НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): ДСИ разглежда опцията за предсрочни избори

„Телма“ (Македония): ДСИ разглежда опцията за предсрочни избори

4 Октомври 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Повече от четири часа най-висшият партиен орган на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) – централното председателство, разглежда опцията за предсрочни парламентарна избори, за която се обявиха всички политически партии, в случай че не се осигури мнозинство от две трети в македонския парламент за ратифициране на договора от Преспа, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
За партията на Али Ахмети изборите не са разумно решение, но всички опции са отворени.
Говорителят на ДСИ и вицепремиер по евроинтеграцията Буяр Османи отправи послание за междупартийно и междуетническо единствено за гласуването в македонския парламент за договора с Гърция, като в противен случай, както той посочи, държавата ще навлезе в още по-голяма криза.
За разлика от ДСИ, останалите политически партии от албанския блок имат ясна позиция. От там открито заявиха, че са подготвени за извънредни парламентарни избори, ако договорът с Гърция не мине.
Крилото на движението БЕСА на Африм Гаши, чрез съобщение информира, че е готово за избори, когато и да бъдат проведени те, но ситуацията е твърде сериозна и БЕСА призовава всички политически актьори да намерят решение в парламента. Подобна позиция има и крилото на БЕСА на Билял Касами.
От „Алианс за албанците“ заявиха пред „Телма“, че най-важно е договорът да мине в парламента. Но, независимо от изхода, те остават на позицията, че трябва да има извънредни избори, тъй като, както заявиха, правителството на Заев няма легитимност да води държавата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мнозинството гърци са против споразумението за новото име на Македония, показва проучване

ТАСС: Мнозинството гърци са против споразумението за новото име на Македония, показва проучване

4 Октомври 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Общо 72% от гражданите на Гърция се противопоставят на споразумението с Македония за новото име на страната и биха искали Атина да се откаже от договора, постигнат с управляващите в Скопие. Това показват резултати от проучване, публикувано от гръцкия вестник Protothema, цитирано от руската информационна агенция TACC.
Анкетата е проведена от социологическата компания „Интервю“ за гръцкия телевизионен канал Vergina. Резултатите от допитването показват, че „след референдума в Македония 72% от гърците искат страната им да се откаже от Преспанското споразумение“. При това 68 на сто от гражданите на южната ни съседка биха искали Атина също да организира референдум по въпроса.
Уточнява се, че анкетата е проведена в периода 1-2 октомври и в нея са участвали хиляда души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Западът се опитва да привлече Македония в НАТО на всяка цена, дори и след референдума за името

Мария Захарова: Западът се опитва да привлече Македония в НАТО на всяка цена, дори и след референдума за името

4 Октомври 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Западът се опитва да привлече Македония в НАТО, дори след провала на референдум за промяната на името на страната. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
Захарова напомни, че на 30 септември в Македония бе проведен референдум за новото име, който бе обявен за невалиден. „Въпреки че водещите политици от страните от Европейския съюз и НАТО открито агитираха македонските граждани да гласуват „за“, което – от наша гледна точка е абсолютно недопустима практика, всичко се оказа неуспешно. След това без следа от притеснение те приветстваха резултатите от референдума. В частност, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да приеме Скопие в блока още в началото на 2019 г., без да изрази съмнение, че парламентите на Македония и Гърция ще утвърдят необходимите решения“, подчерта руският дипломат.
„В лицето на продължаващата най-тежка външна намеса във вътрешните работи на Македония целта е очевидна: да се привлече Скопие в Алианса на всяка цена“, обобщи Захарова.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Няма промяна в позициите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, политическата криза се задълбочава

„Нова Македония“ (Македония): Няма промяна в позициите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, политическата криза се задълбочава

4 Октомври 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не се отказват от позициите си и по всичко личи, че политическата криза в Македония се задълбочава, отбелязва електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Договорът за името е клинично мъртъв, подчерта вицепредседателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски след приключване на заседанието на Изпълнителния комитет на партията.
„Бяхме свидетели на един престъпен процес и не признаваме резултата от референдума. В същото време изпращаме призив до властите, за да престане да се бърка в работата на всички онези, които не пожалаха да излязят на референдума. Следим всеки детайл и предприемаме съответните мерки“, увери Николовски.
Той добави, че на вечерната среща са взети три решения по три искания:
„Първо, да се създаде анкетна комисия в Събранието. Тази инициатива вече е внесена; комисията ще трябва да разследва всички нередности около референдума, и да санкционира тези, които са ги извършили. На второ място, искане за уволнение на главния прокурор, който очевидно си затваря очите пред престъпността на референдума, и избор на нов главен прокурор по предложение на опозицията. И трето, ако Заев възнамерява да обяви избори, ще го победим. Искаме да бъде спазен Договора от Пържино и съгласно избирателния закон да бъде създадено служебно правителство за 100 дни. Заев, Спасовски и Царевска да си подадат оставката, а министрите на вътрешните работи, на труда и социалната политика да бъдат от ВМРО-ДПМНЕ прес следващите 100 дни", каза Николовски който добави, че ИК на партията е взел решение да се създаде републикански и градски предизборния щаб.
Изпълнителният съвет на СДСМ също проведе заседание, на което заключи, че с оглед „изразената воля на референдума“, депутатите в парламента трябва да финализират процесите, свързани с Договора за името.
Управляващата партия заключи, че ако няма друг вариант, предсрочните парламентарни избори ще бъдат насрочени незабавно. Изпълнителният съвет упълномощи председателя на СДСМ Зоран Заев и координаторът на парламентарната група Томислав Тунтев, да предприемат всички необходими стъпки в посока на подготовка за предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според ДСИ все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени

„Телма“ (Македония): Според ДСИ все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени

4 Октомври 2018 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени, заяви депутатът от партията Артан Груби в интервю пред македонския телевизионен канал “Телма“.
"По въпроса за предсрочните избори предпочитаме въпросът да бъде решен в парламента. Ние смятахме, че няма нужда от референдум и смятахме, че депутатите имат мандат, получен на избори да го направят в парламента ".
"Смятаме, че все още има възможност да се достигне до 80 гласа за приемането на поправки в конституцията и в следващите дни ще работим с нашите колеги от опозицията да го постигнем", каза Артан Груби.
"И ако имаше 1,5 милиона гласоподаватели, решението за договора щеше да се върне в парламента. Има място да се говори да се гарантират 80 вота, ако трябва колективно, ако трябва индивидуално и трябва депутатите да поемат отговорността върху себе си, дори и с цената на политическата си кариера ".
"Албанците излязоха на референдум. В някои избирателни секции има 85% активност“
"ДСИ все още не е обмислял явяване на избори с общи листи със сегашните управляващи. Сега мислим за смелите депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които ще се присъединят към мнозинството, за да решат този въпрос."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, АБВ: Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде

Георги Първанов, АБВ: Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде

3 Октомври 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Този референдум, който се проведе в Македония, е по-скоро неуспешен. Не може 60 процента от населението да са неучаствали в него, да не са подкрепили идеята и той да е успешен. Според мен негласуването е вот срещу промяната на името на Македония, а не толкова срещу интеграцията на страната в ЕС и НАТО. Въпросът на референдума също беше подвеждащ и според мен беше една от грешките, които обусловиха и този не особено добър резултат. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде. Готов съм да се обзаложа за това. След този вот не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция и всяко навиване, всякакви идеи „избори до дупка“ според мен ще задълбочат кризата и може да се стигне и до конфликти“.
„Нека България да бъде инициатор и да се върнем към първото име, това, с което ние сме признали Р Македония и като толкова много искат в Брюксел и НАТО, да я признаят с това име“, посочи Първанов. „Ние трябва да мислим повече за това какъв е нашият български интерес и какъв е интересът на населението в Македония. Тази страна трябва да влезе в ЕС и НАТО стабилна, здрава, засилваща Алианса, а не отслабваща го“, допълни той. По думите му сега е време за нови вътрешнополитически преговори в самата Македония и след това да се предприемат стъпки на международно равнище.
Във връзка с темата Георги Първанов бе призован за коментар и по отношение на реакцията на някои наши представители на правителството, която той определя като неправилна. „Госпожа Захариева бе първата, която възторжено призна идеята за „Илинденска Македония“, което е опасно, противопоказно за България, което е кражба на българска история. Бих предложил на нашето правителство, че сега е момента да вземем инициативата и срещу една такава инициатива - да отстоим македонския интерес в Брюксел, ние пък да защитим нашия национален интерес, свързан с дефинирането на общата ни история с Македония“, заяви той и припомни, че АБВ е била винаги категорично против имена като Илинденска и Северна Македония.
В заключение Първанов посочи, че посегателствата върху българското историческо наследство от страна на политическите лидери в западната ни съседка продължават и в момента, въпреки подписания преди година договор за добросъседство. „Вижте например речта на премиера Заев от Тетово. Той много ясно акцентира върху „Илинденския стълб“ на македонската идентичност. Илинден и цялата ни обща история от Средновековието трябва да се разберат. Тази история е обща, защото тогава имаме единно българско самосъзнание и единни национални цели. Друг е въпросът след 1945 година“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янко Бачев, председател на проруската македонска партия, към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ: Няма да стигнете до границата, ако гласувате за новото име

Янко Бачев, председател на проруската македонска партия, към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ: Няма да стигнете до границата, ако гласувате за новото име

3 Октомври 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партия „Единствена Македония“, чийто лидер е Янко Бачев, излезе с обръщение към депутатите от основната опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ, в което ги подсеща, че „нямат мандат от македонския народ за неговото обезличаване“ и че „спорът за името не е въпрос на една парламентарна група или на една партия, а на македонския народ“, предава скопската онлайн медия „Нова ТВ“.
„Единствена Македония разполага със сведения, че който и да било от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, ако се съгласи на промяна на Конституция и изтриване на вековното македонско име, няма да успее да стигне до държавната граница при опита си за бягство от Република Македония“, се казва в изявлението на проруската партия на Македония.
Фракцията на Бачев твърди още, че е има опити за подкупване и както се твърди в съобщението, „в играта са били по 2 милиона евро на депутат”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Първанов с едностранно решение: НАТО и ЕС да приемат Макеодния под конституционното й име

„Денешен“ (Македония): Първанов с едностранно решение: НАТО и ЕС да приемат Макеодния под конституционното й име

3 Октомври 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият президент на България (2002-2012) заяви, е няма шанс името „Северна Македония“ да бъде прието, коментирайки резултатите от референдума в гостуване на БНТ, пише в една от заглавните си статии електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
„Мисля, че България трябва да вземе лидерството и да призова нашите партньори от ЕС и НАТО да отидат към приемане на страната в тези организации с името Република Македония“, категоричен е Първанов, цитиран от вестника.
Както пише изданието, според Първанов това трябва да се направи заради „стратегическото значение на Македония, не само като фронтова държава, каквато сега искат да я направят в отношенията с Русия“. Попитан как ще реагира Гърция на това, бившият президент на България отбеляза, че не иска да говори от името на Гърция и че не би водил преговори с нея.
В този контекст, отбелязва „Денешен“, той споменал и въпроса за дефиниране на общата история с Македония.
„Да се разберем със Скопие на политическо ниво, а не на ниво комисия, каквато е направена – само на политическо“, е добавил той, като е посочил, че Македония има подкрепата на България, но трябва да се постигне „общо разбиране за историята... защото самосъзнанието на това население е българско“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Демократичният съюз за интеграция в Македония иска тайно гласуване за промените в конституцията

„1 ТВ“ (Македония): Демократичният съюз за интеграция в Македония иска тайно гласуване за промените в конституцията

3 Октомври 2018 | 06:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Демократичният съюз за интеграция в Македония иска тайно гласуване за промените в конституцията, пише на своята интернет страница македонският телевизионен канал “1 TB”.
Ако премиерът Зоран Заев твърдо настоява за предсрочни парламентарни избори, ще трябва първо да убеди за това партньора си в правителството Али Ахмети, който засега е на позицията, че трябва да бъде убедено ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи конституционните промени.
Тази позиция на партията тази вечер в гостуване на 1ТВ потвърди и вицепремиерът по евроинтеграцията от редовете на ДСИ Буяр Османи, който заяви, че евентуална опция би било тайно гласуване на депутатите, защото със самото заявяване на бойкот не е гарантирана поверителността на референдума и депутатите, които гласуваха, получиха заплахи.
По-рано анонимен високопоставен държавен служител потвърди за 1ТВ и Плюс Инфо че премиерът Зоран Заев най-вероятно няма да се срещне с опозиционния лидер Християн Мицковски във връзка с конституционните промени за Договорът от Преспа, с което почти е сигурно, че изходът от кризата след референдума ще бъдат предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Договорът за името е под въпрос, след като Русия намеква за вето в Съвета за сигурност на ООН

Kathimerini: Договорът за името е под въпрос, след като Русия намеква за вето в Съвета за сигурност на ООН

2 Октомври 2018 | 23:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Договорът за името е под въпрос, след като Русия намеква за вето в Съвета за сигурност на ООН, пише електронното издание на гръцкият вестник Kathimerini.
Докато Зоран Заев, министър-председател на Бивша югославска република Македония, се опитва да търси политическа подкрепа за Споразумението за името с Гърция, след като референдумът не успя заради ниската избирателна активност в неделя, западните лидери изразиха подкрепата си за споразумението, докато Москва намекна, че може да да наложи вето на Договора в Съвета за сигурност на ООН.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи "историческа възможност", но подчерта, че единственият начин за присъединяване на Бившата югославска република Македония към алианса е чрез прилагане на името.
В същото време руското външно министерство отбеляза, че избирателната активност направи резултата недействителен, като добави, че заключенията от преговорите между Атина и Скопие могат в крайна сметка да бъдат обсъдени в Съвета за сигурност на ООН.
Зоран Заев трябва да привлече още 11 гласа, за да събере 80, за да промени конституцията и да подготви пътя за присъединяването на страната му към НАТО и Европейския съюз. Но политическата опозиция срещу сделката остава силна.
Сделката продължава да създава спорове и в Гърция, пише изданието. Коалиционният партньор на министър-председателя Алексис Ципрас, министърът на отбраната Панос Каменос, който многократно е изразявал възражение срещу споразумението, заяви във вторник, че очаква то да бъде представено в парламента "след март", когато той и Ципрас се съгласиха да „преразгледат въпроса“и вероятно дори след предсрочни избори, които според него ще се проведат по-късно от май.
Консервативната опозиция "Нова демокрация" обаче обвини лявото правителство, че е прекалено податливо в преговорите по спора за името на Македония, и описва подхода на Ципрас и външния министър Никос Коциас като "аматьорски" и "опортюнистичен".
Коментирайки протоколите, които вестникът видя за срещите между лидерите на политическите партии в Македония в преговорите с Гърция, преди да бъде подписано споразумението за името в района на езерото Преспа през юни, НД заяви, че е ясно "без сянка на съмнение", че правителството е било готово да се съгласи с името "Илинденска Македония", което според Нова Демокрация би било "неприемливо".
Правителството промени позицията си, твърди консервативната партия, когато Нова Демокрация подчерта, че въпросното име е "олицетворение на иредентизма от съседната страна".
НД се позовава и на "ясното и абсолютно съучастие" от Панос Каменос, въпреки изказаното от него възражение срещу компромиса с БЮРМ. "Той им даде писалката да подпишат споразумението от Преспа, преструвайки се, че не е съгласен, докато продължава да подкрепя абсолютно правителството", казаха от Нова Демокрация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Москва критикува партиите, които поддържат референдума

„21 ТВ“ (Македония): Москва критикува партиите, които поддържат референдума

2 Октомври 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Москва критикува партиите, които поддържат референдума, пише на своята интернет страница македонският телевизионен канал ”21 TB”.
Един ден след референдума, на който не е постигната необходимата активност руското Министерство на външните работи реагира. Резултатът от референдума е показател, че избирателите бойкотират наложеното чуждо решение, пишат Министерството на външните работи на Русия, като също разкритикува директното смесване на международния фактор в кампанията за референдума, наричайки го намеса във вътрешните работи на Македония. По този начин Русия също се намесва във вътрешните работи на Македония, наричайки споразумението противоречиво.
"Споразумението е в противоречие с международното право и конституцията на Македония, което постоянно подчертава президента Георги Иванов, включително и в речта му пред Генералната асамблея на ООН", съобщиха от Министерството на външните работи на Русия.
Днес председателят на проруската партия Единна Македония, Янко Бачев, заплаши депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, ако гласуват за конституционни промени.
"Всеки от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ , който се съгласи с конституционни промени и заличаване на вековното македонско име, няма да успее да стигне до държавната граница в опит за бягство от Република Македония", подчерта Янко Бачев, председател на "Единна Македония".
Руските позиции изобщо не изненадаха председателят на Евроатлантическия съвет на Македония, Исмет Рамадани, който каза, че чрез една малка страна като Македония, Русия се опитва да води битка с ЕС, НАТО и САЩ.
"Те постоянно в последно време правят изявления, които за съжаление са сходни с някои групировки, но и част от опозиционните политически партии, а най-приличат на изявленията на президента Иванов, което представлява явно намеса във вътрешните работи на Македония", заяви Исмет Рамадани, председател на Евроатлантическия съвет на Македония.
В своя коментар руското Министерство на външните работи призова също така преговорите между Скопие и Атина да бъдат преразгледани от ООН.
"Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, следи отблизо ситуацията. Смятаме, че в съответствие с параграф 3 от Резолюция 845 от Съвета за сигурност на ООН, резултатите от преговорите между Скопие и Атина трябва да се разгледат в Съвета за сигурност ", съобщиха от Министерството на външните работи в Русия.
Това руско искане е считано за тенденциозно от председателя на Евроатлантическия съвет .
"Да кажеш или да даваш сигнали, че Русия ще попречи в Съвета за сигурност на Договора, това е против принципите на ООН и е напълно безпринципна политика и дипломация", добави Исмет Рамадани, председател на Евроатлантическия съвет на Македония .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Среща между Зоран Заев и Християн Мицковски вероятно няма да има и ще се отиде на предсрочни избори

„Плюс Инфо“ (Македония): Среща между Зоран Заев и Християн Мицковски вероятно няма да има и ще се отиде на предсрочни избори

2 Октомври 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев най-вероятно няма да се срещне с опозиционния лидер Християн Мицковски във връзка с конституционните промени за Договорът от Преспа. От което най-вероятно следва, че изходът от кризата след референдума ще бъдат предсрочни парламентарни избори, съобщи „Плюс Инфо”, като се позовава на високопоставен правителствен служител.
Според него, Заев и СДСМ нямат намерение да убеждават Мицковски и депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват за конституционните промени, особено след нагласата на опозиционния лидер и депутатите, че няма да дадат подкрепа за измененията, както и по предоставените условия от опозицията за нов опозиционен главен прокурор и анкетна комисия за нередности в референдума, както и формиране на техническо правителство.
„Нямаме намерение за споразумение между Заев и Мицковски. Подготвяме се за избори, защото няма изгледи нищо да се случи в парламента“ - каза за изданието високопоставен служител от правителството.
Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ след референдума заявиха, че Договорът от Преспа е мъртъв.
Ако Заев твърдо настоява за предсрочни парламентарни избори, ще трябва за това първо да убеди правителственият партньор Али Ахмети, който засега е на позицията, че трябва да се направи опит за получаване на подкрепа от ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени. Все пак и от партията на Ахмети обаче казват, че изборите са по-надежден вариант от резолюцията в парламента, според изданието.
Премиерът Заев вечерта след оповестяването на резултатите от активността на референдума обяви, че ако днес не успеят с ВМРО-ДПМНЕ да се споразумеят за подкрепа на конституционните промени, ще се отива на избори на 25 ноември.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Обмисля се предложението за таен вот като опция за събиране на мнозинство за конституционните промени

„Сител“ (Македония): Обмисля се предложението за таен вот като опция за събиране на мнозинство за конституционните промени

2 Октомври 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Открит дебат за предложенията за промени в Конституцията за името на Македония, но тайно гласуване в парламента – това е още една от опциите, които управляващата в Скопие коалиция на СДСМ и ДСИ обмисля с цел да си осигури необходимата подкрепа от депутатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава телевизионният канал „Сител“.
Телевизията подчертава, че по този начин членовете на политическата сила, водена от Християн Мицковски, ще могат да избегнат критиката на съпартийците си.
Опцията е трудна за изпълнение. В съответствие с Правилника за дейността на Събранието, тайното гласуване е възможно само в случай на избори, назначения или уволнения на титуляри на обществени и други функции. Процесът би бил още по-сложен, като се има предвид, че процедурата по конституционни промени включва гласуване на депутатите на различни етапи.
Според ВМРО-ДПМНЕ предложенията за конституционните промени не може да бъдат внесени за гласуване в парламентът, тъй като референдумът за името се провали.
За разлика от опозицията, управляващата партия настоява Мицковски да призове своите депутати да гласуват в парламента. В случай на провал на преговорите между СДСМ и ВМРО-ДПМНЯ, Заев вече обяви, че ще се премине към организирането на предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Руското посолство в Скопие реагира на публикацията на The Guardian

„НОВА“ (Македония): Руското посолство в Скопие реагира на публикацията на The Guardian

2 Октомври 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посолството на Руската федерация в Скопие реагира на статията на британския вестник The Guardian, в която провалът на референдума за името на Македония бе определен като победа за Москва, отбелязва скопското електронно издание „НОВА“.
„Уважаеми The Guardian (и други западни медии), да обвинявате Русия за неуспеха на референдума в Македония, означава или че Ви липсва професионален опит, или че преднамерено подценявате македонския народ. Както и да било, нито едното, нито другото не е хубаво за Вашата репутация“, се казва в съобщение от руската дипломатическа мисия в Скопие, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
На пръв поглед отказът на гласоподавателите в Македония да подкрепят промяна в името на страната им изглежда като въпрос от чисто местен интерес. Но резултатът от референдума може да се разгледа като значителна победа за държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, тъй като провалът му създава пречки за евроатлантическата интеграция на Македония, написаха по-рано от редакцията на британския вестник The Guardian, като допълниха, че фиаското с гласуването вероятно е „друг смущаващ пример за способността и желанието на Русия да влияе на демократичния процес в западните страни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Референдумът в Македония не е провален

Министър Екатерина Захариева: Референдумът в Македония не е провален

2 Октомври 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
София. Право е на всеки народ да се самоопредели и да реши къде иска да бъде. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод референдума за името на Македония в предаването „Лице в лице” по bTV.
По думите ѝ анализите от резултатите от референдума са противоречиви. Захариева изтъкна, че избирателната активност е ниска, но припомни, че от 25 г. там не е правено преброяване и е под въпрос дали това са реалните избирателни списъци.
Външният министър отбеляза, че почти 610 000 са били „за” и по думите ѝ това очевидно не е малка подкрепа от страна на гражданите на Македония за подкрепата по пътя към ЕС.
"Очевидно избирателната активност е по-ниска от очакваното, но от друга страна, 92% бяха „за”, което също никой не е очаквал. Не бих казала, че това е провален референдум", обобщи тя.
Захариева допълни, че е в интерес на България да има стабилност в съседната ни държава. „Този дългогодишен спор трябва да се реши. Много напрежение имаме на Балканите. Историята не трябва да ни тежи, а да ни е учител. За нас е важно Македония да е стабилна”, подчерта външният министър. "Нашата ръка за тяхното членство в ЕС остава протегната", посочи тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мило Джуканович: Резултатът от референдума в Македония е сигнал за тревога и последно предупреждение за ЕС

Мило Джуканович: Резултатът от референдума в Македония е сигнал за тревога и последно предупреждение за ЕС

2 Октомври 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Подгорица/Страсбург. Президентът на Черна гора Мило Джуканович предупреди, че резултатът от референдума в Македония трябва да бъде възприет като „сигнал за тревога и последно предупреждение" за Брюксел и всички в Европейския съюз, които взимат решения, предава македонската електронна медия A1 On.
Съгласно думите му, ЕС трябва „да се посвети по-сериозно на разширяването в Западните Балкани и да предприеме по-стратегически стъпки".
Джуканович оцени, че стабилността на европейския континент се укрепва със стратегията на интеграция, а не чрез преустановяването на процеса на присъединяване на Западните Балкани в ЕС. „Остава да се повярва, че неуспехът на референдума в Македония" няма да повлияе отрицателно на диалога между Сърбия и Косово, алармира черногорският президент.
„Объркано и несигурността, която идва от ЕС, подхранва илюзиите на винаги активните носители на теглещата назад политика, които все още мечтаят за прекрояване на целия регион", предупреди Джуканович.
Той подчерта още, че резултатите от референдума в Македония свидетелстват най-добре за това, добавяйки, че „десетилетия на пренебрегване на този проблем не може да се компенсира с интензивната подкрепа на чуждестранните сили през последните месеци".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): СДСМ има шанс да си осигури още десет гласа от опозицията

A1 On (Македония): СДСМ има шанс да си осигури още десет гласа от опозицията

2 Октомври 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Шансовете управляващият СДСМ да си осигури подкрепата на десет депутати от опозицията до края на седмицата, за да бъдат прокарани конституционните промени за името на Македония, са реалистични и постижими. Сегашното правителство и международната общност са по-благосклонни към това решение, отколкото към идеята за предсрочните парламентарни избори, твърдят източници на скопската електронна медия A1 On.
Засега не е известно с какво се търгува и с кои депутати от опозицията се водят преговорите, но е ясно, че до края на седмицата ще се знае изходът от тази операция, която в момента се провежда на политическата сцена.
Засега в като възможни депутати от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, които биха гласували за конституционните промени, се споменават онези, срещу които се водят съдебни дела за различни престъпления. Сред тях са Даниела Рангелова, Кръстьо Мукоски, Сашо Василевски, Любен Арнаудов, Люпчо Димовски Никола Груевски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Водят ли се тайни преговори за мнозинство в парламента?

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Водят ли се тайни преговори за мнозинство в парламента?

2 Октомври 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония са в очакване на началото на преговорите между управляващи и опозиция за събиране на парламентарно мнозинство от две трети, за да бъде утвърдена промяната на името на страната в Конституцията. В продължение на целия ден обаче така и не съобщена информация за стартирането им, отбелязват от местната редакция на Радио „Свободна Европа“ в статия, озаглавена „Има ли тайни преговори за мнозинство в парламента?“
От ВМРО-ДПМНЕ очакват покана за среща, след като премиерът Зоран Заев обяви, че започват преговори за квалифицирано мнозинство за конституционните промени. Но от опозиционната партия, цитирайки на резултатите от референдума, твърдят, че волята на гражданите на Македония е името на страната да не се променя.
В краткия срок до десет дни, определен от правителството като ключов за осигуряването на квалифицирано мнозинство (в противен случай ще бъдат организирани предсрочни избори следващия месец), партиите не разкриват много подробности за евентуални преговори.
От СДСМ заявиха, че преговорите за осигуряване на мнозинство от две трети в парламента за конституционните промени могат да се водят и с депутати, а ако има нужда - и с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Началото на преговорите обяви премиерът Зоран Заев, а вицепремиерът Радмила Шекеринска уточни, че следващите седем до десет дни ще бъдат решаващи за страната.
Сега има предпазливост в изказванията на представителите както на управляващото мнозинство, така и на опозицията. Първите казват, че искат да дадат време на процеса на преговори с опозицията за промени в Конституцията, а от опозицията очакват официална покана за среща, но същевременно отхвърлят възможността да подкрепят промените в Основния закон.

Брой на депутатите

На въпрос дали биха участвали в преговорите за конституционните промени, говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски отговори, че това е запитване в стил „какво би било, ако би било".
„Засега няма никакви преговори, а резултатът от референдума показва ясно волята на гражданите да няма никакви конституционни промени по отношение на споразумението, подписано с Република Гърция", заяви Арсовски за Радио „Свободна Европа“.
В интервю за „Алфа ТВ“ Християн Мицкоски подчерта, че парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е монолитна. Но сред 42-мата депутати от опозиционната партия имаше различно позициониране и около самия референдум. Така например бе публикувана снимка от координатора на парламентарната група Драган Данев, на която гласува. Твърди се, че фотографията е от деня на провеждане на референдума. Подобна ситуация се повтори и в самото партийно ръководство - Мицкоски каза, че ще се въздържи от гласуване, а негов заместник в партията, вицепредседателят Митко Янчев, се разходи до избирателната секция.
Правителството има 71 депутати, а за конституционните промени се нуждае от още най-малко девет гласа.
Кои са другите членове на Парламента:
ВМРО-ДПМНЕ има 42 депутати, Социалистическата партия на Македония - трима, Демократическата партия на сърбите в Македония един, ГРОМ и АВАЗ – по един. Несигурна остава и подкрепата на Ферид Мухич, който стана депутат от списъка на СДСМ, но досега вече няколко пъти е гласувал по различен начин от този на неговата група.

Международната общност се стреми към продължаване на процеса

И докато в парламента продължават изчисленията за вота, за западните политици изглежда няма дилема, че трябва да се продължи с прилагането на Договора от Преспа чрез прокарването на конституционните промени. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск чрез съвместно изявление прецениха, че сега всичко е в ръцете на политиците в Скопие, които трябва да изберат пътя напред.
„Решенията, които ще приемат в следващите дни и седмици, ще определят съдбата на страната и народа за много поколения. Насърчаваме ги да сграбчат тази историческа възможност ", бе призивът на двамата дипломати.
За разлика от тях обаче, лидерът ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски смята, че с процеса за по-нататъшното прилагане на споразумението с Гърция е свършено след референдума. Президентът на Македония Георги Иванов заяви, че народът ясно е изразил несъгласието си с прибързани и вредни решения, взети без предварително постигнат национален консенсус. Той добави, че решението на гражданите задължава политиците, и че парламентът в Скопие трябва да уважи това. Иванов допълни, че очаква от управляващото мнозинство да поеме отговорност за неуспешния референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Консултациите за мнозинство в парламента най-вероятно ще се водят на лидерско ниво

МКД (Македония): Консултациите за мнозинство в парламента най-вероятно ще се водят на лидерско ниво

2 Октомври 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Консултациите за осигуряване на мнозинство от две трети в парламента, необходимо за прокарване на конституционните промени, свързани с договора за името, най-вероятно ще се водят на лидерско ниво или на ниво политически партии. Това поясни пред скопското електронно издание МКД депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.
Съгласно думите му, към настоящия момент не са започнали каквито и да било консултации с депутати на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Милошоски обаче подчерта, че едва ли някои от опозиционната партия би сменил позицията си и би подкрепил въвеждане на промени в Конституцията за името на Македония.
„Никой няма да постъпи в разрез с волята на гражданите. Защо депутатите биха блокирали волята на „работодателя" си? А „работодател", разбира се, е избирателят. Гласоподавателите на референдума показаха, че са срещу промяна на Конституцията", коментира Милошоски.
В условия, в които председателите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ остават на позициите си – Заев, че въпросът за договора за името трябва да се реши в парламента, а Мицковски, че споразумението е мъртво, оценката на Милошоски е, че ще се „кара" към предсрочни избори.
"Но да изчакаме да видим дали през следващите два-три дни ще има някаква среща, на лидерите или на партиите", призова Милошоски, допълвайки, че „ситуацията изисква те да се срещнат".
От партиите не коментират много какво ще се случи през следващите дни, макар и неофициално от управляващата партия да предполагат, че са възможни преговори и с депутати.
Веднага след обявяването на резултатите от референдума премиера Зоран Заев, а по-късно вицепремиерът Радмила Шекеринска обявиха, че през следващите 7 до 10 дни ще се опитат да осигурят мнозинство в парламента за приемане на промени в Конституцията. Ако не бъде събрана подкрепата за промените, то тогава в края на ноември може да се организират предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Провалът на референдума в Македония е успех за Русия

The Guardian: Провалът на референдума в Македония е успех за Русия

2 Октомври 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. На пръв поглед отказът на гласоподавателите в Македония да подкрепят промяна в името на страната им изглежда като въпрос от чисто местен интерес. Но резултатът от референдума може да се разгледа като значителна победа за държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, тъй като провалът му създава пречки за евроатлантическата интеграция на Македония, коментират в редакцията на британския вестник The Guardian, като същевременно допълват, че фиаското с гласуването вероятно е „друг смущаващ пример за способността и желанието на Русия да влияе на демократичния процес в западните страни“.
Преди референдума западните официални лица предупредиха, че Москва се опитва да ограничи участието на гражданите в референдума, за да обезсили резултата му, в случай, че повече от 90% от гласувалите подкрепят промяната на името.
Избирателната активност обаче бе около 36%, което е по-малко от необходимите 50%, за да бъде решението внесено за обсъждане в парламента. Зоран Заев, премиерът на Македония, обеща да продължи напред, но ще се изправи срещу твърдата опозиция на националистите.
Планът на Русия изглежда прост: увеличаване на нестабилността и разделението. Ако референдумът беше успешен, щеше да се разреши спора с Гърция, който блокира пътя на Македония за членство в Европейския съюз и НАТО. Както и в други страни от Западните Балкани – като Сърбия, Косово и Черна гора, Москва е решена да предотврати по-нататъшното разширяване на западното влияние.
За научилите урока си от президентските избори в САЩ през 2016 г. руските методи в Македония изглеждат много познати. Кампаниите за дезинформация и „фалшиви новини", кибератаките и хакерството, фалшивите профили в социалните медии „Фейсбук“ и „Туитър“ и задкулисните дотации, вероятно са били използвани, за да се осуети успеха на референдума за името.
Русия отрича намеса. Но още миналия месец западните дипломати предупредиха, че само във „Фейсбук“ се появяват 40 нови публикации на ден, които насърчават бойкота на референдума. „Ще позволите ли албанците да ви променят името?", е най-честият въпрос, който се съдържаше в тях - очевиден опит да се предизвика напрежение между етническото албанско малцинство и доминиращото македонското мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Изтича крайния срок за внасянето на жалби в ДИК

„Алсат-М“ (Македония): Изтича крайния срок за внасянето на жалби в ДИК

2 Октомври 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. В 22:00 часа местно време (23:00 часа българско време) изтича крайният срок за внасяне на жалби в Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония във връзка с гласуването на референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като уточнява, че към настоящия момент са постъпили пет – относно гласуването, преброяването на бюлетините и определянето на резултатите от референдума.
Две от тях са за избирателна секция в Куманово. Твърде се, че председателят на местната комисия е злоупотребил със задълженията, като е въвел корекции в протокола от гласуването.
В друга жалба е подаден сигнал с оплаквания от избирателна секция във Виница, в която се посочва, че седем от неизползваните бюлетини липсват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Няма информация за насрочена среща между СДМС и ВМРО-ДПМНЕ

„Алсат-М“ (Македония): Няма информация за насрочена среща между СДМС и ВМРО-ДПМНЕ

2 Октомври 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма информация за насрочена среща между председателите на СДМС и ВМРО-ДПМНЕ – Зоран Заев и Християн Мицковски, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като се позовава на източниците от двете партии.
Телевизията подчертава, че към настоящия момент няма дори „спекулации“ за това дали преговорите ще се водят на ниво лидери или техните заместници.
В отговор на предложението на премиера за предсрочни парламентарни избори, лидерът на опозицията издигна свои искания, които са: смяна на Главния прокурор и формирането на служебно правителство, което бе договорено на последната лидерска среща преди референдума за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): И за Виена резултатите от референдума в Македония са "ясен сигнал на поддръжка"

„Макфакс“ (Македония): И за Виена резултатите от референдума в Македония са "ясен сигнал на поддръжка"

2 Октомври 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Виена/Скопие. Въпреки провала на референдума за името на Македония заради ниската избирателна активност, министърът на външните работи Карин Кнайсл е на мнение, че резултатите показват „ясен сигнал на поддръжка“ за решаването на спора с Гърция, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Подобно е и мнението на австрийския министър за европейските въпроси Гернот Блюмел, който също изрази увереност, че референдумът ще доведе до решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич от Москва за референдума в Македония: Волята на народа не трябва да се подценява, ЕС тряба да има по-реалистичен подход

Александър Вучич от Москва за референдума в Македония: Волята на народа не трябва да се подценява, ЕС тряба да има по-реалистичен подход

2 Октомври 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Москва. В началото на двудневната си визита в Руската федерация, сръбският президент Александър Вучич призова Европейския съюз да има „по-реалистичен“ подход към резултатите от референдума в Македония, съобщава Independent Balkan News Agency (IBNA).
„Не ми е работа да се меся във вътрешните работи на суверенна държава …. Боя се, че някои хора в света подценяват нас, хората от Балканите, и вярват, че всичко е възможно", заяви Вучич, визирайки референдум за името на Македония.
„Те си мислят, че „ние ще се опитаме да го направим (прилагането на договора с Гърция) с народа, но ако това не е възможно, ще го направим без народа. Ще се опитаме да упражним натиск върху членовете на парламента (в Скопие), но ако това е невъзможно, няма значение …' Аз призовавам хората от Европа и света да проявят уважение към нас, малките народи, и да се опитат да разберат какво всъщност става", заяви Вучич пред репортерите при пристигането си в руската столица.
Президентът на Сърбия очаква „по-реалистична“ реакция от ЕС. „Не трябва да забравяте какво мислят хората. Европа трябва да е по-отговорна” , пояснявайки, че Белград ще уважи всяко споразумение между Гърция и Македония ( в изт. - Бивша югославска република Македония).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Референдумът в Македония не е условие за договора за името, Турция финансира малките партии, за да се въздържат от кампанията

Никос Коцияс: Референдумът в Македония не е условие за договора за името, Турция финансира малките партии, за да се въздържат от кампанията

2 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Атина. В интервю за Гръцката държавна компания за радио и телевизия, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“ първият дипломат на Атина Никос Коцияс заяви, че референдумът, който правителството в Скопие организира, не е нито условие, нито законово изискване за прилагане на договора за името.
Коментирайки резултатите от неделното гласуване, Коцияс подчерта, че и президентът Георги Иванов, и премиерът Зоран Заев са избрани с по-малък брой гласове от тези, които преброени „за“ промяна на името на Македония.
„В споразумението се казва, че референдумът е избор на правителството в Скопие, но не е нито условие, нито предпоставка, нито правно искане за прилагане на споразумението, това е от голямо значение. Сега отиваме на политическата част. На пръв поглед, когато някой види процента на гласувалите и ако не познава балканската политика, политика на Скопие и тяхната реалност, той би казал, че е малък. И това е логично. Но ако знае колко гласа са тези 37-38 процента и какво се е случило на предишните избори, тогава той ще разбере някои неща", коментира първият дипломат на Атина.
Ръководителят на гръцката дипломация обърна внимание и на факта, че избирателните списъци в Македония не са актуализирани, и че ако са гласували всички, които в действителност имат право на глас, мнозинството от 50+1% ще е по-малко от 600 000 избиратели.
Съгласно думите му, някои по-малки партии в Македония са били финансирани от Турция, за да се въздържат от кампанията за референдума. В този контекст той отбеляза, че Турция е готова да попречи на Гърция да развие своето влияние на Балканите и стабилизиращата си роля в региона. В същото време той подчерта, че Македония може да се срине, ако загуби стабилност и отново изпадне в изолация, и това би било най-лошият сценарий не само за самата страна, но и за Балканите като цяло.
На въпрос кога споразумението за името ще бъде ратифицирано в гръцкия парламент, Коцияс отбеляза, че това ще се случи седмица-две след промяна на Конституцията на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Започват разговорите за събиране на мнозинство за конституционните промени

„Алсат-М“ (Македония): Започват разговорите за събиране на мнозинство за конституционните промени

2 Октомври 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев започва разговори с опозицията за събиране на мнозинство от две трети в парламента, необходимо за прокарването на конституционни промени за промяна на името, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
След няколко дни ще се знае дали има вариант за постигане на договорка с опозицията за събиране на мнозинството от две трети в парламента, нужно за приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, подчерта в понеделник македонският премиер.
Според Заев, има вероятност и за провеждане на предсрочни избори, в случай че не бъде постигнат компромис с ВМРО-ДПМНЕ. При подобен сценарий гласуването ще бъде проведено в края на ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески ги подкрепяме по този за ЕС и НАТО

Премиерът Бойко Борисов: Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески ги подкрепяме по този за ЕС и НАТО

2 Октомври 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Всеки един народ сам определя съдбата си и можем само да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя към ЕС и НАТО, защото ние сме в това семейство. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оттам нататък според мен да даваш съвети или акъл на един народ не е по никакъв начин не само правилно, пък не е и дипломатично, а и не е честно. Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески сме ги подкрепяли и ги подкрепяме по пътя за ЕС и НАТО“, коментира премиерът Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002-2012): Няма начин името Северна Македония да се приеме, грешно е то да се вкара в парламента и да се изостря ситуацията

Георги Първанов, президент на България (2002-2012): Няма начин името Северна Македония да се приеме, грешно е то да се вкара в парламента и да се изостря ситуацията

2 Октомври 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
София. Прогнозата ми е, че няма начин името Северна Македония да се приеме. Грешно е да го вкарват в парламента и да изострят ситуацията допълнително. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и основател на АБВ за резултатите от референдума в Македония в сутрешния блок на БНТ. „България трябва да влезе в лидерската си роля и да призове партньорите ни от ЕС и НАТО, при съгласието на Скопие, да се върви към приемането на страната в тези организации с името Република Македония“, заяви той. Попитан как ще реагира Гърция на това, Георги Първанов коментира: „Не искам да говоря от името на Гърция и не бих водил преговори с нея. Но ако Македония им е ценна, им е стратегически ценна, а не просто фронтова държава, каквато сега искат да я произведат в отношенията с Русия, нека го направят“. „Ако ние инициираме нещо подобно, можем и трябва да си поставим искането за дефиниране на общата история. Да се разберем със Скопие не на ниво комисия, каквато беше създадена, а на политическо“, посочи той. Според него Македония има подкрепата на България за бъдещето, но двете страни трябва да имат общо разбиране за историята. „Фактът, че 2/3 от населението не подкрепи новото име, ще тежи за в бъдеще на всяко следващо управление. Трудно биха могли да предприемат непопулярни мерки, ако имат общество, което е подозрително и скептично към техните действия“, каза още Първанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Очертава се перспектива за постоянна нестабилност в Македония - на НАТО такава държава ли му трябва

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Очертава се перспектива за постоянна нестабилност в Македония - на НАТО такава държава ли му трябва

2 Октомври 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Със заплахата за нови избори като силово действие, като търсене на реванш от едната и от другата страна, се очертава една перспектива за постоянна нестабилност в Македония, както казвахме навремето за „избори до дупка“. Вече не само на етническа основа, но и на конфронтационна политическа. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и основател на ПП АБВ за резултатите от референдума в Македония в сутрешния блок на БНТ. „Питам се на НАТО такава държава ли му трябва - раздирана от противоречия. Ще укрепне ли тя сигурността на Алианса и на региона“, коментира той. „От чисто политическа гледна точка, в резултат на кампанията, организирана от премиера Зоран Заев, не се постигна високата очаквана и жадувана подкрепа за членството в ЕС и НАТО на база на договора с Гърция“, посочи Георги Първанов. Според него неучастието в референдума изразява неприемане на идеята за новото име Северна Македония. „Това се прехвърли и върху идеята за членството на страната в двете организации“, допълни той. „Бих препоръчал в Македония да вземат българския пример и модел. Макар и много трудно постигнахме консенсус- 2, 3, 4 години преди датите за членството. Получи се общогражданско и политическо движение със широко съгласие, нямаше опозиция и управляващи по тази тема“, заяви Георги Първанов. „Бих препоръчал на братята ни македонци вместо да си мерят силите от избори на избори да седнат да се разберат“, коментира той и обяви, че за да може Македония да върви напред, е необходим консенсус.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Матю Нимиц заяви, че договорът от Преспа трябва да бъде върнат в парламента на Македония

Kathimerini: Матю Нимиц заяви, че договорът от Преспа трябва да бъде върнат в парламента на Македония

1 Октомври 2018 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, който беше посредник в преговорите между Атина и Скопие за решаване на спора за името, заяви че резултатите от референдума в Македония за договора, сключен с Гърция, трябва да бъдат обсъдени отново в парламента на страната, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Нимиц говори пред гръцкото радио „ANT1“, заявявайки че политическият елит на Македония трябва да вземе предвид консултативния референдум и да го обсъди в парламента и отбелязвайки че правителството има „няколко много важни решения за вземане“.
Според Нимиц договорът от Преспа е най-добрият път напред за региона и двете страни, добавяйки че тези, които му се противопоставят, не изглежда да имат алтернативно решение.
„Моята реакция е, че трябва да отправим специално внимание на хората, които гласуваха и го направиха със „За“. Деветдесет процента от гласоподавателите избраха „За““, заяви той.
Запитан дали е очаквал този резултат, специалният пратеник на ООН заяви, че вярвал, че има подкрепа за споразумението, но не е правил предположения за резултата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност

Красимир Узунов: Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност

1 Октомври 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност. Това каза за Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. Според него първият извод след неделното гласуване е, че македонският премиер Зоран Заев е загубил референдума. Той обясни, че тази грешка Заев е допуснал още със самото назначаване на референдума, завещан му от 10-годишното управление на бившия македонски премиер Никола Груевски. По думите на Узунов вторият извод е, че резултатите от референдума могат да се приемат като своеобразен вот на недоверие към настоящия министър-председател на Македония. „Заев няма постоянни изказвания – тоест, има разминаване между това, което говори в началото, в средата и в края на кампанията. С други думи, може да се направи кампания по западен тип, но няма как да се внуши какво да се говори. И от тук нататък се стига до тези превъртания. Трябва да се има предвид, че средният македонски гласоподавател е уплашен. Той не вярва на лидерите си, включително и на управляващите си в момента, какво те ще направят като се отвори Конституцията и какво ще се промени“, обясни Красимир Узунов. Той добави, че обясненията, които се дават на македонските граждани за договора с Гърция, не са добри. „Този договор за голяма част от населението има празноти и не може да гарантира идентичността и езика на Македония“, каза още президентът на „Фокус“. Той припомни, че все пак през последните 25 години в страната е било инвестирано много в тезата за античния характер на македонската история, което неминуемо рефлектира върху настоящите схващания за вида на договора между двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: НАТО и ЕС: Бъдещето на Македония е в ръцете на политиците ѝ

Kathimerini: НАТО и ЕС: Бъдещето на Македония е в ръцете на политиците ѝ

1 Октомври 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Бъдещето на Македония ще бъде определено от решенията, които политиците ѝ ще вземат в следващите дни, заявиха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск в съвместно изявление, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Договорът за името между Атина и Скопие създаде една историческа възможност за страната да се присъедини към трансатлантическата и европейската общност като равноправен член. Това ще промени за по-добро живота на хората на страната и този на техните деца“, заявиха Столтенберг и Туск.
В консултативния референдум в неделя, „преобладаващо мнозинство от гласувалите“ подкрепиха този път, добавиха те.
„Сега решението за пътя напред се намира в ръцете на политиците в Скопие. Решенията, които ще вземат в следващите дни и седмици, ще определят съдбата на тяхната страна и техните хора за следващите поколения. Окуражаваме ги да сграбчат тази историческа възможност“, се казва още в изявлението на Йенс Столтенберг и Доналд Туск.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Ако не убедим депутатите да гласуват за договора с Гърция в рамките на 7-10 дни, ще обявим избори

Радмила Шекеринска: Ако не убедим депутатите да гласуват за договора с Гърция в рамките на 7-10 дни, ще обявим избори

1 Октомври 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Следващите седем до десет дена ще бъдат ключови за това дали ще има предсрочни парламентарни избори към края на ноември, ако депутатите от управляващата коалиция не успеят да осигурят мнозинство от две трети за гласуване на договора от Преспа в парламента, заяви министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Тя поясни, че за да се обявят предсрочни парламентарни избори не трябва да се стига до варианта правителството да управлява 100 дена до провеждането им, тъй като конституцията позволява тази процедура да се проведе и за 60 дена.
„В Пържинския договор има ясно посочени опции. Ако се ходи на редовни избори, правителството функционира 100 дена. Никой закон обаче, не може да бъде над конституцията. Тя предвижда възможност парламентът да се разпусне и в този случай изборите трябва да се проведат най-много до 60 дена“, заяви Шекеринска.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, Представителство на ЕК: Въпрос на отговорност е дали политиците в Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната

Огнян Златев, Представителство на ЕК: Въпрос на отговорност е дали политиците в Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната

1 Октомври 2018 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Въпрос на отговорност е дали политиците в бившата югославска република Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната. Това коментира ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев в интервю за телевизия България Он Ер по повод резултатите от референдума за промяна на името, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. „За нас важното е, че за да бъде юридически валидно споразумението с Гърция, македонският парламент трябва да гласува поправка в конституцията на страната. Огромната подкрепа в полза на споразумението на хората, гласували на референдума, е много силен сигнал”, посочи ръководителят. „Никой отвън няма да дойде и да реши проблемите на Западните Балкани”, допълни Златев припомняйки колко е важен регионът за ЕС и колко средства се инвестират за стабилността му.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фиаско“, „провал“ и „предсрочни избори“ видяха гръцките медии в референдума за името в Македония (ОБЗОР)

„Фиаско“, „провал“ и „предсрочни избори“ видяха гръцките медии в референдума за името в Македония (ОБЗОР)

1 Октомври 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Медиите в Гърция са категорични, че след ниската избирателна активност на референдума за името в Македония (36,87%), което го направи невалиден, въпреки че над 90% от упражнилите правото си на глас подкрепиха Договора за името с Гърция, страната отива към предсрочни избори, за което намекна и премиера Зоран Заев.
В този дух бяха и заглавията на материалите по темата на основните печатни и интернет издания в Гърция.

„Iefimerida.gr“ : Референдумът в БЮРМ: „Да“ с 91 %, но... няма активност... тежки облаци
Според Iefimerida, с бойкотирането на изборите гражданите изпратиха няколко послания на правителството:
- Не са убедени в опитите на министър-председателя да гарантира езика и идентичността им с промяната на името на страната и виждат празноти в договора с Гърция.
- Напротив, по-убедени са в правотата на президента Георги Иванов и на опозицията, които говореха за „продажба на страната на южния съсед“, както и на скритото руско участие в призивите за бойкот в социалните мрежи.
- Притеснени са от мобилизацията на усилията на Запада и от призивите на западните лидери, които посетиха страната (Меркел, Курц, Столтенберг и др.)
- Не приемат твърденията на премиера Заев, който смята, че референдумът няма задължителен характер и едновременно с това, че е валиден, въпреки че не е достигнал 50% активност.


Protothema: След като избирателите в Македония обърнаха гръб на референдума: предсрочни избори на хоризонта
Неяснотата на ситуацията в Македония може да доведе до провеждане на предсрочни избори в страната, както заяви премиерът Зоран Заев след резултата от референдума в неделя, като той обмисля използването на тази опция в края на ноември, при положение, че договора с Гърция не бъде ратифициран в парламента

Kathimerini :Следващият ход на Зоран Заев: Предсрочни избори?
Премиерът на страната Зоран Заев обяви победа на гласувалите „за“ споразумението, от тези, които са отишли до урните, отбелязва изданието. Все пак, тъй като разбра, че ще се сблъска с голям брой негласували, Заев избра различен подход в навечерието на кампанията. „Тези, които гласуват ще решат дали референдума е успешен или не“, заяви премиерът, като отбеляза, че тези, които не гласуват няма да се броят“. В тази връзка Заев посочи, че „ако има голямо мнозинство „за“, това ще означава, че всички, независимо от политическите им възгледи, ще трябва да се съобразят с волята на народа“.
Ако гражданите, които в крайна сметка излязоха да гласуват бяха по-близо до 1,2-те милиона, които участваха в последните парламентарни избори, може би, на министър-председателя щеше да му е по-лесно да подкрепи това твърдение до някаква степен, смята „Катимерини“, като вмята, че 300 хиляди македонски граждани са напуснали страната през последните години и това превръща съществуващите избирателни списъци в проблем, тъй като не са представителни за населението. Изданието отбелязва също, че в страната не е правено преброяване от 16 година, като последното е през 2002.
Въпреки това, предвид огромния брой хора, които се въздържаха от гласуване, независимо от силната подкрепа на международната общност, ще бъде трудно за Заев да убеди който и да е безпристрастен наблюдател, че мнозинството от населението на Македония подкрепя договора за името, отбелязва вестникът. В този контекст, още по-трудно ще бъде осигуряването на подкрепата на опозицията в процеса за промяна на Конституцията.
Поради тези причини е много вероятно, смята „Катимерини“, че той ще избере предсрочни избори, където обаче отново ще постави същата дилема пред гражданите, а именно приемането на Договора с Гърция като предварително условие за интеграцията на Македония в евроатлантическите институции.Greek Reporter: Референдумът за името на Македония се превърна във фиаско
Проведеният в неделя референдум в Македония се превърна във фиаско и за премиера на страната Зоран Заев и за гръцкия му колега Алексис Ципрас, коментира базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Двамата лидери, които подписаха договора за името през юни очакваха много различни резултати, но избирателната активност ги остави като гръмнати. Само около една трета от регистрираните избиратели в Македония (около 630 хиляди) упражниха правото си на глас, което е много по-малко от нужните 50%, за да бъде референдумът признат за валиден.
Без да го иска, Западът може отчасти да е виновен за мижавата явка. През последните няколко седмици всички на запад от Балканите призоваха гражданите на Македония да гласуват „за“. От Доналд Тръмп до Ангела Меркел, през Еманюел Макрон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, всички „съветваха“ гражданите на Македония да се възползват от „историческата възможност“ и да приемат споразумението с Гърция. Някои от тях дори посетиха Скопие, за да рекламират каузата. Това покровителствено отношение може да се е обърнало като бумеранг и да е довело до обратния резултат, поне за част от избирателите.CNN.gr Референдумът в Скопие удължи пътя на Зоран Заев към договора и донесе облекчение за Независимите гърци
Резултатите от референдума Скопие удължиха пътя на Зоран Заев към ратифицирането на договора с Гърция и донесоха облекчение за партията на Независимите гърци, които са против споразумението

„ЕРТ“(Гърция): Големият брой негласували на референдума задейства предсрочни парламентарни избори
Според телевизията отказът да се гласува за окончателно уреждане на спора за името създава нова ситуация, която прави много вероятно провеждането на предсрочни парламентарни избори н края на ноември.

***
На политическата арена

На гръцката политическа сцена, резултатите бяха посрещнати със смесени чувства. Премиерът Алексис Ципрас побърза да се обади на Заев, за да го поздрави, призовавайки го да продължи напред и да се опита да прокара договора за името през македонския парламент.
От другата страна, младшият коалиционен партньор Панос Каменос, който е срещу договора от самото начало, написа „туит“ срещу него в опит да спаси авторитета си и да се реабилитира пред своите избиратели, които изглежда го напускат.

Правителството

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, освен другото, заяви, че възможността за разрешаване на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие не бива да бъде пропускана и посочи, че гръцките власти са гъвкави по отношение на крайния срок, описан в текста на споразумението от юни. Основните опасения на Гърция, по неговите думи, са свързани с прокарването на промените в Конституцията, а не с изпълняването на крайните срокове.
Говорителят на гръцкото правителство обърна внимание на националистическите настроения и недоверието, разпространявани от определени лагери и от двете страни на границата и обвини основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“, че злорадства за предполагаемия политически успех на тези в съседната страна, които настояват на името Македония и вярват, че са наследници на Александър Велики и които на демонстрация в неделя в Скопие са викали „не на гръцкия геноцид“.
„Ако споразумението беше вредно за Гърция, как може в същото време да е вредно и за Македония“, попита риторично Цанакопулос.

Основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ се възползва от възможността да капитализира от противоположните реакция спрямо референдума между коалиционните партньори и разкритикува остро Ципрас и Каменос, като същевременно отново повтори позицията си, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати вредния договор от Преспа“.

„Нова Демокрация“ и „Движение за промяна“ продължават да са против споразумението за името, а „То Потами“ (Реката) съветва Гърция да подкрепи европейските аспирации на съседната страна, докато официалната позиция на гръцкото правителство, изразена чрез Министерството на външните работи, е, че Атина поздравява македонските граждани за тяхното решение.
„То Потами“, на която правителството на Гърция разчита за осигуряването на нужните гласове за ратификацията на договора със Скопие, в съобщението си след края на референдума коментира, че „повечето бяха равнодушни или не се съгласяват, факт, който говори, че те предпочитат продължаване на днешната ситуация, смятайки, очевидно, че договорът с Гърция е лош компромис“. От фракцията обаче споменават и че Гърция трябва да подкрепи европейския път на съседната си страна.

„То Потами“

„Ние, гърците, трябва да синхронизираме нашата позиция с тази на нашите партньори и съюзници. Трябва да подкрепим европейския път на съседната страна и по-близките й отношения със Запада. Всички ние – тези, които имат влияние върху общественото мнение – ще трябва да се освободим от синдрома на жертва. Гърция не трябва да е губеща в тази развръзка. Достатъчно е да се съберем и да дефинираме патриотични приоритети“, заявяват от „То Потами“.

„Движение за промяна“

„Фактът, че скопяните обърнаха гръж на договора, който им даваше македонски език и националност, показва колко са дълбоки иредентистките и националистическите стереотипи в съседната страна, както и това, че този договор би създал само нови проблеми, както на няколко пъти изтъкна (председателят на „Движение за промяна) Фофи Генимата“, заяви говорителят на фракцията.

„Златна зора“

От екстремнодясната „Златна зора“ казват, че „резултатът от референдума не може да промени историята. Македония е била, е и ще бъде гръцка“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов: Не изкривявайте истината, референдумът е провал, парламентът да послуша народа

Георги Иванов: Не изкривявайте истината, референдумът е провал, парламентът да послуша народа

1 Октомври 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов изпрати послание до властите на страната от резиденцията си, че референдумът не е успешен и ги призова да не манипулират гражданите. Според него, вместо да изкривяват истината, депутатите трябва да се вслушат в народа, предава македонският портал „А1 Он“.
„На вчерашния референдум народът отхвърли преспанския договор. Народът против наложени и прибързани решения. Посланието е изпратено. Реалността е, че референдумът не успя. Не подценявайте суверенната воля на народа. 36,9% избирателна активност не е волята на народа, защото тя е изразена от 69-те процента, които не гласуваха. Време е да се покаже отговорност пред македонския народ“, заяви Иванов.
„Намалихте подкрепата за ЕС и НАТО. Манипулирате гражданите и лъжете нашите партньори. Същевременно, очаквам наблюдателната мисия на ОССЕ/ОДИХР да приеме сериозно забележките за гласуването. Онези, другите, които се месят отстрани, да спазват международните конвенции“, добави македонският държавен глава.
Той цитира и американския президент Доналд Тръмп и повтори това, което американският лидер каза от трибуната в ООН.
„Вярвам в амбицията на нашия народ. Референдумът не е анкета, а обвързващо решение. Парламентът трябва да се съобрази с това решение. Честитя на македонския народ за неговото решение“, заяви Иванов, като обясни, че Македония трябва да стане част от НАТО и ЕС, но чрез реформи и без натиск и заплахи.
„Само ако сме много обединени можем да извървим пътя до ЕС и НАТО. Нямаме съмнения, че мястото ни е там. Но трябва да влезем с човешко достойнство, без заплахи и натиск. Имаме две големи предизвикателства, които трябва да преодолеем, това са реформите. С партиен клиентелизъм и без реформи в правосъдната система това няма да се случи“, отбеляза още македонският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Москва: Западът без да се стеснява се меси грубо в работите на Македония, споразумението за името противоречи на международното право и Конституцията на страната

Москва: Западът без да се стеснява се меси грубо в работите на Македония, споразумението за името противоречи на международното право и Конституцията на страната

1 Октомври 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Светкавичната подкрепа за резултатите от референдума в Македония от страна на Европейския съюз и НАТО говорят за желание да се осигури ускореното вкарване на Скопие в Алианса, независимо от мнението на населението, а дългосрочно решение може да бъде намерено единствено от страните по спора, заявиха в понеделник от Министерството на външните работи на Русия, предава РИА Новости.
„Избирателната активност от 36,8% не позволява да се признае референдума за валиден (за това са необходими 50%) и недвусмислено свидетелства, че македонските избиратели предпочетоха да бойкотират грубо налаганите отвън решения на Скопие и Атина – водещи политици от страните-членки на НАТО и ЕС непосредствено участваха в осъществената пропагандистка кампания и без да се стесняват се бъркаха във вътрешните работи на тази балканска страна“, се казва в коментара на руското външно ведомство.
„Независимо, че две трети от населението на Македония не подкрепи споразумението от Преспа, резултатите от гласуването незабавно бяха приветствани от ръководството на ЕС и НАТО, както и от Вашингтон. Налице е стремеж да се осигури ускорено вкарване на Скопие в НАТО, без да се отчита мнението на македонския народ. Нашата принципна позиция остава непроменена: дългосрочно решение може да бъде намерено единствено от самите страни, без намеса отвън и изключително в рамките на правното поле с опора на широка обществена подкрепа. Договорът от Преспа явно не отговоря на тези критерии“, отбелязват от министерство.
При това в изявлението се отбелязва, че споразумението противоречи също на международното право и македонската конституция.
„Русия, в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, внимателно следи развитието на ситуацията. Изхождаме от това, че в съответствие с точка 3 от резолюция 845 на СС на ООН, резултатите от преговорите между Скопие и Атина трябва да бъдат разгледани в СС на ООН“, констатираха от руското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за референдума в Македония: Европа трябва да бъде по-отговорна

Александър Вучич за референдума в Македония: Европа трябва да бъде по-отговорна

1 Октомври 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви по отношение на референдума за името в Македония, че не е негова работа да се бърка във вътрешните работи на друга страна, но отбеляза, че Европа трябва да бъде по-отговорна, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
„Не е моя работа да се бъркам във вътрешните работи на друга страна. Страхувам се и ми се струва, че някои хора по света подценяват нас, балканските народи и си мислят: ще видим ако може с народа, а ако не, тогава без народа. Ще се опитаме чрез натиск над депутатите, а ако и това не стане, не е важно, просто трябва да стане така“, заяви Вучич, цитиран от сръбските медии.
Сръбският президент подчерта, че уважава договора за името между Македония и Гърция, но също така поиска от Европа и света да покажат повече уважение към малките народи. „Европа трябва да се държи по-отговорно“, подчерта Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Референдумът за името на Македония се превърна във фиаско

Greek Reporter: Референдумът за името на Македония се превърна във фиаско

1 Октомври 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проведеният в неделя референдум в Македония се превърна във фиаско и за премиера на страната Зоран Заев и за гръцкия му колега Алексис Ципрас, коментира базираният в САЩ портал Greek Reporter, представен без редакторска намеса.
Двамата лидери, които подписаха договора за името през юни очакваха много различни резултати, но избирателната активност ги остави като гръмнати. Само около една трета от регистрираните избиратели в Македония (около 630 хиляди) упражниха правото си на глас, което е много по-малко от нужните 50%, за да бъде референдумът признат за валиден.
Някой очаквал ли е нещо по различно? На първо място, гражданите трябваше да отговорят на въпрос, който е непълен: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО чрез приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“ В него не се споменава за конституционните промени, предвидени в договора между страните.
После идва ниската избирателна активност, която бе студен душ за победителите. Гласувалите „за“ са над 90%, но въпреки това те не могат да празнуват, защото гласовете им не бяха достатъчни, за да направят резултатите от референдума валидни. След затварянето на избирателните секции нямаше ентусиазъм. Само измъчени усмивки, когато се появяваха камерите на телевизиите.
Без да го иска, Западът може отчасти да е виновен за мижавата явка. През последните няколко седмици всички на запад от Балканите призоваха гражданите на Македония да гласуват „за“. От Доналд Тръмп до Ангела Меркел, през Еманюел Макрон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, всички „съветваха“ гражданите на Македония да се възползват от „историческата възможност“ и да приемат споразумението с Гърция. Някои от тях дори посетиха Скопие, за да рекламират каузата. Това покровителствено отношение може да се е обърнало като бумеранг и да е довело до обратния резултат, поне за част от избирателите.
В Гърция резултатите бяха посрещнати със смесени чувства. Премиерът – който има в историята си подвеждащ и абсурден референдум през юли 2015 година – побърза да се обади на Заев, за да го поздрави, призовавайки го да продължи напред и да се опита да прокара договора за името през македонския парламент.
От другата страна, младшият коалиционен партньор Панос Каменос, който е срещу договора от самото начало, написа безсмислен „туит“ от вида „Казах ви, че така ще стане!“, в опит да спаси авторитета си и да се реабилитира пред своите избиратели, които изглежда го напускат.
Основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ се възползва от възможността да капитализира от противоположните реакция спрямо референдума между коалиционните партньори и разкритикува остро Ципрас и Каменос, като същевременно отново повтори позицията си, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати вредния договор от Преспа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЦИК на Македония обяви официално, че референдума за името е невалиден, членовете на правителството я игнорират

РИА Новости: ЦИК на Македония обяви официално, че референдума за името е невалиден, членовете на правителството я игнорират

1 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за името в Македония се провали, заяви председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) Оливер Дерковски, цитиран от РИА Новости.
„На референдума не бе прието решение, тъй като не гласуваха повече от половината от регистрираните в избирателния списък“, подчерта Дерковски.
Но мнението на председателя на ДИК, който е представител на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, уточнява руската агенция, бе игнорирано от членовете на правителството. По думите на вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, въпросът за избирателната активност е „технически“ и не отразява реалната ситуация.
Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска отбеляза, че решението за бъдещето на страната е взето от гласувалите граждани, повечето от които са „подкрепили европейска Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Атина оцени позитивно високия процент на гласувалите „за“ на референдума в Македония, но ниската избирателна активност е повод за притеснение

Kathimerini (Гърция): Атина оцени позитивно високия процент на гласувалите „за“ на референдума в Македония, но ниската избирателна активност е повод за притеснение

1 Октомври 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос в понеделник приветства високия процент на гласувалите „за“ на неделния референдум за промяна на името на Македония, но изрази загрижеността си от ниската избирателна активност, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Цанакопулос оцени проведеното гласуване, като „позитивно развитие за ратификацията и прилагането на договора от Преспа“, но отбеляза, че Атина е загрижена от това, че огромното мнозинство от македонските граждани гледат на договора със скептицизъм.
„В резултат, фокусът сега е върху парламента на Македония и ние се надяваме, че инициативата на правителството на Заев за конституционна реформа ще даде резултати“, добави говорителят на гръцкото правителство.
Той подчерта, че правителството в Атина продължава да насърчава прилагането на споразумението по „уравновесен и разумен начин с чувство за национален дълг“.
Цанакопулос подчерта, че възможността за разрешаване на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие не бива да бъде пропускана и посочи, че гръцките власти са гъвкави по отношение на крайния срок, описан в текста на споразумението от юни. Основните опасения на Гърция, по неговите думи, са свързани с прокарването на промените в Конституцията, а не с изпълняването на крайните срокове.
Говорителят на гръцкото правителство обърна внимание на националистическите настроения и недоверието, разпространявани от определени лагери и от двете страни на границата и обвини основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“, че злорадства за предполагаемия политически успех на тези в съседната страна, които настояват на името Македония и вярват, че са наследници на Александър Велики и които на демонстрация в неделя в Скопие са викали „не на гръцкия геноцид“.
„Ако споразумението беше вредно за Гърция, как може в същото време да е вредно и за Македония“, попита риторично Цанакопулос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официална Тирана: Македонските партии да изпълнят волята на гражданите

Официална Тирана: Македонските партии да изпълнят волята на гражданите

1 Октомври 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Официална Тирана поздрави гласувалите „за“ македонски граждани, „в подкрепа на договора за името с Гърция на вчерашния консултативен референдум“, предава македонският портал „А1 Он“.
В съобщението на Министерството за Европа и външните работи на Албания се казва, че Тирана призовава за продължаване, без забавяния, на по-нататъшния законодателен процес в парламента на Македония, за да се приемат нужните конституционни промени.
Това е нужно, се уточнява в изявлението, с цел да бъде приложен изцяло договорът с Гърция, като единствен път към членство на Македония в НАТО и ЕС.
„Време е всички политически сили в парламента да изпълнят волята на гражданите и с широк консенсус да използват историческата възможност за напредване по евроатлантическия път на страната“, се отбелязва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Заев, а сега какво?

Albanian Daily News: Заев, а сега какво?

1 Октомври 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Тирана. Може би е прекалено рано да се правят анализи защо референдумът за името на Македония се провали, „побеждавайки“. Разбира се, повече от 90% от явилите се да гласуват около 35% от избирателите са „за“ и това може да бъде разглеждано като много позитивен знак, стига човек да забрави, че неуспехът да се постигне целта от 50% избирателна активност го прави невалиден, пише електронното издание Albanian Daily News в коментар за проведения в неделя референдум в Македония, представен без редакторска намеса.
Ако резултатите от референдума бъдат приложени към евентуални предстоящи парламентарни избори, се получава така, че за цялата управляваща коалиция ще гласуват под 600 хиляди души срещу повече от 600 хиляди само за опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Първото нещо, което идва на ум на тези, които следят политическите процеси в Македония е, че премиерът Зоран Заев постави летвата твърде високо: той не трябваше да слага всичките си яйца в кошницата на референдума, само една година, след като дойде на власт при турбулентни политически обстоятелства. Как може политик от висш ранг изобщо да се надява, че от официален Избирател списък, в който фигурират 1.8 милиона души, като четвърт милион от тях физически не присъстват в страната, най-малко 900 хиляди ще отидат до урните?
Заев игра всичко или нищо, надявайки се да смаже десните веднъж завинаги, по същия начин, по който започна ерозира албанските политически партии и по-конкретно „Демократическия съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети. Все още на гребена на вълната от представянето на местните избори и окуражен от дългия списък важни гости в Скопие, той се осмели да обяви, че ще излезе от политиката ако референдумът се провали (юни 2018). Въпреки това, по-късно той модифицира изявлението си, като посочи, че окончателното решение за одобряване на договора за името е на парламента. Но нищо от това не може да скрие поражението. И все пак, македонският премиер в неделя вечерта заяви, че „решенията се взимат от тези, които гласуват. Вотът е окончателен и решението на гражданите не може да бъде игнорирано. Договорът от Преспа ще бъде внесен за ратификация в парламента. Ако депутатите не подкрепят споразумението, страната отива на избори“.
Разбира се, това може да се брои за някакъв изход от ситуацията; той беше налице още от началото. Но това е илюзорно и временно решение. Разумното и логично действие е оставка на ръководителя на правителството, който да остави поста на друг политик от неговата партиял политически компромис от всички партии, който да съдържа приемане на договора, амнистия по политическия „лов на вещици“ от всички страни, включително за случая в Куманово и съставяне на служебно правителство, което да подготви парламентарни и президентски избори в близко бъдеще.
Очевидно, не това цели премиера Заев. Той навярно си мисли, че може да събере необходимите 81 гласа в парламента за приемане на конституционните промени. Или, в случай на предсрочни избори, той залага на позитивния моментум, който вярва, че е изградил след идването си на власт.
Обаче има малък проблем: Референдумът за името показа точно обратното: Моментумът вече го няма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Всички анкети преди референдума се оказаха далеч от реалността

„А1 Он“ (Македония): Всички анкети преди референдума се оказаха далеч от реалността

1 Октомври 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички анкети за изхода на референдума за името в Македония са много неуспешни и са далеч от действителните резултати. Вместо прогнозираната висока избирателна активност от 66,4%, в действителност тя беше само 36,78%, или с грешка от цели 30%, коментира македонският портал „А1 Он“.
Резултатите от Държавната избирателна комисия (ДИК) след референдума показаха, че всички публикувани проучвания са грешни. Всички анкети са далеч от официалните данни на ДИК, независимо дали става дума за избирателна активност, гласуване „за“, или гласуване „против“.
Според последните данни на ДИК, избирателната активност е 36,89%, т.е. едва 662 660 от регистрираните в Избирателния списък граждани са глас от 1,806,336 души са гласували. От упражнилите правото си на глас, 91,48% или 606,200 гласуваха в полза, 5,64 % гласуваха против, или 37,372 гласа и 19,088 бюлетини бяха невалидни.

Социологическо проучване на Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС), проведено от агенцията "М- проспект" в периода от 24 юли до 1 август тази година показа, че избирателната активност на референдума ще бъде висока 66,4 на сто, с 41,5 на сто "за" и 35,1% „срещу“.

МЦМС обяви, че мнозинството от гражданите ще излязат да гласуват. Данните от анкетата показаха, че избирателната активност ще бъде 57,8%, а 70% от гласувалите ще бъдат „за“.
Далеч от действителните числа за референдума са и тези на Института за политически изследвания в Скопие, които показаха, че 43.2% ще гласуват "за" и 22% "срещу". Това проучване бе проведено в периода от 6 до 10 август.
През август висока избирателната активност на референдума от 63% предвиди и анкетата на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания ИФИМЕС от Любляна.
Международният републикански институт (IRI) публикува анкета в края на август с висок процент на подкрепа за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО. Проучването им установи, че 49% от гласувалите ще са „за“ предложеното изменение, а 22% ще са против.
Не са близо до официалните резултати и телевизионните проучвания.
"Алфа ТВ" в началото на август обяви, че референдумът ще бъде успешен въз основа на проучване, което показа, че 40% от гражданите ще гласуват "за", 25% ще гласуват против, а 33% ще бойкотират референдума.
Числата е сбъркал и интернет-порталът „ТВ 21“, който прогнозира 50,25% гласа „за“ и 11,34% „против“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини и Йоханес Хан: Македонският парламент е призован да продължи със стъпки по прилагане на споразумението за името на страната

Федерика Могерини и Йоханес Хан: Македонският парламент е призован да продължи със стъпки по прилагане на споразумението за името на страната

1 Октомври 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македонският парламент е призован да продължи със стъпки по прилагане на споразумението за името на страната. Това заявиха в свое съвместно изявление Федерика Могерини - върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Комисията и Йоханес Хан - комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване, съобщиха от представителството на ЕК в България.
На 20 септември гражданите на бившата югославска република Македония имаха възможността да гласуват за бъдещето на страната си. При мирния и демократичен вот огромното мнозинство от онези, които упражниха правото си на глас, казаха „да“ на споразумението от Преспа по въпроса за името и на техния европейски път.
Сега парламентът е призован да продължи със следващите стъпки по прилагане на споразумението за името, като се произнесе по конституционните промени, заявиха те в своето изявление.
Според тях това е историческа възможност – не само за помирение в региона, но и за решително ускоряване пътя на страната към Европейския съюз. От всички политически и институционални представители сега зависи да действат съгласно конституционните си отговорности отвъд партийните политически линии. Европейският съюз ще продължи изцяло да подкрепя и да помага на страната, нейните институции и всички нейни граждани, заявиха в своето изявление Могерини и Хан.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): ДИК обяви резултатите след преброяване на 100% от бюлетините

„Телма“ (Македония): ДИК обяви резултатите след преброяване на 100% от бюлетините

1 Октомври 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. На референдума за договора с Гърция, проведен в неделя, са гласували 666 743 граждани, или 36,91% от записаните в Избирателния списък, съобщи ДИК (Държавната избирателна комисия) след преброяване на 100% от бюлетините, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
На въпроса „За членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция ли сте?“ – са отбелязали „да“ 91,46% от гласувалите, или 609 813 души, а „против“ са били 5,65%, или 37 700 души. Недействителните бюлетини са 2,89%.
Очаква се ДИК да проведе пресконференция, на която да обяви официално резултатите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският вицепремиер Буяр Османи: Албанците гласуваха в максимален брой

Македонският вицепремиер Буяр Османи: Албанците гласуваха в максимален брой

1 Октомври 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът по европейските въпроси на Македония Буяр Османи заяви в понеделник на пресконференция, че не бива да се обвиняват албанците за това, че не са излезли в толкова голям брой, колкото се е очаквало на референдума за името в неделя, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„Албанците излязоха в по-голям брой, отколкото на местните избори през ноември 2017 година, според моите пресмятания. Те излязоха в максимален брой, доколкото им го позволява политическата ситуация. Ние отиваме заедно към ЕС и НАТО и на този референдум сме граждани на Македония, които не са разделени етнически“, заяви Османи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: До няколко дни ще се знае дали ще има договорка с опозицията или ще се ходи на избори

Зоран Заев: До няколко дни ще се знае дали ще има договорка с опозицията или ще се ходи на избори

1 Октомври 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. След няколко дни ще се знае дали има вариант за постигане на договорка с опозицията за събиране на мнозинството от две трети в парламента, нужно за приемане на конституционните промени, произтичащи от Договора за името с Гърция, подчерта в понеделник македонският премиер Зоран Заев, цитиран от електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Заев подчерта, че днес е ден, в който се разглеждат анализите и плановете и допълни, че от утре (вторник, 2 октомври) ще започнат и разговорите по въпроса. Според него, има вероятност и за провеждане на предсрочни избори, но това е краен вариант, ако не бъде постигната договорка.
„Винаги има вероятност да се проведат избори. Законите и Конституцията предвиждат следващите стъпки, но се надявам да успеем да се договорим. Процесите не трябва да бъдат замразявани и да стоят на място, работите трябва да се движат напред“, заяви македонският премиер.
Ако не бъде постигнато споразумение и се стигне до предсрочни избори, по думите на Заев, това ще се случи бързо. Има вероятност те да бъдат проведени в края на ноември, както спомена и в неделя след референдума, но в целия този процес трябва да се мисли и за другите срокове, например за изборите за Европейски парламент, които ще се състоят догодина през май. Премиерът отбеляза, че засега няма подкрепа от конкретни депутати на ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени и че всички ще стане ясно по време на разговорите с опозицията.
Заев за пореден път подчерта, че в сегашната ситуация трябва всички да покажат политическа зрялост с оглед на това, че не съществува алтернатива на НАТО и ЕС, нито пък може да бъде подписан по-добър договор с Македония от вече съществуващия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кремъл следи ситуацията с референдума в Македония

РИА Новости: Кремъл следи ситуацията с референдума в Македония

1 Октомври 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Москва. В Кремъл следят внимателно ситуацията с референдума за преименуване на Македония и всички случващи се там процеси трябва да останат в рамките на правовия режим, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава РИА Новости.
„Наблюдаваме внимателно (ситуацията) и считаме, че, безусловно, всички процеси трябва да останат в рамките на правовия режим, правовото русло“, заяви Песков, в отговор на журналистически въпрос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Федерика Могерини и Йоханес Хан излязоха със съвместно поздравление за референдума в Македония

„Алсат – М“ (Македония): Федерика Могерини и Йоханес Хан излязоха със съвместно поздравление за референдума в Македония

1 Октомври 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В мирно и демократично гласуване, мнозинството от тези, които използваха правото си на глас казаха „да“ на договора за името и на своя европейски път, написаха в съвместно изявление върховният представител на ЕС по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини и европейският комисар по разширяването и съседската политика Йоханес Хан, цитирани от скопския телевизионен канал „Алсат – М“.
„Сега парламентът ще бъде призован да продължи със следващите стъпки към прилагането на споразумението с решение за внасяне на промени в Конституцията“, се казва освен другото в изявлението на европейските комисари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.