НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Голяма част от зеленчуците на пазара в града са родно производство

Кюстендил: Голяма част от зеленчуците на пазара в града са родно производство

11 Октомври 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Голяма част от зеленчуците на пазара в града са родно производство, показа репортерска проверка на Радио „Фокус” – Кюстендил. Все още се предлагат български домати на цени от 1,40 до 2 лв./кг. Краставиците от оранжерия са на цена 1,80 лв./кг. Червеният пипер българско производство е на цена 2 – 2,50 лв./кг, а зеленият – 1,60 лв./кг. От района на Кюстендил са продаваните картофи, зеле и моркови. Картофите са на цени 0,50 – 0,90 лв./кг, а зелето – 0,60 лв./кг. Цената на морковите е 1 лв. за килограм. Сините домати са с цена от 1,20 лв./кг, на тази цена е и цветното зеле – карфиол. Краставичките за консервиране са на цена от 1,60 лв/кг. Сред плодовете най-застъпени са различните сортове ябълки, чиито цени започват от 50 стотинки и достигат до 1,20 лева за килограм.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Няма драстично повишаване на цените на доматите и чушките в града

Благоевград: Няма драстично повишаване на цените на доматите и чушките в града

11 Октомври 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Няма драстично повишаване на цените на доматите и чушките на пазарите и търговските вериги в Благоевград. Това установи репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пирин. Най-скъпите чушки достигат до 1,80 лева за килограм. Към днешна дата около 2.40 лева е цената на доматите за килограм, за сравнение през септември най-скъпите зеленчуци от този вид достигаха до 2.20 лева за килограм. При марулята и салатата „Айсберг“ обаче цените се запазват съответно около 0.69 лева и 1.00 лева за брой. Гъбите също остават с непроменена цена, като печурките, които са най-търсени според търговците, се продават на цени между 3.49 – 4.00 лева за килограм. Лукът пък към днешната дата може да се намери на цени от по 0.39 лева за килограм. Другите масови зеленчуци като зелето и морковите могат да бъдат закупени съответно за около 0.60 лева за килограм и 0.80 лева за килограм.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Розовият домат достигна цена от пет лева за килограм в търговската мрежа в града

Пазарджик: Розовият домат достигна цена от пет лева за килограм в търговската мрежа в града

11 Октомври 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Разнообразие от сезонни зеленчуци предлагат търговците на кооперативния пазар в Пазарджик, показа репортерска проверка на Радио „Фокус” – Пазарджик. Цената на пресния картоф към момента е около 0.90 лв. за килограм, а в големите търговски вериги тя достига 1.50 лв./кг. Доматите също бележат скок в цената, като на пазара се предлагат от 2.00 лв. до 3.50 лв. за килограм, а в търговските мрежи розовият домат достигна цена от 5 лв. Висока е цената на червения и зеления пипер – от 2.40 до 2.70 лв. за килограм. Най-висока и през тази година е цената на чесъна – от 2.20 до 3.50 лв. за кг. Тиквичките са на цена от 0.90 до 1.30 лева, а краставиците - от 1.00 лв до 1.30 лв., корнишоните струват от 1.20 лв. до 1.40 лв. за кг, морковите – около 0.70 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Двойно са се увеличили цените на зеленчуците за туршии в града за 1 седмица

Смолян: Двойно са се увеличили цените на зеленчуците за туршии в града за 1 седмица

11 Октомври 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. Двойно са се увеличили цените на зеленчуците за туршии в Смолян за 1 седмица, установи репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Смолян в търговската мрежа в града. От 1.00 лв. за кг преди дни, сега карфиолът струва 2.20 лв./кг. Камбите се продават за 3.50 лв./кг, а преди седмица цената им е била 1.70 лв./кг. Увеличение има и в цената на доматите. Българските розови домати от 3.50 лв. вече се продават за 4.50 лв./кг. На пазара има и турски и гръцки домати, цените на които са повишени от 2.30 на 2.80 лв./кг през последните дни.
Цените на чушките се запазват, като червените са на цени от 2.20 лв., а на зелените 1.80 лв./кг. Без промяна е и цената на зелето, което може да се купи в зеленчуковите магазини в Смолян за 0.70 – 0.80 лв./кг. Такава е и цената на тиквите, като тя също не е повишена през последната седмица. Картофите може да се купят на цени от 0.80 до 1.00 лв./кг. На места из града се продават и картофи от местни производители, които също са по 1.00 лв./кг. Гроздето, което е сред най-търсените плодове през есента се продава на цени от 1.80 лв./кг, а това без семки може да се купи за 2.20 лв./кг.
Търговците обясняват голямото поскъпване в цените на зеленчуците с по-голямото търсене през последната седмица за направа на туршии. Въпреки повишените цени, жителите на Смолян купуват от традиционните есенни зеленчуци и приготвят различни видове туршии.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.