НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бюджетната комисия в парламента ще преразгледа лимитите за обезщетенията при катастрофи

Бюджетната комисия в парламента ще преразгледа лимитите за обезщетенията при катастрофи

8 Ноември 2018 | 22:07 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по бюджет и финанси ще преразгледа предложението на управляващите за въвеждане на лимит от 20 000 лева при изплащане на обезщетение на роднините на загиналите при катастрофи. Това стана ясно след обсъждане в Народното събрание, на което присъстваха представители на всички заинтересовани страни - институции, застрахователи, адвокати и пострадали, предаде БНТ.
Основният аргумент за въвеждането на лимит е, че застрахователите не разполагат с достатъчно средства, за да изплащат обезщетения на родните на загиналите и пострадалите в пътнотранспортни произшествия. Това е така заради тълкувателно решение на Върховния касационен съд от преди няколко месеца, с което се разшири кръга на хората, които могат да поискат обезщетение, а не само най-близките роднини. Според застрахователите и вносителят на предложението - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, това може да доведе или до рязко поскъпване на застраховката Гражданска отговорност, или до поскъпване на останалите застраховки или до фалити на застрахователи, ако не бъдат вдигнати цените на застраховките.
Основният аргумент срещу въвеждането на лимити е на адвокатите, които твърдят, че това е в противоречие с европейското право и съдът е този, който най-справедливо трябва да отсъди дали и каква сума да бъде изплатена като обезщетение. Срещу лимита се обявиха и роднините на пострадалите при катастрофи.
Още в самото начало на дискусията председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че макар да е вносител, не тя е подготвила внесеното предложение за лимити на обезщетенията. Това е станало в работна група. По думите ѝ у нас гражданската отговорност е евтина и това е причината за недостига на средства за покриване на обезщетенията - средно 97 евро при 229 евро в Европа.
"Застрахователният пазар не печели от този тип, като покрива печалбите и загубите си в някои случаи в някои компании от други видове застраховки които прави", посочи Стоянова. Тя призова засегнатите страни да бъде намерен баланс - да не се увеличат цените на застраховките, но и да се запази справедливостта при обезщетенията. За това призоваха и от финансовото министерство.
"Смятам, че максимално бързо трябва да бъде намерено решение - до края на годината следва да бъде взето, защото междувременно може да изпаднем в ситуация, в която използвайки тълкувателното решение на ВКС да се появят редица нови казуси, които да вкарат застрахователния сектор в проблем", коментира зам.-министърът на финансите Маринела Петрова.
"На първо място считаме, че опита за тази застрахователна промяна е изключително прибързан, неаргументиран даже лишен от мотиви и противоречи на принципите на законотворчеството", коментира Милен Ралчев от Висшия адвокатски съвет.
Застрахователите признаха, че разширяването на кръга на засегнатите е справедливо, но обясниха, че нямат пари. По техни данни за миналата година са събрани от застраховка гражданска отговорност 650 млн. лева, изплатени са 400 млн. и 1 млрд. са заделени за резерв. Ситуацията се е променила остро през последните три месеца след тълкувателното решение на ВКС.
Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи, заяви, че до момента подадените към застрахователите претенции от новия кръг лица са 318, от които 145 постъпили по съдебен ред - 173 по доброволен ред. Исковете са в размер малко под 100 млн. лева.
Oстро срещу промяната обаче се обяви националният омбудсман Мая Манолова. Предложенията ще бъдат разгледани между двете четения отново в Бюджетна комисия, а след това законопроектът ще бъде внесен и в пленарна зала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите

6 Ноември 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ инж. Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност във връзка с внесените промени в Кодекса на застраховането. По думите му недопустимо е текстове за толкова значим обществен проблем да се опитват да се вкарат през „задния вход“ на НС. Относно идеята за въвеждане на таван за обезщетенията инж. Милчев обясни, че според европейската практика няма въведен максимален праг за тях, само за минимален такъв. “Юристи, ангажирани с този проблем, са категорични, че подобно нещо е противоконституционно. То няма да издържи чисто юридически. В същото време застрахователите имат своите аргументи от гледна точка на това, че при тях има проблеми. Техните проблеми обаче не са само в обезщетенията, които плащат. Например, лично за моя автомобил разликата между най-скъпата и най-евтината застраховка, която предлагат различните застрахователни компании, стига до 100 лева. Това говори, че самите застрахователи не са достигнали лимита, който им е позволен да взимат като премия от застрахователните полици и могат да си позволят да слагат цените до 100 лева за една застраховка“, уточни инж. Богдан Милчев. Той обясни, че дебатът планиран за четвъртък е твърде кратко време за изчистване на всички неясноти по темата, като отправи покана към Асоциацията на застрахователите за провеждането на съвместен дебат, на който да бъдат поставени всички проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, председател на НС: Разпореждането на премиера Борисов за промените в Кодекса за застраховането не са намеса или скъсване на връзката между парламент и правителство

Цвета Караянчева, председател на НС: Разпореждането на премиера Борисов за промените в Кодекса за застраховането не са намеса или скъсване на връзката между парламент и правителство

4 Ноември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в предаването „Неделя 150“ по БНР във връзка с разпореждането на премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. „Това е чуване на всяка една тревога и реакция на българските граждани, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на българските граждани. Защото работата на правителството и на нас като парламент е да работим в полза на българските граждани и аз също съм за такъв дебат по всяка една тема“, коментира Караянчева.
Тя посочи, че има планирано обществено осъждане в самото заседание на бюджетна комисия в четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени. „Като председател на партията г-н Борисов има право да изказва да изказва мнение и като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната“ добави председателет на Народното събрание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

4 Ноември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Това съобщиха от пресцентъра на ПП на ГЕРБ. Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом. 19 януари 2019
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.