НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МКД (Македония): И четвъртата конституционна промяна мина в парламентарната Комисия

МКД (Македония): И четвъртата конституционна промяна мина в парламентарната Комисия

12 Ноември 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарната Комисия по конституционни въпроси в Скопие прие с девет гласа „за“, пет – „против“ и нито един „въздържал се“ и четвъртото предложение за промяна на Конституцията, съобщи в неделя късно след обед македонската медия МКД.
С четвъртото предложение за промени се предлага наред с потвърждаване на македонската идентичност, да се защитават и правата, и интересите на македонските граждани, които живеят зад граница, и на техните връзки с Родината.
В предишните дни парламентарната Комисия обсъди и одобри първите три допълнения и изменения на Основния закон на държавата. В тях се предлага името Република Македония да се замени с Република Северна Македония във всички конституционни текстове, като изключение се прави само за чл. 36, тъй като в него се съдържат исторически аспекти. Второто предложение е в Преамбюла на конституцията текстът за решенията на АСНОМ (Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония, 1944 г. – бел. ред.) да се замени с Прогласа на АСНОМ и да се добави Охридският рамков договор. Третото предложение е насочено към създаване на нов текст, свързан със суверенитета, териториалния интегритет и политическата независимост на съседните държави.
Дебатите по измененията и допълненията на Конституцията започнаха на 7 ноември и се предвиждаше да траят 12 дни. Пленарното парламентарно заседание, на което трябва те да бъдат обсъдени, е планирано за 1 декември. Според процедурата решението за обсъждане на предложените промени се приема с просто мнозинство или с 61 депутатски гласа. Предвижда се открита пленарна дискусия, преди която правителството на Зоран Заев трябва да изготви предложение за конституционните изменения и допълнения и отново да ги внесе в Народното събрание. На свой ред депутати с две трети мнозинство или с 80 гласа са длъжни да решат дали да нужни промени в конституцията. След това целият пакет се гласува наново пак при мнозинство от две трети, като за изменението и допълнението на Преамбюла освен две трети мнозинство е нужно и т. нар. Бадентерово мнозинство, т.е. над половината депутати от двете големи етнически общности, македонци и албанци.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Посланикът на ОССЕ в Македония призова депутатите в страната да поставят държавните интереси на първо място

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Посланикът на ОССЕ в Македония призова депутатите в страната да поставят държавните интереси на първо място

13 Октомври 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посланикът на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) в Македония Клеменс Коя заяви, че парламентът и политическите лидери трябва да вземат решение сега, във връзка с по-нататъшните перспективи на страната, предава „Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Когато подобни въпроси влязат в парламента, депутатите имат отговорност да поставят интересите на държавата пред всичко друго“, заяви Коя в интервю за МИА, добавяйки че успехът на страна в постигането на договора с Гърция, относно дългогодишния спор за името, е много позитивен пример за целия регион.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Влатко Горчев в Института за консервативно сътрудничество във Вашингтон: ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за конституционните промени

„Макфакс“ (Македония): Влатко Горчев в Института за консервативно сътрудничество във Вашингтон: ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за конституционните промени

13 Октомври 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Международният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Влатко Горчев проведе среща във Вашингтон с Джим Деминт, председател на Института за консервативно сътрудничество, близък до Републиканската партия на САЩ, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Горчев информира събеседника си за настоящата политическа ситуация в Македония след референдума на 30-ти септември.
„На референдума гражданите с голямо мнозинство изказаха недоволството си от предложенията на правителството на СДСМ, показвайки им, че не дават подкрепата си за конституционни промени. Поради тези причини ВМРО-ДПМНЕ взе решение в парламента да не гласува за конституционните промени, които се предлагат от правителството на Зоран Заев. Същевременно Македония е изправена пред влошаване на икономиката, увеличен дълг, засилен политически натиск, суспендирана демокрация и намалена медийна свобода“, се казва в съобщението на партията, цитирайки Горчев.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Предложението за конституционни промени влиза на пленарно заседание в понеделник, мнозинството от две трети е несигурно

„Локално“ (Македония): Предложението за конституционни промени влиза на пленарно заседание в понеделник, мнозинството от две трети е несигурно

13 Октомври 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предложението за конституционни промени и противоположните възгледи между депутатите от властта и тези от опозицията отбелязаха седмицата, която измина, пише скопското електронно издание „Локално“.
След двудневно заседание на парламентарната комисия по конституционни въпроси, подкрепа за пристъпване към промени в конституцията беше изразена в петък от десет депутати на правителственото мнозинство. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не подкрепиха предложението на правителството и всичките седем депутати на тази партия, които са членове на комисията, гласуваха против.
Комисията прие заключения за пристъпване към конституционни промени и правителството, в срок от 15 дена, трябва да изготви проектопредложения за промени в конституцията и да ги предаде в парламента.
За понеделник в 11:00 часа местно време (12:00 българско) е насрочено пленарно заседание на парламента, на което депутатите ще дебатират по предложението на правителството за пристъпване към промяна на конституцията с насоки за изменение и допълнение на конституцията на Република Македония.
Нуждата от пристъпване към конституционни промени трябва да бъде гласувана от две трети от общия брой депутати в македонския парламент.
В предложението за промени в конституцията, което правителството утвърди и съобщи в понеделник, 8 октомври, се предлага: В целия текст на конституцията пред Република Македония да се сложи прилагателното „северна“; Промени в преамбюла на конституцията с преименуване на конкретни документи на АСНОМ, за да съответстват те на договора с Гърция; По-твърда гаранция за трайността на границите и за това, че Република Македония няма териториални претенции и грижа за македонците и диаспората в чужбина, което ще означава че страната ще се грижи за културните, икономическите и социалните права на нейните граждани в чужбина, без да се меси в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
По време на заседанието на комисията в петък премиерът Зоран Заев отново апелираше до депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да се постигне консенсус и единство по въпроса за влизането на страната в ЕС и НАТО.
Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, от своя страна, в своите изявления заявиха, че предложението за пристъпване към конституционни промени е неточно, неясно и злоупотребява с волята на гражданите, изразена с резултатите от референдума, а правителството изтрива всичко, което е македонско.
От това дали ще бъде осигурена подкрепа с мнозинство от две трети за промяна на конституцията ще зависи и това дали предстоят нови предсрочни парламентарни избори, които биха са организирали в съкратени срокове, припомня изданието.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев за „Фактор“ (Македония): Каква алтернатива предлага ВМРО-ДПМНЕ?

Евродепутатът Андрей Ковачев за „Фактор“ (Македония): Каква алтернатива предлага ВМРО-ДПМНЕ?

13 Октомври 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Очаквам в следващите дни конституционните промени да преминат в парламента, а ако се случи другият вариант, тогава това допълнително ще забави Македония по нейния път към членството в ЕС и НАТО, заяви за скопското електронно издание „Фактор“ българският евродепутат Андрей Ковачев.
Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ в момента се фокусира само върху критики без да предложи друга приемлива алтернатива.

Ковачев: Македонското правителство вече поиска от парламента да започне процеса за промяна на конституцията, за да се промени името на страната. Очаквам в следващите дни промените да се гласуват в парламента. Ако опозицията наистина бойкотира гласуването, както се заканва, това ще постави страната в една задънена улица и ще я върне на стартовата позиция в преговорите с Гърция. В същото време премиерът Зоран Заев вече обяви, че ще има предсрочни избори, ако конституционните промени не преминат, което само ще забави допълнително Македония по нейния път към членство в ЕС и НАТО.

Фактор: Все пак, подкрепата на опозиционната партия в парламента е все още неясна. Очаквате ли някаква, каквато и да е промяна в позицията им?

Ковачев: Решението на опозицията да не подкрепи референдума и ратификацията на договора е нейно право, но е добре ако отхвърлят нещо да предложат и приемлива алтернатива на своите граждани. По-лесно е да се говори против взети решения в една тежка и сложна ситуация, отколкото да се предложи работеща алтернатива. Критикувайки без да предложи алтернатива, ВМРО-ДПМНЕ се държи политически неотговорно към своите гласоподаватели, към гражданите на Македония и към бъдещето на страната. Да не забравяме, че ВМРО-ДПМНЕ се обяви и против договора за добросъседство с България и по този начин постави под голям въпрос историческия смисъл на съкращението ВМРО.

Фактор: В такъв случай в Македония ще има предсрочни парламентарни избори. Вече споменахте, но как този сценарий наистина ще се отрази върху европейската интеграция на страната?

Ковачев: Разбира се, ако има нови избори в Македония, те значително ще забавят европейската интеграция на страната. Изграждането на етническа идентификация въз основа на фалшифициране на историята не може да доведе до успех и винаги ще има разделение.

Фактор: А ако пропадне договорът от Преспа? Какви са предизвикателствата пред Македония?

Ковачев: Много е вероятно едни нови избори да поставят Македония в задънена улица. Неподготвеността да се решат проблемите със съседите и да се остане заложник на митовете от миналото и фалшифицирането на историята не донесе нищо добро за Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Георгиески: Нови избори могат да доведат до задънена улица

Любчо Георгиески: Нови избори могат да доведат до задънена улица

12 Октомври 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нови избори могат да доведат до задънена улица, заяви председателят на Народната партия и бивш премиер на Македония Любчо Георгиевски пред македонският телевизионен канал “Телма“.
Георгиевски настоява СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ да намерят общ език и да приемат измененията на Конституцията и да решат проблема с Договора с Гърция. В предаването "Топ тема" на телевизия Телма той подчерта, че Република Македония ще бъде много по- добре, ако парламентът реши проблема, отколкото да влезе в нов изборен цикъл.
Бившият премиер смята, че ако се отиде на избори ще се повтори дискусията за референдума и в нови 45 дни отново основната тема ще бъде, който е за и който е против споразумението с Гърция. Според него изборите представляват риск, защото те могат да погребат Договора и международната общност, както каза той, да „вдигне ръце“ от нас. Очаква, че ВМРО-ДПМНЕ ще продължи да се държи популистки, а може и президентът отново да откаже да даде мандат и в крайна сметка отново държавата ще бъде в застой.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси гласува с 10 на 7 за започване на процеса за конституционни промени в Македония

„Нова ТВ“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси гласува с 10 на 7 за започване на процеса за конституционни промени в Македония

12 Октомври 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 10 гласа за и 7 против комисията по конституционни въпроси прие заключението, че парламентът на Македония да подкрепи предложението на правителството за конституционни промени и парламентът трябва да вземе решение за пристъпване към промяна на конституцията, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
С третото заключение парламентът даде срок от 15 дена на правителството да изготви проектопредложение за конституционни изменения.
За понеделник е насрочена парламентарна сесия, за да се приеме решението за пристъпване към промени на конституцията, за което ще е нужно мнозинство от две трети.
С това приключи дебата за конституционни промени в комисията по конституционни въпроси, която се проведе в два дена. Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ останаха на своите позиции, че няма да гласуват за конституционни промени и за промяна на конституционното име.
Министърът на външните работи Никола Димитров, който говори последен, призова всички депутати да размислят дали искат да вкарат страната в една голяма несигурност и да я оставят извън НАТО и ЕС.
„Този въпрос е по-голям от всички наши кариери и от този парламентарен състав – дали можем да се замислим къде ще бъде Македония, ако се приеме или отхвърли договорът. Това въпрос завлича Македония надолу. Дълго време мислехме, че можем да го заобиколим, но няма такъв път. Единственият начин е да бъдем приятели с Гърция“, заяви той.
Външният министър припомни, че досега нито един документ не е бил публикуван на македонски език, тъй като е била използвана формулировката „език на БЮРМ“. Това е потвърдил и бившият премиер Никола Груевски, като е заявил че Гърция никога няма да приеме македонския език и македонската идентичност.
„Факт е, че сега с този договор влизаме в НАТО като македонци и премахваме пречката за започване на присъединителните преговори с ЕС“, поясни още той.
„Какво ни дава надежда, че може да има по-добър договор? За гръцката опозиция по-добър договор означава да не се признава македонския език и идентичност, а това значи, че нямаме договор. Кое ни дава надежда, че НАТО отново ще отвори вратите си за нас?“, пита Димитров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Завърши заседанието на комисията по конституционните промени – очаква се гласуването

„Нова ТВ“ (Македония): Завърши заседанието на комисията по конституционните промени – очаква се гласуването

12 Октомври 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Завърши дебата за конституционните промени в парламентарната комисия по конституционни въпроси към македонския парламент, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
В отговор на депутата на ВМРО-ДПМНЕ Димитър Стевананджия, премиерът Зоран Заев заяви, че „си играем игрички, ако смятаме че ще има по-добър договор“.
„С каква лекота се отказваме от европейската перспектива на страната, за да не добавяме географско определение към името – с това определение част от името се променя, но Македония остава и това се прави, само защото има части на Македония и в Гърция и България“, заяви Заев.
Той изтъкна, че има около 25 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които са съвестни и искат да понесат отговорност.
Стевананджия заяви, че нито един депутат от неговата партия няма да гласува за конституционни промени.
„Заявявам пред вас – нито един депутат от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува“, заяви той, добавяйки че по-добре да има избори и да се изгубят няколко месеца, отколкото да се изгуби, както той го нарече, „конституционното, библейско име на държавата“.
Преди това говори Самка Ибрахимовски от Партията за цялостна еманципация на ромите (ПЦЕР), който заяви, че ще гласува за промяна на конституцията, не защото иска, а защото желае ромското население да живее по-добре.
В момента членовете на комисията пишат своите заключения от заседанието, които след това ще се гласуват в нея и ще бъдат внесени в парламента, уточнява „Нова ТВ“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към опозицията: Вие сте против, но кажете какво следва след това

Зоран Заев към опозицията: Вие сте против, но кажете какво следва след това

12 Октомври 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова опозицията за пореден път да размисли преди гласуването на парламентарното заседание, насрочено за понеделник, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
„Ясна е позицията на опозицията, вие сте против, но кажете какво следва след това“, заяви Заев. „Ясно е, че без опозицията не можем да променим конституцията, но има ли нещо, което може да ни сплоти, дали всички сме на нивото на историческата отговорност“, добави той.
Заев напомни и че е ясно, че не са изпълнени двете кумулативни условия на референдума и затова той е бил консултативен, а отговорността е към институциите.
„На всички е ясен правният аспект, но кажете какво правим с държавата“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Дебатът за конституционните промени в парламентарната комисия продължава – разделенията остават

„Нова ТВ“ (Македония): Дебатът за конституционните промени в парламентарната комисия продължава – разделенията остават

12 Октомври 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна продължението на заседанието на комисията по конституционни въпроси, на която присъстват и депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
Самка Ибрахимовски от Партията за цялостна еманципация на ромите (ПЦЕР) заяви, че ще гласува за промяна на конституцията, не защото иска, а защото се надява ромското население да живее по-добре.
Към депутатите на ВМРО-ДПМНЕ той изпрати послание да не поставят пречки на страната по пътя ѝ към ЕС и НАТО.
„За първи път ни канят в европейския дом и не трябва да пропускаме този шанс. Питам големите патриоти – какви са тези патриоти, които „дават душа“ за Македония, а бъркат с ръце в бюджета“, заяви Ибрахимовски.
За референдума той каза, че е бил надпревара, в която едната страна е решила да не участва.
„Тези, които не участват, губят мача с 3:0, а те не излязоха, защото се страхуваха, че ще го изгубят с 10:0“, смята Ибрахимовски.
Да се иска промяна на конституционното име е най-срамният акт, заяви Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ.
„С договора ние приемаме ново име, но това няма да се случи. Ние трябва да станем северномакедонци, регистрационните табели ще се преименуват и всички ще ни наричат Северна Македония“, заяви Димков и напомни, че гражданите ще имат големи разходи заради промяната на документите.
Той призова да се намери решение с диалог, вместо, както го нарече, „да се променя конституцията със сила“.
В момента пред членовете на комисията се обръща министърът на външните работи Никола Димитров, пояснява медията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Заместник-председателят на македонския парламент призова ВМРО-ДПМНЕ да даде подкрепата си за конституционни промени

„Алсат-М“ (Македония): Заместник-председателят на македонския парламент призова ВМРО-ДПМНЕ да даде подкрепата си за конституционни промени

12 Октомври 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-председателят на македонския парламент Горан Мисовски призова депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени, по време на парламентарното заседание, което ще се проведе на 15 октомври, и, както той посочи, заедно да осигурят европейското бъдеще на гражданите, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Междувременно ВМРО-ДПМНЕ проведе координационна среща в партийната си централа, преди започването на заседанието на комисията по конституционните промени, което беше насрочено за 14:00 часа местно време (15:00 българско).


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Гражданите търсят стабилност, а освен членство в НАТО и ЕС, няма друга алтернатива

Зоран Заев: Гражданите търсят стабилност, а освен членство в НАТО и ЕС, няма друга алтернатива

12 Октомври 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев посочи, че членство в ЕС и НАТО ще бъде от голяма полза за страната, а гражданите ще получат стабилност, сигурност и икономически просперитет, предава скопската електронна медия „Фокус“.
„Гражданите търсят стабилност, сигурност и икономически просперитет. Единственият път към тези цели е членството в НАТО и ЕС. Другата алтернатива няма и не може да има“, написа Заев в своя профил в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Продължава заседанието на комисията по конституционните въпроси в македонския парламент

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Продължава заседанието на комисията по конституционните въпроси в македонския парламент

12 Октомври 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. В петък следобед продължава работата на комисията по конституционни въпроси на парламента на Македония по предложението за пристъпване към изменение на конституцията, предава „Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Заседанието на комисията започна в сряда, а разискванията по предложението за пристъпване към изменение на конституцията, съгласно член 196 от правилника, може да трае най-много десет работни дни.
Член на комисията по конституционни въпроси и депутат в течение на дебата могат да говорят няколко пъти за общо 20 минути, докато координатор на парламентарна група може да говори 30 минути.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“: Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните помени

„Алсат М“: Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните помени

12 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните промени, пише македонското електронно издание “Алсат М“.
Премиерът Зоран Заев увери, че депутатите от опозицията са разбрали необходимостта от подкрепа на конституционните промени, но те не го показват поради заплахи. Той насърчи депутатите от опозицията да подкрепят конституционните промени.
Премиерът не каза кой заплашва депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, но каза, че всички подобни опити ще се провалят.
Преговорите за убеждаване на опозицията да подкрепи конституционните промени ще продължат заедно с продължаването на работата в парламента и ще се провеждат в рамките на парламентарните групи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев: Македония има исторически шанс

Росен Плевнелиев: Македония има исторически шанс

11 Октомври 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
София. „Македония има исторически шанс“, заяви българският президент в периода 2012 – 2017 година по време на дискусията „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, организирана от Европейския съвет за външна политика, с помощта на Фондация „Конрад Аденауер“, пише македонското електронно издания “Фокус“.
Има моменти, когато съдбата подава ръка и тя трябва да бъде приета. Македония е точно пред подобна ситуация. Тя има уникална историческа възможност, каза бившият български президент Росен Плевнелиев, по отношение на парламентарния процес за конституционни промени по Договора от Преспа.
Според него преди две десетилетия Македония е била десет години преди България, но днес е най-малко десет години зад България.
„Всичко, което е добро и това, което се случи с България през последните години, е благодарение на членството в ЕС и НАТО. От 1999 г. само чуждите инвестиции в страната са надвишили 40 милиарда евро - каза Плевнелиев.
Той смята, че има три възможни сценария за развитието на Македония. Според него първият е да приемат конституционните промени от македонския парламент и Македония да има ясна перспектива и в региона да има траен мир. Вторият сценарий, на свой ред, казва бившият български президент, са нови избори, които няма да променят ситуацията в Македония.
„Третият сценарий е негативен и Македония може да попадне в пълна изолация и е възможна цялостна дестабилизация - предупреждава Плевнелиев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ не отстъпва дори под натиска на ЕНП

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ не отстъпва дори под натиска на ЕНП

11 Октомври 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Въпреки опасенията на депутатите от Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза и ВМРО-ДПМНЕ, но и Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Меркел, във връзка с - както бе посочено, досегашния деструктивен подход на партията на Християн Мицковски към договора за името, опозицията защитава позицията си срещу споразумението с Гърция и срещу конституционните промени, коментира излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Запитани как коментират призива на ЕНП, от ВМРО отговориха, че зачитат волята на мнозинството граждани на Македония:

„ВМРО-ДПМНЕ цени волята на гражданите, изразена на последния референдум, който ясно показа, че договорът е отхвърлен. За това над 1,2 милиона граждани гласуваха „против“ или избраха да се въздържат от гласуване. Правителството, парламентът и всеки депутат вече имат демократично задължение да зачитат тази воля. ВМРО-ДПМНЕ е партия на народ, остава с хората и уважава волята им“.

Йове Кекеновски от Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ изрази мнение, че опасенията на ЕНП може да повлияе на събитията вътре в партията.
И на заседанието на Комисията по конституционни въпроси депутатите от ВМРО-ДПМНЕ се обявиха против договора за името, предупреждавайки, че правителството на премиера Зоран Заев (СДСМ) няма да осигури необходимия брой депутати за гласуване на конституционни промени, предвидени в Преспанското споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ: Македонският инат води политиците от правителството, те влязоха много наивно и неподготвено в процеса на преговори с Гърция

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ: Македонският инат води политиците от правителството, те влязоха много наивно и неподготвено в процеса на преговори с Гърция

11 Октомври 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
София. Македонският инат води политиците от правителството. Поради този македонски инат те влязоха много наивно и неподготвено в процеса на преговори с Гърция. Това каза Петър Богойески, бивш заместник гл. секретар на ВМРО-ДПМНЕ на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Фактор, който повлия сериозно и подкопа процеса за цялостен успех на референдума е липсата на лидерство на македонската политическа сцена“, заяви той. „С цялостно изключване на опозицията и в самите разговори, и в момента на сключване на договора с Гърция, както и при референдума за името на Македония“, уточни Петър Богойески. „Факт е, че договорът получи легитимност на референдума. Имаше възможност македонските граждани да гласуват против договора, но не използвахме този шанс“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ: Договорът с Гърция променя реалността в Македония - това създаде истинския проблем за името

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ: Договорът с Гърция променя реалността в Македония - това създаде истинския проблем за името

11 Октомври 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Разликата между договорите с България и с Гърция е, че този с България отразява реалността, в която се намира страната. Договорът с Гърция променя реалността. Това каза Петър Богойески, бивш заместник гл. секретар на ВМРО-ДПМНЕ на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази реалност, която гръцкият договор променя, направи истинския проблем за референдума за името“, коментира той. „Днес в Македония, за съжаление, имаме двойна македонска идентичност. В Македония имаме два типа македонци - тези, които обуславяме идентичността си на старата югославска теория и тези, които я обуславят на нова за Македония теория, гръцка теория“, посочи Богойески. „На този референдум много от македонските граждани отказаха да гласуват, да занемарят европейското бъдеще на страната“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев, президент (2012-2017 г.): Преспанското споразумение е подадена ръка, ако Македония не я приеме, повторен шанс няма да има поне 20 години

Росен Плевнелиев, президент (2012-2017 г.): Преспанското споразумение е подадена ръка, ако Македония не я приеме, повторен шанс няма да има поне 20 години

11 Октомври 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. Преспанското споразумение е смела стъпка. Заставам зад нея и считам, че това е подадена ръка. Шанс, който не трябва да бъде пропуснат. Това каза президентът на Р България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев на откриването на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обичам приятелите ни от Македония и им казвам най-открито - това е подадена ръка от съдбата. Ако не я поемете няма да има повторен шанс поне в следващите 20 години“, заяви той. „ЕС и НАТО няма какво повече да направят, те направиха всичко, че и повече от това“, коментира Росен Плевнелиев. „В ЕС има умора от разширяването. Много силни вътрешни проблеми, не една, а 11 кризи в ЕС. Тепърва е най-тежката от тях, а именно моралната“, заяви той. Според него има 3 сценария за развитие на ситуацията. „Единият е позитивният, в който конституционните промени вече са в парламента. Следващата седмица ще има дебати, ще се вземат отговорни решения. При него парламентът ще се отнесе, съзнавайки, че това е исторически момент“, посочи Росен Плевнелиев. „Вторият сценарий е реалистичният, в който няма да видим поправките в Конституцията, след което следват избори. А след тях - нищо няма да се промени“, допълни той. „При негативният трети вариант дългосрочно Македония ще бъде изправена не само пред възстановяване от националпопулисткото управление, което води към изолация, но може да стигне и до много по-тежък сценарий“, каза още Росен Плевнелиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрея Стойковски: В дискусията за името на Македония не достига рационалност, мнозина участваха на база емоции

Андрея Стойковски: В дискусията за името на Македония не достига рационалност, мнозина участваха на база емоции

11 Октомври 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Това, което не достига на всички, които влизаха в дискусията за името на Македония досега, беше рационалността. Мнозина от пратениците и политиците участваха в дебата на базата на емоции. Това каза пред журналисти Андрея Стойковски, член на екипа за преговори на Македония с ЕС, попитан какви са шансовете промените в основния закон на Македония, внесени от кабинета на премиера Зоран Заев, да успеят, преди началото на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Емоциите са хубаво нещо, но когато говорим за бъдеще, за държавата и за развитие - трябва да говорим на база на рационалността“, заяви той. „Ако говорехме на база на рационалността, ако се дистанцирахме от емоциите, вероятно щяхме да видим ползата от сключването на договора с Гърция“, коментира Андрея Стойковски. „Ще бъде тежко, но уверен съм, че депутатите ще могат да намерят смелост. Това бяха думите, използвани вчера в дебатите в парламента. Да намерят смелост да решат не само за себе си и за децата си, а за всички деца, които ще дойдат след нашите“, посочи той. Попитан как тълкува резултатите от референдума за името на Македония и за какво ни говорят те, Андрея Стойковски обясни: „Ако трябва да смятаме математически, не може трендът на консултативен и на задължителен референдум да бъде същият. Не виждам причина защо би трябвало да се смята и активността, и резултатът“. „Ако гледаме активността и резултата, то тогава този резултат, получен на референдума, е повече от ясен. Дори ако имаше минималната активност, този резултат е добър“, уточни той. В отговор на въпрос какви са сигналите към ЕС след резултата от референдума, Андрея Стойковски обяви: „Ще започнат техническите подготовки за водене на преговори. Първият скрининг беше миналия месец, няколко дни преди референдума. Този процес трябва да продължи нататък“. „Това, което се случва в момента, е будно следене на политическата развръзка. Имахме шанса да видим няколко политически съобщения, изпратени до опозицията. Имаше такива съобщения и до парламента, те главно бяха подкрепящи, включително и последното писмо от канцлера Ангела Меркел. Това са действията, които ни показват, че процесът трябва да продължи“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си

ВМРО-ДПМНЕ: Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си

11 Октомври 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската електронна медия A1 On привежда поредно изявление от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в което партията на Християн Мицковски твърди, че министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) няма необходимата подкрепа на гражданите за политиката, която води.
„Зоран Заев не трябва да пита какво правим сега, а да уважава волята на народа. Самият той призна, че решението, което постави на референдум, не е подкрепено от гражданите и поради това трябва да се поклони на македонския народ и да се отклони от намеренията за изтриване на името, идентичността, историята, традицията и културата.
Вместо да пита, Заев трябва да носи отговорност за милионите евро, изразходвани за референдума, на който хората му казаха, че не подкрепят антидържавната му политика.
Всъщност, капитулацията, която Заев се опитва да вкара в сила, съдържа същите гаранции, които бяха посочени и във временното споразумение от 1995 г. Всички видяхме доколко тези гаранции бяха спазени от гръцката страна и дали Гърция не препятства членството на Македония в НАТО.
Кариерата на Зоран Заев е по-важна от националните и държавните интереси. Той на всяка цена се опитва да прокара споразумението с Гърция. Хората бяха повече от ясни. СДСМ не иска да уважи волята на 1.2 милиона граждани, които чрез въздържанието си дадоха повече от ясен отговор, че не са съгласни с промяната на името, идентичността, езика и историята на Македония.
Зоран Заев и СДСМ трябва да осъзнаят, че само хората и никой друг нямат право да решават за Република Македония и че същите тези хора решиха да не променят името на държавата и националната идентичност.
Циркът в Събранието от страна на Зоран Заев и инициативата за промяна на Конституцията на Република Македония с цел промяна на конституционното име на страната вече са добре известни на гражданите. Заев продължава да потъпква хората си, да го подценява и да го отрича. Единственият мотив за това е, че той иска да прикрие всички престъпления, извършени от това правителство. Допълнителна тежест е, че е обещал нещо, което не може да изпълни и затова не само се е отказал от народа, но е против ясно изразената му воля.
С капитулацията от Преспа, СДСМ и Зоран Заев бавно изпълняват всички гръцки искания от 1992 г. насам, които бяха отправени от правителството на Мицотакис, макар че тогава Македония получи положително становище от комисията „Бадинтер“.
Приемайки повторно промените на чл. 3 и чл. 49 на Конституцията и на нейната преамбюла, Република Македония всъщност напълно признава, че Гърция с право се е противопоставила на тези конституционни разпоредби. Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си.
Той се страхува от справедливи и демократични избори, на които хората ще го изпратят в политическа пенсия и ще прекратят злополучната му политическа кариера, а Македония ще спечели", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Битка в Гърция за договора за името: Кумуцакос нападна Коцияс, Ципрас защитава Заев

„Денешен“ (Македония): Битка в Гърция за договора за името: Кумуцакос нападна Коцияс, Ципрас защитава Заев

11 Октомври 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Опозиционната „Нова демокрация“ реагира на план „Б“, който министърът на външните работи на Гърция Панос Каменос представи на срещата с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Денешен“ .
Отговорният за външна политика в основната гръцка опозиционна партия Георгиос Кумуцакос коментира в социалната мрежа „Туитър“, че Гърция е „единствената държава на планетата с двама министри на външните работи", като заяви, че „политическата и дипломатическа шизофрения на правителството по въпроса със Скопие, не само продължава, но сега се изнася и в чужбина". В тази връзка Кумуцакос настоя за обяснение от страна на първия дипломат на Атина Никос Коцияс.
„След като изрази убеждение, че Договорът от Преспа няма да бъде ратифициран в парламента в БЮРМ, Каменос изглежда е представил алтернативен план, който постига същите геополитически цели с Договора от Преспа, но без да засяга въпроса с името. По-специално, гръцкият министър на отбраната е предложил споразумение за отбрана между Гърция, БЮРМ, Албания и България, а по-късно и със Сърбия, с цел да се създаде ос за стабилността на северната граница на страната. Според него по този начин ще спре руското проникване на Балканите и ще се гарантира стабилността в БЮРМ", пише Кумуцакос в писмото до гръцкия външен министър.
След това Кумуцакос отправя към Коцияс четири въпроса, сред които: „Знае ли той за съществуването на алтернативен план, който да замени споразумението за името?". Ако отговорът е положителен, тогава Кумуцакос иска обяснение кой е одобрил този план и „дали това е обществена промяна на гръцката външна политика на Балканите и в спора за името". Коцияс е попитан и дали вярва, че предложението на Каменос помага да се подготви добре посещението на премиера Алексис Ципрас в Русия през декември.
„Кой ръководи външната политика на страната? Министър на отбраната или ти?", пита Кумуцакос в писмото.
След информацията за предполагаем план „Б“, представен от Каменос във Вашингтон, източници от кабинета на Ципрас коментират, че гръцкото правителство остава посветено на Договора от Преспа и подкрепя усилията на македонския премиер за прилагането му.
„Гръцкото правителство остава ангажирано с Договора от Преспа. Зачита конституционните процеси в съседната страна и подкрепя усилията на Заев да изпълни предпоставките, за да влезе в сила споразумението“, коментират от източници от кабинета на гръцкия премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Македония се превръща във фронт на противопоставянето между Запада и Изтока

EA Daily: Македония се превръща във фронт на противопоставянето между Запада и Изтока

11 Октомври 2018 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Резултатът от състоялия се на 30 септември референдум в Македония не само е вот на недоверие към политиката, провеждана от правителството на премиера Зоран Заев, но и, преди всичко, акт на съпротивление срещу опитите за промяна на името на страната, тъй като тези действия дълбоко оскърбяват националната идентичност на македонския народ и са в разрез с международното право, заяви пред руското онлайн издание EA Daily македонският политолог Мария Цветановска – Третякова. Материалът е представен без редакторска намеса.
От 1991 година Гърция оспорва правото на Македония да използва своето име, тъй като така се казва и една от северните гръцки провинции. През юни тази година Скопие и Атина подписаха т.нар. Преспански договор, съгласно който Македония в бъдеще ще се казва „Република Северна Македония“. Но президентът на страната Георги Иванов отказа да подпише закона за ратификация на споразумението. За да влезе договорът в сила, трябваше да се проведе референдум, който се състоя на 30 септември. Официалните резултати показаха, че на него гласуваха само една трета от имащите право на глас.
„Както знаем, през 1991 година македонците вече се изказаха на референдума за отделяне от бившата Югославия и определиха своето име съгласно конституцията от 1991 година – Република Македония“, напомни Цветановска – Третякова.
Въпреки това, подчерта тя, резултатите от гласуването на 30 септември не бива да бъдат тълкувани като нежелание на македонските избиратели да станат част от ЕС и НАТО. „Влизането на Македония в НАТО и ЕС е стратегическа цел практически на всяко правителство и всички политически сили в продължение на 27-те години независимост. Тази политика се ползва с широка подкрепа от обществеността“, добави тя.
По мнението на експерта, на референдума македонците са дали отговор на тези условия, които са били поставени на Македония в противоречие на международното право, Както напомни Цветановска – Третякова, Скопие в миналото вече е трябвало да изпълнява специално изискване при приемането в ООН: то бе наложено на страната в резултат от „истеричната“ дипломатическа война, която Гърция е провела в началото на 90-те. „Република Македония бе приета в ООН не под своето конституционно име, а под наименованието „Бивша югославска република Македония“. Тогава бе допуснато първото нарушение на международното право спрямо нея. На една суверенна държава, желаеща да стане част от голямото семейство на международните суверенни държави, е поставено допълнително условие от самата ООН, касаещо се до условието за влизане, извън тези, които са предвидени в Устава“, напомни експертът.
Както смята Мария Цветановска – Третякова, днес се наблюдава вторият опит за налагане на допълнителни условия на Македония. Този опит се предприема в благоприятна за подобни действия международна обстановка, свързана с противопоставянето по линия Изток-Запад, обяснява тя. „През последните три години Македония, за съжаление, плавно се превръща в един вид политически фронт на това противопоставяне“, заяви тя.
По думите на политолога, днес вече е ясно, че действащото правителство, след като обяви проведения референдум за успешен, ще прокарва своя план „Б“, т.е. ратификацията на договора между Скопие и Атина в македонския парламент.
„Разбира се, при това ще станем свидетели на използването на политиката на шантаж, натиск или даже политически подкуп, за да могат да бъдат събрани девет гласа от на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и да се прокара необходимата реформа на конституцията“, отбеляза Цветановска – Третякова.
При това експертът обърна внимание на това, че в спорния договор, който няма нищо общо с нормите на международното право, е скрито едно условие, което може да даде причини на Атина да продължи да блокира влизането в Скопие в евроатлантическите структури. Става дума за провала на референдума, подчерта тя.
„Засега почти никой не обръща внимание, но в точка 2 от договора се казва: Гърция ще подкрепи Македония в стремежа й да стане част от евроатлантическото семейство при две условия. Първото е положителен резултат от референдума, а второто – внасяне на поправки в македонската конституция. Ако промените бъдат направени, това не променя факта, че де факто и де юре референдумът се е провалил. От тази гледна точка Гърция има юридически основания да поставя препятствия пред интеграцията на Македония в ЕС и НАТО и в бъдеще. И в Македония днес почти никой не обръща внимание на това. Но е ясно, че намеренията на Гърция са съвсем искрени, тя ще продължава да гони своята линия и за нея това е удобна юридическа уловка, на която може да се основава“, отбеляза Цветановска –Третякова.
По прогнозите на експерта, на Македония й предстои период на турбулентност и страната може да се сблъска с радикализация на определени сили, тъй като САЩ и някои западни лидери вече признаха резултатите от референдума.
„Тази политика е безотговорна и неискрена и тя не способства стабилизирането на ситуацията в Македония и в региона, като цяло. Обрат ще настъпи само ако западните държави решат, че въпросът за името на страната трябва да се върне в правово русло. Ако те действително искат да видят Македония в НАТО и ако тя действително им е нужна стратегически, те са длъжни да я приемат под конституционното й име. Въпреки че и това е спорно. Според мен, става дума за политическият имидж, който Западът иска да запази“, заяви Цветановска Третякова.
Експертът отбеляза също, че предишното македонско правителство, на мястото на което след дълга политическа криза дойде кабинетът на Зоран Заев, също е било готово да присъедини към името „Македония“ определението „Северна“, но само в контекста на двустранните комуникации с Гърция. „Това, което се прави в момента, не е нищо по-различно от налагане на волята на една суверенна държава на друга. И по-точно, не само на Македония, а на всички 140 страни, които вече са я признали под нейното конституционно име „Република Македония“, заключи Мария Цветановска - Третякова.
С мнението на своята македонска колега за това, че следващият ход на властите в Скопие ще бъде засилване на натиска над депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, с цел да бъдат осигурени необходимото количество гласове в македонския парламент за ратификация на споразумението с Гърция, се съгласи сътрудникът на Института за европейски изследвания (Белград) Стеван Гаич. „Все едно не е имало никакъв референдум. А ако не успеят и в това, те ще заплашват опозиционните депутати с наказателно преследване“, предположи Гаич.
Както подчерта сръбският експерт, в конституцията на Македония е обозначено пределно ясно – в съответствие с член 73, решението, взето на референдума, носи задължителен характер. „Ако всичко беше по закона, то това би бил краят на евроатлантическия път на Македония. Отчитайки факта, че въпросът, освен смяната на името, съдържаше и формулировка относно влизането на страната в НАТО и ЕС. Но тъй като в лицето на Алианса имаме работа с лицемерни бандити, към момента вече е ясно, че става дума за насилие над правото, демокрацията и свободното волеизявление на гражданите“, заяви Гаич.
От думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Македония до януари 2019 година трябва да получи покана за влизане в НАТО, става ясно, че „или с кука, или с измама, те ще вкарат в Алианса“ тази балканска страна, отбеляза той.
Ако натискът над депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не доведе до очаквания резултат, в Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори, продължи Стеван Гаич. „В случай, че те бъдат проведени очаквам поражение на партията на Зоран Заев Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Освен това очаквам, че на изборите ще бъдат допуснати много нарушения“, допусна той.
Както смята сръбският експерт, проблемът с името на Македония, по повод на който населението гласува на референдума, всъщност не е главният за Брюксел. „За тях главното е всички балкански страни, които още не са в състава на НАТО, спешно да бъдат присъединени“, посочва той. Затова Гаич съветва да се разглежда провеждането на референдума в Македония във връзка с дискусията около „разграничението“ в Косово между сърбите и албанците. „ако Сърбия фактически признае Косово, то може да се обедини с Албания, която вече е член на НАТО. Тогава Сърбия ще се окаже в пълно обкръжение от страни-членки на НАТО и сръбските власти в този случай биха могли да заявят, че са длъжни да преразгледат политиката си на неутралитет. Абсолютно същото би могло да се случи и в Република Сръбска“, поясни своята гледна точка Гаич.
Както отбеляза сръбският политолог, въпросът за Балканите е изключително важен за конфронтацията Русия – НАТО, защото Алианса разглежда Балканите като пробойна в своята система за сигурност. Тази пробойна НАТО се опитва да запълни, създавайки фронт срещу Сурия, продължи експертът. Затова се оказва натиск върху Швеция и Финландия, които са членки на ЕС, но не са в НАТО, също да влязат в организацията, разказа той, като подчерта, че европейската структура на сигурността би претърпяла сериозни промени, ако тези планове се реализират.
„Любимата идея на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович е т.нар. „инициатива за три морета“ – Балтийско, Адриатическо и Черно, също има за цел укрепването на „санитарния кордон“ срещу Русия“, заяви Гаич.
Завръщайки се на темата за референдума в Македония, експертът изказа мнение, че НАТО и ЕС там са претърпели колосално поражение. „Въпреки визитите на германския канцлер Ангела Меркел и други, македонският народ не излезе на референдум. Въпреки това, ЕС и неговите марионетки, като Зоран Заев, продължават да игнорират резултатите от референдума и преследват своите интереси“, заключи Стеван Гаич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Джеймс Матис изтъкна ролята на Гърция при разрешаването на спора за името с Македония

Kathimerini (Гърция): Джеймс Матис изтъкна ролята на Гърция при разрешаването на спора за името с Македония

10 Октомври 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис изтъкна важността на договора от Преспа за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие и приветства усилията на Гърция за спиране на руската намеса в процеса по време на срещата си със своя гръцки колега Панос Каменос в Пентагона, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Матис отбеляза подкрепата на гръцкия премиер Алексис Ципрас за пътя на Македония към членство в НАТО.
„Разрешаването на този дългогодишен спор изискваше смелост от всички. Тази стъпка напред засилва сигурността на Балканите и на нашия съюз – НАТО“, заяви военният министър на САЩ пред журналистите.
„Аплодираме желязната отдаденост на Гърция за защита на демократическите ценности чрез изгонването на руски дипломати, които искаха да навредят на суверенния процес около споразумението за името. Правейки това, Гърция даде ясно да се разбере, че родината на демокрацията няма да толерира безразсъдни нарушения и неуважение на международните норми и вашия суверенитет“, добави той.
Матис заяви още, че САЩ признават ключовата роля на Атина за поддържането на регионалната сигурност в този труден регион.
„Ние оценяваме вашата перспектива за предизвикателствата, пред които е изправен южният фланг на НАТО и вашето лидерство в насърчаването на стабилността на Балканите“, каза той на Каменос и похвали големите инвестиции на Гърция в своята отбрана, които надвишават изискванията на НАТО за отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт за военни разходи.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев призова за консенсус около конституционните промени, опозицията не ги приема

„Телма“ (Македония): Зоран Заев призова за консенсус около конституционните промени, опозицията не ги приема

10 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова решението за конституционни промени, с които да се приеме договорът от Преспа, да бъде взето от всички, с подкрепа и от властта, и от опозицията, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Това се случи по време на заседание на комисията за конституционни въпроси в парламента, където завърши изслушване по предложението за пристъпване към промени на конституцията.
Заев призова за единство и консенсус в процеса.
„Ако и ВМРО-ДПМНЕ е ЗА, нека да вземем решенията. Имаме държава призната от всички. Имаме призната идентичност“, заяви той.
Македонският премиер подчерта, че успешен референдум означава и мнозинство, и консенсус, и че в този случай трябва да се вземе предвид изразената воля на излезлите над 600 000 граждани.
„Трябва да вземем решения. Шансът няма да се повтори. И Мицковски, и Иванов знаят, че за всеки телефонен разговор в процеса на постигането на договора, съм ги информирал. Някой трябваше да вземе решение и аз го направих. Поемете и вие отговорност и нека да гарантираме бъдещето на държавата“, призова Заев.
Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ присъстваха на заседанието на комисията за конституционни въпроси, но заявиха, че няма да гласуват за изменения в конституцията, тъй като парламентът няма мандат да застане против волята на гражданите, които на референдума са отхвърлили договора от Преспа.
Заседанието на комисията за конституционни въпроси ще продължи в петък на обяд, пояснява „Телма“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев поиска от депутатите да подкрепят конституционните промени, опозицията му отговори, че няма да има мнозинство от две трети

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев поиска от депутатите да подкрепят конституционните промени, опозицията му отговори, че няма да има мнозинство от две трети

10 Октомври 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. В пълна зала, с аплодисменти и диаметрално противоположни позиции – властта и опозицията са на нож относно конституционните промени, с които договорът от Преспа трябва да бъде приложен, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Премиерът на Македония Зоран Заев обоснова предложението си за приемане на измененията, което съдържа четири поправки и заяви, че в него няма нищо спорно. Той очаква подкрепа от депутатите и те да гласуват по собствено убеждение и без натиск.
„Този въпрос не е лесен, но тук се вижда лидерството. Интеграцията на Македония в НАТО и ЕС не може да бъде спряна от каквато и да е закана и опит за сплашване, подкуп или нещо друго. Сега е времето всички, които са за НАТО и ЕС, да подкрепят промените и заедно да придвижим Македония напред“, заяви Заев.
Депутатите нямат мандат за промяна на конституционното име и няма да се осигурят 80 депутатски гласа, заяви бившият говорител и настоящ депутат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Трайко Веляновски, който твърди, че процесът около договора с Гърция е противоконституционен и че една тясна политическа група не може да решава от името на гражданите.
„Говоря като депутат, че нямаме мандат, нито намерение да участваме в опита за промяна на конституцията, който противоречи на решението на народа от референдума“, заяви Веляновски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята

10 Октомври 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев се обърна към членовете на Комисията по конституционни въпроси с пояснения за предложението на правителството за промени в Основния закон, като призова всички да гласуват „за“, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
„В духа на прозрачността, предложения за промени в Конституцията са достъпни за всички. Общото заключение и обществените реакции са, че в тях няма нищо спорно. Академичната общественост оцени, че всичко е в съответствие с интересите на Македония и международните стандарти. Ясно е, че промените заслужават подкрепа от всички народни представители с цел членството в ЕС и НАТО, и по-добрия живот. Парламентът е институцията, която трябва да вземе решение в интерес на гражданите. Депутатите трябва да вземат решение според собствените си убеждения и без натиск от никого. Вашето решение ще изпрати в историята Бившата югославска република Македония", бяха думите, с които Заев се обърна към депутатите.
Той повтори четирите предложения за изменения - добавянето на прилагателното „северна" към, преамбюла, териториалните гаранции и грижите за малцинствата в други страни. В крайна сметка той отново призова всички да се обединят около националните интереси на страната, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Опозицията влезе в парламента за заседанието на Комисията за конституционни промени

„Плюс Инфо“ (Македония): Опозицията влезе в парламента за заседанието на Комисията за конституционни промени

10 Октомври 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще присъства на заседанието в парламента, на което ще се обсъжда внесеното от правителството предложение за промени в Конституцията, необходими за прилагане на договора за името с Гърция, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Заседанието на Комисията за конституционни промени трябваше да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време), но в залата не присъстваха всичките й членове. Допускаше се, че представителите на ВМРО-ДПМНЕ в комисията ще бойкотират работата й, но впоследствие в парламента се появиха Трайко Веляновски и Антонио Милошоски. Остава обаче под въпрос дали те ще останат за заседанието или ще напуснат дебата.
Комисията разполага със срок от 10 дни за дискусии, след което докладът й ще бъде представен пред депутатите за гласуване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Правителството в Скопие очаква да се събере необходимото мнозинство за промени в Конституцията

„Плюс Инфо“ (Македония): Правителството в Скопие очаква да се събере необходимото мнозинство за промени в Конституцията

10 Октомври 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Зоран Заев (СДСМ) очаква в парламента да бъде събрано необходимото мнозинство от две трети за прокарването на конституционните промени за името на Македония, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Говорителят на правителството Миле Бошняковски подчерта съответното на пресконференция, свързана с решенията на последното заседание на кабинета в Скопие. Той повтори очакванията на правителството за постигане на квалифицирано мнозинство за конституционни промени. По-късно в сряда парламентарната Комисия по конституционни въпроси трябва да започне обсъждането на предложението за необходимостта от конституционни промени, внесени от правителството.
„Смятаме, че това историческо решение, пред което се намират депутатите в македонския парламент, е от съществено значение за постигането на стратегическите цели на Република Македония за членство в НАТО и ЕС. Смятаме, и очакваме, че мнозинството депутати в парламента ще чуят волята на мнозинството граждани, които на 30 септември гласуваха „за" тези усилия“, подчерта Бошняковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Меркел: Задача на парламента е да приложи Договора с Гърция

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Меркел: Задача на парламента е да приложи Договора с Гърция

10 Октомври 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според германския канцлер Ангела Меркел гражданите на Македония подкрепят Договора с Гърция за разрешаване на спора за името на страната им. Затова задача на Парламента в Скопие е да доведе до край този процес, предава Радио „Свободна Европа“ от Македония.
Това свое мнение тя е изразила в писмо от 5 октомври до премиера Зоран Заев, за което германското правителство съобщава във вторник, по информация на DW.
Меркел подчертава, че Германия ще подкрепи прилагането на Договора от Преспа, и припомня, че на референдума от 30 септември над 90 процента от участвалите в него са гласували с "Да".
Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси започва дебатите за промените

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси започва дебатите за промените

10 Октомври 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисията по конституционните въпроси на парламента на Македония започва разискванията по предложението на правителството за промени в Основния закон, предава Радио „Свободна Европа“ в местната си редакция.
Парламентарната сесия, на която ще бъдат гласувани предложенията за внасяне на промени в Конституцията, че ще се състои в понеделник, 15 октомври. Правителството в Скопие отправи до парламента предложение за четири конституционни промени - за добавяне на определението „северна“ към името Република Македония, за промени в преамбюла и за промени в членове 3 и 49. Според сроковете, предвидени в Правилника за дейността на парламента, цялата процедура за конституционни промени може да приключи най-малко за три месеца и половина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Не се предлагат пари на депутати, за да гласуват конституционните промени, има напредък в преговорите

Зоран Заев: Не се предлагат пари на депутати, за да гласуват конституционните промени, има напредък в преговорите

9 Октомври 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Не се предлагат пари на депутати, за да гласуват конституционните промени, има напредък в преговорите, заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонското електронно издание ”24 Вести“.
Все още не може да се каже, че е осигурено мнозинство от две трети за конституционни промени, но при част от опозиционните депутати има прогресивна нагласа.
Премиерът заяви, че, парламентът ще взема исторически решения в наши дни и той и депутатите от парламентарното мнозинство вече са говорили с някои от своите колеги от опозицията. Въпреки това, той отрече, че са дадени пари на депутатите, за да подкрепят сделката.
"Говорихме с много депутати и видяхме, че има прогресивна нагласа, която е достатъчно сериозен мотив и възможност да започне процедура, както направи вчера правителството.
Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, Драган Данев пък от свое лично име за телевизия 24 каза, че до сега никой от властта не е разговарял с него, а за конституционните промени се знае това, което е представено от говорителят на правителството и от медиите“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Конституционните промени ще бъдат внесени в пленарната зала на македонския парламент на 15 октомври

„21 ТВ“ (Македония): Конституционните промени ще бъдат внесени в пленарната зала на македонския парламент на 15 октомври

9 Октомври 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пленарно заседание за конституционните промени с цел хармонизиране на Конституцията с текста на споразумението с Гърция ще се проведе на 15 октомври в 11 часа,съобщава македонският телевизионен канал “21 ТВ“.
Утре в 12:00 е свикано заседание на конституционната комисия. Според правилата Комисията за конституционни промени има срок от 10 дни, за да обсъди предложението за конституционните промени.
Парламентарното мнозинство не разкрива дали разполага с 2/3 от мнозинството в Събранието. Депутатът от СДСМ Александър Кирацовски призова депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да не се поддават на натиск и заплахи и да гласуват според собствено убеждение.
"Не познавам никого от 120-те депутати в Събранието на Република Македония, които да са срещу НАТО и ЕС. Следователно не очакваме никой от тях да излезе и да оспори интеграцията на Македония в НАТО и ЕС. Разговаряме с всички парламентарни партии и сме убедени, че тяхната евроатлантическа ориентация ще може да се докаже по време на гласуване на конституционните промени", заяви Артан Груби, депутат от редиците на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).
Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски се оплака, че властта оказва натиск върху депутатите от неговата партия, за да дадат гласа си за конституционните промени.
Предвиждат се четири съществени конституционни изменения. Първата е добавянето на прилагателното Северна където се споменава Република Македония, след промени в преамбюла, третото изменение е гаранция за териториалните граници на Република Македония към съседите, както и грижата за македонците, но и всички гражданите в диаспората. Конституционните промени се правят с цел изпълнение на Договора от Преспа за промяна на името.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Конституционните промени влизат в парламентарна комисия в сряда

„Телма“ (Македония): Конституционните промени влизат в парламентарна комисия в сряда

9 Октомври 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Обсъждането на конституционните промени в македонския парламент ще започне в сряда, разбра скопският телевизионен канал „Телма“. Председателят на народното събрание Талат Джафери насрочи сесия за следващия понеделник, но в сряда започва работата на Комисията по конституционни въпроси. Дискусиите там могат да продължат най-много 10 дни, а депутатите ще могат да говорят по няколко пъти, но общо 20 минути, уточнява медията.
Джафери, в изявления по време на програма на „Телма“ в понеделник вечерта, обясни, че сроковете могат да бъдат и по-кратки ако дебата в комисията се изчерпи по-рано.
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не разкриват дали ще присъстват на заседанието, или ще го бойкотират, съобщава още „Телма“. От там са заявили, че ще се придържат към решението на партията, каквото и да е то, но все още не са дискутирали въпроса. Опозицията не е поискала да отговори директно и на въпроса какво е решението.
Медията уточнява, че Комисията е председателствана от Талат Джафери и мнозинството има 8 представители в нея, като по един човек имат и Социалистическата партия, партията на сърбите, както и опозиционната БЕСА. ВМРО-ДПМНЕ са с 5 члена, сред които и бившият премиер Никола Груевски и бившият председател на парламента Трайко Веляновски. Те вече обявиха, че няма да подкрепят конституционните промени.
Ако се вземе решение за пристъпване към промяна на Конституцията, пояснява още „Телма“, парламентът със заключение ще утвърди срок, в който вносителят на предложението трябва да изготви чернова на добавките и промените. Измененията се приемат в пет фази, а за целия процес са нужни 100 дни. Най-оптимистичният вариант, ако се осигури квалифицирано мнозинство, е той да завърши до средата на януари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Ангела Меркел прати писмо на Зоран Заев: Договорът е исторически шанс... за добри отношения с Гърция

„А1 Он“ (Македония): Ангела Меркел прати писмо на Зоран Заев: Договорът е исторически шанс... за добри отношения с Гърция

9 Октомври 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Договорът от Преспа е исторически шанс за Македония и за подобряване на добросъседските отношения, пише германският канцлер Ангела Меркел в писмо до македонския премиер Зоран Заев, предава македонският портал „А1 Он“.
„На 30 септември огромно мнозинство от над 90% от участвалите на референдума гласуваха „за“ договора с Гърция. Договорът дава шанс за историческо споразумение и подобряване на отношенията между двете страни. Той също така отстранява ключовата пречка за приближаване на страната към ЕС и НАТО. Сега е ключово да се вземат много важните решения за прилагане на споразумението за името с приемането на необходимите конституционни промени. Ще продължа да си сътруднича с вас за осъществяването на тази цел“, пише Меркел в посланието, публикувано на убесайта на германското правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ твърди, че председателят на МАНУ е променил позицията си за името, защото СДСМ е назначил дъщеря му на работа в Световната банка

„А1 Он“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ твърди, че председателят на МАНУ е променил позицията си за името, защото СДСМ е назначил дъщеря му на работа в Световната банка

9 Октомври 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ твърди, че дъщерята на председателят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Таки Фити е назначена в Световната банка във Вашингтон като представител на Македония, предава македонският портал „А1 Он“.
„Дъщерята на Таки Фити, Нина Фити, е изпратена от правителството в Световната банка като представител на Република Македония, но правителството още не е съобщило дали и кой е изпратен на тази функция във Вашингтон“, заяви Дарко Костовски от ВМРО-ДПМНЕ.
Таки Фити, отбеляза Коствоски, казваше, че правителството трябва да се бори за решение за името, което да не бъде за цялостна употреба. На 11 септември, добави той, Таки Фити каза, че постигнатото решение е приемливо за МАНУ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветник от СДСМ: Осигурено е квалифицирано мнозинство за приемане на конституционните промени

Съветник от СДСМ: Осигурено е квалифицирано мнозинство за приемане на конституционните промени

9 Октомври 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Куманово. Общинският съветник от СДСМ в община Куманово Владимир Павловски написа във „Фейсбук“, че е осигурено квалифицирано мнозинство за приемане на конституционните промени в парламента, предава македонският портал „А1 Он“.
„Всичко е възможно, когато го искаш. Осигурени са 80 + депутати за Европейска Македония !!!“ – гласи съобщението на общинския съветник от понеделник
Тази информация не е потвърдена официално от тогава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Говорих лично с депутатите, имам основания да вярвам в постигането на квалифицирано мнозинство

Зоран Заев: Говорих лично с депутатите, имам основания да вярвам в постигането на квалифицирано мнозинство

9 Октомври 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Гражданите, които решиха да участват на референдума, с над 90% дадоха ясно указание на къде трябва да се движи Македония. Сега процесът преминава в институциите на системата. Правителството вчера (понеделник) стартира инициативата за конституционни промени, която още вчера влезе в парламента. Очаквам народното събрание днес или утре да изпрати препоръка до Конституционната комисия за откриване на дебата“ подчерта македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонският „Фокус“.
„Това, което се случва тук, в Македония, е диференциране между два принципа и в правителството, и в опозицията – прогресивен и регресивен. Сериозността на твърдението, че без договор с Гърция няма да има интеграция в ЕС и НАТО е окончателно потвърдена и няма съмнения. Ние трябва да поемем отговорността си, във времето, в което живеем“, обясни премиерът.
Той увери, че е спокоен и оптимист преди дебата в парламента за конституционните промени и в това, че те ще минат на „първа топка“.
Заев не може да каже със сигурност дали в народното събрание има квалифицирано мнозинство за конституционните промени, които произтичат от договора с Гърция, но съществува такава вероятност.
„Лично разговарях с депутати и видяхме, че има прогресивна маса от депутати, което е достатъчно сериозен мотив и причина да започнем процеса“, заяви македонският пермиер.
Той очаква квалифицираното мнозинство „да се формира по естествен път“, без никакви закани, натиск или „пари“.
„Може да вярвам, че го имаме, може да вярвам, че го нямаме, но накрая това трябва да го проверим и да се потвърди. Засега имаме сериозни причини да вярваме, че има (мнозинство от две трети)“, заключи министър-председателят на Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Минимум 100 дни са нужни за приемането на промените в Конституцията на Македония

„А1 Он“ (Македония): Минимум 100 дни са нужни за приемането на промените в Конституцията на Македония

9 Октомври 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предложението за пристъпване към изменение на Конституцията на Република Македония с четирите съществени изменения, с цел привеждането й в съответствие с текста на споразумението с Гърция пристигна в парламента на страната в понеделник вечерта. С това процедурата се прехвърля на законодателната власт, отбелязва македонският портал „А1 Он“.
В Правилника за дейността на парламента в частта за конституционните изменения не е предвиден краен срок, в който председателят на Комисията по конституционни въпроси трябва да свика Комисията.
Според изявленията на председателя на народното събрание Талат Джафери, той ще прилага член 120 от Правилника, който се отнася за образуване на работни органи и гласи: "Поканата за сесия с предложението на дневния ред и материалите, които ще се обсъждат на заседанието председателят на работното тяло изпраща на членовете на работната група като правило пет дни преди деня на сесията. В неотложни случаи заседание на работна група може да се проведе в по-кратък срок, а дневният ред може да бъде представен на самата среща“.
Според председателя на Народното събрание, който е и председател на Конституционната комисия, ако се прилага редовна процедура в срок от три дни трябва да се възприемат материалите от формално-правен аспект, да се направи консултация със службите и ако решението има всички елементи ще да бъдат изпратени на президента на държавата и на депутатите. В този момент той може да свика пленарна сесия в рамките на 10 работни дни, а междувременно да председателства комисията по конституционни въпроси.
Ако не бъде приет максималният срок, заседанието на Комисията може да се проведе до петък и може да продължи максимум 10 дни. Депутат, по време на изслушването, може да говори няколко пъти в продължение на общо 20 минути, а координатор на депутатска група общо 30 минути. Според някои изчисления, ако участват всички членове на обсъжданията, Комисията може да приключи и за около три дни.
В първия етап, парламента, с мнозинство от две трети, взима решение за пристъпване към промяна на Конституцията и тук веднага идва първият тест дали е осигурено квалифицирано мнозинство.
Според изказванията, ако няма 80 депутати, те незабавно ще отидат на предсрочни избори. Вторият етап е за определяне на проектоизмененията и за това е достатъчно мнозинство от общия брой на депутатите или 61 гласа. Третият етап е приемането на изменения и отново е необходимо мнозинство от две трети или най-малко 80 гласа. Изслушването за всяко изменение трае не повече от три дни.
Ако процедурата се осъществява според най-кратките възможни срокове за финализиране на фазите ще трябват поне три месеца и половина, което означава, че в идеални условия, конституционните промени биха били приети към средата на януари.
Необходими са минимум 100 дни за изменение на Конституцията


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): Какво се случва с мерцедеса, за чието закупуване Груевски получи 2, а Янкуловска 6 години затвор?

„еМагазин“ (Македония): Какво се случва с мерцедеса, за чието закупуване Груевски получи 2, а Янкуловска 6 години затвор?

9 Октомври 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. С луксозният мерцедес, за закупуването на който бившият премиер Никола Груевски получи две години, а бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска шест години затвор, неотдавна се возеше германският канцлер Ангела Меркел, отбелязва македонският портал „еМагазин“.
За неговото закупуване преди няколко години Прокуратурата на страната, след предаването на информацията от страна на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония), отвори случая „Тенк“. Мерцедесът беше купен за 573 хиляди евро.
Неговата стойност в момента е най-малко 234 хиляди евро, на колкото беше оценен от експерти, когато македонското правителство искаше да го продаде, отбелязва медията.
Властите обаче се отказаха от продажбата, поне докато не завърши съдебният процес „Тенк“, защото колата е едно от материалните доказателства. При оценяването на мерцедеса е установено също, че той няма сервизна книжка, припомня „еМагазин“.
От правителството са информирали, че с парите от продажбата на автомобила ще бъдат купени линейки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Част от партиите вече са разговаряли за възможни коалиции в случай на избори

„Алсат – М“ (Македония): Част от партиите вече са разговаряли за възможни коалиции в случай на избори

9 Октомври 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическите партии в Македония не признават да са водили разговори в рамките на своите органи за възможни предизборни коалиции и общи депутатски листи, пише излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“, като посочва, че от СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) не са пожелали да коментират възможни предизборни съюзи с други партии, но през почивните дни заявиха, че предпочитат сътрудничество с коалицията „За“ от референдума. От ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) отбелязаха, че предсрочните избори са краен вариант.
В рамките на партийните органи, както твърдят от ДСИ, може би, е имало разговори за потенциални коалиции, но фокусът остава върху разрешаването на въпросите без нови избори. Не е разговаряно за възможно съюзяване и с движението БЕСА на Африм Гаши.
От движението БЕСА на Билал Касами отхвърлиха възможността за общи листи с коалиция „За“ от референдума, но оставиха отворена вратата за евентуално сътрудничество от друг вид в рамките на този съюз, отбелязва медията.
Възможността за предизборна коалиция със СДСМ бе отхвърлена категорични от лидера на „Алианса на албанците“ Зиядин Села. Неофициално съществуват няколко възможни опции за коалицията между партиите и съставяне на общи депутатски листи. Освен фактът, че всяка фракция може да реши да отиде на избори сама, досега са се дискутирали възможностите за сътрудничество между Коалиция „За“ – СДСМ, ДСИ, БЕСА на Африм Гаши, БЕСА на Билал Касами, „Алианса на албанците“ и Демократическата партия на албанците, което вече бе отхвърлено от няколко от възможните участници. Вторият вариант е коалиция само между СДСМ и ДСИ, а третата е: ДСИ, БЕСА на Гаши, БЕСА на Касами и „Алианса на албанците“, смята „Алсат – М“.
Предсрочните избори ще бъдат организирани ако властта не осигури подкрепата на 80 депутати за необходимите конституционни промени за ратификацията на Договора с Гърция, отбелязва още скопската телевизия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Има информация за закани срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които искат да гласуват „за“ конституционните промени

Йоханес Хан: Има информация за закани срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които искат да гласуват „за“ конституционните промени

9 Октомври 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. След референдума за промяна на името, който беше неуспешен поради ниската избирателна активност, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан призова македонските депутати да приемат необходимите конституционни промени, за да може промяната на името да се случи възможно най-бързо, предава македонският „Фокус“.
„Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не е съгласна в бъдеще страната да се нарича Северна Македония. Все пак, на правителството му трябват 10 гласа от ВМРО-ДПМНЕ, за да прокара конституционните промени, но ръководството на партията се съпротивлява срещу това. Има информации за закани срещу тези, които искат да гласуват по различен начин от партията и да подкрепят правителството в парламента“, заяви Хан.
Членове на ВМРО-ДПМНЕ все противопоставиха на партийния лидер Християн Мицковски, но бяха наказани заради това, какъвто е случаят с бившия заместник-генерален секретар, който беше освободен. Това е абсолютно неприемливо за партия, която се обявява за проевропейска и демократическа“, заяви Хан пред австрийското издание Der Standard.
Сега еврокомисарят се надява на дискусия. Тъй като евроатлантическата интеграция, която в крайна сметка може да бъде постигната чрез решаване на спора за името, е изразена цел също и на ВМРО-ДПМНЕ, поведението им трябва да съответства на това и те да вземат решение, което ща направи Договора възможен. Всичко друго е невероятно“, предупреждава евробюрократът, който обещаваше започване на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС през миналото лято. „Откажете се от деструктивното поведение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андонис Самарас: „Нова Демокрация“ няма да приеме договора за името

Андонис Самарас: „Нова Демокрация“ няма да приеме договора за името

9 Октомври 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият гръцки премиер и настоящ депутат от основната опозиционна гръцка партия „Нова Демокрация“ Андонис Самарас подчертава, че с договора от Преспа, Гърция за първи път признава македонската идентичност и съществуването на такъв народ, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Самарас увери, че партията му няма да подкрепи договора, който би гарантирал на Македония членство в НАТО и посочи, че ако в бъдеще Гърция се откаже от задълженията си по договора, ще започне преговорите за разрешаване на спора за името отначало.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Ако Гърция не ратифицира договора за името, конституционните промени в Македония няма да са валидни

„Фокус“ (Македония): Ако Гърция не ратифицира договора за името, конституционните промени в Македония няма да са валидни

8 Октомври 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония обяви предложение за конституционни промени за прилагане на договора с Гърция, които ще представи в парламента на страната. Според предложението, ако Гърция не ратифицира договора в своя парламент и не ратифицира протокола за приемане на Македония в НАТО, тогава автоматично конституционните промени няма да са валидни, предава скопската електронна медия „Фокус“.
„Целта на тези изменения на конституцията е прилагането на договора с Гърция, с които трябва да се отворят вратите за прием на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Освен това, към общите условия и срокове за влизане в сила на измененията, които ще бъдат обвързани с влизането в сила на договора и ратификацията на протокола за приемане на Република Македония в НАТО в парламента на Република Гърция, ще има и специални срокове в случай на невлизане в сила на тези два документа, след които конституционните промени ще спрат да важат“, се казва в предложението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Няма вариант за влизането на Македония в НАТО без договора за името

Йенс Столтенберг: Няма вариант за влизането на Македония в НАТО без договора за името

8 Октомври 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Македония няма план „Б“ за влизане в НАТО, ако не приеме договора с Гърция. Такова послание изпрати от Сърбия генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Страната трябва да използва тази възможност, която се отдава веднъж в живота, но сега на ход са македонското правителство и парламента, които трябва да намерят начин и формула как да прокарат договора институционално, заяви Столтенберг.
„Остава гражданите и демократичните институции в страната да решат дали ще приемат договора или не. Аз говоря от името на НАТО, че сме подготвени да приемем страната като членка. Едно нещо мога да кажа със сигурност. Няма алтернативен начин, няма план „Б“ за присъединяване към НАТО без договора за името. Единственият начин за Македония да стане членка на НАТО е договорът за името с Гърция. Затова и приветствахме споразумението“, добави генералният секретар на Алианса.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Правителството е изпратило на парламента предложения за четири основни промени в Конституцията

A1 On (Македония): Правителството е изпратило на парламента предложения за четири основни промени в Конституцията

8 Октомври 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. В рамките на извънредно заседание правителството на Македония е взело решение да изпрати предложение за изменение на Конституцията, което съдържа четири основни промени. Това поясни говорителят на кабинета в Скопие Миле Бошняковски, предава скопската електронна медия A1 On.
„Добавяне на прилагателното „северна“ към името на Република Македония", е първата промяна в Конституцията, предложена от правителството и обявена от говорителя му.
„Изменение на преамбюла, където ще се въведе позоваване на призива от първото заседание на Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) с техните решения", е втората промяна, която съобщи говорителят.
„С нов член ще се гарантира зачитането на съседите и че Македония няма териториални претенции", поясни Бошняковски третото предложение за промяна.
„Грижа за македонците и диаспорите в чужбина. Републиката се грижи за културните, икономическите и социалните права на републиката в чужбина. Републиката няма да се намесва в суверенитета на другите държави", поясни говорителят, обяснявайки четвъртата промяна в предложението за промени в Конституцията.
Бошняковски подчерта, че от всички депутати се очаква, независимо от партийния си произход, да гарантират пътя на Македония към членство в Европейския съюз и НАТО.
„Членовете на парламента се очаква да вземат решение, като зачитат волята на гражданите. Хората направиха важен избор, мнозинството гласуваха на референдума и подкрепиха една цел и визия. От днес всичко е в ръцете на законодателите. С решението си те трябва да направят Македония една хубава страна", призова Бошняковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Правителството без предложение за конституционни промени, работата ще бъде предадена на парламента

„ТВ 21“ (Македония): Правителството без предложение за конституционни промени, работата ще бъде предадена на парламента

8 Октомври 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската телевизия „ТВ 21“ съобщава ексклузивно, че на извънредното заседание на правителството на Република Македония е взето решение да не се изготвя предложение с конкретни конституционни промени. Вместо това е постигнато съгласие тази задача да бъде предадена за изпълнение на Събранието.
По данни на телевизията кабинетът няма да представи предложения, а само ще изпрати на парламента насоки за такива. След това решението за измененията в Основния закон ще бъде взето от парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): За конституционните промени ще се гласува на 16 октомври

„Вечер“ (Македония): За конституционните промени ще се гласува на 16 октомври

8 Октомври 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 16 октомври правителството на Македония предвижда гласуване за промяна на Конституцията, съобщава електронното издание на скопския вестник „Вечер“, като уточнява, че информацията е разпространена от няколко медии, които се позовават на източници от парламента в Скопие.
Планът е въпросът да бъде включен в дневния ред на обсъжданията в парламента и ако не получи необходимата подкрепата от две трети от депутатите в Събранието, незабавно да се пристъпи към гласувана за провеждането на предсрочни парламентарни избори.
Преговорите по партийни източници продължават, но до този момент правителството и опозицията твърдо остават в позициите си, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Гордана Янкуловска е осъдена на шест години затвор

„Алсат-М“ (Македония): Гордана Янкуловска е осъдена на шест години затвор

8 Октомври 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър на външните работи на Македония Гордана Янкуловска бе осъдена на шест години лишаване от свобода по делото „Танк“, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Янкуловска бе призната за виновна по обвинения в злоупотреба със служебно положение и власт заради присвояване на средства при закупуване на служебен автомобил. За същото престъпление бе произнесена присъда и срещу бившия премиер Никола Груевски – в края на миналата седмица Апелативният съд в Скопие потвърди решението за лишаването му от свобода за срок от две години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционните промени, а правителството продължава да упорства за мнозинство от две трети в парламента

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционните промени, а правителството продължава да упорства за мнозинство от две трети в парламента

8 Октомври 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. През тази седмица трябва да станат известни следващите стъпки във връзка с цялостния процес на изпълнение на Договора от Преспа и по-нататъшните перспективи за интегриране на Македония в Европейския съюз и НАТО. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ уверява, че няма да подкрепи конституционните промени, а властта продължава да упорства, че ще направи всичко по силите си да осигури мнозинство от две трети в парламента, а ако такова не бъде събрано, то тогава ще бъдат организирани предсрочни избори, коментират в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Вечер“.
„Вярваме, че ще имаме резултат до края на седмицата или началото на следващата. Някъде около 10 октомври е ориентировъчна дата, когато трябва да обявим на обществеността какви са следващите стъпки. Надявам се, че ще имаме възможността да кажем, че е осигурено необходимото мнозинство от две трети в парламента“, заяви миналата седмица премиерът Зоран Заев.
Лидерът на опозицията Християн Мицкоски вчера излезе с нови искания към властта - предсрочни избори с формирането на служебно правителство и прокурор по предложение на ВМРО-ДПМНЕ, или отхвърляне на договора за името и избори, след които ще се избере главен прокурор с консенсус от всички партии.
„Има два варианта. Първите избори бяха обявени от Зоран Заев, а ВМРО-ДПМНЕ ги прие. Трябва да има служебно правителство, за да се случи това. Необходимо е да се създаде атмосфера на справедливи условия и да се избере прокурор по предложение на опозицията. Втората възможност е Зоран Заев незабавно да се откаже от договора и веднага да има избори, така че хората да решат. След тях ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи създаването на нова институция за преследване на престъпления, водена от главен прокурор, постигнат с консенсус от всички партии“, поясни Мицковски. поиска
Помолен за коментар около потвърдената от Апелативния съд в Скопие присъда срещу бившия премиер Никола Груевски и твърденията за търговия с депутатски гласове за негова свобода, Мицковски заяви, че самият факт, че някой мисли, че правителството на Зоран Заев търгува с правосъдието, говори за това в каква атмосфера и общество живеят македонците.
СДМС остава на мнение, че над 600 хиляди граждани са заявили, че са за ЕС и НАТО, и това трябва да бъде зачитано.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.