперативна информация. За кратко време - за тези няколко месеца, колегите от сектор „Културно-исторически ценности“ успяха да развият изключително добре информацията и да направят така, че чрез оперативна комбинация да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. За да се стигне до такъв момент, е необходима доста сериозна оперативна работа. Тази линия е строго специфична -трябва да познаваме много добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава сделка, при която бяха задържани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинения“, обясни гл. комисар Спиридонов
Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков заяви, че при оперативна дейност на агенцията е станало ясно, че техен служител участва в такива дейности и това е докладвано на ГДБОП. „Работим няколко месеца. Мисля, че много добра работа е свършена“, обясни Ненков.
Люба АЛЕКСИЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Неутрализирана е организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности, повдигнати са обвинения на четири лица

Неутрализирана е организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности, повдигнати са обвинения на четири лица

11 Октомври 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато“, заяви прокурор Гешев. По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични. „От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка“, добави той.
Сийка Милева, което е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че групата е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице - служител на ДАНС. По думите ѝ до мометна са събрани доказателства и са повдигнати обвинения на четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите - за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата.
В брифинга участват още директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, директорът на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерство на културата Александър Трайков.
Агенция „Фокус“ припомня: Преди началото на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов съобщи, че служител на ДАНС е арестуван във връзка с опит иманяри да изнесат златно съкровище от страната. По думите му съкровището е на няколко хиляди години и е уникално и разпореди то да бъде показано в четвъртък.
Люба АЛЕКСИЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

В Специализирания наказателен съд ще се проведе брифинг по повод разбита организирана престъпна група за незаконна търговия на културно-исторически ценности

В Специализирания наказателен съд ще се проведе брифинг по повод разбита организирана престъпна група за незаконна търговия на културно-исторически ценности

11 Октомври 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. От 13.00 часа в сградата на Специализирания наказателен съд на ул. “Черковна“ 90 в София ще бъде даден брифинг по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Информация ще предоставят заместникът на главния прокурор Иван Гешев, наблюдаващият делото прокурор Сийка Милева, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, директорът на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерство на културата Александър Трайков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Иманяри искаха да вземат златно съкровище на няколко хиляди години, даже има един арестуван и от ДАНС

Премиерът Бойко Борисов: Иманяри искаха да вземат златно съкровище на няколко хиляди години, даже има един арестуван и от ДАНС

10 Октомври 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Иманяри искаха да вземат златно съкровище на няколко хиляди години, даже има един арестуван и от ДАНС. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Боиле, ще се включиш с ГДБОП и ДАНС за утре и МВР с Младен - ще се разберете след това, иманяри искаха да вземат златно съкровище на няколко хиляди години. Имаме и от ДАНС даже арестуван, така че да го видите със Специализираната прокуратура и го покажете на хората утре“, заяви Борисов.
От своя страна министърът на културата Боил Банов отговори, че е разбрал.
Накрая Борисов добави: „Ще вземете експерти и ще го погледнете, но е уникално“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.